落單後店員會送上三款鮮焗麵包,配上蒜蓉牛油醬同牛油果醬,蒜蓉牛油醬的蒜味道十分強勁,鍾意重口味嘅一定會啱!牛油果醬食落清新,食完好開胃!鮮拆空運法國膏蟹意大利飯 $298意大利飯一上枱已經有一陣好濃郁嘅蟹膏味,廚師拆蟹肉拆得好仔細,完全無殼係飯入邊,再配上黑醋醬汁,食晒成碟都唔覺得膩!大廚精選時令新鮮海魚柳 $398今日廚師選用嘅係白鱈魚,廚師先將鱈魚煎香再配上白汁,因為魚肉新鮮,所以肉質比較結實,唔洗醬汁已經好好食!53%純天然精煉雲呢拿配牛奶朱古力 $78朱古力飲落唔係太甜,飲落濃郁順滑!愛麗絲夢遊 $128以芒果同熱情果rum酒整嘅Cocktail,味道好fresh,又無苦味!

鮮拆空運法國膏蟹意大利飯 $298

大廚精選時令新鮮海魚柳 $398

53%純天然精煉雲呢拿配牛奶朱古力 $78
朱古力飲落唔係太甜,飲落濃郁順滑!

愛麗絲夢遊 $128

2024-01-26 49 瀏覽
其實我好喜歡吃法國菜😚,最近姐姐帶我去一間又可以打卡又高質的餐廳吃晚餐,吃得好開心呀。在西環的Classy ale Carre,裝潢好有特色,好有法國小屋,令我忍不住瘋狂拍照呀!先有餐前麵包沒想到都不錯,都無花果、香草和五殼味,都幾都心思。法式去骨黄雞,黄雞比想像中好食,又滑又多汁。仲都黎巴嫩香蒜泥和牛肝菌菇茸醬。我仲點了一些Alice in wonderland,都煙燻效果,好得意。西環 堅尼地城新海旁𝟏𝐁-𝟏𝐂號同發大樓地下𝐀-𝐄號舖
其實我好喜歡吃法國菜😚,

西環 堅尼地城新海旁𝟏𝐁-𝟏𝐂號同發大樓地下𝐀-𝐄號舖
喜歡去𝐂𝐚𝐟𝐞打卡的朋友仔,相信應該都有聽過西環的 💚𝐂𝐋𝐀𝐒𝐒𝐘 𝐋𝐄 𝐂𝐀𝐑𝐑𝐄吧(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)~這間主打法國風情的法國餐廳😆,室外室內都充滿歐陸風情,內外都充滿優雅感,好適合打卡哦🥳!!!晚市到訪,會附送餐前麵包🥖,有無花果口感五殼及香草包,並配有香蒜牛油和牛油果醬哦~兩款醬我都喜歡,不過我特別喜愛蒜香的,更加惹味。☆ 鮮拆空運法國蟹膏意大利飯🦀$𝟐𝟗𝟖店員推介的法國蟹膏意大利飯,真的好吃😋! 飯粒彈牙,吸滿蟹肉鮮香,加上蟹油,邪惡到不得了呀~☆ 秋季限定·炭烤榛子朱古力🍫$𝟔𝟓朱古力用上𝐕𝐚𝐥𝐫𝐡𝐨𝐧𝐚朱古力製作,入口滑溜,香甜可口。
晚市到訪,會附送餐前麵包🥖,有無花果口感
☆ 鮮拆空運法國蟹膏意大利飯🦀$𝟐𝟗𝟖

☆ 秋季限定·炭烤榛子朱古力🍫$𝟔𝟓

朱古力用上𝐕𝐚𝐥𝐫𝐡𝐨𝐧𝐚朱古力製作,入口滑溜,香甜可口。
2024-01-12
2024-01-25 44 瀏覽
西環鄰近海邊西式日式酒吧都有好多選擇急智解左一間好有特色嘅西餐廳有一種歐陸嘅感覺 吃餐前包有無花果包五穀包意大利香草包再配上牛油果隻同埋蒜蓉醬包質鬆軟口感放豐富🌸Mud Crab,Risotto空運法式膏蟹意大利飯, 飯有口感 有淡淡芝士味同埋蒜香一試難忘🌸French Boneless Yellow Chicken法式腿骨和油雞肉質細嫩再配上牛肝菌菇茸醬,仲有黎巴嫩蒜泥,有新鮮感🌸紅心Q 士多啤梨雞尾酒有煙熏效果🌸炭烤榛子朱古力濃郁嘅朱古力味冬日最好選擇

2024-01-25 24 瀏覽
最近我在堅尼地城附近的一家法國餐廳Classy,品嚐了他們的Beef Cheek、Mud Crab Risotto With Balsamic Sauce和榛子朱古力奶。Beef Cheek這道菜以牛頰肉為主角,經過長時間的悶煮,肉質變得非常軟嫩,入口即化。牛頰肉的口感非常豐富,肉質鮮美,配上濃郁的醬汁,帶來濃郁的肉香和口感。整道菜的味道非常平衡,給人一種滿足感。如果你喜歡牛肉,這道Beef Cheek絕對是一道值得品嚐的菜品。Mud Crab Risotto With Balsamic Sauce這道菜以新鮮的螃蟹和意大利飯為主要成分。螃蟹肉鮮嫩多汁,與米飯完美融合在一起,形成了豐富的口感。意大利飯煮得剛好,帶有微微的彈性,與螃蟹肉搭配得天衣無縫。而榛子朱古力奶的加入為整道菜增添了一種豐富的甜味,使味道更加層次豐富榛子朱古力奶榛子和朱古力的結合簡直是天衣無縫。奶油榛子的香氣和朱古力的濃郁味道完美融合在一起,給人一種令人陶醉的享受。

Beef Cheek

榛子朱古力奶
呢間係一間極具歐洲風情既餐廳,係呢度可以盡情體驗到豪華同優雅既就餐氛圍。試咗佢哋招牌嘅威士忌水牛城汁單骨雞翼🍗,真係食到手指舔晒!第一啖已經深深被個汁香味迷倒,威士忌嘅微醺味道配合上水牛城汁嘅微辣同甜味,完美融合出意想不到嘅層次感🔥。雞翼外皮煎得金黃脆口,入口即溶,啖啖肉嘅質感鮮嫩多汁,每一口都吮指回味👍。佢哋用上嘅單骨設計仲幫到手唔使咁易整污,一手掂!真係好貼心💡。添上剛好嘅燒烤印記🔥,唔單止賣相吸引,而且仲能夠帶出煙燻嘅香味,好迷人🤤。特別欣賞廚師用心調配嘅醬汁,就連醬汁都有層次,似乎可以嗅到一絲絲威士忌木桶嘅香氣,而間中微微嘅辣椒顆粒又為雞翼增添咗一份特色🌶️。仲有,別忘咗提佢哋那些點綴用嘅綠蔥碎💚,唔單止為整體賣相帶嚟色彩點綴,仲加咗啲清新嘅口感,好有巧思!無可否認,呢款雞翼真係令人一試難忘,完美適合作為小聚嘅開胃菜或者同朋友啤酒🍻相配嘅下酒菜。下次再去,我一定會再叫嘅,好推薦比鍾意啖啖肉食感嘅朋友哋試下!👌嘗咗佢哋嘅香草青醬雜菌扁意粉🍝,真係一個好驚喜!首先,扁意粉嘅煮法剛剛好,絲滑得黎帶有彈牙感,每一啖都郁唔停👅。再嚟講下佢嘅香草青醬,呢個醬汁簡直係香氣四溢🌿,融合咗新鮮香草
嘗咗佢哋嘅香草青醬雜菌扁意粉🍝,真係一個好驚喜!首先,扁意粉嘅煮法剛剛好,絲滑得黎帶有彈牙感,每一啖都郁唔停👅。再嚟講下佢嘅香草青醬,呢個醬汁簡直係香氣四溢🌿,融合咗新鮮香草嘅甘香同埋雜菌嘅豐富口感,的確係地道嘅意式風格。雜菌部分用咗幾款不同嘅菌類,每一種都保留咗自己獨特嘅風味🍄,互補得宜又唔會相互掩蓋。而家講下盤面嘅瑪利蓮小蕃茄🍅,爆炸嘅鮮甜係整道菜嘅點睛之筆,令人一啖接一啖。最出彩嘅就係佢哋家特製嘅青醬,帶有濃濃嘅橄欖油香味,同cream base嘅意粉截然不同,我好鐘意呢個輕盈而唔膩口嘅感覺👍。用咗新鮮嘅羅勒葉點綴,Visually speaking,佢嘅出菜方式簡約而有格調,可以見到廚師嘅細心同埋對食材嘅尊重🌟。整體嚟講呢道菜喺味道同口感上都做到平衡,又或者你想添返啲芝士粉都絕對昇華呢碟扁意粉,真心推介比各位意粉愛好者🧀!試過之後,我相信你一定會想再嚟幾次,體驗更多佢哋嘅美食😊。
最後係佢地既hot white,熱白咖啡,富有濃郁咖啡香氣,咖啡既苦味同奶泡既柔滑完美地融合在一起,飲完滿口余香✌🏻
放工係附近行完海濱公園散心,影完個網紅黃昏海景,見到餐廳外型都幾四正,好chill又有氣氛咁就入左黎試,試左好食😋就幫手寫下食評推介下啦!我地散嗌無叫餐,野食都幾大份飽肚。餐前上左幾款包同兩款醬,好好食😋宜家諗起都想再食無花果、堅果同香草包,三隻都好食,香草牛油好香口,牛油果醬好清新好食🤤叫左杯雲利拿香蕉味🍌65%朱古力 $55 另外一杯🥃調酒「愛麗絲夢遊」$128有芒果🥭熱情果菠蘿🍍味,調酒出個時都幾有儀式咁,整個靚盆又花圈又打開蓋有白煙咁,好正😊 又好飲。主食叫左 慢煮和牛面頰肉 意式玉米糕 配松露呠酒燒汁 $388和牛面頰肉有兩大舊,我諗都有200g一舊,好淋身,似煮到好淋既牛腩,但無肥肉既,仲好多膠質,好彈牙好好食👍🏽意式米糕 炸到外脆內軟好香口,又係好大舊,兩個人分都滿足,外皮勁脆勁薄,入面米膏似小米,口感一粒粒咁,碟內仲有少量好香好好食既薯蓉,拌碟既松露燒汁都好正😊另一款主食係法國膏蟹意大利飯配黑醋醬 $298飯面好多蟹膏油,啖啖都有蟹黃香味,好好食,意大利飯既忌廉汁味無減蟹味既香濃,仲提升左美味度👍🏽👍🏽呢味係店員推薦既,我諗係廚師得意之作,值得一試😊呢度啲野有儀式感,每

我地散嗌無叫餐,野食都幾大份飽肚。

餐前上左幾款包同兩款醬,好好食😋宜家諗起都想再食

叫左杯雲利拿香蕉味🍌65%朱古力 $55

另外一杯🥃調酒「愛麗絲夢遊」$128

另一款主食係
法國膏蟹意大利飯配黑醋醬 $298

呢度啲野有儀式感,每一款食物都精緻用心製作,我覺得都推介,尤其想浪漫下,約伴侶慶祝都好,又可以去附近行下海邊,睇下日落,呢度個日落景幾靚。
和牛牛面頰肉
和牛牛面頰肉
1K
2024-01-25 34 瀏覽
早前來到一間法國🇫🇷菜小店Classy Le Carré , 已被屋子白色歐洲風裝修設計所吸引著,歐陸風情好吸晴!晚上🌃浪漫🌹情調更多, 晚餐水準很好👍三色自家製麵包🥯有鬆軟五穀包女香脆香草包及無花果包配上蒜蓉牛油🧈醬及牛油果🥑醬更美味了!大廚精選新鮮時令海魚柳伴海鮮海魚柳煎至皮香焦脆,魚🐟味十足!伴上蔬菜🥬清新可口!蟹肉意大利飯蟹肉十分香濃,每一粒飯都滿有蟹肉,口感層次豐富!配上特色cocktail 及特色朱古力奶,浪漫💕滿足!

晚上🌃浪漫🌹情調更多, 晚餐水準很好👍
三色自家製麵包🥯有鬆軟五穀包女香脆香草包及無花果包
配上蒜蓉牛油🧈醬及牛油果🥑醬更美味了!

大廚精選新鮮時令海魚柳伴海鮮
海魚柳煎至皮香焦脆,魚🐟味十足!伴上蔬菜🥬清新可口!

蟹肉意大利飯
蟹肉十分香濃,每一粒飯都滿有蟹肉,口感層次豐富!

配上特色cocktail 及特色朱古力奶,
浪漫💕滿足!

2024-01-24 39 瀏覽
之前見人係社交平台打卡已經覺得呢間Classy好靚充滿外國鄉村風格 感覺好舒服好似渡假咁星期日嘅下午當然要食個brunch先有週末感店內仲係pet friendly 可以帶埋毛孩一齊黎enjoyFull French Breakfast忌廉窩夫 l 炒蛋 l 腸 l 烘南瓜 l 蕃茄 l 乳酪 l 薯餅 l 大啡蘑好豐富嘅all day breakfast 以可愛雙耳仔鐵盤送上炒蛋呈鮮黃 嫩滑充滿奶蛋香忌廉窩夫雖然cream分量都幾多但入口又唔會太膩配上蕃茄。乳酪。烘南瓜令整份早餐更清新Avocado Mentaiko Prawn Croffle 好有驚喜嘅croffle係我好鍾意嘅配料comboCroffle酥脆又帶牛油香上層以粒粒爽彈大蝦拌上明太子味道好鮮得黎又帶明太子微辛香底下再配以牛油果剛好中和返明太子鹹膩感整個配搭唔會過heavy 作為輕食啱啱好HOJICHA店內有唔同有名嘅抹茶款式今次先試我最愛嘅焙茶焙茶帶好濃郁焙香入口好滑又唔會過甜或甘澀
之前見人係社交平台打卡已經覺得呢間Classy好靚
充滿外國鄉村風格 感覺好舒服好似渡假咁
星期日嘅下午當然要食個brunch先有週末感
Full French Breakfast
好豐富嘅all day breakfast
以可愛雙耳仔鐵盤送上
炒蛋呈鮮黃 嫩滑充滿奶蛋香
忌廉窩夫雖然cream分量都幾多但入口又唔會太膩
配上蕃茄。乳酪。烘南瓜令整份早餐更清新
好有驚喜嘅croffle
焙茶帶好濃郁焙香
入口好滑又唔會過甜或甘澀
午餐
  • Full French Breakfast
  • Avocado Mentaiko Prawn Croffle
2024-01-20 84 瀏覽
堅尼地城嘅cafe不停推陳出新 質素就參差不齊唔少環境出衆但食物就有待加强今次嘅 Classy Le Carre大概就屬於呢一種環境上好有法國風味 但服務同出品就令人番到香港牛油果明太子蝦肉牛角包窩夫($128)賣相幾吸引好足料不過可能醬料太濕 窩夫已經完全無脆度加埋人手不足 上檯之前又攤咗一陣 成份嘢好啱老人家食了法式鄉村鐵鑊早餐($146)整個 present幾有feel 但仔細睇搭配同處理就有啲奇妙車厘茄無加熱 窩夫上面甜嘅 cream 隔離就係炒蛋煙肉炒豆莫名其妙大啡菇無味 薯餅好似凑數用最致命係 鐵鑊完全係凍 令啲食物都凍得好快如果有少少溫度體驗會好好多總括黎講環境的確好適合打卡但食物質素就不似預期 有待加强
堅尼地城嘅cafe不停推陳出新 質素就參差不齊
唔少環境出衆但食物就有待加强
今次嘅 Classy Le Carre大概就屬於呢一種
環境上好有法國風味 但服務同出品就令人番到香港

牛油果明太子蝦肉牛角包窩夫($128)
賣相幾吸引好足料
不過可能醬料太濕 窩夫已經完全無脆度
加埋人手不足 上檯之前又攤咗一陣 成份嘢好啱老人家食了

法式鄉村鐵鑊早餐($146)
煙肉炒豆莫名其妙大啡菇無味 薯餅好似凑數用
最致命係 鐵鑊完全係凍 令啲食物都凍得好快
如果有少少溫度體驗會好好多

總括黎講環境的確好適合打卡
但食物質素就不似預期 有待加强
2023-09-05
15 分鐘 (堂食)
2024-01-19 39 瀏覽
📍Classy Le Carré (西環)西環真係好少去,但又會好鍾意,感覺節奏慢左,人會休閒哋~附近亦都有好多cafe,可以慢慢發掘。今次去Classy到食,見佢地好多人食🤭同埋想食牛角包窩夫~~✨法式鄉村鐵鍋早餐 $158✨牛油果明太子蝦肉牛角包窩夫 $128✨66%加勒比朱古力 $55朱古力好好飲!帶有微微木味同烘培嘅味道,微苦甜度剛好~牛角窩夫好多蝦肉😍牛油果唔膩好綿!All-day breakfast感覺健康左😌因為有yogurt😂原來都幾飽~腸子滑蛋好食!

📍Classy Le Carré (西環)

✨法式鄉村鐵鍋早餐 $158
✨牛油果明太子蝦肉牛角包窩夫 $128
✨66%加勒比朱古力 $55

朱古力好好飲!帶有微微木味同烘培嘅味道,微苦甜度剛好~

牛角窩夫好多蝦肉😍牛油果唔膩好綿!

慶祝紀念
生日
  • 法式鄉村鐵鑊早餐
  • 朱古力
2024-01-19 37 瀏覽
終於去到呢間堅尼地城浪漫法式小館! 見到好多人影日頭嘅相超靚,但係原來夜晚去同日頭去完全唔同氛圍,多了一份浪漫的感覺😝佢哋嘅招牌加拿大斧頭豬扒大大份,已經切好咗,加入自家製XO醬有種fusion菜式的感覺~另非常推介蟹肉意大利飯,Creamy得來唔會好膩,配埋佢哋嘅自家製熱朱古力,來個暖暖的冬日拍拖之旅吧👑如果鍾意飲酒,呢度仲有好多款調酒cocktail同埋mocktail,全部都好靚好特別!飲番杯絕對係勁浪漫又溫馨呀~
2024-01-19 80 瀏覽
朋友介紹係堅尼地城有間好好食嘅cafe叫Classy le carre。最近有機會可以過去嗰頭試吓,見到餐廳外面環境已經好吸引🌾先嚟一個牛角包窩夫配有牛油果,明太子,蝦肉。擺盤已經好靚,絕對要打卡影相📸️!明太子口感好豐富,粒粒係口內爆發既感覺令人不能停止繼續食,牛油果又滑溜可口,更帶出蝦肉嘅鮮甜,好味到停唔到手,大力推薦👍🏻今日食咗一個牛角包窩夫配秘製慢煮手撕豬🍖,再加上布雷斯特煙肉醬🥓同太陽蛋🍳,真係美味得嚟又飽肚。首先,牛角包窩夫嘅外皮焗得金黃酥脆🌟,入口即溶,一啖咬落去夾埋秘製慢煮手撕豬,啖啖肉🥩,肉質鬆化,香氣四溢。手撕豬嘅咸香配合窩夫嘅香甜,真係絕配!轉下口味,試吓濃郁嘅布雷斯特煙肉醬,香熏味道真係撲鼻,同豬肉同窩夫一齊食,簡直係口感同味覺嘅雙重享受👅。至於太陽蛋,煎得啱啱好,蛋白tender得來蛋黃流心💛,一刀切開蛋黃慢慢流出,同埋其他配料混合,點綴出唔同層次嘅口感,令人食指大動。最後,唔少得嗰啲新鮮生菜🥬、番茄🍅、白蘿蔔同紫甘藍,清新爽口,提供咗夠晒維他命同纖維,平衡咗成個餐點嘅油脂,食落去身體都感到開心🥳。整體黎講,呢個創意早餐嘅美味,令人記憶猶新,絕對係想再嚟多幾次嘅

今日食咗一個牛角包窩夫配秘製慢煮手撕豬🍖,再加上布雷斯特煙肉醬🥓同太陽蛋🍳,真係美味得嚟又飽肚。首先,牛角包窩夫嘅外皮焗得金黃酥脆🌟,入口即溶,一啖咬落去夾埋秘製慢煮手撕豬,啖啖肉🥩,肉質鬆化,香氣四溢。手撕豬嘅咸香配合窩夫嘅香甜,真係絕配!轉下口味,試吓濃郁嘅布雷斯特煙肉醬,香熏味道真係撲鼻,同豬肉同窩夫一齊食,簡直係口感同味覺嘅雙重享受👅。至於太陽蛋,煎得啱啱好,蛋白tender得來蛋黃流心💛,一刀切開蛋黃慢慢流出,同埋其他配料混合,點綴出唔同層次嘅口感,令人食指大動。最後,唔少得嗰啲新鮮生菜🥬、番茄🍅、白蘿蔔同紫甘藍,清新爽口,提供咗夠晒維他命同纖維,平衡咗成個餐點嘅油脂,食落去身體都感到開心🥳。整體黎講,呢個創意早餐嘅美味,令人記憶猶新,絕對係想再嚟多幾次嘅好去處👍!
繼續有蜜糖芥末香草醬單骨雞翼,甜中帶芥末嘅辣味,非常刺激味蕾。再加上雞翼係單骨非常之易食用,而家講起又流口水了😂!
絕對不能錯過嘅傳統法式可麗餅,佢係限量供應,好開心我食到最後一份😋!材料有鮮雜莓同雪糕,可麗餅好軟熟,配上糖霜再加星星甜甜嘅集會同埋凍嘅雪糕,口感交融非常好味,越食越開心😍!
2024-01-19 20 瀏覽
路過堅尼地城嘅海旁,見到呢間Cafe既裝修精緻得黎帶點復古,就比佢吸引左住,最後仲入埋去添冰雪雜果乳酪💖乳酪藝術品般,香滑乳酪配以清新鮮果,乳酪酸香幼滑,果肉新鮮,凍冰冰,冬天食一樣咁爽快😄九州福岡縣明太子,三文魚籽,扁意粉💖今次試嗰碟九州福岡縣出名嘅明太子扁意粉🍝,真係令人難忘。明太子嘅味道鮮而唔膩,鹹香中帶有海洋嘅味道🌊,口感咬落去又彈牙。當明太子與濃郁嘅奶油汁混合,令整體口味層次更豐富。啖啖扁意粉吸收咗調味料嘅精華,滑而不粘,每一啖都散發出濃濃嘅海味🦑,夾埋一粒粒爆汁嘅三文魚籽,更加係咸鮮惹味。三文魚籽彈牙又酸甜,加上意粉嘅滑潤,一嘴咬落去,感覺豐富幼滑,爽口得嚟又唔會太過。盤中少少嘅青葉🌿亦都添咗色彩,加埋幾粒爆漿嘅魚籽,色彩繽紛🎨,一眼望去就已經食指大動。而且文末融合嘅蕃茄味,同明太子嘅海洋感相得益彰,真係令人食咗仲想再食😋。每一口都令人覺得歡慶,就好似節日嘅煙火🎆一樣亮麗動人。最後,撒上輕輕嘅黑胡椒🌶,點綴咗呢碟意粉嘅完美收尾,辛香味輕輕提醒咗個味蕾,令人隨時準備迎接下一輪嘅美味探索🔍。實講,試過之後,真係會愛上福岡明太子嘅獨特魅力同埋呢款意粉嘅絕妙搭配。讚嘅一餐,心情都跟
九州福岡縣明太子,三文魚籽,扁意粉💖今次試嗰碟九州福岡縣出名嘅明太子扁意粉🍝,真係令人難忘。明太子嘅味道鮮而唔膩,鹹香中帶有海洋嘅味道🌊,口感咬落去又彈牙。當明太子與濃郁嘅奶油汁混合,令整體口味層次更豐富。啖啖扁意粉吸收咗調味料嘅精華,滑而不粘,每一啖都散發出濃濃嘅海味🦑,夾埋一粒粒爆汁嘅三文魚籽,更加係咸鮮惹味。三文魚籽彈牙又酸甜,加上意粉嘅滑潤,一嘴咬落去,感覺豐富幼滑,爽口得嚟又唔會太過。盤中少少嘅青葉🌿亦都添咗色彩,加埋幾粒爆漿嘅魚籽,色彩繽紛🎨,一眼望去就已經食指大動。而且文末融合嘅蕃茄味,同明太子嘅海洋感相得益彰,真係令人食咗仲想再食😋。每一口都令人覺得歡慶,就好似節日嘅煙火🎆一樣亮麗動人。最後,撒上輕輕嘅黑胡椒🌶,點綴咗呢碟意粉嘅完美收尾,辛香味輕輕提醒咗個味蕾,令人隨時準備迎接下一輪嘅美味探索🔍。實講,試過之後,真係會愛上福岡明太子嘅獨特魅力同埋呢款意粉嘅絕妙搭配。讚嘅一餐,心情都跟住好晒👍🏻!
阿里巴巴羅勒鮮茄醬,時令海鮮扁意粉💖羅勒的味道馥郁芳香,吃下口腔充滿羅勒的香味,加上鮮茄醬,整體味道十分出色,意粉軟硬適中,炒得好爽口🥰
Weekend同朋友去西環睇海傾吓偈 見到呢間靚靚cafe🌿店內空間細細 但氣氛一流好chill好舒服又幾靚Menu主打cafe輕食如pasta croffle all-day breakfast 🥗仲有好多特色飲品 特別推介精品朱古力同抹茶系列🍵☕️菜品好精緻又好食 好適合同朋友嚟食飯打卡📸🍳Full French Breakfast $158去cafe一定要試下招牌all day breakfast啦🍲菜品用鐵鑊上砌到靚靚 好符合法式鄉村style🇫🇷賣相吸引之外仲好豐富 有炒蛋、雞肉腸、大啡菇、蕃茄仔、乳酪杯、窩夫、南瓜、薯餅🍳兩個人share 食 各樣都淺嘗下 輕盈又冇負擔特別要讚下大啡菇多汁又香甜 軟熟口感食落好舒服🍄🥑Avocado Mentaiko Prawn Croffle $128用牛油果、明天子同蝦肉做醬餡 放喺脆脆croffle上🥐整體都唔會好鹹 蝦肉口感好好 食落都好夾🦐Croffle 外脆內軟 唔會冇左牛角包嘅口感特色同香味反而牛油果味比明太子蓋過左 有小小可惜🙈🍵壺切抹茶 口切抹茶「壺錦」 $98壺切茶即喺壺中成熟後再冲嘅茶 味道更深醇濃厚😋佢哋嘅抹茶系列有山
店內空間細細 但氣氛一流好chill好舒服又幾靚
仲有好多特色飲品 特別推介精品朱古力同抹茶系列🍵☕️
菜品好精緻又好食 好適合同朋友嚟食飯打卡📸

🍳Full French Breakfast $158
菜品用鐵鑊上砌到靚靚 好符合法式鄉村style🇫🇷
兩個人share 食 各樣都淺嘗下 輕盈又冇負擔
特別要讚下大啡菇多汁又香甜 軟熟口感食落好舒服🍄

用牛油果、明天子同蝦肉做醬餡 放喺脆脆croffle上🥐
整體都唔會好鹹 蝦肉口感好好 食落都好夾🦐
Croffle 外脆內軟 唔會冇左牛角包嘅口感特色同香味
反而牛油果味比明太子蓋過左 有小小可惜🙈

🍵壺切抹茶 口切抹茶「壺錦」 $98
壺切茶即喺壺中成熟後再冲嘅茶 味道更深醇濃厚😋
佢哋嘅抹茶系列有山政小山園、星野、碧翠園同堀井七茗園等品牌🍵
呢款「壺錦」係秋季期間限定 當然要試試佢
抹茶可自選Piccolo或 Latte 飲法 兩款分別在於奶嘅份量🍼
飲落抹茶果確實濃厚 唔會苦澀或草青味 好順口👍🏻

🍫TADOKA Vanila $78
精品朱古力系列有多達8款選擇 職員就推介呢款
用 53% 純天然提練雲尼拿拼配牛奶朱古力🍫
朱古力上鋪滿好多雲呢拿籽 飲落味道就更加出
甜度可以同職員講自行調教 不過原配都已經好啱 唔會太甜😚

🏡Classy Le Carré (西環)
📍西環堅尼地城新海旁1B-1C號同發大樓地下A-E號舖