2023-07-17 310 瀏覽
今次揀左呢間位於銅鑼灣既餐廳食聖誕大餐。 餐廳可以望到維多利亞港嘅海景,室內裝潢設計以黑紅歐洲風格為主。坐低之後,職員送上葡萄汽酒,仔細耐心講解當晚menu。頭盤 係香煎珍寶北海道刺身帶子黑魚子栗子蓉,食落同平時食嘅煎帶子完全唔同,香甜之餘都相當嫰滑,配埋大有栗子香味嘅栗子蓉又有另一風味!前菜係正宗法國鵝肝配紅酒燴梨,伴金巴利黑醋汁。其實食鵝肝嘅高下,最緊要係味道上點樣配搭。今次餐廳用紅酒繪梨同黑醋汁既微甜,化解鵝肝油膩嘅感覺,相當成功!主菜叫左燒原條美國頂級肉眼 12oz,食完既感覺係:大滿足!份量上絕對唔少,而且每一啖都充滿牛味,入口香軟!最後有特色手工甜品,繪畫既圖案相當漂亮,睇得又食得!總括而言,該餐廳既聖誕大餐實在令我相當滿意,味道好之餘亦做好不同細節!

最後有特色手工甜品,繪畫既圖案相當漂亮,睇得又食得!

2022-12-25
慶祝紀念
聖誕節
超好氣氛的法式餐廳🥂維景滿分🌃這家餐廳真的是一個令人難忘的體驗,無論是氛圍、服務還是美食,都讓我留下了深刻的印象❤️。首先,餐廳的裝潢設計非常精緻,帶有典型的法式風格,精緻的燈光配蠟燭🕯️和柔和的音樂🎵,配上維景海景🌃✨營造出一個溫馨浪漫的氛圍。服務方面也非常出色。服務人員熱情友好😊,總是微笑著接待客人。他們非常細心地為我們介紹菜單📖上的不同選項,用餐體驗無懈可擊❗️環境滿分💯book了六/七月 Prefix Menu set🥂Uni Toast x Tora Mango Salsa日本馬糞海膽多士X拖羅芒果莎莎10/10首先,讓我們來看看這款日本🇯🇵馬糞海膽多士。日本的馬糞海膽是一種非常特別的食材,它擁有豐富的鮮味和濃郁的海膽香氣。這道多士外皮酥脆,內裡鬆軟,將海膽和多士的味道完美融合。拖羅🐟芒果莎莎的甜中帶辣,香辣交織出令人難以抗拒的美味。多士的酥脆搭配上海膽的濃香,再加上拖羅芒果莎莎的甜辣滋味,美味感受瞬間爆發❗️Hamachi Sashmi Wrap油甘魚花苞 7/10油甘魚肉質軟嫩,入口即化,加上醬料的味道甜中帶辣🌶️,香辣交織出令人難以抗拒的美味。Seared Boton Shrim
超好氣氛的法式餐廳🥂維景滿分🌃

環境滿分💯

book了六/七月 Prefix Menu set🥂

10/10

Hamachi Sashmi Wrap油甘魚花苞
7/10

Seared Boton Shrimp炙燒牡丹蝦
10/10
炙燒牡丹蝦🍤的顏色金黃誘人,融合了烤焦的香氣和新鮮海味的誘人香氣。牡丹蝦肉質嫩滑😋,咬上一口,立刻可以品味到海鮮🌊的鮮味,讓人一口接一口,難以停下來。如果你是一個海鮮愛好者,那這絕對是一道值得嚐試的菜品。
Seared Boton Shrimp 炙燒牡丹蝦

Califlower Fresh Oyster Chowder椰菜花鮮蠔周打湯伴
7/10
湯🥣擁有豐富的口感和濃郁的味道。椰菜花的鮮甜加上鮮嫩的生蠔🦪,與奶油湯底的濃郁和蠔汁的鮮味相互融合,讓人欲罷不能。
Califlower Fresh Oyster Chowder/ Chef Special Daily Soup 椰菜花鮮蠔周打湯伴

Homemade USDA Angus Beef Wellington美國安格斯威靈頓牛柳
8/10
美國安格斯威靈頓牛柳🐂是一道非常經典的美國牛肉料理。它由嫩嫩的安格斯威靈頓牛肉結合美味的酥皮,構成了一道口感豐富且濃郁的菜品😋。它切片厚度適中,保持了肉質的鮮嫩口感。它結合了嫩嫩的安格斯威靈頓牛肉和酥皮🥐的完美配合,加上蘑菇🍄和芥末🌭混合醬的點綴,帶來了豐富的口感和美味,絕對值得一試。但是要注意是需要pre order的❗️然後一個人的話 會有很大概率吃不完🥹
美國安格斯威靈頓牛柳

Kagoshima Pork Belly (Duo)鹿兒島豬南仔二重奏
8/10
金黃色的外皮經過烤制後,變得非常酥脆,帶來令人愉悅的咀嚼感。另外醬汁擁有豐富的味道,口感濃郁而不過分油膩。醬汁的濃度剛好適中,能夠完美地滲入豬肉的每一絲絲縫隙,讓整個豬腩肉🐷都充滿了美味。此外,燒豬腩肉的肉質也非常優秀。豬腩肉部位富含脂肪和筋絡,經過烤制後,肉質變得非常嫩滑多汁😋。
Kagoshima Pork Belly (Duo) 鹿兒島豬南仔二重奏

Ice-cream cake雪糕蛋糕
6/10
這款朱古力味蛋糕中間有朱古力碎🍫口感,配奇異果醬🥝與日本士多啤梨🍓的搭配是絕佳的組合。奇異果醬帶來了一種酸甜的風味,為甜糕帶來了一絲清新的感覺。整體是好吃的,但是沒有太突出的表現,中規中矩😐。
Ice-cream cake 雪糕蛋糕

這是一個讓人感覺彷彿置身於法國的美食天堂,令人陶醉的氛圍和精緻的美食會讓你回味無窮。雖然在價格💰上略微偏高,但絕對物超所值。每道菜的製作精細、味道獨特,給人帶來了一種無法用價格來衡量的滿足感。無論是與摯友共度浪漫晚餐🥂還是與家人👨‍👨‍👧‍👧共度特別的時刻,這裡都是一個理想的選擇❗️

Seared Boton Shrimp 炙燒牡丹蝦
美國安格斯威靈頓牛柳
位於銅鑼灣的「EL Dining」是一間提供法式半私房菜、坐擁180度海景的餐廳,開業接近8年,每季均會轉換Menu,並按季節主題調整烹調方法。每年3至5月期間更特別推出週年慶優惠,配合「獨家創意朱古力手繪甜品盤」,非常適合親朋好友間聚會及情侶約會。環境:✨甫出升降機,能看到牆上掛滿「獨家創意朱古力手繪甜品盤」圖,充滿儀式感。✨餐廳座擁180度海景,室內裝潢設計以黑色及紅色為主調,配合皮革座椅、水晶燈、Live Music (週末限定),氣氛很不俗。服務:✨當天正值晚市,人流極多,職員友善有禮,講解清晰,上菜速度很配合客人,用餐時間非常充足。筆者是日晚上享用「7 Courses Menu」,每位$898。食物:Amuse Bouche 🥧 日本馬糞海膽多士 X 拖羅芒果莎莎✨富牛油香的自家脆多士上,頂着日本空運馬糞海膽,鮮味甘甜,鬆脆可口!✨粗粒拖羅蓉柔軟帶脂香,配搭酸酸甜甜的芒果莎莎及芝士雜菜米餅,很開胃。Starter🐟 油甘魚花苞✨自家漬油甘魚,淡雅而細嫩,伴隨車厘茄、雜菌及柚子醬,顏色繽紛又清新。Soup🦪 椰菜花鮮蠔周打湯伴✨湯質厚而不膩,濃郁蠔香和滑順忌廉在口中徘徊,溫暖又

環境:

Starter
🐟 油甘魚花苞

Soup
🦪 椰菜花鮮蠔周打湯伴

✨湯質厚而不膩,濃郁蠔香和滑順忌廉在口中徘徊,溫暖又幸福!
🎃 南瓜湯

✨顏色漂亮,絲滑順喉,味道天然清甜,帶微微堅果香,筆者很喜歡。

追加第8道 (另+$178)
🪿 正宗鵝肝

✨上菜時香氣撲鼻,超級肥美嫩滑,入口即融,搽上甜蜜的黃梅醬同吃,味道層次更豐富,又能稍稍平衡油膩感。

Entree
🍝 凍天使面撈白松露油鱈場蟹腳黑魚子

✨被捲成鵝蛋型的天使麵,加入芳芬的白松露油、細緻的鱈場蟹腳肉和黑魚子點綴賣相,客人可按自己口味倒入昆布汁,吃下去味道鹹香豐富,爽彈過癮。

Appetizer
🦐 炙燒 牡丹蝦
✨空運牡丹蝦肉厚粉糯,伴以龍蝦汁與自家西米脆脆。

Main
🐮 日式 燒汁慢煮和牛面

✨經過慢煮的牛肉面頰非常軟稔,入口即融,伴以日式濃汁、雜菌等,替整道菜增加飽滿感和口感,齒頰留香。

🐟 海苔盲曹雲石魚卷 *建議預訂*

✨遠看猶如壽司卷,作為廣東常菜的盲曹魚,被切成一條條並包裹在紫菜內,魚肉結實潤滑,魚氣息濃郁,做法新鮮又有趣。

Dessert
🍰 朱古力芝麻蛋糕

✨有甜品才是完滿的一餐。

🍷 Wine Pairing & Sake Pairing
✨熱愛酒精的筆者當然不會放過喝酒的機會😂以Prosecco、White及Red配搭不同菜式,令整體用餐經驗更昇華及愉快。
2023-04-19 166 瀏覽
餐廳menu每季一大轉,♪(^∇^*)每月按當季主題按月變化煮法,週末提供現場音樂🍷Wine Pairing & Sake Pairing,適逢紀念日當然要加埋酒,氣氛好浪漫。.炙燒牡丹蝦,🦐啱啱熟嘅質感,更加可以凸顯蝦肉嘅鮮甜,而且配埋脆脆,造型都好靚。.日本馬糞海膽多士 X 拖羅芒果莎莎,🍁鋪係紅豆綠豆上邊,好似小花園。加入魚生fusion搭配,正!.鵝肝,油甘魚花苞,牛肝菌湯,椰菜花鮮蠔周打湯。肥美嘅鵝肝,🔥又香又滑,入口即溶。.澳洲和牛,飽滿肉汁質感香軟。🐟海苔盲曹雲石魚卷,魚肉鮮嫩,撒上鮮味海苔,三文魚籽更可豐富味蕾。.升級手工蛋糕,🍫朱古力&綠茶,朱古力甜品圖由$0-幾百,同另一半打卡留下紀念。

澳洲和牛,飽滿肉汁質感香軟。

2023-04-15 140 瀏覽
來緊下個月就要生日,當然要搵下正正嘅Fine dining 餐廳好好寵愛吓自己😍我選擇了已經開業8年嘅EL dining,好食嘅餐點之外,位置好近地鐵站,地點易搵、他們有享富盛名的銅鑼灣海景+上live show真係一大享受👍👍👍⭐️鵝肝配牛蒡左黃梅汁鵝肝大家都非常之愛又好驚會好膩的口感,配上特製黃梅汁完全冇咗膩嘅感覺,果然會整嘅師傅就唔會有呢種問題呀👏⭐️手工畫蛋糕好少地方有,而且畫得好好,ㄧ啲都唔馬虎,蛋糕是芝麻口味,口感非常綿密細緻而順滑,可可愛愛為今晚的晚餐畫上完美的句點。

⭐️鵝肝配牛蒡左黃梅汁
⭐️五花腩
⭐️馬糞海膽配多士
⭐️手工畫蛋糕

2023-04-09 90 瀏覽
好浪漫!真係好浪漫!一間法國半私房菜餐廳,配上今季 【法日Fusion】主題,加上live band及手繪甜品、維港夜色,真係好享受嘅一餐!環境一出電梯就被壁畫吸引,原來係餐廳的手繪師一筆一筆畫上,而門口牆身仲掛上朱古力手繪紀念圖,負責人話餐廳與業餘陶瓷藝術家合作,能夠客製化擺設與甜品碟創作,真係好有藝術性!室內地方充滿歐式風格,紅式梳化配上大型水晶吊燈,加上維港景色,真係坐得好舒服!以為法國菜份量會偏少,所以和朋友將 7courses 加錢升級正宗鵝肝做 8 courses ,估唔到份量十足,仲有少少食唔晒!餐前小點 【日本馬糞海膽多士 X 拖羅芒果莎莎】兩者都口感一流,特別喜歡拖羅配芒果莎莎味道,超有驚喜,估唔到可以咁夾!酸酸甜甜作為餐前小食很不錯!醒胃菜 【油甘魚花苞】另一個幾鍾意嘅菜式,油甘魚配上蕃茄仔同柚子,食完覺得好fresh!!! 原來魚生配上可以咁好食! 湯 【椰菜花鮮蠔周打湯伴櫻花蝦 / 龍蝦湯】周打湯蠔味出眾,配上䓤油及櫻花蝦,口感又有另一層次龍蝦湯飲得出是真材實料,濃厚的龍蝦味,好香好香前菜【炙燒 牡丹蝦】炙燒過的牡丹蝦油脂味濃,脆片用西米及明太子製成,配上龍蝦汁
好浪漫!真係好浪漫!

餐前小點 【日本馬糞海膽多士 X 拖羅芒果莎莎】

醒胃菜 【油甘魚花苞】
龍蝦湯

湯 【椰菜花鮮蠔周打湯伴櫻花蝦 / 龍蝦湯】
周打湯蠔味出眾,配上䓤油及櫻花蝦,口感又有另一層次
龍蝦湯飲得出是真材實料,濃厚的龍蝦味,好香好香

前菜【炙燒 牡丹蝦】
炙燒過的牡丹蝦油脂味濃,脆片用西米及明太子製成,配上龍蝦汁,口感非常突出
凍天使面撈白松露油鱈場蟹腳黑魚子

中主 【凍天使面撈白松露油鱈場蟹腳黑魚子】
未試過這種天使面製法,白松露油很香,蟹腳黑魚子略帶咸味,都幾特別,清清地一道!
鵝肝

追加 【正宗鵝肝】
差不多一個手掌大的鵝肝,再加黃梅醬汁、紅椰菜及以檸檬做base嘅蜜餞明太子,吃完絲毫没有油膩感!

主菜 【海苔盲曹雲石魚卷】
好特別的一道,盲曹魚用海苔捲起,不單賣相吸引,而且没有腥味,反而添上一種日式口感,配上推介的白酒,味道更特出!
綠茶及芝麻 mousse配上創意朱古力手繪

甜品 【綠茶及芝麻 mousse配上創意朱古力手繪】
濃濃的綠茶及芝麻mousse食到停唔到口,不是死甜那種!而且我真心佩服佢用朱古力將我給的相片繪畫得好神似!原來係出自餐廳手繪師嘅手筆,而佢都係負責電梯前牆身壁畫㗎,真心欣賞!

後記:
除咗味道之外,每一位工作人員都好友善,每次上菜都會細心介紹,推介的酒類都能配合每一道菜,而且週末仲有 live band!真係好值得再去嘅一間!

龍蝦湯
鵝肝
綠茶及芝麻 mousse配上創意朱古力手繪
  • 餓肝
四月是我的生日月,已經預備好一連串的慶祝活動囉!!✨ 如果你都想同親朋好友慶祝特別日子,特別推介你去銅鑼灣的 🍽️ 𝔼𝕃 𝔻𝕀ℕ𝕀ℕ𝔾 吃晚餐啦😆! 餐廳不但能飽覽到維港景色,又可以吃到美味又高質的ғɪɴᴇ ᴅɪɴɪɴɢ,也有現場音樂🎶表演。最重要的是招牌甜品畫超級漂亮,打卡一流🥰,為你留下美好的回憶呀~ 「 ᴊᴀᴘᴀɴᴇsᴇ ғʀᴇɴᴄʜ ғᴜɪsᴏɴ ᴅɪɴɴᴇʀ ✨$898 」 一場來到,我們試了七個菜式,份量豐富,超級滿足! _日本馬糞海膽x拖羅芒果莎莎 賣相吸引的前菜,有港人大愛的鮮甜海膽 和 我至愛的拖羅蓉😳,多士香脆,口感一流。 _油甘魚花苞 色澤鮮艷的沙律,令人食指大動。油甘魚肥美,醬汁酸甜。 _椰菜花鮮蠔周打湯 & 牛肝菌湯 鮮蠔湯味濃得不得了,牛肝菌略為鹹了少少哦👅~_炙燒日本牡丹蝦 牡丹蝦好新鮮,炙燒後多一份香氣,配上脆脆,口感更豐富。 _凍天使麵伴白松露油鱈埸蟹腳黑魚子 有白松露香的天使麵,麵條彈牙,加上鱈場蟹和黑魚子更有鮮味🥰! _日式燒汁慢煮和牛面頰 慢煮和牛相當大件,肉厚鮮美,外層燒脆,蘸上醬汁更惹味。 _抹茶芝士蛋糕 & 芝麻撻 甜品畫 最後有期待已久的ᴅ
四月是我的生日月,已經預備好一連串的慶祝活動囉!!✨

一場來到,我們試了七個菜式,份量豐富,超級滿足!

_抹茶芝士蛋糕 & 芝麻撻 甜品畫 最後有期待已久的ᴅᴜғғʏ甜品畫🤩!!!

真的可愛到不得了,有誰不愛呢~如果你是當月生日,還會有人戲唱生日歌唷🥳!!
2023-04-06
紀念日/慶生想食得特別啲?半私房菜西餐廳EL Dining,🥳開業已差不多八年,每年3-5月,更有週年慶酬賓!出品高質,非常抵食~我哋週末到訪,更有現場音樂,環境超級chill😙🥭日本馬糞海膽多士 X 拖羅芒果莎莎香脆多士鋪上鮮甜海膽,芒果莎莎底下更有香脆樹葉狀芝士片!🐟油甘魚花苞擺盤洋溢春意,浪漫點綴,油甘魚好厚肉。🦪椰菜花鮮蠔周打湯濃郁湯汁,更可加少少黑胡椒提香~大隻鮮蠔,肥美飽滿。🍝凍天使麵撈白松露油鱈場蟹腳黑魚子🍤炙燒牡丹蝦🔥追加第八道正宗鵝肝激推鵝肝!香煎之後鵝肝油香更突出,底下精心搭配微酸小菜,一解肥膩。🐮日式燒汁慢煮和牛面厚肉軟熟,一切即開,肉質軟嫩,享盡絲滑質感。🇫🇷日式鹽焗法國白鱈魚 精心暖碟,大愛creamy醬汁,奶香同魚好夾。白鱈魚啱好熟度,濕潤香嫩。🍫Homemade Pastries 升級手工蛋糕芝麻上邊質感似奶凍,推薦濃郁朱古力。🥂Wine Pairing & Sake Pairing建議配埋酒,前菜同主菜都會各有一杯,主菜紅酒配牛肉,白酒配鱈魚,場面更添溫馨。餐廳menu每季一大轉,每月按當季主題按月變化煮法。出電梯的壁畫,都係餐廳朱古力手繪畫師一筆一筆畫

我哋週末到訪,更有現場音樂,環境超級chill😙

🥭日本馬糞海膽多士 X 拖羅芒果莎莎
香脆多士鋪上鮮甜海膽,芒果莎莎底下更有香脆樹葉狀芝士片!

🐟油甘魚花苞
擺盤洋溢春意,浪漫點綴,油甘魚好厚肉。

🦪椰菜花鮮蠔周打湯
濃郁湯汁,更可加少少黑胡椒提香~大隻鮮蠔,肥美飽滿。

🍝凍天使麵撈白松露油鱈場蟹腳黑魚子

🍤炙燒牡丹蝦

🔥追加第八道正宗鵝肝

🐮日式燒汁慢煮和牛面
厚肉軟熟,一切即開,肉質軟嫩,享盡絲滑質感。

🇫🇷日式鹽焗法國白鱈魚

🍫Homemade Pastries 升級手工蛋糕
芝麻上邊質感似奶凍,推薦濃郁朱古力。

🥂Wine Pairing & Sake Pairing

餐廳menu每季一大轉,每月按當季主題按月變化煮法。
出電梯的壁畫,都係餐廳朱古力手繪畫師一筆一筆畫上。

@el_dining321
📍銅鑼灣
180度維港海景🌃澳洲M7和牛🥩極鮮海膽魚子多士!-無論情人節定約會紀念,大家DM田中問推介,呢間都經常會係其中之一,180度維港海景,昏暗嘅燭光晚餐,超浪漫有情調,真係要Bookmark低。而如果大家向右碌,會見到有Live Music歌手,亦正正係田中鍾意呢到嘅原因,不過留意Live Music多數週末先有,訂位前可以問定。-🍽Prefix Tasting Menu 5-7道菜 ($688起)佢地每季都會轉Menu,上季係泰法Fusion,而今季就係日法Fusion,利用法國菜嘅精緻手法,融合日本食材嘅鮮美。🔹EntreeFresh Snow Crab Leg with Chill Angel Hair Mix with White Truffle Oil & Caviar凍天使麵拌白松露油.鱈場蟹腳.黑魚子🔹Appertizer🦐Seared Botan Shrimp 炙燒牡丹蝦一向矜貴嘅牡丹蝦,都係高級日本料理常客,輕輕灸過,打上柚子泡沫,肉質綿滑鮮甜,配埋白酒真係鮮味濃郁。-🔹Amuse Bouche🥪Sea Urchin Toast 日本馬糞海膽多士一口Size嘅多士,鋪滿
180度維港海景🌃澳洲M7和牛🥩極鮮海膽魚子多士!

🔹Entree
凍天使麵拌白松露油.鱈場蟹腳.黑魚子

🔹Appertizer
🦐Seared Botan Shrimp 炙燒牡丹蝦

🔹Amuse Bouche
🥪Sea Urchin Toast 日本馬糞海膽多士
一口Size嘅多士,鋪滿鮮甜日本海膽,再配上黑魚子醬,鮮味係口腔爆發嘅感覺,極度令人回味。

🫔Japan Tora Mango Salsa 拖羅芒果莎莎
拖羅蓉唔係配上蔥花,而係酸甜嘅芒果莎莎,底下配上脆米餅,魚油脂香、果酸同脆香融為一體。

🔹Starter

🔹Soup
Cally Flower Fresh Oyster Chowder / Chef Special Daily Soup
椰菜花鮮蠔周打湯 / 廚師推介

🔹Main (八選一)
🍘Slow Cook Mable Seaweed Barramundi (預訂)
海苔盲曹雲石魚卷

無論外形定味道都超驚喜,作為鱸魚嘅盲曹,肉質絕對鮮嫩,滑身又帶魚香,而海苔更加提鮮,仲有三文魚子,整體鮮味極豐富。

🥩Australian M7 Wagyu 澳洲M7和牛 (預訂+$128)
澳洲和牛唔及日本軟嫩,但肉質緊緻更有肉感,煎香外層後賣相精緻,鎖緊肉汁,咀嚼間滲出牛油脂香。

🍖Kagoshima Pork Belly (Duo)
鹿兒島豬腩仔二重奏

🔹Dessert
🍰Ice-cream cake 雪糕蛋糕
又或者可以Order佢地招牌雪崩Tiramisu (2位用 +$188),田中之前食過幾次,真係超推薦,但記得要預早3日訂。

🔹Wine Pairing (3杯$238 / 4杯$298)
🥂Chateau De L'escarelle Le Pacha Rosé
🥂Domaine Laroche Chablis Saint Martin
如果飲酒真係必叫,除開價錢唔算貴,但配上美境佳餚真係一流,特別係搭配日式魚料鮮味,更加完美。

❇️順帶一提,佢地仲有駐場畫師,門外壁畫都係佢地畫,可以係甜品碟上作畫,慶祝/紀念驚喜一流,記得Book位時問定。

🥂而家仲有個週年慶四道菜($488),同埋指定飲品買一送一,可以用個抵啲嘅價錢,去享受個環境,不過有限時段記得問問!
1K
2023-03-28 76 瀏覽
一向我好喜歡這間超浪漫,食物水準極高的法國餐廳🇫🇷EL Dining,聽店員經理說原來開業差不多八年了,而每年3-5月EL Dining都有週年慶酬賓 !下月更將有復活節慶呢🐣 由出𨋢開始已有打卡位,牆上手繪壁畫 ,到餐廳環境、窗外海景、到食物和朱古力紀念品都十分之浪漫🌹每逢週末有歌手表演🎤,業餘藝術家合作的陶瓷工藝裝飾擺設,包括擺甜品的擺設都好有心思的!這晚我的dinner set好豐富7course + 正宗鵝肝凍天使面白撈松露油鱈場蟹腳黑魚子炙燒 牡丹蝦日本馬糞海膽多士 X 拖羅芒果莎莎椰菜花鮮蠔周打湯伴M7澳洲和牛鹿兒島豬南仔二重奏日式 燒汁慢煮和牛DessertWine Pairing & Sake Pairing EL Dining9/F, Universal House, 229-230 Gloucester Road, Causeway Bay
每年3-5月EL Dining都有週年慶酬賓 !
下月更將有復活節慶呢🐣

日式 燒汁慢煮和牛

Dessert
Wine Pairing & Sake Pairing

EL Dining
疫情時期食過EL Dining嘅外賣套餐,有得order埋特色畫碟送俾另一半,又可作裝飾舖頭開業8年,每年3-5月都會有週年慶,有不同優惠等呢到有獨特朱古力紀念品,餐廳門口牆身有手繪壁畫、另外仲有業餘藝術家作陶瓷工藝裝飾擺設都好特別有特色呢到仲有live music,好有氣氛🎵🎼🎶我同另一半更加係聽到如痴如醉,因為聽咗好多情歌😆今次終於親身嚟到品嘗晚市套餐,有5 courses $738;6 courses $838;7 courses $898選擇🍂日本馬糞海膽多士 X 拖羅芒果莎莎非常好食,多士有牛油香,口感好脆,配鮮甜海膽好正;另外見到塊樹葉其實係芝士做嘅,好有創意,配拖羅芒果莎莎一齊食,味道一樣超讚🥢油甘魚花苞有三片油甘魚,配有番茄蓉同sauce,好清新🥦椰菜花鮮蠔周打湯濃稠好飲,調味適中好啱飲,第一次飲周打湯有蠔🦐炙燒牡丹蝦輕輕燒過夠香口,無蓋過蝦嘅鮮味🦀凍天使麵伴白松露油鱈場蟹腳黑魚子記得之食過類似嘅,但就熱食嚟,今次係凍食,白松露味一樣突出,仲有蟹肉黑魚子,好矜貴🍴追可鵝肝 +$178油脂勁香,厚身好食🤤🐟日式鹽焗法國白鱈魚用鹽焗方式處理,入面有昆布,魚肉超級超級滑!有魚

舖頭開業8年,每年3-5月都會有週年慶,有不同優惠等

🍂日本馬糞海膽多士 X 拖羅芒果莎莎

🥢油甘魚花苞
有三片油甘魚,配有番茄蓉同sauce,好清新

🥦椰菜花鮮蠔周打湯
濃稠好飲,調味適中好啱飲,第一次飲周打湯有蠔

🦐炙燒牡丹蝦
輕輕燒過夠香口,無蓋過蝦嘅鮮味

🦀凍天使麵伴白松露油鱈場蟹腳黑魚子

🍴追可鵝肝 +$178
油脂勁香,厚身好食🤤

🐟日式鹽焗法國白鱈魚
用鹽焗方式處理,入面有昆布,魚肉超級超級滑!有魚味得嚟較清,味道微鹹

🐷鹿兒島豬腩仔二重奏
用上豬腩仔,五花肉位置半肥瘦,食落好軟滑,醬汁調味好,煮到入晒味,邪惡吸引

🍰Dessert
最後嘅甜品當然一如既往有舖頭signature ,手繪朱古力畫,今次一早揀咗自己鐘意嘅公仔,見到都開心晒

🎨4月9號有復活節party,有手繪畫體驗工作坊、busking、wine tasting,搵餐廳了解吓啦

🚩EL Dining (銅鑼灣) @el_dining
📍銅鑼灣告士打道230號宇宙商業大廈9樓
2023-03-12
2023-03-20 703 瀏覽
呢間餐廳擁有180°全維港海景,星期五、六、日同特別日子有現場歌手表演🌉主打法式私房菜,今季最新推出法日Fusion Tasting Menu,「獨家手繪朱古力紀念品圖」更為亮點🍷🍴7 Courses Dinner Set + Wine Pairing ($1136/ ppl)💗餐前小點- 日本馬糞海膽多士X拖羅芒果莎莎馬糞海膽濃滑鮮甜,配搭烘至酥脆嘅牛油多士🥯;拖羅芒果莎莎清新開胃,底下配上楓葉做型嘅芝士米餅🍁💗醒胃菜- 油甘魚花苞厚切油甘魚刺身伴上蕃茄Wasabi醬,以蘑菇、車厘茄點綴,但油甘魚唔夠新鮮有腥味🌺💗Wine Pairing- Tenuta Sant Anna Prosecco Brut💗湯 (二選一) - 椰菜花鮮蠔周打湯伴/意式雜菜湯附上黑糖麵包同牛油餐包,兩款都烘得香脆鬆軟🍞1️⃣椰菜花鮮蠔周打湯伴非常濃滑creamy,重點係有原隻蠔肉係入面,所以蠔味特別鮮味🦪2️⃣意式雜菜湯非常足料,蕃茄味酸酸甜甜,係個唔錯嘅開胃湯🍅💗前菜- 炙燒牡丹蝦火炙牡丹蝦非常大隻,內𥚃保持刺身鮮嫩爽口嘅口感,以牛油香草調味🦐💗中主- 凍天使面白撈松露油鱈場蟹腳黑魚子凍天使麵味道清爽,入口充斥白

💗餐前小點- 日本馬糞海膽多士X拖羅芒果莎莎
日本馬糞海膽多士X拖羅芒果莎莎

💗醒胃菜- 油甘魚花苞

💗湯 (二選一) - 椰菜花鮮蠔周打湯伴/意式雜菜湯
附上黑糖麵包同牛油餐包,兩款都烘得香脆鬆軟🍞

意式雜菜湯

💗前菜- 炙燒牡丹蝦

💗中主- 凍天使面白撈松露油鱈場蟹腳黑魚子
凍天使麵味道清爽,入口充斥白松露油香味,配以鮮味嘅鱈場蟹腳肉同黑魚子,再加入綠茶昆布湯,更突顯鮮味🦀
凍天使面白撈松露油鱈場蟹腳黑魚子

💗Wine Pairing- Dourthe Bordeaux Grands Terroirs Blanc

💗正宗鵝肝(+$178)
香煎鵝肝肥美甘香,入口即化,油脂齒頰留香。配上提子爆珠、蘋果泥同紅酒洋蔥中和油膩感🦆
正宗鵝肝

💗主菜 (五選一)- 日式燒汁慢煮和牛面/ 日式鹽焗法國白鱈魚 (+$288)
1️⃣慢煮和牛面頰軟腍細嫰,牛味濃郁,日式燒汁香甜入味,配以幼滑薯蓉🐂
日式燒汁慢煮和牛面

2️⃣鹽焗法國白鱈魚鮮嫩滑溜,表面沾滿海苔碎,佐以海膽鵝肝醬,令魚鮮更香濃🐟
日式鹽焗法國白鱈魚

💗Wine Pairing- Dourthe Bordeaux Rouge Grands Terroirs

💗甜品- 手工蛋糕 (+$78/件)
甜品師用上朱古力醬同果醬畫咗我鐘意嘅卡通人物Chip & Dale,超級打卡🐿️另外揀咗朱古力鏡面蛋糕同綠茶慕絲蛋糕,總結完美嘅一餐🍰
手工蛋糕
2023-03-12
日本馬糞海膽多士X拖羅芒果莎莎
意式雜菜湯
正宗鵝肝
日式燒汁慢煮和牛面
日式鹽焗法國白鱈魚
手工蛋糕
同👦🏻嘅周年紀念 選擇左係呢間銅鑼灣嘅高級餐廳到慶祝🔥EL Dining開業差不多八年 擁有180度維港海景 可以過一個浪漫有情調既晚上 價錢公道 而週末亦有liveMusic 記得記得一定要訂位先去啊🤣值得一提 門口壁畫 d朱古力 係畫師一筆一筆畫上去🙌🏻佢地每季都會轉menu 今次既主題系日法fusion菜 用精緻既法國菜 融合日本鮮美既食材 創新又獨特!🔸7courses $898+10% up加正宗鵝肝 +$178🔸▫️凍天使面白撈松露油鱈場蟹腳黑魚子天使麵好香白松露嘅味道😍蟹腳鮮甜 黑魚子份量都好多 加埋昆布湯 味道雖然淡但好清新🥰▫️炙燒牡丹蝦 ▫️油甘魚花苞牡丹蝦大隻鮮甜 好重牛油香草味 咬落去好爽口 因為燒過既關系 食落暖暖地 加埋天婦羅脆脆米餅 令口感層次豐富😍而厚身既油甘魚刺身好香滑 配上蘑菇同醃蘿蔔🔥食落飽滿 油脂感好香 估唔到呢個配搭都咁出色!▫️日本馬糞海膽多士X拖羅芒果莎莎超脆身既牛油多士 上面配搭左馬糞海膽 食落好濃郁 細嫩鮮甜 兩者非常之夾!而芒果拖羅莎莎用芒果既果香帶出拖羅鮮味 開胃好食!▫️椰菜花鮮蠔周打湯伴/廚師推介前者飲落好creamy 鮮味十足 比較潔身

▫️凍天使面白撈松露油鱈場蟹腳黑魚子

▫️炙燒牡丹蝦 ▫️油甘魚花苞

▫️日本馬糞海膽多士X拖羅芒果莎莎

▫️椰菜花鮮蠔周打湯伴/廚師推介
前者飲落好creamy 鮮味十足 比較潔身 入面仲有鮮蠔香味 呢一款湯非常推介 而另一款係傳統既意式雜菜湯 好多材料 比較稀但味道好健康 完全唔會好鹹🙌🏻仲非常之足料!

▫️正宗鵝肝
對於我呢啲鵝肝真心必叫😍入口即化 厚身得黎仲有滿滿既油脂感 好香鵝油既味道🥰加埋佢地自家調製既醬汁同黑醋 底層有果醬 減低左油膩感!

▫️日式燒汁慢煮和牛面 ▫️ M7澳洲和牛
和牛面夾口感軟腍😍一份有三大塊勁厚身既和牛肉 色澤紅潤 入口即溶 好有牛香味🥰加上日式燒汁既味道 食落濕潤惹味!

M7澳洲和牛就比較硬身 咬落有滿滿既油脂香 一切開顏色好粉嫩 好香肉味 👦🏻都話好好食!

▫️甜品【芝麻&柚子】
呢兩款蛋糕味道唔會好甜 柚子味比較清新 咬落有柚子蓉 芝麻味就濃郁 底層仲有威化餅 成個配搭非常之夾 柚子蛋糕既甜品碟系餐廳同業餘陶瓷藝術家既作品黎🙌🏻餐廳入面都會搵到佢地既其他藝術擺設🔥有心思之餘可以比大家睇到更多唔同嘅藝術作品!
值得一提 甜品師真係好有心機🙌🏻畫上左我最愛嘅三眼仔 得意到系咁影相影唔停🔥
2023-03-14
慶祝紀念
紀念日
2023-03-16 59 瀏覽
一到門口就已經畀佢哋嘅壁畫震驚咗係人手一筆一畫而成🎨配合埋場內live music 好有藝術氣氛呀~今次食左多道菜式,先黎前菜🦀Fresh Snow Crab Leg with Chill Angel Hair Mix with White Truffle Oil & Caviar凍天使面白撈松露油鱈場蟹腳黑魚子超有驚喜嘅菜式未食過咁甜嘅蟹腳天使麵超滑超好味🦐Seared Boton Shrimp炙燒牡丹蝦大隻甘甜口感細滑加埋脆脆米餅令口感層次豐富🥭Uni Toast x Tora Mango Salsa日本馬糞海膽多士 X 拖羅芒果莎莎超脆身既牛沖多士同海膽勁夾海膽細嫩鮮甜,完全唔苦餐廳食材好揼本而芒果拖羅莎莎都好特別用芒果既果香帶出拖羅鮮味真係好夾㗎~🐟Hamachi Sashmi Wrap油甘魚花苞厚互油甘魚刺身 配上蘑菇同醃蘿蔔加埋旁邊既wasabi醬好睇又好食🥦Cauliflower Fresh Oyster Chowder椰菜花鮮蠔周打湯非常creamy 鮮味滿滿入面仲有蠔surprised🥬Chef Special Daily Soup廚師推介係傳統既意式雜菜湯可以清新一
一到門口
就已經畀佢哋嘅壁畫震驚咗
係人手一筆一畫而成🎨
配合埋場內live music
好有藝術氣氛呀~

今次食左多道菜式,先黎前菜
超有驚喜嘅菜式

令口感層次豐富

🥭Uni Toast x Tora Mango Salsa
超脆身既牛沖多士
同海膽勁夾
海膽細嫩鮮甜,完全唔苦
餐廳食材好揼本

一件係半肥瘦豬腩仔
另一件就迫曬啲油出黎
食落係香到令人震驚
略帶甜既調味亦非常出色

🐟Salt Baked Toothfish from France
日式海鹽焗白鱈魚
魚用昆布包住
再加上厚厚既鹽焗製而成
食材採用貴價既優質白鱈魚肉
油脂豐富

🍰蛋糕(綠茶、朱古力)
當中綠茶蛋糕既甜品
系餐廳同業餘陶瓷藝術家既作品黎
係餐廳入面都會搵到佢地既其他藝術擺設

🥂餐廳仲有Wine Pairing 同 Sake Pairing提供
紅酒白酒汽泡酒都有㗎
🍽EL Dining (銅鑼灣)📍銅鑼灣告士打道230號宇宙商業大廈9樓⭐️ AMUSE BOUCHE日本馬糞海膽多士x拖羅芒果莎莎🍞馬糞海膽味道好鮮甜,下面嘅牛油多士好酥脆,真係諗起都想食多份。拖羅芒果莎莎口感好細滑,芒果帶出拖羅既鮮甜,下面既楓葉芝士米餅真係好靚,打卡真係一流。⭐️STARTERS油甘魚花苞🥗油甘魚真係好肥美,旁邊仲有車厘茄,蘑菇等等加上佢哋嘅自製醬汁,酸酸甜甜好開胃。⭐️SOUP羅宋湯🍲羅宋湯材料好豐富,好有蕃茄味,都係唔錯嘅一個開胃湯。周打蠔湯🦪呢個湯我都極力推薦,呢個周打蠔湯真係好特別,好鮮蠔味,飲落去好creamy,同埋真係唔係周圍有得飲,十分欣賞。餐包🥯佢哋都做得好鬆軟,而且有三款唔同口味嘅麵包俾你選擇。⭐️ APPERTIZER炙燒日本牡丹蝦🦐牡丹蝦真係超大隻,味道好重牛油香草味,旁邊仲有天婦羅脆脆,真係食唔停口。升級正宗鵝肝(+$128)🦆鵝肝真心必叫,入口即化,好香鵝油既味道,加埋佢地自家調製既醬汁同黑醋,一啲都唔怕膩。⭐️ ENTREE凍天使麵伴白松露油鱈場蟹腳墨魚子🦀天使麵好香黑松露嘅味道,蟹腳好鮮甜多肉墨魚子份量都好多,加埋昆布湯,味道好清新。⭐️MAIN
🍽EL Dining (銅鑼灣)
📍銅鑼灣告士打道230號宇宙商業大廈9樓

⭐️ AMUSE BOUCHE
日本馬糞海膽多士x拖羅芒果莎莎🍞
日本馬糞海膽多士x拖羅芒果莎莎

⭐️STARTERS
油甘魚花苞🥗
油甘魚真係好肥美,旁邊仲有車厘茄,蘑菇等等
加上佢哋嘅自製醬汁,酸酸甜甜好開胃。

⭐️SOUP
羅宋湯🍲
羅宋湯材料好豐富,好有蕃茄味,都係唔錯嘅一個開胃湯。
意大利雜菜湯

周打蠔湯🦪
周打蠔湯

餐包🥯
佢哋都做得好鬆軟,而且有三款唔同口味嘅麵包俾你選擇。

⭐️ APPERTIZER

凍天使麵伴白松露油鱈場蟹腳墨魚子🦀
凍天使麵伴白松露油鱈場蟹腳墨魚子

⭐️MAIN COURSE
日式燒汁慢煮和牛面額🐮
和牛面額口感軟腍,色澤紅潤,好有牛既味道。加上日式燒汁既味道,真係好似去左日本咁。
日式燒汁慢煮和牛面額

海苔盲曹雲石魚卷🐟
盲曹魚好鮮,好重海苔味,每啖都食到海苔碎。而且佢地攞盤好靚,食得出廚師既心機,有機會真係要試吓。

⭐️ DESSERT
柚子慕絲蛋糕🧁
外表有淡淡的柚子味,咬落去裏面有柚子蓉,成個蛋糕我都覺得甜而不膩。

黑芝麻蛋糕🧁
好重黑芝麻味,底部係我最鍾意食嘅消化餅,唔算太甜,適合唔鍾意食甜嘢嘅朋友。

甜品師畫碟💕
甜品師真係好有心機,畫上左我最愛嘅卡通人物,我特登叫佢同我分開甜品另上甜品畫碟,好讓我這個港女打卡😁
甜品師畫碟

環境:💛💛💛💛💛5/5
衛生:💛💛💛💛💛5/5
食物:💛💛💛💛💛5/5
價錢:💛💛💛💛💛5/5 ($2092/2=💰1046)

P.S. 呢間算係我最近期食過最滿意嘅一間餐廳,無論環境,衛生,食物,價錢我都覺得好值得,
真心食得出廚師嘅心機同時間。

🎶而且餐廳當日有Band show,歌手唱歌好好聽,咁啱佢唱嘅都係我playlist嘅歌,真係好開心。

🎨佢哋嘅甜品畫師唔單止畫碟好靚,而且佢亦都係一個不折不扣嘅藝術家,餐廳外面嘅畫都係經佢一手一腳畫出嚟,真係好有心機,好靚。

🎉佢哋餐廳唔算好多張枱,環境唔會好嘈,可以傾吓計,好適合情侶拍拖,慶祝生日,周年紀念。今餐真係好滿意,下次一定會再到訪。
日本馬糞海膽多士x拖羅芒果莎莎
意大利雜菜湯