幾年前情人節嚟過呢間餐廳食飯,今次再嚟依然諗起舊回憶🫓牛肉芝士蔥油餅💰$98蔥油餅配牛肉芝士好夾,饀料多,除咗牛肉芝士仲有雞肉牛油果,味道幾好🐷秘製招牌香脆咸豬手💰$268好大隻豬手,2個人都食唔晒,外皮香脆,多肉又多骨膠原🧇重口味朱古力窩夫💰$98係我食過最好食嘅窩夫,外面非常香脆,入面軟熟,配上brownies、朱古力雪糕,非常好食🚩Espuma (H8) (尖沙咀)📍尖沙咀厚福街8號H8 2樓
幾年前情人節嚟過呢間餐廳食飯,今次再嚟依然諗起舊回憶

🫓牛肉芝士蔥油餅💰$98

🐷秘製招牌香脆咸豬手💰$268
好大隻豬手,2個人都食唔晒,外皮香脆,多肉又多骨膠原

🧇重口味朱古力窩夫💰$98

🚩Espuma (H8) (尖沙咀)
📍尖沙咀厚福街8號H8 2樓

餐廳裝飾好浪漫、好有聖誕氣氛🌹(*¯︶¯*)✨,佢地嘅西班牙菜不錯,甜品都好出名,當晚見到至少4枱叫waffle tower🤩,超震撼:-1️⃣「軟心芝士麻糬厚鬆餅🥞($135)」鬆餅超大份!一切開中間呈流心狀態,口感輕盈,有輕微嘅芝士香味同好香蛋味,但食唔到mochi🥸~Lava diva: homemade fluffy lava pancake with mochi cheese and fresh fruits👍🏻-2️⃣「燉牛肋肉闊條麵($158)」牛肉燉到幾淋🤪,面條偏硬同有咬口~ Short rib ragu fettuccine-3️⃣「大阪燒海鮮薄餅🍕($158)」超好味😋!Pizza夠薄夠香脆!而且餡料夠多、有大阪燒香味~Tokyo Paradiso thin pizza👍🏻-4️⃣「辣味蟹肉撻(3件)🦀($85)」好推薦!撻皮超級香脆,中間係啖啖蟹肉,唔係好辣~Chilli crab tarts (3 pcs)👍🏻-🐰💬小結:係好適合多人聚會嘅餐廳💓,食物選擇種類多,環境有氣氛,而且可以坐耐d同fd吹下水🤟🏻~Recommend
1️⃣「軟心芝士麻糬厚鬆餅🥞($135)」
2️⃣「燉牛肋肉闊條麵($158)」
3️⃣「大阪燒海鮮薄餅🍕($158)」
4️⃣「辣味蟹肉撻(3件)🦀($85)」
🐰💬小結:
2023-01-15 99 瀏覽
去左旅行後,朋友約了我去Espuma食晚飯我們其實都係為左打卡甜品哈哈哈,呢度環境都好浪漫的微昏的燈光都唔錯巴馬風乾火腿蘑菇薄餅薄餅香脆,兩個人食已經好足夠。巴馬火腿咸香味十足,每片薄餅都有塊肉片,加上火箭菜都好新鮮,配上醒胃蕃茄醬,車厘茄,非常清新。當然仲有芝士及creamy 蘑菇,熱辣辣食,真係食唔停。辣味蟹肉撻很有特色的餐前小食,見到擺碟很用心,很有田園感覺。蟹肉一絲絲,真材實料又夠多,滲透可接受程度的刺激感覺,加上撻樣勁香牛油味,送酒都好夾。百利甜酒提拉米蘇窩夫配棉花糖及雪糕打卡一流,其他食客見到心心眼,詢問度極高。棉花糖連棒棒都係食得既,記得同朋友分享呢份柔情的甜蜜。窩夫有四件,都仲香脆,百利甜酒都好夠食,淋上去好正。仲有不同的水果,加上雲尼拿雪糕球,很香甜。招牌水果茶香甜帶有果味的水果茶,仲有玻璃壺盛著,下層有燭台慢慢燒,令茶一直保持熱力,飲落去好暖和。西班牙水果紅酒其實即係sangria ,紅酒加入水果,加入少少糖漿,影相又靚,氣氛都有chill
去左旅行後,朋友約了我去Espuma食晚飯
我們其實都係為左打卡甜品
哈哈哈,呢度環境都好浪漫的
微昏的燈光都唔錯

巴馬風乾火腿蘑菇薄餅

百利甜酒提拉米蘇窩夫配棉花糖及雪糕

招牌水果茶

西班牙水果紅酒

2023-01-13 102 瀏覽
2023年第一餐去咗尖沙咀H8食西班牙菜 @espuma_hk 佢哋個NEW YEAR Set Menu $668 2人餐唔洗慢慢揀Menu, 咩都包哂仲有甜品窩夫!🍱前菜拼盤:以一碟呈上包括3款食品:黑白芝麻蝦多士:炸多士中間有蝦醬味再撒上黑白芝麻焦糖牛油雞翼:雞翼柚子風味濃郁,唔錯唔錯!巴馬風乾火腿配季節沙律:火腿唔會太咸配上沙律味道剛剛好耶~🍲是日餐湯:甘荀湯味道甜甜主菜:🥘香烤雞胸辣肉腸蕃茄珍珠麵:珍珠麵粒粒分明好似飯粒咁,粒粒雞胸肉配上辣肉腸調味,飯裡充滿蕃茄醬汁🍖秘製招牌香脆咸豬手:大大份豬手!外層好厚好香噴噴,裡面肉質夠香又軟腍,附上酸菜、芥末醬、蘋果蓉,食哂都幾飽肚~甜品:🧇重口味朱古力窩夫(半份) OMG! Chocolate (Half)朱古力醬淋上窩夫表面,底部有OREO餅,配上草莓雪糕,作為飯後甜品好開心啊~

🍱前菜拼盤:以一碟呈上包括3款食品:
黑白芝麻蝦多士:炸多士中間有蝦醬味再撒上黑白芝麻
焦糖牛油雞翼:雞翼柚子風味濃郁,唔錯唔錯!

巴馬風乾火腿配季節沙律:火腿唔會太咸配上沙律味道剛剛好耶~
🍲是日餐湯:甘荀湯味道甜甜

主菜:

甜品
午餐
  • 重口味朱古力窩夫
espuma推出咗全新菜單,包括多款西班牙、歐洲fusion菜式,餐廳空間闊落,非常適合適合朋友gathering!辣味蟹肉撻 $88餡料以蟹肉、花椒材料混合而成,餅底酥脆,香辣惹味,甚具東南亞風味。雞肉牛油果蔥油餅 $98牛油果配上雞肉食落清新,正好平衡返蔥油餅嘅油膩感。西班牙橡果黑毛豬柳西京汁珍珠麵 $158見到有少見嘅珍珠麵就嗌嚟試下。佢嘅形狀有啲似飯粒嘅放大版,嚼勁十足,與香口嘅豬柳、略帶甜味嘅西京汁實為相襯。酥皮香辣橄欖蒜片意大利麵 $138酥皮湯已多年無落肚,竟然進化到有酥皮意粉都係初次聽聞。酥皮金黃酥脆,篤開入面係以三色椒、蒜片橄欖油、西班牙辣肉腸所煮成嘅意粉,飽肚又得意,毫無疑問當選是日VIP!燉牛肉寬條麵 $158呢個我地就覺得麻麻,牛肉ok的但意粉太硬亦無咩汁,食落較乾。招牌鮮雜果麻糬窩夫配瑞士朱古力雪糕(半份)$98窩夫外脆內軟,可惜唔太食到麻糬;旁邊放滿新鮮水果,加上movenpick最好食嘅朱古力雪糕球以及吉士醬,賣相賞心悅目。

辣味蟹肉撻 $88

雞肉牛油果蔥油餅 $98

牛油果配上雞肉食落清新,正好平衡返蔥油餅嘅油膩感。

西班牙橡果黑毛豬柳西京汁珍珠麵 $158

酥皮香辣橄欖蒜片意大利麵 $138

燉牛肉寬條麵 $158

招牌鮮雜果麻糬窩夫配瑞士朱古力雪糕(半份)$98

2023-01-05
  • 西班牙橡果黑毛豬柳西京汁珍珠麵
  • 酥皮香辣橄欖蒜片意大利麵
2023-01-12 93 瀏覽
來到尖沙咀食野,我第一時間就會諗起厚福街中的H8,當中有不少美食,我就揀選了當中美食之中嘅美食「Espuma」。Espuma主打西班牙菜,店鋪座位寬敞闊落,佈置簡單而華麗,拍拖/聚餐都一樣咁正!招牌水果茶一來到已聞到香噴噴的水果香,口感甘醇香甜,茶味亦香濃順口。黑白芝麻吞拿魚伴青檸雪葩用上了中西做法,在表面加上黑白芝麻,而吞拿魚點點粉嫩,入口柔軟嫩身,再有鮮甜三文魚籽,入口爆汁,夾在一起更是層次豐富,非常開胃。XO醬煮活青口配白酒忌廉汁活青口上再用上XO醬,煮起來口感更Creamy,入口陣陣惹味,口感嫩滑彈牙。還有香脆多士可輕點醬汁,更食到其精華中的精華。西班牙橡果黑毛豬柳西京汁珍珠麵珍珠麵真的比較小見到,就像一粒粒的珍珠米般,入口煙韌彈牙,配上西京汁更是錦上添花的香甜,還有黑毛豬柳肉質細緻,有一陣橡果香,令人回味。

招牌水果茶
一來到已聞到香噴噴的水果香,口感甘醇香甜,茶味亦香濃順口。

黑白芝麻吞拿魚伴青檸雪葩

XO醬煮活青口配白酒忌廉汁

還有香脆多士可輕點醬汁,更食到其精華中的精華。

西班牙橡果黑毛豬柳西京汁珍珠麵

佢地主打新派fusion西班牙同歐洲料理🇪🇸食物質素唔錯 環境舒服😌仲有少女心棉花糖窩夫🧇好啱成成班人食野打卡🥳.📌辣味蟹肉撻 $85內餡除咗一絲絲嘅蟹肉 仲有XO醬, 花椒, 青檸, mozzarella🤩撈埋一齊好creamy🧡入面有啲蝦米同瑤柱碎 都幾鮮甜 加埋啲花椒同青檸調味 更惹味🦐🦀撻皮勁酥脆 甜甜地🥧雖然寫係辣味 但只係得少少花椒 所以只係BB辣 幾香口🌶️.📌馬介休炸薯波 $108薯波外皮炸到金黃香脆 夠乾身 唔油膩🤤薯蓉好綿密幼滑 薯仔味好濃🥔仲有啲巴馬火腿, 鹹魚, 豬肉碎, 車打芝士喺入面 但可能加得唔多 所以味道就唔太出🙈只係得車打芝士嘅鹹香味突出啲 熱辣辣切開 仲會有流心🧀.📌大阪燒海鮮薄餅 $158大阪燒味嘅Pizza都幾特別🍕base係甜甜地嘅大阪燒醬 再加厚厚嘅奶香mozzarella🧀🥛因為係薄脆批 所以完全唔會漏😚海鮮有彈牙蝦肉🦐鮮甜帶子同爽口魷魚🦑但份量就唔算太多 不過佢仲有啲木魚碎, 菇片, 車厘茄 食落都幾清新🍅🍄.📌重口味朱古力窩夫(full) $148嚟呢度一定嗌佢嘅打卡棉花糖窩夫‼️不過要全份先會有棉花糖🍬 原本以為插住嗰條係棍 點知佢係巨型

📌辣味蟹肉撻 $85

📌馬介休炸薯波 $108
薯波外皮炸到金黃香脆 夠乾身 唔油膩🤤

📌大阪燒海鮮薄餅 $158
大阪燒味嘅Pizza都幾特別🍕

📌重口味朱古力窩夫(full) $148
嚟呢度一定嗌佢嘅打卡棉花糖窩夫‼️不過要全份先會有棉花糖🍬
重口味朱古力窩夫(full)
原本以為插住嗰條係棍 點知佢係巨型Pocky 真係成舊都食得😍窩夫幾脆 最驚喜係佢入面竟然有朱古力夾心 再淋埋黑朱古力醬 可可味更濃🧇入面除咗八舊窩夫 仲有Brownie, 海綿蛋糕, Oreo, Oreo碎碎, 朱古力忌廉, 朱古力醬 勁豐富🥳brownie口感實在夠濃苦 底下鋪滿鬆軟海綿蛋糕 不過就偏乾 但撈埋軟滑嘅忌廉 就啱啱好😝
重口味朱古力窩夫(full)
全份仲可以揀兩球movenpick雪糕🍦瑞士朱古力超濃郁 仲有好多朱古力碎碎🍫楓糖合桃楓糖味好清甜 仲有粒粒合桃🍁窩夫配雪糕一定正🙌🏻成個甜品份量十足 幾個人share都得😎冇改錯名 真係重口味🤎
2023-01-11 72 瀏覽
《尖沙咀有格調西餐廳》.朋友約黎食聖誕飯先知原來尖沙咀H8 有間西班牙餐廳。餐廳環境舒適,裝修以木制為主,帶點北歐感覺,再加上我去食既時候係聖誕節,餐廳已經佈置了聖誕裝飾,聖誕氣氛特別濃。.🔹香烤澳洲黑安格斯牛側腹扒伴烤薯條🔹賣相非常吸引,牛扒肉質腍滑,放入口時可食到滿滿的牛肉肉汁,滿足!再加上粗薯條真係絕配。.🔹黑松露牛肝菌醬野菌意大利麵🔹黑松露味濃郁,配上牛肝菌真係好正,而且意大利麵軟硬適中,推介👍🏻.🔹西班牙炸油條🔹鬼佬油炸鬼上面佈糖粉,亦配有有朱古力醬及生果,吃上去的感覺完全唔會太甜太膩!🔹招牌水果茶🔹這個熱嘅水果茶,賣相同味好都很高質,可以飲到茶香同帶甜甜酸酸的果味,正呀👍🏻.
《尖沙咀有格調西餐廳》

🔹香烤澳洲黑安格斯牛側腹扒伴烤薯條🔹

🔹黑松露牛肝菌醬野菌意大利麵🔹

🔹西班牙炸油條🔹

🔹招牌水果茶🔹
2023-01-09 72 瀏覽
今日嚟咗尖沙咀厚福街Espuma 餐廳,餐廳以北歐風格為主,環境舒適。今日叫咗二人晚餐😋$598前菜:焦糖牛油雞翼、黑芝麻蝦多士及巴馬風乾火腿配沙律雞翼味道唔錯㗎,外皮脆脆地。蝦多士一般般,火腿配沙律,味道好夾。是日餐湯餐湯真麻麻地,比較結及帶酸😝主菜一:黑松露牛肝菌醬野菌意大利麵💓意大利麵直落爭氣,軟硬適中,配上黑松露,味道非常好👍🏻主菜二:香烤澳洲黑安格斯牛側腹扒配薯條💓這道菜的賣相很好,牛肉入口非常之嫩滑多肉汁😋配上香脆薯條,正👍🏻甜品:西班牙炸油條睇個外表我以為好甜,但原來食落口又唔係,再配埋生果同朱古力醬一齊食,會帶有一個驚喜👍🏻飲品最令感到意想不到的,就是這杯高質招牌水果茶。非常好飲,熱茶中帶出絲絲甜甜的果肉味!值得推介👍🏻凍咖啡,不過不失😊
今日叫咗二人晚餐😋$598
前菜:焦糖牛油雞翼、黑芝麻蝦多士及巴馬風乾火腿配沙律
是日餐湯
餐湯真麻麻地,比較結及帶酸😝
主菜一:黑松露牛肝菌醬野菌意大利麵💓
意大利麵直落爭氣,軟硬適中,配上黑松露,味道非常好👍🏻
主菜二:香烤澳洲黑安格斯牛側腹扒配薯條💓
甜品:西班牙炸油條

飲品
凍咖啡,不過不失😊
2022-12-30
2023-01-09 61 瀏覽
餐廳地理位置都相當方便裝修典雅有格調環境氣氛都好舒適好適合約會或聚餐👍🔸鵝肝黑松露醬意大利麵 $165🔸廣島蠔柴魚碎意大利飯 $158🔸泰式奶茶味麻糬窩夫配雪糕 $108鵝肝黑松露醬意大利麵份量一般,可以再多點!鵝肝煎到個外皮好香脆,金黃色嘅色澤非常吸睛,食落口感好creamy,非常之香🤩意粉煮得啱啱好,咬落好彈牙。黑松露醬配意粉真係好夾好好味😆廣島蠔柴魚碎意大利飯賣相睇落好似無咩特別,食落原來好有驚喜,佢嘅米飯煮得恰到好處,唔會太硬或太淋。食落好香忌廉味,加埋柴魚碎令到個飯更香。廣島蠔好大隻,炸得好酥脆,味道好鮮甜🤤泰式奶茶味麻糬窩夫配雪糕嘅賣相好精緻,打卡影相一流👍 泰式奶茶味嘅窩夫真係第一次食,估唔到又幾好味,窩夫外皮好脆,裡面好軟綿綿,食落好有層次感。雪糕有四款口味選擇,我哋就揀咗瑞士朱古力味,同個窩夫好夾🤣
餐廳地理位置都相當方便

🔸廣島蠔柴魚碎意大利飯 $158

🔸泰式奶茶味麻糬窩夫配雪糕 $108

2022-12-16
2023-01-08 38 瀏覽
呢間西斑牙菜餐廳,好多朋友食過都大讚,趁今日同朋友係尖沙咀行完街就去試下.....🌟Espuma🌟位於美食林立嘅厚福街環境寬落,裝潢簡潔舒適💜辣味蟹肉撻 $85擺盤幾有特式,下面有熱石春暖住,不作用不大,以裝飾來說幾特別的。撻皮好香脆,暖度剛剛好唔會辣咀。以芝士及白汁撈勻蟹肉,好有鮮味,啖啖蟹肉💜燉牛肋肉寬條麵 $158牛肋肉大大粒,份量不少,口感軟腍,配埋特製忌廉醬汁,麵條口感煙靭,滋味非常💜巴馬風乾火腿蘑菇薄餅 $148薄餅底夠薄夠香脆,餅料是滿滿的風乾火腿,味道唔會太咸,配埋蘑菇,芝士,火箭菜,口感清新,份量夠2人分享。💜泰式奶茶麻糬窩夫配雪糕$108/half這店的甜品是必點!!本身想叫棉花糖打卡,原來叫full set先有,唯有下次再點。泰式奶茶控必點甜品,窩夫奶茶味極香濃,口感煙靭。點埋伴碟嘅泰式奶茶醬,亦可點士多啤梨醬,新鮮雜果,加埋雲呢嗱雪糕,味蕾真係好幸福啊!平日嘅晚餐時間都好多客人就知有幾好食下次要再來試其他菜式先得🎀

🌟Espuma🌟位於美食林立嘅厚福街
環境寬落,裝潢簡潔舒適

💜辣味蟹肉撻 $85

就知有幾好食
下次要再來試其他菜式先得🎀
  • 泰式奶茶味麻糬窩夫配雪糕
  • 辣味蟹肉撻
餐廳掛滿燈飾,閃亮亮的充滿情調,適逢聖誕節有聖誕裝飾,氣氛很好呢~我們剛好可以坐在玻璃窗旁的位置,有聖誕老人🎅陪伴進餐呢~感覺還很開揚。新一年吃的餐廳,Espuma都換上新餐單了~餐廳的menu厚厚的,有多款食物供選擇,而且配搭新鮮,十分吸引啊!而職員服務都不錯,會定時幫我們收走餐碟和添加水。♡炸牛頰肉咖哩意大利飯$148 🥢必點🥢上菜時,咖哩香味撲鼻,香濃的咖哩味道已經令人垂涎三尺了!咖哩是偏向香的咖哩口味,帶一點點辣味,即使不吃辣都可以吃到,這種辣味不會留在口腔很久。反而香味比較重,所以十分惹味呢!炸牛頰肉很出色,很少會吃到炸的牛頰肉,外皮炸得香脆,肉質軟腍幼嫩。而意大利飯,飯粒粒粒分明,充滿口感啊~♡秘製招牌香脆咸豬手$268 🥢必點🥢配上蘋果蓉醬、醃菜和芥末醬,解油膩且各有風味。餐廳貼心已經把肉拆乾淨,砌成一件件,啖啖肉很滿足啊!外皮十分香脆,咬下會有「卡卡」的清脆聲音呢~第二層是膠質,滿滿膠原的感覺,第三層是豬手肉,多重口感,層次豐富。♡泰式奶茶味麻糬窩夫配雪糕(full)$158打卡必點😍外形非常吸引,粉紅色的棉花糖,滿滿少女心💕透明的大玻璃瓶放着各種甜品、水果和雪糕。麻糬

餐廳掛滿燈飾,閃亮亮的充滿情調,
適逢聖誕節有聖誕裝飾,氣氛很好呢~

我們剛好可以坐在玻璃窗旁的位置,
有聖誕老人🎅陪伴進餐呢~感覺還很開揚。
新一年吃的餐廳,Espuma都換上新餐單了~
餐廳的menu厚厚的,有多款食物供選擇,
而且配搭新鮮,十分吸引啊!

而職員服務都不錯,
會定時幫我們收走餐碟和添加水。

♡炸牛頰肉咖哩意大利飯$148 🥢必點🥢
上菜時,咖哩香味撲鼻,
香濃的咖哩味道已經令人垂涎三尺了!
咖哩是偏向香的咖哩口味,帶一點點辣味,
即使不吃辣都可以吃到,這種辣味不會留在口腔很久。
反而香味比較重,所以十分惹味呢!
炸牛頰肉很出色,很少會吃到炸的牛頰肉,
外皮炸得香脆,肉質軟腍幼嫩。
而意大利飯,飯粒粒粒分明,充滿口感啊~

♡秘製招牌香脆咸豬手$268 🥢必點🥢
配上蘋果蓉醬、醃菜和芥末醬,解油膩且各有風味。
餐廳貼心已經把肉拆乾淨,砌成一件件,
啖啖肉很滿足啊!
外皮十分香脆,咬下會有「卡卡」的清脆聲音呢~
第二層是膠質,滿滿膠原的感覺,
第三層是豬手肉,多重口感,層次豐富。

♡泰式奶茶味麻糬窩夫配雪糕(full)$158
打卡必點😍外形非常吸引,
粉紅色的棉花糖,滿滿少女心💕
透明的大玻璃瓶放着各種甜品、水果和雪糕。
麻糬窩夫帶有淡淡的泰式奶茶味,
外皮香脆,內裡是煙韌的麻糬。
雪糕是用上Movenpick,質素有保證,
點了最愛的楓糖合桃味和朱古力味。
水果有香甜的荔枝、哈蜜瓜、火龍果、藍莓、
草莓和奇異果。
餐廳貼心附上大的食物夾和湯羹,
可以從大玻璃瓶裏把食物夾出來,
還有另外附上糖漿,喜歡吃甜一點可以再添加呢~
午餐
泰式奶茶味麻糬窩夫配雪糕
🥰今次二訪呢一間西班牙菜樓上餐廳聽講佢哋推出咗新𝐦𝐞𝐧𝐮😎多咗幾款菜式同甜品~店鋪座位寬敞闊落,暖色系燈光🌤️營造出一種舒適溫馨嘅氣氛👨‍👩‍👧‍👦 適合同朋友聚餐/一家大細一齊嚟🥘至尊海鮮西班牙炒飯 ($𝟑𝟗𝟖): 𝟒.𝟐/𝟓🗻紅豆綠茶富士山 ($𝟗𝟖): 𝟒.𝟐/𝟓西班牙炒飯盛載於鐵鍋內🥘🔥熱辣辣上枱,賣相吸睛炒飯上鋪上各式各樣嘅海鮮🌊有帆立貝,帶子,青口,大蜆,魷魚,大蝦⋯⋯🦐海鮮煎得好香,啖啖肉,鮮味十足飯粒煮得恰恰好,軟硬適中,有微微嘅咀嚼感汁同飯既比例亦恰到好處💖入口食到淡淡紅椒、香料香味🌬️仲可以唧啲檸檬汁,讓飯粒添加檸檬香🍋令整體味道更豐富呢個份量我同朋友兩個人𝐬𝐡𝐚𝐫𝐞啱啱好~♬另外我哋仲𝐨𝐫𝐝𝐞𝐫咗佢哋最近推出嘅甜品係一個富士山造型嘅抹茶牛油蛋糕🍰🫘切開中間會見到充滿紅豆泥蓉蛋糕應該預先雪凍咗,口感好實在🍵入口帶出濃郁嘅抹茶香加上滿滿紅豆泥蓉,甜度爆發🥰☁️旁邊仲配搭了仿似雲海的藍色啫喱💙整體營造富士山嘅造型,充滿心思🫶🏻食埋甜品,真係超級滿足~📍 𝐄𝐬𝐩𝐮𝐦𝐚 (𝐇𝟖) (尖沙咀)🐰: 𝟒.𝟐/𝟓#eatwithkeikei #espuma #厚福街#sweetieda

🥰今次二訪呢一間西班牙菜樓上餐廳
聽講佢哋推出咗新𝐦𝐞𝐧𝐮😎
多咗幾款菜式同甜品
店鋪座位寬敞闊落,暖色系燈光🌤️
營造出一種舒適溫馨嘅氣氛
👨‍👩‍👧‍👦 適合同朋友聚餐/一家大細一齊嚟

🥘至尊海鮮西班牙炒飯 ($𝟑𝟗𝟖): 𝟒.𝟐/𝟓
🗻紅豆綠茶富士山 ($𝟗𝟖): 𝟒.𝟐/𝟓

西班牙炒飯盛載於鐵鍋內🥘
🔥熱辣辣上枱,賣相吸睛
炒飯上鋪上各式各樣嘅海鮮🌊
有帆立貝,帶子,青口,大蜆,魷魚,大蝦⋯⋯
🦐海鮮煎得好香,啖啖肉,鮮味十足
飯粒煮得恰恰好,軟硬適中,有微微嘅咀嚼感
汁同飯既比例亦恰到好處💖
入口食到淡淡紅椒、香料香味🌬️
仲可以唧啲檸檬汁,讓飯粒添加檸檬香
🍋令整體味道更豐富
呢個份量我同朋友兩個人𝐬𝐡𝐚𝐫𝐞啱啱好~♬

另外我哋仲𝐨𝐫𝐝𝐞𝐫咗佢哋最近推出嘅甜品
係一個富士山造型嘅抹茶牛油蛋糕🍰
🫘切開中間會見到充滿紅豆泥蓉
蛋糕應該預先雪凍咗,口感好實在
🍵入口帶出濃郁嘅抹茶香
加上滿滿紅豆泥蓉,甜度爆發🥰
☁️旁邊仲配搭了仿似雲海的藍色啫喱💙
整體營造富士山嘅造型,充滿心思🫶🏻
食埋甜品,真係超級滿足~

📍 𝐄𝐬𝐩𝐮𝐦𝐚 (𝐇𝟖) (尖沙咀)
🐰: 𝟒.𝟐/𝟓

#eatwithkeikei #espuma #厚福街
#sweetiedaily_tst
  • 海鮮西班牙炒飯
2023-01-05 776 瀏覽
朋友生日黎到尖沙咀厚福街既Espuma食生日飯🎉🥳好耐之前有食過呢間記得啲野食質素都唔錯😍今次再黎都冇令我地失望😎平日黎到餐廳都滿座,成個樓面幾十張枱得一個侍應都應付得到認真佩服🤣上菜速度好快,野食質素都好高👍🏻侍應態度都好好,又主動幫我地影相👏十分推介💯🥙芝士焗粟米薄脆 $108前菜揀左個Nachos, 份量比想像中大碟😊粟米薄脆配埋牛油果醬、酸忌廉、蕃茄同辣椒仔🍅係傳統又好食既配搭,好開胃😋🌮雞肉牛油果蔥油餅 $98蔥油餅夾住雞肉同牛油果做餡🌯上枱時熱辣辣,蔥油餅煎得香脆,唔會太油膩🤩一碟四件,份量岩岩好😜🍕蜜糖烤雞薄餅 $138薄餅出奇地做得好出色🤩薄餅係薄脆批,食完都唔會好漏😚面頭既蜜糖烤雞味道出色,芝士味香濃👍🏻配埋啲蕃茄同菠蘿味道木清新,必叫💯🍕大阪燒海鮮薄餅 $158另外再叫左個大阪燒薄餅,係日式同西式既fusion菜😎西式既薄餅皮加上日式既大阪燒醬同木魚🤓成個感覺好特別👏🏻🍝香烤虎蝦牛油果醬烏冬 $148牛油果醬烏冬好似都係第一次食😂牛油果醬做得好creamy, 加埋煙煙韌韌既日式烏冬,又係一道fusion菜😌不過相對上烏冬既份量就小左啲😝但味道都係唔錯🤭🧇重口味朱古力
朋友生日黎到尖沙咀厚福街既Espuma食生日飯🎉🥳
好耐之前有食過呢間記得啲野食質素都唔錯😍
今次再黎都冇令我地失望😎
上菜速度好快,野食質素都好高👍🏻
侍應態度都好好,又主動幫我地影相👏
十分推介💯

🥙芝士焗粟米薄脆 $108
前菜揀左個Nachos, 份量比想像中大碟😊
粟米薄脆配埋牛油果醬、酸忌廉、蕃茄同辣椒仔🍅
係傳統又好食既配搭,好開胃😋
芝士焗粟米薄脆

🌮雞肉牛油果蔥油餅 $98
蔥油餅夾住雞肉同牛油果做餡🌯
上枱時熱辣辣,蔥油餅煎得香脆,唔會太油膩🤩
一碟四件,份量岩岩好😜
雞肉牛油果蔥油餅

🍕蜜糖烤雞薄餅 $138
薄餅出奇地做得好出色🤩
薄餅係薄脆批,食完都唔會好漏😚
面頭既蜜糖烤雞味道出色,芝士味香濃👍🏻
配埋啲蕃茄同菠蘿味道木清新,必叫💯
蜜糖烤雞薄餅

🍕大阪燒海鮮薄餅 $158
另外再叫左個大阪燒薄餅,係日式同西式既fusion菜😎
西式既薄餅皮加上日式既大阪燒醬同木魚🤓
成個感覺好特別👏🏻

🍝香烤虎蝦牛油果醬烏冬 $148
牛油果醬烏冬好似都係第一次食😂
不過相對上烏冬既份量就小左啲😝
但味道都係唔錯🤭
香烤虎蝦牛油果醬烏冬

🧇重口味朱古力窩夫 $148 (Full)
呢個甜品岩晒打卡📸
朋友生日仲可以寫埋Happy Birthday係碟上面🎂
大大個玻璃樽裝住唔同嘅甜品😍
有麻糬、朱古力窩夫、Brownie、雪糕等等🍫
再加個巨型既粉紅色棉花糖係頂,超吸睛👀
入面既甜品味道都係好食,一啲都唔伏🤤
打卡必叫😎
重口味朱古力窩夫

📌Espuma (H8) (尖沙咀)
尖沙咀厚福街8號H8 2樓

芝士焗粟米薄脆
蜜糖烤雞薄餅
重口味朱古力窩夫
2023-01-03 82 瀏覽
同老公慶祝結婚週年記念,當日有打電話同我comfirm booking👍同埋確定要寫碟👍到場後,大肚婆我坐到卡位👍要咗一次暖水後,侍應之後自己幫我添水都係加熱水👍服務好好👍野食方面,大致上都唔錯馬介休好食,入面鬆軟薯味濃黑松露寬條麵連我唔中意食黑松露嘅都覺得ok豬肋骨配洋蔥圈,洋蔥圈好好味😋變咗做主角蛋餅反而覺得太厚,我麻麻甜品冇得輸,叫咗奶茶味下次有機會都會再去一次,因為幾抵食,咁蛋樣野連埋加一都係$700幾

野食方面,大致上都唔錯
馬介休好食,入面鬆軟薯味濃
黑松露寬條麵連我唔中意食黑松露嘅都覺得ok
豬肋骨配洋蔥圈,洋蔥圈好好味😋變咗做主角
蛋餅反而覺得太厚,我麻麻
甜品冇得輸,叫咗奶茶味

2022-12-22
慶祝紀念