2021-12-07 38 瀏覽
食印度菜最煩惱係唔識睇MENU, 好多印度菜館都唔會有中文, 但係又會睇唔明D調味同做法, 黎呢到就完全冇問題啦。MENU有中文之餘, 店員都非常主動同我地介紹 (經理仲好靚女添!!!)另外, 餐廳好靚, 色調好鮮不過又出奇地夾, 周圍都係打卡位~~餐前有呢個小飲品, 係好重香料味, 酸酸咸咸咁, 幾得意Chicken 65 $102係一款乾身炸雞, 好香味濃, 點醬汁食既Rogun Josh $148係咖哩羊肉, 印度咖哩好食唔駛特別講, 羊肉係一舊舊, 整得好入味又淋, 唔會好羶Cheese Naan $30係CHEESE同TRUFFLE中間猶豫左好耐, 最後揀左CHEESE, 同咖哩好夾, 唔係好漏既淡淡芝士香~PUNJABI MANGO LASSI  $58呢杯基本上係每間印度餐廳都會介紹, 芒果加乳酪既味道, 唔知再加左D咩, 覺得少少酸奶味都幾開胃, 不過男朋友覺得味有D濃, 建議點唔同款試下~~GULAB JAMUN $68最後係甜品, 呢個波波主要係麵粉, 奶粉同埋印度酥油製成後, 用油炸既甜品, 浸落用幾種唔同既花同香料整成既糖水。表皮脆脆, 不過因為浸過糖水, 咬落
餐前有呢個小飲品, 係好重香料味, 酸酸咸咸咁, 幾得意

Chicken 65 $102
係一款乾身炸雞, 好香味濃, 點醬汁食既

Rogun Josh $148

Cheese Naan $30

PUNJABI MANGO LASSI  $58

GULAB JAMUN $68
最後係甜品, 呢個波波主要係麵粉, 奶粉同埋印度酥油製成後, 用油炸既甜品, 浸落用幾種唔同既花同香料整成既糖水。表皮脆脆, 不過因為浸過糖水, 咬落係軟綿濕潤,好似係印度最受歡迎, 最普遍既甜食
我自己鍾意極甜, 呢個好好食, 不過最多應該都係2粒, 今次同男朋友SHARE (自己食左一粒半 XD) , 岩岩好
一入到去覺得呢間餐廳嘅環境好有心思佈置天花掛住垂下來的一盞一盞燈泡還有一個好搶眼嘅牆身星期一的下午人不多 安排了坐窗口的位置呢度由印度人主理 亦有本地香港嘅店員所以食印度嘢唔知叫咩好都可以問一問叫咗兩個lunch set 已經包埋Drink & starter份量非常足夠 ♥︎ 嘗味拼盤 Dilliwale Ale Special Thali $138前菜 係❥炸薯仔薄片 好脆卜卜表面有博博一塵幼鹽有啲鹹味外表好似好普通 好好味這個餐已經包咗 3款唔同嘅咖喱 仲有白飯+薄餅 4pcs平時叫一個咖喱已經要百幾蚊呢個lunch set可以一次試晒幾款口味 每種咖喱嘅味道都不一樣❥奶油芝士咖喱 ❥炒蔬菜咖喱 薯仔紅蘿蔔四季豆 ❥牛油雞咖喱 Butter chicken 係個爐烤過之後先之後再煮 用牛油煮特別香滑 怪不得不是那麼平凡的配埋個甜品 ❥玫瑰小丸子 好似蛋糕嘅質感浸住一啲好甜汁 ❥芒果乳酪 Mango Lassi +$20 好解辣 加了一些芒果粒 還有nuts 的topping♥︎ 羊肉包套餐 Jama Masjid Keema Pav $110前菜都係❥炸薯仔薄片 用上免治羊肉 配上印
一入到去覺得呢間餐廳嘅環境好有心思佈置

好解辣 加了一些芒果粒 還有nuts 的topping

前菜都係❥炸薯仔薄片
用上免治羊肉 配上印度的香料
漢堡包係用咗用牛油烤香過的軟包
另上生洋蔥 切開之後都特別加咗一啲檸檬汁上去 提升味道的層次

♥︎印度奶茶+$10 有好香嘅茶葉味

Total 呢一餐lunch total $306 for 2
好值得過黎食!!
2021-12-04 646 瀏覽
銅鑼灣其實真係有好多隱世美食,今次就同朋友嚟咗呢一間新開嘅印度餐廳,上網見到覺得環境幾好睇,價錢都OK,就上嚟試吓啦。Tdoori Chicken $118識得人多嘢又點少得呢一個天多利雞呢,呢一度整非常之正宗,雞件好滑,份量好多,一定要叫!Lamb Vindaloo $158鍾意食羊嘅我哋就叫咗呢一個,辣到嚟講大概係譚仔大辣左右啦所以唔係太辣😁羊味好濃郁,都有好多舊喺入面,配埋一個Naan簡直係完美!Cheese Naan $30Naan口感係我食過最咁多間入面最好食嘅,好煙韌,你拉扯佢嘅時候會有一絲絲!Shahi Tukda with rabri $85傳統嘅印度甜品,好似印度嘅炸西多士咁樣,食落去都唔會話係超級甜,而且有啲開心果碎喺上面,好香。Punjabi Mango Lassi $58飲品方面當然要叫呢一杯Mango Lassi!呢杯係我飲過最好味嘅!唔甜,而且打得非常之順滑,而且有啲稠嘅感覺,芒果味非常濃郁!📍 Dilliwale (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場9樓

Tdoori Chicken $118

Lamb Vindaloo $158

Cheese Naan $30

Shahi Tukda with rabri $85

Punjabi Mango Lassi $58

📍 Dilliwale (銅鑼灣)
2021-12-02 217 瀏覽
<<置身印度國🍛>>身為鏡粉特登同朋友去銅鑼灣打卡,盡完責朋友話想食咖喱,於是揾揾下上到一間新開餐廳。最搞笑係周圍全部都係外國人,特別多印巴藉人士,應該我哋先係外國人吧?😂又因為咁,相信呢度的咖喱都一定好地道!.🟥牛油雞 House Butter Chicken $125🐥🟧因為太多款咖喱又係英文餐牌,大鄉里表示唔識分,我哋點咗個大路的牛油雞😂(印度餐廳通常有呢款) 即使普通菜式,但為高質😋滑溜 creamy的咖喱汁,香辣得黎會帶蕃茄的香及甜。雞肉亦很嫩滑及鮮甜,放心冇雪味😂而牛油雞唔會太辣,都適合食辣初階的朋友☺.🟨薯仔餡餅 $30 🫓🟩食咖喱當然要配薄餅!有好多款特別味道可試,我哋 揀咗薯仔餡,除咗有乾葱及青葱調味,驚喜在唔係薯仔餡,係個薄餅本身㗳落係好足薯仔味!名符其實薯仔餅💯而且好 軟熟有嚼口,亦充滿麥味不會乾爭爭。.🟦香烤免治羊肉卷 $148 🐏🟪 ✨推介✨以鐵板熱焫焫咋咋聲上菜,香氣四溢非常吸引😍羊肉味濃,夾雜了香料味道但唔會過羶,而且保持到肉汁。另外提供2款醬料:薄荷啫喱較清新,而燒烤醬就更惹味。擺底的紫洋葱片,吸盡肉汁味,甜甜酸酸都好好味
<<置身印度國🍛>>
🟨薯仔餡餅 $30 🫓🟩
🟦香烤免治羊肉卷 $148 🐏🟪
✨推介✨以鐵板熱焫焫咋咋聲上菜,香氣四溢非常吸引😍羊肉味濃,夾雜了香料味道但唔會過羶,而且保持到肉汁。另外提供2款醬料:薄荷啫喱較清新,而燒烤醬就更惹味。擺底的紫洋葱片,吸盡肉汁味,甜甜酸酸都好好味!
⬛飲品🥤⬜
✨Dilli Kesari Thandai $58
最鍾意試特式野,店主一聽到我叫,話:好少人叫架喎,大數人都唔鍾意,你真係要叫? 我本住冒險家精神照叫😆結果。。。
第一啖係鹹鹹地的梳打,重糊椒味及夾雜香料味,幾過癮的。放耐咗,會發覺佢有陣生蛋白味😂我試過一次無憾了
✨Mango Lassi $48
正常發揮~乳酪加芒果汁,不過多果肉加分!
  • 牛油雞
2021-11-25 135 瀏覽
係銅鑼灣地鐵c 出口對出既京都廣場一到9樓就聞到好濃香既炒咖哩味道店員大多都係印度人 簡單英文溝通到裝修幾有印度風格 燈光擺設及餐具都略有特色味道稍重香料風味 偏向傳統既印度舊城口味坐底會有杯薄荷Welcome drink 幾fresh 下咖哩超好味必定要叫 前菜及甜品都好有驚喜前菜$70 Thela Tikki Chaat 薯仔餅鷹咀豆涼拌充實既炸薯仔餅配上由多種豆類及香菜石榴拼上帶少辣既咖哩汁 又甜又辣好味得嚟又幾開胃主菜$148 Rogun Josh 印度咖哩燴羊肉另加$27 Naan 印度烤餅 一客4塊係正宗既印度炒咖哩!充滿大量濃郁既印度香料質感稠密既咖哩炒得好靚 羊肉既處理抵讚不會overcook只有即叫即煮先會咁好味 肉淋而彈牙更香味誘人 味道一試難忘配搭烤到脆底既蒜蓉烤餅 更令咖哩加昇華至完美既配搭*芝士烤餅即使唔加咖哩都已好好味 帶有香濃芝奶味甜品$78 Meva Kulfi With Fruits 印度雪糕配水果第一次食勁香奶味又icy口感既印度雪糕配上各款新鮮既切粒生果 refreash整個味蕾 值得一試!特飲$45 Indian Spiced Chaas大量乳酪
係銅鑼灣地鐵c 出口對出既京都廣場

蒜蓉烤餅
薯仔餅鷹咀豆涼拌
印度雪糕配水果
IndianSpicedChaas
餐廳:Dilliwale (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場9樓銅鑼灣呢間開咗兩個月嘅印度餐廳——Dilliwale @dilliwalehk 名字解作「舊城區德里市嘅食物」,呢個名喺印度非常受歡迎,所以吸引咗唔少居住喺香港嘅當地人慕名而來😌德里,Delhi,喺印度第二大城市,有食物首都之稱,餐廳嘅職員大部份嚟自印度,包括佢哋嘅廚師都喺印度人👨🏾‍🍳,以印度嘅口味為主,整出正宗家鄉菜,帶比香港人印度家鄉嘅味道😋,希望將當地嘅地道美食同特色介紹比大家😍一般印度餐廳走唔甩有咖哩🥘、燒烤、燒餅等,而Dilliwale仲主打印度街頭美食Chaats同自家製嘅甜品,最大嘅目的都喺想客人透過呢度嘅食物感受到印度嘅氣息🇮🇳,入到餐廳就已經充滿民族特色,中間嘅一幅間隔牆仲簡單介紹咗餐廳名嘅意思添👍✝️Rangdaar Papdi Bhalla Chaat 七彩涼拌:印度小餅、豆丸子 $65呢個印度特式前菜主要用印度豆麵酥糖去整,食落有啲似糖酥餅,咬落口感粉嫩甜甜哋,加上鮮乳酪、芫荽、羅望子(酸嘅豆角)、印度甜酸醬等配料,帶有陣陣鮮香酸甜嘅滋味,仲有新鮮嘅石榴粒同粒粒薯仔🥔,非常開胃,打響咗頭
餐廳:Dilliwale (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場9樓

仲有新鮮嘅石榴粒同粒粒薯仔🥔,非常開胃,打響咗頭陣🎉

✝️Dilliwale Special Thali 嚐味拼盤 $138
呢個拼盤又有印度香米Basmati,又有印度烤餅Naan,配埋惹味微辣嘅瑪莎拉咖喱烤雞Chicken Tikka Masala、
芝士菠菜Palak Paneer、
春卷、烤薯仔粒🥔,之前去印度嘅回憶一次過返晒嚟😍,每款配菜嘅味道都比較香濃,
用烤餅同飯撈埋一齊食就啱啱好,
呢個午餐加$20仲可以轉做Mango lassi印度芒果乳酪🥭,喺用乳酪、水、芒果同香料混合而成,飲落較甜充滿芒果香,有啲似我哋飲嘅奶昔🍹

✝️Shahi Tukda With Rabri 甜多士 $85
呢個甜品喺店員精心推介,將脆炸過嘅白麵包加入印度甜醬、番紅花、開心果碎同煉奶,勁似我哋平時茶餐廳食嘅西多士🤣,
陣陣煉奶香同開心果嘅可口仲增添咗唔少味道同口感上嘅享受😎
2021-11-24
8 分鐘 (堂食)
平時小編就好少食印度菜餐廳 ,今日經開呢一到就search到呢間「Dilliwale」,見到裝修都唔錯就決定去試下。去到發現餐廳其實空間都幾大,店員同客人基本上都係印度人,🤣唔講唔知仲好似去咗印度咁呀。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈Chicken Tikka Masala($128)咖喱汁好正宗,同係出面平時食開個啲港式或日式咖喱🍛完全唔同,味道上刺激好多,食到頭皮發麻,亦都重香料味,調味令雞肉超級無敵咁惹味。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈Lacha Paratha($28)牛油千層鬆餅比較酥脆薄身,配上Chicken Tikka Masala唔會遮住整個味道,兩者相輔相成。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈Cheese Naan🧀($30)個人比起Lacha Paratha會更鍾意Cheese Naan,餅皮相對更厚身,有厚重芝士味,再配上Chicken Tikka Masala一齊食好正!✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈Hara Bhara Kebab($70)呢個似印度式薯餅,一啖咬落去好飽足,入面有蔬菜蓉,面頭有顆腰果仁。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈Shahi Tukda with
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
🎈Chicken Tikka Masala($128)
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
🎈Lacha Paratha($28)
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
🎈Cheese Naan🧀($30)
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
🎈Hara Bhara Kebab($70)
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
🎈Shahi Tukda with rabri($85)
店長介紹我哋試吓呢款甜品,小編一試又真係唔錯喎😋。甜品以麵包炸至金黃,再配上煉奶同埋碎堅果🌰。
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
🎈Dilli Kesari Thandai ($58)
好特別,香料味好出,入面有堅果碎,充滿印度特色。
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
🎈Punjabi Mango Lassi ($48)
芒果Lassi酸酸甜甜,而且仲有芒果肉粒係入面😍。
2021-11-15
2021-11-22 29 瀏覽
Dilliwale 銅鑼灣我其實都幾鍾意食印度野,每隔一段時間就要食下!而今日就喺銅鑼灣食一間新開嘅印度餐廳。每次食印度餐廳我都會叫經理推介!今次佢就推介左以下呢幾樣菜式比我🥰雞鎚lollipop 🍗🍗🍗一上嚟就覺得呢一道菜好適合打卡!雞鎚好似棒棒糖咁樣排着上,然後仲有一啲香料!呢個雞鎚係配上一道青汁,青汁入邊除咗有香料之外仲有芫荽!令到雞鎚嘅香味大大提升!雞鎚一定要趁熱食!!咖喱羊肉配蒜蓉烤餅&芝士烤餅🥘印度咖喱羊肉係完全冇騷味嘅一道羊肉菜!令到本身怕讓騷味嘅人都可以輕鬆入口😋超級非常推薦佢嘅蒜香烤餅同芝士烤餅,基本上就咁食都已經好好食!點埋咖哩就更加香口了👍🏻芒果奶昔🥤食印度菜一定要飲印度嘅奶昔,因為佢嘅菜比較濃味,飲奶昔就可以減低留在口中的濃味!玫瑰甜丸子🍸呢個係一個非常之有印度特色嘅甜品,佢其實係一個炸麵包頭有啲似冬甩,配上玫瑰醬汁!喺香港人嘅口味中佢都算係一個偏甜嘅甜品,但係喺印度人心目中就剛剛好!因為佢哋真係習慣同鍾意食到咁甜🥰佢嘅造型好好特別,好似一杯甜酒咁!
Dilliwale 銅鑼灣

雞鎚lollipop 🍗🍗🍗

咖喱羊肉配蒜蓉烤餅&芝士烤餅🥘

芒果奶昔🥤

玫瑰甜丸子🍸
2021-11-22 53 瀏覽
嚐味拼盤Dilliwale銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場9樓9/F, Kyoto Plaza, 491-499 Lockhart Road, Causeway Bay在香港的印度餐廳通常由印度人開設打理, 論裝修都是很傳統的印度感覺。今次去到呢間有CAFÉ 風的印度餐廳, 讓人覺得年青活力,不再是黃黃暗暗的。食物萬變不離其中,也是食CURRY, NANN, 炸餅等印度街頭小食。SET 8B - 嚐味拼盤乜都有D, chicken tikka masala, palak panner芝士菠菜, 炒素菜, 烤餅, 小食,甜品, 汽水, 才$138 應有盡有。食咖哩就是要咖哩盡吸, 有齊飯同NANN 兩者, 唔洗二選一實在太好太幸福了。前菜是兩件烤雞塊, chicken tikka masala 是濃味, 辣中帶鹹適合夾NANN同配白米飯。素菜是三色豆加長豆,不辣反而有清甜, 當吃了一口辣咖哩再接一口炒素菜, 能有令舌頭味蕾RESET$110免治羊肉漢堡包餐, 包前菜(2件烤雞塊)同汽水。免治羊肉個汁有點辣, 厚塗在像鬆軟的餐包上,, 餐包切面更用心烤了, 第一次食幾得意, 似印度又
嚐味拼盤
Dilliwale

銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場9樓

$110免治羊肉漢堡包餐, 包前菜(2件烤雞塊)同汽水。
免治羊肉個汁有點辣, 厚塗在像鬆軟的餐包上,, 餐包切面更用心烤了, 第一次食幾得意, 似印度又加點西方街頭小食感覺。

餐飲轉了MANGO LASSE 同印度奶茶, MANGO LASSE有一粒粒芒果肉架,而印度奶茶只有淡淡香料味, 是香港人都會入到口架。

來光顧的9成都是印度人呢, 因是印度人開設, 味道正宗。
說實話,人生中吃印度🇮🇳菜好似沒幾次!適逢銅鑼灣新開了一間印度餐廳,喜歡試新事物的我,然後要品嚐一下🤪。去到現場,已經覺得餐廳很有印度風情,除了有黃色搶眼的壁畫之外,柱上都貼滿了印度的圖案。而我們看了餐牌後,就叫了兩個Set Lunch:🥘德里咖喱雞套餐 $90(牛油雞,飯,印度烤餅,小食)套餐上是咖喱牛油雞,味道很香濃,而且不會太辣,沾上印度烤餅相當惹味,而烤餅也烘得恰到好處,而雞亦很香嫩!比較特別是飯粒,因為它是比較乾身,但吃落去又不乾。小食方面是炸薯仔,香脆的外層再沾上咖喱醬,原來也是很匹配的。🐐🍔羊肉包套餐 $110(免治羊肉漢堡包,小食,生洋蔥)第一次吃印度式的漢堡包,免治羊肉配上咖喱,微辣而帶微微羊的羶味。配搭柔軟的麵包,麵上沾滿咖喱醬汁,相當惹味呢!而它更備有洋蔥,洋蔥很甜,吃到嗦嗦聲,與麵包很搭配呢!☕️印度奶茶 $38味道細滑,奶味很重,感覺很印味風情呢!🥭芒果乳酪 $48芒果乳酪上面放滿Nuts,飲下去很有口感,有種益力多配芒果的感覺,而裡面還有芒果果肉,絕對令人Refresh。總的來說,很開心可以吃到如此正宗的印度菜,而且環境舒適,下次一定要再來試其他呢😆!

🥘德里咖喱雞套餐 $90
(牛油雞,飯,印度烤餅,小食)

🐐🍔羊肉包套餐 $110
(免治羊肉漢堡包,小食,生洋蔥)

☕️印度奶茶 $38
味道細滑,奶味很重,感覺很印味風情呢!

🥭芒果乳酪 $48

• 羊肉包套餐
放工喺銅鑼灣行嚟行去唔知食乜好,想食嘅餐廳又Full哂,唯有四周圍望吓啲水牌。我哋估唔到原來銅鑼灣都有印度餐廳🇮🇳,以為尖沙咀先係集中地嘛。「Dilliwale」環境幾好,有窗面向街景,開揚啲,而且店內亦無好大浸味👍。店員以至廚師都應該係來自印度,讓人感覺正宗。尚未落單,但店員已經為我哋送上Welcome Drinks。綠色嘅賣相不難令人聯想起佢係同薄荷有關🌿,不過味道遠比想像中複雜,佢甜甜辣辣酸酸,好開胃。牛油雞HOUSE BUTTER CHICKEN($128),🥘呢度嘅牛油雞非常香濃,咖喱汁夠杰身。雖然唔算好重蕃茄味,但就多一份獨特嘅香氣,而且辣度適中。🐔雞肉大大件,肉質嫩滑,令人食唔停口。叫得咖喱當然唔少得薄餅,我哋叫咗一份🫓芝士烤餅CHEESE NAAN($30),烤餅熱辣辣,超級軟熟,就咁食都好正,而且芝士味亦算突出。印度脆米球HEAVENLY GOL GAPPE($68),呢個小食有得DIY自己玩埋一份😛。碟中嘅六個空心脆米波波,由我哋用洋蔥薯仔蓉同各式醬汁將佢填滿。成個組合食幾新穎得意,而且辣汁同薄荷汁相當惹味,話時話個辣味都幾強🌶。菠菜薯仔煎餅HARA BHARA K
Welcome Drinks
CHEESE NAAN
HOUSE BUTTER CHICKEN
HEAVENLY GOL GAPPE
HARA BHARA KEBAB
菠菜薯仔煎餅HARA BHARA KEBAB($70),煎餅一客有四件,由於係輕煎,所以唔熱氣。與其話佢係煎餅,不如話佢係薯餅更貼切🥔,因為塊餅由薯仔蓉、豆蓉、菠菜同荽茜整成,口感同日式可樂餅有啲似,但又帶小小辣味。
SHAHI TUKDA WITH RABRI
甜多士SHAHI TUKDA WITH RABRI($85),佢係港式西多啲同類,但味道就不一樣。🍞麵包經脆炸,再淋上大量邪惡甜奶作伴,甜甜的,好解辣。其他配料仲包括開心果同杏仁等,果實粒粒好香,並能豐富口感。
總括嚟講,呢頓印度晚餐充滿驚喜,係一個特別嘅體驗😎!因為睇餐牌嘅時候,根本唔係好想像到菜式係點嘅樣,特別係啲小食,長知識了!
2021-11-09
CHEESE NAAN
HOUSE BUTTER CHICKEN
SHAHI TUKDA WITH RABRI
2021-11-10 81 瀏覽
雖然喺香港食過印度野 不過呢度有啲食物都比較少見 辣度都係有料到😏今次我叫左regular spicyWelcome drink 係薄荷好重 鹹鹹地 飲落非常清涼例如第3幅圖有紅色sauce果碟係印度雪糕 一上枱我以為一粒粒豆腐😂 食落好有香料味 同杯飲品味道好似 香味加奶香椰香 幾好食家!第一次試薯仔餅 Thela tikki chaat 將薯仔煎成餅狀 上面好多醬汁+鷹咀豆+紅石榴粒 個醬係酸同辣果種後勁嘅辣度 食到要飲返啖野🤣Chicken masala好好食 香辣俱備 用椰菜花餅去沾嚟食 食唔停口!𝗧𝗶𝗸𝗸𝗶 𝗖𝗵𝗼𝗹𝗲𝘆 𝗖𝗵𝗮𝗮𝘁 $𝟳𝟬𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗧𝗶𝗸𝗸𝗮 𝗠𝗮𝘀𝗮𝗹𝗮 $𝟭𝟮𝟴𝗚𝗼𝗯𝗶 𝗣𝗮𝗿𝗮𝘁𝗵𝗮 $𝟯𝟬𝗗𝗶𝗹𝗹𝗶 𝗞𝗲𝘀𝗮𝗿𝗶 𝗧𝗵𝗮𝗻𝗱𝗮𝗶 $𝟱𝟴𝗖𝗵𝗮𝗻𝗱𝗻𝗶 𝗞𝘂𝗹𝗳𝗶 𝗙𝗮𝗹𝘂𝗱𝗮$𝟴𝟱

第一次試薯仔餅 Thela tikki chaat
果種後勁嘅辣度 食到要飲返啖野🤣

𝗧𝗶𝗸𝗸𝗶 𝗖𝗵𝗼𝗹𝗲𝘆 𝗖𝗵𝗮𝗮𝘁 $𝟳𝟬
𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗧𝗶𝗸𝗸𝗮 𝗠𝗮𝘀𝗮𝗹𝗮 $𝟭𝟮𝟴
𝗚𝗼𝗯𝗶 𝗣𝗮𝗿𝗮𝘁𝗵𝗮 $𝟯𝟬
𝗗𝗶𝗹𝗹𝗶 𝗞𝗲𝘀𝗮𝗿𝗶 𝗧𝗵𝗮𝗻𝗱𝗮𝗶 $𝟱𝟴
𝗖𝗵𝗮𝗻𝗱𝗻𝗶 𝗞𝘂𝗹𝗳𝗶 𝗙𝗮𝗹𝘂𝗱𝗮$𝟴𝟱
2021-11-09 56 瀏覽
銅鑼灣近日開了一間食印度菜的餐廳,餐廳有一幅色彩繽紛的打卡牆,很美呢!餐廳有多款不同的印度菜式可以揀,而我們選擇了一些入門菜式試試!Chicken Lollipop,這款棒棒雞好香印度香料味,雞肉棒稍稍炸過,外層脆口,內裡肉質juicy,而且用上錫紙包住骨既部分,方便用手拎起食!Butter Chicken ,這款咖喱味道幾香,不會太辣,重印度香料味,雞肉份量都幾多,肉質嫩滑!Garlic Naan,這裡的蒜味薄餅不會好油,外層烤到有點脆身,薄餅幾香蒜蓉味,點上咖喱一齊食特別惹味!Punjabi Mango Lassi,食印度菜又點可以少了一杯Lassi,芒果味的Lassi酸酸味味,而且還有芒果肉粒在入面,這杯飲品解辣一流!
2021-11-02
午餐
食果日係blue Monday, 返工返到灰灰地想食下啲濃味同正宗既印度丫中東丫既菜式上網搵到銅鑼灣開咗一間新嘅印度菜餐廳,OpenRice book 仲有9折__________________________🔹𝚃𝚑𝚎𝚕𝚊 𝚃𝚒𝚔𝚔𝚒 𝙲𝚑𝚊𝚊𝚝 薯仔餅配涼拌鷹咀豆 $70👰🏻:🌕🌕🌕🌑🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑Keto friendly: ❌上枱好色彩繽紛,好吸引人去食撈左蕃茄粒,青瓜粒,yogurt 同啲甜脆絲食落味道好複雜,結合左甜,辣同微酸creamy 既味道,比我想像中辣,一食就食得出係香料味好重既印度菜.薯仔餅有炸過,應該係先將薯仔磨蓉再加左澱粉先炸,食落超級有飽足感。不過因為俾一堆濕既野活埋,所以食落唔係脆身.整體感覺唔差,不過未必岩港人口味.小知識: chaat是一系列食品的統稱,指印度酸甜爽口的街邊小吃。.🔹𝙺𝚊𝚜𝚑𝚖𝚒𝚛𝚒 𝚁𝚘𝚐𝚞𝚗 𝙹𝚘𝚜𝚑 印度燴羊肉 $148👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌗🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑Keto friendly: ❌傳統印度名菜,呢個真心好食,羊肉燴到好淋好入味,有種食炆牛腩間既錯覺.咖哩除左應有既咖喱味之外,仲食到啲煮到好濃好杰就黎變茄膏程度既蕃茄鮮甜味,更
食果日係blue Monday, 返工返到灰灰地
想食下啲濃味同正宗既印度丫中東丫既菜式
上網搵到銅鑼灣開咗一間新嘅印度菜餐廳,
OpenRice book 仲有9折

__________________________

👰🏻:🌕🌕🌕🌑🌑
🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑
Keto friendly: ❌
上枱好色彩繽紛,好吸引人去食
撈左蕃茄粒,青瓜粒,yogurt 同啲甜脆絲
不過因為俾一堆濕既野活埋,所以食落唔係脆身
整體感覺唔差,不過未必岩港人口味
小知識: chaat是一系列食品的統稱,
指印度酸甜爽口的街邊小吃。
印度燴羊肉

👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌗
Keto friendly: ❌
咖哩除左應有既咖喱味之外,仲食到啲煮到好濃好杰就黎變茄膏程度既蕃茄鮮甜味,更加昇華,辣度係微辣,全部野好perfect match!! 用黎點印度烤餅一流!
小知識: 聽店員話同其他咖喱(例如𝙼𝚊𝚜𝚊𝚕𝚊)可以配雞配海鮮,𝚁𝚘𝚐𝚞𝚗 𝙹𝚘𝚜𝚑一定係配羊
🔹 𝙶𝚊𝚛𝚕𝚒𝚌 𝙽𝚊𝚊𝚗 蒜蓉烤餅 $27

👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌗
Keto friendly: ❌
一客四件,熱辣辣好香蒜蓉牛油味,烤得好鬆軟
🔹𝙿𝚊𝚗𝚎𝚎𝚛 𝙿𝚊𝚛𝚊𝚝𝚑𝚊 芝士饀餅 $35

👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌗
Keto friendly: ❌
同樣一客4件,食落就係印度烤餅fill up 左芝士,芝士唔係屬於濃味或者拉絲果啲,淡淡然但又幾香,
同樣烤得好鬆軟,兩款烤餅都好好食
🔹𝙿𝚞𝚗𝚓𝚊𝚋𝚒 𝙼𝚊𝚗𝚐𝚘 𝙻𝚊𝚜𝚜𝚒 $48

👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
Keto friendly: ❌
Mango Lassi 係芒果酸奶,
飲落有芒果甜中帶酸,幾開胃既小清新飲品
比起坊間其他餐廳嘅Mango lassi足料

落左好多nuts同埋大粒芒果🥭粒
🔹𝙼𝚎𝚟𝚊 𝙺𝚞𝚕𝚏𝚒 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝚏𝚛𝚞𝚒𝚝𝚜印度雪糕配水果 $𝟽𝟾

👰🏻:🌕🌕🌕🌑🌑
🤵🏻:🌕🌕🌕🌑🌑
印度雪糕奶味比一般既雪糕更濃
上面灑滿左果心果仁同玫瑰花🌹碎(?!)
奶香混合著果仁香和豆蔻香料的特殊香味

口感帶些少冰感,幾特別,
不過我都係中意普通雪糕多啲🤪
但係我覺得可以一試既
‼️總體就係一間食正宗印度菜既餐廳,價錢少貴。餐廳會不定期咁攪buffet,如果可以一次過食多啲款,感覺幾吸引
舖頭新開張,加上係樓上店,人流較少,可以同店員傾下計。佢話餐廳係由正宗印度🇮🇳人開既,連waiter, waitress同啲廚都係印度人,得佢一個香港人,方便同食客溝通。
2021-11-08
印度燴羊肉
2021-11-07 98 瀏覽
「Dilliwale」位於銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場9樓,就在我公司附近,今晚約咗同事一齊轉吓口味試食印度菜😘😘餐廳環境空間寬躺,以紅綠座椅🪑為主,好有印度風味😍Welcome Drink: 每人入座都會有一小杯類似香草🌿檸檬汁,咸咸酸酸帶香草製成嘅飲品🤔🤔Butter Chicken $128 因為朋友不太食辣,所以揀咗牛油雞,烤雞與蕃茄糊及奶油煮成嘅菜式,溫潤醇厚,好好吃😋😋跟其它印度菜的濃重香料味不一樣🇮🇳Lacha Paratha牛油千層鬆餅$28 &Garlic Naan蒜蓉烤餅$27說薄餅,我們點了這一個比較酥化酥香的 Lacha Paratha,朋友喜歡因為這一種薄餅本身就是香,酥香就是人人喜歡的原因。而我的個人口味,始終喜歡,又軟又唔乾帶點蒜蓉及焦香嘅 Naan Bread👍👍Gol Gappe$68小食,Gol Gappe,印度脆米球,加入spicy 嘅洋蔥薯蓉,配上羅望子及濃郁的薄荷味醬汁,是餐前的開胃佳品👍👍Shahi Tukda with rabri 甜多士$85其實好少食甜品,因為怕肥,不過今日店長介紹,不妨一試,炸到金黃脆身麵包,浸漬番紅花調味的糖

Butter Chicken $128

Lacha Paratha牛油千層鬆餅$28 &
Garlic Naan蒜蓉烤餅$27
說薄餅,我們點了這一個比較酥化

Gol Gappe$68

Shahi Tukda with rabri 甜多士$85
其實好少食甜品,因為怕肥,不過今日店長介紹,不妨一試,炸到金黃脆身麵包,浸漬番紅花調味的糖漿,淋上煉奶及碎堅果,味道真係好甜,不過都幾特別😋

Dilli Wale Banta $58
就像一杯Soda Lemonade,拿上手,已聞到陣陣透入心脾的清新感,呷一口,冰凍清新,檸檬味傳神,酸甜適中,喝幾口已暑氣全消👍

Masala Ginger Chai ☕️ $38
在印度🇮🇳大街小巷都會出現,印度奶茶☕️,飲落香料茶,加上薑,入口順喉,味道特別👍
2021-11-01