2021-12-31 36 瀏覽
值得支持嘅小店🧡cafe係以白色為主,簡單舒服,座位只有十幾個,店員非常友善~ 估唔到鋪頭細細,但係打開menu好多選擇,最後我哋都係叫咗兩個set dinner😳❃ 牛油果醬蟹肉忌廉燉飯配溫泉蛋 $123聽個名就知好rich好creamy,珍珠米軟硬適中,牛油果同蟹肉味道都好夾,雖然佢嘅賣相可能平平無奇但係味道出色🥰上枱係熱辣辣,可以望到廚房即叫即造🥳 ❃ 千島海鮮薄餅 $108pizza係薄底,好似餅乾咁脆脆哋,唔會太飽肚😛啲醬同配料都鋪得有心機,有蜆肉、墨魚、帶子、蟹籽、菠蘿同洋蔥~(帶子唔係太食到🤣)雖然海鮮好細粒,但都夠味,唔會有雪藏味,配埋千島醬酸酸甜甜,好快食曬!❃ 晚餐配是日餐湯,當日係磨菇湯,係真材實料全部都係菇打出嚟嘅,黑椒味有少少辣,但就係只係微溫😣❃ 益力多梳打 (跟餐減$16)$14好清新,益力多味夠,底下有片檸檬,估唔到又幾夾!☺️下次嚟荃灣都會想再嚟,價錢合理,質素不錯嘅良心店👍🏻

❃ 牛油果醬蟹肉忌廉燉飯配溫泉蛋 $123

❃ 千島海鮮薄餅 $108

❃ 益力多梳打 (跟餐減$16)$14
好清新,益力多味夠,底下有片檸檬,估唔到又幾夾!☺️

下次嚟荃灣都會想再嚟,價錢合理,質素不錯嘅良心店👍🏻
今次嚟到位於荃灣嘅Diff. Cafe✨ 外表睇係一間純白色嘅cafe☕️入面大約十幾個座位 唔算話好逼 所以坐得都幾舒服🤣————————————————❶ 軟殼蟹漢堡 $108漢堡大約一個半 手掌size✋🏻軟殼蟹炸得夠香脆✨唔會話炸到好乾🥺中間有牛油果蓉、芝士、蕃茄和生菜🥬另外旁邊仲有啲薯條 所以食完都夠飽🤣❷ 三文魚雞胸藜麥沙律 $83想健康啲所以揀咗沙律嚟食✨雞胸有微微燒過 但略嫌過乾🥺醬汁係類似士多啤梨醬 完全冇諗過依個配搭 酸酸地幾有趣🍓❸ 南瓜忌廉湯 (跟餐)南瓜湯味道幾濃郁 入口夠順滑夠creamy 溫度微暖✨對比起其他食物 最滿意呢款🤣➍ 檸檬薑茶 (跟餐) ❺ 伯爵茶 $32檸檬薑茶偏甘甜 反而薑味唔係好出🥺伯爵茶就正正常常冇咩特別!🤣 見到佢有千層麵好似更吸引!希望有機會試吓佢呢款!🥰————————————————推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑| 7/10環境指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑| 7/10服務指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑| 7/10好食指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑| 7/10性價比指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑| 7/10回訪指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑

————————————————
❶ 軟殼蟹漢堡 $108

❷ 三文魚雞胸藜麥沙律 $83

❸ 南瓜忌廉湯 (跟餐)

➍ 檸檬薑茶 (跟餐)
❺ 伯爵茶 $32

好食指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑| 7/10
性價比指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑| 7/10
回訪指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑| 7/10
2021-12-30 31 瀏覽
朋友住荃灣, 說荃灣廣場附近有間餐廳cafe , 寫意的風格,我們來到都好喜歡,因它是以簡約的設計,主要白色裝潢設計,有大窗口,好舒服😌又使人放鬆!而且食物質素不錯👍三文魚雞胸藜麥沙律 健康之選,豐富份量,藜麥是近來多人提及健康食材,而且配合三份魚&沙律菜新鮮,又有些煙燻雞胸夠飽肚!蕃茄海鮮意粉🍝蕃茄味濃濃,海鮮粒粒口感十足最後配合澳洲牛奶咖啡☕️,在荃灣漫活了大半天了!Diff Cafe 📍荃灣享和街16號地下

蕃茄海鮮意粉🍝
蕃茄味濃濃,海鮮粒粒口感十足

最後配合澳洲牛奶咖啡☕️,在荃灣漫活了大半天了!

Diff Cafe
📍荃灣享和街16號地下
2021-12-29 20 瀏覽
Diff. Cafe|荃灣鄰近荃灣廣場的轉角純白Cafe,係一間悠閒的文青小店,食物多選擇之餘性價比又高👍🐟🍟迷你炸魚薯條 $58雖然寫係迷你但係份量超多啊!🤩炸魚好大塊又厚肉,脆漿好薄,炸魚炸得外脆內軟魚身超幼滑多汁,薯條都炸得好香脆,非常之抵食👍🍕鄉村風味薄餅 $108Toppings有鴨胸肉、雞肉、車厘茄、洋蔥,四款配料味道好夾,車厘茄都好新鮮,香濃芝士配上酥脆薄餅底好好味😋✨🍋檸檬薑茶 $32淡淡的薑味不會辣喉,檸檬酸味有別於新鮮檸檬,都是一種淡淡的酸味和香味,配合青茶的味道,在冬天飲用別有一番風味。☕️伯爵茶 $32經典的伯爵茶味道百試不厭,一小杯一小杯地品嘗,感覺更悠閒,更有下午茶的輕鬆感覺!📍荃灣享和街16號嘉華樓地下D號舖
Diff. Cafe|荃灣

🐟🍟迷你炸魚薯條 $58

🍕鄉村風味薄餅 $108

🍋檸檬薑茶 $32
☕️伯爵茶 $32

📍荃灣享和街16號嘉華樓地下D號舖
2021-12-28 29 瀏覽
趁放假得閒去荃灣睇戲之前梗係要搵間唔錯嘅Cafe Chill下放鬆下啦,今次就揀咗喺荃灣廣場附近嘅文青良心小店 Diff. Cafe 試試佢😙🔎 黑松露野菌薄餅 $98一上碟嗰陣個黑松露味聞落已經好出,食落去再配埋唔同嘅野菇好fresh,食蛋奶素嘅朋友一定要試試佢😃 另外佢個批底做得好薄好脆,因為我本身比較鍾意食薄批所以食完都驚喜,因為都驚有啲連鎖店食落比較韌同埋唔脆,依個就perfect堂食唔會令你失望 🍕 🔎 蒜油大蝦聖女茄意粉 + 粟米餐湯 $93 蒜炒蝦🦐 配埋佢個茄汁咁食好惹味,另外雖然個意粉炒過嚟但係都唔會好油膩,同埋個蝦個份量都好足,配埋個餐湯(飲落都有淡淡粟米蓉🌽係到),叫set性價比一流🤪🔎 Dirty $42鍾意飲咖啡嘅朋友可以試吓除咗Dirty之外,都仲有唔同嘅手工 coffee 都賣相吸引🤨🔎 生薑紅茶 $30今年香港冬天天氣咁凍,飲杯熱辣辣嘅生薑紅茶夠哂養生,暖笠笠,飲完個胃同埋個身都好暖好舒服☺️-📍荃灣享和街16號嘉華樓地下D號舖💛

🔎 黑松露野菌薄餅 $98

🔎 蒜油大蝦聖女茄意粉 + 粟米餐湯 $93

🔎 Dirty $42

🔎 生薑紅茶 $30

📍荃灣享和街16號嘉華樓地下D號舖💛
餐廳位置唔易搵 所以人流唔算多 希望大家有機會去支持吓( `◡͐´ )✧´•ᴥ•`千島海鮮薄餅($108)Dinner set 係配湯或者沙律或飲品今晚餐湯係粟米忌廉湯絕不是茶記嗰種白膠漿 而係真係食到啖啖打碎粟米蓉(∩´∀`∩)沙律特別之處係配上士多啤梨醬嗰個餐湯同沙律相比我認為餐湯比較突出(๑•́ω•̀)跟住要講重點千島海鮮pizza先強調小妹對Pizza係冇咩好感🤡但朋友想叫呢個嚟share結果係狠狠地被呢個pizza打咗一記響亮耳光( -᷄ ω -᷅ )佢係一個薄批 外邊超級脆 千島醬非常惹味 不是人造味道再加上墨魚菠蘿蜆同蟹籽等等配料係食到有種欲罷不能嘅感覺🤤 超級推介(❁´ω`❁)´•ᴥ•`蒜油大蝦聖女茄意粉($93)個意粉一上嘅時候我係未除口罩但都聞到好香( •̀ω •́ゞ)✧就知道一定好夠蒜味🤤蒜油方面非常滿意之外 深刻嘅係有四隻大大隻嘅蝦 而且仲好彈牙(・∀・)喺意粉入面嘅蝦嚟講絕對係高質不過薄餅就更令我驚喜´•ᴥ•`紫薯鮮奶+檸檬薑茶我比較推介紫薯鮮奶一嚟都幾特別 二嚟超靚可以打卡 三嚟仲要幾香甜(。・ω・)ノ檸檬薑茶一壺上 聞落好重薑味但飲落有少少失望 味道比較淡不過份量超多
餐廳位置唔易搵 所以人流唔算多

希望大家有機會去支持吓( `◡͐´ )✧

´•ᴥ•`千島海鮮薄餅($108)
Dinner set 係配湯或者沙律或飲品
今晚餐湯係粟米忌廉湯
絕不是茶記嗰種白膠漿
而係真係食到啖啖打碎粟米蓉(∩´∀`∩)
沙律特別之處係配上士多啤梨醬
嗰個餐湯同沙律相比我認為餐湯比較突出(๑•́ω•̀)

跟住要講重點千島海鮮pizza
先強調小妹對Pizza係冇咩好感🤡
但朋友想叫呢個嚟share
佢係一個薄批 外邊超級脆 千島醬非常惹味 不是人造味道
再加上墨魚菠蘿蜆同蟹籽等等配料
係食到有種欲罷不能嘅感覺🤤
超級推介(❁´ω`❁)

´•ᴥ•`蒜油大蝦聖女茄意粉($93)
個意粉一上嘅時候我係未除口罩
但都聞到好香( •̀ω •́ゞ)✧
就知道一定好夠蒜味🤤
蒜油方面非常滿意之外
深刻嘅係有四隻大大隻嘅蝦 而且仲好彈牙(・∀・)
喺意粉入面嘅蝦嚟講絕對係高質

不過份量超多 可以飲好耐😂

順帶一提 呢度除左聖誕餐同dinner set
另一突出之處係佢地嘅素menu
 食素嘅朋友都有一頁menu可以揀
唔會得一兩個素option仲清楚列明左蛋奶素等等 非常貼心(。•ﻌ•。)
餐廳座位非常少 可以先打去訂位ฅ•ﻌ•ฅ
2021-12-23 32 瀏覽
最鍾意就係下晝時間飲返杯咖啡!荃灣而家越嚟越多小店,今次試下呢間Diff Cafe !下晝時間會有lunch set 供應!我同朋友分別左個鄉村風味pizza同埋軟殼蟹漢堡!套餐都會配埋沙律!Pizza即叫即整,都幾大個,薄批脆卜卜,芝士都幾多,有拉絲效果,味道整體唔錯!軟殼蟹漢堡都份量十足,仲會配埋薯條,中間仲會有蔬菜同埋我鍾意既牛油果醬!軟殼蟹啖啖肉!個漢堡既包甜甜地又夠鬆軟!飲品我地就叫左杯latte 同埋mocha !上面仲有好靚既拉花呀!

午餐
📍荃灣咖啡廳越開越多 呢間純白小cafe 位於享和街轉角位置位置少少隱蔽 夾於車房中間但環境清靜 走小清新路線🌀 牛油果醬軟殼蟹漢堡 配薯條Lunch Set 款款都好吸引 呢個係是日推介軟殼蟹🦀炸得香脆之餘 又保留到濕潤口感🙈唔會炸到乾爭爭 中間夾住嘅牛油果醬 份量都唔少薯條香口熱辣辣 下次都會想再order!🌟🌀 黑松露野菌意粉呢款意粉比較幼身 有少少似天使麵野菌分量相當慷慨😏 每一啖都食到蘑菇片煮得比較濕潤 意粉底部有大量白汁 食落相對冇咁膩重點係 黑松露醬味都好濃🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🌀 Mocha咖啡味比較重 透出淡淡朱古力香 拉花好靚💕🌀 紫薯鮮奶粉紫色好靚 少女心大爆發 紫薯味唔算太突出 但入口順滑職員親切有禮貌 性價比幾高 小店相當值得一撐💛
📍

粉紫色好靚 少女心大爆發 紫薯味唔算太突出 但入口順滑

職員親切有禮貌 性價比幾高 小店相當值得一撐💛
  • 黑松露意粉
2021-12-22 31 瀏覽
位於荃灣到去轉角位小小的Cafe充滿着地中海渡假風情你間白色嘅小屋彩光度極高嘅店舖裏面每個座位都非常舒適南瓜湯 將南瓜蓉打得嫩滑這個湯可以見到廚師嘅功夫同埋心機 濃郁嘅南瓜味道 如果你喜歡南瓜的話一定會十分喜歡望落已經知道十分健康嘅田園沙律 淨係配料望落去已經有十種八種 加上清新嘅草莓醬汁可以話係健康人士嘅首選大蝦茄汁意粉配上唔同嘅香葉 意粉軟硬度適中加上大蝦非常彈牙唔同嘅香葉感覺到最高氣溫係充滿一股海邊嘅情懷 配置不同嘅擺碟 一股旅行嘅休閒感覺盡在於此兩杯飲品 一杯名叫dirty 是陣間店舖的招牌 其實係一杯凍嘅咖啡除咗味道清新提神之外更加重要嘅係可以令到預約到雖然置身荃灣但係你感覺到一種休閒同埋放假嘅感覺可以的話下次離開荃灣不妨來這間店舖感覺一下繁囂入面嘅寧靜
位於荃灣到去轉角位小小的Cafe
充滿着地中海渡假風情
你間白色嘅小屋彩光度極高嘅店舖裏面每個座位都非常舒適

兩杯飲品 一杯名叫dirty 是陣間店舖的招牌

可以的話下次離開荃灣不妨來這間店舖
感覺一下繁囂入面嘅寧靜
2021-12-08 78 瀏覽
今日同朋友黎左荃灣,午餐就相約咗去「Diff. Cafe」。黎到我地叫咗蒜蓉大蝦蕃茄意粉,一碟有四隻蝦十分足料,食落去好香蒜味,加埋蕃茄,真係令人越食越開胃。我地仲叫咗素菜漢堡留心蛋漢堡,個漢堡包有好驚喜,個流心蛋真整得岩岩好,一切落去啲蛋黃就流晒出嚟,個素菜漢堡味道就甜甜地入面有啲豆,食落去同個漢堡包又好夾。另個,個薯條亦都好好味,條條都脆卜卜同熱辣辣,令人食唔停口。飲品方面,我叫咗Latte,Latte面上有一層好靚既心形拉花,飲落去重奶味,平日少飲咖啡既我都接受到。朋友就叫咗Dirty,Dirty黎到既時候都夠凍,會見到面嗰層係咖啡,下面嗰層係奶,飲落去嘅時候都好重好香咖啡味,值得一試。

2021-12-05 51 瀏覽
每個月都要去荃灣做啲嘢,咁就又食呢間咁高質嘅西餐啦。去嘅時間都係偏早,所以都係完全唔洗等位就可以去食。今次叫咗個意式茄醬肉丸意份。 佢個肉丸份量都好多,每粒都應該有煎過先放埋落去啲意粉度,食落好香,而且肉丸都好juicy,又唔會好柴,nice!意粉充滿住滿滿嘅蕃茄味,每條意粉到掛到啲蕃茄醬汁,唔係是但麵上面加pat醬,每啖都唔會乾。而且食完唔會口乾!餐湯都係南瓜湯,感覺比以前有少少同,感覺今次cream味重咗啲。

今次叫咗個意式茄醬肉丸意份。
意式茄醬肉丸意粉

2021-12-03 29 瀏覽
呢間cafe小店💛位於荃灣廣場附近嘅享和街 晶靜瑟縮喺街道盡頭角落一隅 地方細細 佈置簡潔明亮 店員非常斯文友善˜”*°•千島海鮮pizza($108)•°*”˜ toppings有蜆肉 魷魚🦑 洋蔥🧅 菠蘿🍍 蟹籽雖然海鮮數量唔多 不過勝在批底夠薄脆 好似薯片咁crunchy crunchy 仲有好多蟹籽 千島醬亦夠惹味˜”*°•牛油果醬軟殼蟹漢堡配薯條($98)🍔+沙律($10)🥗•°*”˜ 沙律個sauce幾得意 甜甜地 味道好似溶左嘅彩虹糖🌈🍬漢堡麵包鬆脆帶微微牛油香味🧈軟殼蟹香脆得黎夠juicy🦀️牛油果醬份量都多 酸酸地味道唔錯🥑薯條粗幼適中 炸得好好食🍟

˜”*°•千島海鮮pizza($108)•°*”˜

軟殼蟹香脆得黎夠juicy🦀️
牛油果醬份量都多 酸酸地味道唔錯🥑
薯條粗幼適中 炸得好好食🍟

2021-12-02 27 瀏覽
荃灣享和街一帶不嬲都好多好嘢食😍今晚就嚟咗呢間喺角落嘅黃店 食物同飲品選擇都好多 嗌Dinner Set 仲會有湯/沙律 👍🏻帶子明太子意粉 $108意粉煮得啱啱好 口感一流💯帶子煎得好香 加埋明太子醬 食到停唔到口啊🤤素麻婆豆腐長通粉 $93因為今晚唔想食太多肉咁heavy🤣另外叫咗個素長通粉 麻婆豆腐加咗新豬肉落去炒 味道比較辣 非常惹味🌶Blackccino 黑泡沫 $40估唔到呢間細細嘅餐廳都有啲比較特別嘅咖啡飲😱其實係打咗泡嘅iced black 味道非常香醇濃郁☕️特濃朱古力 $32最近天氣凍緊係要飲返杯熱朱古力暖下 奶味比較重 而且唔會好甜🍫雖然餐廳比較細 但價錢合理 幾個朋友一路食飯一路傾計都好舒服 而且店員好有禮貌 用心經營嘅小店係值得支持嘅💛

帶子明太子意粉 $108

素麻婆豆腐長通粉 $93

Blackccino 黑泡沫 $40

特濃朱古力 $32

2021-12-01 57 瀏覽
位置荃灣既簡約設計cafe,以純白色為主調。多年後二訪,之前食過夜晚水準都唔差,今次同朋友一齊試佢地既lunch set & coffee!座位唔算多,lunch time應該好多人,我都係早少少時間黎,坐得仲舒服。三文魚雞胸藜麥沙律 $83 - 份量好大,三份魚&沙律菜都新鮮,而個煙燻雞胸都好入味,食落似火雞肉既口感南瓜湯 - 好有驚喜,湯好濃郁&好綿,勁重南瓜味,加反少少香料,再增加個層次蒜油大蝦蕃茄意粉 $93 - 蝦鋪滿個意粉,而且好新鮮同大隻,意粉口感岩岩好,食落有蕃茄味之外,仲有少少蒜香Dirty - 本人好少點dirty, 但店員介紹就試下,飲落都好唔錯,有另一番奶香既味道益力多梳打 - 好清新💛整體lunch set 份量足又好食,價錢都好
位置荃灣既簡約設計cafe,以純白色為主調。

南瓜湯

蒜油大蝦蕃茄意粉

Dirty

益力多梳打 - 好清新💛
整體lunch set 份量足又好食,價錢都好
南瓜湯
蒜油大蝦蕃茄意粉
1K
2021-11-27 47 瀏覽
#荃灣#朋友係要見嘅 多得你專程揸車到荃灣同我食晏, 好姐妹就係呢啲啦, 呢餐我請是必然吧! 🥰餐廳是純白色外牆, 木系傢俱, 簡潔清雅!🥗來一個午餐, 三文魚雞胸藜麥沙律 配秘製沙律醬 $83 ~ 包括是日餐湯或沙律及飲品一杯! 是日南瓜湯, 濃濃的南瓜味! 三文魚是煙三文魚, 為沙律增添點點咸味! 雞胸也是煙燻的味道亦嫩滑! 秘製沙律醬有著甜甜的士多啤梨味道, 配上新鮮爽脆沙律菜, 及健康的藜麥, 超讚! 🍝墨魚汁海鮮意粉 $108 ~ 意粉有著超濃的墨魚味, 意粉軟硬適中, 煮得非常不錯! 餸亦唔吝嗇, 有滿滿的小魷魚及小帶子元貝, 粒粒飽滿又爽口! 大大份的蟹子, 入口脆卜卜, 又靚! ☕跟餐來一杯 Mocha, 再來一杯特濃朱古力 $ 32! 2杯拉花都拉得好靚, 果真有著濃濃的朱古力味!
#荃灣

🥰餐廳是純白色外牆, 木系傢俱, 簡潔清雅!

午餐