2018-02-13 179 瀏覽
同男朋友紀念日打算搵間高質餐廳慶祝, 朋友介紹知道金鐘開咗新餐廳, 好surprise 牆上插畫好吸引... 打開Menu好多款都想試, 由其係法國黃雞不過我最後揀左 2款Appetiser 2款Main Course, 好味都好飽, 下次一定要帶屋企人黎試試!!
題外話/補充資料: 店員好有禮貌!!!
2018-01-23
煙燻三文魚洋薊磨菇
法式芝士焗龍蝦
2018-02-07 157 瀏覽
媽咪想試新餐廳,所以就帶左佢黎呢到食晚餐~未入店已經有各waiters既熱情say hello,環境仍然保持住一貫既寧靜及優雅,即使有幾枱客人,各枱的位置仍然很足夠私人空間。Lobster Salad Ribbon蠬蝦新鮮、Passion Fruit汁新奇,2樣野好match,略縑少菜及少汁。但仍然美味清新!Beef Bourguigon今次個汁無咁濃,個人覺得濃D好味D~但係肉質仍然好soft好香近排都試過2間唔同既beef cheek,但係都唔夠呢到好味!Beef Ragout Spagetti個名需然好似,都大概係話牛肉意粉咁上下~但係同TST果間個好唔同,呢個會比較重牛肉味,成個醬汁都係用牛肉燴咁。真係好香Polmard Beef Burger牛肉夠juice!麵包十分香脆~重點一再提薯條炸得好好,係由上菜到食完哂都仲係好味好脆~正正~Molten Chocolate Cake食飽飽仲有少少口痕想食甜品~雖然知道一定係會流嫁啦,但係仍然堅持叫左呢個cake!朱古力味好濃好香,好似直接溶左幾粒朱古力係入面咁,勁多朱古力醬vanilla ice cream今次整得好好味!仲可以解流
媽咪想試新餐廳,所以就帶左佢黎呢到食晚餐~

正正~

Molten Chocolate Cake

vanilla ice cream今次整得好好味!仲可以解流~

另外都一如以往試下佢D野飲,今次叫左凍朱古力同埋Organic Ginseng Beauty Tea!! 佢D茶其實基本上都係好正~已經試左4款,今次呢個仁蔘tea係淡淡地~唔係勁重仁蔘味,食完咁多好野,飲番杯荼真係覺得無咁內疚,亦都好消膩~
2018-02-05
2018-02-06 96 瀏覽
在Pacific Place開了間新法國餐廳, 在門口已經可以見到放滿精美蛋糕, 入口還有幾個吧檯可以飲加啡位, 用餐區的墻身有好靚的墻畫, 環境很舒服, 我們選了兩個Set Dinner, 份量OK, 食物不錯, 頭盤的鵝肝及焗帶子味道很不錯, 而Happy hour 時段餐酒更買一送一^.^
2018-01-30
2018-02-04 95 瀏覽
兩個女仔當晚點了幾款食物,每款也令我地有驚喜🤤首先係龍蝦沙拉,龍蝦和沙拉好新鮮,醬汁也特別開胃。之後係一個鮮牛肉他他配黑松露薯條,牛肉他他食落去好易入口,完全改變左我對食生牛肉既印象,好味😋另外,薯條熱騰騰加上輕微的黑松露香味,味道剛剛好。主食個個意粉軟硬適中,個汁係有少少酒既成份滲入左啲意粉入面都唔錯。最後食左個🍓cake做甜品,賣相好靚仲幾好味添😊
兩個女仔當晚點了幾款食物,每款也令我地有驚喜🤤
首先係龍蝦沙拉,龍蝦和沙拉好新鮮,醬汁也特別開胃。
最後食左個🍓cake做甜品,賣相好靚仲幾好味添😊
2018-01-24
2018-02-01 200 瀏覽
今日係好朋友生日,想同佢食餐好慶祝,於是就揀左響金鐘開左無耐既Dalloyau。一入到去覺得環境幾舒服,好岩我地兩個女仔靜靜地食野傾計,經過服務員細心既建議下就點左幾款野食:餐包:四四方方既milk bread 係我最愛,香軟口感,加上些少牛油就已經好好食。Onion soup with cheese toast:洋蔥味濃厚,原來配合芝士係咁夾。蘑菇焗帶子:帶子好有鮮味,口感軟彈,煮得岩岩好。芝士source 同蘑菇亦有助帶出帶子既鮮味。法國牧養黃雞:雞肉口感好滑好鮮嫩,我同朋友都好鐘意個source,令到平時唔太好雞肉既我都愛上呢道菜式。牛肉醬燴意大利粉:個牛肉醬好好味,呢個我同友人都讚不絕口,下次一定要再嗌。食飽正餐當然唔少得要嗌埋甜品,點左友人最鐘意既心太軟,睇住熱呼呼既朱古力醬由鬆軟既蛋糕流出,朱古力醬唔會太甜,我地兩個都忍唔住係咁爭食。飲品方面仲嗌左杯Iced Chocolate, 好creamy 好濃朱古力味,口感細滑,唔會太甜
今日係好朋友生日,想同佢食餐好慶祝,
於是就揀左響金鐘開左無耐既Dalloyau。

Onion soup with cheese toast:
洋蔥味濃厚,原來配合芝士係咁夾。
Onion soup with cheese toast

蘑菇焗帶子:
帶子好有鮮味,口感軟彈,煮得岩岩好。
芝士source 同蘑菇亦有助帶出帶子既鮮味。
蘑菇焗帶子

法國牧養黃雞:
法國牧養黃雞

牛肉醬燴意大利粉:
個牛肉醬好好味,呢個我同友人都讚不絕口,下次一定要再嗌。
牛肉醬燴意大利粉

Molten  Chocolate  Cake

Chocolate  -  Iced

2017-12-27
慶祝紀念
生日
2018-01-31 163 瀏覽
因為之前食過都覺得每款食物都好有質素,所以今晚朋友問我金鐘有咩食,我唸都唔唸就同朋友再黎。其實呢到既種類選擇好多,其實每次黎食都可以叫新野食,同埋最緊要係岩我口味!Lobster Bisque普遍既蠬蝦湯都係以濃為主,有時會濃到有陣苦澀味。呢到既蠬蝦湯睇落好似唔濃(因為通常都係深橙色,但佢係粉橙色),但聞落係好香蠬蝦味,又因為佢應該加左Cream係入面,所以口感十分之smooth而且濃得黎係唔澀Onion Soup with Cheese Toasts一與以往咁好味,無得彈!(我每次黎都指定要叫)Lobster Salad ReligieusePuff唔一定係只可以放甜,仲係可以放鹹。出面真係好少會咁做,上層主要係avocado,下層係主要係蠬蝦。一刀切落去係見到D餡將2個puff都充滿左!avocada果層好smooth好creamy,下層既蠬蝦蓉又充滿鮮味,好特別!Slow-cooked Beef Bourguignon紅酒汁香氣樸鼻,牛面頰肉好軟好軟,基本上唔需要咬如果鍾意唔多脂肪既牛,呢個係一流既部分,佢地既煮法都係一流!!Alexandre Polmard Beef Burg

Lobster Bisque
普遍既蠬蝦湯都係以濃為主,有時會濃到有陣苦澀味。

Onion Soup with Cheese Toasts
一與以往咁好味,無得彈!(我每次黎都指定要叫)

Slow-cooked Beef Bourguignon
紅酒汁香氣樸鼻,牛面頰肉好軟好軟,基本上唔需要咬

Alexandre Polmard Beef Burger with French Fries
Burger唔錯,牛肉新鮮又juice,包夠香,仲有少少脆!薯條炸得夠通透,凍左都好味同脆身
最後飲埋杯濃郁既熱朱古存總結呢個完美既晚餐
2018-01-24
2018-01-19 145 瀏覽
久聞尖沙咀DALLOYAU的法菜不俗,趁金鐘分店新開業,即搵fd一齊去試下菜。沒有 dinner set,但兩個人食,當然都是當2人前咁order!我們各自選了一碗熱湯作前菜,熱烘烘的 sour dough 跟 baguette, 蘸點牛油來吃,絕配也。頭盤 | 熱湯 | 法式經典1) 法式芝士洋蔥湯 - 大大片芝士鋪面,材料十足,好似炆咗成個洋蔥喺入面咁,味道清甜、感覺正宗2) 招牌龍蝦湯 - 不少鮮龍蝦肉作湯料,很有咬口;唯味道較淡,適合味清淡人士前菜 | 冷盤3) 煙三文魚洋薊蘑菇 ( $138/$148)聽從侍應推介,點了招牌菜 Norwegian Salmon Roll。置頂先以三文魚包裹着流心水煮蛋,中間夾層晶瑩剔透的蕃茄啫喱,底層再以洋薊、牛油果和蘑菇等襯托住,口感層次鮮明豐富;特別係頂頂的的流心蛋,切開後穿透整個roll,... so juicy! 喜愛吃 egg benedit的朋友,一定要試試。主菜 | 4) 芝士焗龍蝦起晒肉的焗龍蝦,加上芝士味夠濃,吃起來很爽;而配送的(火箭菜)沙律,沾上酸酸甜甜的香醋汁,剛剛好。5) 黑椒牛柳 (black pepper sau

頭盤 | 熱湯 | 法式經典

前菜 | 冷盤

3) 煙三文魚洋薊蘑菇 ( $138/$148)

主菜 |

4) 芝士焗龍蝦

5) 黑椒牛柳 (black pepper sauce)
牛柳叫左6成熟,齋看賣相已很吸引。肉質又嫩又腍,面頭有"朕"Grill既味道,口味不俗;不得不提是side dish的香脆薯條,撐到飽肚還是要全部吃光光。

!! 好戲在後頭 !! 甜品 | 朱古力的確名不虛傳

DALLOYAU一直給我的印象就是朱古力,今次試了兩款甜點:

6) 紅色的 The Garden Strawberry ($58) -士多啤梨賣相可愛,表面有一層朱古力,包裹咗裡面的蛋糕,清新的口味實在討喜
7) DALLOYAU心太軟-好-好-味!!中間的朱古力漿熱度、溶度均剛剛好,味道甜而不漏,吃罷第一口,已明白為何這麼多人對其朱古力甜品讚口不絕了(回味中~)

美中不足的是當晚未能 enjoy Happy Hours 買一送一,還有因威靈頓牛柳份量較多 (2-3 pax portion),並且最好於一天前預定,所以下次一定校準時間品嘗一下。

+ + + + + +

地點:幾方便,港島的朋友若喺電車店落車,行上PP,抬頭一望,左上方便是餐廳了。

服務:店員悉心講解及熱情款待,也是賣點之一。有機會再拜訪多幾次,飲 happyhour、食威靈頓牛😁

環境:柔和燈光加精緻裝潢,靜靜的,舒服及適合閨蜜細嚼慢嚥慢慢享受⋯⋯
2018-01-11
  • 法式芝士洋蔥湯
  • DALLOYAU心太軟
2018-01-18 245 瀏覽
首先講下環境,進餐廳後感覺好舒服,坐位寬鬆,環境暗暗地都幾有情調🥂我和老公order 左以下美食😋餐前麵包(推介方型milk bread 十分鬆軟)頭盤- 香煎鴨肝酥皮 (鴨肝份量剛好,入口即溶與酥皮非常配合)湯-里昂洋蔥湯 (洋蔥味很濃厚,配合芝士吐士,非一般既洋蔥湯)主菜-慢煮三文魚(吾知道係未慢煮關係所以入口感覺魚很滑)&灸烤黑椒牛柳(牛柳醬汁有少少微辣,order 了7成熟剛好,烤味濃厚)最後講下侍應服務,自動自覺為我地refill 暖水,餐後又主動詢問今晚食物是否ok,抵讚!整體絕對適合朋友傾計或與另一伴慶祝紀念日既餐廳👍🏻

我和老公order 左以下美食😋
餐前麵包(推介方型milk bread 十分鬆軟)

整體絕對適合朋友傾計或與另一伴慶祝紀念日既餐廳👍🏻

里昂洋蔥湯
2018-01-18
里昂洋蔥湯
2018-01-18 123 瀏覽
上星期五放工約了老公在金鐘廊逛街,逛了一陣子便覺餓了,於是由天橋走到PP找東西吃。一過了天橋向上望,便看到這間新開的Cafe, 所以便試試看。幸運地,不用等位。我們一甫進去,便感覺氣氛輕鬆自在,沒有高級餐廳那種令人拘緊的感覺。Waiter給我們遞上menu, 選擇不多,只有3頁,我們點了Chicken Caesar Salad, Beef Tenderloin, Beef Burger, 還有每人1支Apple Cider。Chicken Caesar Salad: 這個給我最大驚喜:常見的Caesar Salad都會有黃色的芝士碎放上面,但Waiter介紹我們這個沙律上面黃色的竟是咸蛋黃。沒想過咸蛋黃與沙律菜出奇地配合,我倆並不是食家,但相信一般人也同樣吃到沙律菜的新鮮、清甜。還有那2件雞肉,很貼心地包含有white meat (chicken breast) & dark meat (chicken leg) with crispy skin.Beef Tenderloin: 嫩、滑、啖啖肉,要求7成熟,切開剛剛好,但如果份量大一點更好。Beef Burger: 那件Beef Pa
Beef Burger: 那件Beef Patty 都是要求7成熟,但切開卻太生了,反而side dish 的薯條卻超級好吃,停不到口,Burger被薯條搶了鏡。
很有興趣再試試其他菜式,希望下次再來也會找到新驚喜。
  • Chicken  Caesar  Salad
2018-01-15 197 瀏覽
又係放工之後去左金鐘行下,行完懶得再去第2到食晚餐,所以選擇留番係PP食。行左一個圈,嫌下面既餐廳實左太open,完全無左privacy,行行下最後都係去番Dalloyau!上次食完之後其實都會想再黎食過,因為味道真係好好,再加上選擇好多,可以慢慢試哂佢。今次可能係聖誕新年假期之後既PP多番人,餐廳都多左好多客人,但係仍然可以俾到安靜同私隱俾每一枱客人,值得一讚個環境設計事不宜遲,相機食先。一坐底由staff先介紹飲品,順帶一提,原來呢到宜家已經可以叫有酒精飲品由於當日凍凍地,所以我同朋友都揀左Tea...我叫左個Rose Tea,花味夠濃,茶膽做得好細緻,一點茶碎都唔會搵到朋友叫左個Yin Yang,味道十分特別,先有咖啡味後有濃濃既焦糖餘韻。嗅覺好似飲既甜野咁,但係味覺話你知佢真係荼黎,喜歡茶既朋友可以一試,真係好特別!Duck Confit Opera試下新野食,內有鴨有mustard seed有avocado,口感十分之香滑!鴨肉香味好特出再加上內裡甜甜既醬料加配,整個dish都好出色!再encore "Onion soup with cheese toast"呢個湯實在太好味

事不宜遲,相機食先。

由於當日凍凍地,所以我同朋友都揀左Tea...
La Vie en Rose Tea

Onion soup with Cheese Toast
呢個湯實在太好味,所以我一定要Encore!味道一樣係咁濃咁香甜,個Cheese toast一樣係做得咁神奇!飲完真係覺得好滿足!

Lobster Roll
Lobster好新鮮,個醬好好味同Lobster好夾,麵色亦都好香好軟!

Beef Tenderloin
Beef Ternderloin
又係encore之選!上次個菜煮得鹹左少少,今次已經改善好
真係會聆聽到顧客既意見,好感動!
上次食已經覺得好正,牛肉好soft,熟成度剛好,個pepper sauce好野味,今次仲要改善左Side dish!我要俾滿分!

因為個肚仲有空間,所以再order多個Onion rings試下!
Onion rings
洋蔥夠大塊,唔會淨係食到粉團咁,炸粉做得算薄,整體唔油膩,仲要放係到凍左個外皮都仲係脆身!

Molten Chocolate Cake
黎Dalloyau食野又點少得dessert!今次試流心朱古力蛋糕!之前食過同飲過Dalloyau既朱古力都覺得已經比坊間大牌子既朱古力更好味,唔係淨係得個甜味同奶味!當然唔可以錯過呢到既Molten Chocolate Cake!黎到香噴噴,個流心真係好滑,一切開已經湧出,絕對無Mix唔勻又或者一粒粒既情況,當然,又唔會係稀酊似水,反正就好似岩漿咁smooth!外皮蛋糕好香脆!朱古力味真係特濃呀!
 唯一係旁邊個雪糕真係好糕....如果係用番sorbet咁就會無咁流啦~

整體仍然十分之好!不論食物service環境都係正正!
2018-01-10
La Vie en Rose Tea
Onion soup with Cheese Toast
Beef Ternderloin
Onion rings
  • Beef Tenderloin
  • Molen Chocolate cake
  • onion soup with cheese toast
2018-01-14 177 瀏覽
一直鍾情 Dalloyau 既 Green Tea Latte 同 Rose Tea, 原來  Main Course 都有驚喜。Lobster Salad 配搭清新, 亮點。Slow Cook French Chicken 肉質鮮嫩,特別喜歡佢既 sauce。今次未有空間食佢既 Opera Cake,下次再揾機會试佢既 afternoon tea set 。Nice food, cozy environment & great service!! Enjoyable night!!
, 原來  Main Course 都有驚喜。

Lobster Salad 配搭清新, 亮點。

Enjoyable night!!

• LobsterSalad
2018-01-12 123 瀏覽
今日中午終於如願以償嚟試下傳說中嘅“大籮柚”。4個人食,叫咗3個set,我自己單點。唔點評所有菜式,精選影得靚嘅嚟講。三文魚卷喺門口見倒覺得賣相好吸引所以拋棄咗中午嘅set另外點嘅前菜。當然人地個菜名唔係咁求其嘅係我懶啫。個人嚟講覺得同想象有啲落差,唔至於有wow嘅感覺但都唔會太差。味道偏清淡。如果可以加少少citrus嘅element入去可能更好。慢煮三文魚值得一試嘅一個菜,唔係我點,係同事點嘅set裡面揀嘅main course.慢煮果然係有唔同,魚肉軟滑,汁醬搭配啱啱好。熱情果甜品具體個名唔記得。不過係熱情果味嘅。無論外表同味道都好出色,用佢嚟做結尾好適合。整體嚟講,因為我地四個人都叫咗唔同嘅嘢,所以其實係試咗幾款菜式同甜品,大家一致認為甜品比菜品出色得多。同埋呢種餐廳老實講係包貴唔包飽,好似我地咁樣gathering或者試下新鮮其實都ok嘅。

三文魚卷

熱情果甜品

長線之旅尚待出發,那先來一個本地法國美食之旅,與友好於金鐘太古廣場《DALLOYAU》相約,好讓味蕾的每一分每一吋也能享受法式情懷。以小餐館為裝潢主調的《DALLOYAU》環境優雅,輕鬆氣氛最適合姊妹聚會。「蘑菇焗帶子」以大貝殼盛著,熟度約7至8成的帶子質感嫩彈,被濃滑忌廉汁包著,討好至極! 「法式鴨腿肉層批」鴨腿肉、薯蓉、香草醬、法國芥末、酥皮等... 層次分明,賣相既精緻,亦富豐富口感與肉汁,口腔里徘徊著濃濃鴨肉香。 鮮嫩煙三文魚包著流心蛋的「煙燻三文魚洋薊蘑菇」輕刀一下,湧出的蛋汁與雅支竹及蘑菇同吃,更感香滑。 「龍蝦修女泡芙」鬆化的泡芙里放滿了龍蝦肉及牛油果醬,伴蕃茄及墨魚汁點綴,充分感受既強調原味又帶點小驚喜的法式烹調手法。 「香煎鴨肝酥皮」外層的酥皮香脆鬆化又不油膩,中層的鴨肝軟腍而甘香,令人吃得樂透!需於1日前預訂的「威靈頓牛柳」誘人的牛油香氣讓人期待!切開鬆化的外皮,看到那粉紅的牛柳顏色,已知熟度滿分;軟嫩的牛柳配邪惡鵝肝及圍邊的菌醬同吃,根本就是屈機的不敗之作。 餐後一杯香味滿滿的「玫瑰拿鐵」配甜度與濃香剛好的「干邑歌劇院」及「榛子歌劇院」可算是美滿法式美食之旅呢!感

餐後一杯香味滿滿的「玫瑰拿鐵」配甜度與濃香剛好的「干邑歌劇院」及「榛子歌劇院」可算是美滿法式美食之旅呢!感謝欣賞 KsMeow 小分享!
午餐
坐低後,待應就好詳細咁介紹個 menu。我同朋友決定點一個 appetiser-生牛肉他他,兩個 main course -大蝦扁意粉同蔬菜千層酥,再加一個side dish -黑松露薯條。點菜後,好快就上咗麵包。麵包焗到軟軟,牛油味淡淡唔會太搶。之後生牛肉他他已經送到上檯。呢個前菜望落好似血淋淋,但食落完全唔會覺得有腥味。因為用左法國進口牛肉,入面又加咗少量洋蔥、酸黃瓜、香草,味道剛剛好,又唔會太酸。之後待應就準備好上主菜,大蝦扁意粉、蔬菜千層酥同時送上。先講講個意粉,意粉煮到好彈牙,個汁係用茴香酒煮成,味道幾特別開胃。而蔬菜千層酥就焗得好鬆化,食落完全唔會覺得漏。跟住就到黑松露薯條,上檯時已經有陣陣黑松露香味,非常出色。最後係飲品同甜品,熱朱古力、伯爵茶,再加朱古力泡芙。伯爵茶茶香濃郁,熱朱古力可可同奶份量平衡得好好,香滑之餘亦有濃郁可可香。朱古力泡芙用干邑造(白蘭地),再配忌廉,甜度適中。
坐低後,待應就好詳細咁介紹個 menu。

點菜後,好快就上咗麵包。麵包焗到軟軟,牛油味淡淡唔會太搶。

2017-12-29
2018-01-09 103 瀏覽
Very cosy and well designed cafe, with great food and service. I enjoy the hot chocolate drink and lobster roll, besides the salad and truffle fries.
Norwegian Salmon Roll
2018-01-09
1 分鐘 (堂食)
Norwegian Salmon Roll