2022-02-22 20 瀏覽
荃灣廣場附近越嚟越多餐廳,但Cafe數數手指唔係好多間,這間在享成街白色主題既小店,簡約設計令我更加會留意💕下次會選擇堂食,坐喺窗邊位打卡都唔錯!🍴食物🍴黑松露野菌薄餅$98: 一打開個盒,已經聞到好香嘅黑松露味😍而且仲熱辣辣,薄的餅底咬落去好脆💥朋友本身唔食菌類佢都話好好食😂黑松露fans絕對唔可以錯過!2️⃣軟殼蟹漢堡$97: 軟殼蟹好大隻又香脆,又唔會係乾爭爭,中間夾了生菜同埋芝士,味道冇咁單一👍🏻旁邊嘅粗薯條炸得唔油膩,仲跟埋一個野菌湯添✨菌既味道夠濃郁好正!

🍴食物🍴

• 黑松露野菌薄餅
今次係第二次黎到呢間食店🥳Encore得水準一定唔差😝小店店舖比較細 容納到既人唔係好多🙆🏼‍♀️🙆🏼‍♂️外牆及內裡都以簡約既白色為主 有一個高枱既窗口位🪟食物選擇方面都幾多 薄餅意粉小食都幾齊🍝主要都係以西式為主 口味偏向大眾化😌-🔸迷你炸魚薯條薯條就食得多 但係就好耐都無食過呢個菜式🙊呢個菜式相對簡單 所以就好睇選材用得好唔好炸魚唔乾身而且魚柳都係滑身既🐟最重要係無腥味👍🏼炸得夠脆身 可以配上沙律醬食味道就會更好薯條比較粗身 略略有啲咸味🧂我就無沾茄汁食都可以-🔸香辣啖啖肉𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊Pizza係用薄脆底個隻🍕所以食完都唔會好濟香辣味好夠 所以唔食得辣既朋友就要留意返‼️茄汁底襯上牛豬雞肉同洋蔥 最緊要有芝士 係靈魂🧀餡料豐富 所以食起上黎真係啖啖肉😆佢係會愈食愈辣 呢個位好過癮😂咁樣襯個pizza都幾好食🤤-🔸紫薯鮮奶🔸菠蘿梳打凍凍地飲杯熱既紫薯鮮奶好暖心😋估唔到都有吸睛拉花☕️紫薯味香濃 不過鮮奶味就再重啲🤏🏼微微既甜 飲起幾舒服菠蘿梳打個味唔假 因為有啲食店既水果會好假🥶不過就記得要攪勻飲 如果唔係飲到底就會比較甜😌-小店食物質素唔錯嫁 大家多啲去撐小店呀💪🏽-🧸🌞C.ookngbe
今次係第二次黎到呢間食店🥳Encore得水準一定唔差😝

不過就記得要攪勻飲 如果唔係飲到底就會比較甜😌
小店食物質素唔錯嫁 大家多啲去撐小店呀💪🏽
🧸🌞C.ookngbear推介指數 👉🏼👉🏼8️⃣🌟
2022-02-16
5 分鐘 (堂食)
迷你炸魚薯條
香辣啖啖肉𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊
1K
2022-02-19 35 瀏覽
​​位置:在很多車行的小巷中新開張了一間白色咖啡店,真是好顯眼,與四同環境格格不入。環境:以純白色為主調,正方形的格局,提供座位不多,有四方枱、吧台,有一片大玻璃窗,望向街景,室內裝修相當簡單,給人一種一目了然的簡樸感覺。服務:不收加一。午市:套餐已包餐湯或沙律、餐飲。餐湯是南瓜餐湯 份量適中,質地濃稠滑溜,加了忌廉,入口柔順, 嚐到南瓜的甜香,不錯。三文魚雞胸藜麥沙律 $83份量豐富,在菜價高昂下,依然吃到那麼多的沙律菜,而且新鮮爽口,再淋上自家製的士多啤梨果醬,酸酸甜甜,帶有果香,令人胃口大開。而雞胸並不是白灼,是有少少咸味,並微煎過,肉質不柴但是乾身,是一道健康亦可口的減肥料理!蜜糖雞翼 $40五隻大小均一,炸得好香囗,沒有炸粉,脆皮肉嫩,不過淋上蜜糖有點過多!抹茶鮮奶 $30冰粒有點多,但抹茶味夠濃,打卡漂亮!
​​

服務:不收加一。

午市:
套餐已包餐湯或沙律、餐飲。
餐湯是南瓜餐湯

三文魚雞胸藜麥沙律 $83

蜜糖雞翼 $40

抹茶鮮奶 $30
冰粒有點多,但抹茶味夠濃,打卡漂亮!
2022-02-17
今次介紹一間食環境食好西食💛💛嘅好選擇比大家,其實好耐之前已經食過🤣今次介紹其他俾大家去試吓😋😋三文魚雞胸藜麥沙律🥗 $83有時都會怕沙律唔夠飽但又想健康下喎,送到嚟嘅時候先知咁大份😍第一次食慢煮雞胸肉,成日都會覺得係會好「鞋」唔好味,嚟個雞胸好好味😋肉質好爽同Juicy👍🏼💯味道醃製得啱啱好,唔會話太濃味仲要有成4大舊🥰🥰沙律菜好新鮮🥗仲配有車厘茄、粟米同藜麥增加口感同飽肚感,食落緊有層次感😍最特別係用左士多啤梨🍓汁去食配醬,酸酸甜甜更加醒胃☺️蒜油大蝦蕃茄意粉🍝 $103之前食過呢度嘅千層麵,今次試吓佢哋嘅意粉🍝先首先,必須要講個蒜油😍😍唔知多唔多人又鐘意蒜香味但又好怕食到成口都好臭,尤其是之後要帶返口罩😂🤣餐廳用左蒜油,應該加埋蒜粉亦用鮮蕃茄去去煮個🍝所以蒜味香亦有蕃茄酸甜味,正😋有成4隻🍤隻隻都幾大隻☺️唔會有任何雪藏味,食落肉質好爽口仲要好鮮甜👍🏼👍🏼抹茶鮮奶🍵 $42👦🏽👧🏻唔係好鐘意飲太甜嘅嘢🤣嚟杯抹茶一啲都唔甜,抹茶味香濃,奶嘅比例岩岩好,唔會搶抹茶本身嘅味,非常balance👍🏼青檸梳打🥤 跟餐+$10琴日去食嘢行到熱熱地,見到青檸梳打就嗌左🤣消暑解渴一定係最佳嘅選擇👍🏼

三文魚雞胸藜麥沙律🥗 $83
味道醃製得啱啱好,唔會話太濃味仲要有成4大舊🥰🥰
最特別係用左士多啤梨🍓汁去食配醬,酸酸甜甜更加醒胃☺️
三文魚雞胸藜麥沙律

蒜油大蝦蕃茄意粉🍝 $103
之前食過呢度嘅千層麵,今次試吓佢哋嘅意粉🍝先
蒜油大蝦蕃茄意粉

抹茶鮮奶🍵 $42
抹茶鮮奶

青檸梳打🥤 跟餐+$10
琴日去食嘢行到熱熱地,見到青檸梳打就嗌左🤣消暑解渴一定係最佳嘅選擇👍🏼👍🏼
三文魚雞胸藜麥沙律
蒜油大蝦蕃茄意粉
抹茶鮮奶
2022-02-15 39 瀏覽
♨️Diff. cafe荃灣享和街16號嘉華樓地下D號舖@diff.cafe ❤️見網上評論佢既食物好似幾好就走咗去試,員工夠親切,食物選擇好多,性價比高,咁啱今次我叫嘅好似唔係好啱我口味,下次可以試吓第二款,我係會再俾機會佢👍🏻📌煙三文魚配蘆筍南瓜忌廉燉飯好大個飯,大得太緊要,同埋佢落咗好多黑胡椒,每一啖都好辣,掩蓋晒所有味,個三文魚出奇地腥,我本身係食得好腥,個飯實在太漏,未食晒已經頂住個胃所以放棄🤣📌Latte 偏淡但夠大杯食物:7/10抵食:8/10環境:7.5/10。。。#荃灣美食 #食在荃灣 #tsuenwanfood #美食日記 #美食推薦 #香港美食 #香港美食指南 #coffeeshop #coffeetime #coffeelover #coffeeholic #latteart #hkfood #foodhk #hkig #hkigfood #hkfoodie #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodieblogger #foodie #foodiehk #foodporn #foodphot
♨️Diff. cafe

偏淡但夠大杯

食物:7/10
抵食:8/10
環境:7.5/10

#荃灣美食 #食在荃灣 #tsuenwanfood #美食日記 #美食推薦 #香港美食 #香港美食指南 #coffeeshop #coffeetime #coffeelover #coffeeholic #latteart #hkfood #foodhk #hkig #hkigfood #hkfoodie #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodieblogger #foodie #foodiehk #foodporn #foodphotography #foodblogger #foodstagram #相機食先 #支持小店
2022-02-15 20 瀏覽
街坊系列 – Diff. Cafe 💛雖然有啲遲🙈但小編都想係到送上祝福希望各位愛香港既為食者們都身體健康😘心想事成🥰食親既野都係好好味好高質良心店主可以財源廣進💰💰壯大經濟圈------------------------------環境: 位於荃灣既小店🪑座位唔算多純白色設計,感覺休閒舒服☺️岩哂放空衛生都做得好好👍🏻都有用上消毒劑做清潔------------------------------食物: 帶子明太子意粉 ($103) 🍝份量都幾多😍幾岩兩人一齊Share黎食醬汁濃厚😋忌廉味較重,明太子味稍稍被搶帶子煎得好好🔥岩岩好係外焦香外嫰滑仲加入左鮮味十足既蟹籽🥰増加返唔少口感意粉較為爽口🍝好岩小編口味,大家想淋啲可以講架Latte (+$20) ☕咖啡好香😍入口都好棉滑拉花都好靚📸岩哂用黎打卡------------------------------服務: 店員以後生仔為主💁🏻‍♂️效率都幾高一坐底就送上餐牌同水👏🏻態度都良好有禮------------------------------環境: 7 /10食物: 7/10服務: 7 /10地址: 荃灣享和街16號嘉華樓地
街坊系列 – Diff. Cafe 💛
雖然有啲遲🙈但小編都想係到送上祝福
希望各位愛香港既為食者們都身體健康😘
心想事成🥰食親既野都係好好味好高質
良心店主可以財源廣進💰💰壯大經濟圈

環境: 位於荃灣既小店🪑座位唔算多
純白色設計,感覺休閒舒服☺️岩哂放空
衛生都做得好好👍🏻都有用上消毒劑做清潔

食物: 帶子明太子意粉 ($103) 🍝

份量都幾多😍幾岩兩人一齊Share黎食
醬汁濃厚😋忌廉味較重,明太子味稍稍被搶
帶子煎得好好🔥岩岩好係外焦香外嫰滑
仲加入左鮮味十足既蟹籽🥰増加返唔少口感
意粉較為爽口🍝好岩小編口味,大家想淋啲可以講架

Latte (+$20) ☕

服務: 7 /10

地址: 荃灣享和街16號嘉華樓地下D號舖
人均消費: $ 100 - $ 150
2022-02-09 22 瀏覽
~煙三文魚雞胸藜麥沙律($83)🥗lunch set包左碗薯仔煙肉忌廉湯🥣,熱熱地配上沙律可以暖下個胃☺️。唔係講笑真係好少食得咁健康🙈,除咗有藜麥呢樣超級食物之外😌,仲有齊三文魚同雞胸夠晒營養同高蛋白😎。沙律仲有啲類似士多啤梨嘅醬汁🍓,酸酸甜甜咁都幾特別😙。~蟹肉露筍野菌忌廉意粉配日式溫泉蛋($108)🍝黎到嗰陣個溫泉蛋咁🤪,點知切落去原來唔係流心😂。不過我都照樣整切開撈勻落個意粉度😗,加埋creamy忌廉汁口感更佳架😎。意粉有蘆筍,洋蔥🧅同野菌食落去口感更加豐富😋,但係蟹肉就唔係好食到啦😅。~Dirty ($26)☕️其實成日都唔知dirty應該點樣先最好🤔,其實係咪應該好似奶蓋咁樣一大啖飲晒咖啡同啲奶🤥。不過我自己嘅建議快啲飲晒佢😂,如果唔係啲espresso就會沉晒底🙈。~特濃朱古力($40)🍫呢個月只係開始左冇耐已經係第三杯熱朱古力🤦🏻‍♀️,唔知點解冬天特別會想飲杯熱熱嘅朱古力🔥(個身體係咪想幫我儲脂肪🤥)。特濃朱古力飲落去唔會太甜😌,感覺上冇咁肥得黎又可以品嚐到濃濃嘅朱古力味😏。
~煙三文魚雞胸藜麥沙律($83)🥗

~蟹肉露筍野菌忌廉意粉配日式溫泉蛋
($108)🍝
黎到嗰陣個溫泉蛋[動L 動L]咁🤪,點知切落去原來唔係流心😂。不過我都照樣整切開撈勻落個意粉度😗,加埋creamy忌廉汁口感更佳架😎。意粉有蘆筍,洋蔥🧅同野菌食落去口感更加豐富😋,但係蟹肉就唔係好食到啦😅。

~Dirty ($26)☕️

~特濃朱古力($40)🍫
2022-02-09 14 瀏覽
去食個日係堂食最後一日夜晚,成日上網睇到荃灣有好多野食,今次去左呢間cafe,Diff. Cafe。裝修以白色為主,簡約風,除咗兩個人都適合一家大細去食。蟹肉蘆筍野菌忌廉意粉配日式溫泉蛋好鮮味,蘆筍野菌嗰啲都好新鮮,溫泉蛋亦都啱啱好,意粉都夠硬身,不過蟹肉覺得可以多少少。千島海鮮薄餅呢一個有驚喜,餅底夠脆薄,千島醬同海鮮呢個係不敗嘅組合好食吖❤️仲叫咗兩款唔同嘅茶,伯爵茶就一定要叫㗎啦,最驚喜嘅係薑茶,因為朋友咁啱M到,今天飲完暖暖地好舒服。
去食個日係堂食最後一日夜晚,

千島海鮮薄餅

2022-02-08 19 瀏覽
📍Diff. Cafe - #YFF荃灣-呢日同朋友經過荃灣呢條良心小店雲集既食街搵食😋適逢tea time 見到呢間純白主題既cafe環境好似幾舒服 就入咗去坐下chill下食個靚tea ٩(๑❛ᴗ❛๑)۶-💡鄉村風味Pizza ($133)呢個pizza比較接近真正既意式pizza 因為佢餅底真係好薄好脆 同我之前係意大利旅行食到既口感幾似 😛Pizza用左茄汁做底 餡料有煙鴨胸 雞肉 車厘茄 同埋 洋蔥🍕加埋香濃既芝士 整體食落甜甜地幾開胃 (・∀・) 不過略嫌份量唔算大 同朋友share搞到要爭食 食完有啲到喉唔到肺😢跟餐仲可以揀湯或者沙律 今次我地揀左salad🥗 最特別係個dressing係士多啤梨汁 出面好少見🤩 成件事好清新!-💡炸魚薯條 ($58)超級有驚喜既fish n chips 🐟🍟 朋友話係佢食過最好食既 話仲好味過係英國食到嗰啲🤣 (係咪因為英國野食太劣😛)炸魚外脆內嫩 魚肉完全唔乾 新鮮炸起既炸物真係世界級‼️炸漿好薄 咬落去唔會食到成口粉 而且趁熱食既話完全唔笠油 口感好酥脆 炸漿應該係加咗啤酒調配既 但完全唔會有酒既苦味 點埋他他醬輕輕調個味簡單一流😚至
📍Diff. Cafe - #YFF荃灣
呢日同朋友經過荃灣呢條良心小店雲集既食街搵食😋
💡鄉村風味Pizza ($133)

💡炸魚薯條 ($58)
炸魚外脆內嫩 魚肉完全唔乾 新鮮炸起既炸物真係世界級‼️
至於魚肉就幾厚肉下 炸過既魚肉嫩滑得黎又唔會炸唔熟 火候控制得幾好 整體幾高質 呢個價錢食到真係幾抵下(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

💡Latte (跟餐 +$20)

💡Mocha ($39)

兩杯拉花都好靚 靚到吸引我影左好耐相唔捨得飲住🤪
Mocha開頭飲覺得咖啡味較重 唔似好似朱古力咖啡🧐
飲飲下發覺原來個底有好多朱古力 我因為唔捨得個拉花所以冇搞勻就飲🤣 搞勻咗之後可可粉即刻濃咗好多 兩者味道平衡得幾好 而且又唔會太甜 絕對係一杯合格既mocha☕️🍫
2022-02-04 17 瀏覽
堂食最後一日,成日上網睇到荃灣有好多野食今次去左呢間cafe ,Diff. Cafe。裝修以白色為主,簡約風,除咗兩個人都適合一家大細去食。蟹肉蘆筍野菌忌廉意粉配日式溫泉蛋好鮮味,蘆筍野菌嗰啲都好新鮮,溫泉蛋亦都啱啱好,意粉都夠硬身,不過蟹肉覺得可以多少少千島海鮮薄餅呢一個有驚喜,餅底夠脆薄,千島醬同海鮮呢個係不敗嘅組合🥰好食吖仲叫咗兩款唔同嘅茶,伯爵茶就一定要調㗎啦最,驚喜嘅係薑茶因為有人咁啱M到,今天飲完暖暖地好舒服
堂食最後一日,
成日上網睇到荃灣有好多野食

千島海鮮薄餅

2022-01-30 23 瀏覽
走進小街,轉角位有一間cafe,地方不大但間隔寬敞,光線充足明亮如果像我一個人,唔覺好肚餓,怕食唔晒一碟意粉或一個pizza,可以試下點呢個迷你fish n chips,一上枱熱辣辣,啱啱炸好,魚肉很嫩,炸粉酥脆,但食到最尾略嫌油膩一個女仔再點一杯dirty,熱啡凍奶,可以hold得住呢個分明的層次,不錯不錯,但如果咖啡濃一點,鮮奶滑一點,咁樣就更好坐在吧枱享受午後陽光,面對街道的行人,發一陣子呆消磨一點時間也不錯呢,仲可以支持一下小店

2022-01-25 14 瀏覽
去開荃灣果邊,就搵下有咩正嘅cafe可以chill下搵到呢一間diff cafe開頭係OpenRice 睇相覺得環境幾好,所以訂咗位。但去到原來周圍俾車房包圍,有啲失色。2個人叫咗一個意粉(跟餐)+2杯咖啡意粉:唔錯,意粉嘅軟硬適中,味道啱啱好。我好怕啲海鮮意粉會整到勁鹹,因為海鮮本身已經有海水鹹味,其實唔需要太重手。咖啡:中規中矩,Flat white with Oat milk,可以選用較濃厚的oat milk,會更好。另一杯係有酒味嘅咖啡,都有濃烈嘅酒香,又唔會搶咗咖啡嘅味道都唔錯。
去開荃灣果邊,就搵下有咩正嘅cafe可以chill下
搵到呢一間diff cafe
開頭係OpenRice 睇相覺得環境幾好,所以訂咗位。
但去到原來周圍俾車房包圍,有啲失色。

2個人叫咗一個意粉(跟餐)+2杯咖啡

墨魚汁意粉
墨魚汁意粉
2022-01-15 41 瀏覽
自問對咖啡認識未算深🤔,而她的世界實在大得很,還需要多花時間去了解一下至於喝咖啡☕️,其實只要咖啡店有供應以酒跟咖啡的組合我也會想試😍,因為咖啡的香氣跟味道又會有不一樣的變化😌有次我在相約朋友吃晚飯前,自己先找來一間咖啡店好好休息一下,就遇上一杯未曾嘗試的咖啡酒🥤飲品君度橙酒朱古力咖啡 $49(熱)$53(冷)較為常見的咖啡酒飲品拼配,以百利甜酒加入咖啡比較常見,當然也有上次我曾經分享的一杯比較剛烈的威士忌🥃美式咖啡啦其實店家也有百利甜酒咖啡,不過看到君度橙酒朱古力🍫咖啡就要試一個了聞一下是散發淡淡的橙酒香氣,不太濃烈;喝下第一口是濃郁的咖啡味,表面還加入份量不多的奶泡增加順滑感,再來就是🍊橙酒的味道,與咖啡很配合啊~ 沒有太大的違和感,感覺這杯是🧊冰的比較好喝!清爽😆的口感很不錯呀~店家位於荃灣廣場附近的一間小店,店面不大座位亦不多但感覺溫馨😍不要小看這一家小店,吃的種類也蠻多,🍝意粉、risotto、薄餅🍕、小食、甜品也一應俱全店員的服務亦非常細心、殷勤,會推介客人店家有甚麼好吃的,可惜這次來光顧完全屬於「快閃⚡️」,有機會再來吃吃他們的食品吧!

君度橙酒朱古力咖啡 $49(熱)$53(冷)

2021-07-26
2022-01-13 18 瀏覽
落到荃灣,都係想食翻啲好食嘅西餐,所以都係食翻平時食開嘅餐廳,繼續去食diff cafe。正常lunch set都係包咗個湯,都係好好飲嘅濃湯,有厚度!呢個係茄汁大蝦意粉(個名詳細係乜我唔記得咗了😂😂)。呢碟嘅蝦就真係重點!夠大隻,仲要係爽口、彈牙!而且好有蝦嘅鮮味!應該係啲新鮮,唔係啲雪到死嘅蝦嚟。意粉嘅汁味道恰到好處,唔好好濃味,同意粉一齊食味道啱啱好,而且每條意粉都掛滿汁,正!叫多個伯爵茶芝士蛋糕,蛋糕唔算好甜,伯爵茶味濃,食落唔算heavy!好食!

伯爵茶芝士蛋糕

現在沒有了晚市堂食,我們更加要支持香港的小店,熬過這個難關!🥺💪🏻 Diff. Cafe以純白色為主調,地方小小,提供大約十幾人的座位,給人一種悠閒舒服的文青感覺,主要供應意粉、薄餅、漢堡等,重點是份量非常多,夠飽肚,而且食物水準高,一改我對cafe食物「好睇唔好食」的印象!🥚🍝蟹肉蘆筍野菌忌廉意粉配日式溫泉蛋 $98意粉煮至剛剛熟,還很有咬口!忌廉汁香濃creamy,蟹肉份量很多,十分鮮甜,幾乎啖啖都能吃到蟹肉!加了青蘆筍和野菌,增加了意粉的香氣但又不會蓋過蟹肉的甜味!🍖🍕香辣啖啖肉pizza $118有沒有人也是很喜歡TABASCO墨西哥辣椒醬?我媽媽超喜歡吃辣,不管是什麼菜式,例如牛扒、意粉等,全部都想要加上幾滴!這個香辣啖啖肉pizza用了TABASCO和番茄醬,加上juicy的雞肉,酸酸甜甜之餘又香辣惹味,讓人吃得欲罷不能!🍐🥧啤梨撻 $45外表金黃的啤梨撻非常值得一試!!!啤梨軟熟香甜,質感軟硬適中,撻皮香脆鬆化,與燉蛋香味互相輝映,為這道簡單的甜品更添層次。🍫☕Mocha朱古力 $39Mocha拉花很別緻~咖啡基底美味濃郁,帶有朱古力風味,不過略微苦澀,建議喜歡甜的朋友可

🥚🍝蟹肉蘆筍野菌忌廉意粉配日式溫泉蛋 $98
香辣啖啖肉pizza

🍖🍕香辣啖啖肉pizza $118
啤梨撻

🍐🥧啤梨撻 $45
Mocha朱古力

🍫☕Mocha朱古力 $39
Mocha拉花很別緻~咖啡基底美味濃郁,帶有朱古力風味,不過略微苦澀,建議喜歡甜的朋友可以直接點朱古力!
伯爵茶

🍵🫖伯爵茶 $32
伯爵茶帶有淡淡的清香芬芳,清新的味道與啤梨撻極為配合。
餐廳非常貼心,特別為素食者推出了整版無肉menu,帶來更多高質的素食西餐選擇。不過今次我沒有嚐到素食,下次來可以試試!#dia_素食🌱

Diff. Cafe
荃灣享和街16號嘉華樓地下D號舖