2022-02-13 27 瀏覽
疫情下 返工好多時都係外賣自取,返公司食,但成日都茶餐廳車仔麵,實在有啲悶,今日下定決心,要買正野食😎😎黎到bookmark左好耐既Chotto Maki😁😁佢哋主要係賣日式飯卷/卷物賣相非常靚,又夠晒飽肚,又靚又實際除咗餐牌上可以選擇嘅卷物之外,仲可以自選!可以自己揀肉類,蔬菜,醬汁,同埋卷上嘅配料,都幾開心㗎🤓🤓我自己就自選左一份肉:油甘魚,用料方面店員絕對唔吝嗇!好肥美,厚切口感好正♥️♥️另外我仲揀咗蔬菜,芝麻醬等等,成個飯卷都好清新,唔需要額外加豉油Wasabi都好好食,好滿足☺️☺️加$12 ,飲埋味增湯,都算幾大杯,而且外賣包裝夠晒穩陣。唔會太鹹,都唔錯👍🏼影埋同事叫嘅1號:(604)Crunch三文魚同埋蘆筍迫爆!好豐富!上面仲有啲天婦羅脆脆同櫻花蝦,秀色可餐!下次我都試吓先😁😁

黎到bookmark左好耐既Chotto Maki😁😁
佢哋主要係賣日式飯卷/卷物
賣相非常靚,又夠晒飽肚,又靚又實際

我自己就自選左一份

影埋同事叫嘅1號:
(604)Crunch
三文魚同埋蘆筍迫爆!好豐富!
上面仲有啲天婦羅脆脆同櫻花蝦,
秀色可餐!
下次我都試吓先😁😁
2022-02-12 37 瀏覽
選擇困難症的我少食多滋味要吃得簡單不想複雜煎炒烹炸,要吃進嘴裡滿足一頓,盒裝壽司飯卷多變化之餘不僅口感豐富健康又清爽、一道輕鬆快捷食材捲起以不同材料選擇富有新鮮感讓人驚喜!Menu內輕盈「刺身壽司、卷物」無論速食在家或三餐留放在公司的確不錯又不重負擔即叫即整「Lobster Roll」口感層次好足,以上層火炙燒三文魚、牛油果非常貼心,下層濃郁龍蝦配襯有咬口厚實質感相對突出「Black Magma Roll」一啖飯卷連上帶子、吞拿魚蓉融為一體賣相足料份外滋味好合我

選擇困難症的我少食多滋味

2022-02-11
2022-02-12 31 瀏覽
自政府實施取消晚市堂食後,對我呢D收夜班既打工仔,唯有系餐廳拎外賣走。早排留意到呢間小店Chotto Maki ,主打外賣形式經營,加上又近地鐵站。唔洗怕地鐵提早收工。呢間小店飯卷款式有十幾款,由可自訂材料做出飯卷,任君選擇。於是買左預設兩款試試。而店員收到order後,就即場製作飯卷,咁就可以確保食物質素同衛生。Black magma 一SET有八件,細細件的,材料有碎帶子,少量天婦羅,吞拿魚蓉、配上芝麻醬系飯團上面,這樣配合得宜。Chick chick 口感較為平實、有雞肉、生菜、牛油果、配上黃芥末醬、蛋白質豐富,健康之選。三文魚壽司三文魚夠曬新蘚,實而不華。而家6點後叫外賣,超過$100可享85折優惠。

Black magma

Chick chick

三文魚壽司
三文魚夠曬新蘚,實而不華。

而家6點後叫外賣,超過$100可享85折優惠。
🔺食物👉🏻Philadelphia Roll$72賣相勁吸引既壽司😍 令人食慾大增三文魚好新鮮 加埋cream cheese、牛油果連醬料 啖啖肉 ho fulllll🥳👉🏻自選壽司customize your roll$88每款配料都超過8樣比你揀🤓是次揀左"碎蔥吞拿魚蓉、酸黃瓜、蘆筍、碎帶子、芥末蛋黃醬、黑松露蛋黃醬"配上脆口炸芋片口感好fresh 好健康 一入口勁重黑松露醬味食多多都唔會流😚😚 大滿足❗️自私評分:🟡🟡🟡🟡🟡自私評論:除左灣仔呢間店,仲有間位於中環 餐廳座位唔多 有時都好多人都take out,買翻去食🙂 價錢偏貴dd 但都算貨真價實✨ 有興趣快啲去揀下
🔺食物

👉🏻Philadelphia Roll$72
賣相勁吸引既壽司😍 令人食慾大增

👉🏻自選壽司customize your roll$88
每款配料都超過8樣比你揀🤓
口感好fresh 好健康 一入口勁重黑松露醬味
食多多都唔會流😚😚 大滿足❗️

自私評分:🟡🟡🟡🟡🟡
自私評論:除左灣仔呢間店,仲有間位於中環[星期日不開] 餐廳座位唔多 有時都好多人都take out,買翻去食🙂 價錢偏貴dd 但都算貨真價實✨ 有興趣快啲去揀下
2022-01-21
5 分鐘 (堂食)
  • Philadelphia
  • 自創卷物
2022-01-30 39 瀏覽
今時今日openrice有270個好評一個劣評都無嘅鋪頭真係好勁呀有時好想食壽司卷但啲配搭總唔係太合心水喺呢度您完全可以自己揸fit醬汁、餡料至壽司卷上面擺啲咩全部可以自己揀我diy嘅係鰻魚汁+芥末蛋黃醬芒果牛油果天婦羅三文魚卷聽個名都知豐富份量剛剛好即叫即製啲醬汁同芒果好refreshing平時食開天婦羅蝦炸三文魚亦相對特別不過因為其他餡料好多令炸三文魚唔夠脆亦被其他食材搶咗味除咁壽司卷仲有幾款小食呢個炸雞粒用錫紙袋上入面放咗嚿檸檬,超級聰明因為一打開真係超香檸檬味可惜雞粒肉質唔一致有啲ok有啲較乾身
今時今日openrice有270個好評
一個劣評都無嘅鋪頭真係好勁呀

有時好想食壽司

但啲配搭總唔係太合心水
喺呢度您完全可以自己揸fit
醬汁、餡料至壽司卷上面擺啲咩
全部可以自己揀

令炸三文魚唔夠脆
亦被其他食材搶咗味

除咁壽司卷仲有幾款小食
呢個炸雞粒用錫紙袋上

入面放咗嚿檸檬,超級聰明
因為一打開真係超香檸檬味

可惜雞粒肉質唔一致

有啲ok有啲較乾身

小店主打壽司卷物。呢度嘅卷物會加上蛋黃醬,感覺偏美式。因為見到佢哋嘅配搭幾吸引,所以就入左去試。————————————————🍣 Spice Me Up, $72(3.5/5)飯卷裏面包左好多料,有鰻魚、帶子、青瓜、紫菜、蘋果啫喱同辣蛋黃醬。雖然一份只係有四嚿,但每一嚿都幾大嚿,要三四啖先食完一嚿,食完都幾飽肚。食落口感層次十足,但鰻魚味道都幾重,稍微蓋過其他材料味道。————————————————

————————————————

🍣 Spice Me Up, $72(3.5/5)
————————————————

2021-12-28 44 瀏覽
上個禮拜同朋友去灣仔覓食,喺廈門街發現Chotto Maki 呢間小店,佢地既招牌以紅色為主,仲有一個好可愛嘅日本娃娃頭。入到店內就見到一個零食架,睇落係專門賣乾果、燕麥類嘅有營產品。另一邊就放有幾張餐枱,堂食嘅人比想像中多,不過更多嘅人都係叫外賣拎走🥡。餐枱前方有一個小小既位置放有豉油碟、筷子、芥末等,而旁邊就係餐碟回收區域,實行自助形式。👍🏼自助區域對上有一個顯示屏幕,正喺到播放新推出嘅菜式,例如炸雞同埋龍蝦卷。如果食到好口渴,仲可以點日本進口嘅飲品,例如白提子汁同埋蘋果汁。我同朋友分別點左一份Lobster rolls、一份Black Magma rolls 同埋一客三件嘅三文魚壽司🍣Lobster Roll $98朋友點左非常熱門既龍蝦卷,賣相好吸引!面頭鋪左炙燒三文魚同埋充滿營養嘅牛油果🥑,再沾左少少芥末醬汁。壽司卷中間夾住大大件嘅龍蝦肉,同埋幼身青豆條。牛油果口感細滑,而燒過嘅三文魚油脂被迫出🍣,充滿魚油香。最正係大大舊既龍蝦肉,爽口鮮甜,值得一試 😋貼心嘅店員仲為食客提供左幾粒韓式酸蘿蔔解膩 👍🏼Black Magma Roll $72我點嘅壽司卷係Black magma

Lobster Roll $98

貼心嘅店員仲為食客提供左幾粒韓式酸蘿蔔解膩 👍🏼

Black Magma Roll $72

我點嘅壽司卷係Black magma rolls,佢所指既black magma 即係黑芝麻醬,另外再以鮮帶子碎同埋蟹籽沙律醬作點綴。

點呢款飯卷既主要原因係我同朋友都好中意食吞拿魚蓉,而呢道飯卷都冇令我地失望,分量十足,每一啖都食吞拿魚蓉嘅鮮味同埋卜卜脆既蟹籽。😍

三文魚壽司 🍣 $29

點左每人八舊飯卷之後,我地都係覺得意猶未盡,於是再追加左一客三件既厚切三文魚壽司。每舊壽司上面都放左一片長長既三文魚,三文魚鮮甜肥美,我地食完都覺得好滿足 ☺️

總括而言,三個字「平、靚、正」😋👍🏼 價錢唔算好貴,食物既味道同分量都好好,而且即叫即整,保證新鮮。下次要再黎試下其他款式嘅飯卷,希望都係咁高質咁好味。
2021-12-20
  • Lobster  roll
  • Black  magma
2021-12-14 81 瀏覽
公司附近新開張的日式飯卷專門店,可以看到壽司即點即製,店內有數張枱供堂食,外賣也會包裝得好穩妥。跟同事share,一份飯卷都足夠一人食量。Sea Monster - $72卷物內塞滿多種食材,厚得像手掌肉般,超大塊一件。主要有很多一絲絲多汁鮮甜的蟹棒、爽脆的黃瓜絲和脆而不油的天婦羅蝦,周邊有很多脆香的櫻花蝦和蒜片,用自家特製的醬汁加上甜山藥粉和鰻魚醬。Black Magma - $72這款則是正常大小的卷物,有很多鮮甜的碎帶子和蔥吞拿魚蓉,加上天婦羅脆脆好有感,黑芝麻醬有香味。Morinaga Pudding - $22著名日本布甸品牌森永的濃厚版本,有超濃郁的蛋香,好香焦糖味。Coconut water - $22Jax Coco的100%純天然椰子水,清爽解渴。
Sea Monster

Morinaga Pudding

Morinaga Pudding - $22
Coconut water

Coconut water - $22
Jax Coco的100%純天然椰子水,清爽解渴。

2021-12-14
2021-12-14 41 瀏覽
今日午餐食咩好呢,大家又唔想食咁飽,諗起行經過幾次呢間日式卷物壽司,除咗堂食,都可以外賣,就買外賣番去食啦。好,睇下有咩好食先。C-Dragon,係鰻魚加Tempura嘅卷物,配上鰻魚汁、沙律醬、蟹子,食落有多個層次,唔會係呆板嘅卷物。帆立貝、油甘魚壽司,色澤光鮮,望落好油潤,帆立貝食落口感爽口清甜,油甘魚就脂肪含量豐富,好柔軟滑口。加錢可以跟烏冬、沙律。烏冬滑嘟嘟,配菜有紫菜、腐角。沙律菜都好新鮮。

好,睇下有咩好食先。

加錢可以跟烏冬、沙律。

烏冬滑嘟嘟,配菜有紫菜、腐角。

沙律菜都好新鮮。
2021-12-12 42 瀏覽
食咗咁多日茶餐廳外賣之後終於決定要轉下口味,即使嚟到秋冬季節但係自己對日本野嘅興趣似乎有增無減。 而且呢多咗日式便當店開張之後就更加多輕食類嘅嘢食可以揀。壽司故知然係其中一個選擇。不過要想滋味更加想一層樓嘅話卷物就包含更加多嘅創作性同埋配搭🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥Chotto Maki 呢一間日式店專食嘅就係卷物,配搭多籮籮,除咗有餐牌所顯示之外更加可以自己DIY想要嘅口味,自由度極高。無論點配搭都係一個新鮮嘅嘗試🕶🕶🕶🕶🕶🕶🕶🕶🕶🕶🕶🕶🕶🕶🕶BLACK MAGMA - 呢一個配搭裏面就有碎帶子,拖羅蓉同埋天婦羅炸蝦, 汁料就用咗芝麻醬。 無論係帶子定係拖羅都係一個好鮮味而且較為清淡嘅味道。至於天婦羅炸蝦當然就係味道最重嘅嘢食,所以有帶子同埋拖羅用嘅清新就中和晒成個卷嘅味道以至於唔油膩。而且揸到蝦夠晒趣卜卜連蝦尾嘅殼都完全輕易咁樣食埋,室溫嘅卷物又唔使驚熱辣辣有排涼,相同價錢換來更清爽同舒服嘅感受Philadelphia- 呢一款裏面就包含三文魚忌廉芝士同埋牛油果, 味道呢就相對濃厚一啲,三文魚同埋忌廉芝士一鮮一濃,至於牛油果亦都有清香嘅作用,整體好實在,每一樣食材都完美發揮,頂
🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
🕶🕶🕶🕶🕶🕶🕶🕶🕶🕶🕶🕶🕶🕶🕶

Philadelphia- 呢一款裏面就包含三文魚忌廉芝士同埋牛油果, 味道呢就相對濃厚一啲,三文魚同埋忌廉芝士一鮮一濃,至於牛油果亦都有清香嘅作用,整體好實在,每一樣食材都完美發揮,頂頭亦都有少少嘅辣就好好帶出三文魚嘅肥美
2021-10-23
12 分鐘 (堂食)
  • Philadelphia
  • Black  magma
2021-12-07 67 瀏覽
呢間食壽司卷物,仲有啲刺身款,選擇都多。👍🏻今次就外賣返屋企食。☺️#自創卷物 💰129呢度有好多唔同款既材料可以自己揀,好中意佢可以自由去配搭食飯。呢度既選擇好多,仲有啲好特別既醬料。好中意個黑松露蛋黃醬,佢啲材料多到好飽滿,食落勁滿足。👍🏻#帶子壽司 💰42有3件,價錢黎講都算幾抵。好夠飽滿肥大粒啊,好正!👍🏻#布甸 💰22呢度仲有啲特色飲品同埋甜品,呢款既布丁係小編既至愛。👍🏻

#自創卷物 💰129

#帶子壽司 💰42

有3件,價錢黎講都算幾抵。好夠飽滿肥大粒啊,好正!👍🏻

#布甸 💰22
呢度仲有啲特色飲品同埋甜品,呢款既布丁係小編既至愛。👍🏻
2021-11-20
午餐
為即製壽司卷 慕名而來到chotto makichotto maki主要以外賣形式經營 當然店鋪都有堂食位置食物價錢比我想像更為相宜壽司卷分為兩大類: signature同classic除左壽司卷 仲有sashimi sushi 小食亦都可以自訂卷物由於是第一次黎自己就無揀到自訂卷物了叫左signature roll同classic roll各一款signature roll: SEA MONSTER一盒有4舊卷物餡料超級多 全部都係熟食黎包含青瓜絲.蟹柳.天婦羅蝦 仲有櫻花蝦.炸蒜片同少量紫薯粉推介比唔食生野的朋友天婦羅蝦唔厚粉.炸到岩岩好.又唔會好油腻外加卷物有青瓜絲成個口感都好fresh 又幾有層次classic roll: PHILADELPHIA一盒有8舊呢個combination我是很喜歡的卷物有三文魚同cream cheese 外面有牛油果.三文魚子成個組合都好creamy大愛
當然店鋪都有堂食位置

呢個combination我是很喜歡的
成個組合都好creamy
大愛
2021-12-04 66 瀏覽
🍙灣仔利東街隔離有間日式卷物壽司,勁大卷,一盒一個Lunch就搞掂!🍙Sea Monster $72一共有4大卷,又夠厚度,中間餡料有爆多蟹柳, 脆脆天婦羅蝦🍤爽口青瓜絲🥒 櫻花蝦, 蒜片, 紫薯粉, 鰻魚汁, 自家製醬汁。同朋友每人2卷share食都夠啦~🍙自創卷物 Customize Your Roll $88一共有8小卷,自選卷物每項都可以自選咖!我揀咗以下款式,另外可以加少少錢叫個甜品同湯~肉類 x 1 油甘魚蔬菜 x 2 牛油果🥑玉子 🍳卷上 x 1 鰻魚片醬料 x 2 黑芝麻醬, 芥末蛋黃醬🧂配料 x 1 櫻花蝦芥末蛋黃醬必點!有少少刺激唔會太辣🤪黑芝麻醬被蓋過去🤣牛油果、玉子、鰻魚片都喺肉肉之選,☕味噌湯 +$12豆腐味噌湯~🍮甜品+$22日式布丁甜品,店裡有提供減糖系列,食落真喺無想像中咁甜!同朋友一人一啖完滿呢個Lunch! Sea Monster $72Crabstick, Tempura Prawn, Cucumber, Sakura Shrimps, Garlic Chips, Sweet Potapo Powder Unagi Sauce, House Spe

🍙Sea Monster $72

☕味噌湯 +$12
豆腐味噌湯~

🍮甜品+$22

Sea Monster $72
Crabstick, Tempura Prawn, Cucumber, Sakura Shrimps, Garlic Chips, Sweet Potapo Powder Unagi Sauce, House Special Sauce,

Customize Your Roll $88
Protein x 1, Hamachi
Veggie x 2, Avocado, Tamago
On top x 1, Unagi Slices
Sauce x 2, lack Sesame, Wasabi Mayo
Sprinkle x 1 Sakura Shrimps

Dessert +$22
Japanese Pudding low sugar

Miso Soup +$12
10 分鐘 (堂食)
  • Sea Monster
  • Customize Your Roll
  • 自創卷物
2021-11-30 32 瀏覽
去朋友屋企前,外賣點壽司上去一起吃先🥳。壽司店就在利東街旁的廈門街。店裡環境清新簡潔舒適。‖ Sea Monster ($72) ‖大量蟹柳、天婦羅炸蝦和青瓜絲,有軟、有脆、有爽,口感豐富。還灑上點點櫻花蝦以及自家製醬汁,不錯。‖ Beef-iyaki ($72) ‖這款則是照燒牛肉、腐皮、青瓜絲,還有少少牛油果。腐皮甜甜地,整體甜甜軟軟。‖ Salmon Sushi(3pcs) ($29) ‖外賣包裝企理精美😊。
去朋友屋企前,外賣點壽司上去一起吃先🥳。

壽司店就在利東街旁的廈門街。

店裡環境清新簡潔舒適。

‖ Sea Monster ($72) ‖

‖ Beef-iyaki ($72) ‖

‖ Salmon Sushi(3pcs) ($29) ‖

外賣包裝企理精美😊。
2021-11-27 40 瀏覽
今日同同事打算喺公司搞個小食會買d外賣返公司食,咁啱openrice見到依間覺得好適合,飯卷容易share, 而且賣相幾好。Menu有分四件大卷同八件細卷,一睇之下覺得八件嗰d好似吸引d。細選之下我揀咗openrice都多推介嘅black magma roll. 另外叫咗個menu外嘅special Lobster roll, 感覺好吸睛。可以用過咗膠嘅menu tick, 好方便環保。仲可以加$28添飲,而飲品嘅款式都幾特別,出面比較少見。可以加購snack corner小食。可以見到店員包壽司,都幾乾淨企理。午飯時間比較人多,等咗陣之後就可以拎,都幾欣賞佢包裝得好整齊。Lobster roll and black magma rollLobster Roll整嘅時候見住佢用火槍炙燒面頭嘅三文魚。依款個味都幾豐富,可以食到salmon, avocado 同 lobster, 而且落咗d dressing 令個卷好滑。Black Magma, 幾鍾意佢嘅口感。除咗吞拿魚茸仲落咗天婦羅碎。再加上佢嘅黑芝麻醬都幾特別。另外加咗個桃汁飲,整體嚟講都幾滿意,有機會再幫襯。

可以用過咗膠嘅menu tick, 好方便環保。

仲可以加$28添飲,而飲品嘅款式都幾特別,出面比較少見。

可以加購snack corner小食。

可以見到店員包壽司,都幾乾淨企理。

Lobster Roll

另外加咗個桃汁飲,整體嚟講都幾滿意,有機會再幫襯。