2023-02-22 219 瀏覽
每次番工經過,都嗅到陣陣好香嘅咖啡味撲鼻而來。今日終於有機會同朋友仔去食呢間位於荃灣如心廣場嘅Coffee shop.呢間Cafe 嘅lunch menu 樣樣都好吸引。想食得有菜又有肉,就要叫個青醬雞胸沙律喇。每樣款式都系即叫即整,雞胸肉滑嫩,肉質吾太乾,沙律菜新鮮,檸檬醋醬清新。沙律菜配雞胸肉系個完美配搭,健康人士必選。黎到Cafe, 吾系叫飯就系意粉類。今次點左香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉。微辣香濃蕃茄汁,酸酸辣辣嘅。虎蝦新鮮大隻,意粉份量多。以上lunch set 都配杯regular size coffee. 同朋友仔都點左同款嘅Cappuccino. 拉花好靚之餘,咖啡真系沖得相當好飲。整體來講,我地都好滿意,無論系食物質素,定系環境衛生,都十分有水準,舒適乾淨。
每次番工經過,都嗅到陣陣好香嘅咖啡味撲鼻而來。

2023-02-21 164 瀏覽
今日同朋友來荃灣,帶我去如心廣場地下的 Coffee Cafe,見到都幾多人快坐滿,好大塊落地玻璃對住廣闊的露天裝飾,好舒適入座有問人數及提醒90分鐘用餐,看完餐牌出櫃檯點餐後,拿號碼牌回座位耐心等待食物便可早餐很多選擇,有些還可以選擇額外加配,諗左一陣最後決定食包檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治意大利包烘烤多士,包裹烤雞肉,芝士及煙肉,層次好豐富,大大啖咬層層肉,這個適合胃口較大的朋友Flat white 呢杯咖啡飲時很滑,還拉了花,味道不錯,不是每間 cafe 也有的啊抹茶生銅忌廉卷朋友推介,話食左唔怕肥,入口比普通蛋糕乾一點,甜味少,抹茶味道重,喜歡抹茶的人必定大愛呢

早餐很多選擇,有些還可以選擇額外加配,諗左一陣最後決定食包

檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治

Flat white

抹茶生銅忌廉卷
2023-02-13
10 分鐘 (堂食)
2023-02-21 114 瀏覽
朝早又要去荃灣上堂即刻諗起要飲咖啡!所以去左如心呢間 Espresso Alchemy 早餐時間但除左叫左個三文魚沙律之外今次叫左個虎蝦意粉😍一杯凍美式咖啡同埋熱既latte咖啡唔洗多講一貫水準好鍾意呢間既咖啡豆沖出黎既咖啡真係好香三文魚沙律大大碟好多菜😍 三文魚仲要大大塊唔洗慳住食!平時少食菜可以食返夠本朋友好鍾意食意粉 所以一早就要揀個虎蝦意粉食蝦唔會乾身岩岩好意粉個蕃茄汁酸酸甜甜好開胃!早啲起身黎食個早餐都係一個唔錯既選擇
朝早又要去荃灣上堂
即刻諗起要飲咖啡!
所以去左如心呢間 Espresso Alchemy

唔洗慳住食!平時少食菜可以食返夠本

朋友好鍾意食意粉
所以一早就要揀個虎蝦意粉食
蝦唔會乾身岩岩好
意粉個蕃茄汁酸酸甜甜好開胃!

早啲起身黎食個早餐都係一個唔錯既選擇
2023-02-18
$140 (早餐)
  • 煙三文魚沙律配檸檬醋醬
2023-02-17 214 瀏覽
有幾次經過如心廣場,都想試下呢間cafe上次weekend來,full左,唯有敗走今次閒日過來就有位了吸引之處:大落地玻璃窗 非常光猛陽光微微曬入來 好舒服一邊牆放左好多自家製烘焙咖啡豆餐牌簡潔而有質感🥰輕食tea 點左以下食物🔻青醬雞胸沙律配檸檬醋醬($86)雞胸超滑超嫩😳分量慷慨忍唔住食左好多舊~檸檬醋醬開胃 有點似熱情果醬的味道剛好點緻沙律菜是高質食得飽的沙律☺️🔻竹炭黑芝麻生酮蛋糕卷 ($59)呢個好特別 仲要係Keto又一健康之選裡面舊cream好好食類似日式忌廉果種cream😋呢個卷除左黑芝麻 仲有抹茶可選擇🔻Cappuccino (Regular) ($38)咖啡&奶泡比例good自家咖啡豆幾香 一上枱就聞到咖啡香☺️另外想讚呢個size有時想飲咖啡 但又唔想飲一大杯 呢個岩哂我 🔻 Earl Grey Chocolate (Regular) ($41)在朱古力內滲出淡淡Earl Grey香味呢個配搭又幾夾喎Earl grey減左膩 口感輕盈左罪惡感都少左😛整體坐得舒服店員服務態度好我哋點左一鹹一甜食物店員自覺地俾咗四隻碟我哋兩個人😊推薦
有幾次經過如心廣場,都想試下呢間cafe
上次weekend來,full左,唯有敗走
今次閒日過來就有位了

吸引之處:大落地玻璃窗 非常光猛
陽光微微曬入來 好舒服

一邊牆放左好多自家製烘焙咖啡豆

餐牌簡潔而有質感🥰

輕食tea 點左以下食物

🔻青醬雞胸沙律配檸檬醋醬($86)
青醬雞胸沙律配檸檬醋醬

雞胸超滑超嫩😳分量慷慨
忍唔住食左好多舊~
檸檬醋醬開胃 有點似熱情果醬的味道
剛好點緻沙律菜
是高質食得飽的沙律☺️

🔻竹炭黑芝麻生酮蛋糕卷 ($59)
竹炭黑芝麻生酮蛋糕卷

呢個好特別 仲要係Keto
又一健康之選
裡面舊cream好好食
類似日式忌廉果種cream😋
呢個卷除左黑芝麻 仲有抹茶可選擇

🔻Cappuccino (Regular) ($38)
Cappuccino

Cappuccino
Earl Grey Chocolate
  • 青醬雞扒沙律
2023-02-15 148 瀏覽
又去到荃灣當然嘆番個靚早餐、去到餐廳揾個靚位先。餐廳環境光潔明亮、配上白色椅子令到全間餐廳顏色更加統一。早餐餐牌頗多選擇、配上飲品價格更加抵。煙肉芝士奄列配上多士、、雞蛋包住厚厚煙肉、加上拉絲芝士、一啖一口芝士同煙肉充滿口腔、超滿足🥳雞肉芝士奄列也是配上多士、蛋包住滿滿厚厚雞肉及芝士、咬落去也有拉絲感覺、芝士控一定話very good👍甜品系芝麻忌廉卷、濃濃芝麻味、不太甜、加入忌廉、非常之夾、好味😋叫了兩杯凍朱古力、好大杯、抵飲、加上淡淡朱古力味、甜味剛剛好、正🥰
又去到荃灣當然嘆番個靚早餐、去到餐廳揾個靚位先。

餐廳環境光潔明亮、配上白色椅子令到全間餐廳顏色更加統一。

早餐餐牌頗多選擇、配上飲品價格更加抵。

雞肉芝士奄列也是配上多士、

2023-02-14
$119 (早餐)
  • 芝麻忌廉卷
2023-02-15 93 瀏覽
餐廳用上大量自然光,每次來到都很享受環境,而且顧客像是越來越多,早點過來早餐也不錯早餐的選擇不少,要外出到櫃檯點餐,這次點了奄列來吃拿著號碼牌等待便可雞扒芝士奄列配多士餐牌說帶點微辣,但吃著又不覺得,個人更加點黑椒調味。奄列蛋很滑,切開看到芝士拉絲及雞扒粒,一大口同吃非常美味啊還有酸種麵包多士,烘焗得脆脆的,涂上滿滿牛油吃光光伯爵茶朱古力 早餐只配一杯黑咖啡,所以加了錢轉伯爵茶朱古力 及 加大份量,生銅竹炭黑芝麻忌廉卷上一次吃了生銅朱古力忌廉卷非常懷念,這次相比竹炭黑芝麻,甜度會較少,但芝麻味道豐富,口感比正常蛋糕硬一點點,但健康多啊。下次再來要試試抹茶口味

早餐的選擇不少,要外出到櫃檯點餐,這次點了奄列來吃

拿著號碼牌等待便可

雞扒芝士奄列配多士

還有酸種麵包多士,烘焗得脆脆的,涂上滿滿牛油吃光光

伯爵茶朱古力

生銅竹炭黑芝麻忌廉卷

下次再來要試試抹茶口味
2023-02-10
2023-02-13 91 瀏覽
依間cafe永遠都係我嘅最愛因為佢比平時其他cafe嘅食物質素同份量都好好多今次去荃灣分店 荃灣分店位置同裝修都比較開揚 不過座位就唔算多所以weekend嘅話我會早啲黎拎位當你喺出面俾完錢之後會有個牌俾你放係枱面之後服務員就會將食物送到青醬雞胸沙律配檸檬醋醬 $86雞胸係用慢煮形式 份量都有成半個碟咁多雖然係雞胸 但唔代表佢唔滑依個絕對係食咁多個雞胸沙律中最滑同最入味嘅雞胸烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬及焗薯 $126睇張相都知個份量好大雞扒係有兩塊 菠蘿同蕃茄都係好厚不過雞扒食落似係煎焗形式煮就係salad個個款咁滑 我個人比較鍾意食salad個款Flat white $43影得有啲細杯 不過真實唔係咁架d cafe食物配埋coffee再加埋個景好似置身係外國咁
依間cafe永遠都係我嘅最愛

影得有啲細杯 不過真實唔係咁架
d cafe食物配埋coffee再加埋個景
好似置身係外國咁
2023-02-13 69 瀏覽
午餐黎呢度慢慢嘆個午餐,坐得舒服,環境又ok!青醬雞肉忌廉長通粉呢個青醬同平時食開印度薄餅果啲好唔同。呢個好好食!之前係另一分店食過之後愛上了!加上佢個雞肉好嫩滑,一啲都唔鞋!份量都多,有成五六件厚切雞肉!唔錯!生酮宇治抹茶忌廉卷外型好吸引,望見都想食!整體上唔算好甜,但好濃既抹茶味!抹茶控一定岩!此外,佢個忌廉好creamy , 凍凍地食好好味!Single original brew 剛剛開始飲下齋啡,呢杯唔算好苦,易入口,好香既咖啡味,食完甜品飲剛剛好!Lunch set 都有好多款選擇,我見人地食既沙律或三文治都好大份!下次試下先!
午餐黎呢度慢慢嘆個午餐,坐得舒服,環境又ok!

青醬雞肉忌廉長通粉

生酮宇治抹茶忌廉卷
外型好吸引,望見都想食!

整體上唔算好甜,但好濃既抹茶味!抹茶控一定岩!
此外,佢個忌廉好creamy , 凍凍地食好好味!

Single original brew

Weekend 唔洗返工最好就係享受返個All Day Breakfast荃灣呢間半開放式嘅Cafe每次經過都坐滿食客皆因食物有質數.即叫即製✨如心全日早餐All Day Breakfast 乜都有啲份量都好多,一次過享受 9款食材煙肉.滑蛋.車厘茄.菇.薯.腸.牛油果配菜苗.牛角包.哈密瓜既豐富 亦唔油膩揀咗兩款蛋糕同朋友一齊Share✨咖啡胡桃蛋糕好香咖啡味,加入合桃令口感更豐富✨藍莓蛋糕配上甜甜地嘅藍莓,蛋糕好足料,口感夠實唔會鬆泡泡似食空氣✨Mocha豐富嘅早餐 當然加杯Mocha 先夠完美朱古力同咖啡嘅比例恰好,唔會太甜店內仲有好多款包裝同盒裝嘅Coffee下次可以買返公司,隨時都可以享受到
Weekend 唔洗返工

份量都好多,一次過享受 9款食材

既豐富 亦唔油膩

揀咗兩款蛋糕同朋友一齊Share

✨咖啡胡桃蛋糕

好香咖啡味,加入合桃令口感更豐富

✨藍莓蛋糕

配上甜甜地嘅藍莓,
蛋糕好足料,口感夠實
唔會鬆泡泡似食空氣

✨Mocha

豐富嘅早餐 當然加杯Mocha 先夠完美
朱古力同咖啡嘅比例恰好,唔會太甜

店內仲有好多款包裝同盒裝嘅Coffee
下次可以買返公司,隨時都可以享受到
2023-02-11
  • 如心全日早餐
2023-02-11 139 瀏覽
每過幾個月都會掛住呢到的咖啡,第一次係到食早餐,breakfast set相當抵食!.牛油果碎蛋貝果配沙律 $75法式西多士配自家製雜莓醬 $53檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治 $71Cappuccino(L) +$16Ice Mocha $+19.Bagel 勁開心好大碟,超多沙律🥗菜,好喜歡酸酸甜甜嘅醬汁勁開胃,bagel煙韌香脆,滿滿牛油果碎蛋美味健康,我的口味👍🏻 三文治鬆軟有驚喜,雞肉份量多又厚身,入面仲有煙肉🥓芝士勁正😋 法式西多士口感軟綿綿配雜莓醬甜甜地好好食,大份到食唔哂🤣.一早起身對住落地玻璃嘆杯咖啡好chill,香濃細滑口感一流,即刻醒神哂元氣滿滿開工!食物咖啡高質大份環境光猛舒服,呢個價錢性價比太高👍🏻
牛油果碎蛋貝果配沙律 $75
法式西多士配自家製雜莓醬 $53
檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治 $71
Cappuccino(L) +$16
Ice Mocha $+19

2023-02-01 224 瀏覽
見呢幾天天氣不錯,當然要外出走走,今日就同男朋友行城門水塘,出發前先食嗰豐富早餐。落車行一陣就見到呢間粉色的咖啡店,感覺舒適寧靜。開放式門口,加埋大型落地玻璃窗,寬敞開揚,好舒服。內有一張坐十人的長枱、三張圓枱和一張長沙發座配幾張四人枱。早餐時段由8:00am-11:30am,有十多款和三款牛角包,仲有甜品揀,包一杯Single Origin Brew Coffee,亦可加錢轉某些飲品。男朋友鍾意食肉,點咗雞扒芝士奄列配多士($72),熱辣辣上枱,好勁蛋香。金黃的奄列大大份,脹卜卜,份量幾足。煎得剛好,蛋都幾滑溜,中間包着嫩滑的雞扒,拌着拉出一絲絲的已溶芝士,味道鹹香,好食!多士少少煙韌,塗上牛油或配奄列也好味。早餐配杯Single Origin Brew Coffee($0/跟餐),味道香濃,甘苦中有少少果酸,男朋友讚唔錯。我就鍾意食素,要份牛油果蕃茄芝士意大利三文治($74)同樣熱烘烘上枱,正!意大利包烤至外脆內軟,香脆可口,夾着香滑的牛油果、新鮮的蕃茄和半溶芝士,配搭健康有益,食落好fresh,岩晒我口味。加錢要了杯Uji Ceremonial Matcha Latte($11/
Single Origin Brew Coffee
Uji Ceremonial Matcha Latte
加錢要了杯Uji Ceremonial Matcha Latte($11/reg 跟餐) 是個多瓣的心形,清晰挺身,毫無粗泡,靚!入口香滑,有抹茶的幽香,少少甘苦,岩我口味!
咖啡胡桃蛋糕
男朋友唔夠飽,再加多件自家製蛋糕。咖啡胡桃蛋糕 ($30)大大件,好厚身,烘至糕邊和果仁有啲脆,糕身就鬆軟,食落暖暖地,淡淡咖啡香,甜度適中,唔錯!
2023-01-31
$93.5 (早餐)
Single Origin Brew Coffee
Uji Ceremonial Matcha Latte
2023-01-12 184 瀏覽
清早元氣滿滿的早餐是一整天的能量來源烤得外面香香脆脆的意大利包大口大口咬下去的半溶芝士夾帶雞肉煙肉滿足的肉感又不會膩口 打滿足夠蛋白質的應付白日鎖事還配上一杯暖熱的拿鐵 短短半小時 正是我所需恰好又滿足的早餐時間𓏭𖤥 Espresso Alchemy荃灣楊屋道8號如心廣場一期地下G02號舖༶ 檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治 ₇₁༶ latte ₊₁₁𓏭
清早元氣滿滿的早餐是一整天的能量來源

༶ latte ₊₁₁
𓏭
  • 檸檬汁烤雞煙肉意大利三文治
2023-01-04 236 瀏覽
陣陣咖啡香味 經過都必須要入店嚐嚐雖然座位與座位之間唔算闊 但因環境好開揚 都好舒服 價錢望落都唔算貴 大概都係HK$70~HK$130 已經有埋餐飲兩個Lunch Set 蟹肉味噌扁意粉 HK$122軟硬度適中, 除了蟹肉, 還有配菜-菇青醬雞配沙律檸檬醬 HK$86 ***超推介***雞肉意外地好好食, 以為會好口, 但真心好好食每個餐都可配上咖啡/朱古力可配Reg HK$11/LgeHK$16/Ice HK$19另外仲可以轉茶或鮮奶/梳打餐牌上都有幾種甜品如果唔食主食 都可以食蛋糕配其他飲品
陣陣咖啡香味 經過都必須要入店嚐嚐
雖然座位與座位之間唔算闊 但因環境好開揚 都好舒服
兩個Lunch Set
蟹肉味噌扁意粉 HK$122
軟硬度適中, 除了蟹肉, 還有配菜-菇

青醬雞配沙律檸檬醬 HK$86 ***超推介***
雞肉意外地好好食, 以為會好[鞋]口, 但真心好好食

每個餐都可配上咖啡/朱古力
另外仲可以轉茶或鮮奶/梳打

餐牌上都有幾種甜品
如果唔食主食 都可以食蛋糕配其他飲品
2023-01-03 168 瀏覽
荃灣愈黎愈多cafe,Espresso Alchemy係荃灣如心廣場一期,開左好有段時間,有落地大玻璃窗夠光猛又夠chill仲有卡位可以揀。平日有 Lunch Set 可以擇,主餐有配咖啡一杯或者加少少錢轉其他野飲今次整下新野炸魚系列,“炸魚漢堡伴自家製椰菜沙律”,兩塊魚柳炸得酥脆而且熱辣辣,burger 有生菜同蕃茄令到成個包無咁膩再加上那酸甜的椰菜沙律,一個人食都幾飽下另外,炸魚薯仔南瓜沙律,薯仔唔會太淋不過就覺得醬比較多、南瓜比較少但味道好好Matcha latte 味道不錯反而iced milk chocolate 比較多奶,朱古力味淡左D P.S 咖啡值得一試,輕食唔錯
,有落地大玻璃窗夠光猛又夠chill仲有卡位可以揀。

P.S 咖啡值得一試,輕食唔錯
年尾清假,星期一早上的,不是Blue Monday是Happy Monday😆。今日去荃灣與小姨甥女玩前,食咗個Green Lunch 午餐。陽光☀️明媚的中午,坐係落地玻璃的小圓枱前,伴著輕快嘅音樂,寧靜的環境與窗外的車水馬龍形成強烈對比。呷一口咖啡,伸一個懶腰,感覺很舒服🌿。我選咗個午餐,午餐已包咖啡,但可以加錢upgrade轉大杯size的,我咁鍾意飲咖啡,當然會杯大的。🥑牛油果碎蛋貝果配沙律$75溫熱嘅bagel,外皮仲脆脆地,裡面鋪上我喜歡的牛油果碎蛋,口感很好及充滿嚼勁。🫧Cappuccino(大)+$16豐厚細滑嘅牛奶泡沫上,有一個很美的拉花,喝一口,好像把煩惱也忘記了🌿。🫐合桃藍莓蛋糕$30這蛋糕是自家製的,微溫嘅蛋糕食起嚟口感好舒服,裏面有微酸甜嘅藍莓🫐乾及香口嘅核桃,提升了蛋糕味道層次感。

🥑牛油果碎蛋貝果配沙律$75

🫧Cappuccino(大)+$16