2011-02-25
這次是我第二次去這間餐廳用晚膳,很幸運,兩次都唔須要等位。座底後,侍應只放抵兩本Menu,連水都無杯。(記得上次都係)選好了餐便叫侍應埋黎落單,一個水吧,兩個侍應都好似夢遊緊,明明好似見到您揮手,但又完全見你唔到,直到要大聲叫一聲"唔該落單",才會有人肯走埋黎。落單總算順利,但是等等下,對面枱埋單走人;等等下,隔離台叫埋單;等等下,有新客入對面枱,隔離枱仍然未有人來埋單;再等等下,對面枱落單的食物開始上枱,隔離台仍然未有人來埋單,我地兩枱開始查詢,原來無人知隔離枱要埋單,而我張單車然無人入到,個侍應唔敢問清楚我地之前叫左D咩,只靠記憶為我們再落單,我地叫的東西唔多,或者佢真係記得呢。可是,放上枱的第一個"湯",就已經比錯左我,佢比左"沙拉"過我,好在之後都無錯。而隔離枱終於埋到單了。食物質素真係好OK,唔錯。好啦,食完晒之後點甜品、咖啡、同埋比多兩杯水我地。等.....再等.....叫個侍應埋黎問點解又咁耐?佢話咖啡整緊。我問佢唔甜品呢?甜品只須係甜品柜度取出來就得,點解會咁耐?佢點了點頭。這時其實兩杯水都係未有。我又再等,我開始留意佢地做野,果3個全部仲差過D時薪二拾幾蚊的快餐店工人
食物質素真係好OK,唔錯。
再等.....
叫個侍應埋黎問點解又咁耐?佢話咖啡整緊。我問佢唔甜品呢?甜品只須係甜品柜度取出來就得,點解會咁耐?佢點了點頭。這時其實兩杯水都係未有。我又再等,我開始留意佢地做野,果3個全部仲差過D時薪二拾幾蚊的快餐店工人,我完全唔能夠理解佢地係度做緊D乜。我見唔到佢地整緊我杯咖啡、倒緊我地兩杯水,後來終於見到佢將我要的甜品從甜品柜度取出來,但完全無人有意思攞過黎比我地,不只是這樣,我開始見到有幾意粉從廚房出來,全部只放在櫃面,完全無人有意思走埋去睇下係邊一張枱,然後攞比客人。未幾,有侍應僅走埋櫃枱望兩望D食物,然後又走左去。我們見到開始發火,因為又過了10分鐘,再問佢D甜品、咖啡得未,仲有兩杯水。佢走到櫃枱將10失分鐘前已取出的甜品攞來給我們,那咖啡呢?原來仲未整。個侍應仲懶有交帶的說"仲欠你兩杯水"。過多一會,咖啡終於到了,我當然再問佢"兩杯水呢?"
如果您問我會唔會再黎食,我真係好想答你我好想黎多一次,因為真係好好味。但是,我唔會想再黎了,除非呢3個侍應唔係度啦。因為呢3個侍應使到間餐廳好似黑店咁。
用膳時間花了整整1個鐘頭45分鐘。呢個時間,夠食一餐火鍋或韓燒了。