2022-10-11 89 瀏覽
餐廳位於中環7號碼頭,人流十分多,主打韓式炸雞,一共6款口味,選擇多多!設有少量座位,可以一邊望住海一邊歎炸雞🌊蔥蒜醬油炸雞 $138/全隻全隻炸雞分量足夠2-3人分享,香濃既醬汁包裹每件雞塊,蒜味好香,係上面灑上小蔥段反而減輕油膩感🫶🏻蜂蜜焦糖炸雞腿肉 $58/細份香脆既外皮裹住結實既雞腿肉,而且有鎖住內裏既肉汁,食落好juicy又唔會太甜,而且塊塊都無骨食起上黎好方便🙈食炸雞又點少得飲汽水,除左有必試蘆薈樂,仲有2款特色韓國梳打-今次試左芒果梳打,清甜既芒果香而氣泡感十足,超推介🥳

蔥蒜醬油炸雞 $138/全隻

蜂蜜焦糖炸雞腿肉 $58/細份

外賣自取
2022-10-02 125 瀏覽
中環碼頭往尖沙咀方向開左間新的炸雞店Chimac地點超方便無論係買去碼頭附近海濱,抑或去摩天輪定係過番尖沙咀海濱長廊望住維多利亞港食都方便就腳。呢到的炸雞選擇都幾多,份量有大有細, 想食幾多悉隨專便-洋蔥芝士炸雞腿肉雞腿肉啖啖肉炸得金黃上高灑滿了超多芝士粉,食落咸咸香香咬落內裡juicy╰(*´︶`*)╯-蔥蒜醬油原隻炸雞想食大份d叫原隻炸雞就最好仲足夠比2至3人share 食雞脾雞胸雞翼都齊晒呢隻味食落甜甜的,有蔥同蒜的惹味咬到都唔會乾柴柴呢~

中環碼頭往尖沙咀方向開左間新的炸雞店Chimac
地點超方便

無論係買去碼頭附近海濱,
抑或去摩天輪
定係過番尖沙咀海濱長廊望住維多利亞港食
都方便就腳。

呢到的炸雞選擇都幾多,
份量有大有細, 想食幾多悉隨專便
洋蔥芝士炸雞腿肉

雞腿肉啖啖肉炸得金黃
上高灑滿了超多芝士粉,食落咸咸香香

咬落內裡juicy╰(*´︶`*)╯

蔥蒜醬油原隻炸雞

想食大份d叫原隻炸雞就最好
仲足夠比2至3人share 食

雞脾雞胸雞翼都齊晒
呢隻味食落甜甜的,有蔥同蒜的惹味
咬到都唔會乾柴柴呢~

2022-10-02 106 瀏覽
搭渡海小輪其實好浪漫, 尤其是人多車多嘅時候,搭船過海係一個絕佳嘅選擇😎 近幾年碼頭多咗好多唔同嘅商店同埋餐廳,質素都好好😃就好似呢間主打韓式炸雞既CHIMAC😋 CHIMAC位置喺7號中環碼頭上層, 分開兩邊,一邊係落order另一邊就係堂食。 餐廳裝修好搶眼, 座位都算舒適,半開放式嘅設計,真正的海邊餐廳😆🌟 洋蔥芝士味炸雞 (whole chicken)洋蔥芝士味幾特別, 味道唔算好濃, 香脆炸雞配咗洋蔥味粉同埋芝士粉, 都幾夾而且份量好多, 炸得好好又保持到雞肉juicy,推介🫶🏻🌟經典甜辣醬雞腿肉 另一份當然要有滿滿嘅醬汁,我揀咗經典甜辣醬嘅雞腿肉🍗 啖啖肉之餘醬汁又惹味, 呢隻醬我相信一家大細都鍾意,Good🫶🏻呢度嘅飲品都幾特別,試咗芒果梳打同西瓜梳打😎 兩隻都同炸雞好夾👍餐廳仲有豬手、 炸醬麵、五花肉甚至飯都有, 我見到好多打工仔放工都買一盒返屋企,好方便👍而且價錢又相宜,真係一個唔錯嘅選擇🫶🏻

🌟 洋蔥芝士味炸雞 (whole chicken)

🌟經典甜辣醬雞腿肉

2022-09-25
  • 洋蔥芝士原隻炸雞
2022-10-01 79 瀏覽
食物沒有味道 炸雞像速凍的 沒有味道還有一股生肉味 說是不同味道 其實是原味炸雞加一點醬料芝士味就是撒了一點點的粉聞起來和吃起來都沒有芝士味炸醬麵是方便麵加沒有味道的醬 一股速食味可樂也不好喝別來
食物沒有味道
一股速食味
可樂也不好喝
別來
2022-09-27 109 瀏覽
嚟到中環碼頭,除咗乘搭天星欣賞維港兩岸、坐一坐摩天輪行過大運、仲欣賞住無敵大海景享受😎韓國炸雞🍗。 中環天星碼頭2樓,開咗一間韓國炸雞店,係即點即炸😍,熱辣辣極度新鮮入味。外賣包裝盒非常穩固,入面嘅食物仲用錫紙包住保持住溫度,方便攜帶到海旁進食,邊欣賞海景。同時,提供左堂食位置,照樣可以望住海景食炸雞🎑😋今次我同朋友點左一隻經典甜辣炸雞同蜜糖焦糖炸雞腿肉,份量十足。 經典甜辣非常惹味,甜辣比例合適,雞肉嫩滑 ,骨肉易分離。如果鍾意享受啖啖肉滋味,可以叫雞腿肉,係去咗骨嘅雞髀肉😍😍怕辣嘅朋友仔,叫咗份蜜糖焦糖口味,淡淡清香蜜糖味,仲食到有啲鹹蛋黃嘅感覺,炸粉比例合適,香脆可口,即叫即食,外脆內軟,非常Juicy🥰🥰

中環碼頭開咗間【CHIMAC】韓國炸雞專賣店🐣裝潢走型格風🤍木製長凳座位,其中一行木板改用透明橙色🧡好有特色。係道可以望到小輪🛳同海景,都幾寫意。【CHIMAC】除咗賣炸雞之外,仲有紫菜包飯、炸年糕、豬手飯、牛肉飯、炸醬麵等等。款式都好多👍🏻✪ 原隻炸雞 洋蔥芝士炸雞 ⌫💲128原隻炸雞份量好多!打開就噴到香噴噴😙好香洋蔥芝士味~炸得黃金香脆嘅炸雞上面灑上洋蔥芝士粉,好惹味。炸雞好juicy,肉質嫩滑,唔會好乾身。✪ 炸雞腿肉 蔥蒜醬油炸雞⌫💲128已經去骨嘅炸雞腿肉食落啖啖肉。炸雞沾滿咗醬油,味道香甜而不膩。拌埋蔥食,味道會清新啲,有另一種感覺。✪ 芒果梳打 // 西瓜梳打 ⌫💲18食炸雞就要飲有氣水。見到有芒果同西瓜梳打咁特別,就試下。口味係幾甜,梳打充滿氣泡飲落超爽。【CHIMAC】📌中環7號碼頭上層D及E號舖

✪ 原隻炸雞 洋蔥芝士炸雞 ⌫💲128

炸雞腿肉 蔥蒜醬油炸雞⌫💲128

✪ 芒果梳打 // 西瓜梳打 ⌫💲18

【CHIMAC】
📌中環7號碼頭上層D及E號舖
外賣自取
星期五晚放工喺尖沙咀搭船過中環散下心,到埗後就被好香嘅炸雞味所吸引,味道原來係來自「CHIMAC」,估唔到碼頭都有正嘢食😝。收銀處同廚房喺一邊,對面就係堂食區,但座位就唔多。只可惜餐廳閂八點半(比較早),我哋八點三去到都只可以外賣🥡。不過包裝盒好靚,而且穩陣妥當,並用上錫紙保溫。炸雞即叫即炸🍗,需時約十分鐘,原本諗住搭的士返去先食,但食咗一件又脆又多汁,就忍唔住喺碼頭將佢哋K.O.,享受原汁原味,而且好彩天氣涼咗好多。洋蔥芝士原隻炸雞($128/全隻),原隻炸雞有成十幾件,先賣百三蚊,其實超抵囉👍,皆因出面半份都唔止呢個價。炸雞好掂,炸漿薄脆,一啲都唔油膩,並同雞肉緊貼,而且肉質亦唔錯,絕對唔係嗰啲無味無質感嘅雪肉(即係M炸雞)。🧀洋蔥芝士味道清爽,調味主材係附有洋蔥味嘅芝士粉,略帶鹹香。蜂蜜焦糖炸雞腿肉($58/細份),如果唔鍾意食骨的話,無骨炸雞腿肉就幫到你。餐牌寫細份有八件,但原來底部仲墊有薯條添🍟,雙重滋味。雞腿肉大大粒,唔係得層硬皮,肉身白𠽌𠽌,非常嫩滑。🍯蜂蜜焦糖口味勁正,我好鍾意食甜味,但唔同餐廳嘅配方各異,有啲太甜或杰撻撻。不過呢度嘅出品恰到好處,唔會太濕,再加埋焦糖香
蜂蜜焦糖炸雞腿肉
蜂蜜焦糖炸雞腿肉($58/細份),如果唔鍾意食骨的話,無骨炸雞腿肉就幫到你。餐牌寫細份有八件,但原來底部仲墊有薯條添🍟,雙重滋味。雞腿肉大大粒,唔係得層硬皮,肉身白𠽌𠽌,非常嫩滑。🍯蜂蜜焦糖口味勁正,我好鍾意食甜味,但唔同餐廳嘅配方各異,有啲太甜或杰撻撻。不過呢度嘅出品恰到好處,唔會太濕,再加埋焦糖香,份外惹味。
泡菜五花肉飯
泡菜五花肉飯($18/套餐),炸雞可以加錢升級做套餐,包前菜酸蘿蔔粒、罐裝汽水同一份迷你主食🍚。餐牌寫炒豬肉飯,點知出到嚟係泡菜五花肉飯🙈,但味道都OK嘅,泡菜夠酸夠辣,好開胃。飯用上珍珠米,口感幾軟熟。
總括嚟講,🐔第一次食CHIMAC炸雞絕對令我哋喜出望外,開頭見平平哋就試吓,但竟然咁好食,佢嘅蜂蜜焦糖味更係一試難忘,我認為直頭係香港頭三甲,出色過唔少過江龍店💯!題外話,餐廳店員好有禮貌,抵讚。
2022-09-23
10 分鐘 (外賣自取)
2022-09-24 87 瀏覽
愈來愈多分店冇諗過連中環碼頭都有望住海景食炸雞🍗仲要價錢一啲都唔貴即叫即炸16:00過到嚟暫時見比較多人take away 我都唔例外~買出去草地望住個摩天輪🎡慢慢食韓式甜辣炸雞皮脆肉嫩甜甜地好開胃呢度係全隻嘅size一路行一路陣香氣轉出嚟仲點咗份蜜糖牛油無骨炸雞細細份仲跟薯條🍟牛油味好出啖啖肉係咁食食唔停口仲有韓式roll~下次一定要買埋嚟食寫食飽啲仲有好多main嘅options 仲要樣樣都貴
愈來愈多分店

仲點咗份蜜糖牛油無骨炸雞
細細份仲跟薯條🍟
牛油味好出
啖啖肉係咁食食唔停口

仲有韓式roll~
下次一定要買埋嚟食

寫食飽啲仲有好多main嘅options
仲要樣樣都貴
2022-09-24 57 瀏覽
外賣韓式炸雞加餸😋今晚放工經過中環碼頭,聞到超級香嘅炸雞🍗忍唔住買咗兩盒返屋企食😋 中環返紅磡屋企,啲炸雞仲係熱辣辣,外皮仍然可以長時間保持香脆,肉汁仲好豐富。甜辣味炸雞,唔算好辣,非常惹味。蜂蜜焦糖雞腿,淡淡雞髀肉超級好味。炸雞小店鄰近係天星碼頭,如果天氣再涼啲可以帶炸雞去野餐添☘️今日仲好好彩有高級小輪由中環返紅磡🛥꧁☬小編食左咩☬꧂✅原隻炸雞甜辣味✅蜂蜜焦糖雞腿(◔◡◔) ♥ 人均傷害💰: $100
外賣韓式炸雞加餸😋

今日仲好好彩有高級小輪由中環返紅磡🛥

꧁☬小編食左咩☬꧂
✅原隻炸雞甜辣味
✅蜂蜜焦糖雞腿

(◔◡◔) ♥ 人均傷害💰: $100
撕開金黃色的外皮, 露出雪白又嬌嫩的肉-7號碼頭新開一間韓式炸雞店,主打外賣為主, 所以堂食坐位不是太多但又可以望碼頭,好岩大家打卡。除了售賣炸雞外,還有飯捲、炒年糕及其他韓式食品。-HK$128原隻炸雞(洋蔥芝士味)~ Wow,份量真是超多,好岩開小型party食。 原隻炸雞是有骨,每塊都大大件,外層除了酥脆外, 還有大量洋蔥芝士粉, 食落去咸咸地,香脆又多汁。-HK$68炸雞腿肉(甜辣味)~炸雞腿肉是無骨, 食落啖啖肉。每件雞腿肉外層也蘸滿了甜辣醬。雖然係甜辣味, 但味道是甜甜酸酸又帶一點點辣。最驚喜是炸雞腿肉下埋藏了薯條。每條薯條沾滿了甜辣醬, 令我忍不住吃清光。-所有炸雞是即叫即炸, 即是食真係好辣手。店員好好人, 我每事問也有耐心講解還會準備手套俾我哦!-吹著海風,吃著滋味十足的韓式炸炸, 看著維多利亞的夜景,心情也輕鬆了許多。
撕開金黃色的外皮, 露出雪白又嬌嫩的肉
7號碼頭新開一間韓式炸雞店,

主打外賣為主, 所以堂食坐位不是太多

但又可以望碼頭,

2022-09-19
  • 甜酸雞脾肉
2022-09-17 95 瀏覽
過海見客比我發現一間驚喜韓式炸雞中環碼頭上一層有間新開炸雞眼見價錢好平民有別於中環既價錢一始於試一試同同事想試兩款雞原隻蜂蜜焦糖炸雞先講炸雞係有骨而且係全隻新鮮炸,啲蜂蜜同焦糖黐住每件炸雞聞都已經好吸引摸落去熱到辣手雞件非常juicy ,而且雞皮炸到好香脆好欣賞個汁令成件事更加開胃另外講下同事嗌個個原味炸雞腿肉(細)眼望好似冇乜特別,原來有薯條墊底薯條好香而且係粗身,薯味充足至於雞腿肉啖啖肉,外脆内嫩加埋兩支樽裝可樂,對住個碼頭對住個海大滿足
過海見客比我發現一間驚喜韓式炸雞

中環碼頭上一層有間新開炸雞

眼見價錢好平民

有別於中環既價錢

一始於試一試

同同事想試兩款雞

原隻蜂蜜焦糖炸雞

先講炸雞係有骨而且係全隻

新鮮炸,啲蜂蜜同焦糖黐住每件炸雞

聞都已經好吸引

摸落去熱到辣手

雞件非常juicy ,而且雞皮炸到好香脆

好欣賞個汁令成件事更加開胃

另外講下同事嗌個個原味炸雞腿肉(細)

眼望好似冇乜特別,原來有薯條墊底

薯條好香而且係粗身,薯味充足

至於雞腿肉啖啖肉,外脆内嫩

加埋兩支樽裝可樂,對住個碼頭

對住個海大滿足

2022-09-16 109 瀏覽
中環7號碼頭,即係去尖沙咀既天星小輪嗰個,最近ifc嗰個碼頭。有幾枱堂食位,可以對住碼頭既海景食雞。每份雞既外賣都好貼心,有錫紙包住,拎到返屋企都仲熱辣辣。餐廳好細心,仲會提供埋手套,唔怕隻手污糟,可以放心用手食。蜂蜜焦糖全隻炸雞 $138好大份,雞皮爽脆唔油膩,雞肉都炸得嫩滑啱啱好,蜂蜜焦糖個汁都好足夠,每件雞都沾滿甜甜既蜂蜜焦糖汁。正!韓式黑炸醬炸雞腿肉(細份)$58啖啖嫩雞腿肉! 呢個好抵食!有好多件雞之餘仲有薯條跟!超飽!
有幾枱堂食位,
可以對住碼頭既海景食雞。

每份雞既外賣都好貼心,
有錫紙包住,
拎到返屋企都仲熱辣辣。

餐廳好細心,仲會提供埋手套,
唔怕隻手污糟,可以放心用手食。

蜂蜜焦糖全隻炸雞 $138
好大份,
雞皮爽脆唔油膩,
雞肉都炸得嫩滑啱啱好,
蜂蜜焦糖個汁都好足夠,
每件雞都沾滿甜甜既蜂蜜焦糖汁。
正!

韓式黑炸醬炸雞腿肉(細份)$58
啖啖嫩雞腿肉!
呢個好抵食!
有好多件雞之餘仲有薯條跟!
超飽!
2022-09-14 71 瀏覽
蜂蜜焦糖炸雞🍗(全隻)蜂蜜加焦糖甜甜地撈埋脆卜卜嘅炸雞好惹味,全份炸雞有雞翼、雞鎚、雞胸,啱晒唔同口味嘅人一齊分享,炸野真係食多多都唔夠喉。蔥蒜醬油炸雞腿🍗(細份)蔥蒜醬食落口十分之香,重口味嘅朋友一定要試,雞腿咬落啖啖肉,底部仲有薯條點埋個汁仲好食😋無糖可樂無糖雪碧🥤飲落口冇咁甜,感覺冇咁肥😂😂😂餐廳環境非常之靚,對住個海望住個碼頭食,好chill嘅感覺,夜晚又望到維港景色超級正👍🏻👍🏻👍🏻

無糖可樂無糖雪碧🥤飲落口冇咁甜,感覺冇咁肥😂😂😂

2022-09-13
午餐
2022-09-13 60 瀏覽
在碼頭休閒的過著,看著船隻來回,加上藍藍閃爍的開揚大海,吃著炸雞,感覺真的很舒暢~蜂蜜焦糖原隻炸雞~原隻炸雞的件數也不少,2人吃沒問題,炸後外脆肉嫩,雞肉也有很多,炸漿不厚很香脆,吃起來很舒服,而醬汁方面,甜甜的帶點焦糖香,沾雞吃一流~蔥蒜醬油炸雞腿肉 (8件細份)~無骨雞肉最適合小朋友吃,啖啖肉,肉嫩而有水份,雞件都大件的,而味道方面,很香蔥蒜味,醬汁夠~忌簾鮮奶及可樂~吃炸雞,喝冰凍的汽水真的少不了,爽呀~

忌簾鮮奶及可樂~吃炸雞,喝冰凍的汽水真的少不了,爽呀~
2022-09-10 81 瀏覽
#中環美食 | 愛玩小生今次介紹這家中環天星碼頭的韓式炸雞,新開嫁! 炸雞店有好多唔同款式嘅韓式炸雞選擇,可以選擇原隻炸雞、或者半隻雞!味道亦有辣有唔辣!當中愛玩小生選擇左兩款,分量好多,食到好飽飽呀!1️⃣ 蔥蒜醬油炸雞原隻雞嘅份量,超大份呀!相信一個人食都會食唔晒!雞肉同醬油配搭超好,尤其雞肉非常嫩滑,醬汁酸酸甜甜,非常開胃!2️⃣ 洋蔥芝士炸雞雖然我哋叫咗半隻雞嘅份量,但睇落雞件數目唔算少!勁多芝士粉曬在香脆嘅雞塊上面,趁熱食,芝士香濃更入口即溶!愈食愈吸引呀!別小看這家細小嘅店家,其實水準比出邊嘅韓式炸雞專門店有得比!店舖位置唔多,可以選擇Takeaway,到附近碼頭位置,一邊欣賞維多利亞海景,一邊享用超好味嘅炸雞!
1️⃣ 蔥蒜醬油炸雞
2️⃣ 洋蔥芝士炸雞