同好姊妹相見,想搵個環境舒服、夠chill嘅餐廳發掘到一間隱世靚環境嘅正正子西班牙菜喺正海傍果頭,夠少人,夠地道。咁多密計要傾,真係要叫下cocktail慢慢傾唔經唔覺都叫左幾杯ALMADIA $108是晚最愛清新帶點點甜味,勁refresh!個杯都好吸引ADMIRALTA $148呢個啖啖袖子味,比較似mocktail,好啱女仔飲EL PRIMER AMOR $118雜莓加上伏特加少女口味得黎而不失cocktail酒味好fresh!TOMATO CREAM STRIPELOIN CARPACCIO$98開胃小食清新嘅鮮茄蓉加上滑嫩嘅半熟牛肉,配埋餅皮喺底好好味呀FRIED MUSHROOMS$88呢個喺素食menu度點嘅磨菇幾香,新鮮即炸而不油膩DUCK CIGAR$98原本不好鴨肉的我,為呢道菜改觀了點解鴨肉可以咁香,醬汁超加分!係今晚最喜歡嘅一味BIKINI$88呢個個名好好笑其實係ham&cheese多士,但好香濃好正BROKEN EGGS $88薯條人人愛加埋熱辣辣流心蛋、煎香左嘅ham勁香口好送cocktail呀PRAWNS PAELLA WITH BLACK INK$18
同好姊妹相見,想搵個環境舒服、夠chill嘅餐廳
發掘到一間隱世靚環境嘅正正子西班牙菜
喺正海傍果頭,夠少人,夠地道。

咁多密計要傾,真係要叫下cocktail慢慢傾
唔經唔覺都叫左幾杯

ALMADIA $108
是晚最愛
清新帶點點甜味,勁refresh!個杯都好吸引

ADMIRALTA $148
呢個啖啖袖子味,比較似mocktail,好啱女仔飲

EL PRIMER AMOR $118
雜莓加上伏特加
少女口味得黎而不失cocktail酒味
好fresh!

開胃小食
清新嘅鮮茄蓉加上滑嫩嘅半熟牛肉,配埋餅皮喺底
好好味呀

FRIED MUSHROOMS$88
呢個喺素食menu度點嘅
磨菇幾香,新鮮即炸而不油膩

DUCK CIGAR$98
原本不好鴨肉的我,為呢道菜改觀了
點解鴨肉可以咁香,醬汁超加分!係今晚最喜歡嘅一味

BIKINI$88
呢個個名好好笑
其實係ham&cheese多士,但好香濃好正

BROKEN EGGS $88
薯條人人愛
加埋熱辣辣流心蛋、煎香左嘅ham
勁香口好送cocktail呀

PRAWNS PAELLA WITH BLACK INK$188
蝦煎得好香口,香濃墨汁飯加埋少少蕃茄粒中和番,唔錯

TRADITIONAL CHORIZO RICE$198
醬汁好味!好creamy
醬汁係靈魂

BAKED CHICKEN WRAP WITH SHIRMPS
呢個好特色
好似麵包雞咁,幾得意,大廚仲出黎介紹同埋幫我地切,超好人!聽唔聽得明都好,都聽下以示尊重

最後叫多個甜品share,大家都係朱古力控

CHOCOLATE MOUSSE CAKE $68
呢個係勁勁勁濃朱古力

有少少甜,但真係勁濃!鍾意朱古力嘅會覺得好正
2018-07-28
  • Duck  Cigar
2018-08-06 106 瀏覽
平時行過海旁見到都好有情調,今晚約左好姐妹我們就揀左呢度試下😆入面既裝修都好靚💕好有工業風,隨意得黎又好有心思餐牌都好特別飲品主要係mock tail and cocktail 多,選擇都好多叫左杯Admiralta , 味道似Mocktail, 微微既酒味,飲落似果汁,上面少少燒焦既棉花糖再配埋個酒,甜度適中,好易入口小食方面,叫左Tomatoes Cream Striploin Carpaccio ,用香脆既酥皮托底,上面有蕃茄醬,酸酸甜甜,好開胃上面就有生生地既牛肉,好嫩口。好好食第二道,有Duck ciga, 個皮好脆!熱辣辣!入面係鴨肉,點埋個味道有些似蛋黃醬既醬,好好食,估唔到又幾夾第三道,叫左Bikini。就咁聽個名都好好奇係咩黎。表面好多多士,夾火腿,但食落先知原來係西班牙火腿加芝士再配少少牛油,煎過呢個我們仲叫左兩次,因為真心好食之後叫左呢個炸🍄雜菌。好脆好香口,d蘑菇好多汁主菜方面,叫左個cod fish with calamari noodle. 個魚肉好滑,面既魚皮又脆脆地,成個感覺好外脆內軟。個麵好彈牙,問反店員,原來係用墨魚做,好特別!食上引飯方面,叫左pr

入面既裝修都好靚💕好有工業風,隨意得黎又好有心思

餐牌都好特別

上面就有生生地既牛肉,好嫩口。好好食

呢個我們仲叫左兩次,因為真心好食

之後叫左呢個炸🍄雜菌。好脆好香口,d蘑菇好多汁

飯方面,叫左prawns paella 。望落好似好重墨魚汁,會食到個口好黑,但又無。味道都幾濃蒜香味,蝦都好大隻,飯都粒粒食落分明,唔會好濕同笠。

最後,甜品叫左個Spanish sweet Lemon Bun🍋 習慣食完主菜都要食個甜品,呢個份量就岩岩好,細細粒,淡淡的檸檬味令到我們個胃又開反,入面有微微甜既cream,成個味道甜度岩岩好,食完會想再添食

整體來說,完全感受到餐廳既心思,所有食物都好滿意
When in doubt, go for tapas! 🇪🇸Went to Elia after seeing a few good reviews on Instagram about both the cocktails and tapas at Elia, and I was pretty impressed.I particularly liked the following dishes, including the striploin carpaccio, fried veggies and the sweet chocolate cakes.The striploin was very tender and juicy, and went well with the tomato cream. Tasted like a good tiny piece of pizza!The fried veggies were delicious as well. Not overly oily but very crispy.The cocktails we had were p

The cocktails we had were pretty nice in terms of both taste and presentation. Really love their beautiful cocktail containers💕

Last but not least, we had the chocolate cakes as desserts. Not too sweet but very rich in chocolate flavour. Love the tiny piece of dark chocolate that came with the dish too

2018-08-05 209 瀏覽
Let’s Chill🥂平時一班朋友聚會最中意去下打邊爐😂太無新意啦 所以今次呢就摸下酒杯底去左一間西班牙酒吧🤫cocktail 方面 全部賣相都好靚 酒杯又有特色👍🏻淨係飲酒點得架⁉️所以order左不同西班牙小食 主菜 甜品🤭有驚喜 有驚喜 如果你唔太喜歡飲酒我都會建議你bookmark呢到 因為呢到嘅食物更上一樓 由西班牙大廚主理 有信心呀👍🏻Duck Cigar $98呢個非常特別呀所謂cigar其實係北京填鴨春卷🤤裏面滿滿鴨肉 估唔到用春卷嘅做法整會甘夾👍🏻點埋蛋黃醬 一流呢 記得用手攞住食😀Bikini $88呢個係芝士火腿多士 多士烘得好香口呀芝士同火腿不嬲都係絕配🤤多士上今次用嘅係黑松露牛油 令多士味道更豐富😘Tomato cream striploin carpaccio $98薄薄嘅pizza配上自家製蕃茄醬同半熟牛肉☺️pizza好香脆 加埋嫰滑牛肉 好味道😋Broken Egg $88上枱嘅時間薯條上面放左一隻完整無缺嘅煎蛋🍳叫broken egg嘅原因係要整爛隻蛋 將薯條沾滿蛋漿💓仲有煙肉碎添 nice🤤Cod fish with Calamari Noodles
Let’s Chill🥂

🍽 Elia
🔎 尖沙咀麼地道62號永安廣場地下1號舖
Broken Egg
2018-08-05 3220 瀏覽
今次帶大家去試試位於尖東嘅西班牙🇪🇸餐廳🍴面對住海聽住跳脫嘅西班牙音樂😍間餐廳除左有嘢食外,仲係一間酒吧嚟架!外面亦有shisha供應!-🔸BROKEN EGGS呢個裏面有薯條🍟,流心蛋,同埋西班牙火腿!雖然材料簡單,但三樣嘢擺埋一齊味道好夾呀😆一切落隻去啲蛋汁流曬出來沾啲薯條食,係一個惹味小吃👍🏻🔸DUCK CIGAR呢個名好特別,顧名思義外型就好似一條雪茄😂入面係鴨肉絲!!!外皮超級香脆可口,一咬落去已經聞到陣陣鴨肉香味!再沾埋蒜蛋黃醬一齊食,真係好好味x3🙈 呢度小吃小編私心推薦,食完一份唔夠喉再Encore🤭🔸COD FISH WITH CALAMARI NOODLES嚟到主菜叫咗呢度海鮮試下!魚嘅肉質非常彈牙,食到係新鮮嘅食材,下面係一條條嘅魷魚麵🦑食到鮮甜嘅味道,但魷魚份量唔多,配上嗰汁個人感覺略鹹🤨但喜歡食魚嘅朋友會鍾意的~🔸TRADITIONAL CHORIZO RICE 試埋另一個主菜西班牙飯!個人覺得呢個飯好好食,一點都唔膩,加上有青紅椒平衡咗肉腸嘅油份,啱啱好👌🏼另外仲有火腿喺入面更加提升咗整體嘅香味😊絕對係西班牙傳統美食之一👍🏻🔸SPANISH SWEET LE
今次帶大家去試試位於尖東嘅西班牙🇪🇸餐廳🍴

🔸BROKEN EGGS

🔸DUCK CIGAR

🔸TRADITIONAL CHORIZO RICE

🔸SPANISH SWEET LEMON BUN
去到甜品當然要試下啦!叫咗呢個炸迷你檸檬🍋包,入面係檸檬忌廉。但係其實唔係好食到檸檬香味🌝反而覺得有少少油膩,食咗一小個已經覺得有啲滯,但喜歡食包類甜品嘅朋友可以一試。

🔸SPANISH SANGRIA COCKTAIL
飲品方面當然叫咗杯酒來鬆一鬆啦!試咗杯sangri溝出嚟嘅cocktail, 好易入口,淡淡紅酒同果香,好適合女仔飲😆❤

🔸總結: 餐廳整體氣氛幾chill, 外國人比較多,適合朋友聚會同傾計飲嘢~餐廳入面嘅環境影相都唔錯啊!😉
2018-08-05 118 瀏覽
今晚我朋友想飲酒,但我又響公司飲左好多,所以想揾間除左酒之外,仲有其他野飲既地方。我朋友介紹左我去尖東既elia - tapas bar and restaurant 度食野加飲野。 😘上面d 燈光好柔和,唔會好似某d 酒吧甘暗。Tomato Cream Striploin CarpaccioAlmadia呢杯雖然係cocktails, 但飲落無咩酒精味甘,而已有好fresh 既青瓜味,好特別。 而已個杯身好值得影黎呃like!! 必點!!Fried Mushrooms炸得剛剛好,唔會太油。另外食落去既味岩岩好,唔會咸。Duck Cigar鴨春卷真係第一次食,我覺得唔用調味醬都好食。 Pure Frutal酒吧另外都有提供無酒精既飲品,所以唔飲得酒既朋友可以點呢杯野飲。 Flurry Churro我覺得flurry churro 有d 似中式既油炸鬼,哈哈。 配埋朱古力醬又幾夾。Cod fish with Calamari Noodle我真係第一次食魷魚面配埋滑滑既鱈魚真係好正。 鐘意海鮮既朋友必點。薯條配埋蛋汁食又幾特別。薯條一黎到個陣,熱辣辣又脆口。😍朱古力蛋糕真係幾好食,又唔會

上面d 燈光好柔和,唔會好似某d 酒吧甘暗。

Almadia

而已個杯身好值得影黎呃like!! 必點!!

Fried Mushrooms

炸得剛剛好,唔會太油。另外食落去既味岩岩好,唔會咸。

Duck Cigar

鴨春卷真係第一次食,我覺得唔用調味醬都好食。

Pure Frutal

Cod fish with Calamari Noodle

我真係第一次食魷魚面

配埋滑滑既鱈魚真係好正。

鐘意海鮮既朋友必點。

薯條配埋蛋汁食又幾特別。

薯條一黎到個陣,熱辣辣又脆口。😍

朱古力蛋糕真係幾好食,又唔會好甜。

魷魚奄列

芝士火腿多士

2018-07-30
  • Chocolate Mousse Cake
  • Duck Cigar
  • Fried Mushrooms
  • Almadia
  • 芝士火腿多士
🍽Small Bites👉🏻Tomato Cream Striploin Carpaccio🐂🍅💲98Tomato, garlic, olive oil, puff pastry, beef, spices牛肉都幾嫩 但可能我麻麻地生牛肉陣味 配埋個番茄蓉覺得有啲奇怪🙈 酥皮幾脆但再香酥少少就好🤨👉🏻Fried Mushrooms🍄💲88Shitake mushrooms, truffle butter, flour, paprika好fresh蘑菇味😽炸粉都幾薄唔算油👍🏻調味粉唔算多 淨係食到好濃好香嘅鮮蘑味😗👉🏻Bikin🥪💲88Spanish sandwich, ham, mozzarella, toasted bread, truffle butter幾香truffle味😋finger size啱啱好👍🏻芝士配h幾時都咁夾😗size同餡料均一🤪個麵包hon得啱啱好🤔👉🏻Duck Cigar🐦💲98Roasted garlic mayo呢個好食😽春卷皮一啲都唔油 鴨肉絲好嫩又撕得好細唔會sip牙lar😛但冇咩鴨香味 初初以為自己食緊雞肉撕🙈個garlic mayo可以再濃少少ga
🍽Small Bites
👉🏻Fried Mushrooms🍄💲88
👉🏻Bikin🥪💲88
👉🏻Duck Cigar🐦💲98
Roasted garlic mayo
呢個好食😽春卷皮一啲都唔油 鴨肉絲好嫩又撕得好細唔會sip牙lar😛但冇咩鴨香味 初初以為自己食緊雞肉撕🙈個garlic mayo可以再濃少少garlic味🤔
👉🏻Spanish Omelette🍳💲88
Potatoes, onions, eggs, tomato sauce, calamari
幾好食😙中意佢個蛋omelette入面有啲薯仔粒😋不過個炸魷魚冇咩味🙁落啲調味料就好🤪
👉🏻Broken Eggs🍳💲88
Fried eggs, french potatoes, ham
係西班牙食過呢個好好食架🇪🇸🤩係啲薯條撈蛋漿真係好好食🤤西班牙食嘅薯條會比較幼 但今次就比較粗 係傳統西式薯條 所以啲蛋漿冇得平均鋪滿每似薯條🤔同埋蛋太熟(另一碟就啲蛋漿太水 質素有少少參差不齊🤔)
🍽Big Bites
👉🏻Cod fish with Calamari Noodles🐟🦑💲178
Black cod fish, calamari noodles and fish sauce
條魚幾滑😋佢用魷魚扮麵真係好得意😽創意分大加👍🏻但個魚湯係之後先落上去所以唔太入味😕
👉🏻Traditional Chorizo Rice🥘💲198
Pork chorizo, garlic, oinion, red pepper, ham
好好食😽個汁又係後落🤣超級creamy😙都好多同好香ham味😆有啲椒味食落幾爽口😛
👉🏻Prawns Paella🦐🥘💲188
Prawn broth, garlic, black ink
都幾多隻蝦😋同塊煮得好爽口唔會太熟太冧 幾新鮮🦐不過個paella食落似係risotto🤨可能我expect paella有少少鍋巴🤣
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
🍽Sweet Bites
👉🏻Chocolate Mousse Cake💲68
Crunchy chocolate, orange
係一舊圓形嘅朱古力蛋糕加一pat凍朱古力漿 朱古力漿入面有啲脆脆😛個蛋糕有少少乾同冇咩朱古力味🤥不過點咗啲漿食就好甜😗👍🏻蛋糕上面有少少橙絲帶少少fresh🍊
👉🏻Spanish Sweet Lemon Bun🍋💲68
Lemon cream, cream bread
呢個好得意好好食😻好似食緊日式炸年糕咁煙煙韌韌😽💓入面我食到lemon+cream cheese味🤣
👉🏻Fluffy Churro💲68
Fried pasta, chocolate sauce
失望咗佢個賣相好似一塊炸餅🙍🏻太多砂糖係面 好似有少少over fried有啲硬☹️churros個心應該煙韌啲😳朱古力醬太少唔夠點🙈
Cocktails🍸
👉🏻Admiralta 💲148
A wonderful sweet cocktail, with a touch of banana and marshmallow and the base of sherry pedro ximenez will take you to another place, that wonderful combination of flavours will delight you
好靚😽💓好甜又唔濃酒精味啱晒我😆但我飲落係橙🍊味多過香蕉🍌味🤨
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
呢間餐廳地理位置超方便👍🏻環境清幽 裝修又幾靚坐得幾舒服😗放工飲下嘢都幾relaxing!😆
2018-08-01 324 瀏覽
 Elia位於永安廣場地下, 地點好方便,尖東站一出就到!餐廳裝飾 + 氛圍都很好, 坐位舒適自在, 令人感覺悠閒,是一個很棒的酒吧和餐廳。一排排齒輪的裝飾成為餐廳焦點,加上典型的西班牙風mix埋型格的工業風設計,令環境生色不少!!摩登feel又令人放鬆~MENU D嘢食配搭 好新鮮好有創意, 未食過。試左:tomato cream striplion carpaccio半生牛肉  下面批底係千層嘅酥皮餅乾,pizza feel 甘,配上以蕃茄為主嘅醬汁,成個變得好出色。 Bikini其實係 芝士火腿多士類似三文治甘, 賣相普通 但是超好味多士烤焗得脆卜卜, 外層仲要有香甜既蜜糖,加埋芝士同火腿黎食,正DUCK CIGAR  ( 可惜冇影到 😭😭)鴨肉雪茄, 個名同賣相都好得意, 佢入面包咗鴨肉, 幾高貴幾特別。鴨肉外脆內軟, 食落新鮮, 味道都幾濃再配埋佢特製嘅蒜香蛋黃醬, 個醬好濃, 係個精髓, 令鴨香更加突出!超好味! 真心覺得好出色。SPANISH OMELETTE 西班牙奄列呢個係美味的奄列煎蛋,軟滑的蛋混合香蒜、羅勒, 薯仔、雞肉和火腿等面層又有香脆的炸魷魚,香氣洋
 Elia位於永安廣場地下, 地點好方便,尖東站一出就到!

摩登feel又令人放鬆~

MENU D嘢食配搭 好新鮮好有創意, 未食過。

試左:

半生牛肉
下面批底係千層嘅酥皮餅乾,pizza feel 甘,
配上以蕃茄為主嘅醬汁,成個變得好出色。

其實係 芝士火腿多士
類似三文治甘, 賣相普通 但是超好味

DUCK CIGAR  ( 可惜冇影到 😭😭)

鴨肉外脆內軟, 食落新鮮, 味道都幾濃

真心覺得好出色。

SPANISH OMELETTE 西班牙奄列

面層又有香脆的炸魷魚,香氣洋溢,仲加咗芝士喺入面, 無比的幸福滿足,好吃!

另一款特色美食: 黑鱈魚伴魚湯墨魚麵

滑溜的黑鱈魚, 濃厚滋味的魚湯,清怡又健康的配搭

墨魚麵是由鮮墨魚切成條狀, 彈性十足,墨香滿溢。

CHICKEN PAELLA

米飯濕度與口感剛好
, 幾creamy, 飯粒充滿鮮味, 藏著香蒜、紅燈籠椒,還有雞肉,味道柔和得來,又帶有紫蘇葉的清香。
蘸上自家蛋黃醬的雞肉,變得特別美味!

墨魚汁焞飯

每粒黑色的米都被鮮濃的墨魚汁包圍著
,配合著鮮味的鮮蝦

雖然會弄髒了嘴, 把牙齒都變成黑, 但也在所不惜。
墨魚汁魅力之大, 真是令人吃不停

SPANISH SWEET LEMON BUN

好像芝士波波crossover甜檸檬麵包,
但估唔到咁好食, 軟中有綿, 口感煙韌
加上清香的檸檬醬, 不過如果檸檬味再濃啲,我會更開心。

很少在香港有甘fresh 又冇膩感的甜點。

Chocolate Mousse Cake

邪惡食物特濃朱古力慕絲蛋糕

朱古力味的甜品我也喜歡

朱古力mousse細滑兼味道夠濃,流心的
,味道和口感層次都豐富,叫人欲罷不能,
甜味剛好, 香甜不膩

似中國式嘅牛脷酥

Drinks : Tu Sonrisa

入面有芒果, 橙, 青檸汁同薄荷mix埋一齊, 開胃得黎清甜可口

BTW, 超欣賞呢枝飲管設計,夠環保

ELIA無論環境, 氣氛同食物都好有水準, 值得一試
加上,非常友好的員工和廚師!絕對會再來

• 西班牙奄列
2018-08-01 84 瀏覽
為於尖東海旁既呢間西班牙美食,好似好高級既樣子,的確食物都好高質。Duck cigar $98好似炸春卷加左蛋黃醬,入面係啖啖鴨肉,好味!兩樣野好夾。.Cod fish with calamari noodles $178好特別,個麵係用calamari整,唔係意粉黎,食落爽口彈牙。Cod fish有四件,好滑,原過上到黎凍左少少。.Prawns paella $188墨汁食落係無咩味,但我好中意佢個烏卒卒既賣相,蝦肉好大粒都幾多。甜品叫左choholate mousse cake $68飲品叫左Libelulas volando $148類似gin tonic但有柚子味,非常refreshing!
Duck cigar $98

好似炸春卷加左蛋黃醬,入面係啖啖鴨肉,好味!兩樣野好夾。

Prawns paella $188

墨汁食落係無咩味,但我好中意佢個烏卒卒既賣相
,蝦肉好大粒都幾多。
甜品叫左choholate mousse cake $68

飲品叫左Libelulas volando $148
2018-08-01 184 瀏覽
小編第一次食西班牙菜,勁興奮呀!呢度地方都幾大,有分室內同室外。室內以暖色做主調,再加上不同懷舊嘅擺設,設營造一種既復古、又浪漫既氣氛!至於室外系可以望到維多利亞港,帶有少少海風,都吾錯架!不過,夏天都系建議坐翻室內會舒服啲,嘻嘻!(*≧ω≦)ノ!餐牌好特別!除復古之外,令小編在意既系全部都系以英文書寫,對小編黎講系一種挑戰。所以提提大家,如果同心儀對象黎就做定功課先啦(=゚ω゚)ノ!聽講呢到出名Cocktails!朋友就自私叫曬啦,等小編即刻叫翻杯試下先!Libelulas Yolando,小編將呢杯形容為清甜柚子Cocktail。柚子味比酒味更突出,易入口,值得推薦比第一次飲Cocktail既朋友٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و!Tomato Cream Striploin Carpaccio。作為一個前菜、一個鹹點,以肉、醬、酥,三者配合,別具風格。亦都系配Cocktail既佳品!Bikini,小編將佢形容為火腿芝士薄飛碟。份量有點強差人意,不過芝士做到拉絲效果,加翻啲分啦。Duck Cigar。好有中式既感覺,系鴨肉加春卷呀o(*////▽////*)q!Duck & wild mushroom

Libelulas  Yolando

Tomato  cream  striploin  carpaccio

Duck  Cigar

Duck & wild mushroom risotto。食左咁多前菜,都要食翻啲飽肚野既。呢個白汁鴨肉西班牙飯好Creamy,蘑菇份量比鴨肉多。以飽肚黎講,都系不錯既選擇!
Duck  &  wild  mushroom  risotto

Fluffy Churros。香脆可口既churros,加上朱古力醬,系best match既配搭٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و!
Fluffy  churro
Libelulas  Yolando
Duck  Cigar
Fluffy  churro
2018-07-31 979 瀏覽
約左班後生仔傾下計穿過左尖東永安百貨,有呢間好有異國feel 嘅西班牙餐廳,對住尖東海旁個邊仲有露天位,有地方食水煙。Drink - Annli Genovevai 充滿橘子味cocktail, 有少少酒 ⋯ 咁先relax 朋友叫嘅cocktail drink 都好靚,打卡啱哂仲有清甜多汁青橄欖、茄子蓉⋯ 嚟西班牙餐廳梗係要食 Tapas 美味炸野菌野菌好香,外脆內軟,一試唔停口Broken eggs - 風乾火腿蛋包炸薯條睇落好簡單,食落先發現火腿香味四溢,咸香味配上熱辣辣很粗很長薯條,加上半熟蛋漿,滿口薯仔掛蛋口感,嘴𥚃好滿足。Duck cigar 香脆入味鴨肉長脆皮春卷點埋個特制小小酸酸醬,刺激食慾,極推介幼滑黑鱈魚魚柳配魷魚麵食西餐都要食氣氛情調,廚師即席表現淋汁,令道菜更有特色。黑鱈魚好滑嫩,亦相當入味。黑孖孖墨魚汁飯配蝦好爽蝦夾住半乾濕嘅西班牙飯,地中海風情嘅煙靭口感朱古力控至愛 - chocolate mousse cake簡直係心太軟嘅西班牙版,整件朱古力味特濃厚賞配上冰涼朱古力醬
約左班後生仔傾下計

Drink - Annli Genovevai
充滿橘子味cocktail, 有少少酒 ⋯ 咁先relax
朋友叫嘅cocktail drink 都好靚,打卡啱哂

仲有清甜多汁青橄欖、茄子蓉⋯

嚟西班牙餐廳梗係要食 Tapas
美味炸野菌
野菌好香,外脆內軟,一試唔停口

Broken eggs - 風乾火腿蛋包炸薯條

幼滑黑鱈魚魚柳配魷魚麵

黑孖孖墨魚汁飯配蝦
好爽蝦夾住半乾濕嘅西班牙飯,地中海風情嘅煙靭口感

• Duck  cigar
  • Chocolate  mousse  cake
  • Cod  fish
  • Broken  eggs
1K
2018-07-30 1400 瀏覽
之前經過已經覺得呢度環境好正,今日終於同人一齊黎到. 主要係想試下cocktails,亦order 左點野食伴酒.EL destructor $188fd order, 我都飲左啖. 用煙燻調製,smokey好重. 主要用whisky所以酒濃度亦比較重Admiralta $148嘗起來更似係mocktail, 甜甜sherry based, 加上banana 同上面燒過漂亮marshmallows,好易入口.Annli Genovesi $148以gin based, 加上green tea & peach tea, 入口相對較清新,酒濃度亦唔算好高. 喜歡佢頂層 elderflower foam,飲完口中營繞其淡淡香味Bikini $88bikini 係Spinash sandwiches, 烘脆過包 ham 加上 mozzarella cheese & truffle butter 係無得輸組合.Cod fish with Calamari Noodles $178main course 最欣賞呢碟cod fish. cod fish 肉質好嫩滑, 表層微脆. black fish
之前經過已經覺得呢度環境好正,今日終於同人一齊黎到.

EL destructor $188

Admiralta $148

Annli Genovesi $148

Bikini $88

main course 最欣賞呢碟cod fish. cod fish 肉質好嫩滑, 表層微脆. black fish sauce 幾香濃,只係略咸左點,不過聽聞西班牙菜一向重口味d

Gambas Al Ajillo $98
Home-made noodle 紅色圓形,睇落有d 似切片腸. 其實係落左tomato 係粉團,都係第一次食咁特別noodles,口感有嚼勁. 一邊煎過蝦肉結實都唔錯

dessert order 左個Alomond Cake $78 同Spinach Sweet Lemon Bun$68
前者幾靚不過味道未算太特別,反而後者有驚喜. 中間 lemon custard好香濃,酸酸的幾fresh. 出面bun 皮煎脆過,不錯

• Cod fish with Calamari Noodles
  • Spinach Sweet Lemon Bun
2018-07-29 158 瀏覽
之前經過見到呢間西班牙餐廳,被佢好有格調的裝修吸引,所以一於搵日同朋友放工後過黎chill下餐廳有室內同室外,如果日落前黎就可以坐係出面望住個無敵海景,可惜我地晚上同埋天氣都幾熱下,所以都係坐返室內好了。其實室內的裝修都別緻,佢地個theme應該係船倉,用左好多金屬機械配件黎做decoration,非常特別呢度個drink list好多選擇,而且cocktail同mocktail的presentation都好靚😍真係有飲得又睇得黎西班牙餐廳一定要食tapas❤Tomato Cream Striploin Carpaccio香脆的酥皮上搽左好fresh的蕃茄醬再搭上好嫩的牛肉,食落好有口感又開胃Duck cigar睇到review推薦呢款小食,所以點黎試下,又真係幾好食喎😀脆脆的香卷皮包住調左味的鴨肉絲,再加上好香蒜味的蛋黃醬,真係一流的佐酒小食😋Gambas AL Ajillo一開始以為圓形一片片的係肉腸,原來係自家製的蕃茄pasta😯不過食落又唔係好有蕃茄味,只係比較煙韌的pasta.比起tapas,main dish的選擇就比較少Prawns Paella份量比較輕型,2~3個人s

Mocktail & Cocktail

Admiralta

黎西班牙餐廳一定要食tapas❤

Gambas AL Ajillo

比起tapas,main dish的選擇就比較少

Prawns Paella
份量比較輕型,2~3個人share都可以。米飯煮得好有咬口,調味都適中,唔會過濃👌如果鍾意食濃味啲的朋友可以加埋蛋黃醬,咁食又會有另一番滋味。

Cod fish with Calamari noodle
呢個個魚湯好正,好鮮好creamy.而魚肉都好嫩滑,麵有韌勁,呢個組合唔錯。

最後梗係要叫甜品啦~而西班牙餐廳又點可以唔食churro
Flurry Churro

呢個churro同我之前食過的好唔同,係較煙韌,食落有啲似牛脷酥的感覺。配上濃濃的朱古力醬,真係好食到停唔到口
Mocktail & Cocktail
Admiralta
  • FlurryChurro
  • CodfishwithCalamarinoodle
  • GambasALAjillo
  • Duckcigar
  • TomatoCreamStriploinCarpaccio
  • Mocktail&Cocktail
2018-07-28 100 瀏覽
慢步尖東,想不到遇上這間西班牙酒吧餐廳。它的裝修風格很有特色,木製與金屬的配合讓人感到很舒適,是一個和朋友一聚的好地方。點了這杯Almadia,賣相吸引,杯身可以分開,要小心品嚐haha,味道清新,酒味不會太濃,是一杯鹹味的cocktail。這杯cocktail的特色在它的製作過程,以煙薰去調製,味道香濃,容易入口。和朋友點了幾款小食,每款都很有特色。Tomato Cream Striploin Carpaccio以牛肉製成,蕃茄膏配上生西冷牛肉令人開胃,肉質比較厚實,口感挺有層次。Spanish Omelette的魷魚很新鮮,亦都配有蕃茄膏,去掉油膩感,另外蛋和薯仔粒也很配合,比較切合香港人的口味。Duck Cigar值得一推,是香港比較少吃到的小食,和cocktail一同品嚐,感覺真的很chill呀,呃like一流。外表酥軟,裡面是鴨肉,肉汁鎖在Cigar入面,不會太油膩。想不到這個竟然是Homemade noodles,當這道菜式來到的時候,我還以為自己聽錯呢,Gambas Al Ajillo 是蕃茄味的noodles,大廚表示這是他自家製獨有的noodles,酸甜的noodle

和朋友點了幾款小食,每款都很有特色。

想不到這個竟然是Homemade noodles,當這道菜式來到的時候,我還以為自己聽錯呢,Gambas Al Ajillo 是蕃茄味的noodles,大廚表示這是他自家製獨有的noodles,酸甜的noodles還是第一次嚐,很有特色。

Chicken Paella和Risotto有點相似,而Chicken Paella的醬汁比較多,比較黏身,這是我第一次吃Paella haha,個人還是覺得Risotto的飯粒口感更加吸引。

最後,這個甜品讓我和朋友都感到驚喜呢,這是Spanish Sweer Lemon Bun,這個Bun入面有濃濃的檸檬醬,清新的檸檬和Cream Bread互相配合,個Cream十分幼滑,還有少許檸檬皮絲,是一道不錯的甜品
2018-07-17
When it comes to girls’ night out with my girlfriends, it’s always hard to choose where to go as they can NEVER make up their mind. I casually picked Elia for our gathering last weekend, and it turned out to be a pleasant surprise😊We started with a cocktail each. All the cocktails here are very pretty to look at, and unlike many other places, they’re good in terms of taste and alcohol content too. Not too sugary even though they look that way hahaAnd to our surprise, the food here was actually

And to our surprise, the food here was actually amazing. My favourite dish was the Duck Cigar. The ‘cigars’ are spring rolls filled with shredded duck meat and we ate by dipping them into the mayo sauce. It has a very interesting texture and I really like the way they seasoned the duck meat.

These cheese sandwiches were great too, with ham, eggs and loads of cheese inside. Though it may look more like breakfast food, it’s also nice to have them as snacks while drinking.

These tomato cream striploin carpaccio was very delicious. They were like little pieces of pizza topped with medium-rare striploins. Simply irresistable!

This is the cod fish with squid noodles. The cod fish tasted very fresh and was perfectly seasoned, soaked in some nice soup with the squid noodles.

Below are the 2 paellas we gad. The first one was the squid ink paella and the second was with prawns and salted sausages. I liked the first one better as it reminded me of the yummy paella I had in Barrafina in London!

Lat but not least, we had some signature desserts to end our night. The Spanish sweet lemon buns were my favourite as they were the least sweet out of all. And I really liked how the lemon custard flew out of the buns when cut.

The churros and almond cakes were too sweet for my liking but mu friends did enjoy them very much.

As a whole, Elia is a good choice if you prefer a quieter environment without deafening music for a night out. They also serve shisha at their outdoor area too bit we didn’t try it this time.
  • Duck  Cigar
  • Tomato  Cream  Striploin  Carpaccio