2023-03-16 489 瀏覽
晏晝想搵個悠閑同舒服啲嘅地方坐下,就過嚟呢度,陽光透過落地玻璃射入餐廳,好舒服,餐廳裝修又靚,坐落感覺好寫意,我點咗sunset salad、明太子海鮮意粉同iced latte沙律主要有羽衣甘藍同生菜,仲有蕃茄仔同啲種子,配埋醋食,開胃,意粉咬落有啲爽口烏冬嘅口感,但冇咁粗,幾特別,個汁有好多明太子,海鮮份量都夠,有帶子、魷魚同三文魚子,iced latte好好味,咖啡同奶嘅比例啱啱好,好飲,成餐飯有旅行嘅感覺

2023-02-24 441 瀏覽
⌂ 銅鑼灣Ehonia @ehoniahk 銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場9樓1號舖星期一至三 11:00 - 18:00星期四至六 11:00 - 20:00星期日休息💡只限現金、八達通💡無加一!· Tiramisu $58· Fettuccine Carbonara $88· Homemade Cheeseburger with Grilled Potatoes $98︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸#ewm銅鑼灣#ewmcafe︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸*・゜深水埗價錢Cafe゜・*行完誠品有啲肚餓但出面落雨無帶遮點算好?9樓誠品出面就有間Cafe啦!無限時Open Area 落地式玻璃Cafe!原來係兩間Cafe Share 同一個位~ 見到格嚟間Cafe嘅Latte嘅價錢係$32?!平過深水埗( ゚∀ ゚) (但有朋友飲過就話麻麻啦...)呢度環境咁正好啱讀書/同朋友行完街過嚟飲返杯嘢食個包!可惜食物嘅質素都麻麻,不過我哋都係為咗個Tiramisu 而黎的!₍ᐢ⸝⸝•ω•⸝⸝ᐢ₎︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸
⌂ 銅鑼灣

#ewm銅鑼灣
#ewmcafe

*・゜深水埗價錢Cafe゜・*

๑ Tiramisu $58
為咗個Tiramisu而黎(˶ᐢᗜᐢ˶)
賣相勁靚,咖啡味都超級重
面頭加埋玫瑰花瓣
食落仲有淡淡嘅玫瑰味啊!
手指餅唔會浸咖啡酒浸到爛晒!而且啲Cream好香滑!略嫌酒味唔夠多!!
總括黎講層次十分豐富!

๑ Fettuccine Carbonara $88
手工意粉好有咬口同好香蛋味!
而且仲有Pancetta ,係正宗嘅Carbonara 啊!
但略嫌寬條面吸乾晒啲汁,同埋落油好似落得多咗,所以覺得成個口感都好乾同成口油! ( •᷄⌓•᷅ )

๑ Homemade Cheeseburger with Grilled Potatoes $98 (homemade beef patty, red onion, tomato, fried egg, grilled new potatoes)
普通Burger 會有嘅味!無咩特別,但焗薯角食得仲係硬硬的....好似未熟orz…

#銅鑼灣美食 #hk #hkdaily #hkfoodie #美食 #hkfoodie #food #hkfood #hkig #foodiehk #foodinstagram #foodphotography #手機食先#foodpics#foodblogger #香港美食 #hkigshop #餐廳推薦 #餐廳推介 #銅鑼灣好去處 #香港美食指南 #銅鑼灣隱世 #銅鑼灣隱世餐廳 #Brunch #隱世餐廳 #EggBenedict
2022-09-27
去銅鑼灣,落去希慎嘅時候,我都會嚟呢間飲咖啡,☕️有好多唔同嘅選擇,呢度地方開陽,同朋友黎坐得又舒服😚今日黎食lunch,嘢食OK喎🥰🍽️Hanger Steak🥩 肉質鮮嫩,配上3種嘅配料醬汁, 好味😋😋🍴我最鍾意嘅「雜菌黑松露意粉」🍝黑松露配上意粉,正🤤最後再加我鍾意食既🍴Cream Cheese Bagel🥯 , 外脆內軟🤤而家叫2杯啤酒,會送一隻「Premium 」日本嘅酒杯🍺靚🥰

今日黎食lunch,嘢食OK喎🥰

🍽️Hanger Steak🥩
肉質鮮嫩,配上3種嘅配料醬汁, 好味😋😋

🍴我最鍾意嘅「雜菌黑松露意粉」🍝
黑松露配上意粉,正🤤

2023-01-02
  • 雜菌黑松露意粉
  • Hanger  Steak
  • Cream  cheese  Bagel    🥯
2022-12-12 2248 瀏覽
📍打卡٩꒰◍・ᗜ・◍꒱۶𝑒𝒽𝑜𝓃𝒾𝒶♡┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈♡呢日無意發現位於誠品出面既一個小角落😳,坐落左一塊可以滲入淡淡日光同夜景既落地玻璃;而稍帶復古小燈既小店設有吧檯,三角檯同bar檯,無論係想Decent食個lunch,定係靜靜食個甜品都可以✨PAN SEARED HANGER STEAK WITH CHIMICHURRI $128 💕封門柳佐阿根廷青醬-南瓜蓉-薯蓉💌三色配醬既彩虹擺盤令人忘記一切煩惱🌈封門柳煮得恰到好處 帶咬口之餘肉味濃郁,絕對係一種視覺味覺既享受•̤▿•̤三款醬和諧之中各帶特色,亦無過分既調味蓋過食材本味。SOUS VIDE DUCK BREAST WITH PUMPKIN PUREE $98慢煮鴨胸配南瓜蓉💌選擇困難症一問下,店主表示鴨胸係新出餐單。軟軟既慢煮鴨胸不會感到油膩,配合古斯米同色彩繽紛既沙律好似一件藝術品💓(´,,•ω•,,)TIGER PRAWN LINGUINE IN HOMEMADE LOBSTER SAUCE $108虎蝦龍蝦意粉💌分量又足又軟既意粉配上大隻虎蝦🦐,以番茄仔點綴。係同朋友分享既好選擇•̤▿•̤GUACAMOLE TOA
📍打卡٩꒰◍・ᗜ・◍꒱۶𝑒𝒽𝑜𝓃𝒾𝒶

封門柳佐阿根廷青醬-南瓜蓉-薯蓉

三款醬和諧之中各帶特色,亦無過分既調味蓋過食材本味。

慢煮鴨胸配南瓜蓉

虎蝦龍蝦意粉

GUACAMOLE TOAST $62
牛油果醬多士

💌濃厚牛油果醬帶一絲酸,好開胃!麵包好味 Chewy又夠香(*´ч`*)

HOMEMADE TIRAMISU $58 💕
提拉米蘇

💌招牌既自家製Tiramisu入口輕盈,口中滿佈淡淡咖啡香味💫不論飯後甜品,定係下午茶都好適合ฅ•̀ω•́

整體:4.7/5

餐廳好有設計感,感覺去左充滿藝術氣色既博物館度過一個慢活時間🌸,不得不係人來人往既銅鑼灣感到一絲世外桃源既感覺(୨୧ᵕ̤ᴗᵕ̤)值得一去💙!

📍ehonia
銅鑼灣希慎廣場 9F
♡┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈♡
【A little hidden gem at Hysan Place】
Right outside 9F of the massive Eslite floor,"ehonia" is a lovely light meal cafe with choices of pasta, mains, dessrts, salads and toasts🥪🥗. Their signature tiramisu is a must to try, compared to normal tiramusu, the fluffy light dessert is best for an afternoon sweetness with a elegant plating. The tender hanger steak is another must try with the creamy pumpkin puree💓!In particiular I really enjoyed the tranquil environment there.💫

想睇更多我既食評同分享 可以follow我ig @puddingfoodhk ๑ºั╰╯ºั๑🍮

#hkfoodie #hkfoodies #hklifestyle #hklifestyleblogger #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfood #hkhealthyfoodblogger #giveawayhk #giveaway進行中 #銅鑼灣打卡 #銅鑼灣美食 #食好西 #pasta #香港區美食 #tiramisu #ehonia #setlunch #ティラミス #相機食先 #hkigfood #香港カフェ #銅鑼灣咖啡店
2022-12-12 372 瀏覽
有次同事放工諗住近近地試下e間西餐廳😊餐廳係open kitchen,座位可以隨意坐,餐廳主要提供主食,飲品咖啡可以係隔離咖啡店買🥰店主不定期會換餐牌😋🌸TIGER PRAWN LINGUINE IN HOMEMADE LOBSTER SAUCEE個係龍蝦汁意大利粉,上面有大大隻鮮味彈牙嘅虎蝦,用牛油煎過👍🏻意大利粉係自家製,有少少似伊麵嘅質感😝🌸SMOKED SALMON CEASAR SALAD煙三文魚好新鮮,色澤又靚,沙律入面有唔同種類嘅沙律菜,配埋秘製醬汁,味道好fresh😊🌸TIRAMISUE個Tiramisu 好好味😍入面有香香滑滑嘅cream 加埋香濃嘅咖啡手指餅,味道好夾,又唔會太甜❤️

🌸SMOKED SALMON CEASAR SALAD

🌸TIRAMISU

2022-12-04 977 瀏覽
— #cowcow銅鑼灣上網見到希慎有間裝修好靚樓底又高又開揚空間感十足嘅餐廳收工決定去食番餐 enojy下( ˶ˊᵕˋ)੭♡呢一間餐廳主要係賣西式嘅食物如果想飲嘢嘅話就可以喺隔離購買• ───── ✾ ───── •𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫 :⧐ GUACAMOLE TOAST | $62⧐ HOMEMADE TIRAMISU | $58⧐ PAN SEARED HANGER STEAK WITH CHIMICHURRI | $118⧐ WILD MUSHROOM FETTUCCINE IN CREAMY TRUFFLE | $88⧐ SCRAMBLED EGG WITH BLACK TRUFFLE TOAST | $62• ───── ✾ ───── •⸝⸝⸝☾ WILD MUSHROOM FETTUCCINE IN CREAMY TRUFFLE落咗好多好多嘅蘑菇同黑松露加埋cream嘅味道真係好濃郁令到口腔充滿住黑松露嗰陣獨特嘅味道麵底係粗身小小嘅FETTUCCINE軟硬度煮得好適中好值得一食(*˙˘˙*)ஐ⸝⸝⸝☾ PAN SEARED HANGER STEAK WITH CHIMIC
— #cowcow銅鑼灣

令到口腔充滿住黑松露嗰陣獨特嘅味道
麵底係粗身小小嘅FETTUCCINE
軟硬度煮得好適中
好值得一食(*˙˘˙*)ஐ

⸝⸝⸝☾ PAN SEARED HANGER STEAK WITH CHIMICHURRI
一上菜就覺得擺盤好有心機
有南瓜蓉、薯蓉同Chimichurri Sauce可以配嚟食
大概烹調至五成熟
而且好貼心咁已經為我切件
非常唔錯( ˶ˊᵕˋ)੭♡

⸝⸝⸝☾ GUACAMOLE TOAST
我最鍾意就係呢個牛油果醬多士
牛油果醬調味比較酸味重
係我好喜歡嘅口味
而且仲落咗啲番茄落去
個醬都仲非常綿滑(✿´༥`✿)

⸝⸝⸝☾ SCRAMBLED EGG WITH BLACK TRUFFLE TOAST
滑蛋配黑松露真係絕配
而且黑松露都幾多
鍾意食黑松露同炒蛋嘅朋友可以試吓ദ്ദി˶ー̀֊ー́ )

⸝⸝⸝☾ HOMEMADE TIRAMISU

抵食 𝟻 / 𝟻
♡ ••┈┈┈┈┈┈┈┈•• ♡
📍Ehonia (銅鑼灣) @ehonia
2022-11-30
15 分鐘 (堂食)
♡ Iced Chocolate $45聽聞位於ehonia旁邊既N.O.T.既朱古力非常出色😎 飲落超濃郁 淡淡可可香🍫 而且甜度唔高 啱哂我口味🤤 值得一試🥳The signature chocolate in N.O.T. literally trickled my taste buds😋 It’s super duper rich and the sweetness of chocolate was perfect for my liking🥰 Worth a try🤎評分: 8.5/10🌟♡ Homemade Tiramisu $58個個講到唔試唔得既tiramisu 終於有時間試到😍 首先個份量超大 比較適合share食😌 一食落幾軟滑同重咖啡味😆 反而酒味同芝士香就冇乜喇🫣 而且手指餅俾咖啡浸得太淋扣咗少少分😟Amazed by their huge portion size!!!🤩 Tiramisu was rich in coffee flavour☕️ while the taste of mascarpone cheese was quite plain🥲 Besi
♡ Iced Chocolate $45
評分: 8.5/10🌟

♡ Homemade Tiramisu $58
Amazed by their huge portion size!!!🤩 Tiramisu was rich in coffee flavour☕️ while the taste of mascarpone cheese was quite plain🥲 Besides, lady fingers were a bit soggy too🥹 It’s slightly disappointing🫠
評分: 7/10🌟
—————————————————————————————
Ehonia (銅鑼灣)

𓍼 #foodietiffhk
𓍼 #foodietiffcafe
𓍼 #foodietiff甜品
𓍼 #foodietiff銅鑼灣
𓍼 #foodietiff黃店💛

#hongkong #hkcafe #cafehopping #hkcafehopping #hongkongfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hongkongcafe #ehonia #香港美食 #美食推介 #美食攝影 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣黃店 #香港好去處 #다방 #홍콩 #홍콩맛집 #홍콩일상생활
Homemade  Tiramisu
Iced Chocolate
Iced Chocolate
2022-10-25 255 瀏覽
»《ᴇʜᴏɴɪᴀ》位於希慎廣場的商業大廈裡隱藏一處滿滿歐陸風格咖啡店其實正正在誠品書店的一旁絕對是為職場客戶以及購物狂提供的一個歇腳點最獨特的是那塊超大的落地玻璃,能俯瞰利舞臺附近街道在此吸收日光的養份,坐大半天也不感過分(自我感覺良好)ᴇʜᴏɴɪᴀ和ɴᴏᴛ是共用一個空間但其實2家店是分開的 買咖啡要到NOT那邊.
小店人潮沒停過,但不會久等
想坐在窗邊位要早點到.菜單亦會定期稍微調整 ~⚘ ʙʟᴀᴄᴋ ᴛʀᴜꜰꜰʟᴇ ꜱᴄʀᴀᴍʙʟᴇᴅ ᴇɢɢ ᴛᴏᴀꜱᴛ $62當日輕食方面只有多士可選 平日有沙律以手工麵包為基礎 放上各種配料 炒蛋及黑松露醬的香氣就相當誘人簡單而又豐富的輕食 ♡ ♡ ♡~
⚘ ꜱᴏꜰᴛ ꜱʜᴇʟʟ ᴄʀᴀʙ ꜱᴘᴀɢᴇᴛᴛɪ ɪɴ ᴄʀᴇᴀᴍʏ ᴄʀᴀʙ ʀᴏᴇ ꜱᴀᴜꜱᴇ $108
主食點了軟殼蟹忌廉雪魚籽醬意粉忌廉醬汁濃郁、手工麵條與普通意分不同手工麵體粗身彈牙!超煙韌!每條麵條都掛滿忌廉醬 吃到一半已經很有飽肚感個人覺得性價比不俗
~
⚘ ᴋᴜᴍᴀᴍᴏᴛᴏ ʙᴇᴇꜰ ʀɪꜱᴏᴛᴛᴏ ɪɴ ᴛᴏᴍᴀᴛᴏ ʙᴀꜱɪʟ ꜱᴀᴜᴄᴇ $98另一碟則點了熊本牛羅勒意大
»《ᴇʜᴏɴɪᴀ》
位於希慎廣場的商業大廈裡
隱藏一處滿滿歐陸風格咖啡店
其實正正在誠品書店的一旁
絕對是為職場客戶以及購物狂提供的一個歇腳點
最獨特的是那塊超大的落地玻璃,能俯瞰利舞臺附近街道
在此吸收日光的養份,坐大半天也不感過分(自我感覺良好)
ᴇʜᴏɴɪᴀ和ɴᴏᴛ是共用一個空間

以手工麵包為基礎 放上各種配料
炒蛋及黑松露醬的香氣就相當誘人
簡單而又豐富的輕食 ♡ ♡ ♡

主食點了軟殼蟹忌廉雪魚籽醬意粉
忌廉醬汁濃郁、手工麵條與普通意分不同
手工麵體粗身彈牙!超煙韌!
每條麵條都掛滿忌廉醬 吃到一半已經很有飽肚感
個人覺得性價比不俗

另一碟則點了熊本牛羅勒意大利飯
無知的筆者向店員提出意大利飯偏硬身
店員有禮貌地解釋其實正宗的意大利飯
外表軟滑但中心仍保留些微硬度,就像未煮熟的米飯
吃到偏硬的現象是正常的。
平日吃到軟身是迎合香港人口味
牛肉粒煎得生熟度剛好,份量頗多
搭配酸味的羅勒醬,吃起來很開胃

⚘ ʜᴏᴍᴇ ᴍᴀᴅᴇ ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ $58
鹹食份量足夠吃飽但想到等一下的甜點還是好期待!
自家製的招牌甜品ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ 是必點項目

再到鄰近的啡店配兩杯咖啡
下午的時光就是這麼簡單與悠閒
ʀᴀᴛɪɴɢ : 7.5/10
2022-10-08 221 瀏覽
銅鑼灣日光下短聚今日難得可以同閨蜜短聚就約咗喺銅鑼灣希慎廣場嘅餐廳第一次嚟呢間餐廳,差啲搵唔到原來要轉去後面餐廳好光猛,坐喺溫暖嘅陽光下面飲咖啡係一大享受不過呢間餐廳好奇怪,買嘢食係一間餐廳,買嘢飲係隔離一間餐廳,想買齊兩樣嘢係要比兩次錢嘅😆餐廳嘢食同飲品都質素唔錯都值得再嚟嘅🥰Scrambled Egg with Avocado Toast $62個滑蛋好香好滑,再加埋好Fresh嘅牛油果味道清新又好味Ehonia (銅鑼灣)銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場9樓1號舖
銅鑼灣日光下短聚

今日難得可以同閨蜜短聚
就約咗喺銅鑼灣希慎廣場嘅餐廳
第一次嚟呢間餐廳,差啲搵唔到
原來要轉去後面

餐廳好光猛,坐喺溫暖嘅陽光下面飲咖啡
係一大享受

不過呢間餐廳好奇怪,買嘢食係一間餐廳,
買嘢飲係隔離一間餐廳,
想買齊兩樣嘢係要比兩次錢嘅😆

餐廳嘢食同飲品都質素唔錯
都值得再嚟嘅🥰

個滑蛋好香好滑,再加埋好Fresh嘅牛油果
味道清新又好味

Ehonia (銅鑼灣)
銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場9樓1號舖
在銅鑼灣中心地帶的希慎廣場高層辦公大樓大堂內,有一家專為職場客戶以及瘋狂購物後、需要休息歇腳的購物客服務的輕食餐室 - ᴇʜᴏɴɪᴀ。開業於辦公室大堂的開放區域,與毗鄰的咖啡店共用一個空間,位置其實不算多,算是讓大家歇一下。餐廳享有超大的落地玻璃,讓食客享受著日光吃得身心舒暢。.已經多次到訪,今次於周末下午茶時段來到,餐廳人流很多依然座無虛席,需要稍等了一下才有位置。餐單選擇貴精不貴多,主要有三款主食、數款沙津及吐司等輕食以及一款招牌甜品。選擇跟上次稍有不同,應該是會定期更換餐嘩。.✿ ᴛᴏᴍ ʏᴜᴍ ɢᴜɴɢ ʀɪꜱᴏᴛᴛᴏ ᴡɪᴛʜ ᴍᴜꜱꜱᴇʟꜱ 💲98主食點了青口冬蔭公意大利飯,擺盤不錯很吸引。冬蔭公的味道很濃滿有辣勁,如果不能吃辣的朋友可能需要留意。個人覺得性價比不俗。.✿ ꜱᴛᴇᴀᴋ ꜱᴀʟᴀᴅ 💲108這客牛柳沙津是個人最愛,牛柳煎得生熟度剛好,五成熟不會太老過鞋。沙津除了有大量沙津菜配黑醋汁外,還伴有一點健康生果例如藍莓、奇異果和紅石榴等,令味道層次更豐富。.✿ ʜᴏᴍᴇ ᴍᴀᴅᴇ ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ 💲58餐廳自家製的招牌甜品是ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ,色彩繽紛打卡一流。

✿ ꜱᴛᴇᴀᴋ ꜱᴀʟᴀᴅ 💲108

✿ ʜᴏᴍᴇ ᴍᴀᴅᴇ ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ 💲58
餐廳自家製的招牌甜品是ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ,色彩繽紛打卡一流。ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ口感濕潤軟滑,手指餅經咖啡充分浸泡,面撒上一點點脆片增加口感。難得味道不算甜、咖啡味很濃,是個人喜歡的味道。
ʜᴏᴍᴇ ᴍᴀᴅᴇ ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ

再配兩杯咖啡☕️☕️,在日光下渡過寫意悠閑的一個下午。

不專業食評 nei.foodie
下午茶
ʜᴏᴍᴇ ᴍᴀᴅᴇ ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ
𝕋𝕒𝕜𝕖 𝕒 𝕤𝕖𝕒𝕥, 𝕨𝕙𝕖𝕣𝕖𝕧𝕖𝕣 𝕪𝕠𝕦 𝕝𝕚𝕜𝕖, 𝕟𝕒𝕥𝕦𝕣𝕒𝕝 𝕤𝕦𝕟𝕝𝕚𝕘𝕙𝕥 𝕚𝕤 𝟙𝟘𝟘% 𝕘𝕦𝕒𝕣𝕒𝕟𝕥𝕖𝕖𝕕🌞今次特別d,先講環境🤘🏽客人比較多,無刻意為環境相,不過從以下食物相都可以睇到光線有幾充足、空間感有幾正😌🔨樓梯級特別有feel呢。雖然我唔飲咖啡☕️但對住好食既Tiramisu又忍唔到口🙊🫢自家製既兩層Tiramisu軟綿綿,表面鋪滿可可粉🍫、花瓣🌸同埋脆脆。呢個價錢呢個份量,很可以☄️☕️Homemade Tiramisu | $58Burger🍞麵包經過烤焗香脆得黎又唔會燶,漢堡🐂肉質唔錯幾juicy,配上番茄🍅、紫洋蔥🧅、沙律菜🥬,旁邊仲有幾件香口可愛焗薯仔🥔。呢杯🧊冰凍朱古力一d都唔普通,濃郁得黎有微甘既味道,最岩鐘意唔太甜 (非專業估計65-70%) 🍫既朋友💃🏽。🍔Homemade Cheeseburger with Grill Potatoes | $98🍫N.O.T. Iced Chocolate | $42轉換一下環境,☀️陽光直射既檯面,將食物顯得更新鮮🏄🏽。阿拉斯加煙三文魚🐠sourdough 加埋紫洋蔥🧅,整件toast口感豐富好滿足

☕️Homemade Tiramisu | $58

🍫N.O.T. Iced Chocolate | $42

轉換一下環境,☀️陽光直射既檯面,將食物顯得更新鮮🏄🏽。阿拉斯加煙三文魚🐠sourdough 加埋紫洋蔥🧅,整件toast口感豐富好滿足🤪。介紹埋個🥭芒果牛油果🥑沙律,滿滿der水果同沙律菜,how refreshing🫦🧚🏽‍♂️!

🐟Smoked Salmon Toast | $62
🥑Mango Avocado Salad | $68
午餐
Ehonia 位置位於希慎9/F 嘅office 轉lift 層 對街客黎講有少少隱蔽 不過個位置樓底就好高好開揚 ☀️MENTAIKO SPAGHETTI WITH SQUID $98 - 佢個意粉有啲怪 有啲似油麵咁嘅質地 比較粗 😅Overall成個意粉唔係好夠餸 得兩圈魷魚同埋兩粒車厘茄 靠啲明太子支撐着 😅呢間Cafe食物一般 不過我諗佢定位都係預咗你飲咖啡instead of 食嘢嘅 喺嗰個位坐都OK舒服 可以望到銅鑼灣出邊啲景🍽 餐廳: Ehonia🏠 地址: 銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場9樓1號舖#foodiehk #hkfoodie #foodie #香港美食 #foodporn #foodphotography #foodblogger #hkfoodpic #hkfoodinstagram #foodlover #foodstagram
不過個位置樓底就好高好開揚 ☀️

呢間Cafe食物一般
不過我諗佢定位都係預咗你飲咖啡instead of 食嘢嘅
喺嗰個位坐都OK舒服 可以望到銅鑼灣出邊啲景

🍽 餐廳: Ehonia
🏠 地址: 銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場9樓1號舖

-𝙀𝙝𝙤𝙣𝙞𝙖 🍴之前成日見到有人係度打卡都唔知係邊度上星期有日行過銅鑼灣先發現原來就係希慎誠品果層 可惜當日都好滿座只可以坐係餐廳既另一邊度食完 位置係會闊落啲既🍛 Abalone Risotto in Lobster Sauce ($98)係Cafe 都有鮑魚食都係第一次個 仲要煮得好腍個飯望落單調 但個龍蝦汁其實係幾濃郁 但唔好膩所以都係好唔錯 勁快手就已經可以食晒🤫🍔Homemade Cheeseburger with Hashbrown ($98)估唔到係呢度都可以食到咁多層又高質既漢堡包個漢堡扒係有成寸厚 想說咁揸住黎食係好高難度不過個漢堡扒有點兒鬆散 食果陣會有肉粒係咁跌🥹選用左個特別既拉絲芝士會有陣煙燻味 係幾香口👍同夾住個濃邊煎半熟蛋 食漢堡包時係會爆晒啲蛋汁出黎加埋有用牛油煎香過個包 同薯餅 成個組合都係好味🤗
𝙀𝙝𝙤𝙣𝙞𝙖 🍴

選用左個特別既拉絲芝士會有陣煙燻味 係幾香口👍
同夾住個濃邊煎半熟蛋 食漢堡包時係會爆晒啲蛋汁出黎
加埋有用牛油煎香過個包 同薯餅 成個組合都係好味🤗
2022-08-27
10 分鐘 (堂食)
  • homemade cheeseburger
2022-07-31 404 瀏覽
📍銅鑼灣希慎廣場N.o.t X Ehonia @ehoniahk 每次去希慎都唔覺得有呢間Cafe 都係有一次上openrice先知有佢嘅存在❤️☺️所以經過就一試!(///▽///)呢間餐廳位於希慎廣場9樓~ 商場cafe的感覺(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)☕️Shaken Ice Latte冰搖拿鐵 $45 依一杯Latte飲落去嘅感覺好舒服~ 因為我自己飲咖啡冇加糖嘅習慣 所以苦苦哋飲到咖啡嘅香味❤️而且呢杯咖啡嘅性價比都幾高 你喺出邊呢一個價錢係呢一間餐廳飲得比較大杯啲!我同朋友兩份Share都夠飲😚重點係Shaken Ice Latte意思即係冇冰但係係凍嘅 jenggg!! 好抵飲!🤣🤣🫶🏼🍰 tiramisu提拉米蘇 $58見佢喺個Menu度寫Home Made就即刻叫咗嚟食!賣相一流 超吸睛!👀👀💛味道方面都唔錯 但係略嫌咖啡冇真係冇點滲入去手指餅 好似做嘅時候點一點就算😭有啲浪費咗嘅感覺!另外呢間餐廳好得意就係叫你個名嚟攞嘢食 唔知係咪撞聾 聽唔到🤣🤣所以tiramisu都隔咗幾分鐘先去攞!啲忌廉嘅溫度就變返室溫凍少少 我覺得爭啲😭如果我聽到自己個名可能會好食好多🤣🤣🎶🥨Scrambled

☕️Shaken Ice Latte冰搖拿鐵 $45

🍰 tiramisu提拉米蘇 $58

🥨Scrambled Egg with Avocado Toast牛油果碎蛋多士🥑 $62

就咁睇呢個多先知道呢間餐廳用啲料都幾貴~ 竟然用sour doughhh😱雖然係咁可能未到太過清淡健康 就唔係好啱我 上面嘅辣椒粉亦都吊唔到啲咩味🙁有機會下次試吓其他口味嘅Toast吧!

🦀Wasabi Crabmeat Salad蟹肉沙律 $78

無奈地我係一個唔食生果嘅人😭所以就試唔到真正嘅味道!如果你哋係一個崇尚自然/嗰日想食清啲可以一試吧!朋友都話生果好鮮甜!🙏🏼💛

最後我覺得呢個環境都幾適合chitchat! 同埋店員服務都好好!大家可以一試~ (重點係我覺得咖啡價錢真係幾抵)

人均: 💰$100-150

📍銅鑼灣希慎廣場N.o.t X Ehonia @esufa @ehoniahk
地址: 銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場9樓
穿過誠品書店、去到接近辦公大樓嘅位置,就會見到呢間幾多人幫襯嘅西餐廳🥪我叫咗個芝士漢堡配薯餅 ($98),因為驚會膩,所以喺隔離間咖啡店買咗杯嘢☕️可惜窗邊啲位冇曬,所以我坐咗喺廚房隔離嘅吧枱,可以睇住佢哋煮都幾正,見證住薯餅係即叫即炸,麵包表面亦有搽滿牛油,最後連埋漢堡扒一齊擺入焗爐翻熱🤩當份食物預備好,職員會叫名、等客人過去攞,但有時會冇人應,搞到佢都有啲不知所措,好彩我坐吧枱可以即刻揮手示意😆漢堡包嘅內餡已經令我幾surprise,除左拉絲芝士,仲有濃邊煎蛋、漢堡扒仲有幾cm咁高😱初頭想成個攞住嚟食,點知實在太厚,而且半熟蛋嘅蛋汁不斷漏出嚟😂惟有用刀叉將佢解體,先搞掂面頭塊包,有蛋汁同牛油嘅加持真係特別正,再一啖食曬隻(爆咗嘅🤣)太陽蛋🍳佢哋選用嘅芝士幾特別,有少少煙燻味(?),同著通Mozerella Cheese完全唔同,食起嚟唔會濟,反而降低咗成個包嘅油膩感👍🏻漢堡扒比較鬆散同乾,可能因為焗爐令水份走得好勁,煎就會鎖住多啲肉汁🤔薯餅當然脆卜卜,不過調味好輕手,可能佢哋都知個漢堡包比較重口味又大份😝$98食個lunch有啲貴,不過以希慎嚟講其實差唔多,我見好多人叫牛油果炒蛋多士
芝士漢堡配薯餅

薯餅當然脆卜卜,不過調味好輕手,可能佢哋都知個漢堡包比較重口味又大份😝$98食個lunch有啲貴,不過以希慎嚟講其實差唔多,我見好多人叫牛油果炒蛋多士 ($62),賣相好靚又足料,感覺上會抵食啲,下次可以試試😎
芝士漢堡配薯餅