2021-04-05 65 瀏覽
Comma cafe上次同朋友食完,覺得個環境唔錯今次再帶女朋友過嚟試吓啦,好彩今日仲有位置唔需要訂位,環境依然都係咁夢幻,最啱愛去打卡嘅女朋友黑松露帶子燴飯帶子份量都幾多,配上黑松露味道不錯,份量都幾多,兩個人食都夠月桂蘋果茶嘩佢哋嘅杯碟都好講究10分浪漫佢哋嘅蘋果茶仲可以免費加熱水我同女朋友飲完都覺得佢哋嘅月桂蘋果茶嘅滋潤好啱呢個季節飲覺得餐廳嘅環境都唔錯,最啱兩個人安靜既食飯
Comma cafe

黑松露帶子燴飯

月桂蘋果茶
嘩佢哋嘅杯碟都好講究10分浪漫
佢哋嘅蘋果茶仲可以免費加熱水
我同女朋友飲完都覺得佢哋嘅月桂蘋果茶嘅滋潤好啱呢個季節飲

覺得餐廳嘅環境都唔錯,最啱兩個人安靜既食飯
2021-04-03 62 瀏覽
「おかえりなさいませ!ご主人様」🌸💁🏻‍♀️「歡迎回來~主人」💁🏻‍♀️🌸一打開門,映入眼簾喺身穿女僕著的少女,微躹躬張開左手歡迎我回來~🥰🥰門口嘅花花牆打卡一流~店內以花花白色風格為主,每桌都有花花擺設喺度🌸有需要呼叫女僕的話請謹記用鈴鐺喔🔔🍝蒜香奶醬蜆肉大蝦意粉 $125大蝦🍤夠大隻,醬汁夠creamy,掛汁嘅意粉,分量足夠2人份量👍🏻🍨女僕特製芭菲 $52表面喺甜甜嘅雲呢拿雪糕,草莓威化餅,百力支,裡面喺朱古力脆脆,滿意~打卡唔錯☺️☕️🌸粉紅玫瑰花茶 $68女僕會為主人添熱花茶,茶味淡淡清幽~🙆🏻‍♀‍可以同女僕影相同一齊玩遊戲咖~🤫
「おかえりなさいませ!ご主人様」🌸💁🏻‍♀️
「歡迎回來~主人」💁🏻‍♀️🌸

店內以花花白色風格為主,每桌都有花花擺設喺度🌸
有需要呼叫女僕的話請謹記用鈴鐺喔🔔

🍝蒜香奶醬蜆肉大蝦意粉 $125

🍨女僕特製芭菲 $52

☕️🌸粉紅玫瑰花茶 $68

女僕會為主人添熱花茶,茶味淡淡清幽~

🙆🏻‍♀‍可以同女僕影相同一齊玩遊戲咖~🤫
2021-04-02 35 瀏覽
上星期放咗工同朋友過咗旺角搵嘢食,上網留意到呢間黃店有幅好靚嘅花花牆😳 所以就walk-in過咗去食,入到去先知原來係女僕cafe黎,咁大個女都未去過女僕cafe ,所以一於試下佢🙊本身呢個係跟長通粉,但無哂,唯有轉意粉啦🙈 意粉食落都幾彈牙,完全唔會過硬或者過腍👍🏻 而個醬就唔係好夠多,不過好彩佢面頭有好多芝士粉,食落又啱啱好🤤 而啲蝦好爽好彈牙,唯一美中不足嘅就係啲菠菜有少少澀味🤔黑松露薯條係賣飛佛!去到邊都要嗌😬 佢嘅薯條都幾惹味,雖然佢呢個份量對比起呢個價錢係有啲少貴😥,但佢炸到好金黃香脆,食落又有啖啖薯仔肉,都算係靚薯條🙈而雞翼又係我嘅至愛😍 佢呢到啲雞翼好香口,烤得好乾身好金黃,但食落又唔會太乾,仲保留咗少少肉汁添🤤 雞肉幾嫩,帶有少少黑椒味,加埋啲檸檬汁一齊食,的確幾惹味幾開胃!喺openrice見到好多人都嗌佢哋嘅花茶,我都唔執輸嗌返壺茉莉花茶😀,佢嘅茶壺同杯都好靚呀!打卡啱哂🤣 可惜因為我哋太夜到,佢已經無哂下面嘅蠟燭仔🤥 不過店員好貼心咁提供左蜂蜜俾我哋加入去調味,飲落甜甜哋幾好飲🙈呢個話就話桂花蜜,但飲落就無咩桂花味,反而有啲似柚子蜜🤣 唔知係咪店員比錯左我哋,不

蒜香菠菜奶油蝦仁意粉

炸薯條配黑松露醬

檸檬黑椒烤雞翼

茉莉花茶

桂花花蜜蜂蜜熱飲
呢個話就話桂花蜜,但飲落就無咩桂花味,反而有啲似柚子蜜🤣 唔知係咪店員比錯左我哋,不過食完啲咁熱氣嘅嘢飲返啖都幾唔錯幾潤喉😬

總括而言,️呢間黃店cafe嘅賣點係佢嘅環境裝修,有一幅打卡必備嘅花花牆同埋喺香港比較少見嘅女僕侍應😆,話明係女僕,所以服務質素都非常高👍🏻 臨走時仲有唔少客人排隊喺幅花牆影相添🤤
蒜香菠菜奶油蝦仁意粉
檸檬黑椒烤雞翼
茉莉花茶
2021-04-02 26 瀏覽
是日經過旺角,醒起最後去話間comma cafe,食完話好想推介比大家嘅地點。去旺角通常都會行信和,現時點,行到攰想搵間cafe 坐下,上網見倒間少女心cafe,即刻上去抖抖食個lunch。餐牌選擇唔算多,餐廳由兩位少女打點,由裝修,設計,餐牌,味道等等,都係一個故事,少女心成咁,大家上到去好似入左童話故事咁,絕對係繁忙生活嘅一個放鬆點!我地點左魔女盛宴,即係龍蝦汁煙三文魚意粉,龍蝦汁唔係話好濃,但意粉掛晒汁其實味道剛剛好,煙三文魚砌到好似花咁靚,食之前影左好耐相(笑)。另外點左個心太軟,好驚喜小店可以做倒外面熱又少少脆,切開流心嘅心太軟,配埋伴碟嘅cream 同埋棉花糖,一熱一凍好好味,心太軟切開前,仲見倒貓咪樣架!兩個女仔開嘅小店,值得支持下。

兩個女仔開嘅小店,值得支持下。
2021-01-31
下午茶
2021-03-30 48 瀏覽
今日繼續搜羅黃店Cafe🙌🏻 香港其實真係有幾多有heart 既黃店cafe, 每一間都有唔同既特色,今次去既呢一間就係第一次去既女僕Cafe 啦🤣 利伸番,初初唔知係女僕cafe, 睇OP啲相都係見到門口好多花花,好少女心咁,入到去見到好多女僕先知係女僕Cafe😂 同朋友叫左一個Main 兩個Snacks 本身叫左個奶油波菜蝦長通粉,但係長通粉,改左做意粉,波菜本身微苦配合奶油,味道幾好唔會太膩,值得一試另外我雞翼同黑松露薯條都係去到cafe 必叫食物,薯條正常,雞翼就炸到剛剛好唔會太乾太硬,內類仲係juicy 架 之後叫左兩個飲品,一個茉莉花茶,一個桂花蜂蜜,歎住杯野玩下board game , 正呀😍
今日繼續搜羅黃店Cafe🙌🏻

同朋友叫左一個Main 兩個Snacks

2021-03-16 85 瀏覽
朋友之前嚟過呢間餐廳,極力推薦話我一定喜歡,果然無介紹錯,無令我失望...同好友嚟到見到環境咁舒服,茶具又咁靚.忍唔住不停影相📸試咗「北海道帶子奶油菠菜燉飯」好香奶油味,同口感幼滑嘅帶子味道好夾。Cafe點可以唔飲花茶,只係花茶都有好多種類,我哋揀咗「粉紅玫瑰花 」💕,好香玫瑰味,暖笠笠好養生😋加多個啖啖朱古力味嘅「吐司盒」🍞,甜而不漏,為今個午餐劃上完美嘅句號。💕💕下次High Tea一定再嚟🤗

同好友嚟到見到環境咁舒服,茶具又咁靚.忍唔住不停影相📸

北海道帶子奶油菠菜燉飯

粉紅玫瑰花茶
Toast Box
  • Toast  box
2021-03-16 48 瀏覽
好開心今日揀咗呢間餐廳,好多打卡位,餐廳環境舒適,食材同餐具都好靚好精緻。Menu款式好多都好吸引,我地揀咗「北海道帶子奶油菠菜燉飯」原粒帶子,大大粒新鮮又軟滑,配埋好Creamy嘅燉飯,Yummy😋「吐司盒」oreo, 威化餅 + 新鮮士多啤梨,唔會太甜,好好食。「粉紅玫瑰花茶」好高級優雅嘅茶具套裝,配埋玫瑰花茶,女仕們一定要揀嚟影相呀🥰今餐食得滿足又滿意,以後三五知己可以嚟呢度傾住食.影住食🤗

今餐食得滿足又滿意,以後三五知己可以嚟呢度傾住食.影住食🤗
2021-03-16
午餐
  • 吐司盒
  • 粉紅玫瑰花茶
  • 北海道帶子奶油菠菜燉飯
2021-03-16 40 瀏覽
嚟呢個Cafe本身貪佢有花牆打卡,但嚟到先知原來唔止有靚靚粉紅花牆,仲有女僕招待!好可愛呢落單只需搖一搖個鈴,女僕就會行嚟幫忙,仲有啲規則要遵守保護女僕入面裝修都有白𠽌𠽌好唯美主食以日意式為主,仲有Cafe必有嘅小食同飲品三文魚和風奶油蘑菇燉飯$128- 超creamy!好香蘑菇味,有啲香草吊味,三文魚都煮得好腍,但係就小心啲有魚骨至於前菜沙律味道正常芋香可可朱古力$58-朱古力都幾香濃,有淡淡芋香味

入面裝修都有白𠽌𠽌好唯美

主食以日意式為主,仲有Cafe必有嘅小食同飲品

三文魚和風奶油蘑菇燉飯$128- 超creamy!
至於前菜沙律味道正常

芋香可可朱古力$58-朱古力都幾香濃,有淡淡芋香味
2021-03-15
2021-03-15 39 瀏覽
環境細小精緻,白雪雪的裝潢配花花裝飾充滿夢幻少女的感覺,還有玫瑰花🌹牆適合女生打卡。另提供小量桌上遊戲可以一起玩。餐牌設計非常精緻,像一本魔法書。食物款式不多,主要是特色飲品,另收加一服務費~*最低消費一杯飲品#女巫的魔藥#荔枝玫瑰乳酸梳打 $59 #avarumฅ'ω'ฅ很夢幻適合打卡,記得攪勻才飲~淡淡的玫瑰🌹香味配上荔枝忌廉蘇打,甜甜地又有氣,好爽#回家的記號 #是日甜品 $48#芭菲 忌廉泡沫配oreo餅乾,朱古力棒,威化餅,雪糕和朱古力脆脆等,很有層次,多重口感~有點像飲奶蓋。夢幻的感覺牛油焗金菇 $48濃濃的牛油香味配上爽口的金菇~味道偏重,免費提供清水服務質素:6/10環境舒適度:7/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:6/10

環境細小精緻,白雪雪的裝潢配花花裝飾充滿夢幻少女的感覺,
還有玫瑰花🌹牆適合女生打卡。
另提供小量桌上遊戲可以一起玩。
餐牌設計非常精緻,像一本魔法書。
食物款式不多,
主要是特色飲品,
另收加一服務費~

*最低消費一杯飲品

#女巫的魔藥
荔枝玫瑰乳酸梳打

#荔枝玫瑰乳酸梳打 $59 #avarum

#回家的記號 #是日甜品 $48
是日甜點

牛油焗金菇 $48
牛油焗金菇

濃濃的牛油香味配上爽口的金菇~味道偏重,免費提供清水

服務質素:6/10
環境舒適度:7/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:6/10
2021-03-14
荔枝玫瑰乳酸梳打
是日甜點
2K
2021-03-14 36 瀏覽
-一個人閒逛旺角 臨近午飯時間 記起之前去過呢間樓上打卡餐廳 滿心好奇想再去 睇吓餐牌更新咗啲乜嘢菜式-🧈#牛油焗金菇 $48小食份量多 味道亦唔錯 不過賣相認真麻麻 金菇零碎雜亂咁鋪滿一碟 同餐廳裝修所帶出嘅少女童話feel 有啲格格不入😰-🥘#黑松露香煎帶子燴飯 $128北海道帶子有四粒 粒粒肥大飽滿 飯粒柔軟濕潤 有嚼勁得來唔會過於乾硬 飯汁順滑 有芝士味同黑松露香 食完一碟 相當飽肚-🍑#白桃乳酸主食包埋呢個飲品 水蜜桃嘅香氣幾時都咁討好 加埋酸酸地嘅乳酸 入口香甜 感覺清新怡人-📍#Comma Cafe旺角登打士街36號恆威工業中心14樓

🧈#牛油焗金菇 $48

🥘#黑松露香煎帶子燴飯 $128

🍑#白桃乳酸

📍#Comma Cafe
旺角登打士街36號恆威工業中心14樓
2021-03-13 673 瀏覽
Igable嘅cafe真係依兩三年嘅趨勢,食物質素固然重要,環境亦都係不可或缺嘅一部分~旺角嘅樓上cafe林立,自己本身都去過幾間,有啲係真係好適合同一大班朋友去😆當然同一兩個朋友或者伴侶去都有趣味。門口好有打卡feel☺️系玫瑰花牆🌹真系夠曬少女心😍裏面嘅水晶燈同埋花花擺設,都顯示到店舖擺咗一定嘅心思☺️每款主食都有佢地嘅名,好似入咗童話世界咁,價錢就同一般嘅cafe差吾多,百幾蚊一個主食。大家喺人生入面都有大大小小嘅計劃,呢度嘅小食類叫「計劃的一環」,小食睇黎喺大家心目中都系一餐入面計劃嘅一環🤣關東風玉子燒幾正咁喎~飲品嘅種類真系比想像中多😳紅綠茶、咖啡、花茶、朱古力,應有盡有。食完飯整番個飯後甜品都唔錯~有最近大熱嘅burnt cheesecake🤤最近自己有嘗試戒甜,而且覺得花茶都有寧神作用,所以最近幾鍾意飲。叫咗一壺洋甘菊花茶,聞落同飲落都有非常清新嘅菊花味☺️🌻就咁飲或者搭配嘢食同甜品都好適合。喺日本餐廳就成日食玉子燒,喺西餐廳有冇食過?我真系第一次😆關東風玉子燒上面有勁多木魚,向來都好中意食玉子燒,佢嘅玉子燒蛋味都好濃,好多蛋汁好juicy👅底下面啲燒汁,點埋就更滋味啦。喺西餐

門口好有打卡feel☺️系玫瑰花牆🌹真系夠曬少女心😍

裏面嘅水晶燈同埋花花擺設,都顯示到店舖擺咗一定嘅心思☺️

洋甘菊花茶

關東風玉子燒

喺西餐廳如果有黑松露嘅菜式多數都會叫🖤黑松露帶子意大利飯,一聽都覺得好吸引啦😍黑松露真系好香,帶子冇話好大粒,味道都算爽口鮮甜。啲意大利飯嘅味道竟然系甜甜哋😂有啲似金寶粟米湯嘅味🌽甜得黎都帶點creamy。
黑松露香煎帶子燴飯

飲品嘅外型十足十童話世界入面嘅魔法藥水🪄味道正常質素,酸酸mei mei都ok嘅。
青蘋果梳打
2021-03-06
洋甘菊花茶
關東風玉子燒
黑松露香煎帶子燴飯
2021-03-09 73 瀏覽
之前聽朋友介紹過呢間打卡cafe就收工黎休息下,一入去就播住好浪漫休閒既純音樂,成間店明顯係走童話風❤️Menu設計有心思,每款主菜都有一個童話名,亦會包一杯38蚊既飲品,大力推薦黑松露香煎帶子燴飯,黑松露醬好足夠,味道超級濃郁好好味,香煎帶子滑嫩,有煙肉做配料,仲可以走洋蔥tailor made勁開心😂😂飯粒煮得恰好,平時最驚就係飯粒唔熟,朋友叫左卡邦尼意粉都幾好食,飲品佢地都幾多選擇,我揀左熱蜜桃紅茶,食飽飲返杯暖luplup好舒服❤️

2021-03-08 57 瀏覽
今日放工約咗朋友上去cafe聚一聚,上網見到呢間cafe有花牆,可以影靚相打卡,就決定同friend上去comma cafe呢度好適合朋友嚟聚會,傾下偈玩下board game。上菜速度都好快。我叫左卡邦尼意粉,意粉軟硬度適中,而且醬汁好creamy,加埋佢畀嘅芝士粉就一流。朋友叫咗黑松露香煎帶子會燴飯。黑松露味好突出,味道好濃,而且海鮮都好足料,十分推薦。 最後因為見到隔離枱叫咗個toast box好似好吸引,所以即使我哋已經好飽都忍唔住叫咗嗰嚟試下。我哋叫咗oreo曲奇味嘅toast box。佢嘅外表好吸引,好適合打卡。麵包外皮好脆,加埋入面嘅雪糕同曲奇碎,就好夾。兩個人埋單先300蚊,又可以喺度冇限時咁吹下水玩下board game,好值得大家上去輕鬆下。
2021-03-08 34 瀏覽
上次嚟過呢一棟大廈之後,發現原來呢度有好多間樓上Cafe,所以今次就嚟到另一間試吓。打開𨋢門就見到呢度有佈置得好靚嘅花牆,仲有大大個胡桃夾子俾人用嚟打卡,少女心爆棚。除咗有花牆,每張枱都用花花來做佈置,餐具亦用左西式宮廷風,又係用嚟打卡一流。嘢食方面一頁可以睇晒,我就叫咗一個森林迷宮,加是日甜品,仲有藍莓乳酸。森林迷宮就係一個香草什菌白汁燴飯,意大利飯粒粒分明,吸收晒啲白汁,雜菌亦都切得又大件又細細粒,口感多層次,加埋面頭嘅香草做點綴。藍莓乳酸就用咗新鮮嘅藍莓嚟打成, 非常新鮮。至於是日甜品就係蜂蜜厚多士。厚多士分量十足,真係有成吋咁厚,麵包皮焗得夠脆,面頭仲搽咗一層蜜糖,所以食落甜甜地,加上隔離有自家配製嘅蘋果蓉果醬,有蘋果粒,搽埋出去舊多士度一齊食,口感十足,推介呢個甜品。呢度落單同埋煮嘢食都係得一個店員負責,真係辛苦晒。

藍莓乳酸就用咗新鮮嘅藍莓嚟打成, 非常新鮮。

呢度落單同埋煮嘢食都係得一個店員負責,真係辛苦晒。
星期日約咗朋友去旺角Shopping,買到攰,附近揾間Cafe Hea下先,search下附近有咩好野先,就嚟咗呢到,Cafe入口有啲難搵,係一層舊式大廈啲後街。上到去Cafe感覺唔錯,座位唔多,環境舒適,裝修感覺舒服。睇下餐廳有咩食先,佢地餐牌好得意,好似睇緊童話故事書,食物選擇唔多,甜品得2-3款,飲品種類就有好多,花茶,咖啡,特飲...我哋唔係係好肚餓,所以就叫咗一壺花茶&一份甜品,份量好多,我地2個人都食唔晒。女巫的魔藥-Cretel(月季蘋果茶)茶味濃,淡淡清香蘋果味,飲2round都keep到個味。孩童的快樂 - Oreo曲奇味甜品厚多士大滿足的份量,甜甜的。環境舒適,坐到唔捨得走,店員友善,可以hea 足一個下午,仲有打咭位,想放鬆下,不妨一試。

上到去Cafe感覺唔錯,座位唔多,環境舒適,裝修感覺舒服。

女巫的魔藥-Cretel(月季蘋果茶)
茶味濃,淡淡清香蘋果味,飲2round都keep到個味。

孩童的快樂 - Oreo曲奇味甜品厚多士
大滿足的份量,甜甜的。

2021-02-28
  • 蘋果花茶