💛🧡🤎荃灣低調小清新Cafe 🍕良心薄脆pizza近日荃灣廣場附近多咗唔少小型cafe餐廳,其中呢間小型cafe就處於附近低調嘅角落,以白色色調為主,小店經營簡單樸素🤍🍕千島海鮮Pizza $108海鮮配料豐富多元,有蝦、墨魚、帶子、蟹籽,仲有菠蘿、洋蔥,如圖所見蟹子多到密密麻麻🤩🤩 海鮮保持鮮甜😋 餅底烤得非常薄脆,千島醬足夠,食落香脆又唔會口乾👍🏻🍔軟殼蟹牛油果漢堡 $108是為是日推介,頗有驚喜😆 漢堡整體好軟熟,新鮮沙津菜同牛油果醬平衡濕潤度,軟殼蟹有肉大份有料到🤤 配埋薯條啱啱好🫖檸檬薑茶 $32適合唔鍾意甜飲嘅朋友,惟欠檸檬味⬇️套餐配飲品、沙律、湯🍍菠蘿梳打: 菠蘿味清甜,感覺清爽🎃南瓜湯: 南瓜味道樸實帶微甜,湯質糊感細滑
💛🧡🤎荃灣低調小清新Cafe 🍕良心薄脆pizza

🍕千島海鮮Pizza $108

🍔軟殼蟹牛油果漢堡 $108
軟殼蟹牛油果漢堡

🫖檸檬薑茶 $32
適合唔鍾意甜飲嘅朋友,惟欠檸檬味

⬇️套餐配飲品、沙律、湯
🍍菠蘿梳打: 菠蘿味清甜,感覺清爽
🎃南瓜湯: 南瓜味道樸實帶微甜,湯質糊感細滑

軟殼蟹牛油果漢堡
2021-11-22 42 瀏覽
之前食過呢度啲牛扒好食,今次又試吓佢既千層麵先。呢度細細間又有WiFi,真係好岩毒L慢慢嘆☕️🍽😊!(餐牌都好多野食🥸!)🍝經典肉醬千層麵(牛肉)$103-面頭芝士焗到微脆,麵皮屬於軟滑個種,冇乜麵粉團感,啲牛肉碎幾濃味,入面有激多紅蘿蔔粒🤣軟身香甜,岩中意食🥕既人!🫕餐湯~南瓜湯-唔好睇個樣平平凡凡,係滿滿嘅南瓜打成超綿既泥狀咁,一攪好稠身但飲落係好輕盈又好綿🤤,零渣!天然南瓜既香甜💛口感同用麵粉煮個啲西湯冇得比。Mocha ☕️ $39-微微苦既咖啡香好出,朱古力味淡淡現出,唔會好甜膩🤎。

🍝經典肉醬千層麵(牛肉)$103

🫕餐湯~南瓜湯

Mocha ☕️ $39
-微微苦既咖啡香好出,朱古力味淡淡現出,唔會好甜膩🤎。
2021-11-19 36 瀏覽
放假當然周圍去搵下嘢食啦,今次就搵黎呢間「Diff Cafe」,見OpenRice好多好評,就去試吓佢啦😋帶子明太子意粉🍝$98呢個充滿明太子嘅意粉真係好好味,好creamy, 味道好夾,明太子好濃味,好正😋啖啖肉Pizza $118 + $4(凍檸茶)啖啖肉pizza果然名不虛傳,真係好啖啖肉,個批底係薄批,批邊亦都好脆🤤Dirty $42味道:😋😋😋😋😋/5環境:😋😋😋😋😋/5服務:😋😋😋😋😋/5價錢:😋😋😋😋/5翻食:😋😋😋😋/5

帶子明太子意粉🍝$98

啖啖肉Pizza $118 + $4(凍檸茶)

Dirty $42

味道:😋😋😋😋😋/5
環境:😋😋😋😋😋/5
服務:😋😋😋😋😋/5
價錢:😋😋😋😋/5
翻食:😋😋😋😋/5
荃灣除了素食餐廳多,連咖啡小店都多素食揀,這家 Diff Cafe 就特別推出一版無肉菜單,招牌全素千層麵滿載蔬菜,健康又好味。荃灣享和街那邊有一堆咖啡小店,逐間試下都要食一排架。這家簡約白色裝修,最特別係有向街吧檯坐位,現在的天氣吹下自然風望下街勁舒服。坐在窗邊採光非常好呢。這一帶有很多車房,平日沒太多人潮,感覺都幾悠閒。入面大概有十數個座位,唔算坐到好多人,一點過後食飯時間都會坐滿。午市套餐送餐湯和熱飲,入面都有一個全素經典千層麵俾素食者揀。想試其他就望望這版無肉餐牌,部分配搭都幾有趣架。這天的餐湯是南瓜忌廉湯,味道合格。菠蘿梳打 (跟餐 +HK$10)朋友這杯菠蘿梳打有漸層幾靚,底下黃色的菠蘿醬都幾香濃。Dirty (跟餐 +HK$26)人生第一次飲 Dirty,原來有冷有熱有奶有啡各種層次加起來係幾有趣!飲落去牛奶的甜味比較突出,咖啡都很香濃喎。三文魚雞胸藜麥沙律 HK$91朋友吃這個高蛋白質低碳水健康餐,沙律配三種優良蛋白質,有雞胸有魚有雞蛋連營養師都滿意,好適合飲食控制或者想吃健康一點的人!全素千層麵 HK$113之前路過見到有全素千層麵已經好想試,全素的朋友落單時候可以講

坐在窗邊採光非常好呢。

這一帶有很多車房,平日沒太多人潮,感覺都幾悠閒。

想試其他就望望這版無肉餐牌,部分配搭都幾有趣架。

這天的餐湯是南瓜忌廉湯,味道合格。

菠蘿梳打 (跟餐 +HK$10)
朋友這杯菠蘿梳打有漸層幾靚,底下黃色的菠蘿醬都幾香濃。

Dirty (跟餐 +HK$26)

三文魚雞胸藜麥沙律 HK$91

全素千層麵 HK$113
之前路過見到有全素千層麵已經好想試,全素的朋友落單時候可以講清楚要全素唔要真芝士。千層麵中間有各種蔬菜和煮得好濃厚的番茄醬,吃起來味道唔錯亦唔太飽滯,食晒成磚都覺得好清爽。

荃灣區食素真係無難度,你最心水係邊間先?
2021-11-17
2021-11-18 421 瀏覽
餐廳在荃灣兆和街, 佈置簡 單明亮, 好小文青的小店,環境幽靜,一邊聊天,一邊享受美食, 與朋友相聚一個好去處。經典肉醬千層面(晚餐) + 南瓜餐湯 $103 濃稠南瓜湯,拌匀滑溜忌廉,入口柔順, 細味品嚐到南瓜的甜香,啖啖窩心。 素食肉醬千層面,表面焗到微微焦脆,內裏夾滿豐富蔬菜, 有植物肉、紅蘿蔔、洋蔥及蕃茄等 , 入口香脆之餘,伴隨酸甜的茄醬, 十分惹味飽肚,令人回味。檸檬燉飯套餐 + 雜菜沙律 $134 雜菜沙律,清新爽脆, 配上自家製的士多啤梨果醋,酸甜輕盈, 令人胃口大開。 大隻爽彈的鮮蝦, 躺在燉飯上面, 賣相精緻, 每口米飯美味濕潤,微軟帶嚼勁的口感, 淡淡檸檬的清香, 清爽細膩。伯爵熱茶(跟餐 )$16 伯爵熱茶用透明玻璃盛上,呷一口,清新解膩,感受到伯爵茶的幽香。

經典肉醬千層面(晚餐) + 南瓜餐湯 $103

檸檬燉飯套餐 + 雜菜沙律 $134

伯爵熱茶(跟餐 )$16
2021-11-06 69 瀏覽
同朋友幾個月無見,最近佢轉左新工係荃灣返工,一於同佢係荃灣佢聚一聚傾下近況自己成日見到DiffCafe有好多好評,我就建議黎呢度食下野餐點選擇有成十幾版,估唔到舖仔唔大但可以煮出咁多美食最後我地都各自揀左一樣辣嘅野食沙律菜新鮮爽脆,份量合理餐湯(南瓜湯)味道超濃,飲落無南瓜根超creamy,仲有少少栗子味 ,最少要韓國或者日本南瓜先做到呢個質素韓式芝士泡菜素豬肉長通粉長通粉彈牙,泡菜份量略嫌多左啲,所以有少少偏咸,但整體調味都算唔錯香蒜欖油素菜意粉呢個意粉就反而較為清淡唔咸,各式蔬菜同意粉炒埋都夾,但辣味比泡菜長通粉更辣,唔太食得辣嘅人要準備定紙巾包雲吞如果唔係想食嘅野唔係套餐list入面可以加錢轉套餐就會用埋沙律/餐湯同埋普通餐飲,另可補差價轉各式特飲,加埋錢轉套餐都幾抵食

餐點選擇有成十幾版,估唔到舖仔唔大但可以煮出咁多美食

最後我地都各自揀左一樣辣嘅野食
沙律及餐湯(南瓜湯)

沙律
菜新鮮爽脆,份量合理

餐湯(南瓜湯)
韓式芝士泡菜素豬肉長通粉

韓式芝士泡菜素豬肉長通粉
香蒜欖油素菜意粉

香蒜欖油素菜意粉

2021-11-01
沙律及餐湯(南瓜湯)
2021-11-04 68 瀏覽
都有一段時間冇喺度食西餐,今日咁啱得閒,又翻去食翻次。今次叫嘅嘢因為唔係lunch set,所以加錢先有湯有飲品。叫咗呢個香蒜白酒蜆肉聖女茄意粉,上菜嘅時候已經聞到極香蒜味。佢蜆肉嘅份量都好多,而且唔係會好細隻,食落有口感同仲有海鮮味。聖女茄微酸,唔算好甜。意粉入面仲有啲蒜粒,煮到淋咗,同意粉一齊食都幾好食。但好重要:係辣嘅,係辣嘅,係辣嘅。之後叫咗呢款限定甜品:軟心抺茶巴斯克芝士蛋糕。食落唔會好甜,睇店嘅ig就話呢個係減甜嘅;而芝士味都有,食落都有抹茶味,食落又唔覺好heavy。好食
香蒜白酒蜆肉聖女茄意粉

但好重要:係辣嘅,係辣嘅,係辣嘅。

軟心抺茶巴斯克芝士蛋糕

香蒜白酒蜆肉聖女茄意粉
軟心抺茶巴斯克芝士蛋糕
放假去荃灣周圍行下,首先當然要醫下肚先啦!😋 唔知食咩好,碌碌下搵到Diff. Cafe,好似幾Chill咁,一於去試下! 😙1. 牛油果醬軟殼蟹漢堡 配薯條 🥑🦀🍔🍟 (Lunch set)賣相已經好吸引,原隻軟殼蟹夾在漢堡中間,🦀幾大隻有手掌心咁大😝,炸得非常香脆,🦀重點係有蟹膏!!! 蟹黃好香,非常驚喜!😍 漢堡配搭上🥑醬、生菜、芝士,很清新,吃完沒有飽滯感!😋👍 粗薯條即炸熱辣辣,正! 😙2. 紐西蘭芥末醬燒羊脾粒配洋蔥汁米形粉🐏 (Lunch set)燒半脾幾軟腍又唔肥,唔會煮到太乾身👍,另外第一次食米形粉,size好似珍珠米,口感幾煙韌,每一粒粉都吸收咗洋蔥醬汁,好入味!😋另外,Lunch set係包沙律/餐湯,每樣要咗個。沙律🥗: 我發現沙律醬汁係紅色嘅,好特別,我問咗店員,佢話原來係餐廳自製士多啤梨果醋,酸酸甜甜,好開胃! 😍👍忌廉粟米湯🌽: 好香,每啖湯都好多粟米碎,應該係打碎咗粟米粒再煲嘅,好似幾健康😛, 又唔會好似其他餐廳咁好重麵粉味!👍3. 香辣雞翼🐣 (5pcs)🐣炸雞翼幾大隻,炸得好香囗,平時我驚肥唔食咁多雞皮,今次全隻食哂! 😜 初時唔覺得好辣,食咗半隻先

紐西蘭芥末醬燒羊脾粒配洋蔥汁米形粉

另外,Lunch set係包沙律/餐湯,每樣要咗個。

沙律

3. 香辣雞翼🐣 (5pcs)

🐣炸雞翼幾大隻,炸得好香囗,平時我驚肥唔食咁多雞皮,今次全隻食哂! 😜 初時唔覺得好辣,食咗半隻先發現好有後勁😂,喜歡食辣嘅朋友一定要試下! 😌👍
香辣雞翼

4. 士多啤梨奶昔🍓🍹

上層係邪惡嘅cream, 下層嘅士多啤梨奶油仲有啲果肉🍓,甜度剛剛好,唔會太漏! 😎 我仲發現飲完佢可以解雞翼嘅辣! 😂😂 解辣一流!😜👍
士多啤梨奶昔

5. 是日甜品: 蘋果撻🥧

一焗完出嚟好香,味道酸酸甜甜,食完主食再食呢個甜品都唔覺飽滯,幾開胃! 😙👍
蘋果撻

2021-09-04
15 分鐘 (堂食)
紐西蘭芥末醬燒羊脾粒配洋蔥汁米形粉
香辣雞翼
士多啤梨奶昔
蘋果撻
2021-10-13 98 瀏覽
假期店內位置不多 剛好有位置因不餓 只叫一個Main Course 加小食帶子南瓜🎃飯 味道不錯的 有驚喜 但帶子分量略小咖啡叫 Dirty 像人生 開始苦 慢慢變順口蜜糖雞翼 賣相一般 味道可以接受

假期店內位置不多 剛好有位置
因不餓 只叫一個Main Course 加小食
帶子南瓜🎃飯 味道不錯的 有驚喜 但帶子分量略小

咖啡叫 Dirty 像人生 開始苦 慢慢變順口

蜜糖雞翼 賣相一般 味道可以接受
2021-10-03 122 瀏覽
第一次食佢個千層麵。擺盤好簡單,一嚿千層麵,再加幾條菜。佢個千層麵份量唔算太多,不過都係飽肚嘅~味道確實唔 錯,而好值得一提嘅,佢個千層麵係素食嚟,入麵都有唔少蔬菜,而且煮得好淋!個麵體唔會太淋,入面有好多層;表面焗到微焦,脆脆地 咁,食入口全部都幾正!好香好正!之後再叫咗啲甜品,朋友叫咗檸檬批,我叫咗個朱古力餡餅。餡餅係熱食嘅,個底幾脆唔淋。入面餡嘅朱古力餡實在係好濃,好正!真係好好食!整體呢餐都好食!
第一次食佢個千層麵。擺盤好簡單,一嚿千層麵,再加幾條菜。

之後再叫咗啲甜品,朋友叫咗檸檬批,我叫咗個朱古力餡

整體呢餐都好食!
荃灣區好有人情味嘅小店,喺荃灣廣場隔嚟😗同班同學嚟食Dinner順便聚聚舊,好彩預先book咗位,唔係一定坐唔到咁多人😣首先叫咗個沙律,酸酸地好開胃🤤蒜蓉包都好脆好好食🤪之後就到主菜嘅pizza啦🍕Pizza好足料,感覺好清新,餅底夠曬薄脆😛唔同嘅意粉都煮得好有水準,不過份量有啲唔夠我地食🤧所以我地叫咗好多碟🤣 太好食嘅關係勁快比我地清曬🤣蟹膏忌廉海鮮飯好足料同埋入味🦀最後每人一個蛋糕做甜品作結尾👍🏻地址:荃灣享和街16號嘉華樓地下D號舖
荃灣區好有人情味嘅小店,喺荃灣廣場隔嚟😗
首先叫咗個沙律,酸酸地好開胃🤤
蒜蓉包都好脆好好食🤪
之後就到主菜嘅pizza啦🍕
Pizza好足料,感覺好清新,餅底夠曬薄脆😛
唔同嘅意粉都煮得好有水準,不過份量有啲唔夠我地食🤧
所以我地叫咗好多碟🤣 太好食嘅關係勁快比我地清曬🤣
蟹膏忌廉海鮮飯
蟹膏忌廉海鮮飯好足料同埋入味🦀
最後每人一個蛋糕做甜品作結尾👍🏻
地址:荃灣享和街16號嘉華樓地下D號舖
2021-09-25
蟹膏忌廉海鮮飯
2021-09-28 84 瀏覽
繼續去食好食嘅西餐廳!真係好想食勻曬佢成個餐牌上面嘅嘢食吖!蟹肉露筍野菌忌廉意粉加隻溫泉蛋。意粉都係好大碟,上面鋪滿滿滿嘅野菌(aka 蘑菇ss),同埋露筍同蟹肉。隻溫泉蛋都做得好靚,而且冇穿到。雖然我食嗰陣都係會督穿佢一齊食!撈埋一齊都好好食㗎喎!最正係杯dirty(不過我影得比較樣衰😂😂😂)佢個分層做得幾好,下面係凍嘅奶,上面係熱嘅espresso,然後睇住上面啲啡慢慢降落下層,都幾賞心悅目。飲落口都feel到個溫到差nice!
黑松露野菌意粉

蟹肉露筍野菌忌廉意粉加隻溫泉蛋。

最正係杯dirty(不過我影得比較樣衰😂😂😂)
2021-09-27 48 瀏覽
好食嘅餐廳好難唔令人翻轉頭!由其係啲唔會冇良心嘅舖頭,更加要食多次。今次叫咗個香煎日本珍寶帶子蟹肉明太子忌廉意粉!個份量都幾多!上面有粒大大粒嘅帶子,仲有幾多明太子,同蟹肉碎。而且麵嘅份量都唔少喎,食完都幾飽肚㗎!味道方面都好正!帶子大粒,有啲微焦嘅焦香,而且入面鮮嫩!正!佢個忌廉汁都煮得好好食,同啲意粉撈埋真係好食!另外再叫個玫瑰蜜糖雞翼,雞翼外皮脆,入面嘅肉嫩,而且加埋啲蜜糖嚟食,真係好香好正!高質嘅食店真係好正!

今次叫咗個香煎日本珍寶帶子蟹肉明太子忌廉意粉!
香煎日本珍寶帶子蟹肉明太子忌廉意粉

佢個忌廉汁都煮得好好食,同啲意粉撈埋真係好食!

玫瑰蜜糖雞翼

高質嘅食店真係好正!
香煎日本珍寶帶子蟹肉明太子忌廉意粉
2021-09-27 98 瀏覽
經過荃灣見到有間西餐黃店好似幾attractive喎,咁緊係即刻rush去食啦!首先叫咗個side當前菜!佢呢個蒜蓉包又幾正喎!上面好多蒜蓉,好香好正吖!而且個包焗到好脆,好好食!叫咗個蒜香墨魚汁海鮮意粉做主菜!佢果然好黑好墨魚。入面嘅海鮮份量都好多,啖啖麵都食到咁濟。麵上面都鋪咗啲蟹籽。口感上都係幾正!🥰🥰🥰佢麵嘅份量都okay,都食得飽肚嘅。不過有少少覺得麵嘅味道就淡咗啲,蒜味都唔算太濃,但整體都好正!

佢麵嘅份量都okay,都食得飽肚嘅。

2021-09-22 81 瀏覽
西餐CAFE 唔錯幾有人氣是日推介午餐牛油果醬軟殼蟹漢堡跟餐沙律新鮮爽脆, 軟殼蟹香脆, 配埋牛油果醬好清新如果嫌太重口味就可以滴青檸汁, 味道會更清新!薯條分量好足夠又炸得夠脆身全素經典千層麵, 加左紅蘿蔔,令到素肉味道更加清新不膩歌劇院蛋糕 層次分明的蛋糕,由杏仁海綿蛋糕、法式奶油霜、黑巧克力相間組成 味道很豐富!Dirty COFFEE 夠濃又滑身Shop D,  Ka Wah Building, 16 Heung Wo Street消費$300
西餐CAFE 唔錯幾有人氣
是日推介午餐牛油果醬軟殼蟹漢堡
跟餐沙律新鮮爽脆, 軟殼蟹香脆, 配埋牛油果醬好清新
如果嫌太重口味就可以滴青檸汁, 味道會更清新!
薯條分量好足夠又炸得夠脆身
全素經典千層麵, 加左紅蘿蔔,令到素肉味道更加清新不膩

歌劇院蛋糕
Dirty COFFEE 夠濃又滑身