2024-02-24 155 瀏覽
同朋友去咗間好有格調嘅靚靚cafe ,門面好有歐洲feel ღ法式鄉村鐵鑊早餐 French Full Breakfast $158好豐富😍有滑嫩炒蛋、鬆軟嘅比利時窩夫、香脆薯餅、軟腍蘑菇、清甜車厘茄、香腸同乳酪ღ牛角包窩夫 🥐 French Croffle $128窩夫有幾款選擇,同朋友揀咗牛油果🥑明太子同蝦肉呢款😋蝦肉超多😍啖啖肉,窩夫鬆軟充滿牛油香搭配牛油果同明太子,口感豐富ღ山政小山園 $98揀咗個季節期間限定,壺切抹茶壺錦有個靚靚嘅❤️圖案,顏色深綠,味道帶點回甘,入口醇厚滋味ღTADOKA ,53 %純天然精練雲尼拿拼配牛奶朱古力 $78朱古力味香濃,口感幼滑細膩帶點雲尼拿香氣
同朋友去咗間好有格調嘅靚靚cafe ,門面好有歐洲feel

ღ法式鄉村鐵鑊早餐
French Full Breakfast $158

ღ牛角包窩夫 🥐
French Croffle $128
窩夫有幾款選擇,同朋友揀咗牛油果🥑明太子同蝦肉呢款😋

ღ山政小山園 $98
揀咗個季節期間限定,壺切抹茶壺錦
有個靚靚嘅❤️圖案,顏色深綠,味道帶點回甘,入口醇厚滋味

朱古力味香濃,口感幼滑細膩帶點雲尼拿香氣
2024-02-24 128 瀏覽
放假揾地方輕鬆下係基本,堅尼地城好多高質素cafe,今日揾左Classy Le Carre享受下人生。Cafe外表似普通西式cafe,歐陸風格既白牆裝飾,入到去先知另有乾坤,簡單精巧既內飾,待應整齊既制服,有禮既態度,成個氣氛感覺去左日本西式既cafe咁。待應細心介紹cafe既特色飲品後,我哋分別點左杯35%Azella 炭烤榛子朱古力同壺切抹茶 口切抹茶。朱古力上面有一層泡沫,灑上香口既榛子,飲落仲有碎朱古力,但係又唔會太甜,原來佢哋用左法國名牌Valrhona朱古力,唔怪之得咁好味。另一杯抹茶 用上京都山政小山圓既抹茶粉,仲用上壺切茶既儲存方式,所以抹茶味特別香濃,但唔會有澀味,配上鮮奶更加突出抹茶既香濃。我哋仲點左牛角包窩夫配牛油果醬同明太子蝦肉,蝦肉多到遮哂個窩夫,粒粒都滿佈明太子,而且爽口彈牙,食到一半蝦肉先見到個窩夫。窩夫塗上牛油果醬,窩夫口感依然脆口,值得一試!法式鄉村鐵鑊早餐真係成隻鑊咁上,份量相當足夠,而且營養均衡,有肉有菜,每樣都製作用心,絕不馬夫。食完野一邊啖住熱飲,享受下cafe既氣氛,真係一個相當舒服既假日。

2024-02-24 82 瀏覽
🐻一間非常之靚嘅Cafe,無論內外裝修都令人眼前一亮,一間唔算好大嘅餐廳,但係坐係到真係完全自身另一個世界咁樣🌸🐻佢嘅食物質素都係非常之好,唔好以為裝修好食物就一定唔好,首先好想講嘅就係佢杯好好飲嘅朱古力,反正我喺香港就冇飲過咁好味嘅🥰 另外佢杯Green latte都係同樣出色🍵🐻食物方面,我哋叫咗明太子牛油果窩夫,蝦多到滿瀉,又fresh又好食,另一份左all day Breakfast,平時我係絕對唔會食嘅,但今次呢個我都可以食得晒😆 因為每一樣野都好好食🫶

今日去開西環搵朋友 諗住兩個女仔搵間舒適同靜靜地的餐廳傾下計 係堅尼地城海皮轉角原來有間西餐廳 🍴環境同埋氣氛都幾優雅 俾人一種放鬆的感覺前菜麵包有三款配搭 香草意大利麵包、無花果、五殼包外脆內軟 最欣賞無花果的清香 配上牛油果🥑醬好夾主食:慢煮和牛牛面頰 慢煮系列都係外出比較想點的菜式 牛面頰非常入味 肉質亦鮮嫩 配上玉米糕和軟糯的紫薯 法國膏蟹意大利飯賣相幾明亮 飯粒鮮明 帶有點點蟹肉的鮮甜味飲品🍸臨別一吻 Cocktail 果香味唔錯 但係有點後勁 適合一路傾計慢慢品嘗系列66% Caraibe Dark香濃的朱古力配上招牌拉花 帶點療愈感 整個晚餐的環境非常舒適 可以同朋友慢慢傾計慢活一下

環境同埋氣氛都幾優雅 俾人一種放鬆的感覺

前菜麵包
有三款配搭 香草意大利麵包、無花果、五殼包

外脆內軟 最欣賞無花果的清香 配上牛油果🥑醬好夾

香濃的朱古力配上招牌拉花 帶點療愈感

整個晚餐的環境非常舒適 可以同朋友慢慢傾計慢活一下

2024-02-21
2024-02-21 75 瀏覽
堅尼地城永遠都是尋寶之地,位於新海旁附近,充滿法式風情的café,每次經過都被門口設計吸引😘 襯星期日假期, 就來這來好好享受一下,店內設計同樣優雅, 而且空間感十足,跟朋友來這裡用餐就最好不過,用餐當日很多美女來這裡慶生🎉牛角包🥐窩夫系列🔺Signature Slow-cooked Pulled Pork |Pumpkin Chorizo Alsa Roja | Egg 秘製慢煮手撕豬,面頭加上布雷斯特煙肉醬,口感豐富,層次分明,再於上面放上太陽蛋,賣相超吸睛,牛角包🥐酥香,配上豬肉絲煙肉醬非常配搭💞🔺壺切抹茶🍵錦秋の白限定冬季壺切抹茶,拉花極美,以100%石臼研磨的抹茶,口感醇厚,入口如絲般順滑💞

牛角包🥐窩夫系列

🔺壺切抹茶🍵錦秋の白
午餐
2024-02-21 102 瀏覽
西環海旁除咗係新興嘅打卡點近年仲進駐咗好多優質餐廳今次揀咗呢間主打法國西餐配上歐陸小白屋嘅裝潢環境浪漫舒適✨French Full Breakfast法式鄉村鐵鑊早餐金黃色嘅炒蛋香口軟滑配上大啡菇.車厘茄.香腸.薯餅.窩夫再配上yogurt一次過享受唔同食材.份量充足✨牛油果明太子蝦肉Croffle牛角包窩夫甜甜鹹鹹 同樣美味呢款配上明太子.牛油果同蝦肉三種食材味道好夾✨抺茶壺切抹茶 口切抹茶「壺錦」季節期間限定來自山政小山園嘅抺茶新茶存於低溫下慢慢熟成口感醇厚味道唔會苦澀.奶度比例恰好精品朱古力有多種選擇✨ TADOKA 53% 纯天然精練雲尼拿拼配牛奶朱古力馬達拉斯加 同 巴布新亞新幾內亞味道香濃.添上幼滑牛奶滲出啖啖雲呢拿味道甜度仲可以按喜好調整味道獨特.一試愛上

西環海旁除咗係新興嘅打卡點

牛角包窩夫甜甜鹹鹹 同樣美味
呢款配上明太子.牛油果同蝦肉
三種食材味道好夾

✨抺茶
壺切抹茶 口切抹茶「壺錦」
季節期間限定

味道獨特.一試愛上

2024-02-21
午餐
2024-02-21 43 瀏覽
我喜歡堅尼地城海旁,上次來飲咖啡行遠少少見到這間白色小屋西餐廳,已經打算找天來吃飯,今日正在附近辦事,於是決定吃過簡單晚餐。涼風之下,先來一杯熱朱古力,「期間限定炭烤榛子朱古力」與別不同,朱古力香滑,少少泡沫在面頭,更加灑上一粒粒炭燒榛子,有口感,唔錯!招牌加拿大保濕豬斧頭扒配自家制XO醬,豬扒本身肉質好,夠嫩,煎得香,配中式嘅XO醬非常夾,帶出肉味,另配小金苦味的菜及小甘荀亦好。餐前麵包做得唔錯,非常新鮮,配自製蒜蓉牛油及牛油果醬也特色。附上餐牌作參考

附上餐牌作參考
2024-02-21 65 瀏覽
古典優雅風打卡ᴄᴀғᴇ法式鄉村鐵鑊早餐 啱晒打卡窩夫好味炒蛋滑溜 牛油果明太子蟹肉croffle 估唔到有咁多蟹肉,一啲都唔慳牛油果唔會太漏,襯埋明太子好夾朱古力 抹茶鮮奶好少地方有得揀朱古力嘅百分比,呢間竟然有,而抹茶都有好多選擇,選擇困難症嘅我揀咗好耐,兩杯都唔會太甜📍西環堅尼地城新海旁𝟷ʙ-𝟷ᴄ號同發大樓地下ᴀ-ᴇ號舖#classybistrohk #kennedytownfood#kennedytownhongkong #saiwanfood #hkcafe#hkcafes #hongkongfood #hkcafehopping #topcitybiteshk #hkcafefood #hkrestaurants #hongkongcafe #hkfoodieblogger #hkfoodie#堅尼地城美食 #西環美食 #西環cafe #打卡美食 #打卡cafe #相機食先 #hkfoodies #hkfoodblogger #hkfoodblog

古典優雅風打卡ᴄᴀғᴇ

法式鄉村鐵鑊早餐
啱晒打卡
窩夫好味
炒蛋滑溜

牛油果明太子蟹肉croffle
估唔到有咁多蟹肉,一啲都唔慳
牛油果唔會太漏,襯埋明太子好夾

朱古力 抹茶鮮奶

📍西環堅尼地城新海旁𝟷ʙ-𝟷ᴄ號同發大樓地下ᴀ-ᴇ號舖

#堅尼地城美食 #西環美食 #西環cafe
#打卡美食 #打卡cafe #相機食先
2024-01-29 204 瀏覽
今日同同姊妹過嚟西環呢一間飯西餐餐廳食飯,餐廳喺淘大大廈地下,位置非常開陽。餐廳佈置為歐陸風,俾人好chill嘅感覺,聽住音樂一邊食一邊傾偈成個感覺非常寫意。😎我哋嗌咗2樣嘢share嚟食,份量比想像中大,食物由顏色到味道都非常吸引,就咁睇賣相已經好開胃。牛角包窩夫配牛油果,明太子,蝦肉美味指數🥐🥐🥐🥐🥐呢一個牛角窩夫非常豐富,我敷包有牛油果,明太子和蝦肉,配料多到爆出嚟,食落去非常豐富,蝦🦐肉鮮甜爽口,味太子有少少辣辣比較惹味,再加埋新鮮牛油果🥑和香脆嘅牛角包🥐,清新得來極之惹味。而且仲有大量新鮮沙律菜,抵食又好味。冰雪雜果乳酪美味指數🍧🍧🍧🍧🍧主角係一碗既醒神又健康嘅冰雪雜果乳酪🍨。乳酪滑溜溜嘅口感同淡淡嘅酸味,搭配清甜多汁嘅士多啤梨🍓同爽口嘅藍莓🫐,每一啖都令人食指大動。藍莓同士多啤梨嘅顔色鮮艷,為乳酪鋪上一層誘人嘅天然色彩盛宴。再加上脆脆嘅穀物增添咗層次感,令這碗乳酪既口感豐富,又帶嚟陣陣香氣。果香四溢,每一嚼都令人難以忘懷🌟。無論係想要一個清新嘅開始,定係午後嘅小憩時光,呢一碗雜果乳酪都係完美嘅選擇💫。脆穀物嘅加入,仲帶咗點點咔嚓聲響🎶,增加咗食用時嘅樂趣。可以話,呢碗乳酪真

牛角包窩夫配牛油果,明太子,蝦肉
美味指數🥐🥐🥐🥐🥐
冰雪雜果乳酪
美味指數🍧🍧🍧🍧🍧
主角係一碗既醒神又健康嘅冰雪雜果乳酪🍨。乳酪滑溜溜嘅口感同淡淡嘅酸味,搭配清甜多汁嘅士多啤梨🍓同爽口嘅藍莓🫐,每一啖都令人食指大動。藍莓同士多啤梨嘅顔色鮮艷,為乳酪鋪上一層誘人嘅天然色彩盛宴。再加上脆脆嘅穀物增添咗層次感,令這碗乳酪既口感豐富,又帶嚟陣陣香氣。果香四溢,每一嚼都令人難以忘懷🌟。無論係想要一個清新嘅開始,定係午後嘅小憩時光,呢一碗雜果乳酪都係完美嘅選擇💫。脆穀物嘅加入,仲帶咗點點咔嚓聲響🎶,增加咗食用時嘅樂趣。可以話,呢碗乳酪真係將健康同美味糅合到一齊啦❗️你每一啖嘅享受,都好似係細細品嚐藝術品一樣🎨,食嘅唔單只係味道,仲有色香味俱全嘅享受。🍽️真心推介比大家,尤其係鍾情於甜品但又想保持健康飲食嘅朋友哋!
2024-01-29 105 瀏覽
Weekend指定動作:去Cafe食個Brunch,嘆返杯精心調配嘅飲品,好好enjoy the moment!💋💋一入到依間Cafe就好啱feel,好似去咗歐洲啲街頭cafe咁,簡約但不失格調🤍叫咗一份🍳法式鄉村鐵鑊早餐同🥐牛角包窩夫,賣相掂!🍳食咗一個法式鄉村鐵鑊早餐,味道真係一流👍🏻。先講下個南瓜🎃,佢嘅甜味好夠哂分量,又唔會太過膩口,為成個餐添咗幾分色彩。至於個yogurt🍦,酸酸地嘅味道真係好清新,幫到我提提神,開開胃。再講講個香腸🌭,佢嘅肉味好濃郁,啖啖肉嘅感覺真係好滿足。炒蛋🍳做得好滑,一啖入口即溶,真係好過癮。薯餅🥔又香又脆,同埋個菇🍄嘅味道好濃郁,佢哋兩個真係絕配。最後個車厘茄🍅又新鮮又Juicy,一啖咬落去,啲汁液流晒出嚟,一陣清甜,真係好開胃。成個早餐食落去真係好滿足,啲食材都新鮮,煮得又好味,真係一個難忘嘅晨早體驗😋。🥐牛角包窩夫🥐,呢個係我必食嘅早餐選擇。其實牛角包內嘅鬆軟同窩夫外面嘅脆滿足咗我對唔同口感嘅追求🥞。再黎講講秘製慢煮手撕豬🐖,份量十足嘅肉配合上秘製醬汁嘅味道,咸香惹味,濃郁嘅肉香同秘製醬汁嘅味道完美結合,真係一啖接一啖咁停唔到口😋。布雷斯特煙肉醬

🍳食咗一個法式鄉村鐵鑊早餐,味道真係一流👍🏻。先講下個南瓜🎃,佢嘅甜味好夠哂分量,又唔會太過膩口,為成個餐添咗幾分色彩。至於個yogurt🍦,酸酸地嘅味道真係好清新,幫到我提提神,開開胃。再講講個香腸🌭,佢嘅肉味好濃郁,啖啖肉嘅感覺真係好滿足。炒蛋🍳做得好滑,一啖入口即溶,真係好過癮。薯餅🥔又香又脆,同埋個菇🍄嘅味道好濃郁,佢哋兩個真係絕配。最後個車厘茄🍅又新鮮又Juicy,一啖咬落去,啲汁液流晒出嚟,一陣清甜,真係好開胃。成個早餐食落去真係好滿足,啲食材都新鮮,煮得又好味,真係一個難忘嘅晨早體驗😋。🥐牛角包窩夫🥐,呢個係我必食嘅早餐選擇。其實牛角包內嘅鬆軟同窩夫外面嘅脆滿足咗我對唔同口感嘅追求🥞。再黎講講秘製慢煮手撕豬🐖,份量十足嘅肉配合上秘製醬汁嘅味道,咸香惹味,濃郁嘅肉香同秘製醬汁嘅味道完美結合,真係一啖接一啖咁停唔到口😋。布雷斯特煙肉醬🥓就更加唔使講,啖啖肉嘅煙肉醬咸香惹味,肥瘦相間嘅口感真係令人回味無窮🤤。最後就嚟到太陽蛋🍳,蛋黃熟得啱啱好,流心嘅蛋黃搭配上其他嘅食材,令整體味道更加豐富多層次🌟。總括嚟講,呢個組合真係無得輸,香口惹味之餘,又有唔同嘅口感,絕對係早餐嘅上佳之選👍🏼。下次再去一定要再黎試吓,仲要推薦俾朋友一齊嚟享受👫。
最後就係兩杯飲品,🍵抹茶Latte用咗星野製茶園星峰茶葉調製,入口回甘!另一杯☕Brazil係Milk chocolate,加咗榛子同焦糖,層次再豐富啲,好飲啲!
2024-01-29 81 瀏覽
朋友bookmark左好耐話要去食嘅白色歐洲風裝潢嘅Cafe今日終於黎到打卡食飯🥰!夜晚黎到呢到感覺更加浪漫,而朝早就比較西式輕便少少~好鐘意食佢個前菜麵包~麵包微暖,仲有三款唔同餐包,五穀包、香草包、無花果包,全部外層都烘到好脆身,食落又幾鬆軟~點埋佢地自家製蒜蓉牛油醬和南瓜忌廉醬又幾好食🥳主菜方面嘅加拿大斧頭豬扒好大份,仲配上自家製XO醬,一齊食更好食。餐廳都細心,一早幫我地切好曬,食落更加方便~膏蟹意大利飯飯粒軟硬度適中, 蟹肉鮮美,鐘意佢地每粒飯粒也沾有濃郁的蟹肉蟹膏,十分滋味~另外Cocktail都十分有特式,好IGable💕
另外Cocktail都十分有特式,好IGable💕
2024-01-29 70 瀏覽
堅尼地城海旁有間西餐廳,裝修營造出法式風情,座位不多,餐具別緻.夜晚點上燭光,高雅氛圍,份外浪漫,挺適合來慶祝節日~首先店員奉上幾款微暖又軟熟麵包,有意大利香草軟包,無花果包,五穀包再配上自家調配牛油果醬及蒜蓉牛油醬,非常香濃又開胃🔸Mud Crab Risotto($298)膏蟹意大利飯,用了鮮拆空運法國膏蟹.意大利飯煮得較硬身比較有咬口.每啖飯都充滿蟹肉蟹膏,帶超濃郁蟹香🔸French Boneless Yellow Chicken($358)法式去骨黄雞,大大兩件,形狀似雞卷.比想像中缺少多餘油香,感覺較健康.配上黎巴嫩香蒜泥及牛肝菌菇茸醬,添上層次🔹紅心Q ($128)🔹炭烤榛子朱古力($65)餐廳有不少自家製熱朱古力,可可分不同國家及不同濃度.同時亦有多款調酒,全部都賣相突出,打卡一流!前者Cocktail 上枱時煙霧彌漫,味道帶微甜士多啤梨味.炭烤榛子朱古力入口香滑,後帶陣陣榛子味

🔸Mud Crab Risotto($298)

🔹紅心Q ($128)🔹炭烤榛子朱古力($65)

2024-01-29 52 瀏覽
餐廳裝修好有feel, 暗暗燈光加埋枱上燭光,夜晚情侶嚟特別浪漫。我同太太點咗以下菜式。法國膏蟹意大利飯配黑醋醬;意大利飯口感唔會太爛,仲保留到飯粒口感,配埋蟹肉好香口,好濃。食時加埋碟邊嘅黑醋醬微微酸甜更加開胃。慢煮和牛牛面頰配意式玉米糕(松露呠酒燒汁)睇賣相以為係好濃味嘅菜式,但原來唔算濃,牛面頰仍然保留到原味,而且好軟,入口一咬就化開。玉米糕係炸嘅,入面質感有啲似薯蓉同麻薯之間,幾得意。愛麗絲夢遊賣相勁靚,係一杯果味嘅酒。酒味算濃。入口幾甜,微酸嘅菠蘿味65% Grenada朱古力內容有雲呢拿,香蕉味道,夠濃滑,口感豐富,值得一試。

我同太太點咗以下菜式。

法國膏蟹意大利飯配黑醋醬;

慢煮和牛牛面頰配意式玉米糕(松露呠酒燒汁)

愛麗絲夢遊
賣相勁靚,係一杯果味嘅酒。酒味算濃。入口幾甜,微酸嘅菠蘿味

65% Grenada朱古力
內容有雲呢拿,香蕉味道,夠濃滑,口感豐富,值得一試。

2024-01-29 49 瀏覽
法式小館充滿了聖誕節的佈置,讓整個用餐體驗更具節日氛圍。首先是法式餐前麵包配香蒜醬及南瓜醬。麵包外皮金黃酥脆,內裡鬆軟柔滑。搭配香蒜醬和南瓜醬,香氣四溢,醬料的濃郁和麵包的口感完美交融,為整餐帶來了愉悅的開端。接下來是牛骨髓意粉。這道菜以牛骨髓為主要食材,配上細緻的意粉,呈現了法式經典的美味。牛骨髓的質地豐潤濃郁,融化在口中,釋放出濃郁的牛肉風味。意粉鮮嫩彈牙是法式去骨黃油雞配黎巴嫩香蒜蒜泥配牛桿菌蓉醬。這道菜結合了法式和黎巴嫩的烹飪風格,呈現出獨特的口味。去骨黃油雞肉嫩滑多汁,搭配黎巴嫩香蒜蒜泥,帶來了濃郁的蒜香味道。牛桿菌蓉醬的奶油香氣與雞肉的鮮美相互融合,使整道菜更加豐富。這道菜展現了廚師們對於食材搭配和調味的精湛技巧。nagroni,這款mocktail以nagroni為基礎,加入了苦味、甜味、草本味和橙味等元素。這杯飲品帶有微妙的層次感,苦中帶甜,草本味與橙味相互交融。每一口都帶來了愉悅的口感,讓人在享受飲品的同時感受到了節日的氛圍。
法式小館充滿了聖誕節的佈置,讓整個用餐體驗更具節日氛圍。

落單後店員會送上三款鮮焗麵包,配上蒜蓉牛油醬同牛油果醬,蒜蓉牛油醬的蒜味道十分強勁,鍾意重口味嘅一定會啱!牛油果醬食落清新,食完好開胃!鮮拆空運法國膏蟹意大利飯 $298意大利飯一上枱已經有一陣好濃郁嘅蟹膏味,廚師拆蟹肉拆得好仔細,完全無殼係飯入邊,再配上黑醋醬汁,食晒成碟都唔覺得膩!大廚精選時令新鮮海魚柳 $398今日廚師選用嘅係白鱈魚,廚師先將鱈魚煎香再配上白汁,因為魚肉新鮮,所以肉質比較結實,唔洗醬汁已經好好食!53%純天然精煉雲呢拿配牛奶朱古力 $78朱古力飲落唔係太甜,飲落濃郁順滑!愛麗絲夢遊 $128以芒果同熱情果rum酒整嘅Cocktail,味道好fresh,又無苦味!

鮮拆空運法國膏蟹意大利飯 $298

大廚精選時令新鮮海魚柳 $398

53%純天然精煉雲呢拿配牛奶朱古力 $78
朱古力飲落唔係太甜,飲落濃郁順滑!

愛麗絲夢遊 $128