第一次決心寫食評,係因為呢位S男侍應態度係我遇過最最最最最差,請大家睇下,以免自己去呢間餐廳受氣。我跟朋友一行二人去等位,拎咗飛,男侍應話仲有7張,於是我地先去商場洗手間,之後返到餐廳發現已經過咗一張檯,於是想等男侍應出嚟同佢講返。等咗一陣佢出嚟,話俾佢聽我地幾多號之後,佢就用非常惡劣既態度話:過咗要重新排過。首先其實唔少餐廳都有呢啲policy,如果我地知道呢間餐廳係咁,我地一定唔會行開以免過號。而嗰位男侍應俾飛我地既時候係無講過,而且喺張飛上面都無寫到呢個規矩,係reception 位亦無相關告示。但係男侍應繼續用非常惡劣態度堅持話佢有講,而且佢地規矩係咁,特登無視住我地咁大聲講話過咗飛要重新排過。我地話你而家先講已經無用,佢就好差態度咁話"Sorry囉", 完全唔係真心既道歉,然後無視我地而叫下張檯入去,之後無出返黎。咁我同朋友都繼續企咗係度,等咗一陣佢之後出嚟嗌飛,就係我地重點拎飛既號碼,咁我地就行咗入去,但係入到去之後,佢竟然大聲地話我同朋友態度差所以唔招待我地,仲話你地想投訴咪投訴。我同朋友真的覺得完全不被尊重。呢位男侍應先係態度差既指標,而家可以當客人既投訴係禁兒戲既事,

咁我同朋友都繼續企咗係度,等咗一陣佢之後出嚟嗌飛,就係我地重點拎飛既號碼,咁我地就行咗入去,但係入到去之後,佢竟然大聲地話我同朋友態度差所以唔招待我地,仲話你地想投訴咪投訴。我同朋友真的覺得完全不被尊重。呢位男侍應先係態度差既指標,而家可以當客人既投訴係禁兒戲既事,而唔係檢討下自己有無錯或者不足既地方。重點係佢自己唔記得同我地講過過咗號碼要重新排過,仲要特登係我地再等過位再嗌咗我地入餐廳,之後先大聲叫話唔招待我地。間間餐廳都有唔同規矩,如果你有交代過我地係非常尊重,佢講大話仲用禁差既態度真係百年一遇。

喺而家疫情嚴峻,飲食業難做既情況下,更加應該互相幫助同尊重。

尊重自己,尊重別人。作為餐廳,食物質素重要,而直接招待客人既員工亦都係非常重要。
  • 不要光顧
2021-01-17 425 瀏覽
因為有嗰啲咩身份證優惠所以同朋友黎食食物賣相同環境真的不錯但價錢實在有啲貴,唔係有優惠都唔會食拼盤有鹽酥雞、花枝丸同甜不辣,新鮮炸熱辣辣,份量又夠多,加分兩個意大利麵都同menu一樣樣,十分對版,意大利麵煮得比較腍唔係Al dente 始終唔係正宗意大利餐廳所以我都唔會太執著,但醬汁配搭上係不錯的個人比較喜歡烏魚子蒜香意大利麵名夠特別,蒜香又夠重口自從食過咖啡灣之後一直對呢個模整出黎嘅窩夫冇咩好感但都算係呢間鋪主打又有好多人食所以叫左兩個窩夫黎講我鍾意食外面脆口啲嘅唔係我覺得同食pancake冇分別,佢雖然唔係脆口但都ok鬆軟,而且有麻糬加持呢個都幾失望第一:肯定係擺左陣先出餐所以雪糕溶左,好在一叫佢就同我地換翻。。。第二:除左雪糕朱古力之外我食唔到其他朱古力元素總括黎講叫窩夫唔洗左諗右諗要咩味,反正只係雪糕唔同味
因為有嗰啲咩身份證優惠所以同朋友黎食
食物賣相同環境真的不錯
但價錢實在有啲貴,唔係有優惠都唔會食

Dazzling鹽酥雞拼盤

明太子意大利麵

黃金烏魚子蒜香意大利麵

個人比較喜歡烏魚子蒜香意大利麵
名夠特別,蒜香又夠重口

自從食過咖啡灣之後一直對呢個模整出黎嘅窩夫冇咩好感
但都算係呢間鋪主打又有好多人食所以叫左兩個

京都宇治抺茶紅豆鬆餅(加麻糬)

窩夫黎講我鍾意食外面脆口啲嘅
經典巧克力鬆餅(加麻糬)

呢個都幾失望
總括黎講叫窩夫唔洗左諗右諗要咩味,反正只係雪糕唔同味
2020-06-20
30 分鐘 (堂食)
用餐優惠
優惠券
Dazzling鹽酥雞拼盤
明太子意大利麵
黃金烏魚子蒜香意大利麵
京都宇治抺茶紅豆鬆餅(加麻糬)
2020-12-12 574 瀏覽
記憶帶我回到等一次和朋友去尖沙咀店,當時排隊入座要花上一小時以上,卻仍願意等。開始時Dazzling 聘請來自台灣的招待員,他們說話特別溫柔,我還記得特別友善的Jason,初期常來都是他友善招待,自從很久沒見到他,服務質素感覺也下降,先生一向不大喜歡這餐廳,今天卻遷就了我一下。這次來到銅鑼灣店,下午來不用等位,我們坐窗邊位置,店中人不算多,能看看景物和享受一下寧靜。喜歡Dazzling的意粉系列,有幾款都好吃,今天選了松露磨菇意粉,有人形容松露味似石油氣味,小小還接受,太強頂唔順,這個做得算balance,色香味算是全合格,不會太重而感覺漏,醬汁不太稀,分量恰好將每條意粉都能沾上,比起有些餐廳只用半小匙松露醬置於意粉頂來hea 客人,他們算是做得好。先生選了很普通的台牛麵😅⋯⋯ 湯底也算台牛味道的,但不會嘩一聲的好吃。Dazzling 要求每位客人必須選購一杯飲品。個人覺得他們的咖啡是一般,所以餐飲都不刻意加錢轉特飲,還在喝着咖啡時,有一扇門傳來一陣煙味,不想再受着這氣味,只好快快結帳。整體上,感覺真的大不如前,以往的台式餐廳逝去了,而且都不會再到尖沙咀店,有次未入店時已經見識到服務員

整體上,感覺真的大不如前,以往的台式餐廳逝去了,而且都不會再到尖沙咀店,有次未入店時已經見識到服務員的趕客態度,這裡不留人自有留人處。

松露意粉
  • 佛羅倫斯花枝干貝麵
  • 明太子意大利麵
  • 黑松露義大利麵
2020-11-27 388 瀏覽
朋友選左衣間台灣黎既少女cafe黎食dinner, 我地一行三個人,都係細食既女仔,於是叫左佢個2人優惠晚餐,有一小食,有一意粉,有一甜品,包兩杯45蚊既飲品,款式都多選擇,都唔係得兩三項俾你選,值得一讚。我地睇住價錢選,當然選價高😂墨西哥芝士餅、黃金烏魚子蒜香意粉,草莓雪糕waffles。每樣都即叫即整,熱騰騰的上台,墨西哥芝士餅好脆,跟左個番茄醋,兼吞拿魚醬,更有口感。黃金烏魚子意粉,味道咸咸香香,惹味,意粉煮得岩岩好草莓雪糕Waffles好脆,內脆外軟,仲有3個醬,有練奶,有蜜糖,有草莓醬,加雪糕,多種口感同味道,正😋

黃金烏魚子意粉,味道咸咸香香,惹味,意粉煮得岩岩好

2020-11-26 373 瀏覽
友人book咗呢間餐廳話之前食過好食,我又試下先。Ceasar Salad with Chicken ($68)呢個沙律既雞好大舊,而且都幾嫩。沙律汁都夠,唔會覺得個沙律同件雞乾。Cheese Tortillas with Homemade salsa & Tuna Sauce ($75)呢個好好食! 每一塊都好脆然後入面夾住d cheese,好好味。加d salsa/ tuna醬係上面都一樣咁好食。黃金烏魚子蒜香義大利麵 ($118)呢個意粉既蒜香都幾夠,烏魚子味都香,不過我就覺得個意粉偏乾咗小小,味道係OK但越食越覺得dry。明太子義大利麵 ($98)呢個意粉就同頭先好唔同,明太子汁係好多,但個汁就偏水咗d,如果可以creamy d就更好食。最後仲叫咗個classic honey waffle,呢個好食!總括我覺得呢間餐廳所有食物都係中上水準,不過留意翻呢間餐廳最低消費每人一杯飲品,我就唔記得影低,但飲品比起食物我覺得好一般。因為飲品一杯其實都唔平,又唔係好出色,如果取消咗呢個最低消費每人一杯飲品,我會多d黎幫襯,試多d野食。
友人book咗呢間餐廳話之前食過好食,我又試下先。
Ceasar Salad with Chicken

黃金烏魚子蒜香義大利麵
黃金烏魚子蒜香義大利麵 ($118)
明太子義大利麵
明太子義大利麵 ($98)

Ceasar Salad with Chicken
黃金烏魚子蒜香義大利麵
明太子義大利麵
2020-11-20 278 瀏覽
喺繁忙嘅都市入邊 ,入咗餐廳之後好似去咗一個與世隔絕嘅花園,入到去張凳係兔耳仔少女心爆棚!!用餐時間係規定咗90分鐘,但係我哋當日去唔多人可以坐耐d都得,職員服務態度好好,令我好似置身台灣一樣😊下午茶嘅價錢都唔算貴,我哋兩個人買單叫咗兩杯嘢飲都係$400內每一個餐同埋每一杯嘢飲同埋甜品都好適合打卡豬扒包好入味,另外再配埋薯條,我哋唔洗再散嗌意粉份量都夠兩個女仔食,我哋仲叫咗水果茶除咗飲之外仲可以食多d水果,叫埋甜品可以另上,唔使一次過擺晒係枱面咁大壓力
每一個餐同埋每一杯嘢飲同埋甜品都好適合打卡
豬扒包好入味,另外再配埋薯條,我哋唔洗再散嗌
2020-11-16 169 瀏覽
👩🏻‍🤝‍👨🏼銅鑼灣覓食上一篇講到食咗個性價比十足嘅燒肉午餐之後,行陣街後我又心思思想坐低食下甜品休息下等睇戲🍮 男友就提議去dazzling cafe食個靚tea🍩🥢巧克力蕉響曲蜜糖吐司之前想試好耐㗎喇,賣相好吸引😍吐司已經切開左9粒唔使自己切,中間每粒都沾滿左蜜糖,但食落又唔會太甜好滿足🤤啲蕉嘅面仲輕輕燒過,脆卜卜好正🤤🥢莓果滿天星一向都鐘意飲莓類飲品,因為怕太甜,酸酸甜甜會開胃啲😚個賣相太靚喇打卡影相咗好耐🤪 🥢冰薄荷朱古力男友揀咗呢個,分層好靚😚飲落好似食緊薄荷朱古力雪糕,好濃朱古力味得來又唔會太甜環境好舒服,每個位都隔得幾開,啱哂同男友慢慢食慢慢傾下計😊
👩🏻‍🤝‍👨🏼銅鑼灣覓食

🥢巧克力蕉響曲蜜糖吐司

🥢莓果滿天星

🥢冰薄荷朱古力

環境好舒服,每個位都隔得幾開,啱哂同男友慢慢食慢慢傾下計😊
2020-11-04 297 瀏覽
肚餓去左食dazzling cafe下午茶見到有幾group人排隊去拎飛同我地講要等一段時間最後排左一個鐘左右終於入去叫左一杯mocha同caramel coffeeMocha偏甜但還好 caramel coffee甜到有d難接受之後blueberry chocolate waffle到左幾好味但都幾飽價錢偏貴總括而言 唔洗排隊可以一去 要排就不了
肚餓去左食dazzling cafe下午茶

幾好味但都幾飽

價錢偏貴

總括而言 唔洗排隊可以一去 要排就不了
2020-10-26 384 瀏覽
受餐廳的裝潢和餐點賣相吸引,我們在午餐時間選擇了這間餐廳。所有食物的份量不多,但擺盤精美,味道亦不錯。帶子魷魚意粉香草味濃,帶子口肉肥美,味道鮮甜,魷魚略嫌乾硬,意粉彈牙味香。與車厘茄和西蘭花的配搭,點綴整盤意粉。沙律是一人套餐的前菜,平平無奇,醬汁是常見的沙律醬,但羅馬生菜和車厘茄勝在新鮮爽脆,乾煙肉和多士塊同樣是常見的配搭。甜不辣拼盤共有三款美食,每一款都有濃厚的香料味道,而且炸得恰到好處,食材簡單但處理絕不馬虎,尤其是花枝條,彈牙得像魚蛋,同時又有花枝的鮮味。芝士夾餅奶香濃郁,配上吞拿魚醬或鮮蕃茄醬,令夾餅更加層次,濃而不膩,加上夾餅肉爽脆的洋蔥丁,令整體的口感豐富。甜品就中規中矩,為我們的午餐畫上一個圓滿的句點。飲品賣相吸引,但味道普通,有些過甜,不過看到店內的裝潢,這些甜都不成問題了。
受餐廳的裝潢和餐點賣相吸引,我們在午餐時間選擇了這間餐廳。

2020-09-05
5 分鐘 (堂食)
  • 佛羅倫斯花枝干貝麵
2020-10-23 252 瀏覽
除左甜品好吸引之外其實仲有兩樣勁推介🤩🍟🍫🥛炸到香脆既薯條 係幼薯條Truffle味好香 每條薯條都佈滿truffle🤩而且唔會好油膩 夠哂脆🤩🤩🤩點埋個truffle加蛋黃醬 真係好夾 十分好滋味😋飲品推薦呢杯金莎榛果可可🤩真係勁濃郁 飲落去好似食緊金莎甘邪惡得黎又勁好飲🤣🤣🤣🤣真係無辦法抗拒到 就算肥都抵!店內環境都係比較少女心但坐得幾舒服👍🏻係店員服務質素一般舉手好耐先有店員協助🤦🏻‍♂️

除左甜品好吸引之外

點埋個truffle加蛋黃醬 真係好夾 十分好滋味😋
飲品推薦呢杯金莎榛果可可🤩
真係勁濃郁 飲落去好似食緊金莎甘
邪惡得黎又勁好飲🤣🤣🤣🤣
真係無辦法抗拒到 就算肥都抵!

店內環境都係比較少女心
但坐得幾舒服👍🏻
係店員服務質素一般
舉手好耐先有店員協助🤦🏻‍♂️
2020-10-16 353 瀏覽
呢間係我最喜愛餐廳之一,食了很多次,第一次寫食評。主菜:黑松露意大利麵,不會乾而滿滿的菇和松露,正常水準好食餐飲:最喜歡的大馬士革玫瑰茶🌹紅茶可以選擇加糖加奶變奶茶,棉花糖就咁食推介頭盤:雞腿沙律正常甜點最愛:經典巧克力鬆餅 鬆餅加上cream藍莓,有糖醬和雪糕,加在一起好食,可以加麻薯餡 但太飽沒有加姊妹最喜歡的拼盤(鹽酥雞,花枝丸,甜不辣)再點酸辣和他他醬,脆卜卜和煙煙韌韌,要食每次都很飽食唔哂外帶回家環境舒適,價錢合理,食物質素很滿意
呢間係我最喜愛餐廳之一,食了很多次,第一次寫食評。

主菜:黑松露意大利麵,不會乾而滿滿的菇和松露,正常水準
好食

推介

頭盤:雞腿沙律正常

甜點最愛:經典巧克力鬆餅

每次都很飽食唔哂外帶回家
環境舒適,價錢合理,食物質素
很滿意
2020-10-08 309 瀏覽
朋友行商場順便睇下有咩食見到呢間有主食,有甜品🍮啲食物既圖片又幾吸睛👀所以就決定食呢間🤭❤︎餐廳都幾大,有室內、有室外露台位我地被安排到室外露台位坐咁岩係中午繁忙時間,店員都比較忙碌而且可能因為餐廳人手不足都好少機會出黎露台位幫助我地不過店員都好有禮貌,有空閒時間會出黎幫我地收碗碟同埋加水❤︎食物方面我地叫左兩個主食🍝一個炸蒜什麼意粉,一個明太子意粉兩個味道都唔錯,意粉軟硬適中👍🏻一個炸薯條、一個炸物拼盤雖然無咩特別,勝在炸物炸粉唔厚👍🏻一個甜品🍮兩杯飲品🍹個窩夫🧇加左麻薯,煙煙銀銀咁但有啲頂胃,所以最後我地食唔哂🤣
朋友行商場順便睇下有咩食
見到呢間有主食,有甜品🍮
啲食物既圖片又幾吸睛👀
所以就決定食呢間🤭
❤︎
餐廳都幾大,有室內、有室外露台位
我地被安排到室外露台位坐
咁岩係中午繁忙時間,店員都比較忙碌
而且可能因為餐廳人手不足
都好少機會出黎露台位幫助我地
不過店員都好有禮貌,有空閒時間
會出黎幫我地收碗碟同埋加水
❤︎
食物方面我地叫左兩個主食🍝
一個炸蒜什麼意粉,一個明太子意粉
兩個味道都唔錯,意粉軟硬適中👍🏻
一個炸薯條、一個炸物拼盤
雖然無咩特別,勝在炸物炸粉唔厚👍🏻
一個甜品🍮兩杯飲品🍹
個窩夫🧇加左麻薯,煙煙銀銀咁
但有啲頂胃,所以最後我地食唔哂🤣

2020-05-02
15 分鐘 (堂食)
午餐
“min. charge is a drink per head” was what waiter reminded us in a dissatisfy tone seems she already repeated 100000000 times when we just stepped into the restaurant. after we had ordered two dishes and a drink for our family of 2 adults and a kid and told the waiter we would order other dishes later, he promptly "reminded" us that 2 drinks were not yet ordered ... we were so puzzled why waiters kept telling us "drinks per head" ??? we then tried to figure out what was going on.... we studied

after we had ordered two dishes and a drink for our family of 2 adults and a kid and told the waiter we would order other dishes later, he promptly "reminded" us that 2 drinks were not yet ordered ... we were so puzzled why waiters kept telling us "drinks per head" ??? we then tried to figure out what was going on.... we studied the menu carefully, quick peek the number of drinks of guests around, and surfed the comments over the internet.

We got the answer finally, it should be our fault that we misunderstood the min. charge was “price of” a drink per head.

What a strange regulation?! How come drink is compulsory? For a small kid, a bottle of drink is definitely too much! Share drinks and food with parents is common practice to usual family.

You have no choice of drink or not but you have choice not to have meal there , It is crystal clear what they do imply, though you plan to spend money there. It is far from reasonable than requirement of formal dress or min. expenses

impress us not only such a rude regulation but also their inhospitality! When I told a waitress I wanna I keep my menu for my second order, she took my menu and told me leaving another menu to us; when I was putting the last vegetable to my mouth, a waitress snatched my dish without a word; waiters without smiling seemed to be punished by boss

although the food and drinks were not bad, we hardly enjoyed our meal there. 10% service charges for guiding us to our table and serving dishes was absolutely overcharged

taste is not doubt that influenced by hospitality

btw, it is ridiculous that the complaints of rude regulation and service raised up in comments occasionally but seems no improvement has been made.

i just wanna raise comments again to remind me not to come again
2020-09-06
15 分鐘 (堂食)
2020-08-29 487 瀏覽
台灣cafe終於背景音樂唔係得周董,係English song ar... 😆 Cafe內的兔仔椅子巧kawaii,環境舒服,最低消費係每人一杯飲品,就可以坐足個半鐘!佢嘅套餐都幾抵,包左一碗麵豉蛋花湯,裏面嘅蛋花係緊緊熟,成個湯嘅味道好Rich😍滷肉飯,半肥瘦豬肉,令到飯裏面充滿着油香嘅味道,好好送飯!配菜黑雲耳好爽口,好想問佢再攞嚟食😛飲品杏仁奶茶嫌稀左d,杏仁味可以再重身一點。(依杯嘢忘記左影相,so sorry🙏🏻🙏🏻)另外杯咖啡,充滿着最鍾意嘅玉桂味,焦糖味越飲得耐越甜,大家最好叫佢微甜好喇!
滷肉飯,半肥瘦豬肉,令到飯裏面充滿着油香嘅味道,好好送飯!
配菜黑雲耳好爽口,好想問佢再攞嚟食😛
2020-08-12 480 瀏覽
放假想同朋友靚靚cade打下卡食下野就揀咗台式嘅Dazzling Cafe。明太子義大利麵🍝個汁好濃厚好creamy 🥰每條意粉好掛汁食落好滿足🥰開頭見佢細細碟怕唔夠食但佢好creamy都有點膩同朋友share就啱啱好地中海炒菌菇🥑好多蒜茸味好野味👍🏻經典巧克力鬆餅🍩個鬆餅好鬆軟,仲加咗麻糬好煙韌🤗但朱古力味唔夠香濃就愛草莓蜜糖吐司🍞裏面好多細細粒搽咗蜜糖嘅小多士好好味仲好和脆添🥰

明太子義大利麵🍝

地中海炒菌菇🥑
好多蒜茸味好野味👍🏻

經典巧克力鬆餅🍩
個鬆餅好鬆軟,仲加咗麻糬好煙韌🤗但朱古力味唔夠香濃

就愛草莓蜜糖吐司🍞
裏面好多細細粒搽咗蜜糖嘅小多士好好味仲好和脆添🥰