Dio cafebar位於鴨巴甸街,以朝啡夕酒的概念,讓人盡情享受生活的每一刻。這次我們嘗試了一系列全新且充滿香港特色的雞尾酒,簡直就像是用雞尾酒來介紹香港一樣。🍹☕🌆1. HAWTHORN FOREST:這杯雞尾酒以冷萃咖啡、山楂洋甘菊糖漿和咖啡利口酒為基底,搭配山楂餅,帶來開胃清新的口感。🌳🍎☕❤️2. TEA LEAF EGGNOG:這款雞尾酒以半奶半奶油、醬油和八角茶糖漿為基底,展現出茶葉蛋的風味。🍵🥚🌟3. MOSYTER:這杯雞尾酒以白味噌、乾型苦艾酒、蓬萊酒和鮮味苦味酒調製而成,帶有生蠔的感覺,散發出獨特的味道。🐚🍶🌿😋4. LO BAK GO:這款雞尾酒以蘑菇浸泡的琴酒、白蘿蔔糖漿和Dolin Dry Vermouth為基底,仿佛在一杯中品嚐到了蘿蔔糕的美味。🍄🥕🍸👌5. PEPPER TOM:這杯雞尾酒以白胡椒浸泡的伏特加、醃酸菜糖漿、辣椒利口酒和鹽水溶液調製而成,帶來刺激的胡椒湯風味。🌶️🥃🌶️🔥這一系列的雞尾酒絕對是挑戰味蕾極限的絕佳選擇。Dio cafebar以其獨特創意和香港特色的調酒,讓人在愉悅的氛圍中享受美食和美酒的結合。無論是喜歡傳統風味還是喜歡冒險尋找新滋味

這一系列的雞尾酒絕對是挑戰味蕾極限的絕佳選擇。Dio cafebar以其獨特創意和香港特色的調酒,讓人在愉悅的氛圍中享受美食和美酒的結合。無論是喜歡傳統風味還是喜歡冒險尋找新滋味的人,這裡都能滿足你的口感需求。🎉🍹🌇😍
週未終於可以放鬆一下,在選好的晚飯地點對面有家很小的酒吧,從裝修到音樂都感覺很chill,還未餓先去喝一杯,想不到有意外驚喜!這家酒吧剛好在做Seasonal Signature Cocktail Menu,結果一試便忍不住跟著Bar Tender的建議,從淡口到重口味一次全試了!❤ Hawthorn Forest $128Bartender在我們面前調制,茅台和咖啡的香氣撲鼻而來,加上山楂果的甜味,整個飲料超易入口,女仕首選!👍🏼 Tea Leaf Eggnog $128以茶葉蛋作主題的雞尾酒,用上本土的浸泡酒"五味雜陳" ,中醫草藥和西方技術融合出來的產物,沒有違和卻多了份獨特!帶有八角香味,略鹹的雞尾酒,充滿了中國氣色和創意,值得一試。👍🏼 Moyster$128重點是夾在杯邊的蠔葉!蠔葉夾著紫菜,吃起來真的超像生蠔味!咬一口再喝酒,真的有像在吃一道appetizer 🦪❤ Pepper Tom $128白胡椒粉灑滿杯邊,沾著杯邊把辛辣的胡椒粉一起喝起來,微辛帶點新鮮的微酸感,又是另一番體驗!👍🏼 Lo Bak Go $128Seasonal Menu中最重口味!上面一層蝦香的泡
週未終於可以放鬆一下,
在選好的晚飯地點對面有家很小的酒吧,
從裝修到音樂都感覺很chill,
還未餓先去喝一杯,想不到有意外驚喜!

結果一試便忍不住跟著Bar Tender的建議,
從淡口到重口味一次全試了!

❤ Hawthorn Forest $128
Bartender在我們面前調制,
茅台和咖啡的香氣撲鼻而來,
加上山楂果的甜味,
整個飲料超易入口,女仕首選!

👍🏼 Tea Leaf Eggnog $128
以茶葉蛋作主題的雞尾酒,
用上本土的浸泡酒"五味雜陳" ,
中醫草藥和西方技術融合出來的產物,
沒有違和卻多了份獨特!
帶有八角香味,略鹹的雞尾酒,
充滿了中國氣色和創意,值得一試。

👍🏼 Moyster$128
重點是夾在杯邊的蠔葉!
蠔葉夾著紫菜,吃起來真的超像生蠔味!
咬一口再喝酒,真的有像在吃一道appetizer 🦪

❤ Pepper Tom $128
白胡椒粉灑滿杯邊,
沾著杯邊把辛辣的胡椒粉一起喝起來,
微辛帶點新鮮的微酸感,又是另一番體驗!

👍🏼 Lo Bak Go $128
Seasonal Menu中最重口味!
上面一層蝦香的泡沫,綿滑鹹香!
記得要吃上面的蝦米再喝,
真的有蘿蔔糕的感覺!😆
很特別,很有趣,
重點是,想不到挺好喝!

❤ Vietnam Dirty $128
意猶未盡,
本想再多喝一次Hawthorn Forest,
但看到有最愛的Dirty,怎樣也要試試!
用火把Rum燒熱以沖製越南咖啡,
看著閃爍著藍光的酒倒進滴漏壼中,
很有儀式感之餘整個酒吧頓時充斥著咖啡和酒香!
用了椰奶作Dirty的Base,香味倍增~

值得一試,有點期待他們下一期的作品!😍
2024-04-13
  • Pepper Tom
  • Hawthorn Forest
早前約了朋友在中環行街,無意中於PMQ附近發現了這間不甘平凡的朝啡晚酒cafe bar 😉🌟Winter blazer 零售價:$128 結合了糖水和丸子元素,帶有濃厚的溫暖氛圍,而且配上慢煮蜜糖十分滋補!是我同朋友最喜歡的一杯cocktail ❤️🌟Canton-knees 零售價:$128 一款以柑橘、冬瓜料和NIP稀有乾酒為基調的cocktail。柑橘和冬瓜配料增添了清爽風味,而NIP稀有乾酒則提供了層次感和豐富度。🌟Salted Lime Highball零售價:$128這款cocktail帶有微咸口味,搭配了檸檬的酸爽和清新,帶來了獨特而令人愉悅的味道體驗。🌟Jasmine Dream零售價:$128 Jasmine Dream是一款強烈的cocktail,結合了茉莉花茶味Vodka。茶的風味與Vodka的結合,呈現出獨特而深邃的口感。🌟Keung Sour 零售價:$128一款以姜汁汽水和果汁為主調的cocktail。整體酸甜可口,而姜味亦增添了微辣風味,給人一種刺激卻十分悦人的感覺。🔍餐廳:DIO Cafe Bar 🏠地區:中環📍地址:中環鴨巴甸街8號新中環大廈地舖
早前約了朋友在中環行街,

🌟Winter blazer
零售價:$128

結合了糖水和丸子元素,
帶有濃厚的溫暖氛圍,
而且配上慢煮蜜糖
十分滋補!
是我同朋友最喜歡的一杯cocktail ❤️

🌟Canton-knees
零售價:$128

柑橘和冬瓜配料增添了清爽風味,
而NIP稀有乾酒則提供了層次感和豐富度。
Salted  lime  highball

🌟Salted Lime Highball
零售價:$128

這款cocktail帶有微咸口味,
搭配了檸檬的酸爽和清新,
帶來了獨特而令人愉悅的味道體驗。

🌟Jasmine Dream
零售價:$128

Jasmine Dream是一款強烈的cocktail,
結合了茉莉花茶味Vodka。
茶的風味與Vodka的結合,
呈現出獨特而深邃的口感。
Keung  Sour

🌟Keung Sour
零售價:$128

一款以姜汁汽水和果汁為主調的cocktail。
整體酸甜可口,
而姜味亦增添了微辣風味,
給人一種刺激卻十分悦人的感覺。

🔍餐廳:DIO Cafe Bar
🏠地區:中環
📍地址:中環鴨巴甸街8號新中環大廈地舖
  • WINTER BLAZER
  • Canton-knees
約咗中環返工嘅frd飲野,佢介紹左一間bar,daytime 係café ,夜晚係bar,一入門口已經好香咖啡味Menu 有好多以廣東菜式為主題嘅cocktail ,我地就試左新出嘅spring cocktail menu😋Hawthorn forest茅台不老,帶點醬香味,加上cold brew coffee,紅棗菊花味,整體甜甜的好易入口,後段咖啡味幾突出,仲可以配埋山渣餅~Lo bak go 真係有冬菇,蘿蔔味,泡沫帶有蝦米咸香,有點海水味,飲落好清新Mosyter 白麵豉味嘅Gin,配搭蠔葉同紫菜,真係好有蠔味😳😳Tea leaf eggnog以茶葉蛋為概念,加左有蛋同八角嘅syrup,幾滑,好rich,個人覺得有啲似toffee糖🤣Pepper Tom白胡椒味幾勁,另外因為有咸酸菜,帶點酸味,係胡椒豬肚嘅概念Keung sour薑糖,甜醋,加Ginger ale,新鮮lime juice &同薑汁,令我諗起食薑醋嘅日子🥺好有創意嘅cocktail ,非常欣賞👍🏻👍🏻

Hawthorn forest

Lo bak go

Mosyter
白麵豉味嘅Gin,配搭蠔葉同紫菜,真係好有蠔味😳😳

Tea leaf eggnog

Pepper Tom
白胡椒味幾勁,另外因為有咸酸菜,帶點酸味,係胡椒豬肚嘅概念

Keung sour

好有創意嘅cocktail ,非常欣賞👍🏻👍🏻

2024-04-07
5 分鐘 (堂食)
  • Tea leaf eggnog
中環日與夜。集啡酒於一身Cafe Bar Dio Store主打朝啡夕酒,日間賣咖啡、晚間賣酒隱藏中環鴨巴甸街斜坡中,今次試試港式玩味調酒!CANTON -KNEESN.I.P Rare Dry Gin.Carbonated Winter Melon Juice, Hong Kong Eucalyptus Raw Honey基酒為Dry Gin,加入冬瓜汁和尤加利蜜糖作調味,另外還有一串糖冬瓜,味道出較清新VIETNAM DIRTYDark RumClarified Pineapple Juice, Coconut Milk, Vietnamese Drip Coffee即場研磨咖啡粉,再用越式咖啡壺滴漏咖啡,咖啡液滿滿慢慢地流入,每一口往下喝,會品嚐到更多的奶味和甘甜,非常奇妙 JASMINE DREAMJasmine Tea Pearl-Infused Vodka Pu'er Tea-Infused Old Tom Gin,Rough Vermouth Maraschino Liqueur, Orange Bitter絕對花香十足但亦酒勁十足一款雞尾酒。以香片和普洱加進Gin 和V

中環日與夜。集啡酒於一身

CANTON -KNEES
N.I.P Rare Dry Gin.

VIETNAM DIRTY
Dark Rum

JASMINE DREAM

Jasmine Tea
絕對花香十足但亦酒勁十足一款雞尾酒。以香片和普洱加進Gin 和Vodka !

📍DIO CAFE BAR
G/F, New Central Mansion, 8 Aberdeen Street Central.
2024-04-10 20 瀏覽
中環有間朝啡夕酒,我哋搵咗日去試🍸環境細細,但五臟俱全,裏面勁多唔同嘅烈酒😀由於冇咩諗法,所以都係叫bartender 介紹🤓佢哋出咗個Canton-inspired spring cocktail menu,裏面有五款,然後我哋試哂🤣個人最鍾意HAWTHORN FOREST✌🏾佢係有茅台酒、咖啡liquor, Chamomile Syrup😀首先成個presentation 好特別,佢係叫你一啖山楂餅一啖酒🙈飲到茅台嘅酒香味之餘又甜甜地👍🏼Pepper Tom都幾係我口味~胡椒豬肚湯既味道,完全飲唔到vodka 味,好香嘅pepper🍸而另外嗰三杯分別係蘿蔔糕、蠔葉麵豉同埋茶葉蛋🤣真係好香港地道風味🍸蘿蔔糕係鹹香,mushroom infused gin👍🏼Moyster係white miso infused gin,一啖蠔葉一啖酒,好鮮😝除咗呢啲特別嘅選擇,佢都有啲係signature同Classic嘅Cocktail😌Enjoy~

2024-04-09 19 瀏覽
一講起中環的bar,好多時想到蘭桂芳,行到路口想飲杯咖啡,但入到店見到不同酒,又撩起我飲酒的意慾。天氣熱,但餐廳都有spring cocktail menu,仲要crossover廣東菜式,叫左蘿蔔糕,發菜蠔豉同茶葉蛋。先飲了茶葉蛋,感覺很特別,bar tender 好有心思用苦精造成茶葉蛋的裂痕造型,入口唔苦很甜,酒味不太濃烈,十分易入口,重點很creamy也很够凍❤️蘿蔔糕,一見到就估到,幾粒蝦米,大啖一飲,哇,完全係蘿蔔糕精華,一大啖連foam飲,食到蝦米,真係原隻上😎飲到最底都重飲到蝦米味,好鮮甜😆蠔豉髮菜,喜歡飲烈酒必選,飲啖酒,gin酒味重,我最愛,bar tender話飲完連蠔葉加紫菜吃一口,omg真係蠔味同gin 酒味在口腔立即無曬,反而岀了深深的蠔味。三款酒不同的味道,三款也必推,下次會帶🐷來試❤️Bar tenser係鎮店之寶😜👍🏻

三款酒不同的味道,三款也必推,下次會帶🐷來試❤️

Bar tenser係鎮店之寶😜👍🏻
2024-03-29 233 瀏覽
中環的酒吧都各具特色,有時間時都喜歡跟朋友去不同的酒吧試試,感受不同酒吧的特色。去開上環九如坊那邊吃晚飯,時間未到,就找一間酒吧先閒坐一下,這家酒吧是朝啡夕酒,所以黃昏時分就有不同的人士光顧,可以飲啡或喝酒都有,很是有趣。酒吧不大,都是吧枱,可以看著調酒師調酒,也可以跟調酒師直接交流,也很不錯,雖然小小的要家,但光顧的人頗多,或啡或酒,絡繹不絕。今次飲既cocktail 是他們用上亞洲不同的元素為主題的cocktails,很是特別。🌟Vietnam Dirty 這個顧名思義,是用上越南有名的滴漏咖啡作主題。這杯cocktails 以dark rum 為酒底,先將菠蘿汁及椰奶mix 在一起,菠蘿汁是將咖啡rum形成2 層layers, 然後將dark rum 加熱去滴漏越南咖啡,整個presentation 都很有趣。所以送上來是是熱的,然後咖啡味濃郁之餘,rum 酒的味道很濃,而椰奶的味道也很突出,整杯cocktail 的味道都很出眾,有點類似愛爾蘭咖啡般,朋友大讚,十分的出色👍🏻🌟Salted lime highball 我這杯就以鹹柑桔為主題的cocktail,用上陳皮浸的威士忌為

🌟Vietnam Dirty

🌟Salted lime highball
我這杯就以鹹柑桔為主題的cocktail,用上陳皮浸的威士忌為酒底,再配上鹹柑桔利口酒,再配上sparking water,因為是威士忌,所以飲落帶點甘苦,另外帶點淡淡的煙燻味,不喜歡甜的朋友選這杯就對了。

🌟Dates with longan
這杯是以龍眼為主題,龍眼,是我鍾意的水果,這杯就以龍眼浸的rum 作為主調,加上dry vermouth 及curaçao, 所以是酒比較濃,當中帶點龍眼的清甜,調酒師建議先飲一啖酒,再吃龍眼,味道會更出。

這裏除cocktails,還有很多不同種類的gin酒,同時亦與本地酒品牌「五味雜陳」合作,創新東方草本為主題的港式元素雞尾酒,有機會再來試試~
  • Salted Lime Highball
  • Dates with  longan
香港 🇭🇰真的有很多勵害的調酒師🥰我們喝到其中兩杯 還特別是用了 香港🇭🇰製的酒 調出來的Canton-Knees $128好喜歡 💕 喝到快底時 買不要讓人收 心想一定要把它喝光光!!酸酸甜甜 超易入口 像是份檸檬冬瓜成人版😆但喝起來完全不像覺得有酒精在🤣妹妹們女生們一開始必點Vietnam Dirty $128噢😯平時expresso martini 就喝的多 愛爾蘭🇮🇪 咖啡☕️也好多但越南🇻🇳耶?!喝起來超順 而且很好 👍打卡 調酒師會在客人面前滴漏咖啡☕️ (好拍🤫 )底是椰子🥥奶和菠蘿🍍汁 即便 dark rum 底也超易入口!!一大口一大口 喝進去也沒在怕 甜甜舒服~Winter Blazer (酒酿丸子)$128哈哈哈😆 真正的酒酿丸子🍡!!酒精版的熱薑茶 沒聽錯是「熱」🔥(如果生理期能來一杯 暖胃又暖身) 在酒吧耶 想不到吧~~女生們有藉口可以😌來喝一杯啦 咔、咔Dates With Longan $128這杯酒精比前面的三杯強多了 但帶甜身 還是易入口的而上面的龍眼浸了兩星期!!喜歡 💕直接一口吃下去 再一口酒 爽但不能太強烈酒精的朋朋們可能就一小口一小口來一下 比較好
香港 🇭🇰真的有很多勵害的調酒師🥰
我們喝到其中兩杯 還特別是用了 香港🇭🇰製的酒 調出來的
Canton-Knees
Canton-Knees $128
酸酸甜甜 超易入口 像是份檸檬冬瓜成人版😆
但喝起來完全不像覺得有酒精在🤣妹妹們女生們一開始必點
Vietnam Dirty $128
也超易入口!!一大口一大口 喝進去也沒在怕 甜甜舒服~
Winter Blazer(酒酿丸子)
Winter Blazer (酒酿丸子)$128
(如果生理期能來一杯 暖胃又暖身) 在酒吧耶 想不到吧~~
女生們有藉口可以😌來喝一杯啦 咔、咔
Dates With Longan
Dates With Longan $128
這杯酒精比前面的三杯強多了 但帶甜身 還是易入口的
但不能太強烈酒精的朋朋們可能就一小口一小口來一下 比較好
Salted Lime Highball
Salted Lime Highball $128
還不知道這杯的名字時鼻子👃一嗅過去 就知道~鹹檸檬 🍋 !!
而wisky 裡 infuse了陳皮 微香 喝進去又鹹鹹酸酸 非常有趣 又醒神
Jasmine Dream
Jasmine Dream $128
名宇這麼漂亮!!真會被騙到 這杯酒精味濃烈耶!!真的要小心 哈哈
但Jasmine Dream 先是茶香 再來滿滿的酒感 酒精人直接來這杯 挑戰一下吧

朝啡晚酒(1100-1800咖啡;1600-2345調酒)
中間 1600-1800 兩項都有 大家就可以先一杯啡😌精神一下
直落喝他們的調酒到晚上🌃
2024-03-19
$418 (其他)
Canton-Knees
Vietnam Dirty
Winter Blazer(酒酿丸子)
Dates With Longan
Salted Lime Highball
Jasmine Dream
  • Winter Blazer
一開始比依間店吸引嘅地方係佢會cafe x bar✨而是即係佢日間係cafe專賣coffee☕️,而到咗夜晚先搖身一變做bar專賣Cocktail🍸(o^^o) 而且即使係夜晚嘅Cocktail,佢哋都會加入咖啡嘅元素去調配,鍾意飲咖啡嘅大家可以不妨去試吓(*¯︶¯*)順帶一提,佢最近轉咗款新嘅winter cocktail menu,let’s go tryyyyy😌💜Keung Sour🍸 💰$128第一啖飲落係幾有平時飲開嘅豬腳薑味,薑味唔會太重,所以都幾易入口( ´▽`) 當我哋飲耐少少,等啲冰溶溶地嘅時候,就會飲到豬腳薑嘅味會出啲,反而薑味會少啲,呢個時候就會飲到少少甜味😙💜Cold brew young🍸 💰$128依杯cocktail嘅其中一個signature位係佢配上咗一支burnt cinnamon,所以一開頭聞起上嚟會有肉桂味,飲落除咗有cold brew tea 同cold brew coffee嘅元素,仲會有soda water mix埋一齊,成杯酒嘅味道唔會好濃烈,但係會有少少焦味🤏💜Vietnam Dirty🍸 💰$128依杯Cocktail嘅最大賣點係佢混

💜Keung Sour🍸 💰$128

💜Cold brew young🍸 💰$128

💜Vietnam Dirty🍸 💰$128
依杯Cocktail嘅最大賣點係佢混合咗越南滴漏咖啡☕️同dark rum,而底層就椰奶、菠蘿汁等調配而成~淨係睇佢嘅咖啡同椰奶嘅分層已經覺得好吸情( ´▽`)好適合打卡✨
Keung Sour
Cold brew young
Keung Sour
Cold brew young
2024-03-16 43 瀏覽
有兩個禮拜假期🤣😍!我立刻同姊妹們去左最近被Timeouthk評為最佳酒吧既Dio Café Bar,Chill一下先!呢度日間主打高級咖啡,下午時段開始供應雞尾酒,這間酒吧的雞尾酒非常具有本地特色,尤其是他們與本地利口酒品牌「五味雜陳」合作推出的Winter Cocktail menu, 😜裡面每一款雞尾酒都好有玩味。使用的材料有部分都幾得意,帶有濃厚老香港風味!酒吧座位不多,所以好快爆滿,當我看著調酒師製作每一杯雞尾酒時都感到好新奇,看著東西方融合的調酒過程,不禁好奇會帶來什麼樣的味道? 🦊⭐️Winter Blazer中式杯子,放上兩片薑做裝飾,旁邊跟配小丸子,成個外表已經好破格,呢杯暖笠笠嘅雞尾酒,係以「五味雜陳」,洛神花酒作基底,加入自己煮的蜜糖薑茶,味道甜甜酸酸,有少少當歸味,好似我阿媽鄉下飲嗰啲甜薑酒感覺,係回憶啊!😍加埋小丸子,食嘅時候放喺酒入邊浸一浸,入入味,QQ彈彈有得咬下,好玩!⭐️Vietnam Dirty 調酒師用上 燒熱Rum 酒配搭越南滴漏咖啡,焦烤後滴落底有Pinacolada,椰子水、椰子cream、少少蜜糖上形成分層狀態,飲時需要大啖少少,如飲咖啡Dir
有兩個禮拜假期🤣😍!

⭐️Winter Blazer

⭐️Vietnam Dirty
調酒師用上 燒熱Rum 酒配搭越南滴漏咖啡,焦烤後滴落底有Pinacolada,椰子水、椰子cream、少少蜜糖上形成分層狀態,飲時需要大啖少少,如飲咖啡Dirty,一口氣由面飲到底,上面Rum酒熱下面果汁冰凍,冰火交融😜味道fruity♥️特別!

⭐️Canton-Knees
用香港品牌「無名氏」手工氈酒做基底 ,加入本地蜜糖檸檬汁、梳打水、冬瓜汁,又甜又易入口,配上糖冬瓜,一路飲酒又咬啖糖冬瓜特別Sweet!
原來呢杯度數比較高,有成40度,如果想整醉個女仔,就叫比佢飲啦!🤣🤣🤣

⭐️Salted Lime Highball
用上陳皮Whiskey特製的鹹檸檬,利口酒、加入Sparking Water ,配上一粒鹹柑桔做點綴,成杯鹹鹹地,又甜甜地!好味清新之作,度數都有成40度!又係啱比女仔飲醉嗰啲🤣

⭐️Drunken Chicken (烈酒類)
呢杯「醉雞」好大陣容🤣有紹興花彫酒,糟鹵、辣椒酒、洛神花酒,加上幾粒杞子,最抵死臨尾仲加幾滴雞精添!好似好補🤣呢杯酒又咸又辣,酒精濃度調酒師話不能估計😜配上青瓜用來refresh一下鹹味👍淨係睇住佢整都覺得好有趣!🤣

⭐️Leekgroni(烈酒類)
呢杯係我最期待嘅!煮熟左既京蔥去辣,中間冰塊係佢哋嘅logo,d酒甜甜地,其實呢杯係最濃烈嘅酒,因為甜,會不知不覺咁飲晒,我本身唔係好飲酒,但係我好鍾意呢一杯!飲到我high high 地!🤣
2024-03-15
  • Leekgroni
  • Canton-knees
  • WINTER BLAZER
今日同朋友喺中環食完dinner,就過咗嚟鴨巴甸街嘅「DIO Cafe Bar 」飲番幾杯,呢間酒吧朝早係咖啡店,夜晚就搖身一變做酒吧,bartender誠意推介最新嘅winter menu,係canton-inspired signature cocktail,見到啲材料都覺得好過癮,成個menu嘅cocktail由上而下,酒精濃度由淺入深,我哋分別嗌咗6杯。🍸 Winter Blazer 呢一杯喺熱嘅cocktail,bartender會先用熱水坐熱咗隻杯,base喺用本地品牌「五味雜陳 Magnolia Lab」出嘅洛神花利口酒 Roselle Liquer,所以帶點酸味,再加入慢煮蜜糖去中和個酸度,配埋薑片同小丸子,成個賣相好似中式糖水,小丸子浸一陣就有少少酒味,玩味十分重。🍸 Salted Lime Highball呢一杯喺用陳皮infused嘅whisky做base,加入咸檸味嘅Cordial、金橘味Liquer同梳打水,飲落去好似飲緊咸檸水咁,酒味唔係好重,非常容易入口,如果想再咸少少嘅話可以加埋杯上個粒咸檸檬入去攪拌,味道好清新,適合做頭一杯cocktail! 🍸 Ca

🍸 Winter Blazer

🍸 Salted Lime Highball

🍸 Canton-knees
呢一杯喺用本地品牌「無名氏 N.I.P 」嘅Gin做base,帶有杜松子、桂花、黃金梨等各種草本材料嘅清香,再加入本地製造嘅龍眼花蜜同有氣冬瓜汁,飲落去都係屬於唔重酒味而又清甜潤喉嘅cocktail,配埋杯上個串糖冬瓜,特別有上一個年代嘅香港風味。

🍸 Vietnam Dirty
呢一杯係見住個bartender表演即場磨咖啡粉,用餐廳朝早賣嘅咖啡以越式滴漏咖啡嘅做法沖出,而最特別嘅地方喺bartender會用Dark Rum加點火燃燒嘅高溫去代替熱滾水去沖咖啡,好有視覺效果,而個底就係用椰奶同菠蘿汁混合而成嘅Pina Colada,飲嘅時候要大啖d先可以一啖飲哂咖啡加椰漿,第一啖入口會有咖啡同Rum味帶來第一層嘅苦味,之後會有椰子帶來第二層嘅甜味,同最後就有菠蘿汁第三層嘅酸味,味道層層分明非常特別!

🍸 Dates with Longan
呢一杯會係酒精濃度比較高嘅酒,以Goji & Candied Date- Infused Rum、Dry Vermouth同Curacao做base,喺有蜜棗同龍眼味嘅甜酒,飲落去口感比較乾身同重酒感,杯上仲有浸酒浸咗兩個星期嘅龍眼乾,食落去都有少少酒味。

🍸 Jasmine Dream
呢一杯都係酒精濃度比較高嘅酒,以用茉莉花茶infused嘅Vodka同普洱茶infused嘅Gin做base,飲落去茉莉花茶嘅茶味比較出,混合咗櫻桃酒同橙酒兩隻甜酒,所以飲落去唔會苦,既有茶香亦都有甜味。

📍中環鴨巴甸街8號新中環大廈地舖
Salted  Lime  Highball
Vietnam  Dirty
Dates  with  Longan
Jasmine  Dream
不用多說都知道Soho區有不少寶藏cocktails bar,每一間都有自己的獨創cocktails 但是Dio Store 比較特別,會隨季節有不同的Menu,還會融入香港的特色元素,例如糖冬瓜、鹹檸檬,更被time out hk評為best bar! 下班來小酌幾杯感受微醺作為咖啡控,印象最深刻的一杯是VIETNAM DIRTY用上Rum酒配搭越南滴漏咖啡,底部以菠蘿汁、椰奶、椰子水混合,分層很漂亮,待滴漏咖啡慢慢滴下來,微微焦香的越南咖啡和酒香很到位,跟調酒師說起才知道這裏的咖啡也很受歡迎朋友很有個性,說男人的不喜歡帶甜的cocktails,特別點了一杯SALTED LIME HIGHBALL給他,用上了陳皮whiskey 特製的鹹檸檬和柑橘口味的利口酒和Sparkling Water ,意外地酒精含量不算太高,幾易入口少女心的女同事點了一杯Jasmine Dream,base用了香片茉莉和普洱在gin 和vodka浸泡 喝一口之後,威士忌酒香充斥於口腔,隨後帶出茶香的餘韻印象深刻的還有一杯drunken chicken真的要看個人口味,如果喜歡吃醉雞的一定很愛,重本用上「滴雞精

作為咖啡控,印象最深刻的一杯是VIETNAM DIRTY
用上Rum酒配搭越南滴漏咖啡,

印象深刻的還有一杯drunken chicken
真的要看個人口味,如果喜歡吃醉雞的一定很愛,重本用上「滴雞精」真的有雞味,蘸上旁邊脆青瓜,別有一番風味

這裏的氣氛出奇地好,不知不覺越飲越多

—————-

VIETNAM DIRTY

DRUNKEN CHICKEN

JASMINE DREAM

—————————————————

𖠿𖥣 Dio Store (中環)
中環鴨巴甸街8號新中環大廈地舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #foodstagram #diostore
___
🥇Follow @eathkgirls @eathkgirl
#eathkgirls
#食港女
  • Jasmine  Dream
Canton-Knees: 一瓶充滿南方風情的調酒,帶有微妙的辣椒風味,帶來激動人心的味蕾體驗。💯‼️Dates With Longan: 這款飲品結合了甜美的棗子和龍眼,帶來豐富的果味香氣,讓人沉浸在柔和的口感中。💯‼️Salted Lime Highball: 這款調酒帶有鹹鹹的青檸風味,清新怡人,適合夏日享用,讓人回味無窮。💯‼️LEEKGRONI: 以韭菜為基調的經典調酒,帶來獨特的草本風味,讓人驚艷於不尋常的組合。💯‼️KEUNG SOUR: 這款酸甜調酒以檸檬為基底,口感清爽,帶來一絲絲的微酸,讓人心情愉悅。💯‼️Winter Blazer: 寒冷冬夜的暖胃佳品,散發出溫暖的香氣,讓人感受到溫暖如春的舒適。酒釀丸子: 這款獨特的酒釀風味調酒,帶有濃厚的酒香,搭配著丸子的口感,營造出獨特的美食體驗。💯‼️舔舔脷指數:🌟🌟🌟🌟🌟🌟/6環境指數: 🌟🌟🌟🌟🌟/6服務指數:🌟🌟🌟🌟/6性價比指數:🌟🌟🌟🌟/6回頭指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6<滿分🌟🌟🌟🌟🌟🌟>以上屬小編主觀(非專業)食評,所有意見只供參考

舔舔脷指數:🌟🌟🌟🌟🌟🌟/6
環境指數: 🌟🌟🌟🌟🌟/6
服務指數:🌟🌟🌟🌟/6
性價比指數:🌟🌟🌟🌟/6
回頭指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6

<滿分🌟🌟🌟🌟🌟🌟>
以上屬小編主觀(非專業)食評,所有意見只供參考
2024-03-01
2024-03-09 16 瀏覽
哩間位於中上環嘅Cocktail bar可以話係我近期最中意去chill嘅地方,bar面積唔大,全吧台設計,好適合三五知己黎飲嘢傾計!哩度嘅調酒師仲會好詳細介紹每一杯cocktail, 體驗非常之好🥰哩度嘅cocktail非常特別,大部分都用中式做crossover!今晚我就試左幾杯:🍸Canto-knees - 酒味唔重,重果味,好refreshing! 第一杯不妨一試👍🏻🍸Vietnam Dirty - 中意飲越式咖啡嘅一定要試!佢用椰奶加Rum做base, 加埋滴漏咖啡,真係好似飲唔越南咖啡咁🤣🍸Drunken Chicken - 個人覺得係最特別嘅一杯!佢竟然加左幾滴雞精,飲落除左酒味仲咸咸地,好似真係食緊醉雞咁👍🏻👍🏻👍🏻🍸Dates with Longnan - 以桂圓紅棗茶做idea, 酒味比較濃,但真係好香!龍眼用酒浸過,唔會好甜👍🏻👍🏻🍸Jasmine Dream - 普洱茶加幾款唔同嘅酒,酒味較重,好酒人士啱哂!🍸Leekgroni - 最後係酒精濃度最高嘅’leekgroni’, 味道同一般negroni差唔多不過更清新,正👍🏻👍🏻