無論係由茘枝角地鐵站出發嘅A姐,定係由長沙灣地鐵站出發嘅M佬,只要有緣份,總會喺街口轉角嘅小Cafe相遇!因為緣份令佢哋喺Chitose相遇,所以今日嘅晚餐就相信命運,開餐喇!呢度嘅二人套餐已包2款頭盤小食、2個主菜同2杯飲品,都係HK$258,熱愛雞翼嘅A姐,仲要加多份香脆炸雞翼先得。晚餐嚟講免加一真係好抵食!香脆炸雞翼:熱辣辣、脆卜卜,好香呀!雞翼本身有醃過,所以味道已經相當唔錯,加埋甜甜酸酸嘅秘製醬汁,令雞翼更加惹味!真係好想encore再叫多幾隻!胡椒牛油煮鮮蜆:呢個同香口濃味嘅雞翼相反,只係用上少少胡椒同牛油,將成個蜆味帶出,唔會搶晒蜆嘅風頭!而且都有成廿幾隻蜆,粒粒都彈牙又無沙,M佬一個人就食咗十八隻喇!惹味牛栢葉:店員嘅極力推介,其實味道有啲似撈撈小食,不過,餐廳版本當然唔會咁簡單,呢度味道層次複雜好多,醬汁又辣又濃,仲有少少甜甜哋添!最重要係牛栢葉夠入味,又爽脆,唔怪得之店員咁落力推介啦!喇沙湯大蝦海鮮粉絲:湯底用馬來西亞出名嘅喇沙湯,加埋足料海鮮,好似青口、鮮蝦、魚柳,仲有炸響鈴同豆卜,單睇賣相都相當吸引!而食湯麵,最重要一定係個湯底,少少辣但就好有椰香,啲粉絲吸收哂

香脆炸雞翼
胡椒牛油煮鮮蜆
惹味牛栢葉
喇沙湯大蝦海鮮粉絲:湯底用馬來西亞出名嘅喇沙湯,加埋足料海鮮,好似青口、鮮蝦、魚柳,仲有炸響鈴同豆卜,單睇賣相都相當吸引!而食湯麵,最重要一定係個湯底,少少辣但就好有椰香,啲粉絲吸收哂精華!好味!
喇沙湯大蝦海鮮粉絲
香煎春雞配飯:成個晚餐,可能之前幾道菜都好吸引,到最好嘅燒春雞就有少少失色,雞肉比較鞋口,同唔夠汁。不過,份量相當多,叫店員加啲汁其實都OK㗎。
香煎春雞配飯
OREO奶昔:如果我唔係臨尾先叫嘢飲,我一定飲到飽飽食唔落飯!呢杯OREO奶昔,用咗好多OREO,好濃好好味呀!冰感夠哂重,好正!最重要唔會話甜到唔想飲落去,總之就好好味!早知就唔食飯,齋飲呢杯OREO啦!
OREO奶昔
荔枝峰蜜紅茶:呢個紅茶比較普通,有荔枝肉係驚喜嘅,不過入口偏甜。
荔枝峰蜜紅茶
A姐M佬食飽飽之後,唔駛向左走向右走喇,哂吓月光先再坐巴士一齊返屋企啦!
2017-02-07
香脆炸雞翼
胡椒牛油煮鮮蜆
惹味牛栢葉
喇沙湯大蝦海鮮粉絲
OREO奶昔
2017-02-14 210 瀏覽
長沙灣愈來愈多食店既出現,今日同朋友相約,搵到一間人少少,比較寧靜,可以閒聊既餐廳飲下食下傾下計餐廳比較寧靜,室內一半緊位,另一半枱櫈可以自由配搭,10人都坐得到,十分有彈性。牆身貼滿貼紙,海景海鷗,十分舒適,可惜燈光有點過猛,略微調暗會更好舒服!店內食物款式唔算多,正常既飯,意粉,小食,仲有fusion菜!韓式芝士汁意粉!香煎雞扒芝士汁意粉平時意粉用碟上,呢度用拉麵碗,為左切合韓國feel??煎雞扒同平日食既差不多,但比較嫩滑。韓式芝士汁令我十分驚喜!香濃既芝士味配上微辣,應該係mix泡菜風格。雖然係芝士汁,但加左辣後唔會感覺太膩,連同意粉雞肉一齊食十分惹味千歲雞翼應該係自家制瑞士汁,味道十分特別,有一種另類既香料味道,又唔太甜,等一啖入口好驚喜!但醬汁可以再濃少少,因為雞肉本身無味,皮同肉一齊食既時,顯得味道比較淡。泡菜牛肉飯主食入面我會誠意推介泡菜牛肉飯!泡菜同肉都做得好,將飯一齊撈好,香辣惹味既味道十分突出。牛肉係肥牛,但較厚身,大啖大啖肉十分滿足。泡菜夠爽甜多汁,味道唔會過咸,用黎送飯一流!唯一係飯少左啲白咖哩吉列魚柳飯朋友食既白咖哩飯,佢幾喜歡魚柳,唔會炸得太乾身,而且份量
香煎雞扒芝士汁意粉
千歲雞翼
泡菜牛肉飯
白咖哩吉列魚柳飯
朋友食既白咖哩飯,佢幾喜歡魚柳,唔會炸得太乾身,而且份量十足,一半飯一半魚柳,性價比好高
炸薯條配松露醬
一定要提!薯條厚身鬆脆,但醬汁卻成為全場焦點。雖然松露醬味道唔太突出,但有香濃蛋黃醬配合味道加重香味,令整個醬汁味道層次提升,入口好smooth好清新,令我胃口大開

餐廳坐位寬敞,寧靜舒適。店員亦耐心為我地講解特飲同特別菜式,可惜試唔到牛栢葉。有機會下次會再黎光顧
  • 薯條配松露醬
  • 泡菜牛肉飯
2017-02-14 105 瀏覽
話說之前係面書1月時見到有廣告 !! 又近公司就諗住就試下 !! 上星期又有個同事既朋友話間野個松露薯條好得 !! 諗住一試 !! 今日我地諗唔到食乜就話行去睇下啦...去到門口...好似有D唔同左...但講唔出係乜 !! 我仲同我同事講...好似唔係呢間...但同事答我...應該係 !! 咁好啦...坐底左 !! 睇 Menu 就叫餐喇 !! 我地分別叫左 和風牛肉飯 x 2,韓式芝士汁吉列豬扒意粉,韓式芝士汁雞扒意粉 (我叫既),白咖喱雞飯 (飯同意粉既價錢係 $50-$55),仲有5杯野飲 (當轉餐 +$10,凍飲再加 $3),叫完後冇耐...侍應話雞扒賣哂...叫我轉野...咁只好轉雞翼,又突然話白咖喱都賣哂雞...都轉埋雞翼 !!同事既吉豬意粉先到,同事話個汁好攪笑...又唔係湯...又唔杰 !! 完全唔知想點...韓又唔辣...又冇芝士味...個意粉又唔吸味 (係完全冇味...同個汁係做唔到朋友),個豬扒佢話可以 !!再黎就到我果個雞翼意粉...完全認同你同事既味覺 !! 但個雞翼係 OK 既 !! 但個意粉份量勁細...都唔緊要 !! 味道緊要D !! 之後就到同事既 咖

再黎就到我果個雞翼意粉...完全認同你同事既味覺 !! 但個雞翼係 OK 既 !! 但個意粉份量勁細...都唔緊要 !! 味道緊要D !! 之後就到同事既 咖喱雞翼飯...黎到個汁好似我地韓式個汁...同事話一D咖喱味都食唔出...講講下...個飯仲有生米添...和風牛肉飯...牛肉唔靚已經唔係一個大問題...生米...冇汁...個飯係連吉野家都不如...份量勁細 !!

我地話...60蚊個餐...唔好食都要賣飽自己個肚...夾硬食哂佢 !! 我地認為佢個廚師可能走左 OR 轉左手...完全唔係之前既野... 我地睇番開飯人地影既 Menu 已經唔同左...唔會有下次 !!
題外話/補充資料: 我地係荔枝角番工咁耐...未試過食完餐飯...要即刻買麵包咁誇張 !! 希望店主睇到自行改善 !! 最起碼叫廚師或自己都應該食下...
2017-02-13
2017-02-13 39 瀏覽
一間喺長沙灣同荔枝角中間既餐廳 以食西餐為主 食店裝修幾colorful優閒格調為主 , 食物menu唔多 但質素好好 惹味牛柏葉 48 牛拍葉用醬汁浸住 凍食 十分爽口新鮮 醬汁偏辣同濃 辣到盡頭又帶點甜味 係一度好味既開胃小食 玻璃蝦配辛味豉油 45 好似泰式生蝦既伴碟 蝦有六隻 食落調查者鮮彈牙 晶瑩剔透, 重點係佢既醬汁, 醬汁 小辣 又帶點酸甜味 十分特別 同新鮮既蝦肉好襯 千歲雞翼 40 自制醬汁既雞翼 雞翼大大隻 煎得香口 再林上秘制醬汁 醬汁 豆豉油味偏多 又帶點咸辣 完全滲入去雞肉入面 雞肉又夠肥味 正! 白咖哩吉列豬扒飯55 加15 抹茶鮮奶 白咖哩係有d 似日本嗰d 甜咖哩 但又帶點泰國咖哩味又少少辣同多香料 味道特別 配以軟身既白飯同粟米粒好有口感 ,而吉列豬扒 整得好好 出面十分脆又唔會過厚 入面既豬肉又夠juicy 推介 轉特飲 抹茶鮮奶熱 拉花鮮 甜度適中, 又夠抹茶同奶既香滑口感 正!羊西冷 配意粉 98 加13 轉凍啡 羊西冷好少有得食 羊肉出面焗到有少少脆 好香 入面既肉juicy 又夠羊味 肉質嫩滑 配以爽口意粉同燒汁 鍾意食羊既人必點
羊西冷 配意粉 98 加13 轉凍啡 羊西冷好少有得食 羊肉出面焗到有少少脆 好香 入面既肉juicy 又夠羊味 肉質嫩滑 配以爽口意粉同燒汁 鍾意食羊既人必點 而凍咖啡 估唔到大大杯 而且奶 糖 同咖既比例整得好好 飲落夠甜度又不失咖啡既滑同味 , 好味 .
食店雖少 但食物質素好好 價錢唔貴 值得黎食!
2017-02-13
2017-02-12 309 瀏覽
深水埗新開左間CAFE, 店內裝修比較簡約, 座位比較少, 卡位帶中式懷舊感而MEUN上的大多偏向西式~ 雖然選擇唔多, 但呢度勝在唔洗加一, 二人套餐更為抵食!【二人套餐】HK$258頭盤小食(自選2款)脆炸薯條伴松露醬即炸粗直薯條, 脆薯條配上好香既松露醬,絕配!份量都幾多...香草辣炒白蝦仁 本身意為呢款小食係乾炒, 送到黎先知原來係濕炒, 好喜歡呢款既秘制汁, 唔係周圍可以食到, 味道辣辣地, 爽口蝦仁配上呢款汁, 惹味又開胃!! 主食(自選2款)慢煮羊西冷配薯條 (+HK$20)慢煮令羊既肉汁鎖住, 表面燒得好香, 雖然切開未見有血水, 但仍有些少肉汁, 肉質帶點嫩, 容易咬開, 而且啖啖肉, 一D都唔羶, 配上燒汁, 正啊!! 個人覺得呢款值得一試!燒風味牛扒配薯條 (+HK$20)大大塊無骨牛扒, 牛扒煮為九成熟, 帶少訐牛根~ 相比起, 羊西冷好食好多包兩杯飲品本身想試OREO/香蕉奶昔, 但當晚冇貨, 最後揀左芒果菠蘿梳打味道偏向菠蘿味, 只有幾粒芒果粒釣味, 不過都係解渴之選朋友點左 薄荷朱古力奶昔, 還大讚薄荷清新而令喉嚨有一點點清涼, 整杯味道唔算好甜睇OPEN
【二人套餐】HK$258
頭盤小食(自選2款)

香草辣炒白蝦仁

主食(自選2款)

慢煮羊西冷配薯條 (+HK$20)
慢煮羊西冷配薯條

燒風味牛扒配薯條 (+HK$20)
燒風味牛扒配薯條

包兩杯飲品

味道偏向菠蘿味, 只有幾粒芒果粒釣味, 不過都係解渴之選

睇OPENRICE見到食評有甜品, 但去到唔見有甜品menu, 有點失望~~
慢煮羊西冷配薯條
2017-02-06 105 瀏覽
今天放工後, 我和朋友到長沙灣一家新開的餐廳吃晚餐。它的店內環境不算太大, 暫時只有一個店員,但店員的效率很高, 態度服務亦很好。我首先點了一個黑松露炒蛋, 黑松露味香濃, 它以黑松露油加入炒蛋裏。飲品方面, 我點了一杯抹茶鮮奶, 抹茶味道濃郁突出。 主菜方面,我們點了一個燒風味牛扒來分享。牛扒都算是肉質鮮嫩,廚師貼心地切好牛扒才呈上給我們。燒物方面, 我們點了一客燒牛舌、一客燒粟米和一客翠玉瓜。燒粟米上塗了一層厚厚的牛油 ,非常惹味。燒牛舌肉質頗淋, 但有些筋。
松露香油炒滑蛋
抹茶鮮奶
飲品方面, 我點了一杯抹茶鮮奶, 抹茶味道濃郁突出。
燒風味牛扒
燒粟米
燒牛舌
燒牛舌肉質頗淋, 但有些筋。
燒翠玉瓜
燒粟米
燒牛舌
燒翠玉瓜
2017-02-04 348 瀏覽
朋友係荔枝角返工, 佢話食過呢間既lunch都OK, 話有幾得意既fusion 款式, 所以今次帶我黎食款式唔算好多, 但menu有圖睇, 例如卡邦尼芝士湯烏冬, 真係好有創意叫左2個餐, 跟餐就包埋沙律&野飲前菜沙律, 開胃清新, 連平時不愛食沙律菜既朋友, 佢都話幾fresh侍應推介食個牛柏葉做小食果然好推介, 辣辣地, 既爽口又開胃, 黎呢到係必食之選一個餐係個五花腩芝士意大利麵, 仲有隻溏心蛋, 驟眼睇都幾似日式拉麵, 感覺係中西日合壁五花腩煎得幾香, 意粉爽口醬汁方面都幾黏稠, 撈埋個意粉黎食, 啖啖意麵都掛哂汁自己覺得其實不算太似有芝士味, 不過醬汁忌廉味都幾香濃, 味道都幾好另一個set叫左燒美國風味牛扒配薯條黎到個賣相唔錯, 燒得外層都幾脆, 而且估唔到都幾大塊呢個價錢, 一百左右, 都算值回票價我話無特別要幾多成熟, 但原來default 左牛扒大約7成, 夾住少少紅色估唔到佢地冇將貨就價, 肉質比我預計中嫩口, 有牛味旁邊放左燒肉汁, 不過唔點汁食都唔錯, 食到真正既肉味牛扒係預先切好左, 好處係方便食, 但唔好就係牛扒好快凍侍應仲走黎問個牛扒會唔會太韌? 我覺得唔

叫左2個餐, 跟餐就包埋沙律&野飲
侍應推介食個牛柏葉做小食

果然好推介, 辣辣地, 既爽口又開胃, 黎呢到係必食之選
香蔥惹味牛柏葉

五花腩煎得幾香, 意粉爽口

醬汁方面都幾黏稠, 撈埋個意粉黎食, 啖啖意麵都掛哂汁

五花腩芝士意大利麵
另一個set叫左燒美國風味牛扒配薯條

黎到個賣相唔錯, 燒得外層都幾脆, 而且估唔到都幾大塊

呢個價錢, 一百左右, 都算值回票價

估唔到佢地冇將貨就價, 肉質比我預計中嫩口, 有牛味

旁邊放左燒肉汁, 不過唔點汁食都唔錯, 食到真正既肉味

牛扒係預先切好左, 好處係方便食, 但唔好就係牛扒好快凍

侍應仲走黎問個牛扒會唔會太韌? 我覺得唔會喎
燒美國風味牛扒配薯條
餐飲加左$15 轉OREO 奶昔, 好鬼正, 應該叫OREO 沙冰先啱

OREO 落得好重手, 冰感重, 超爽
另外一杯凍Mocha, 係朋友飲既

佢話咖啡味幾重, 不過可以甜返少少, 不過不失啦

飯後甜品係雪米糍, 原來簡簡單單小店既一餐, 都可以食得好飽好滿足
香蔥惹味牛柏葉
五花腩芝士意大利麵
燒美國風味牛扒配薯條
2017-01-28 420 瀏覽
走到長沙灣一段嘅青山道尾,屈個彎就進入荔枝角,每逢經過依截街都覺得好靜好靜,附近嘅店舖雖未至十室九空,但就肯定吉鋪唔少。是夜晌附近攞完嘢俾朋友,順便約表姨甥女食餐晚飯,燈火通明嘅Chitose成為我哋嘅選擇。店內環境裝修得好簡單,水泥牆,五顏六色嘅座椅,卡位只喺木板櫈,坐得唔算好舒服。不過,服務好搭番夠,又免收加一服務費。求先入門口,已留意到地下塊黑板所推嘅優惠,享套餐加$1就有一客是日窩夫(當然唔喺正價嘅份量啦),其中一款意大利麵套餐只賣$50,所以,兩者都成為我哋選擇嘅目標。再翻翻餐牌有咩選擇,一打開就喺啲沙律、小食同甜品,之後一版就喺A-J共9款主食類,單點或套餐都得,如選擇套餐就包日式和風沙律及熱飲,另加$15可轉特色飲品。日式和風沙律好簡單以胡麻醋汁撈勻沙律菜、洋蔥、蕃茄及青瓜所做成嘅一道帶和風嘅田園沙律,食材新鮮爽脆,開胃清新,依一類沙律只要食材夠新鮮,都唔會點出事。香蔥五花腩芝士汁意大利麵 $50原先套餐價要$78,依家$50就有得試,份量仲好足本,睇落唔似將貨就價。唔撩起底下啲意大利粉,差啲以為嚟錯碗拉麵,因為3大件香燒五花腩、紫菜、溏心蛋、蔥花放晒晌面,一派拉麵格。食
日式和風沙律

香蔥五花腩芝士汁意大利麵 $50

原先套餐價要$78,依家$50就有得試,份量仲好足本,睇落唔似將貨就價。唔撩起底下啲意大利粉,差啲以為嚟錯碗拉麵,因為3大件香燒五花腩、紫菜、溏心蛋、蔥花放晒晌面,一派拉麵格。食完依道意日融和嘅意大利麵,確喺有少少驚喜,五花腩鬆化且有層焦香,溏心蛋煮得恰到好處,意大利麵咬口且掛滿芝士汁,以車打芝士做成嘅汁底,稀杰度啱啱好,不愧喺店中嘅推介之一
喇沙湯海鮮墨魚汁意大利麵 $98

另一道主食,我哋揀咗一道意馬融和嘅意大利麵,因為湯底用上馬來西亞出名嘅喇沙湯,又加入唔少喇沙常用嘅食材,如青口、鮮蝦、魚柳、豆卜,仲有炸響鈴,配墨魚汁意大利麵,滿滿嘅一大碗。個湯底好出色,辣而富椰香,鮮蝦好爽口,魚柳又嫩滑,豆卜吸滿喇沙湯,好味,而意大利麵入口煙韌,可謂真材實料
喇沙湯海鮮墨魚汁意大利麵
喇沙湯海鮮墨魚汁意大利麵
飲品餐牌共兩頁,有咖啡、梳打特飲、茶品、特飲、奶昔……等等供選擇。
蜂蜜鮮奶咖啡 +$15

雖然只喺小店一家,但杯鮮奶咖啡絕無求其,咖啡嘅拉花都好細緻,入口順滑而口感平均,醇香嘅咖啡味中滲出蜂蜜嘅絲絲清甜,加$15轉飲佢實在物有所值。
蜂蜜鮮奶咖啡
Oreo奶昔 +$15

奶昔沖得大大杯,先飲一口,冰涼富奶香,又帶點朱古力味,再將面層嘅忌廉跟奶昔攪勻,口感比較更柔滑,亦無一種死甜嘅感覺,伴甜品都唔錯。
Oreo奶昔
朱古力雪糕泡芙 +$1

初時晌外面睇見個推介牌喺享套餐加$1就有一客是日窩夫,不過,店員告之窩夫賣晒,改為泡芙,咁只喺加$1又無理由唔試。一客有兩粒,真喺擺明當送俾啲客,泡芙幾鬆軟,內裡夾有朱古力雪糕、忌廉及朱古力碎,味道唔錯喎。
朱古力雪糕泡芙
朱古力布朗尼 $45

食一粒泡芙真喺唔夠喉,所以,額外點多客朱古力布朗尼,即叫即做,都等咗十多分鐘。賣相都幾得意,大大件布朗尼之上,加咗件烘棉花糖,並伴有朱古力雪糕及杏仁片,整體食味不俗,烘棉花糖軟綿綿,布朗尼嘅朱古力味亦好濃郁,又有唔少合桃,只喺個人覺得乾身啲
,多少少濕潤就一流喇。
朱古力布朗尼
朱古力布朗尼
舊年年中去咗一轉北海道旅行,落戶新千歲機場,所以,一眼就認出店名Chitose喺指千歲嘅意思,雖然唔知點解店主會揀「千歲」做店名,但小弟都幾喜歡依個名字,因為喜歡北海道這地方,風景靚更喺美食處處
2017-01-26 109 瀏覽
環境很寧靜,很適合跟朋友聊天聚會既地方待應首先會介紹店內推介前菜點下店內推介的牛柏業醬汁是店內秘製的,少少辣很惹味,黑椒和胡椒味很出牛柏業很爽套餐點了香蔥五花腩芝士汁意粉,剛巧有套餐優惠,$50配飲品沒想到五花腩跟辣芝士汁可以這麼合配,而且不油膩芝士汁是特別調配過的,帶點辣味很特別五花腩油香味重,非常腍身另外點了另一套餐喇沙墨魚麵先來一份黑醋汁沙律,有沙律菜,蕃茄和洋蔥主菜海鮮喇沙配墨雨麵是很新穎的配搭喇沙湯底濃味且辣,椰香味重配料有蝦,青口,帶子,響鈴響鈴吸收了喇沙湯汁,很好吃飲品點了荔枝柚子茶和薄荷朱古力奶昔,荔枝柚子茶 topping 加了鮮荔枝果肉不太甜剛剛好,沒有蓋過茶香薄荷朱古力奶昔Topping 加了朱古力片薄荷味很濃但朱古力不太甜
環境很寧靜,很適合跟朋友聊天聚會既地方
待應首先會介紹店內推介

前菜點下店內推介的牛柏業
醬汁是店內秘製的,少少辣很惹味,黑椒和胡椒味很出
牛柏業很爽

套餐點了香蔥五花腩芝士汁意粉,剛巧有套餐優惠,$50配飲品
沒想到五花腩跟辣芝士汁可以這麼合配,而且不油膩
芝士汁是特別調配過的,帶點辣味很特別
五花腩油香味重,非常腍身

另外點了另一套餐喇沙墨魚麵
先來一份黑醋汁沙律,有沙律菜,蕃茄和洋蔥
主菜海鮮喇沙配墨雨麵是很新穎的配搭
喇沙湯底濃味且辣,椰香味重
配料有蝦,青口,帶子,響鈴
響鈴吸收了喇沙湯汁,很好吃

飲品點了荔枝柚子茶和薄荷朱古力奶昔,
荔枝柚子茶 topping 加了鮮荔枝果肉
不太甜剛剛好,沒有蓋過茶香
薄荷朱古力奶昔Topping 加了朱古力片
薄荷味很濃但朱古力不太甜
2K
舊址吃漢堡飽挺為有名,現在換了另一間上場,主打吃意大利麵和奶昔,同樣有驚喜。 香蔥惹味牛栢葉 ($45) 牛栢葉是店內推介的冷盤小食之一,栢葉冰凍爽脆,帶點辣香味,不會太辣,又能帶出風味。點了兩份套餐,加$15升級的套餐包括沙律和飲品。 喇沙湯海鮮墨魚汁意大利麵(套餐$98) 接著點了店員推介的喇沙湯麵。意大利麵用上墨魚麵,同樣夠新潮。湯底濃郁椰香味濃,不會太辣,配上海鮮如青口、蝦、魚柳等非常不錯,還伴上2條響鈴卷呢! 香煎慢煮羊西冷配意粉 ($98) 羊西冷賣相和擺碟均十分精緻,羊西冷肉質不會很韌,吃上來也不會很氈,配上的意粉爽滑可口,還有粟米粒呢! 香蔥五花腩芝士汁意大利麵 ($50) 這個超級好味,五花腩燒得又香又滑,比起好多拉麵店嘅豚肉更勝一籌。意粉掛汁力極高 ,芝士味道濃郁又creamy,絕對不能錯過,現在店內進行優惠,只須$50仲送埋飲品,優惠至27/1。 小店好好,會準備雪米糍比客人作飯後甜品。

香蔥惹味牛栢葉 ($45)

點了兩份套餐,加$15升級的套餐包括沙律和飲品。

喇沙湯海鮮墨魚汁意大利麵(套餐$98)

香煎慢煮羊西冷配意粉 ($98)

香蔥五花腩芝士汁意大利麵 ($50)

小店好好,會準備雪米糍比客人作飯後甜品

2017-01-20
離開D2 Place,沿荔枝角道向長沙灣方向走,至昌華街一帶,食肆大多是舊式平價的小食店或茶餐廳,偶而有一兩間西式餐廳,Chitose是其中一間。 長方形店子,兩旁各設有四人座的枱椅,牆上繪有與大海有的圖案,簡潔之餘,帶出鮮艷活潑之感。 接近下午時段,仍有午市套餐供應,選擇不多,只有五款,包雜菜湯、主食及咖啡或茶,全日免收加一。先來一碗雜菜湯,湯內滿滿的椰菜、紅蘿蔔等雜湯,酸香度得宜,番茄味香濃。 黑椒雞扒意粉$78,因小妹嘴饞,額外點了小食,故預先請侍應把意粉份量減半。誰知,減半後的意粉,對小妹而言,還是太多了。此外,香煎黑椒雞扒也是大大厚厚的一塊,小妹最終也是造成了浪費﹗ 意粉入口堪稱爽滑彈牙富嚼勁,混入香草與黑椒汁同吃,香口惹味也。雞扒入味不在話下,外皮煎至香脆,內裏雞肉嫩滑無比。粟米粒和車厘茄,則是加分位也﹗ 午市套餐,另加$20,可選脆炸薯條伴松露醬或香辣炸雞翼一客,小妹要了前者。 脆炸薯條伴松露醬略嫌炸得未算十分脆卜卜,估計是炸油未夠滾而下鍋之故。幸而,炸薯條伴香濃惹味的松露醬同吃,也足以教人欲罷不能﹗ 餐飲,在甜美女店員推介下,加$10,要了Oreo 奶昔。開頭,

餐飲,在甜美女店員推介下,加$10,要了Oreo 奶昔。開頭,還擔心奶昔價既甜又溜。呷一口,與其稱之為奶昔,不如叫沙冰好了﹗Oreo奶昔以冰粒、Oreo餅乾和牛奶攪拌而成,每一口都是細碎的冰粒和香甜又脆口的餅碎,再加上忌廉,香滑無比,教人愛不釋口﹗

2017-01-21
去開租漫畫那間漫畫店旁邊,開了一間新餐廳。走西餐feel,晚餐主打set,還有我最愛的窩夫食,當然要試新嘢啦! 看看menu,價錢唔貴,一份有沙拉有drink的晚餐,有的不過一百,有的百鬆,好親民下的價位。主菜選擇有喇沙有西冷有羊有豬頸雞扒……,不算多。 套餐包括日式和風沙律及咖啡, 可加15蚊change飲品轉成特飲。 我男朋友就轉咗做一杯mocha, 拉花挺有水準的, 我呷了一口,咖啡控的我表示滿意那朱古力和咖啡的比例。 雖然我其實很愛喝咖啡, 可是晚上不太敢嚐,怕瞓不著! 見到有oreo milkshake,立刻不用多說,呢個組合,誰能抗拒?!香濃的oreo味道,幼滑的奶昔質感,入口融化的觸感,如初雪般予人透心涼快感! 香辣炸雞翼炸得皮脆肉嫩,小小辣味增加香口惹味口感,靈魂所在是那個酸酸甜甜有點像糖醋骨的醬汁,配辣雞翼勁正,愈點愈停不到! 喇沙湯海鮮墨魚汁意大利麵都滿有驚喜,椰香十足又不會太辣的馬來西亞喇沙湯和墨魚汁麵呢個crossover好有火花!甜甜地的墨魚汁麵掛湯後,予我的感覺就好像甜美的女生穿上火辣的皮革露腿裝一樣,有點不合風格卻仍然很好吃的感覺! 而且墨魚汁麵彈牙煙

而且墨魚汁麵彈牙煙韌的口感相比平常配的河粉軟身質感不同,帶來新鮮感之餘亦好味!

再說,海鮮超多夠豐富!兩隻大青口,三隻大蝦,大粒帶子,和很夠塊魚柳,二人開心share食都ok~看得誠意出來,水準之作!

香煎慢煮羊西冷配薯條可以 算得上是驚喜之作!

首先賣相很靚很美, 有沙律一大堆薯條和排列得整齊的羊西冷。

羊肉有股羶味,所以煮的時候通常會加入少少香草, 這店使用香草極少, 但是羊肉卻不會太羶, 而且肉質軟淋淋, 有如初生嬰兒的肌膚一樣的嬌嫩質感,吃得倍覺享受! 醬汁方面亦做得很不錯,當中還夾雜了只有輕度咸度的粗鹽,相當特別又討好!

加埋即切即炸的自家薯條,外脆內軟拿揑得剛好,要留意番,咁有水準但收費才100元的晚餐, 質素還要比300多元的好太多!

一心嚟食窩夫的我, 當然要食埋先走啦!

這款Banana窩夫配拖肥醬,幾特別, 通常香蕉就會配焦糖嘅組合比較多, 配拖肥其實第一次食。 厚厚的窩夫,既有軟綿綿的質感, 又有實在嘅飽肚感! 尤其愛沾上拖肥醬後甜甜的,甜到甚至帶點膩的感覺就最正! 所以我額外要求了 一碟拖肥醬,店員人很好,還真的給我滿滿一碟,還親切的着我不夠可再添,so nice^u^
2017-01-19 351 瀏覽
Chitose比我感覺剛開業,食物好有誠意去做,店員舉動也十分貼心點了「凱撒沙律」的靈魂在它的醬汁上,而我個人覺得這個醬汁做得很好吃,另外沙拉菜也很爽脆新鮮,飯前叫一個非常清新熱椰皇海燕--健康晚甜品係女仔至愛,皇凍 / C而且個靚椰皇好甜再配埋清甜無比的椰汁加上佢地好貼心地刮埋柔滑清爽的椰肉出黎,配合海燕簡直係最好味又健康既滋補甜品,熱食更覺美味。香蔥惹咪牛柏葉 $45/碟這味是老闆推介話呢個會食到唔停得口一試果然會愛上,因為佢個味係似熱浪薯片,當然無咁濃味精啦,係個味似,牛柏葉好新鮮脆口 ,亦唔會太冷冰冰香蔥五花腩芝士意大利麵($62)自己鐘意食Q彈口感既粉絲多d,所以轉左做香蔥五花腩芝士汁粉絲,佢超級香濃既車打芝士製成汁,奇妙的又不會有臭的芝士味也不會太稀或太稠,加埋煎到油而不膩的五花腩,又厚切且充滿油香,令人食過番尋味加$$升級左杯熱既綠茶Latte,佢好濃又香又醇綠茶味,加上佢冇放太甜,有甘香味飲落又香又滑另套餐都會附送一碗沙律⋯⋯⋯

香蔥惹咪牛柏葉 $45/碟
這味是老闆推介話呢個會食到唔停得口

香蔥五花腩芝士意大利麵($62)

另套餐都會附送一碗沙律⋯⋯⋯
2017-01-10
  • chitose:香蔥五花腩芝士汁粉絲
2017-01-15 149 瀏覽
尋日同朋友去完長沙灣做完義工,於是搵下附近有咩餐廳食~見到間餐廳食西式野,好似唔錯,所以就入去試下啦!一去到點左個餐,可以加$15 叫特飲,突然好想飲 green tea latte,苦中帶微甜,好窩心~朋友點左香蕉smoothie,香蕉味好香濃,同埋佢話有飽肚感~我地個套餐有沙律食,不過如果多d菜會好d ~   小食方面叫左個惹味牛栢葉,超爽口,另外個秘製汁唔會死咸,相反帶有少少甜,愈食愈滋味!  朋友點左個喇沙湯海鮮墨魚汁意大利麵,湯底濃,椰味香,墨魚汁意大利麵超彈牙,而且超足料,咩都有,eg. 青口、蝦、豆腐卜、丸類等。。。我就點左個燒春雞配薯條~唔好講笑,d 薯條係勁好食,好脆,好香,雖然應該會有少少熱氣,不過我唔理,照食哂!燒春雞都唔錯,雞肉唔會太"鞋",而且個燒汁幾match 隻雞 =]  最後埋單每人都唔洗$150,好抵食~大家都食到好滿足!
尋日同朋友去完長沙灣做完義工,於是搵下附近有咩餐廳食~

見到間餐廳食西式野,好似唔錯,所以就入去試下啦!
一去到點左個餐,可以加$15 叫特飲,

我地個套餐有沙律食,不過如果多d菜會好d ~

小食方面叫左個惹味牛栢葉,超爽口,

另外個秘製汁唔會死咸,相反帶有少少甜,愈食愈滋味!

朋友點左個喇沙湯海鮮墨魚汁意大利麵,

湯底濃,椰味香,墨魚汁意大利麵超彈牙,

而且超足料,咩都有,eg. 青口、蝦、豆腐卜、丸類等。。。
我就點左個燒春雞配薯條~

最後埋單每人都唔洗$150,好抵食~

大家都食到好滿足!

2017-01-14
慶祝紀念
紀念日
2017-01-15 495 瀏覽
與朋友相聚 聊聊天 便相約來這Cafe 由長沙灣地鐵站來 路程也相當遙遠 雖然全程路都直行轉灣直行 幸好我來過這裡的大中華 認得路 我朋友就比google map呃了 轉了一圈 餐牌款式不多 有足夠的圖片作參考香蔥惹味牛栢葉牛栢葉夠爽口 醬汁甜甜地辣辣地加上青蔥 配搭很好 作為小食不會飽肚香辣炸雞翼新鮮熱辣炸起 食時要相當小心 有醬料配搭 但雞翼原本已經有鹽醃過 如皮點了醬料會有少許咸 要咬開皮後再點醬 就完美香燒春雞配意粉 燒春雞有半隻雞加少量意粉 雞肉都好入味好鮮嫩 估吾到小小的Cafe水準咁好 配上意粉 因為醬汁不夠多 意粉我就加了點雞翼的醬料 原來這配搭很好 也有同員工提議了套餐包飲品加沙律沙律味道不突出 但都用上很新鮮的菜椰皇海燕(熱)夠灑滋潤 用上新鮮椰皇 帶著椰皇的清甜 入面有椰肉加海燕一大塊 相當美味薄荷朱古力奶昔微微的薄荷味不會蓋上朱古力的味道Oreo朱古力奶昔不會太甜 有少少起沙冰的感覺 忌廉配搭夠滑身各位留意喇:但因為點菜時沒有說明優惠所以沒有order香蔥五花腩芝士汁意大利麵 優惠價50蚊 有埋野飲加一蚊有窩夫 到1月27日
餐牌款式不多 有足夠的圖片作參考
香蔥惹味牛栢葉