2020-06-03 279 瀏覽
抵食午餐西式午餐嚟講幾抵食,仲要喺銅鑼灣,$110有沙律🥗、意粉🍜同飲品☕️,飲品都好有誠意,有花茶、果茶同咖啡揀。▫️🔹Lunch set: 青醬奶油雞腿義大利麵 Chicken Spaghetti with Pesto Sauce $110我好鍾意食青醬意粉,但好少揾到餐廳有賣或者整得好食🙈。呢度嘅青醬意粉幾好食❗️青醬香滑濃味😋意粉煮得啱啱好,Al dente,雞腿皮煎到脆脆地,肉質ok,會想再去食😆
抵食午餐

▫️
青醬奶油雞腿義大利麵
青醬奶油雞腿義大利麵
  • 青醬奶油雞腿意大利麵
2020-05-28 423 瀏覽
一直都好想食來自台灣的dazzling cafe,之前好多人排隊,衣家受疫情影響,午餐時間都不用排隊。滿滿的少女風cafe,空氣中瀰漫著少女的情懷。環境舒適,岩曬我和喜歡的朋友一起食下野,聊聊天。我地兩個人叫了三樣野食,明太子意粉、柚子蜜雞翼和雪糕waffle.明太子意粉真係令人有驚喜,一點都不膩,淡淡都係明太子伴意粉,真係太幸福!太好味啦!加埋紫菜拌在一起吃,會更加好味!大家如果都黎,一定要試下呢個意粉。柚子蜜雞翼都幾好味,雞翼不會太油膩,配上甜甜酸酸的柚子蜜,食落去幾開胃,食完一隻又一隻。雪糕waffle都幾好吃,鬆餅有淡淡的蛋香,岩曬愛吃甜品的我。兩個人share一個都有少少覺得唔夠,哈哈!果然,吃甜品係有第二個胃的!總的來說,整體食物都好好味,值得再去!

總的來說,整體食物都好好味,值得再去!
  • 明太子意大利麵
2020-05-13 497 瀏覽
午餐有沙律、主食、飲品沙律🥗有幾塊沙律生菜、幾粒開邊車厘茄、幾粒煙肉碎,正正常常,邊食邊等主食。主食選了花枝乾貝意粉,即是魷魚圈帶子意粉,帶子彈牙煎得夠香唔過火👍🏻👍🏻,魷魚圈正正常常,意粉味道出色,配上適量蔬菜,健康又飽肚😂👍🏻👍🏻飲品方面,必選熱帶水果果茶(有凍/熱),茶味香甜,有粒粒爽食蘋果肉、少量切片提子🍇及橙片、材料豐富👍🏻 份量大,好多其實女客人都飲唔晒。環境不錯,午餐時間有時滿坐
午餐有沙律、主食、飲品
環境不錯,午餐時間有時滿坐
2020-04-18 610 瀏覽
以前台灣都會去呢間餐廳打卡,宜家香港都食到🥳雖然佢係香港開咗好耐~晚餐有二人套餐,但就一主菜一甜品,啱我呢啲只係想集中食甜品嘅人😁前菜揀咗芝士薄餅,我覺得除咗脆之外冇咩特別,唔係mozzarella cheese冇拉絲,芝士味都唔出😛不過有香草蕃茄粒同埋呑拿魚醬點住食!青醬雞腿肉意粉🍝青醬炒得幾傑身~味道幾香而雞腿肉煎得好香,調味不錯到甜品喇😍好讚嘆整個waffles色澤好均勻而且脆身😊如果朱古力雪糕冇咁快融會好啲🤪榛子朱古力奶底下食到好多粒粒嘅榛子!榛子嘅味道大過朱古力😚~四水果茶有水果嘅甘甜品,唔洗落糖都ok,但佢有粒棉花糖有啲搞笑🤣我放咗落去好怪🤣

不過有香草蕃茄粒同埋呑拿魚醬點住食!
青醬雞腿肉意粉🍝青醬炒得幾傑身~味道幾香
而雞腿肉煎得好香,調味不錯
甜品喇😍
朱古力waffles
朱古力waffles
2020-03-13 497 瀏覽
之前在台北車站吃過這家,在香港第一次這裏吃! 聽說之前一直都要排隊, 大概現在是因為疫情的關係,所以六時左右 到餐廳打算晚飯, 客人量也是蠻小的。來得這裏就是為了吃窩夫。 所以先來點了一個士多啤梨窩夫。然後就是這裏有名的 黑松露菌 薯條 及魷魚帶子 橄欖油炒意粉。飲品部分就點了出名的水果茶冷熱各一。先說食品部分, 意粉好味的,加了辣椒仔味道更出。 也不算太油! 帶子很大粒。 黑松露菌薯條 香脆內軟!朋友說品質一貫保持良好! 窩夫的部分 裏面加了麻薯, 所以 更加 外脆內軟, 品質 非常好! 唯一 挑剔的 就是他的士多啤梨有點小。 水果茶的部分有冷有熱。 茶底的伯爵茶味也濃。 雖然五十二元一大壼。。。 不過要提一下是 平常這裏最多只可以坐90分鐘。 要注意時間, 盡早吃完你的食物!

黑松露菌薯條 香脆內軟!朋友說品質一貫保持良好!

2020-03-11
  • 松露薯條
  • 草莓繽紛冰淇淋鬆餅
  • 佛羅倫斯花枝干貝麵
2020-03-11 470 瀏覽
38婦女節,要對身邊嘅女人好啲呀。至於點叫好啲🤔不如就帶佢地去啲pinky pinky啲,又打得卡又有甜品食嘅地方啦😜.地中海炒菌菇$45🍄菇菇外乾內juicy,加埋香草同洋蔥一齊炒令口感同味道層次豐富左,一啖一粒菇食到停唔到口呀🤤.松露薯條$58🍟薯條好幼身炸到熱辣辣,外脆內軟嘅口感,每一條都充滿黑松露嘅香味,覺得乾得濟仲可以點旁邊嘅黑松露sour cream或茄汁.水牛城雞翼$75🍗第一次咬,啲雞肉仲係紅紅地,未熟,第二次,都仲有一兩隻係未熟得曬😡味道方面,雞翼本身好入味,仲帶有微微嘅辣味,好惹味😋水牛芝士醬味道鹹香且濃厚,超級邪惡😈.明太子義大利麵$98🍝呢個要列入小金明太子意粉嘅top5list!濃郁又掛汁嘅明太子忌廉醬,加上幼身又煮得岩岩好,好有口感嘅意粉,真係好夾。頂層嘅紫菜條s簡直係神來之筆,紫菜嘅鹹味,同明太子忌廉醬驚奇地夾,成個意粉嘅味道同口感都豐富左😍.佛羅倫斯花枝干貝麵$98🦑帶子好厚身,好有口感,仲煎得好香,味道好鮮😋意粉汁充滿蒜香同黑椒味,炒得都幾乾身,推介👍🏻.現榨奇異果汁$48🥝不過不失,個人而言唔係好夠酸,不過應該唔關餐廳事,係果種嘅問題🤪.仲夏熱帶水果
地中海炒菌菇$45🍄
松露薯條$58🍟
水牛城雞翼$75🍗
明太子義大利麵$98🍝
佛羅倫斯花枝干貝麵$98🦑
現榨奇異果汁$48🥝
仲夏熱帶水果茶$52🍹
熱:充滿果香,亦較凍嘅有茶味,焗耐啲仲會再甜啲添☺️
冷:好清涼,夏日嘅感覺,酸酸甜甜嘅味道,橙汁味較明顯,但論果香同茶香,都係熱嘅突岀啲🥶
草莓繽紛冰淇淋鬆餅$95🍓
賣相夠曬少女心同ig-able,waffle好厚身同鬆脆,除左士多啤梨雪糕之外,仲可以配煉奶,士多啤梨果醬或蜜糖一齊食,個人而言蜜糖真係好夾🥰
  • 明太子義大利麵
  • 水牛城辣雞翅
  • 熱帶水果茶
  • 明太子意大利麵
2020-02-28 254 瀏覽
即慶飯局.... 簡左呢間cafe 試下。去到門口會幫你探熱先再安排坐位。野食絕對唔錯,一d都冇失望,可以不停回頭系列。食野時間90分鐘,食埋甜品岩岩好呀😋 .#個咀冇停過講野口水都乾埋#今日有dress code#香料雞腿凱撒沙律#佛羅倫斯花枝干貝麵 #Dazzing鹹酥拼盤(花枝丸、鹽酥雞、甜不辣)#提拉米蘇丹麥吐司#皮諾可天空#莓果滿天星.Dazzling Cafe (銅鑼灣)📍銅鑼灣告士打道311號皇室堡3樓313-314號舖
即慶飯局.... 簡左呢間cafe 試下。
#個咀冇停過講野口水都乾埋
#今日有dress code
#香料雞腿凱撒沙律
#佛羅倫斯花枝干貝麵
#Dazzing鹹酥拼盤(花枝丸、鹽酥雞、甜不辣)
#提拉米蘇丹麥吐司
#皮諾可天空
#莓果滿天星
Dazzling Cafe (銅鑼灣)
📍銅鑼灣告士打道311號皇室堡3樓313-314號舖
2020-02-03 231 瀏覽
dazzling cafe既明太子意大利粉真係食十次十次都唔會厭😂😂😂今日經過皇室堡,又去左食dazzling cafe!依舊不變都係會叫一入明太子意大利粉😍😍😍佢配上紫菜一齊食!味道十分夾😍而且夠creamy!只係份量好似細左少少。不過佢有最低消費,每人要叫一杯飲品,咁飲完杯飲品其實都夠飽😂今次仲以優惠價叫左個水牛城雞翼!都唔錯!不過覺得可以辣多少少😆😆😆

2020-01-17
15 分鐘 (堂食)
午餐
2020-01-17 239 瀏覽
因為想去間靚靚cafe所做就揀左呢間,第一次黎,俾佢嘅粉紅色吸引左,而且由於喺The One入面,空間感好大,唔洗同人迫。同埋出面影相真係好靚呀!不過有啲奇怪嘅就係每人都一定要叫一杯嘢飲,所以我就揀咗玫瑰拿鐵,比我想像中好飲,玫瑰味重;而朋友就叫咗唔同嘅水果茶或者特飲都唔錯,(除咗嗰個招牌嘢飲難飲啲之外)甜品叫左珍珠奶茶窩夫,口感唔錯。主食就叫咗明太子意粉同埋黑松露意粉,都好好食。夜晚佢唔算多人,又唔係好嘈,以消費來講佢係有少少貴嘅,想影相先黎就比較好

榛子可可拿鐵
明太子意粉
榛子可可拿鐵
  • 明太子義大利麵
  • 綿綿珍珠奶茶鬆餅
  • 黑松露義大利麵
2020-01-14 1985 瀏覽
Dazzling Cafe開業初期日日大排長龍真係想試都唔得咁啱同朋友傾開原來佢哋係可以早一日前訂位所以今日就黎試下佢坐位舒適、裝修靚真係岩曬同朋友傾計聚舊-🔅spaghetti with black truffle cream sauce $118🔅 Creamy spaghetti with porcini & shiitake mushrooms $98兩款意粉都好好味汁料多又creamy 又滑食完非常滿足-🔅Dazzling Platter $93三款小食大大份分量亦唔少-鹽酥雞炸得非常香脆甜不辣煙煙韌韌好咬口味道亦不錯花枝丸非常彈牙-🔅Caramel Fresh mango purée sorbet $50🔅Strawberry & Lychee puree sorbet $50兩款沙冰打得夠滑芒果同士多啤梨味道都唔會太甜同太酸醒神開胃-🔅Berries Gypsophila $58睇個賣相都覺得唔錯最正係個脆餅真係又脆又好好味-🔅暖心滷肉飯$78味道唔錯不過我都係比較鍾意台灣小店嘅半肥油香味道-🔅我家牛肉麵 $108牛肉非常嫩滑肉質夠曬腍湯濃又入味-我飽到食唔到甜品喇唯有下
Dazzling Cafe

唯有下次再試
  • 野莓荔枝冰沙
  • 黑松露意粉
2020-01-11 217 瀏覽
一間餐廳既質素,除左講求環境衛生,食物色香味俱全之外,員工服務態度都係重要一環,特別係樓面待應,因為直接對客。今日係我同朋友第一次到呢間餐飯食下午茶,門外見到裝修唔錯,好有少女風既感覺,反正shopping 完就打算食下午茶傾下計。等位期間,連續4張枱埋單,眼見餐廳內有6-8張枱,我地兩個排最頭,有得揀窗邊/梳化二人枱。點知⋯⋯帶位待應哥哥(高高瘦瘦、負責收錢同帶位)安排我地坐門口果張枱⋯⋯我地未入去之前已問「可唔可以坐入面或窗邊位?」待應哥哥:「無喎,得呢張枱,無其他喇喎。」我:「我見到入面仲有好多枱喎」待應哥哥:「都話得呢張,限時 90分鍾交枱」嘩⋯⋯咩料?!你心情唔好定點?當食客盲架咩?之後都算,坐底睇Menu,(唔夠3分鐘)排喺我地後面既兩組二人就可直接坐入面既枱。果下直係嬲左😡😡😡!!本身條氣頂住頂住,打算唔叫野食就直接走人,但朋友話反正坐低左,唔好意思就咁走。最終叫左「柚子蜜雞翼、墨西哥風起司薄餅、仲夏熱帶水果茶同樂活蜜桃冰茶」食物質素一般般啦。可能因為一入般就俾待應哥哥嬲親,無心情細嘗!
我地未入去之前已問「可唔可以坐入面或窗邊位?」
待應哥哥:「無喎,得呢張枱,無其他喇喎。」
我:「我見到入面仲有好多枱喎」
待應哥哥:「都話得呢張,限時 90分鍾交枱」
嘩⋯⋯咩料?!你心情唔好定點?當食客盲架咩?

2020-01-11
5 分鐘 (堂食)
2019-12-20 303 瀏覽
4點多去到餐廳,無咩人,有沙發位坐,但坐唔到兔仔櫈😂😂叫左大馬士革玫瑰花茶很濃的玫紅茶,糖同奶可選揀加唔加,我試左加埋舊棉花糖好搞笑,一d都唔夾,飲完可以refill~蜜桃柚子冰茶桃味重,加埋小小柚子的甜,仲有好多粒粒果肉,行完街解渴一流~草莓窩夫一流水準的窩夫,本身以為冬天士多啤梨當造會甜d,但都係酸左d,好彩有大大啖cream同好滑的雪糕,加埋外脆內軟窩夫,味道剛剛好!加十幾蚊仲可加麻糬,下次再試!
4點多去到餐廳,無咩人,有沙發位坐,但坐唔到兔仔櫈😂😂

叫左大馬士革玫瑰花茶

蜜桃柚子冰茶

草莓窩夫

2019-12-16 309 瀏覽
聖誕就到, 正日果幾日我同另外2個好朋友都各有各精彩,所以就響今日提前慶一個祝啦其中一個朋友提議去DAZZLING CAFE, 我之前都想去, 但次次見到門口排哂隊就即轉身離開,今日我地就企響佢門口等佢開門做第一台既食客入到去環境舒服預祝聖誕, 就緊係要食CHRISTMAS SET啦醬汁份量岩岩好, 菜亦夠新鮮爽脆雞腿煎到皮脆, 可惜肉質有d乾, 無哂肉汁初時我地以為係一個墨西哥風味圓形果種pizza,但上台時見到係tortillas, 真係勁開心topping有吞拿魚沙律同埋開胃酸球茄粒,不過塊tortillas外層烤得脆卜卜, 入面夾住綿綿既cheese,唔落 topping已經好好食明太子我至愛 食得出明太子既咸香, ,再 配埋蟹籽, 忌廉汁同柴菜,每一啖都係幸福既感覺我地怕唔夠食, 跟價可加$75多選一個意粉,蒜香味足夠, 但因為無醬汁, 所以入口有d乾, 其實味道唔差既,但同明太子比, 就有點失色了因為餐只包2杯飲品, 所以我就另外叫左呢杯mixed berry smoothie,杯飲品既裝飾真係好靚!! 小朋友見到一定勁開心,佢唔止得個樣, 莓味仲好濃郁, 甜度都剛好, 我
聖誕就到, 正日果幾日我同另外2個好朋友都各有各精彩,
所以就響今日提前慶一個祝啦

其中一個朋友提議去DAZZLING CAFE,
我之前都想去, 但次次見到門口排哂隊就即轉身離開,
今日我地就企響佢門口等佢開門
做第一台既食客
入到去環境舒服
預祝聖誕, 就緊係要食CHRISTMAS SET啦
香料雞腿凱薩沙律
醬汁份量岩岩好, 菜亦夠新鮮爽脆
雞腿煎到皮脆, 可惜肉質有d乾, 無哂肉汁
墨西哥風味起司薄餅
初時我地以為係一個墨西哥風味圓形果種pizza,
但上台時見到係tortillas, 真係勁開心

topping有吞拿魚沙律同埋開胃酸球茄粒,
唔落 topping已經好好食
明太子義大利麵
明太子我至愛

食得出明太子既咸香, ,再 配埋蟹籽, 忌廉汁同柴菜,
每一啖都係幸福既感覺
黃金烏魚子蒜香義大利麵
我地怕唔夠食, 跟價可加$75多選一個意粉,
蒜香味足夠, 但因為無醬汁, 所以入口有d乾,
 其實味道唔差既,但同明太子比, 就有點失色了
莓果滿天星
杯飲品既裝飾真係好靚!! 小朋友見到一定勁開心,
佢唔止得個樣, 莓味仲好濃郁, 甜度都剛好, 我係ko哂成杯
莓好聖誕
朋友既strawberry milk shake, 但佢個中文名改得好怪
焦糖蘋果茶
另一個朋友點既熱飲, 佢讚口不絕
話唔甜又夠香
聖誕野莓蜜糖吐司
主角緊係最後先出場~
我地要求點品最後先上, 好靚勁靚, 真係勁岩呃like,
可惜呢個甜品只係得個樣.....
個蜜糖吐司, 我以為係一向食開果類, 入面係切哂一粒粒, 又焗到脆脆果隻,
但佢呢個無咩誠意, 除左表層食唔出蜜糖烤焗過既香脆之外,
佢成個切都無切過, 係有d失望......
食左咁多野都只係$500幾, 呢個聖誕餐真係幾抵食

其實成餐飯感覺都好好, 但中間發生一件小插曲,
就係我朋友見無位放置隨身物品, 就響角落放後備櫈既位置拉一張過黎想放野,
但突然有個黑口黑面既男侍應話我朋友唔可以咁, 比左個籃我朋友, 叫佢將d野放地, 繼而拉走張櫈...
到我地走既一刻, 果排後備櫈根本都無用過, 其實係咪有d野可以通融一下?
又或者真係有需要時, 先要求拎番張櫈?
可能係公司指引, 佢需要咁做, 但佢既態度可以改善下, 令食客無咁難受吧
2019-12-14
明太子義大利麵
黃金烏魚子蒜香義大利麵
莓果滿天星
2019-12-01 264 瀏覽
由dazzing黎香港開始一路都係佢既忠心粉絲唔係中意佢出名既甜品而係中意佢既明太子意大利麵由嗅覺開始好香明太子味因為佢有非常多既明太子醬面頭有紫菜絲賣相很吸引食法係先搞拌再食明太子被咬破既口感加上醬汁 好creamy見到漢堡扒飯旁邊有mark推薦都叫左一份有心機既賣相被好多菇圍住既飯朋友問 為什麼這麼多醬那是因為漢堡扒非常厚身啊另外叫左2杯銅鑼灣分店限定最後想講講服務態度銅鑼灣呢個係分店服務態度從來都比尖沙咀差等位時一直企門外10分鐘以上都沒有人理會
由dazzing黎香港開始

銅鑼灣呢個係分店
服務態度從來都比尖沙咀差
等位時一直企門外10分鐘以上都沒有人理會
2019-11-30 175 瀏覽
之前同朋友聚會,佢想食呢間嘅吐司,因為佢話網上有勁多人都推介😁於是就試下啦。第一次食,佢個吐司真係超級大份,我揀咗有士多啤梨的吐司,🍓🍞食完真係超級飽。所以2個人嘅份量,另外再叫多個沙律就已經好足夠了😁

2019-08-23
10 分鐘 (堂食)