一年一度老公生日,繼續重遊舊地,嚟到呢一間餐廳作為慶祝地方!!! Sparking wine pairing - 凍天使面白撈松露油鱈場蟹腳黑魚子用上高尚嘅食材,打造一道令小編的味蕾懷孕了嘅entree 。蟹腳嘅肉非常鮮甜,一絲一絲的配上鹹香魚子,再混入香氣十足嘅松露,最後倒上昆布綠茶汁,只能夠說非常之特別!炙燒 牡丹蝦平時生食就食得多,而炙燒過後嘅蝦味相當出眾,亦都少咗蝦身本身存有嘅黏度,用上蝦膏醬同香草輕輕做個調味日本馬糞海膽多士 X 拖羅芒果莎莎多士嘅口感一流,馬糞海膽嘅份量唔少,橘黃色嘅色澤令人垂涎三尺,入口甘飴,用上拖羅蓉嘅襯托,帶上點清甜,配搭不俗。而且版本吸引,用上紅綠豆做底,襯上玫瑰乾花。油甘魚花苞油甘魚配上Wasabi蕃茄蓉,配搭創新,刺身冰涼,魚味突出,點上酸酸甜甜嘅醬同孫蘿蔔片,極度開胃!- White wine pairing - 椰菜花鮮蠔周打湯伴呢度嘅湯品非常濃稠,椰菜花亦豐富了整道口感。鮮蠔味出眾,亦作為適當的調味。跟上令人驚喜的鬆軟餐包,令人滿意。香煎鵝肝呢道油脂滿溢嘅菜式,食落香軟,入口即溶,聰明地運用左紅桑子醬同黑醋,另油膩度大大減少。- Red w

Sparking wine pairing -

椰菜花鮮蠔周打湯伴

香煎鵝肝

- Red wine pairing -

M7澳洲和牛
顏色粉嫩帶肉汁,食落口感帶嚼,邊位的牛脂好重,食落滿腔牛的香氣。然後配上一口紅酒 🍷

鹿兒島豬南仔二重奏
一份兩食,先有慢煮豬腩肉,口感類似叉燒,爽口之餘相當嫩身,而另一邊則以高溫烤焗的逼出豬嘅油份,肥而不膩。

Homemade Pastries
朱古力慕絲蛋糕配上Slam Dunk的朱古力畫,絕對需要花上時間打卡(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)朱古力鏡面做得光滑,底部嘅消化餅無淋到,食落濃郁唔會太甜。

💡 而最最最為代表作,係獨家手繪朱古力紀念品圖,一幅由朱古力醬所畫嘅,仲要超級寫實,又可以影相留念,記住打電話訂枱嘅時候可以問問詳情!

👍🏻👍🏻食物已經非常之高質,再配合埋live music,成件事真係視覺、味覺、聽覺都得到享受。

👍🏻👍🏻餐廳整個環境唔係話好大,不過出𨋢就可以見到牆上嘅手繪壁畫,誠意萬分, 非常之適合打卡。餐廳嘅裏面亦都聯同業餘藝術家合作,攞放左陶瓷工藝裝飾,藝術氣氛濃厚。
2023-02-15 79 瀏覽
餐廳arrangement 差到爆👎🏿夠哂鐘𨋢口塞左10幾人迫到無位企又唔放人入去情人節無限時入座book 9點半 最後10點幾先入到座完全唔夠人手又要預full booking出野食慢 食物完全overpriced 不如理想主食 甜品都好難食同無味係有送心思既畫碟 但arrangement差到完全無哂心情個個餐廳離開既人都黑哂面地方乾淨度有待改善唔會再幫襯super disappointed and everyone’s annoyed about the service level👎🏿
餐廳arrangement 差到爆👎🏿

地方乾淨度有待改善
唔會再幫襯
👎🏿
2023-02-08 77 瀏覽
10月 27日男朋友生日 提前搵咗呢間餐廳同佢慶祝。嗰時係French Thai Fusion Menu~首先我搵咗佢哋whatsapp CS booking :9682 9864。 回覆得好快同埋好helpful。生日送嘅生日話同祝福語都溝通咗。入到去首先係Starter - 醒胃菜泰式生蝦金不換香草我嘅最愛之一 食完一啖仲想食然後就係Salad 特色雞片木瓜柚子沙律 好清新嘅味道 好鍾意上面嘅脆脆之後就係Soup-龍蝦湯 同忌廉湯正正常常 龍蝦湯有少少蝦肉~幾好我哋其中一個upgrade 鵝肝(+128)另外一個就係 炙燒慢煮澳洲八爪魚。鵝肝好肥美而且個醬汁好好食最後去到Main Course 我哋兩個都係牛魔王所以一個係紅酒燴牛膝, 份量比我想像中大好多。 有啲飽到食唔落, 個雜菜幾好食!另一個係鵝肝拼牛柳 , 冇計,實在太鐘意食鵝肝呀最後Dessert 我哋要返最普通嘅ice cream cake ! 估唔到真係好有驚喜!! 真係好好食~ 下次要試埋佢哋嘅手工甜品。 仲有隻朱古力嘅真係好靚 ( 雖然卡通圖係我自己搵畫嘅, 唔係餐廳提供的)不過都係好開心嘅一餐!

入到去首先係Starter - 醒胃菜

之後就係Soup-龍蝦湯 同忌廉湯
正正常常 龍蝦湯有少少蝦肉~幾好

鵝肝好肥美而且個醬汁好好食

最後去到Main Course 我哋兩個都係牛魔王

另一個係鵝肝拼牛柳 , 冇計,實在太鐘意食鵝肝呀

不過都係好開心嘅一餐!

2022-10-27
2022-11-28 166 瀏覽
同屋企人有時候都可以浪漫一下❤️渡過一個特別的夜晚食飯有Live Music,試下新出法泰Fusion Menu門外一整塊維港壁畫係藝術家一筆一筆手繪可以打卡🍽Prefix Tasting Menu (5-7道菜 $638起)法國Fusion菜充滿特別❣️炙燒慢煮澳洲鮮八爪魚八爪魚慢煮鮮味濃郁又有鮮甜湯汁❣️金不換香草泰式生蝦大大隻泰式生蝦,醬汁好開胃❣️🥗泰式柚子雞肉木瓜沙律❣️泰式龍蝦濃湯/黑松露椰菜花忌廉湯濃郁嘅龍蝦味道,又有鹹香嘅味黑松露味道好香,忌廉湯口感順滑❣️鮑魚冬陰功燴意大利飯酸辣冬陰功配上意大利飯,微辣的感覺配上鮑魚❣️正宗法國鵝肝 (追加第8道 +$178)經典法國鵝肝額外追加絕對值得!肥美邪惡配上黑魚子、蘋果泥同醋粒❣️紅酒燴牛仔膝牛仔膝夠厚肉口感,仲有牛骨髓可以食到🍖12小時慢煮黑毛豬頸肉豬頸肉經過12個鐘慢煮好鬆軟,配上惹味泰式醬汁💖超級入味❣️法國香草香茅烤本地三黃雞 (二人份 +$238)原隻本地三黃雞會加入香茅香草烤起,JUICY又有雞油香真係外皮香脆又啖啖肉(要三日前預訂)仲可以畫碟畫自己鍾意嘅圖案最後食個雪糕超級享受
同屋企人有時候都可以浪漫一下❤️
渡過一個特別的夜晚
門外一整塊維港壁畫係藝術家一筆一筆手繪可以打卡
法國Fusion菜充滿特別

❣️炙燒慢煮澳洲鮮八爪魚
八爪魚慢煮鮮味濃郁又有鮮甜湯汁
❣️金不換香草泰式生蝦
大大隻泰式生蝦,醬汁好開胃
❣️🥗泰式柚子雞肉木瓜沙律
❣️泰式龍蝦濃湯/黑松露椰菜花忌廉湯
濃郁嘅龍蝦味道,又有鹹香嘅味
黑松露味道好香,忌廉湯口感順滑
❣️鮑魚冬陰功燴意大利飯
酸辣冬陰功配上意大利飯,微辣的感覺配上鮑魚

❣️正宗法國鵝肝 (追加第8道 +$178)
經典法國鵝肝額外追加絕對值得!
肥美邪惡配上黑魚子、蘋果泥同醋粒

❣️紅酒燴牛仔膝
牛仔膝夠厚肉口感,仲有牛骨髓可以食到
🍖12小時慢煮黑毛豬頸肉
豬頸肉經過12個鐘慢煮好鬆軟,配上惹味泰式醬汁💖超級入味
❣️法國香草香茅烤本地三黃雞 (二人份 +$238)
原隻本地三黃雞會加入香茅香草烤起,JUICY又有雞油香
真係外皮香脆又啖啖肉(要三日前預訂)

仲可以畫碟畫自己鍾意嘅圖案
最後食個雪糕超級享受
2022-11-19 164 瀏覽
前菜生蝦同沙律都幾好食個龍蝦湯好濃郁 不過個八爪魚個個菜個汁就偏鹹咗少少個主菜豬頸肉好出色 軟硬度岩岩好💯👍🏻👍🏻👍🏻主菜鵝肝配牛肉都幾正 個牛既熟度岩岩好主菜羊架叫左7成熟都唔錯 亦都唔會有「蘇」味因為食生日飯 仲有個special service 就係畫左幅畫係個碟 只能說 畫得太好了!好有驚喜 估唔到咁有心思💯個甜品 石板街朱古力雪糕都超好食 係dark chocolate yummy yummy!👍🏻個環境都好有氣氛 個境都幾靚
前菜生蝦同沙律都幾好食
個龍蝦湯好濃郁 不過個八爪魚個個菜個汁就偏鹹咗少少
個主菜豬頸肉好出色 軟硬度岩岩好💯👍🏻👍🏻👍🏻
主菜鵝肝配牛肉都幾正 個牛既熟度岩岩好
主菜羊架叫左7成熟都唔錯 亦都唔會有「蘇」味

個環境都好有氣氛 個境都幾靚
2022-11-15
2022-11-03 1862 瀏覽
🌀🌧️風雨不改,昨晚黎到我最愛既🌌海景餐廳 EL Dining 品嚐新菜式🍽️🍴一去到門口見到多左幅海景壁畫,要打下卡先。📸180°全海景加現場歌手live music🎶, 真係超級浪漫,所以好多人會來慶祝生日同週年💕❤️餐廳經常有不同藝術主題,同年輕業餘藝術愛好者合作展示作品, 所以見到餐廳入面放左好多陶瓷藝術品。🍴我地今次揀咗 French Thai Prefix Menu,法泰fusion好有特色😍 ,女女就食中童餐。😋🌟【Starter 醒胃菜】泰式生蝦金不換香草,生蝦大隻又新鮮,入口爽口嫩滑,調味開胃。🌟【Soup 湯】泰式龍蝦濃湯龍蝦湯濃郁,裡面既蝦好彈牙。黑松露椰菜花忌廉湯女女好喜歡,入口creamy,配左2個鬆軟餐包食。🌟【Salad 沙律】特色雞片、木瓜、柚子沙律雞肉juicy,配木瓜絲爽口清新。【 正宗法國空運鵝肝兩份】鵝肝一口即溶 ,配清新既sauce,一啲都唔會膩。【炙燒慢煮澳洲鮮八爪魚】好有驚喜,八爪魚煮得勁爽口👍🌟【Entrée 副主】鮑魚冬陰功燴意大利飯,辣辣地, 刺激味蕾,好有創意嘅菜式。🌟【Main Course 主菜】🐷12小時慢煮黑毛豬頸肉 豬頸肉烤得香

一去到門口見到多左幅海景壁畫,要打下卡先。📸

🌟【Starter 醒胃菜】

🌟【Soup 湯】

泰式龍蝦濃湯

龍蝦湯濃郁,裡面既蝦好彈牙。

黑松露椰菜花忌廉湯

女女好喜歡,入口creamy,配左2個鬆軟餐包食。

🌟【Salad 沙律】

特色雞片、木瓜、柚子沙律

雞肉juicy,配木瓜絲爽口清新。

【 正宗法國空運鵝肝兩份】

鵝肝一口即溶 ,配清新既sauce,一啲都唔會膩。

【炙燒慢煮澳洲鮮八爪魚】

好有驚喜,八爪魚煮得勁爽口👍

🌟【Entrée 副主】

鮑魚冬陰功燴意大利飯,辣辣地, 刺激味蕾,好有創意嘅菜式。

🌟【Main Course 主菜】

🐷12小時慢煮黑毛豬頸肉

豬頸肉烤得香口,配泰式醬汁,好惹味。

🐟海鮮碟 (白魚·虎蝦·帶子)

好喜歡呢個菜式,🐟盲鰽魚柳好滑,仲有非常新鮮嘅虎蝦同帶子。🦐

🐐榛子焗紐西蘭羊鞍

老公好鍾意食羊,佢大讚羊肉吾會太騷,火候剛好。

🐔香茅香草烤燒本地三黃雞

原隻烤雞皮脆肉嫩,雞肉juicy ,散發陣陣油香。😍

🌟【Dessert 甜品

朱古力畫師喺甜品碟上面畫咗我哋一家三口嘅笑容, 真係好surprise😍😲

朱古力雪糕蛋糕

冰凍軟滑既雪糕,晚餐既完美句號。

🍧囡囡嘅跟餐甜品係🍊柚子雪糕,味道好清新。

飲品方面,可選擇泰國啤酒/椰青/wine pairing,我就飲左紅白酒去配襯佳餚🍾🍷🥂

2022-11-02
這家位於灣仔的半私房菜高級西餐,結合環境、食物和服務,性價比真的是超高!最平3道菜人均$398,不用一千,加上180度全維港海景和live music,超值!-7-Courses Dinner $818+10%前菜:𓈒𓏸炙燒慢煮澳洲鮮八爪魚頭盤已經很精緻了,八爪魚咬下去嫩滑之餘帶點彈牙口感,鮮甜味濃郁!-𓈒𓏸泰式生蝦·金不換香草生蝦比一般吃的更大粒爽彈,加上酸辣醒胃的醬汁,好想再吃啊!-𓈒𓏸泰式龍蝦濃湯不用多說看樣子就已經知道非常之濃郁充滿着龍蝦味。-𓈒𓏸特色雞片、木瓜、柚子沙律十分清新。-𓈒𓏸正宗法國鵝肝又大塊又厚身的一塊法國空運鵝肝,表面煎得很酥脆,裡面嫩得快要入口即溶。-主食:𓈒𓏸鮑魚冬陰功燴意大利飯 有一點點辣,可以選擇少辣/走辣。意大利飯吸收了冬陰功醬汁的香料味道。-𓈒𓏸12小時慢煮西班牙黑毛豬頸肉豬頸肉超級彈牙!配上甜甜的甘筍醬汁。-𓈒𓏸雪糕蛋糕入口即化的雪糕口感,比一般海綿蛋糕更不膩,愛吃雪糕的朋友不用錯過。-更有專人負責朱古力手繪卡通公仔甜品圖,我的雪寶100%還原啊* ⁰̷̴͈࿁⁰̷̴͈ 生日或週年紀念慶祝來這裡一定超驚喜!
7-Courses Dinner $818+10%
前菜:
𓈒𓏸炙燒慢煮澳洲鮮八爪魚

𓈒𓏸泰式生蝦·金不換香草
生蝦比一般吃的更大粒爽彈,加上酸辣醒胃的醬汁,好想再吃啊!

𓈒𓏸泰式龍蝦濃湯
不用多說看樣子就已經知道非常之濃郁充滿着龍蝦味。
𓈒𓏸特色雞片、木瓜、柚子沙律
十分清新。

𓈒𓏸正宗法國鵝肝
主食:
𓈒𓏸鮑魚冬陰功燴意大利飯
𓈒𓏸12小時慢煮西班牙黑毛豬頸肉
豬頸肉超級彈牙!配上甜甜的甘筍醬汁。
𓈒𓏸雪糕蛋糕

話說上個月屋企人生日,帶左佢地去呢間係灣仔嘅半私房菜fine dining,佢地都幾多生日優惠,我地一行4人8點前離座,其中一個人有半價優惠,生日又有得升級6去到7道菜,計返$6xx就食到7-Courses Set啦!結合有海景、食物同服務,又有得睇live music,性價比真係好高😮-7-Courses Dinner $818+10%🎂生日加預訂優惠後 ~$650-前菜:炙燒慢煮澳洲鮮八爪魚🐙作為頭盤已經好精緻,八爪魚咬下去嫩滑之餘帶彈牙口感,咬開鮮甜味滲出。-泰式生蝦·金不換香草🦐生蝦比出面食個d更加大粒同爽彈,個醬汁酸辣醒胃,散發住淡淡嘅金不換香料味,一種食完仲會令你記得嘅氣味。-泰式龍蝦濃湯🦞睇樣就已經feel到個湯非常之濃郁,而且充滿住龍蝦鮮甜味道,應該係用大量龍蝦熬左好耐🤩-特色雞片、木瓜、柚子沙律🥗相對較普通,調味唔係好多,不過雞片中間嫩嫩地,幾清新整體。-正宗法國鵝肝🦢用上等法國空運鵝肝,又大塊又厚身,表面煎得酥脆,裡面嫩到介乎入口即溶omg😱-主食:鮑魚冬陰功燴意大利飯 有一dd辣,唔食得辣嘅人可以選擇少辣/走辣。意大利飯吸收左冬陰功醬汁嘅香料味,好香濃。-紅酒燴牛
7-Courses Dinner $818+10%
🎂生日加預訂優惠後 ~$650
前菜:
炙燒慢煮澳洲鮮八爪魚🐙
作為頭盤已經好精緻,
八爪魚咬下去嫩滑之餘帶彈牙口感,咬開鮮甜味滲出。

泰式生蝦·金不換香草🦐

泰式龍蝦濃湯🦞

特色雞片、木瓜、柚子沙律🥗
相對較普通,調味唔係好多,不過雞片中間嫩嫩地,幾清新整體。
正宗法國鵝肝🦢

主食:
鮑魚冬陰功燴意大利飯

紅酒燴牛仔膝🐂
想食嘅朋友仔建議提前預訂!
呢個牛仔膝好鬼大個,啲肉一夾就散開,而且吸收晒個紅酒汁,紅酒味都幾濃,不過份量都幾大真係要同朋友一齊share呀🤭

雪糕蛋糕
係入口即化嘅雪糕口感,
我呢啲雪糕關注組嘅人士最鍾意雪糕嘅甜品,起碼唔會好似海綿蛋糕咁易飽,同埋佢呢隻朱古力味有少少苦苦地唔會話過甜。🍫

個日係母親生日餐廳仲送左個melody手繪碟比佢,佢見到o曬嘴,相似度99%!真係成個melody八婆咁😂😂
生日或者週年紀念慶祝來呢度仲揀畫對方最鍾意嘅卡通人物一定超驚喜!🤪
2022-10-27 821 瀏覽
係 EL Dining同謙謙有個開心愉快的生日飯❤️再次選擇到訪緊係有原因的, 食物高質, 望住個靚景嘆美食, 有甜美的靚聲唱live, 最最最正仲有個打卡靚甜品碟。講到咁快d 拉落去睇下我地食左咩啦!💓 頭盤 ~ 泰式生蝦選用了金不換香草加辣汁做調味,生蝦爽中帶辣刺激味蕾。💓 沙律 ~ 用了慢煮雞片,木瓜和柚子沙律好清新。💓 湯 ~ 泰式龍蝦濃湯和黑松露忌廉湯, 前者湯底質感濃稠,啖啖充滿龍蝦鮮味,後者啖啖松露獨有的香氣加上忌廉的幼滑。💓 副主 ~ 鮑魚冬陰功燴意大利飯, 味道酸酸辣辣超開胃, 謙謙爭住食, 鮑魚好滋味☺️💓 炙燒慢煮澳洲鮮八爪魚 ~ 精緻吸引一件入口剛剛好,八爪魚在口中跳舞咁,口感帶小小煙煙韌韌,好喜歡呢道菜。💓 法國鵝肝一份 ~ 入口那份油膩感加上軟綿綿大愛呀!💓 海鮮碟 ~ 包括白魚、虎蝦和帶子, 喜歡食鮮甜的,絕唔可以錯過, 帶子煎得剛剛好外脆內軟。💓 鵝肝安格斯牛柳 ~ 7成熟的牛柳輕輕一切已經軟腍肉汁豐富。💓 豬頸肉 ~ 經過12小時慢煮的黑毛豬頸肉係我最驚喜的,邊邊焦脆肉質爽,旁邊加分的香滑薯蓉味道夠哂刺激係偏辣但我覺得同豬頸肉好夾。🎂

講到咁快d 拉落去睇下我地食左咩啦!

💓 沙律 ~ 用了慢煮雞片,木瓜和柚子沙律好清新。

💓 法國鵝肝一份 ~ 入口那份油膩感加上軟綿綿大愛呀!

🎂 朱古力 + 抹茶 ~ 成隻大碟拎過來謙謙已經超開心仲要畫上佢最愛的 Spider-Man ,大家唔好以為d 甜品只for 打卡用,其實佢做得好出色,抹茶味香得來中間d 幾幼滑, 而朱古力那件香濃Mousse甜而不膩Like 爆。

🥳🥳2022年萬聖節又就快到 EL Dining為大家準備咗個 驚嚇晚餐 31號20:30後入座一口價3道+茶/啡/果汁一杯+萬聖節卡通圖祝福語一份$488+10% 只做一晚 快啲訂座啦❣️@#96829864🥳🥳
2022-10-23 767 瀏覽
餐廳裝修走傳統的Fine dining路線 以黑紅白為主調 主打法式Fusion菜式🥂180度落地窗坐擁維港景色 加上室內昏暗的燈光 環境甚有情調 晚上七時更會有樂隊現埸表現 洋溢浪漫的氛圍
.▪️炙燒慢煮澳洲鮮八爪魚八爪魚切成小粒 入口軟腍彈牙 配上獨特的醬汁 味道鮮甜濃郁.▪️木瓜柚子特色雞沙律沙律由雞片 木瓜和柚子組成 雞肉肉質嫩滑 味道清新可口 是很開胃的前菜.▪️鮑魚冬陰功燴意大利飯 賣相精緻 鮑魚和飯粒散發冬陰功湯的味道 加上帶點微辣頗惹味.▪️正宗法國鵝肝| +$128法國空運的鵝肝相當厚身 煎至微微焦脆 配上黑醋汁能平衡鵝肝的油膩感 充滿油脂香 口感細膩柔滑 .▪️泰式龍蝦濃湯龍蝦湯呈橘紅色 質感稠身而幼滑 味道香濃幼滑 伴著麵包一同進食 麵包吸進湯汁精華 相當滋味.▪️香茅香草烤燒本地三黃雞| +$238 (三天前預訂)主菜中最喜愛這道三黃雞 外皮烤得香脆 焦香滿溢 烘烤温度控制得宜 內裡鮮嫩多汁 帶有雞油香 連較缺乏油脂的雞胸肉部份也不會過於乾柴 另外没有用過多的醃料 雞肉味道純樸 能吃到雞肉的原味 若然再配上熱騰騰的雞油飯 相信誰也不能抵抗它的誘惑🤤.▪️紅酒燴牛仔膝牛仔膝份量
▪️炙燒慢煮澳洲鮮八爪魚
八爪魚切成小粒 入口軟腍彈牙 配上獨特的醬汁 味道鮮甜濃郁

▪️木瓜柚子特色雞沙律

▪️鮑魚冬陰功燴意大利飯
賣相精緻 鮑魚和飯粒散發冬陰功湯的味道 加上帶點微辣頗惹味

▪️正宗法國鵝肝| +$128

▪️泰式龍蝦濃湯

▪️香茅香草烤燒本地三黃雞| +$238 (三天前預訂)

▪️紅酒燴牛仔膝
牛仔膝份量十足 相當厚實 當中還有牛骨髓 牛肉入口軟腍 牛味濃郁 配上燴得入味的紅酒汁 純樸牛肉香慢慢散發 越吃越滋味

▪️12小時慢煮黑毛豬頸肉
豬頸肉很有嚼勁 肥瘦均勻 配上甜甜的甘筍醬汁很開胃

▪️ 手工甜品 +$298
餐廳最特別的是甜品會有專人手繪巧克力卡通圖案 擺盤精緻 綠葉狀的抹茶雪糕很香濃 另外的芝士和豆腐味蛋糕不會過於甜膩 客人可預先告之餐廳想繪畫的圖案 相信誰人看見也會心花怒放

餐廳的晚餐時段只提供三款Dinner Set 部分菜式需預訂或升級收費 總括來說 餐廳可以眺望維港景色 環境氣氛浪漫 雖然等侯上菜的時間需時 食物質素有水準 獨一無二的甜品擺盤很適合生日或週年紀念慶祝 想享用一頓浪漫又特別的晚餐 EL dining 是不錯的選擇💆🏻‍♀️

<Thai French Prefix Menu>
🔸5 courses $638+10%
🔸6 courses $728+10%
🔸7 courses $818+10%
2022-10-18 763 瀏覽
趁工作無甘忙,今次約埋其他foodie朋友來到銅鑼灣fine dinning,今次四人同行,可以大飽口福~入到餐廳,🈶兩驚喜,有live music show同靚海夜景!見有個【6道$728】套餐幾吸引,我地點左三個套餐齊齊食。另外,加$128法國鵝肝。今次係泰法fusion ,富新意呢。泰式生蝦 金不換香草雖然唔好生蝦,但食落去,卻愛上!蝦肉爽嫩,香草豐富了味蕾享受!泰式龍蝦濃湯龍蝦湯味道香濃,微帶泰式香料,感覺與別不同。特色雞片、木瓜、柚子沙律材料新鮮,清新可口且賣相靚。鮑魚冬陰功燴意大利飯(少辣)好鐘意呢個泰意既混合,無論鮑魚和飯粒都可以品嘗到冬陰功湯既香酸的味道。Main炙燒慢煮澳洲鮮八爪魚炙燒完的八爪魚特別香,而慢煮完肉質口感更滋味12小時慢煮黑毛豬頸肉慢火出美食,賣相靚之餘,味道比泰國餐廳食既還滋味,黑毛豬肉瘦質嫩,食落去仍品嘗到肉汁。紅酒燴牛仔膝紅酒🍷香提升左牛仔肉質層次味道,本身肉質已經挺香嫩。海鮮碟 (白魚·虎蝦·帶子) Fine dinning 當然唔少得海鮮啦,魚肉相當香滑,帶子爽口。香茅香草烤燒本地三黃雞正當大家話飽時,品嘗烤雞卻食唔停口,哈哈~可見三黃雞非常滋

泰式生蝦 金不換香草

泰式龍蝦濃湯
龍蝦湯味道香濃,微帶泰式香料,感覺與別不同。

特色雞片、木瓜、柚子沙律
材料新鮮,清新可口且賣相靚。

鮑魚冬陰功燴意大利飯(少辣)

Main
炙燒慢煮澳洲鮮八爪魚
炙燒完的八爪魚特別香,而慢煮完肉質口感更滋味

12小時慢煮黑毛豬頸肉

紅酒燴牛仔膝
紅酒🍷香提升左牛仔肉質層次味道,本身肉質已經挺香嫩。

海鮮碟 (白魚·虎蝦·帶子)

香茅香草烤燒本地三黃雞
正當大家話飽時,品嘗烤雞卻食唔停口,哈哈~可見三黃雞非常滋味,香草味撲鼻,肉質嫩滑,而且一點都唔乾,被我地秒吞左!

甜品-三款
上檯,好靚呢,擺盤畫和祝福字句,豐富左晚餐幸福感!Yeah! Happy gathering!
綠葉🍃狀的抹茶雪糕夠香濃,朱古力蛋糕同樣出色,濃度十足!另一款係芝士和豆腐味,味道濃度剛好。

整體而言,環境舒適靚麗,服務好,食物更是滋味,值得舌尖再遊!
2022-10-17 291 瀏覽
今年結婚三週年💕book咗 EL Dining同老公慶祝🎉已經不只一次去哩間法國餐廳因為環境同服務真係唔錯加上餐廳每年都有與藝術有關的不同主題🎨🖼而且今次見有新menu加入了泰式風味🌴法國餐都有泰式味道🤩感覺好有創意🔸️Starter醒胃菜 泰式生蝦 金不換香草比平時食冰凍泰式好唔同雖然加咗番茜同青辣椒但味道是不辣的🔸️Salad沙律特色雞片、木瓜、柚子沙律一般出面buffet食Salad嘅雞片大多數過鞋同無味🤭但哩度雞片係軟腍同有味的哩倆款前菜好鮮甜又醒胃👍🔸️泰式龍蝦濃湯泰式龍蝦湯比一般龍蝦湯不同加了煙薰過泰式香料味道更加濃烈🔸️椰菜花黑松露湯好濃郁黑松露味道飲落好creamy令人好想再叫多個來飲🤣倆款湯各有特色😋我地都好喜歡🔸️正宗法國鵝肝鵝肝煎得好香 微微焦脆口感綿密滑順🤤配上黑魚子▪️海草粒味道更加突出另一種層次[副主]🔸️炙燒慢煮澳洲鮮八爪魚冇諗過八爪魚都可以慢煮真係第一次食🦑吃落真係好腍味道好鮮甜🔸️鮑魚冬陰功燴意大利飯 可選偏辣🌶🌶🌶 少辣/走辣鮑魚煮得好腍 米飯軟硬適中我地覺得冬陰公普通辣度已經好夠🌶吃落真係好惹味哩個必食推薦👍[主菜]🔸️慢煮西班牙黑毛豬頸肉經過12小時慢煮黑毛豬
今年結婚三週年💕book咗 EL Dining同老公慶祝🎉

[主菜]

🔸️慢煮西班牙黑毛豬頸肉
經過12小時慢煮黑毛豬頸肉
肉脂均匀分布🐷肉質好嫩
雖然已有醬汁😁但最驚喜碟上配菜🥔加了泰式香料薯蓉😋薯蓉味道有啲似冬陰公🤩配埋豬頸肉更加特别滋味👍

🔸️紅酒燴牛仔膝
牛仔膝肉質好軟嫩🦬不需用力切🍴牛仔肉已經可以撕開🤭
個紅酒汁Gravy烹法同一般餐廳做法好唔同😌餐廳職員介紹時特別提到系大師傅用咗牛仔骨的所有精華混合🍷淆製出嚟嘅 味道令人垂涎欲滴

以上廚師推介要及早預訂喔👨‍🍳

• 紅酒燴牛仔膝
  • 鮑魚冬陰功燴意大利飯
  • 慢煮西班牙黑毛豬頸肉
2022-10-15 174 瀏覽
香港人,為了生活,每天不停的忙碌。如何紓緩緊張的情緒,和慰勞疲累的身軀? 我就選了一間同時享受環境和美食的餐廳,令身心靈同樣愉快。🥂今晚和朋友來到銅鑼灣一間樓上餐廳,感覺像踏入另一個沒有煩惱的世界,首先澄明美麗的維港夜景已震懾了我們,然後場內有live music唱歌,歌曲都是舒情的,滿滿浪漫感覺。🌃這裡晚餐6道菜價錢$728,部分菜式要預訂/升級收費。因為座位不多,環境不會嘈吵,氣氛很好,特別適合來慶祝,訂位時說明生日或週年慶祝,餐廳會安排專人手繪卡通公仔甜品圖,效果相當吸睛。🤩 晚餐set可以加埋wine pairing美酒佳餚十分醉人。🍷🔸炙燒慢煮澳洲鮮八爪魚前菜方面,自已特別喜歡這款,切成小粒的八爪魚一口一粒,入口軟腍有彈性,要蘸多些醬汁,有種像蟹膏香濃的味道,看真原來還有少少蜆肉,兩者都有海鮮的鮮甜。🔸木瓜柚子特色雞沙律在主菜前,吃點清新輕盈的沙律,相當開胃,而這焦點在特色雞,它的口感很特別,很嫩的肉,難以形容。🔸正宗 #法國鵝肝想起來很久沒吃鵝肝了,這一件比以往吃的厚身,豐富滿足,一口咬下去,久違的鵝肝香,令人陶醉,配搭上黑醋汁,平衡鵝肝的油膩,加$128也值得一試。🔸香茅

🔸炙燒慢煮澳洲鮮八爪魚

🔸木瓜柚子特色雞沙律

🔸正宗 #法國鵝肝

🔸香茅香草烤燒本地三黃雞
今晚的No.1菜式,加$238的主菜,二人份量,要提前三天預訂,完成烤好一隻雞,看起來蠻有份量,拍過照後店員幫我們分四件,雞脾和雞胸各兩件,聞到香噴噴,咬下去皮脆肉嫩JUICY,帶點雞油香,熱辣辣,可能是人生吃過最好吃的烤雞,至今仍很回味。

🔸 #紅酒燴牛仔膝
另一款主菜,是建議預訂的菜式,牛仔膝夠厚肉,切下去感覺到很軟腍而一絲絲的肉,是非常嫩滑的部分,紅酒燴得入味香濃,還有牛骨髓可以吃到。

🔸 #手工甜品
手工甜品三款的拼盤要加$298,外表上令我們留意到的,是做出像水珠的點綴,而吃下去像五星酒店吃到的甜品,甜度偏低,朱古力和抹茶香味也突出,另一款似乎是豆腐味,超高級的享受。

上文提到餐廳可在碟上畫畫,見到成品時我們都嘩然,太美了吧,來這裡慶祝一定很開心。食物、環境同樣出色,也都打卡able。
2022-10-09 172 瀏覽
昨天同老公慶祝生日, 選擇了EL Dining. 首先, 6字頭的whatapps 我那時是冇人回應, 隔了幾天怕訂唔到窗口位,於是打電話問, 職員叫我轉打9字頭whatapps. 那whatapps回應快, 而且都很交代很清楚。入到餐廳, 地方雖然不大, 幾本有8成都有窗口位, 但有Live Music, 歌手聲音甜美好有氣氛,不錯。 職員都好好, 好有禮貌。食物不錯, 本身不吃秋葵的我, 幾粒秋葵同蝦刺身一起吃, 加埋金不換香草汁都不錯。另那八爪魚肉質都剛剛好,不會太軔。湯的話我覺得黑松露白湯好飲過龍蝦湯, 可能是濃湯關係我覺得有少少苦味。我老公話那牛仔膝好好吃, 而我吃的白魚, 就好滑, 不過那橙色的汁就吃不到是什麼其實那天都有幾台慶祝生日, 最有驚喜應該第一台唱生日歌那台。雖然我老公都跟著估到會有生日歌送俾他,但不緊要, 餐廳有安排卡通碟, 我老公點都估唔到, 都有驚喜俾到他。整晚都感覺不錯, 不過提提生日優惠由5道菜免費升級6道菜, 只是一位有得升級, 我以為兩個都有, 當聽到時這有d失望
昨天同老公慶祝生日, 選擇了EL Dining.

, 歌手聲音甜美好有氣氛,不錯
。 職員都好好, 好有禮貌。

另那八爪魚肉質都剛剛好,不會太軔。

, 我老公點都估唔到, 都有驚喜俾到他

整晚都感覺不錯

2022-10-08
  • 松露椰菜濃湯
2022-09-06 823 瀏覽
可以對住個咁靚的晚霞同海景食飯真係人生一大樂事前菜松露椰菜芝士濃湯🍲意大利青瓜凍湯 🥒好清新的凍湯,岩晒夏天,開胃又解暑鮮蝦布袋芝士雲吞粒粒蝦肉雲吞配上芝士奶泡沫醬仲有南瓜粒日本珍寶刺身級帶子 配上三文魚子同青豆蓉,帶子大粒又鮮甜香煎法國鵝肝鵝肝大大份,油脂香味極重,同朋友仔share 就冇咁邪惡😈日本海膽鮮蟹肉木魚湯啫喱海膽、蟹肉同木魚湯啫喱呢個配搭好新鮮作為前菜冷盤最適合不過主菜美國安格斯牛柳牛柳用上特別醬汁去醃製入口時肉質偏淋身,牛味滿瀉法國鱸魚外皮煎到金黃色,魚肉鮮嫩甜美意大利香草燒西班牙乳豬扒 乳豬皮脆肉嫩,入口油香四溢美國頂級肉眼肉眼牛味極重,能鎖住肉汁同時保持肉質鮮嫩甜品餐廳會有是日精選手工蛋糕🍮有士多啤梨、蘋果、豆腐、柚子味可見賣相相當吸引,味道亦不會太甜個人最愛是豆腐蛋糕,口感軟滑,又冇芝士蛋糕咁膩,超推薦🙌🙌Wine pairing +$288餐廳已搭配上3 款酒,包括紅酒白酒氣泡酒以配搭前菜、主菜及甜品

可以對住個咁靚的晚霞同海景食飯真係人生一大樂事

前菜
松露椰菜芝士濃湯🍲

意大利青瓜凍湯 🥒
好清新的凍湯,岩晒夏天,開胃又解暑

鮮蝦布袋芝士雲吞
粒粒蝦肉雲吞配上芝士奶泡沫醬仲有南瓜粒

日本珍寶刺身級帶子
配上三文魚子同青豆蓉,帶子大粒又鮮甜

香煎法國鵝肝
鵝肝大大份,油脂香味極重,同朋友仔share 就冇咁邪惡😈

日本海膽鮮蟹肉木魚湯啫喱
海膽、蟹肉同木魚湯啫喱呢個配搭好新鮮
作為前菜冷盤最適合不過

主菜

美國安格斯牛柳
牛柳用上特別醬汁去醃製
入口時肉質偏淋身,牛味滿瀉

法國鱸魚
外皮煎到金黃色,魚肉鮮嫩甜美

意大利香草燒西班牙乳豬扒
乳豬皮脆肉嫩,入口油香四溢

美國頂級肉眼
肉眼牛味極重,能鎖住肉汁同時保持肉質鮮嫩

甜品
餐廳會有是日精選手工蛋糕🍮
有士多啤梨、蘋果、豆腐、柚子味
可見賣相相當吸引,味道亦不會太甜
個人最愛是豆腐蛋糕,口感軟滑,又冇芝士蛋糕咁膩,超推薦🙌🙌

Wine pairing +$288
餐廳已搭配上3 款酒,包括紅酒白酒氣泡酒
以配搭前菜、主菜及甜品