2021-06-01 242 瀏覽
餐廳環境闊落,裝潢走歐陸時尚風格,加上大玻璃設計,大片日光滲進,窗旁還擺放了小盆栽和乾花作點綴,氣氛輕鬆舒適。百利甜酒咖啡 ($38)酒香撲鼻,baileys和咖啡調配在一起,口感香醇幼滑,入口帶有陣陣酒香也滿有咖啡的香濃。龍舌蘭青檸野雞槌 ($98)享用時,店員將會為雞槌淋上龍舌蘭酒以營造火焰效果,火焰伴隨着一陣陣誘人的酒香,帶來多重的感官享受!雞槌入口有淡淡的酒香亦有青檸的清香。蕃茄清湯酸菜白鱈魚 ($118)以法式清湯煮法,加入酸菜和白鱈魚炮製而成的中法fusion菜,鱈魚肉質細膩嫩滑,充滿脂香,入口微甜中帶點兒酸,味道豐富。虎蝦明太子鹹蛋忌廉意粉 ($178)虎蝦爽彈,意粉質感Creamy亦帶有鹹蛋黃沙沙的口感,入口濃郁的奶味再加上鹹蛋的鹹香,香口惹味,滋味令人難以抗拒!百利甜酒提拉米蘇窩夫(配棉花糖及雪糕) ($128)窩夫上插上巨型粉紅色棉花糖點綴,賣相搶眼惹人垂涎!窩夫外脆內軟,入口充滿蛋香,配搭百利甜酒提拉米蘇忌廉,入口散發著陣陣酒香,再加上Mövenpick的冧酒提子雪糕一起吃,酒味香甜順滑濃郁,相當美味,配合得天衣無縫,讓人一吃傾心!

百利甜酒咖啡 ($38)

龍舌蘭青檸野雞槌 ($98)

蕃茄清湯酸菜白鱈魚 ($118)

虎蝦明太子鹹蛋忌廉意粉 ($178)

百利甜酒提拉米蘇窩夫(配棉花糖及雪糕) ($128)

窩夫上插上巨型粉紅色棉花糖點綴,賣相搶眼惹人垂涎!

朋友呢期對西班牙菜🇪🇸非常有興趣,想我陪佢一齊食,因為佢知道我對西班牙菜🇪🇸有少少認識,呢日佢約我喺尖沙咀,就帶咗我嚟呢間喺樓上嘅西班牙🇪🇸餐廳😆- $85嘅「辣味蟹肉撻🦀」:撻係酥皮,又熱又鬆化,裏面有啲拆咗落嚟嘅新鮮蟹肉🦀,呢個好好味,係一個好好嘅 Appetizer 😋- $98嘅「龍舌蘭青檸野雞球🍗」:雞錘上桌嘅時候,旁邊已經有一小瓶燒着咗嘅 Tequila,店員哥哥將 Tequila 倒落 雞錘🍗,全部着晒火🔥,幾好玩😆- $268嘅「西班牙🇪🇸橡果黑毛豬柳🐷龍蝦汁🦞砂鍋飯」:除咗黑毛豬柳🐷,材料仲有 去咗腸衣 再切成小粒嘅 Chorizo(呢個係我問店員妹妹,佢再問廚房話俾我知😆)、墨魚🦑、冬菇、昆布、櫻花蝦🦐,西班牙菜🇪🇸中出現呢啲食材,相當少見😋;而米飯就用龍蝦湯🦞煮過;呢個飯 份量仲好多,食得好飽😋- $128嘅「百利甜酒提拉米蘇窩夫🧇跟雪糕🍦」:窩夫🧇上邊有一個巨型棉花糖,超吸睛🤩,相信好多 少女、淑女、魔女都會超鍾意❤️😆;窩夫🧇配 Tiramisu 同雪糕🍦一齊食,好正😋;仲有,原來英文名叫 Pick-Me-Up, 真係一語中的,名字改得好😆- $48嘅「招牌水果

- $48嘅「招牌水果茶」同都係$48嘅「自家製西柚冰茶」:兩杯都好清新😋

食完朋友問我對呢餐西班牙菜有乜評語,我話呢個絕對係 新派西班牙菜🇪🇸,每樣菜式都頗有創意😋,仲好抵食😆
2021-05-30 208 瀏覽
今次食呢間位於尖沙咀食街嘅樓上鋪,聽聞個feel同個view都唔錯😆🎆蕃茄清湯酸菜白鱈魚 $118🎆油脂甘香的鱈魚外皮微脆,湯汁少酸吊起胃口,鱈魚肉香口鮮甜,非常惹味🌌龍舌蘭青檸野雞搥 $98🌌店員會將酒點火,然後淋在雞搥上,令雞搥殘餘酒的香甜味,微微的辣味及咸香味🌠西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯 $268🌠以砂鍋上的飯相當熱,黑毛豬肉嫩有豚骨香,而飯中夾雜不少配料,其中魷魚圈及蝦米仔令飯味更香,龍蝦汁味道不算太重,拿捏剛好🌠百利甜酒提拉米蘇窩夫(配綿花糖及雪糕) $128🌠最後來個甜品,特大綿花糖球擺放在透明玻璃兜上,都幾壯觀雜果加上雪糕及吉士窩夫令成個甜品色彩繽紛,特別要讚一讚吉士醬非常好食,同個窩夫好夾👍🏻總括而言,無論主菜到甜品,環境以至服務都非常好,非常唔錯嘅打卡餐廳

🎆蕃茄清湯酸菜白鱈魚 $118🎆

🌌龍舌蘭青檸野雞搥 $98🌌

🌠西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯 $268🌠

🌠百利甜酒提拉米蘇窩夫(配綿花糖及雪糕) $128🌠
最後來個甜品,特大綿花糖球擺放在透明玻璃兜上,都幾壯觀

2021-05-27 2811 瀏覽
好耐以前食過呢間餐廳,記得佢既西班牙炒飯同甜品都唔錯,今日約咗兩個朋友嚟食晚餐~辣味蟹肉撻 $85呢個前菜幾好食,香脆熱辣嘅曲奇撻皮,滿滿嘅蟹肉西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯 $268上次試過西班牙飯,今次轉個新口味,好多塊黑毛豬🐷,望落都幾吸引,飯粒索盡龍蝦汁嘅香味,不過拌飯入面仲有香菇粒,所以食食下有中式煲仔飯嘅感覺,都幾特別山水畫 $208見到餐牌有山水畫就好奇點嚟食下係咩嚟,原來鋪喺底部嘅綠色係菠菜蓉,不過略嫌有啲鹹,雞肉芝士卷、雞鎚都正常發揮。糯米飯我就覺得分開食好啲,始終覺得係甜品,不過呢道菜都令我幾欣賞餐廳嘅創意焙茶朱古力沖繩黑糖窩夫配雪糕 $138一上菜嗰時真係哇咗一聲,我仲以為係侍應拎個花盆上黎😹😹睇真D先見到原來係超級無敵大嘅棉花糖,透明筒下邊就係窩夫同埋新鮮嘅水果,movenpick雪糕我哋揀咗藍莓芝士餅味,一啲都唔令人失望呀,呢份甜品好適合用嚟打卡,色彩繽紛嘅棉花糖,水果亦非常多種類,靚👍🏻

辣味蟹肉撻 $85
呢個前菜幾好食,香脆熱辣嘅曲奇撻皮,滿滿嘅蟹肉

西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯 $268

山水畫 $208

焙茶朱古力沖繩黑糖窩夫配雪糕 $138

2021-05-26 184 瀏覽
和朋友的聚餐係Espuma ,叫左一個套餐再加散叫一d菜式。食物表現平均,但個豬手好硬😂,咬都咬唔郁!反而小食表現出色,尤其係水果煮蜆,好清新!牛扒七成熟,亦表現不錯!
2021-05-26 132 瀏覽
< Espuma >📍尖沙咀前幾晚同兩個fd去咗食西班牙fusion 菜🤤 佢地嘅前菜同甜品都有驚喜🥰🐟黑白芝麻呑拿魚伴青檸雪葩 $98呑拿魚輕輕火炙過 四邊有黑白芝麻 仲有蟹籽增加口感😋😋 最特別係佢有青檸雪葩伴碟 唔會好酸 係一個唔錯嘅開胃菜👍🏻🦀辣味蟹肉撻 $85呢個好推介😆 開頭以為辣味係個種辣椒嘅辣 但原來係咖喱嗰種 所以唔係好辣🤣 蟹肉鋪喺上面 下面有菇 酥皮做得唔錯 成個味都好平衡😋 🍗龍舌蘭青檸野雞搥 $98呢個打卡一流🤣 店員淋上龍舌蘭 雞搥有七隻 好香酒味 雞肉幾嫩滑 雞皮有少少青檸味 唔錯😛🦞慢煮六小時牛肋肉龍蝦闊蛋湯麵 $198呢個係港式加西式fusion 🤣 好似一碗西式牛腩麵😆 慢煮牛肋肉好淋 龍蝦湯幾香濃 冇落cream所以飲晒都唔會好膩😆 欣賞佢嘅闊蛋麵🥰🐷西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯 $268砂鍋飯索晒龍蝦湯嘅精華🦞 主角橡果黑毛豬有六七舊 另外個飯有櫻花蝦 加埋昆布好特別🤣 令人耳目一新 三個人share 啱啱好😆🧇焙茶朱古力沖繩黑糖窩夫配雪糕 (全份) $138 呢個一上枱就成為全場焦點🤣 上面有好大舊棉花糖 裏面有窩夫、鮮蛋、蛋
< Espuma >📍尖沙咀

🐟黑白芝麻呑拿魚伴青檸雪葩 $98

🦀辣味蟹肉撻 $85

🍗龍舌蘭青檸野雞搥 $98

🦞慢煮六小時牛肋肉龍蝦闊蛋湯麵 $198

🐷西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯 $268

🧇焙茶朱古力沖繩黑糖窩夫配雪糕 (全份) $138
呢個一上枱就成為全場焦點🤣 上面有好大舊棉花糖 裏面有窩夫、鮮蛋、蛋糕同兩球movenpick 雪糕 我揀咗冧酒提子同藍莓芝士餅味😛 另外有黑糖醬可以點😋 窩夫有蛋香 口感唔錯 最特別有栗子蓉 有驚喜❣️

💚脆蛋白綠茶慕絲卷蛋 $88
上層係蛋白脆餅 下層係綠茶慕絲卷蛋💚 蛋白脆餅好脆 唔會太甜 綠茶慕絲偏甜 但食落唔膩 卷蛋軟綿😋
2021-05-25 2643 瀏覽
餐廳裝修簡約時尚, 窗邊的 一排大玻璃, 採光度十足, 可以欣賞到厚福街熱鬧的街景, 餐廳主打西班牙 fusion 菜式。蕃茄清湯酸菜白鱈魚$118 白鱈魚,魚肉雪白,完全浸泡在番茄酸菜清湯之中, 令人垂涎, 魚肉鮮味滑溜, 配上酸酸地蕃茄清湯及爽脆酸菜, 格外惹味, 令人胃口大開, 滋味的開端。龍舌蘭青檸野雞鎚$98店員在野雞槌上淋上龍舌酒, 再燃點火, 令人著迷, 雞槌野雞槌不但肉質軟嫩, 仲散發著淡淡的酒香, 及青檸的清香,滋味吸引。西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯$258黑毛豬柳砂鍋飯是鮮味的盛宴, 每口米飯裏面有小蝦乾、 彈牙魷魚圈、 及配上龍蝦汁, 米飯吸收了海鮮的精華, 鮮味十足 ,西班牙橡果黑毛豬柳, 輕輕力已經好容易切開 ,肉質柔軟, 啖啖好滋味 ,令人吃過不停。百利甜酒提拉米蘇窩夫配棉花糖及藍莓芝士餅雪糕半份$128窩夫即叫即製,仲配上一大球 蓬鬆棉花糖,造型令人心心眼睛,相機食先, 先吃棉花糖 ,口感如雲朵般蓬鬆, 下層時香噴噴提拉米蘇的窩夫, 窩夫鬆軟、綿彈,洋溢誘人蛋香, 配上新鮮的士多啤梨、藍莓、桔子及奇異果點綴, 賣相漂亮, 窩夫表面是滑溜忌吉士醬,份外香甜

蕃茄清湯酸菜白鱈魚$118

龍舌蘭青檸野雞鎚$98

西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯$258

百利甜酒提拉米蘇窩夫配棉花糖及藍莓芝士餅雪糕半份$128
窩夫即叫即製,仲配上一大球 蓬鬆棉花糖,造型令人心心眼睛,相機食先, 先吃棉花糖 ,口感如雲朵般蓬鬆, 下層時香噴噴提拉米蘇的窩夫, 窩夫鬆軟、綿彈,洋溢誘人蛋香, 配上新鮮的士多啤梨、藍莓、桔子及奇異果點綴, 賣相漂亮, 窩夫表面是滑溜忌吉士醬,份外香甜, 跟配一球甜味藍莓曲奇雪糕,在口中泠熱交融, 讓人陶醉其中 。

貴妃荔枝茉莉茶$45 、草莓蜜桃沙冰$56
貴妃荔枝茉莉茶, 用上透明玻璃瓶加熱盛上, 啖啖充滿馥郁的荔枝香氣 ,十分享受。草莓蜜桃沙冰 , 充滿夏日色彩, 啜一口沙冰, 清新香甜, 慢慢沁出蜜甜的果香, 香甜吸引。
為咗補祝母親節,所以特登訂咗espuma 最新嘅Menu。第一道嘅Tapas係黑白芝麻吞拿魚伴青檸雪葩。係炎炎夏日入邊,青檸雪葩嘅醬汁非常之清涼同埋清新,再加上圍邊嘅黑白芝麻非常之趣口所以口感非常之有層次。第二道既Tapas嘅係辣味蟹肉撻,佢嘅賣相非常之靚,再加上佢非常之鬆脆嘅撻皮同埋辣辣地嘅內餡,直頭係又正又靚呀。第三道嘅Tapas係龍舌蘭青檸野雞搥,上碟嘅時候,職員仲特別提醒我因為佢哋會例龍舌蘭落去所以記得拍片影底火燒嘅片段。雖然加咗龍舌蘭但係火燒完之後酒味有轉淡嘅情況,所以唔需要擔心酒精太濃,反而恰到好處咁帶出咗雞肉嘅鮮味。到咗第一道上嘅main dish 喺山水畫。同樣地又係賣相非常之靚,作為一個麻麻哋鍾意菠菜嘅人來講竟然會覺得菠菜出奇地好食。無論係包係雞肉入邊嘅菠菜,打成汁嘅菠菜,同個黑米糯米飯非常之夾,就令我有少少諗起泰國嘅風味添。第二道上嘅係西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯。黑毛豬柳嘅份量非常之充足,厚切又大件,再加上濃濃嘅龍蝦汁飯,非常之特別。甜品方面都有兩道。第一道上嘅係焙茶朱古力沖繩黑糖窩夫配雪糕(全份),可以揀兩球Movenpick嘅雪糕。同樣哋嘅賣相非常之夢幻同

為咗補祝母親節,所以特登訂咗espuma 最新嘅Menu。

山水畫 / 舌蘭青檸野雞搥

西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯

焙茶朱古力沖繩黑糖窩夫配雪糕(全份)

甜品方面都有兩道。第一道上嘅係焙茶朱古力沖繩黑糖窩夫配雪糕(全份),可以揀兩球Movenpick嘅雪糕。同樣哋嘅賣相非常之夢幻同埋可愛,大大個棉花糖下面鋪滿左心形嘅waffles。espuma 嘅waffles出曬名高質素所以完全唔需要擔心好睇唔好食。
脆蛋白綠茶慕斯卷蛋

第二道嘅係脆蛋白綠茶慕斯卷蛋。出面果層綠茶慕絲有淡淡的綠茶香氣非常之解膩,所以唔會話太過甜膩,加上脆蛋白嘅鬆脆,卷蛋既鬆軟,令到成個甜品嘅口感非常之豐富。
2021-05-16
5 分鐘 (堂食)
下午茶
慶祝紀念
母親節
山水畫 / 舌蘭青檸野雞搥
西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯
焙茶朱古力沖繩黑糖窩夫配雪糕(全份)
脆蛋白綠茶慕斯卷蛋
2021-05-23 401 瀏覽
約咗班朋友係尖沙咀食飯,大家想食西餐,突然諗起幾年前係厚福街,食過一間唔錯嘅西班牙餐廳,環境又舒適就決定再去食。辣味蟹肉撻擺盤非常有心思,個撻應該係剛剛出爐,食落仲係熱辣辣,面頭有大量蟹肉,再加微辣嘅芝士底,作為小食非常正!黑白芝麻吞拿魚伴青檸雪葩吞拿魚夠新鮮,而且切嘅厚度適中,配埋魚子同芝麻一齊食好夾,再加埋青檸雪葩更多左一份清新,非常開胃。龍舌蘭青檸野雞搥雞搥煮得恰到好處,肉質鮮嫩多汁又夠滑,微酸嘅青檸味再加少少酒味平衡好特別!西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯根據menu,呢個秘製砂鍋飯製作時間需要三十分鐘以上,果然冇令大家失望!果飯熱辣辣又多料,飯質唔會過軟過硬,每淡都食到唔同嘅餸,配合埋個黑毛豬柳一流,而且份量仲要比想像中大。慢煮6小時牛肋肉龍蝦闊蛋湯麵個龍蝦湯底都幾濃,呢種闊度嘅蛋麵出面好少有,個麵質唔錯,慢煮牛肋肉都幾軟身,我哋個個都食指大動,連湯都飲晒。脆蛋白綠茶慕絲卷蛋呢個甜品分兩層,上層個蛋白整得夠脆,可以配埋新鮮水果同表面綠茶cream食,下層就係一個微微帶苦嘅綠茶卷蛋,上甜下苦,上脆下軟,互相中和,非常有層次。焙茶朱古力沖繩黑糖窩夫配雪糕及綿花糖呢個甜品賣相非常吸引

慢煮6小時牛肋肉龍蝦闊蛋湯麵

脆蛋白綠茶慕絲卷蛋

焙茶朱古力沖繩黑糖窩夫配雪糕及綿花糖
呢個甜品賣相非常吸引,令到我地瘋狂打卡,上面有好耐冇食過嘅草莓味綿花糖,下面就有Blueberry Cheesecake Movenpick雪糕以及窩夫、蛋糕及水果,真係超級豐富!窩夫整到外脆內軟,好高水準,而且唔會太甜,配雪糕或者個汁食就啱啱好,蛋糕切成一口嘅size夠貼心,水果有蜜桃、士多啤梨、藍莓、奇異果......呢個價錢有咁多野真係好抵食!

食完之後覺得好滿足,餐廳水準依然,難怪可以係尖沙咀呢個旺區繼續長做長有,下次有機會再同朋友去食!
  • 黑白芝麻吞拿魚卷
同朋友們一行四人👯👯去咗 espuma 食飯,質素好,份量多👍🏻👍🏻🤍頭盤小吃📌辣味蟹肉撻🦀🥧曲奇撻牛油香極濃🧈,口感新鮮爽口的蟹肉,配合XO醬和芝士💯📌黑白芝麻吞拿魚伴青檸雪葩🐟🍋青檸雪葩酸酸甜甜,芝麻吞拿魚新鮮香濃,加上新鮮青檸汁,清新感覺🌱📌龍舌蘭青檸野雞鎚🍸🍗🍗店員會淋上龍舌蘭,在雞鎚上點火🔥,相當矚目👀🤍主菜📌西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯🥘🐷🇪🇸一打開蓋,香氣撲鼻,相當驚喜,超好吃‼️除了黑毛豬柳細軟香濃外,砂鍋飯也足料,有蝦米🦐、魷魚🦑、香菇等‼️📌山水畫呢幅山水畫,係由菠菜汁,芝士雞卷,雞蛋和芒果紅米飯組成。菠菜汁濃郁,雞卷肉嫩,配合芒果紅米飯,相當有特色‼️🤩🤍甜品📌焙茶朱古力沖繩黑糖窩夫🧇配雪糕🍨超震撼,一大個玻璃缸的雪糕窩夫🧇,上面有一大朵棉花糖,窩夫香脆可口,下層是鮮果和蛋糕,朱古力味雪糕勁濃郁🍫👍🏻💯📌脆蛋白綠茶慕絲卷蛋🍰🍵最喜歡這個甜品,相當高質,外表精美,綠茶慕絲香濃,卷蛋口感細緻,上方有趣卜卜的蛋白脆餅👍🏻👍🏻👍🏻🤤🤤🤤

🤍頭盤小吃
📌辣味蟹肉撻🦀🥧
曲奇撻牛油香極濃🧈,口感新鮮爽口的蟹肉,配合XO醬和芝士💯

📌黑白芝麻吞拿魚伴青檸雪葩🐟🍋

📌龍舌蘭青檸野雞鎚🍸🍗🍗
店員會淋上龍舌蘭,在雞鎚上點火🔥,相當矚目👀

🤍主菜
📌西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯🥘🐷🇪🇸

📌山水畫

🤍甜品
📌焙茶朱古力沖繩黑糖窩夫🧇配雪糕🍨

📌脆蛋白綠茶慕絲卷蛋🍰🍵

尖沙咀依間西班牙菜餐廳以粉色做主題比較girlish,同埋餐廳座位都幾多,適合一班朋友黎gathering食飯🗣**********<辣味蟹肉撻> $85依個蟹肉撻主要以XO醬調味,再加上青檸汁及Mozzarella芝士,最面層就放左蟹肉作點點綴🦀個撻皮係平時啲小蛋撻嘅曲奇皮,口感幾鬆脆,而且帶點牛油香🧈**********<黑白芝麻呑拿魚伴青檸雪葩> $98將沾滿黑白芝麻嘅呑拿魚切成小片,然後係外層輕輕炙燒,芝麻味比想像中突出!旁邊伴以青檸電葩,凍加酸嘅味道有啲衝擊🍋**********<龍舌蘭青檸野雞搥> $98侍應上菜時提醒我地可以準備定相機,影低火燒雞搥嘅一刻📸為左營造效果,所以廚師加左龍舌蘭及青檸,味道入口有少少苦,好似cocktail咁🍸**********<西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯> $268依個砂鍋飯嘅味道同日式炊飲有啲相似,用龍蝦汁做醬汁,飯入面加左好多櫻花蝦,飯粒都煮得粒粒分明🥘********** <山水畫> $208依個主菜以菠菜汁嘅綠作為底色,配上菠菜芝士雞卷同埋芒果糯米飯,

<辣味蟹肉撻> $85

<黑白芝麻呑拿魚伴青檸雪葩> $98

<龍舌蘭青檸野雞搥> $98

<西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯> $268

<山水畫> $208
依個主菜以菠菜汁嘅綠作為底色,配上菠菜芝士雞卷同埋芒果糯米飯,係一個非常新鮮嘅配搭,

<焙茶朱古力沖繩黑糖窩夫配雪糕> $138/全份
如果同三至四個朋友黎食嘅話,可以叫一份全份嘅窩夫,侍應上菜嘅時候引起全場嘅目光,大家都望住個巨型窩夫😂餐廳用左個勁大嘅玻璃器皿裝住,上面啱啱好可以卡住舊棉花糖,好有童年回憶👶🏻窩夫嘅配料都好豐富,有蛋糕粒、各款水果同埋兩球Movenpick雪糕嫁🧇

<脆蛋白綠茶慕斯卷蛋> $88
另一款甜品個底有兩舊綠茶卷蛋,上面就有一大舊脆蛋白,再唧上綠茶慕絲包住成個甜品🍵
2021-05-19 193 瀏覽
🚩 燒烤蜜糖雞肉薄餅 $128薄批底會有拉絲嘅芝士😍👍雞肉配上辣肉腸正😉每一塊pizza都啖啖肉👍‼️推介✔️✔️✔️🚩西班牙橡果黑毛豬柳西京汁珍珠麺 $158珍珠麵其實係一粒粒好似食緊糯米一樣 煙煙韌韌好特別之前未試過呢個口感嘅😎黑毛豬柳一啲都唔乾 有小小肥肉 ‼️🚩鵝肝伴洋蔥蘑菇多士 $118鵝肝油脂感一流兩個人share食啱啱好😍👍🚩秘製招牌香脆鹹豬手 $258個豬皮超級脆‼️👍份量都幾多兩至三個人share👍不過豬手就可以再鹹啲就完美😉總結時間🥰整體來講環境坐得好舒服服務態度都好好👍👍工作人員會不停同你加水而且人唔算太多可以坐低傾吓計嘢食又OK🙏🏻✔️
🚩 燒烤蜜糖雞肉薄餅 $128

而且人唔算太多可以坐低傾吓計
嘢食又OK🙏🏻✔️
  • 香脆咸豬手
2021-05-17 167 瀏覽
Espuma is my always go to restaurant with my friends because of its wide variety of choices, nice atmosphere and great food! Tonight, we decided to go back again! From time to time there are some new options as a nice surprise so you will never feel bored with the food options there! For starters we have ordered the Tuna Tataki, Tequila Lime chicken drumsticks and the chill crab tarts. Tuna Tataki: The seared tuna with black and white sesame is my all time favourite here. But with this new start

Tuna Tataki:
黑白呑拿魚伴青檸雪葩

The seared tuna with black and white sesame is my all time favourite here. But with this new starter, It added the summer flavour of lime sorbet and cucumber which added freshness into this.

Chill Crab Tarts:
Chill  Crab  Tarts

The presentation of this dish is nicely decorated on a bed of pebbles. With a creamy chilly sauce, the size of these tarts are just about right as an appetiser, with a good amount of crab meat on it!

Tequila lime chicken drumsticks:
Tequila  Lime  Chicken  Drumsticks

This is one of the surprising dish because it was served with flamed tequila! (Open rice doesn’t allow to insert video but there’s a big bed of flame when it’s served!) The drumsticks are nicely marinated with a good roasted taste.

Shan-Shui:
山水畫

This art piece is made of cheesy chicken spinach roll, purple glutinous rice, smoked egg and mango & spinach sauce. The delicious chicken roll is nicely prepared with spinach stuffed inside. However, the glutinous rice is a little weird combination as it’s sweet.

Spain Calderon Iberico Pork Rice pot in lobster sauce:
西班牙橡果黑毛豬龍蝦汁砂鍋飯

This pot of rice is filled with a very generous portion of seafood and pork! The rice texture is like paella & risotto with the rice being harder than usual but filled with seafood sauce. Adding seaweed and Lobster sauce is a interesting mix.

Blue Mussel with white wine and cream:

These big mussels come with garlic bread and the chilly creamy sauce is nicely paired with the mussels.

Black truffle fries:

This is a must try if you come to espuma because the freshly fried fries are just crispy and delicious with the truffle mayonnaise!

Last but not least, you can’t miss the dessert here!
Hojicha temptation:

This nicely presented Hojicha waffle draws every attention in the restaurant! There’s only a very mild Hojicha taste in the crispy waffle, but it has a good amount of fresh fruit that comes along with it.

Green obsession:
脆蛋白綠茶慕絲卷蛋

This matcha cake roll is their new item! The green tea roll cake covered with green tea mousse and topped with merguine. However, as a matcha fan, this dessert is too sweet with little matcha taste

For drink, we ordered the Signature Fresh Fruit tea:
熱水果茶

The tea is based with passion fruit which match perfectly with all the summer flavours tonight! There’s Apple chucks which you can enjoy the fruits while drinking the tea. My another always go to in espuma

All in all, it was a great experience with good food, new flavours, chill vibes

黑白呑拿魚伴青檸雪葩
Chill  Crab  Tarts
西班牙橡果黑毛豬龍蝦汁砂鍋飯
熱水果茶
  • 龍舌蘭青檸野雞搥
  • 黑松露薯條
  • 招牌水果茶
2021-05-16 158 瀏覽
之前係ig成日見到人推薦呢間西班牙餐廳Espuma, 今日行尖沙咀又見到佢就去試下研究左餐牌一陣,終於揀好tapas同埋main dish本身自己好鍾意食蟹,見到menu 有個辣味蟹肉撻($85)好似幾正咁擺盤勁精緻勁靚,我影左好多張相先開始食🙈真係好似一碟藝術品咁😍,但唔係淨係得個樣,放落口有小小似鹹味既蛋撻,仲要係新鮮熱辣辣岩岩出爐,而且真係食到啖啖蟹肉好感動,估唔到鹹既撻原來可以咁好食龍舌蘭青檸野雞搥($98)侍應上碟先會燒tequila 上去雞搥度,酒味非常濃🤔唔鐘意飲酒既人慎點Main方面我地要左虎蝦明太子鹹蛋忌廉意粉($178) 意粉勁掛汁,鹹蛋黃霸味,煙韌程度適中全餐最驚喜係甜品,我地要左楓糖布丁香蕉伯爵窩夫($118)估唔到上面仲有大大舊棉花糖,下面勁豐富,有生果,窩夫,布丁同Movenpick雪糕(雪糕有4款口味可以揀)窩夫水準之上,名符其實外脆內軟,口感鬆軟香口

研究左餐牌一陣,終於揀好tapas同埋main dish

• 鮮雜果麻糬窩夫配雪糕
2021-05-16 122 瀏覽
想約朋友食飯 很多時候都會約尖沙咀因為選擇多 位置又方便這次約在著名食街厚福街到了才選擇餐廳到了H8看一下水牌 這間espuma好像不錯就試試啦6點多到 人不多 7點已經開始滿座好彩早收工雜果沙冰用鮮果打成 比較明顯吃到蘋果粒粒夏天就是要喝冰的才過癮餐廳主打西班牙fusion菜 店員為有選擇困難的我們主動介紹新菜式點了以下幾款辣味蟹肉撻賣相精緻 鬆化撻皮配鮮味蟹肉蘑菇 再有食用花點綴 龍舌蘭青檸雞鎚在雞鎚上淋上火焰tequila可惜來不及拍下火光熊熊的一幕酒香味濃 加上陣陣青檸香 不錯的配搭黑毛豬海鮮龍蝦汁砂鍋飯海味濃郁的砂鍋飯 有微微飯焦口味是西班牙 但有中式煲仔飯感覺西班牙黑毛豬沒有半點豬臊味 好吃慢煮牛肉龍蝦闊蛋湯麵要大讚手造闊蛋麵 爽滑有彈性同龍蝦湯底好夾最後點了超巨型窩夫配雪糕一出場簡直全場矚目上面的棉花有三層顏色 紅>藍>白份量比去樂園買到的更大吃完棉花糖再吃下面的窩夫非常鬆脆雪糕酒味濃郁 加上新鮮水果酸酸甜甜淋上特製糖漿都不會過甜女生打卡必選甜品
想約朋友食飯 很多時候都會約尖沙咀
因為選擇多 位置又方便