2018-05-06 91 瀏覽
今天約了朋友在荃灣廣場附近逛街,我們走到有點攰所以就去了附近餐廳吃東西,我們被場上的廣告吸引,所以就去了這裏吃。我看到這裏有個芝士焗龍蝦伴美國西冷,而且是每日限定的,我一看到限定就忍不住了,所以就叫了一份。賣相十分吸引,真的和餐牌的一模一樣。美國牛扒我選擇了五成熟,肉質鮮嫩,而且一切就分開,我選擇了燒汁,芝士焗龍蝦味道很香,芝士味很重,龍蝦很鮮甜,另外配上沙律,酸酸甜甜很開胃呢!我們還叫了一個甜品是紅蘋果慕絲蛋糕,賣相很美,外面是用朱古力包住的,入面有蛋糕而且有蘋果粒,很清甜呢!

2018-05-04 1632 瀏覽
今晚嚟到荃灣廣場睇戲,戲前揾野食,去到cow bean見到佢哋做緊個芝士焗龍蝦伴美國西冷牛扒餐做緊推廣,以$138 嚟講又真係幾抵食!就2 話不說入去幫襯! 餐廳裝修精緻,空間感頗佳,環境舒適,適合三五知己一齊嚟食飯,飲下野傾下計!廚房係開放形式,食物既香味經常由此傳出! 令到我胃口大增!餐廳主力推廣呢個西冷牛扒餐,除了呢個精選套餐外,其他野食及飲品其實都非常實惠,而且選擇亦見多元化!餐廳另一推用料上乘既極上牛當,不過今晚決定食西冷牛扒,有機會先再食呢個套餐!主菜好快就送到嚟,抵食夾大件,足足手板咁大既西冷牛扒,配上入面勁多蝦子既芝士焗龍蝦,睇已經覺吸引,牛扒既香味四溢,已經好吸引!龍蝦內除左甜美既龍蝦肉外,仲有勁多蝦子,喜歡食蝦子既朋友應該會叫出嚟!我叫左牛扒5 成熟,亦整得恰到好處,牛油味香濃,肉汁頗豐富,亦非常嫩滑!最後我仲加錢食埋個紅蘋果蛋糕,勢估唔到個蛋糕咁有驚喜,完全係外脆內軟,外面有層非常香脆既白朱古力,再包住香甜既慕絲,而最中間既部份有酸酸甜甜既蘋果蓉! 我覺得最好既食法就係要集齊白朱古力,慕絲,同蘋果蓉一齊食,口感一流!呢餐以百幾蚊既價錢食到咁高質既晚餐,可以話係非常

廚房係開放形式,食物既香味經常由此傳出! 令到我胃口大增!

呢餐以百幾蚊既價錢食到咁高質既晚餐,可以話係非常抵食! 有機會要再嚟食埋另一個牛當!

• 芝士焗龍蝦伴美國西冷牛扒
2018-05-03 109 瀏覽
難得今日早收工,所以特登搭車去左朋友做野既地方附近食飯。 😁間餐廳叫做Cow Bean by Pokka Café 😘係荃灣廣場裹面。西班牙軟雪糕咖啡 (好大杯 😍) 我本身係coffee fans, 所以任何有咖啡既飲品or 甜品 - 我都一定會試 😁初頭都驚咖啡會好甜,但飲落同想像中唔同,一d 都唔甜但都唔苦。如果大家鐘意飲甜既,可以撈d 雪糕係杯咖啡度中和下。 😘我同朋友就一人點左一個主菜,諗住撈埋食。龍蝦伴西冷 & 三色牛丼飯龍蝦伴西冷因為賣相好靚,所以影左好多相。哈哈。因為朋友唔想食飯,所以叫左呢個。但我覺得兩個人share 黎食岩岩好。因為可以留返個胃試多d 野。 三色牛丼飯估唔到有我最愛既温泉蛋 同埋每款牛既量真係好多,真心抵叫,又好好食。必叫。😍
間餐廳叫做Cow Bean by Pokka Café 😘
係荃灣廣場裹面。

西班牙軟雪糕咖啡 (好大杯 😍)

我同朋友就一人點左一個主菜,諗住撈埋食。

龍蝦伴西冷 & 三色牛丼飯

龍蝦伴西冷
因為賣相好靚,所以影左好多相。哈哈。

估唔到有我最愛既温泉蛋

同埋每款牛既量真係好多,真心抵叫,又好好食。必叫。😍

2018-05-02
  • 三色牛丼飯
  • 龍蝦伴西冷
  • 西班牙軟雪糕咖啡
2018-05-03 97 瀏覽
最近去左Pokka Cafe旗下嘅 cowbean,朋友食過話有水準,甘有機會咪黎試一試^^ Cow Bean的裝修充滿了文青的氣息。 你睇下,檯面仲有植物添set dinner 份量都幾足,先有前菜沙律/餐湯選擇,加一個main course、甜品及飲品。 坐位算多,員工亦好禮貌,帶我們來到窗口位,幾闊落,坐得舒服。佢地仲會問食物質素如何, 好CARING 牛扒拼龍蝦 都算唔錯! 龍蝦是正常貨色, 西冷牛扒肉質軟嫩,帶有牛味,整體來講肉味濃厚,都唔會好韌三色牛丼 三款牛肉都好夠份量~紐西蘭頂級肉眼扒 +紐西蘭等級牛柳 + 加拿大肥牛三種牛都有牛味,每種牛肉的油脂及質感亦不一樣。 但牛肉味都甘濃郁,不會太韌,保留了口感,重有層次感, 食得過隱~ 配合個獨家調製的特製醬汁,  拌埋隻半熟温泉蛋, 十分開胃, 飯粒變得滑,三種肉不同口感,送飯一流,非常滿足! 加埋上面的洋蔥絲中和,吃這麼多肉也不會覺得膩。 黑牛(可樂+雪糕) 係我的童年回憶~ 依家香港仲有得飲嘅地方真係唔多。 呢度黑牛幾大杯下, 上面個雪糕似普通新地d 雪糕甘, 大大舊^^ 雲呢拿雪糕配上可樂,無論口感定味道都非常夾, 極

^^

Cow Bean的裝修充滿了文青的氣息。

你睇下,檯面仲有植物添

佢地仲會問食物質素如何, 好CARING

牛扒拼龍蝦

都算唔錯

三色牛丼

三款牛肉都好夠份量~
紐西蘭頂級肉眼扒 +紐西蘭等級牛柳 + 加拿大肥牛

三種牛都有牛味,每種牛肉的油脂及質感亦不一樣。

加埋上面的洋蔥絲中和,吃這麼多肉也不會覺得膩。

黑牛(可樂+雪糕)

係我的童年回憶~ 依家香港仲有得飲嘅地方真係唔多。

雲呢拿雪糕配上可樂,無論口感定味道都非常夾, 極為邪惡。

3D蘋果慕斯蛋糕

絕對係心機作品!
賣相精美,好吸晴!

切開內有乾坤!!!

外層是朱古力糖衣,口感非常脆,包住朱古力蛋糕,內有真正的蘋果肉餡 , 蘋果的酸性中和了甜味,非常加分。

整體味道香甜 , 充滿驚喜 ~

性價比頗高,值得再次捧場。
  • 牛扒拼龍蝦
2018-05-02 150 瀏覽
係香港地約食飯真係難過乜😹 約N年終於約到個朋友😂😂😂 我地首先揀左最愛既海鮮 - 龍蝦🦐朋友揀左全熟,我就無乜所謂的而另一樣就係店舖推介 - 牛肉丼呢度環境都幾舒服,店員服務都好好,水有準備一玻璃瓶,整體都5錯飯聚黎講係個5錯既選擇location 都近荃灣西站,就返荃灣區屯門區既朋友😹 下次可以帶其他朋友或者屋企人過黎食! 穩陣#龍蝦伴西冷 🍛#三色牛丼飯 🍱#西班牙軟雪糕咖啡☕️🍦 🥩🥗🍨🍮🍩🍫🍯🍵
係香港地約食飯真係難過乜😹
約N年終於約到個朋友😂😂😂
我地首先揀左最愛既海鮮
- 龍蝦🦐
朋友揀左全熟,我就無乜所謂的

而另一樣就係店舖推介 -

#三色牛丼飯 🍱

#西班牙軟雪糕咖啡☕️🍦 🥩🥗🍨🍮🍩🍫🍯🍵

龍蝦伴西冷
2018-04-30 1151 瀏覽
荃灣廣場內的食肆 , 我們大概都吃過了 ....唯獨是這一間 Cow Bean by Pokka Cafe 未試過 , 所以就來幫襯 , 一嚐究竟 ~Menu ~芝士焗龍蝦伴美國西冷牛扒 $ 138 : 是這家餐廳的熱賣食品 , 更是每日限定 , 西冷牛扒的肉質軟嫩 , 肉味濃郁 , 調味得宜 , 配上獨家調製的日式燒汁 , 還不錯吃的 ; 芝士焗龍蝦也味道不俗 ~ 3D蘋果慕斯蛋糕 $ 42 : 賣相精美 , 切開蛋糕有真正的蘋果肉餡 , 整體味道香甜 , 味道充滿驚喜 ~冰滴凍咖啡 $ 38 : 咖啡味道濃郁芳香 , 入口清新而不苦澀 , 酸度適中 ~本篇完 ~
荃灣廣場內的食肆 , 我們大概都吃過了 ....
Menu ~

本篇完 ~
2018-04-27 1045 瀏覽
自從搬離荃灣後, 少左去荃廣, 隔一排再去又發現多左D新野食, 咁黎到梗係要試新野啦今次揀左呢間向地下果層的餐廳, 以前係丸X製X, 而家變左日式西餐, 裝修帶點小清新FEEL~侍應帶我們來到窗口位, 坐位都幾闊落, 環境唔嘈, 坐得幾舒服的再望下價錢都唔係好貴, 仲有期間限定的MENU見到限定MENU 幾吸引 , 每款叫左一個先上既係牛扒拼龍蝦, $138 都算唔錯! 龍蝦是正常貨色, 牛扒唔會好鞋, 帶點牛味比較有驚喜的是另一款三色牛丼飯! 上便灑左D蔥花, 上枱陣味特別香氣迫人!包含左3款牛肉 : 肉眼, 牛柳同肥牛 , 當中牛柳最為吸引, 燒得又香又淋口配合個特製醬汁,  拌埋隻半熟玉子, 十分開胃, 送飯一流, 好快可以將成碗飯KO!甜品同飲品揀左經典黑牛同埋紅萍果蛋糕黑牛真係超耐冇飲過, 童年回憶~ 呢度的黑牛雖然索價HK$42, 但真係幾大杯下, 同埋有大大舊軟滑雪糕紅萍果蛋糕賣相好吸晴!切開內有乾坤, 外層是糖皮,包住白朱古力, 再包慕士, 最內層是萍果蓉絕對係心機作品!食落都唔會太甜 (我冇食糖皮 )  食物唔錯, 飲品甜品都有特色!價錢比起POKKA CAFE 更相

再望下價錢都唔係好貴, 仲有期間限定的MENU
見到限定MENU 幾吸引 , 每款叫左一個

甜品同飲品揀左經典黑牛同埋紅萍果蛋糕

紅萍果蛋糕賣相好吸晴!
紅萍果蛋糕

絕對係心機作品!食落都唔會太甜 (我冇食糖皮
食物唔錯, 飲品甜品都有特色!價錢比起POKKA CAFE 更相宜~
2018-04-25
紅萍果蛋糕
雞翼有腥味, 埋咗單俾咗錢好心話佢知 竟然毫無反應,連唔好意思都唔講,仲收加一飲品用外賣杯 好似快餐店咁又唔環保 , 但收加一間咁嘅嘢你有機會好去吓,應該好快收皮 點都唔會有下次

飲品用外賣杯 好似快餐店咁又唔環保 , 但收加一

間咁嘅嘢你有機會好去吓,應該好快收皮 點都唔會有下次
2018-04-02 217 瀏覽
上星期試咗黃埔Cow Bean,今個復活節假終於有機會試一試荃灣Cow Bean, 一坐低就見到有個復活節menu,二人餐298, 非常經濟。環境方面,黃埔嗰邊係有卡位同埋枱,而用嘅碗碟都係正常瓷器杯碟,但係荃灣呢間有一部分係用紙嘅,感覺相對嚟講荃灣就係快餐形式多啲,另外menu都比黃埔簡單,選擇相對少d。Easter Menu for two柚子三文魚沙律蟹肉蕃茄忌廉湯bbq燒雞翼, 醬好惹味 有啲辣卡邦尼鮮蝦煙肉意粉, 如果意粉可以再硬啲就更好美國安格斯西冷三文魚扒咖啡,呢一餐裏面第二次出現嘅紙製品軟雪糕brownie ,蛋糕有啲實

Easter Menu for two

bbq燒雞翼

bbq燒雞翼, 醬好惹味 有啲辣

卡邦尼鮮蝦煙肉意粉

卡邦尼鮮蝦煙肉意粉, 如果意粉可以再硬啲就更好
安格斯西冷配三文魚扒

美國安格斯西冷三文魚扒

咖啡

咖啡,呢一餐裏面第二次出現嘅紙製品

軟雪糕brownie

軟雪糕brownie ,蛋糕有啲實
2018-04-01
bbq燒雞翼
卡邦尼鮮蝦煙肉意粉
安格斯西冷配三文魚扒
軟雪糕brownie
2018-03-29 925 瀏覽
上週五妹妹放假,兩母女先後去了愉景新城及荃灣廣場放電!玩夠了,又是時間醫肚,奄尖妹妹不同哥哥,很多餐廳都看不上眼,最後選來前身是丸亀的 Cow Bean by Pokka Café。  雖然身處商場之內,餐廳也分了室外室內位,酷愛自然光的媽媽當然選坐外面,可以好好拍下美食及動人小蘋果。 這裡午餐$58-138,價錢包冷熱飲品,也有不同的升級選項(+$12吉列南瓜餅/+$12迷你凱撒沙律/+$12名古屋雞翼/+$28軟雪糕特飲等),但都不及散點的邪惡朱古力甜品吸引。天氣滿熱的,先要了一杯凍檸茶,沒想到以膠杯上,連糖水也是膠兜,有點不環保。 這天選了最合妹妹口味的 Set A 滑蛋雞肉併天婦羅蝦定食 ($58),麵豉湯很鹹,妹妹愛吃的天婦羅蝦很厚漿,漬物味很怪,還好主角的滑蛋雞肉飯味道正常,還有不少我愛吃的菇。 而當散點的 朱古力特級窩夫雪糕 ($52) 上檯時,妹妹那既驚訝又暗喜的神情,真的令人明白了甚麼是長江後浪推前浪;甜魔之位,一早就要傳給她啦! 除了賣相震撼人心,面層軟雪糕富奶香又柔滑、底下窩夫既厚又脆,加上麥提莎、Oreo、瑞士三角朱古力及朱古力醬,味道十分豐富,份量又足,

除了賣相震撼人心,面層軟雪糕富奶香又柔滑、底下窩夫既厚又脆,加上麥提莎、Oreo、瑞士三角朱古力及朱古力醬,味道十分豐富,份量又足,非常值回票價!

朱古力特級窩夫雪糕
這份甜品,絕對比定食掂當很多倍!大家要來吃的話,就單點甜品好了~
2018-03-23
2018-03-24 209 瀏覽
今日係荃灣行行下街想食tea,原本想食Pokka Cafe,但人在荃灣廣場,最近既Pokka要去番千色店個邊,實在太遠啦,上網search就search到呢間cow bean,之後就行去舖頭睇下menu岩唔岩食啦去到門口,見到“邪惡朱古力系列”呢幾個字就吸引左我 相信冇咩人唔鐘意食朱古力,見到緊係入去坐啦叫左個好“邪惡”既朱古力特級窩夫雪糕個窩夫夠熱夠脆,又有orea又有三角朱古力又有麥堤莎,配雲呢拿雪糕以唔係朱古力雪糕,恰到好處... 唔算好甜,唔會食到唔想食個種,不錯不錯

去到門口,見到

“邪惡朱古力系列”呢幾個字就吸引左我
相信冇咩人唔鐘意食朱古力,見到緊係入去坐啦

叫左個好“邪惡”既朱古力特級窩夫雪糕

2018-03-24
2 分鐘 (堂食)
下午茶
2018-03-04 284 瀏覽
剛剛喺路邊經過,從外邊望入窗口覺得Cafe仔,好似幾光猛,幾乾淨。望見兩位婆婆食緊西多士都好似幾好味。等埋朋友一齊入去,朋友點了豬肉麵,我叫了西多士走花生醬。但因為西多士是一早安排好了所以不能走花生醬.... 不能食花生的我改了小食雞翼。諗住叫個蛋糕試吓,職員叫我去儲槍點食,看見蛋糕只得一兩舊,也似放在很久了,有點乾淨淨,一點都不吸引。看見餐廳堂食的凍飲是用膠杯?!?真的很不環保。問侍應攞茄汁時,他給了我一包,包裝嘅茄汁.... 也很不環保。朋友來的湯麵分量多但不美味.

2018-03-03
2018-02-12 394 瀏覽
今日同女友去食lunch 佢叫左個芝士漢堡肉肉醬意粉 我諗我都唔駛講啲咩 第一次食 大佬唔係煎成咁架話 又乾又燶 我叫左個豚肉飯 還可以 仲叫左支梨汁 埋單二百幾 價錢可接受 但食物質素有待進

我叫左個豚肉飯 還可以

仲叫左支梨汁 埋單二百幾 價錢可接受 但食物質素有待進
2018-02-11 672 瀏覽
服務:幾好,冇投訴食物:初初睇menu不吸引,價錢又偏貴。本不想試,但見到D客人食得津津有味甘。所以入去試下啦,一路行去入座,一路經過客人D食物非常吸引!意粉好似好水甘,但食落O K,意粉好弹牙,汁好特別,好味。龍蝦包,好味環境:有D細物有所值
服務:幾好,冇投訴

意粉好似好水甘,但食落O K,意粉好弹牙,汁好特別,好味。

龍蝦包,好味

環境:有D細

物有所值
2018-02-03 345 瀏覽
生日飯永遠食不完,今次在荃灣試了一間叫COW BEAN⋯⋯係POKKA CAFÉ旗下⋯⋯可能因為只有8度⋯⋯D人去左打邊爐⋯⋯餐廳冇乜人⋯⋯食物唔錯⋯⋯幾好食既⋯⋯牛肉是餐廳賣點⋯⋯牛肉的確好食⋯⋯不過食物就略嫌唔夠熱⋯⋯芝士焗薯條,唔錯⋯⋯但唔熱一口牛肉粒⋯⋯牛的質素好好、都幾好食⋯食得出係靚牛⋯⋯鹽燒雞翼⋯⋯唔錯!係要+錢換既⋯不過就整得乾左D帶子意粉一般好食⋯⋯汁比較稀⋯⋯意粉都食得出未+工過⋯⋯吉列豬排蛋包飯⋯⋯整得幾好食⋯⋯唔夠熱⋯⋯肉眼排配薯條⋯⋯依然牛肉都係靚牛⋯⋯好有牛味⋯⋯我唸我下次都會幫襯⋯⋯會主要只選牛肉的主菜為食物⋯⋯六人食,請一位朋友食,大家都係夾$140 一位!都幾抵食!

芝士焗薯條

芝士焗薯條,唔錯⋯⋯但唔熱
一口牛肉粒

一口牛肉粒⋯⋯牛的質素好好、都幾好食⋯食得出係靚牛⋯⋯
鹽燒雞翼

吉列豬排蛋包飯⋯⋯整得幾好食⋯⋯唔夠熱⋯⋯
肉眼排配薯條

肉眼排配薯條⋯⋯依然牛肉都係靚牛⋯⋯好有牛味⋯⋯

我唸我下次都會幫襯⋯⋯會主要只選牛肉的主菜為食物⋯⋯

六人食,請一位朋友食,大家都係夾$140 一位!都幾抵食!
2018-01-30
120 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日