2019-09-27 630 瀏覽
首次先講下個餐廳裝修感覺幾特別,有別於一般既cafe,好有自己既風格.....抵讚既 其次再講lunch Menu 有88蚊既-128 既都有 咁我簡左個最貴既豬黎食啦 首先係個餐湯幾好飲 南瓜湯飲得出唔係罐頭野,依家好多餐廳都係開罐頭,呢到比讚!10分有7-8分左右啦 飲完 等左15-19分鐘左右 還好 可能因為多人 我都理解 咁可以下次等到人少d 再黎食過啦 咁上到個豬排 好大件 好抵食 本身都有肉汁 再配埋黃色既醬汁 幾夾 食完都真係幾飽 唔駛食下午茶 下次會再黎 不過要等冇咁多人既時候黎 ...整體來講 10分 比8.5分
加拿大豬
2019-09-24
18 分鐘 (堂食)
加拿大豬
  • 加拿大豬鞍
覺得呢間野裝修特別 中午個個南瓜濃湯 連我朋友都話好飲 ,中午既羊柳都唔錯 好少地方 有羊柳 尤其是係lunch 下次會試埋個意粉,總體來講幾好 都會介紹比朋友 同學 下次會再黎 嗯
2019-09-24
2019-09-11 552 瀏覽
成間都係水泥牆既cafe仲有一隻開放式既窗 可以望住條街嘆吓brunch個burger有成2塊炸豬扒 豬扒唔硬 配埋紫洋蔥 抵食但味道一般 Side dish既沙律菜係一d味都無 煙三文魚risotto 好濃忌廉味 係成餐唯一好食既野 因為連青蘋果soda🍏同latte都係好難飲的💀💀總結 想影相呃like既就去啦 環境係幾instagramable既但如果真係想試好西就要考慮下啦
成間都係水泥牆既cafe
仲有一隻開放式既窗 可以望住條街嘆吓brunch

Side dish既沙律菜係一d味都無
煙三文魚risotto 好濃忌廉味 係成餐唯一好食既野
因為連青蘋果soda🍏同latte都係好難飲的💀💀

但如果真係想試好西就要考慮下啦
Fried Porkchop Burger ($88)、Smoked Salmon Risotto ($118)
2019-05-06
2019-05-31 1193 瀏覽
今次想講呢間餐廳係食西餐嘅。門面設計非常之有特色。位於山道嘅一個小店。其實一般嚟講都唔會行經呢條街所以呢度嘅門面特別乾淨。職員都唔算多有收銀員同傳菜員當然廚房我見唔到唔知入邊有幾多人啊可能有100個嘅。點解會嚟到呢間餐廳係因為個朋友同我講原來香港區有一棟,薯條係非常之咁邪惡。仲話一碟薯條會有三種醬汁噉我就特登要去試一試啦。如果以夏天嚟計你可以坐喺窗邊比太陽射住打開窗然後咁啱坐冷氣寫住你嘅感覺原來好特別。薯條方面非常新鮮好味。但環境先係重點

薯條方面非常新鮮好味。但環境先係重點
2019-04-04 887 瀏覽
.All day breakfast ($138)比較特別的一份all day breakfast 炒蛋重牛油味 所以食落會好惹味🤭最欣賞大啡菇 烤完出黎都仲係好多汁煙肉🥓肥的部分佔多 而且偏咸牛角包🥐是札實的質感🤔.Bacon cheese burger($158)🍔Burger的份量唔細但係中間塊miced beef有點乾‼️$158的價錢應該可以食到更有質素的beef burger吧🧐.環境幾寧靜 適合過一個慢活的週末小店的節奏都比較慢 上菜的時間都會等得耐d🤭所以可以慢慢傾計 唔洗擔心店員會趕做下一張枱但食物來說 性價比唔算太高
All day breakfast ($138)
比較特別的一份all day breakfast
所以可以慢慢傾計
唔洗擔心店員會趕做下一張枱
但食物來說 性價比唔算太高
2019-03-20 658 瀏覽
大概半前黎過一次食晏,當時人流唔算多🤔不過今次再黎都幾爆下,本身餐廳係高檯居多,無訂位之下當然係得返高檯,不過檯面比較窄身,亦無得掛袋,變相食得唔係咁方便🙈見到同行友人個袋高空墮地,接住隔離位姨姨部電話都係,痛死寶寶了🤫講返午餐,記得上次係得兩個選擇,今轉多左有五個,全部都係包餐湯同飲品😉粟米湯比預期中出色,飲落唔似係罐頭嗰種,仲要帶點微燒香過既粟米塊🤓飲品包English Breakfast Tea或者Earl Grey Tea,揀左後者都幾香濃,但係茶包放係入面太耐難免會有少澀☕️▪️ Shrimp Linguine(6.5/10)💲98 (Lunch Set)以為係得面頭既一隻大蝦,但原來食食下都有三隻,蝦頭既蝦膏頗為香口,不過蝦身肉質稍微霉左啲👉🏻👈🏻話係跟忌廉南瓜汁,的確蘸有啲南瓜蓉,但係整體感覺都偏乾身,扁意粉亦都有少少硬身,感覺上次食既另一個意粉比較好🙃▪️ Fish and Chips(7/10)💲88 (Lunch Set)朋友叫左個炸魚薯條,聞落都已經有幾香既檸檬味,薯條未算係好脆身,但係都粗身啖啖薯,他他醬都係蛋黃醬加上酸瓜碎,同麥當當魚柳包入面隻醬一模一樣,不過不失🤠
粟米湯
Earl Grey Tea

Shrimp Linguine

Fish and Chips

🔎 整體評分(7/10)
粟米湯
2019-03-05 580 瀏覽
@ethosstores又係港大附近揾食系列上次講過保德街有好多靚 Cafe 今次呢一間都好近保德街 位於山道經過幾次 次次都俾佢開晒啲窗 對住街的 Bar 枱吸引 次次都好想入去坐下今個 Weekend 特意 lunch 唔食咁飽 去食個下午茶一入到餐廳 好想坐係對街的 Bar 枱 但可惜四個位都坐滿人 唔緊要咁坐其他高 bar 枱 餐廳都係玻璃窗 所以感覺好開揚叫左幾樣食物Flat White朱古力蛋糕 Cream brulee薯條薯條的 Sauce 有蕃茄 黑松露醬 沙律 其中蕃茄 sauce 唔係平時食開果隻 有蕃茄子 比平時食的酸啲 唔知係唔係鮮製 幾特別咖啡特意唔落糖 配甜品食 剛剛好店內播音樂 望住條街 感覺好輕鬆 店員有禮 主動 係好舒服又有型格的 Cafe
@ethosstores

Cream brulee
薯條

咖啡特意唔落糖 配甜品食 剛剛好

2019-02-09 774 瀏覽
今天和朋友們來吃新年午餐.朋友介紹說這裏的All day breakfast不錯.很精緻的,於是便點了一份試看看磨菇燒得暖呼呼;牛油炒蛋很軟滑可口;煙肉上澆了蜜糖,配上牛角包和脆薯餅味道匹配的剛剛好.全盤最驚豔的是烤番茄,竟然可以烤出甜美的味道!這個午餐大家都吃得津津有味.朋友則點了carbonara.根據她的說法,這個carbonara的芝士味道不錯,只是對於她胃口來說太多芝士了。吃不完.店內裝潢一角經典的文青風格裝修.在香港大學旁邊剛剛好。
all day breakfast

全盤最驚豔的是烤番茄,竟然可以烤出甜美的味道!
這個午餐大家都吃得津津有味.
朋友則點了carbonara.

Carbonara

店內裝潢一角

經典的文青風格裝修.在香港大學旁邊剛剛好。
all day breakfast
2019-01-13 493 瀏覽
This cafe is near the HKU and my friend and I decided to enjoy our relax time there after a lecture in university. I ordered the Chilli Chocolate and shared a Matcha crepe with red bean filling with my friend. The crepe is a bit sweet with the red beans filling. Love the matcha ice-cream though The spiciness of the chilli chocolate is weak and it only gets in the mouth but not the throat. Worth a try.
Matcha crepe with red bean filling and matcha ice-cream

Chilli Chocolate
2019-01-11
$90 (宵夜)
Chilli Chocolate
舖仔細細,雖唔係旺區,但窗係半開放式, 有自然得吹入, 爽! 加分的食物得地叫左炸薯條🍟 竟然有3 種配料🤭任君選擇飯同意粉都好creamy,最驚喜係mini burger , 麵包有誠意用蒜蓉包夾埋好juice 牛肉餅🤭有surprise 喔,仲3 個burger 上麵放唔同配料,幾得意 冇咁悶。我叫左杯莫卡,個心型非一般心型,好似pat pat 🤭
食物得地叫左炸薯條🍟 竟然有3 種配料🤭任君選擇

2018-12-13 458 瀏覽
平日下午來放放空,雲遊太虛,沿萫山道走著走著來到這間看起來很適合發呆的Ethos,沒有想太多就走進去了。朋友點了一杯Latte,而我不喝咖啡的就來了一份藍莓芝士蛋糕。偷偷嚐了一口Latte,入口細膩,沒有咖啡的苦澀味,很順口。藍莓芝士蛋糕味濃郁,口感細緻扎實,略嫌藍莓果醬有點太多,不過整體來說都不錯。Ethos算是半開放式,面對街道的那邊都是大片玻璃,陽光可以透外照射進來,推薦坐在近路邊的位置,一邊吹吹風看看書,心情都跟著好起來。

2018-12-04
今日同朋友需要一個靜靜地嘅地方傾計,所以就來到位於西環堅尼地城山道嘅ethos。呢一帶環境寧靜,入黑後更係人煙稀少,氣氛悠閒舒適,係適合靜靜地聊天嘅好地方。咖啡店裝潢走簡約設計,原始嘅水泥外牆、地板配上木製餐枱、鐵製高腳椅,簡簡單單,和諧又搭調。Honey coffee (hot) $40平日最怕咖啡苦澀味道的我選了honey coffee,甜甜的蜜糖味中和了苦澀的咖啡味,質感香滑,個人挺喜歡。Seafood risotto $138(Cooked with daily selected fresh seafood)主食就揀左海鮮意大利飯,配料有海蝦、帶子、青口、魷魚等,非常豐富。而份量亦不少,一個女仔食覺得好飽。最欣賞係飯粒煮得恰到好處,口感煙韌有咬口,更充份吸收海鮮湯嘅精華,好鮮味!各款蛋糕都好吸引,可惜太飽,下次再來一定會試吓。臨近聖誕,店內有售聖誕咭及造型精緻嘅聖誕甜品,收益作慈善用途。呢間咖啡店彷彿遺世獨立,有令人不自覺地放慢腳步嘅魔力,真係羨慕香港大學嘅學生,有咁舒適寧靜嘅「避世之處」呢。

Honey coffee (hot) $40

Seafood risotto $138
而份量亦不少,一個女仔食覺得好飽。

各款蛋糕都好吸引,可惜太飽,下次再來一定會試吓。

2018-12-01
2018-10-23 1071 瀏覽
老細請食lunch,仲親自book 埋位。一行十人就去到山道Ethos。其實喺附近工作嘅人都應該嚟過呢到食嘢架喇,輕工業風嘅裝修,水泥牆木枱,仲有大大個半開放式嘅窗,真係幾型格嘅!Set lunch 價錢由$88-$158不等,包前菜沙律、主菜同一配茶,如果想飲咖啡,跟餐叫就半價。我叫咗個Fried porkchop burger。Lunch time 比較多人,坐到full house,所以食物都要等一陣先上枱。上枱時發覺份量都有d大,估唔到炸豬扒會有咁多件!一個burger 入面竟然有3塊豬扒,真嘆為觀止!由於個burger 太大個,只好分層食。外面個包用牛油toast 過,所以好脆而且好香牛油味,中間三塊炸豬扒都係外脆,入面保持嫩口juicy。相信廚師應該係先將豬扒揼到薄薄地,令豬扒更加鬆軟。同時因為豬扒薄咗會影響口感同賣相,所以加多兩塊落去.....嗯,一定係咁,除非唔係!炸豬扒上仲有d千島醬同紫洋蔥,令個burger 賣相更加美觀!旁邊嘅沙律菜都好新鮮,無多餘嘅調味,中和翻食burger 嘅heavy。另外最欣賞就係焗/烤過嘅車厘茄,蕃茄係要經過加熱先可以發揮營養功效,賣相靚

炸豬扒上仲有d千島醬同紫洋蔥,令個burger 賣相更加美觀!旁邊嘅沙律菜都好新鮮,無多餘嘅調味,中和翻食burger 嘅heavy。另外最欣賞就係焗/烤過嘅車厘茄,蕃茄係要經過加熱先可以發揮營養功效,賣相靚得嚟又實際!Good!
2018-10-23
2018-10-17 670 瀏覽
係學校附近既呢間咖啡店,其實之前已經經過左好幾次,每次都總會透過落地玻璃望下入去😮今次終於真係去食午餐🤗👁‍🗨 Sausage and Salami Pasta 💲88 (Set Lunch)前菜係一片微鹹既三文魚配上沙律菜🥗主菜係以忌廉醬汁為主,初初食落真係覺得個汁好creamy好rich,有歐洲既風乾香腸同埋頗多菇,成兜野都幾豐富,意粉亦夠彈牙,可惜去到後半開始嫌個汁漏,剩返少半兜食唔落🍝好彩仲有杯飲品,熱花茶可以幫手解膩🤤🔛 整體評分(7/10)

Sausage and Salami Pasta

🔛 整體評分(7/10)
2018-09-29 811 瀏覽
見倒大菇菇做屋頂一秒心花怒放 加上有紅黃番茄仔做伴碟更靚嘻嘻☺☺牛油果比得好足 磨爛得好幼細 同意粉blend得好好 足夠包得住每一條意粉嘅肌膚 超夾噢🤗🤗油份好夠所以令意粉好易入口好滑身😘😘啜入去嘅途中會有某一兩啖特別重牛油果味因為有啲牛油果粒bb痴喺意粉上面🤤🤤意粉爽口彈牙烹調得好適中😆😆除咗面頭舊大菇菇之外佢底下有勁多鮮菌全部都好鮮甜好菌味😍😍 味道:7.5/10EthosChicken Avocado Fusilli$98 📍 香港大學站
油份好夠所以令意粉好易入口好滑身😘😘
意粉爽口彈牙烹調得好適中😆😆