2023-01-03 61 瀏覽
和朋友約了一起吃聖誕餐!朋友之前吃過Espuma覺得不錯,最近又推出新餐牌,就一起來試試吧!Espuma是吃Fusion菜,融合多國料理的特色及不同的烹調方法,很久沒去澳門,趕緊點份馬介休炸薯波解相思。酥脆的外皮,裡面有芝士薯蓉裹著馬介休魚肉,很適合當前菜一起吃。接著是鵝肝、巴馬火腿、黑松露醬,芝士薯仔蛋餅,蛋餅是西班牙名菜,很好吃,推薦!上面是香煎鵝肝,蛋餅一口咬下充滿蛋的香氣,慢慢品嚐到芝士和黑松露醬的香味。內餡還有巴馬火腿!非常滿足!蜜糖烤雞薄餅一上桌香氣四溢,薄餅邊香脆可口。香甜菠蘿和番茄,搭配番茄醬和雞肉,還有淡淡的蜜糖甜味,吃起來清爽無負擔!香烤虎蝦牛油果醬烏冬虎蝦新鮮大隻,醬汁滿滿牛油果味!帶著微微酸辣,惹味又飽肚!最後是期待的甜品~泰式奶茶味麻糬窩夫配雪糕 (全份)這個棉花糖真的是打卡必點!太夢幻了!比頭還大的棉花糖,一層層撕開有不同顏色呢!下面是泰式奶茶味麻糬窩夫配雪糕和生果,非常足料!雪糕兩球,生果都好多口味,每樣都很好吃!窩夫內餡有麻糬,口感Q彈!流心軟芝士麻糬厚鬆餅這個也很推薦,一切開就流心!口感微微Q彈,鬆軟綿密,充滿麵粉和蛋的香氣,飲品是鮮奶咖啡和招牌水果茶
和朋友約了一起吃聖誕餐!

很久沒去澳門,趕緊點份馬介休炸薯波解相思。
接著是鵝肝、巴馬火腿、黑松露醬,芝士薯仔蛋餅,
蛋餅是西班牙名菜,很好吃,推薦!
上面是香煎鵝肝,
蛋餅一口咬下充滿蛋的香氣,慢慢品嚐到芝士和黑松露醬的香味。
內餡還有巴馬火腿!非常滿足!
蜜糖烤雞薄餅
一上桌香氣四溢,薄餅邊香脆可口。
香烤虎蝦牛油果醬烏冬
虎蝦新鮮大隻,醬汁滿滿牛油果味!帶著微微酸辣,惹味又飽肚!
最後是期待的甜品
泰式奶茶味麻糬窩夫配雪糕 (全份)
這個棉花糖真的是打卡必點!太夢幻了!
比頭還大的棉花糖,一層層撕開有不同顏色呢!
下面是泰式奶茶味麻糬窩夫配雪糕和生果,
非常足料!雪糕兩球,生果都好多口味,每樣都很好吃!
窩夫內餡有麻糬,口感Q彈!
流心軟芝士麻糬厚鬆餅
這個也很推薦,一切開就流心!
口感微微Q彈,鬆軟綿密,充滿麵粉和蛋的香氣,
飲品是鮮奶咖啡和招牌水果茶
鮮奶咖啡香濃,是偏酸的咖啡,水果茶酸酸甜甜很好喝。
整體口味都很不錯,選擇也很多,很適合和朋友一起來用餐聊聊天呢!

餐廳天花板有燈的裝飾,晚上應該很有氣氛。
2023-01-03 58 瀏覽
放假就去左見朋友仔,來到尖沙咀厚福街 H8 ~ 🌈Espuma餐廳闊落,唔怕坐到好逼,餐廳已經佈置好,準備迎接聖誕✅餐牌食物真係好吸引,突然選擇困難,唔知點揀好🌈蟹肉明太子卡邦尼意粉卡邦尼醬汁好濃配上甘香可口的明太子香好MATCH,食落好 CREAMY 又唔會好膩,蟹肉鮮甜,食得滋味。🌈香煎帶子忌廉菠菜汁意大利飯3大粒帶子,唔會縮水,兩邊煎到好金黃,肉質好嫩味道鮮甜risotto 做到好好,帶有菠菜味,入口好creamy好煙韌,好正宗的意大利飯🌈鮮奶咖啡心心拉花,未飲已經加分,為一餐完美劃上句號🌈招牌水果茶一上枱就已經聞到有水果香,甜甜蜜蜜的味道好滋潤❤️我同朋友同樣好滿意,仲約定下次一齊食重口味朱古力窩夫打咭一定夠哂吸LIKE!

餐廳闊落,唔怕坐到好逼,
餐廳已經佈置好,準備迎接聖誕
✅餐牌食物真係好吸引,突然選擇困難,唔知點揀好

🌈蟹肉明太子卡邦尼意粉

🌈香煎帶子忌廉菠菜汁意大利飯
3大粒帶子,唔會縮水,兩邊煎到好金黃,肉質好嫩味道鮮甜

🌈鮮奶咖啡
心心拉花,未飲已經加分,為一餐完美劃上句號

🌈招牌水果茶
一上枱就已經聞到有水果香,甜甜蜜蜜的味道好滋潤

❤️我同朋友同樣好滿意,仲約定下次一齊食重口味朱古力窩夫
打咭一定夠哂吸LIKE!

2023-01-03 84 瀏覽
收工想食下西班牙野,就嚟左尖沙咀分店食dinner~ 7點幾到已經好多人,睇落質素唔錯😜✨西班牙橡果黑毛豬柳西京汁珍珠麵 - 一上枱都聞到好香,豬柳半肥到咁幾爽口,珍珠麵我都係第一次見,每粒細細粒咁但又好有口感✨芝士薯仔蛋餅 - 有晒我鍾意嘅元素:鵝肝,Parma Ham, 黑松露醬~ 好特別,見到成塊鵝肝喺面,其他材料夾左喺蛋入面,蛋香幾出,配搭幾新穎😚✨流心軟芝士麻糬厚鬆餅 - 呢個甜品好驚豔,佢份量比想像中大,同埋勁fluffy, 一切入面見到軟芝士同麻糬,全部mix埋食好夾好滿足😋✨Matcha Latte - 抹茶味幾濃,唔會太甜清清地

流心軟芝士麻糬厚鬆餅

✨Matcha Latte - 抹茶味幾濃,唔會太甜清清地
Matcha Latte

Matcha Latte
2023-01-03 85 瀏覽
同仔仔去尖沙咀「Espuma」lunch, 環境算靚,光線充足,坐得舒服,食物有質素,而且可以食到小朋友好鍾意的大大份棉花糖甜品,仔仔一見到便搶住影相搶住食,佢真係勁開心, 仲話下次一定要同埋爸爸再嚟。炸洋蔥拌溫泉蛋意大利飯 有忌廉醬汁,同埋好多芝士碎,加埋溫泉蛋撈埋落去,非常creamy,飯粒軟硬適中, 夾著炸洋蔥圈食,非常香口。蜜糖烤雞薄餅 表面佈滿蜜糖,雞肉又鮮嫩,每一口都甜甜的,令人追住食。柚子芒果布丁窩夫(配棉花糖及雪糕) 大大個棉花糖喺上面,打卡一流,而且棉花糖不算太甜, 芒果布丁,酸酸甜甜,幾清新,窩夫上面佈滿柚子,加埋蜜糖及雪糕一齊食,非常豐富。

炸洋蔥拌溫泉蛋意大利飯

蜜糖烤雞薄餅
表面佈滿蜜糖,雞肉又鮮嫩,每一口都甜甜的,令人追住食。

柚子芒果布丁窩夫(配棉花糖及雪糕)

2022-12-19
午餐
2023-01-02 49 瀏覽
回想起數年前同老公食過 espuma西班牙餐廳,其實質素都幾好!不過餐廳開得多…人都自然遺忘左所以平日晚上直接沒訂位都能入座招牌水果茶 (hot )$46有凍/熱選擇,熱的會一整壺上~最喜歡他家的招牌水果茶,唔單只有濃郁水果香甜,茶底依然夠突出!matchalatte $42 老公點的,正常發揮大阪燒海鮮薄餅 $158脆邊內有嚼勁,唔會太乾~上碟時鰹魚碎在跳動,大阪燒甜甜調味很開胃避風塘雞翼$95 大大隻炸得幾好,肉質嫩幾juicy!泰式奶茶窩夫配雲尼拿雪糕 (半份)有QQ麻糬,好香泰奶味不過如果想要打卡棉花糖造型就要點全份~

不過餐廳開得多…人都自然遺忘左
所以平日晚上直接沒訂位都能入座

招牌水果茶 (hot )
有凍/熱選擇,熱的會一整壺上~

matchalatte
老公點的,正常發揮

大阪燒海鮮薄餅

脆邊內有嚼勁,唔會太乾~
上碟時鰹魚碎在跳動,大阪燒甜甜調味很開胃

避風塘雞翼
大大隻炸得幾好,肉質嫩幾juicy!

泰式奶茶窩夫配雲尼拿雪糕
(半份)
有QQ麻糬,好香泰奶味
不過如果想要打卡棉花糖造型就要點全份~
2022-12-14
  • 泰式奶茶味麻糬窩夫配雪糕
2023-01-01 43 瀏覽
厚福街H8有好多唔同類型嘅樓上餐廳,今次就揀咗呢間主打fusion西班牙同歐洲料理嘅餐廳,仲想試吓佢哋嘅打卡甜品。.🍝 鵝肝黑松露意大利粉 $165鵝肝煎至微微焦脆,外層香口內裡軟嫩油潤,有入口即溶嘅感覺( ˘ ³˘) 意粉加入雜菌,掛滿creamy嘅黑松露忌廉醬,食落唔會太膩,啖啖濃郁黑松露獨特香氣。.🍅 巴馬風乾火腿伏特加番茄珍珠麵 $148第一次試珍珠麵,望落似大粒版Risotto,口感比Risotto更煙韌有嚼勁。醬汁濃濃番茄同芝士香味,加埋鹹香嘅風乾火腿,十分開胃。.🐮 脆炸牛頰肉伴自家製他他醬 $108外層沾上薄薄麵包糠,炸得金黃香脆,牛頰肉類似牛腩肉質,入口幾有牛味,配他他醬清爽減膩。.🧇 招牌雜鮮果麻糬窩夫配雪糕 $138呢款甜品好夠份量,窩夫鋪滿新鮮水果,加上兩個雪糕球同小熊造型餅乾,賣相可愛色彩繽紛,啱哂打卡(´ ᵕ`*)窩夫外脆內軟,加上吉士醬,入面又包住麻糬,口感好豐富。雪糕有3款口味,揀咗蜂蜜合桃同朱古力,兩款都好高質。.總括而言:餐廳佈置得好有情調,燈光柔和氣氛溫馨,用餐環境舒適,服務都好好!食物選擇都幾多,水準及味道亦不錯,尤其推介甜品必試(●'◡'●)ノ

🍝 鵝肝黑松露意大利粉 $165

🍅 巴馬風乾火腿伏特加番茄珍珠麵 $148

🐮 脆炸牛頰肉伴自家製他他醬 $108

🧇 招牌雜鮮果麻糬窩夫配雪糕 $138

厚福街呢棟H8多嘢食係人都知啦,2樓係呢一間espuma西班牙餐廳,今日閒日同男朋友嚟食lunch,環境好舒服,Lunch set仲好似幾抵食,有沙律、湯、主菜、甜品,仲有飲品☺️👍🏻首先會先上湯同沙律,蘑菇湯非常濃味,仲食到粒粒蘑菇,麵包都非常香脆~感覺到沙律菜好新鮮,仲係我鍾意食嘅火箭菜🤣我叫咗烤澳洲黑安格斯生側腹扒配炸薯條 ($152)☺️我覺得佢份量都俾得幾足,薯條係粗嘅,牛扒都有接近七、八件~烤完之後依然保持到肉汁😆男朋友叫咗香煎極黑豚扒配蜜糖粟米炒薯 ($112)~我覺得呢個幾有驚喜,黑豚扒都幾厚,切開發現個生熟到啱啱好,依然保持到軟嫩嘅感覺,幾好食😆另外薯仔亦都好香蜜糖味~食完之後會上甜品,今次係木糠蛋糕,啲cream好香😆飲品方面,加$15可以有特飲,我叫咗壺熱水果茶,酸酸甜甜,斟出嚟都有五、六杯~而男朋友就叫咗鮮奶抹茶,抹茶味都好香濃😆Espuma出名窩夫,就算幾飽都叫一個嚟食下先~揀咗招牌鮮雜果麻糬窩夫配雪糕 ($138),好欣賞佢雜果有好多款,唔係成日都一味士多啤梨~估唔到幾乎成個窩夫都有麻糬,每啖都煙煙韌韌,啱哂我口味😋仲配咗兩大球movenpick冧酒提子雪糕添😉

烤澳洲黑安格斯生側腹扒配炸薯條

香煎極黑豚扒配蜜糖粟米炒薯

食完之後會上甜品,今次係木糠蛋糕,啲cream好香😆

招牌鮮雜果麻糬窩夫配雪糕

作為一餐lunch,真係超級飽,其實個lunch set都已經好豐富,喺附近返工嘅都可以試吓喎~
2022-12-28
烤澳洲黑安格斯生側腹扒配炸薯條
香煎極黑豚扒配蜜糖粟米炒薯
招牌鮮雜果麻糬窩夫配雪糕
2K
2022-12-31 42 瀏覽
平時黎都係食甜品多 特別係麻糬窩夫!今日出尖沙咀想食西班牙菜 就黎Espuma試下主菜餐廳位於大廈樓上 但係平日都坐無虛席節日氣氛濃厚 天花頂掛滿燈飾 想打卡嘅就要快啦-🦀辣味蟹肉撻 $85呢個一口Tapas 係由蟹肉 花椒同芝士等材料撈埋餅底幾脆 蟹肉份量好足 不過蟹肉唔係好出味 -🍝巴馬風乾火腿伏特加蕃茄珍珠麵 $148醬汁係以伏特加 奶油同辣椒粉煮成第一次食珍珠麵 外型似飯粒 口感煙韌 粒粒分明份量唔算多 但係同醬汁融為一體 幾搭配醬汁好香濃 每啖帶有陣陣海鮮同芝士味道加上主角鹹香巴馬風乾火腿 成個菜式好有新意-🍳鵝肝巴馬火腿黑松露醬芝士薯仔蛋餅 $148蛋餅食過無數 不過鵝肝x蛋餅呢個配搭都係第一次竟然出奇地夾 首先鵝肝煎得很香 入口即溶奄列成吋半厚 外皮香脆唔會太乾 一啲都唔覺熱氣蛋餅係由一層層薯仔加芝士同火腿組成 非常足料惹味 不過黑松露味可以再濃d 調味要再重手啲-🍹自家製西柚冰茶(凍)$48☕️百利甜酒咖啡(熱)$42☕️鮮奶咖啡(熱)$38西柚冰茶不過不失 西柚味唔夠出 但係炎炎夏日用黎解渴唔錯百利甜酒咖啡嘅酒香同咖啡味夠平衡 難怪係咁多女仔嘅至愛
平時黎都係食甜品多 特別係麻糬窩夫!
今日出尖沙咀想食西班牙菜 就黎Espuma試下主菜

☕️鮮奶咖啡(熱)$38
西柚冰茶不過不失 西柚味唔夠出 但係炎炎夏日用黎解渴唔錯
百利甜酒咖啡嘅酒香同咖啡味夠平衡 難怪係咁多女仔嘅至愛

2022-12-30 35 瀏覽
聖誕佳節,緊係去食西餐先最有氣氛呢日就黎左尖沙咀H8既Espuma,入面既裝修好靚好舒服,環境燈光好有情調當日我地叫左個二人晚餐。首先係分享前菜拼盤,有黑白芝麻蝦多士、焦糖牛油雞翼、巴馬風乾火腿。雞翼香甜,蝦多士亦好香口,巴馬火腿配上沙津菜,非常開胃,三種唔同口味齊晒亦有是口餐湯,濃郁綿滑煙三文魚水牛芝士薄餅,煙三文魚大大塊,而且口感軟滑,pizza厚薄適中,唔會太硬太乾,加上滿滿既芝士,好邪惡食到停唔到香烤澳洲黑安格斯牛側腹扒伴脆薯條,香噴噴好吸引,上枱既時候已經切好晒,見到入面咁靚既粉紅色,就知高質肉質腍滑,而且肉味好豐富,一入口就feel到全部既牛肉味滲晒出黎薯條亦熱辣辣隨餐甜品係西班牙炸油條,表面佈滿肉桂粉同糖,加上有朱古力醬,味道非常夾,完全唔會覺得太甜太膩我地另外再叫左半份重口味朱古力窩夫,果然係重口味朱古力見到成碟窩夫所有元素都係朱古力,又有雪糕又有曲奇,真係好滿足!呢到既水果茶都非常高質,熱飲仲會一路保溫,好細心
聖誕佳節,緊係去食西餐先最有氣氛

當日我地叫左個二人晚餐。
亦有是口餐湯,濃郁綿滑

薯條亦熱辣辣

我地另外再叫左半份重口味朱古力窩夫,果然係重口味朱古力
呢到既水果茶都非常高質,熱飲仲會一路保溫,好細心
2022-12-19
2022-12-29 45 瀏覽
餐廳裝修環境幾舒適,天花還掛滿小燈,感覺有點像✨滿天星星。而且就快到🎄聖誕節,同朋友仔提早食聖誕餐,迎接普天同慶的聖誕節🎉.✨X’mas Set Menu✨ $788 for 2.🔸APPETIZER🦀蟹肉三文魚籽沙律伴鴨肝多士鮮甜的蟹肉🦀配上口感十足的三文魚籽,令到沙律🥗好清新之餘,口感十足。而鴨肝味道香濃,經香煎後外脆內嫩,加上香脆多士,十分惹味✨.🔸SOUP🥣帶子龍蝦湯龍蝦湯🦞好濃郁,飲得出用足料熬製,入面還有大大粒厚肉帶子。.🔸MAIN COURSES(5選2)▫️明太子芝士焗蝦薄餅▫️蜜糖香焗三文魚柳伴法式香橙醬▫️法式焗羊架寶雲酥▫️慢烤厚切有骨豬鞍架配煙肉蘆筍卷▫️迷迭香烤澳洲肉眼牛扒伴季節野菜.🐟蜜糖香焗三文魚柳伴法式香橙醬三文魚柳焗得剛剛好,做到鎖住水份的效果,魚肉🐟夠嫩滑,加上🍯蜜糖,香甜中食到原汁原味,另外配上🍊橙子果醬,酸酸甜甜更開胃。伴碟還有栗子、聖女果、培根蘆筍卷、時令蔬菜,豐富又健康👍🏻.🐮迷迭香烤澳洲肉眼牛扒伴季節野菜肉眼牛扒🥩都有幾件,而且係厚切。油花豐富,牛味香濃,食落口感軟腍,加上迷迭香🌿,令到味道更提升。伴碟還有烤大蒜🧄、時令蔬菜🥬,減低油膩感。.🔸DES

✨X’mas Set Menu✨ $788 for 2
🔸APPETIZER
🦀蟹肉三文魚籽沙律伴鴨肝多士

🔸SOUP
🥣帶子龍蝦湯
龍蝦湯🦞好濃郁,飲得出用足料熬製,入面還有大大粒厚肉帶子。

🔸MAIN COURSES
🐟蜜糖香焗三文魚柳伴法式香橙醬

🐮迷迭香烤澳洲肉眼牛扒伴季節野菜

🔸DESSERT
招牌鮮雜果麻糬窩夫配雪糕🧇
本身甜品係無花果迷迭香蛋白卷,不過甘岩售罄,所以改了🧇招牌窩夫代替。窩夫外脆內軟,入面還有煙煙啃啃的麻糬,充滿層次。再加上香甜吉士、🍦朱古力雪糕、多款雜果🍓🫐,真的超滿足。

🔸DRINKS
可選西班牙果酒/咖啡/茶
或+$20 特色果茶/咖啡,+$38精選紅酒/白酒
🍫朱古力咖啡 +$20
融合了60年頂尖烘焙工藝的西班牙咖啡,朱古力和咖啡互相平衡,飲落口感順滑,味道不錯。

🫖招牌水果茶 +$20
水果茶都幾大瓶,份量足夠二人分享。而且選用台灣茶葉,飲落好清新果香,帶茶味甘香,甜度適中,入面還有好多粒粒生果肉。

尖沙咀嘅🇪🇸西班牙fusion餐廳🌟Espuma🌟最近推出咗🎅🏻聖誕Menu,二人套餐有齊🥗前菜、🍲餐湯、🐖兩份主菜、🧇甜品、🍷飲品,份量豐富!🎄Xmas Set Menu $788 for 2🦀蟹肉三文魚籽沙律伴鴨肝多士🦀蟹肉三文魚籽沙律勁fresh!🦆鴨肝肥美可口!🦞帶子龍蝦湯濃郁嘅🦞龍蝦湯,入面有一粒超大嘅鮮甜🐚帶子!🐟蜜糖香焗三文魚柳伴法式香橙醬🐟三文魚柳大大塊,魚皮煎到香脆,夠肥嫩仲油潤可口🤤!🇫🇷法式🍊香橙醬甜甜酸酸咁,幾開胃!🐖慢烤厚切有骨豬鞍架配煙肉蘆筍卷有骨豬鞍架超巨型🤩!伴碟嘅🥓煙肉蘆筍卷同埋🥔薯仔都唔錯!🧇甜品係Espuma嘅招牌🧇窩夫伴🍨雪糕!🍷西班牙果酒餐飲包埋🇪🇸西班牙國民飲料,亦可選咖啡/茶!☕️

🎄Xmas Set Menu $788 for 2
🦀蟹肉三文魚籽沙律伴鴨肝多士

🦀蟹肉三文魚籽沙律勁fresh!🦆鴨肝肥美可口!

🦞帶子龍蝦湯

濃郁嘅🦞龍蝦湯,入面有一粒超大嘅鮮甜🐚帶子!

🐟蜜糖香焗三文魚柳伴法式香橙醬

🐖慢烤厚切有骨豬鞍架配煙肉蘆筍卷

有骨豬鞍架超巨型🤩!伴碟嘅🥓煙肉蘆筍卷同埋🥔薯仔都唔錯!

🧇甜品

係Espuma嘅招牌🧇窩夫伴🍨雪糕!

🍷西班牙果酒

餐飲包埋🇪🇸西班牙國民飲料,亦可選咖啡/茶!☕️
工作關係同男友Lunch Time又去咗尖沙咀一帶,經開厚福街H8當然要食好西喇! 呢次就去咗位於2樓嘅呢間靚靚裝飾、坐得舒服嘅Fusion菜餐廳食晏仔~ 🧡炸洋蔥伴溫泉蛋意大利飯($138)忌廉醬汁Creamy,頂層芝士碎滿滿!意大利飯軟硬啱啱好,有咬口唔會軟爛!上面隻溫泉蛋黃嘅滿滿蛋香絕對加爆分,撈飯味道超濃郁超送飯! 🧡蟹肉明太子卡邦尼意粉($198)超濃厚勁爆多嘅明太子,鹹香味十足,啖啖都係好滋味,正! 🧡泡沫咖啡($38)熱熱濃香嘅咖啡,絕對醒腦提神! 🧡玫瑰咖啡($40)入口散發陣陣玫瑰香氣,慢慢品嚐幾唔錯!

🧡炸洋蔥伴溫泉蛋意大利飯($138)
炸洋蔥伴溫泉蛋意大利飯

🧡蟹肉明太子卡邦尼意粉($198)
超濃厚勁爆多嘅明太子,鹹香味十足,啖啖都係好滋味,正!
蟹肉明太子卡邦尼意粉

🧡泡沫咖啡($38)
熱熱濃香嘅咖啡,絕對醒腦提神!
泡沫咖啡

🧡玫瑰咖啡($40)
入口散發陣陣玫瑰香氣,慢慢品嚐幾唔錯!
玫瑰咖啡
蟹肉明太子卡邦尼意粉
泡沫咖啡
玫瑰咖啡
❣️Espuma 🔎尖沙咀厚福街8號H8 2樓 -----又到聖誕,又到聖誕🎄~約上朋友仔一齊著靚靚,黎食個儀式感滿滿嘅聖誕餐🍴。餐廳裝修充滿聖誕氣氛,天花板同牆上都佈滿裝飾,散發陣陣浪漫氣息。✨Xmas Set Menu($788/2PP)🍴APPETIZER:#蟹肉三文魚籽沙律伴鴨肝多士Crab Meat & Salmon Roe Salad & Duck Foie Gras Toast鴨肝油分充裕,蟹肉三文魚子沙律份量極多,絲絲蟹肉,加上晶瑩三文魚籽,啖啖鮮甜。🍴SOUP:#帶子龍蝦湯Scallop & Lobster Soup龍蝦湯非常濃郁,質感同平日比平日飲嘅忌廉龍蝦湯薄身,無咁飽膩,飲落係重重嘅龍蝦蝦膏味,鮮鹹味突出,繼而係微微甜味回甘。🍴MAIN COURSES(五款選擇,自選兩款):#法式焗羊架寶雲酥Provencal Rack of Lamb#慢烤厚切有骨豬鞍架配煙肉蘆筍卷Slow-roasted Pork Rack with Bacon Asparagus Roll無論係🐏羊架定係🐖豬鞍架都非常厚肉,食肉獸絕對一見傾心,羊架可以自選幾多成熟我哋就揀咗八成,羊肉外層酥香
❣️Espuma
🔎尖沙咀厚福街8號H8 2樓
-----
又到聖誕,又到聖誕🎄~

✨Xmas Set Menu($788/2PP)

🍴APPETIZER:
#蟹肉三文魚籽沙律伴鴨肝多士

🍴SOUP:
#帶子龍蝦湯
Scallop & Lobster Soup

🍴MAIN COURSES(五款選擇,自選兩款):
#法式焗羊架寶雲酥
Provencal Rack of Lamb

#慢烤厚切有骨豬鞍架配煙肉蘆筍卷

無論係🐏羊架定係🐖豬鞍架都非常厚肉,食肉獸絕對一見傾心,羊架可以自選幾多成熟我哋就揀咗八成,羊肉外層酥香,內層濕潤粉嫩,咬落毫無腥膻味,配搭車厘茄、三色椒及栗子伴碟,貌相味道均非常到位。而豬鞍架則行健康路線,多肉少肥膏,質感彈牙扎實,配搭粉綿薯仔,飽肚滋味。

🍴DESSERT:
本身嘅聖誕餐係配搭無花果迷迭香蛋白卷嘅,剛好遇著餐廳賣曬,就轉咗做#招牌鮮雜果麻糬窩夫配雪糕,麻糬窩夫外脆內軟糯,加上大量雜果同雪糕,作為招牌確實不為過。

DRINKS:
#西班牙果酒(Sangria)& #招牌水果茶(Fruit tea)
冇誇張,呢一間餐廳嘅Sangria絕對係我見過最多水果嘅,順喉果酒加上甜度自然帶果香嘅水果茶,加上豐富嘅顏色,令整個聖誕餐🎄更富節日氣息。
𓈒𓏸𓐍Espuma推出了全新菜單!依然是一向以西班牙菜式為主調的多國菜甜品令人十分驚喜環境很適合朋友多人聚餐尤其是有小朋友的場合看到這麼豐富的甜點一定很高興𓇢雞肉牛油果蔥油餅 avocado chicken roti prata $98 濃厚的牛油果香氣 配上雞肉適當的調味加上香氣四溢的蔥油餅每一口都好滋味( ๑⃙⃘ˊᵕˋ๑⃙⃘ )𓇢巴馬風乾火腿伏特加蕃茄珍珠麵Fregola alla Vodka w/ Parma Ham 148令人驚喜的珍珠麵珍珠麵的形狀有一點像較大粒的飯粒咬起來有嚼勁火腿和蕃茄醬汁非常匹配好好味𖤐´-火箭菜的微甘和爽脆也多加了一份口感和風味𓇢百利甜酒提拉米蘇窩夫(配棉花糖及雪糕)Pick-me-upTiramisu flavour waffle, ice-cream & chocolate topping $138 (Half)MOVENPICK® 雪糕:這棉花糖也太澎湃了吧( ੭˙ᗜ˙)੭是一道夢幻的甜點呢.*・゚ .゚・*.店員也很貼心地拿來另外一隻大盤子用來安放這粉紅色的雲朵꒰ঌ♡໒꒱加上Mascarpone芝士和bailey’s 外脆內軟的窩夫令tiramisu多

𓈒𓏸𓐍
Espuma推出了全新菜單!
依然是一向以西班牙菜式為主調的多國菜
甜品令人十分驚喜
環境很適合朋友多人聚餐
尤其是有小朋友的場合
看到這麼豐富的甜點一定很高興

濃厚的牛油果香氣 配上雞肉
適當的調味加上香氣四溢的蔥油餅
每一口都好滋味( ๑⃙⃘ˊᵕˋ๑⃙⃘ )
雞肉牛油果蔥油餅

火箭菜的微甘和爽脆也多加了一份口感和風味
巴馬風乾火腿伏特加蕃茄珍珠麵

MOVENPICK® 雪糕:
這棉花糖也太澎湃了吧( ੭˙ᗜ˙)੭
是一道夢幻的甜點呢.*・゚ .゚・*.
店員也很貼心地拿來另外一隻大盤子
用來安放這粉紅色的雲朵꒰ঌ♡໒꒱
加上Mascarpone芝士和bailey’s
外脆內軟的窩夫令tiramisu多了一分口感
加上又又滑的的Movenpick雪糕
還有不同種類的一口size鮮果 超滿足₍₍ (ง •ᴗ• )ว‪ ⁾⁾‬

𓇢Mocha 40
可可的香氣濃郁
喝起來不過分甜膩
奶泡也打得很細滑⋆⸜♡⸝‍⋆
Mocha

𓇢蜜桃柚子茉莉茶Peach Pomelo Jasmine Tea $43 (Hot)
還有啖啖果肉的果茶
以透明玻璃壺和小杯奉上
有種在喝下午茶的感覺๑⃙⃘´༥`๑⃙⃘

𓈒𓏸𓐍

2022-12-17
  • 百利甜酒提拉米蘇窩夫
  • 巴馬風乾火腿伏特加蕃茄珍珠麵
2022-12-26 30 瀏覽
厚福街好多好味嘅餐廳,呢間我第二次來。藍白色配淺木色嘅interior令人有種歐洲小屋嘅感覺,臨近聖誕,cafe多左一d聖誕佈置,有節日氣氛之餘,增添左一份溫馨感。我地點左3個lunch sets, 每份lunch set 除左有主菜,仲配有是日餐湯、沙律、精選甜品和咖啡/茶,性價比超高!🐱 是日餐湯、沙律挺濃厚嘅忌廉湯,沙律菜也挺新鮮。多士很脆,很香牛油味。🐱醬燒豬肋骨配炸薯條$143 兩大條長長嘅豬肋骨,燒得外脆內軟,甜甜酸酸嘅醬汁非常開胃。薯條份量幾多,熱辣辣很香口。🐱烤澳洲黑安格斯牛側腹扒配炸薯條 $152牛魔王必點:份量挺多,而且牛肉味濃!七成熟都唔會太靭,烤得挺香,而且肉質鮮甜。🐱蜜糖煙肉雜菌薄餅 $88最愛吃薄批,批身香脆,餡料也多。蜜糖風味甜甜的挺特別。🐱精選甜品好可愛嘅紅絲絨蛋糕😍唔算太甜,海綿蛋糕般嘅空氣感唔會太膩,唔錯。🐱招牌水果茶(熱) 跟餐+$15.0可以點各款特飲便點了一個招牌水果茶。香甜水果味加啖啖果肉,茶壺很別緻,一直用蠟燭加熱即使傾好耐偈茶都仍是很溫暖。🐱熱檸水算幾大杯!🐱腰果意式奶凍$68紅紅綠綠、色彩繽紛嘅水果配搭真係好Christmas🎄奶凍滑身

厚福街好多好味嘅餐廳,呢間我第二次來。

🐱 是日餐湯、沙律
挺濃厚嘅忌廉湯,沙律菜也挺新鮮。多士很脆,很香牛油味。

🐱醬燒豬肋骨配炸薯條$143

🐱烤澳洲黑安格斯牛側腹扒配炸薯條 $152

🐱蜜糖煙肉雜菌薄餅 $88
最愛吃薄批,批身香脆,餡料也多。蜜糖風味甜甜的挺特別。

🐱精選甜品

🐱招牌水果茶(熱)

🐱熱檸水
算幾大杯!

🐱腰果意式奶凍$68
紅紅綠綠、色彩繽紛嘅水果配搭真係好Christmas🎄奶凍滑身得嚟口感黏黏地挺特別,牛奶同杏仁味挺夾!