餐廳: EverShine
資訊:

2024-08-12 281 瀏覽
七夕約咗朋友去中環本地遊,第一站先去一間小編喺疫情之前幫襯過嘅cafe食lunch~ 😎🍝 輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉 😋😋😋😋😋帶子煎得好香,食落好嫩滑~ 黑松露同牛肝菌嘅醬汁好杰身,但唔會太濃太搶,意粉好有彈性、有口感,同醬汁好夾!😚🍽 普羅旺斯燉菜蕃茄伴雲吞 😋😋😋😋😋朋友揀咗平日少接觸啲嘅意大利雲吞~ 呈郵票鋸齒嘅正方形雲吞,配上蕃茄🍅汁酸甜好醒胃,仲有車里茄、蘑菇之類嘅燉菜,營養好均衡~ 🤓🧉 原個椰青咖啡 😋😋😋😋😋椰青好大個,充滿椰汁咖啡~ 咖啡味後韻有椰子🥥香,唔會好甜好溜~ 消涼解暑,適合夏天飲用,仲可以刮埋椰肉食~ 😉🍹 榴蓮冰雪咖啡 😋😋😋😋試咗一啖朋友叫嘅特飲 🤪 榴蓮蓉好甜,好creamy,味道濃郁~午餐 💵💵💵 約港幣$150/人💁🏻‍♀️ 小店堂食分室內同室外,室內係bar枱,室外就係就係「花園」設計用餐空間。💐 主食Menu上面會列明卡路里同營養成分,好適合減肥或健身人士參考,樣樣都真材實料!題外話:店主Mabel曾經參與Viu TV嘅煮食節目,當中最為小編印象深刻嘅係同老闆🦊有幾集嘅合作~ 生粉不妨留意下~🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @

🍝 輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉 😋😋😋😋😋

🍽 普羅旺斯燉菜蕃茄伴雲吞 😋😋😋😋😋

🧉 原個椰青咖啡 😋😋😋😋😋

🍹 榴蓮冰雪咖啡 😋😋😋😋

午餐 💵💵💵 約港幣$150/人

🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk!
普羅旺斯燉菜蕃茄伴雲吞
原個椰青咖啡
榴蓮冰雪咖啡
2024-08-10
普羅旺斯燉菜蕃茄伴雲吞
原個椰青咖啡
榴蓮冰雪咖啡
2024-07-15 501 瀏覽
小店一般要靠口碑, 這一間也不例外, 現在由我簡單介紹一下 😊 老闆一直為客人設計餐單, 希望大家吃得開心之餘也可以維持身體健康 🫶🏻 老闆除了開餐廳外, 還有教烹飪班, 更出過三本烹飪書, 絕對不能少看其實力!! 👏🏻香煎比目魚配檸檬牛油汁拌意粉 $86雖然有非常濃厚既牛油, 但吃下去並不油膩, 更能嚐到檸檬汁的清香, 感覺相當清新! ☺️ 意粉口感微微煙韌, 比目魚燒得微燶焦香, 絕對是意粉中的健康之選! 👍🏻黃金香辣蜆肉意粉 $84主要用沙嗲醬煮, 可是沙嗲味不太突出, 蜆肉圍滿了碟的周邊, 還有幾隻脫了殼的蜆肉放在意粉中間, 大約有七至八隻蜆肉, 每隻蜆肉都蠻大的, 份量絕不少! 😃咸蛋黃羅勒雞翼 $42一看就感到十分邪惡 😈 咸蛋已經溶化在雞翼中 🤩 咸蛋黃味道顯著, 相反不太覺有羅勒味, 可能被咸蛋味道遮蓋了, 我認為這樣反而更理想 😁 雞肉嫩滑, 雖然並非滿滿肉汁, 但也滋味十足 😋薑黃芒果乳酪 $86這款乳酪是期間限定, 本身固定乳酪有原味, 火龍果, 螺旋藻跟竹炭粉四款, 眼見這款有薑比較特別, 所以選了呢款 😚 輕微的薑味能突顯芒果的甜味, 乳酪濃稠度剛剛好, 𥚃面有
香煎比目魚配檸檬牛油汁拌意粉 $86
香煎比目魚配檸檬牛油汁拌意粉
黃金香辣蜆肉意粉 $84
黃金香辣蜆肉意粉
咸蛋黃羅勒雞翼 $42
咸蛋黃羅勒雞翼
薑黃芒果乳酪 $86
這款乳酪是期間限定, 本身固定乳酪有原味, 火龍果, 螺旋藻跟竹炭粉四款, 眼見這款有薑比較特別, 所以選了呢款 😚 輕微的薑味能突顯芒果的甜味, 乳酪濃稠度剛剛好, 𥚃面有多款生果, 配上紫薯黃薯脆脆片, 更加有口感!
薑黃芒果乳酪
藍天白雲 $60
男神 $40

兩杯飲品都是打卡之選, 特別是藍天白雲, 淺藍加白色帶出藍天白雲效果, 超濃厚的香蕉味, 用了螺旋藻牛奶, 雖然不知道跟普通牛奶有何分別, 口感偏滑 🙂 男神是蝶豆花, 薄荷和檸檬組合而成, 這杯檸檬味與薄荷都不算誇張, 藍天白雲比較出色! 😅
男神
食物正如老闆理念, 非•常•健•康!! 😚 而且可以吃出食物原味道, 是老闆另一個理念, 同樣做得到! 🤗 以中環區而言, 每碟意粉都只是80幾元, 可謂超級便宜!! 唯一不足的是它位置在山腰, 比較偏僻, 但食物質素跟服務態度可以彌補其不足!

2024-06-02
香煎比目魚配檸檬牛油汁拌意粉
黃金香辣蜆肉意粉
咸蛋黃羅勒雞翼
薑黃芒果乳酪
2024-08-31 6 瀏覽
呢度主打健康食品, 好欣賞佢每個食品都會列埋總卡路里,總脂肪等營養指引,啱晒要控制食量,食得健康嘅人士。一行二人點左兩個主食,兩杯飲品同一個甜品。紅菜頭水果茶- 賣相精緻,勁多生果,有士多啤梨,西瓜,紅菜頭,有青提子,有紅提子,提子係去埋核,全部切咗一粒粒喺茶入面,同平時飲開嘅水果茶好唔同,因為唔係得個甜字,仲飲到茶味同埋唔甜,感覺飲完都唔會肥,好light 好清新! 同埋生果好有咬口! 苦瓜青檸伯爵茶- 係夏天限定餐飲,冇諗過苦瓜同檸檬咁夾,杯茶一啲都唔苦,仲好fresh, 入面有粒粒苦瓜肉。香煎比目魚配檸檬牛油汁意粉- 好香蒜蓉味,檸檬牛油汁,酸酸地中和左牛油的油膩感,感覺好開胃,仲有黑椒調味,比目魚好滑,唔識食骨既人就要小心食,即叫即整,食得出用心製作,食晒成碟後都唔會滯,好好味!輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉- 好香牛肝菌味,帶子煎到金黃色,係剛剛好熟,口感好好,意粉唔會太硬, 仲有好多菠菜,夠creamy,好好食。招牌藍莓乳酪雲石芝士餅- 用咗乳酪取代忌廉,健康之餘仲無咁heavy,好似布甸既口感,餅底夠實唔會散,中間有藍莓夾心,食晒成個都唔會滯。一坐低就會比杯花茶你飲,同埋怕

一坐低就會比杯花茶你飲,同埋怕你熱會比個座枱風扇你,睇得出店主好有heart , 好多客人佢都認得,與客人打成一片,係用心經營的小店。
2024-08-31
  • 香煎比目魚配檸檬牛油汁伴意粉
今日驕陽似火😎🥵,和朋友走到中環搵地方食lunch ,經過卑利街見到一間cafe ,門面好有文青feel,望下menu 有沙律、乳酪、意粉和coffee 花茶☕,熱辣辣都係想食 fresh and green 。☘️ 店舖不大但感覺開揚舒適,特別之處它有後花園的🤭。牆上貼上很多資訊,原來老闆是一位好有heart♥️ 和 有story🧑‍🍳 的人,想知多啲就要親身去了解下。😉原來呢間店主打健康和美味的食品,養牌上還會列出食物的卡路里、蛋白質、碳水化合物和總脂肪,好合適一些注重體重和健康管理的人士。我哋點咗#輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉、#煙三文魚牛油果野菜沙律、#原味乳酪碗、#亞麻籽紅肉火龍果汁及#Special Tea 夏(花茶)。意粉味道不過不失,沙律很清新開胃,乳酪碗非常美味,火龍果汁夏天飲一流😃。座落中環地區,想不到價錢很貼地,我哋都享受了一頓很健康又美味的lunch,好滿足咁離開。

2024-08-25
用餐優惠
試食活動
  • 煙三文魚牛油果野菜沙律
2024-07-29 168 瀏覽
🌟平時我食咁多熱氣野,今日終於揀間健康有營養既餐廳Evershine平衡返個身體先😆😆😆今次黎到呢間餐廳格局都幾特別有個神秘後花園,室內室外任君選擇,除左呢樣之外,見到餐牌每款菜式都列埋卡路里,可想而知店主幾咁細心幾咁健康幾咁有誠意🫡🌟輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉🍝($86)半熟帶子新鮮甜美,加埋黑松露香氣湧現,又有菠菜咁健康同埋牛肝菌忌廉汁達到掛汁效果,意粉又做到Al dente水準,真係超正🤤🤤🤤超推薦🌟紅肉火龍果乳酪碗($82)賣相十足既乳酪加上其他新鮮健康水果,仲要冇落糖,份量又多又飽肚,簡直健康之選🥣🌟紫薯窩夫🧇配焦糖海鹽和雪糕🍧($108)第一次食紫薯融入窩夫度,好香又脆口加埋雲呢拿雪糕忽冷忽暖忽爾再升溫好好味🤤咸甜味道夾得超好👍🏻值得一提係,個窩夫都叫薄身,女仔食完都唔會覺得好濟❤️❤️本人就超鍾意🤩👰🏻‍♂️女神($46)酸酸甜甜令人醒胃既洛神花茶🍵,食完甜野再飲就岩晒喇✅焙茶鮮奶🥛($54)少少🤏🏻甜既焙茶鮮奶,又香又濃,好岩我口味,大推👍🏻👍🏻😎🏠環境:9/10🌟味道:9.5/10💰性價比:9/10🙇🏻‍♂️服務:10/10📍 EverShine (中環)中環卑利街13號地

🌟輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉🍝($86)

🌟紅肉火龍果乳酪碗($82)

🌟紫薯窩夫🧇配焦糖海鹽和雪糕🍧($108)

👰🏻‍♂️女神($46)
酸酸甜甜令人醒胃既洛神花茶🍵,食完甜野再飲就岩晒喇✅

焙茶鮮奶🥛($54)
少少🤏🏻甜既焙茶鮮奶,又香又濃,好岩我口味,大推👍🏻👍🏻😎

🏠環境:9/10
🌟味道:9.5/10
💰性價比:9/10
🙇🏻‍♂️服務:10/10

📍 EverShine (中環)
中環卑利街13號地舖

#hkfood#hkfoodie#852food#foodahoilc007#中環#中環美食#Evershine#西餐#健康之選#減肥必去#紫薯窩夫配焦糖海鹽和雪糕 #輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉#yummy#相機食先

• 輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉
  • 紫薯窩夫配焦糖海鹽和雪糕
2024-07-20 204 瀏覽
呢間Cafe特別之處在於佢好貼心咁係Menu寫咗每一個餐點嘅卡路里同埋營養指標🙂‍↕️之前都有俾唔同嘅報紙媒體採訪過 頗有名氣㗎👀1️⃣黑色竹炭粉乳酪碗 $84小編好鍾意佢哋嘅乳酪碗系列😍賣相靚之餘仲感覺好健康,偶然返工想食輕食嘅話嚟呢度都好啱✨而且上面有紫薯脆片 感覺都係冇加鹽嗰種 👍🏾2️⃣藍天白雲 $60其實呢杯係一杯加入咗藍色螺旋藻粉嘅香蕉牛奶😽賣相會令我諗起富士山 飲落去絕對唔會過甜 推薦👅3️⃣香煎比目魚配檸檬牛油汁半意粉 $136呢個係佢set Menu嘅其中一款,可以配埋餐湯同埋嘢飲 性價比高 但賣相普通 食落不過不失~4️⃣抹茶焙茶紅豆忌廉毛巾卷 $78毛巾卷唔算太軟身 但係小編鍾意佢中間嗰層厚厚嘅焙茶 唔完全係Creamy 反而有少少似半雪糕狀 稍有驚喜

1️⃣黑色竹炭粉乳酪碗 $84

2️⃣藍天白雲 $60

3️⃣香煎比目魚配檸檬牛油汁半意粉 $136

4️⃣抹茶焙茶紅豆忌廉毛巾卷 $78
  • 藍天白雲
  • latte
  • 黑色竹炭粉乳酪碗
2024-07-19 143 瀏覽
早上去已可叫午餐,自由選擇想食早餐定午餐,可以按自己肚餓嘅程度選擇。輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉,半熟嘅帶子新鮮。黑松露味好出,菠菜鮮嫩份量亦多,意粉入口彈牙煙靭有口感。黑松露同牛肝菌忌廉汁好Creamy又不太鹹,好食。香煎比目魚配檸檬牛油汁拌意粉,魚外皮香脆,肉質油脂分佈適中魚肉嫩滑,檸檬牛油汁解膩又清新。「冬」養生花茶滋陰清潤又唔會太甜。原個椰青咖啡好正,欣賞用原個椰青而非溝椰青水,咖啡飲完仲可食椰青肉。食物質素高,價錢合理,每款食物都會顯示卡路里、碳水等資料,適合鍾意食但又怕肥嘅人。
「冬」養生花茶滋陰清潤又唔會太甜。
輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意大利粉
輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意大利粉
  • 輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉
  • 香煎比目魚配檸檬牛油汁拌意粉
  • 原個椰青咖啡
餐廳主張食好西但都可以保持健康😋 所以餐廳嘅食物都有清晰嘅營養資料,非常Gym Friendly! 而且,價值亦都比較相宜!💪🏻 慢煮雞胸肉配椰菜花意大利飯 ($84)餐廳用椰菜花取代白飯,減少咗碳水攝取,好適合生酮嘅朋友!而且慢煮雞胸煮得好淋(用叉吉入去已經感覺到好淋),肉質好滑😋 雞胸煮得好食真係加好多分🤤 整體食落好creamy!💪🏻 Evershine黃金香辣蜆肉意粉($84)意粉係用咗喇沙醬fusion制作,喇沙嘅香料味同辣味突出,令意粉食落夠濃郁😋!而且蜆肉都好大隻,肉質實淨!💪🏻 原個椰子咖啡 ($56)同平時椰子咖啡唔同,呢個原個椰子咖啡係用咗椰子內嘅椰青水溝埋咖啡,用椰青水嘅天然甜味中和咖啡嘅苦味,飲落好清新😚💪🏻 招牌藍莓乳酪雲石芝士餅($68)芝士餅係用乳酪取代平時嘅creamy cheese,所以食落口感比較輕盈,但亦都食到芝士乳酪香!味道:8.5/10性價比:7/10 食住瘦指數:💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻/5 (Gym Friendly)

💪🏻 慢煮雞胸肉配椰菜花意大利飯 ($84)

💪🏻 Evershine黃金香辣蜆肉意粉($84)

💪🏻 原個椰子咖啡 ($56)

💪🏻 招牌藍莓乳酪雲石芝士餅($68)

味道:8.5/10
性價比:7/10
  • EverShine黃金香辣蜆肉意粉
  • 招牌藍莓乳酪雲石芝士餅
  • 慢煮雞胸肉椰菜花意大利飯
這家的餐牌上列出了所有食物的卡路里和營養素,加上主打天然健康,感覺很心安🤣牆壁貼滿訪問餐廳主廚的剪報,看起來很厲害(・o・) 而且主廚很友善,主動介紹餐廳品項😆 🍴加一服務費:✖ ✿ 藍色螺旋藻乳酪碗 $84夢幻藍色來自於螺旋藻,據說對腸道和皮膚都很好😳問了店家,乳酪沒有加糖,只加了香蕉和奇亞籽(?),令質感更加濃稠,和增加甜度水果新鮮,整碗吃完很清爽,若份量再大點也輕鬆ko ✿ 輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉 $86帶子煎的剛剛好,非常軟嫩意粉軟硬適中,黑松露味香醬汁creamy,不過餐牌圖片上好像沒有加忌廉的說😂 ✿ 紫薯窩夫配焦糖海鹽和雪糕 $108是我喜歡的窩夫質感! 外脆內軟😍咬到紫薯餡的部分更好吃不知道是不是錯覺,即是沒有紫薯餡的部分,也帶些蕃薯甜味(?)😳 ✿ 夏 (檸檬、檸檬草、金盞菊) $60/壺整體就是香香、清幽的配搭,再帶微微酸甜店家會幫忙不斷加熱水再沖泡,神奇的是越沖越濃味😋 ✿ 茉莉茶鮮奶 (熱) $46這杯也很不錯,茶味奶味平衡,暖暖的喝著很舒服 星期一至五的飲品有加配折扣優惠!
牆壁貼滿訪問餐廳主廚的剪報,看起來很厲害(・o・)

而且主廚很友善,主動介紹餐廳品項😆

🍴加一服務費:✖

✿ 藍色螺旋藻乳酪碗 $84
藍色螺旋藻乳酪碗

夢幻藍色來自於螺旋藻,據說對腸道和皮膚都很好😳
藍色螺旋藻乳酪碗

水果新鮮,整碗吃完很清爽,若份量再大點也輕鬆ko

✿ 輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉 $86
輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉

帶子煎的剛剛好,非常軟嫩
輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉

意粉軟硬適中,黑松露味香
醬汁creamy,不過餐牌圖片上好像沒有加忌廉的說😂

✿ 紫薯窩夫配焦糖海鹽和雪糕 $108

是我喜歡的窩夫質感! 外脆內軟😍
咬到紫薯餡的部分更好吃

✿ 夏 (檸檬、檸檬草、金盞菊) $60/壺
夏 (檸檬、檸檬草、金盞菊)

整體就是香香、清幽的配搭,再帶微微酸甜
店家會幫忙不斷加熱水再沖泡,神奇的是越沖越濃味😋

✿ 茉莉茶鮮奶 (熱) $46
茉莉茶鮮奶 (熱)

這杯也很不錯,茶味奶味平衡,暖暖的喝著很舒服

星期一至五的飲品有加配折扣優惠!

帶朋友收工後(lunch)去中環食呢間我bookmark左一段時間既健康餐廳 (可惜就唔岩時間一直去唔到🥲),朋友一見到餐廳出邊有關女廚何美寶既宣傳文章,就認得佢成日都有上ViuTV嘅煮食節目,仲話佢真人同電視節目一樣好nice☺️ 朋友都有睇過佢教煮餸,廚師仲會喺節目分享一啲關於飲食健康嘅資訊,雖然朋友係冇跟過廚師喺屋企試煮嘅🤣🙈🙈餐廳嘅佈置好fancy☺️,唔入去都唔知,仲有一個戶外空間,佈置到好似花園😍😍俾人可以好似坐咗喺草地咁好chill咁談心🥳 餐牌都好睇得出廚師對於食客健康嘅堅持,每一道菜都會介紹埋佢嘅卡路里、碳水化合物、總脂肪、蛋白質等含量,令客人(其實係我)都知道自己食咗啲咩落肚💕😆🙈普羅旺斯燉菜蕃茄伴雲吞 ($78)呢度菜好有驚喜,蕃茄醬汁香滑濃厚,酸甜度適中,配搭燉菜同埋雲吞,口感豐富!雲吞亦好軟嫩,蔬菜亦有好新鮮嘅感覺🫰EverShine 黃金香辣蜆肉意粉 ($84)女廚表示佢將呢一個蜆肉意粉喇沙醬做底,加入咗鹹蛋黃特色,希望打造擁有香港本土嘅菜式。呢一個配搭都好match!意粉汁好香濃,有喇沙、冬陰功嘅味道,撈埋鹹蛋黃,質感好豐富。而鹹蛋黃唔會感覺飽膩,配搭幾好👍🏻

普羅旺斯燉菜蕃茄伴雲吞 ($78)

EverShine 黃金香辣蜆肉意粉 ($84)

咸蛋黃羅勒雞翼 3隻 ($42)

雞翼整得好香,外脆內軟,隻隻都好飽滿,加埋滿滿嘅鹹蛋黃+羅勒,食完都唔會覺得好膩+口渴🤩

招牌藍莓乳酪雲石芝士餅 ($68)

一般芝士餅都係用忌廉芝士整成,但係廚師就用咗乳酪代替忌廉芝士,令芝士餅冇咁Heavy!🤤 仲要整到好軟滑真係忌廉芝士嘅質感,我自己覺得有一種越食越好食嘅感覺。味道幾好,唔會偏甜,雲石紋又靚,值得encore!btw會想大嚿啲😍😆

亞麻籽紅肉火龍果汁 ($54)

一見到就覺得好靚,好似寶石咁,同埋好健康,今晚一定好順暢🤫🤣🙈果汁唔係死甜,淡淡地係新鮮火龍果嘅味道,仲有亞麻籽,令飲品好有口感,份量都好大杯,俾你可以食完嘢再同朋友慢慢坐吓傾吓偈👏🏻

青檸苦瓜梳打

呢個係佢哋夏天推出嘅新飲品,有幸成為第一批試到嘅客人😝呢杯飲品係朋友點嘅,老實講,我自己第一下聽到飲品有苦瓜覺得好奇怪😂點知朋友話佢好鍾意食苦瓜,一於試吓😂 朋友話呢杯嘢飲冇苦味,但又有苦瓜嘅味道,加埋青檸,好清涼解暑,好啱夏天飲。我試飲咗一啖,覺得有啲似手打檸檬茶嘅味道,但又有啲我冇食過既味,我唔食苦瓜就冇咩感覺😂不過朋友鍾意食苦瓜,覺得好好飲,仲強調,會食苦瓜既朋友可以試飲🌸😆

結論
🫰環境佈置精緻,有室內及室外地方俾你任揀坐邊,同朋友傾下計chill下我覺得幾好
🫰味道出色又健康!
⚡️雖然係輕食,但慢慢食慢慢咀嚼味道 (因為好味自己不自覺會慳住食),加埋飲品其實我又OK夠飽喎👍🏻

好味度:10/10

• 招牌藍莓乳酪雲石芝士餅
  • 亞麻籽紅肉火龍果汁
  • 普羅旺斯燉菜蕃茄拌雲吞
2024-06-01 226 瀏覽
有日係中環突然想食light啲,Google search yoghurt bowl出左呢間cafe見到啲相又幾靚就決定去試試佢🤓環境🏠室內坐位唔多,大概只有五六個平排而坐嘅座位;如果想面對面坐,就要選坐天井位置。天井位有啲花草擺設,如果為打卡係天氣好時較啱角度係可以打卡able的,但可能咁啱去時落雨,天井比較陰暗,見門口位仲有一張枱,就寧願坐採光較好又開揚啲嘅出面啦😆食物☕️薑黃芒果乳酪碗乳酪碗嘅顏色配搭好靚,望上去令人好有食欲,而配料種類都唔少的,有一整條香蕉,藍梅丶士多啤梨粒丶芒果粒,仲有好脆口嘅焗薯片,配搭乳酪口感幾好的👍🏻不過乳酪份量比較少,整體感覺當輕食是可以的,如果肚餓就建議要加點其他食物了🤣💰乳酪碗$86,另外叫左杯Rose Cafe Latte $48。食物同咖啡賣相好靚,食落飲落質素正常,如果想打卡呢間cafe都還可以的🌸

環境🏠

食物☕️

2024-05-31 179 瀏覽
EverShine📍中環卑利街13號地舖認識EverShine係因為佢地既烹飪班,知道老闆一直好用心設計餐單,鼓勵客人要精明配搭SuperFood飽住瘦,老闆亦作出示範,響MENU上寫埋卡路里,咁就自然瘦得靚,又瘦得健康啦。輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉,刺身級帶子輕煎,外脆內嫩,與黑松露、菠菜和牛肝菌完美結合,整個意粉味道層次豐富。普羅旺斯燉菜配雲吞,雲吞餡料飽滿,配菜多樣化,湯汁係好濃既新鮮蕃茄製成,令人胃口大開。由洛神花、玫瑰等調製而成既特飲女神,色彩鮮艷,酸甜滋味獨特。熱榛子咖啡香濃可口,各具特色。甜品紫薯窩夫配焦糖海鹽和雪糕,紫薯經過蒸煮加入窩夫中,香甜配上焦糖海鹽的鹹香,再加上冰涼的雪糕,口感層次豐富。Evershine的菜式創新且健康,用餐環境優雅舒適,服務細緻周到,是一個值得推薦的用餐好去處。
EverShine
📍中環卑利街13號地舖

認識EverShine係因為佢地既烹飪班,
知道老闆一直好用心設計餐單,
鼓勵客人要精明配搭SuperFood飽住瘦,
老闆
亦作出示範,響MENU上寫埋卡路里,
咁就自然瘦得靚,又瘦得健康啦。

輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉,
刺身級帶子輕煎,外脆內嫩,
與黑松露、菠菜和牛肝菌完美結合,
整個意粉味道層次豐富

普羅旺斯燉菜配雲吞,
雲吞餡料飽滿,配菜多樣化,
湯汁係好濃既新鮮蕃茄製成,
令人胃口大開

由洛神花、玫瑰等調製而成既特飲女神,
色彩鮮艷,酸甜滋味獨特。

熱榛子咖啡香濃可口,各具特色。

甜品紫薯窩夫配焦糖海鹽和雪糕,
紫薯經過蒸煮加入窩夫中,
香甜配上焦糖海鹽的鹹香,
再加上冰涼的雪糕,

口感層次豐富。

Evershine的菜式創新且健康,
用餐環境優雅舒適,
服務細緻周到,

是一個值得推薦的用餐好去處。
紅菜頭湯
女神 & 榛子咖啡
  • 女神
  • 帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉
2024-05-22 152 瀏覽
去咗一間喺中環庇利街小巷嘅小店,呢啲位置唔係大街嘅小店,喺而家嘅經濟環境要做得住真係要靠質素,今次呢間小店都冇令我哋失望,去到見到門口有一個戶外位,點知入到去舖頭入面先發覺別有洞天,喺舖頭入面仲有一個自製嘅戶外環境,擺咗好多花花草草嘅裝飾,雖然戶外冇冷氣,但本身室內冷氣都吹到出嚟,又咁啱天氣唔係好熱涼涼地,而且戶外都有幾個風扇,不過如果落雨就應該麻煩啲,今日天氣好仲有陽光,所以都好舒服,個餐牌設計好好,寫晒每個食物飲品嘅卡路里,揀嘅時候可以諗清諗楚,不過另一半就覺得放假出得嚟食嘢就唔好諗咁多,所以佢係自動隱藏咗啲卡路里。先要講嘅係服務真係好好,店員見我哋諗嘢食諗得耐,問我哋使唔使幫手介紹返啲嘢食,佢好耐心咁逐一講間餐廳嘅嘢食飲飲品有咩特別,又話如果怕熱可以開大啲風扇,我哋未食嘢都已經覺得招呼好好,其實有時我哋兩個都覺得啲嘢食最好食,服務唔好就點都食得唔開心,所以服務好真係好緊要,雖然店員介紹咗好多健康嘅嘢食同埋講咗一啲健康嘅理念,但係另一半最後都係食返自己想食嘅嘢,揀左鋪頭最heavy嘅餐點,叫咗一個法式洋蔥燴肉丸配蝴蝶粉同一個輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉,嘢飲就叫咗一個仙氣朱古力同一個 special menu原個椰青咖啡,另一半仲好唔健康咁加咗個小食咸蛋黃羅勒雞翼,我同另一半都最鍾意個輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉,首先就梗係個帶子本身係刺身級嘅帶子,所以佢真係可以做到輕煎就可以好好食,因為真係好鮮甜,表面輕輕煎過,加埋本身嘅鮮甜,已經值回票價,黑松露就唔係太突出,但係本身個汁就好突出好creamy,個味道調得好,每一條意粉都掛住啲汁,本身另一半覺得加菠菜同牛肝菌純粹係裝飾,應該冇咩特別,但大家食落去都覺得佢哋有中和返個汁嘅作用,令到你唔會覺得好油膩,仲會覺得好似成件事健康咗好多咁,牛肝菌仲令到你嘅口感更加豐富,至於另一個法式洋蔥燴肉丸,佢係配蝴蝶粉,我就覺得好少餐廳做蝴蝶粉,所以就揀咗呢個pasta,原來另一半本身唔太鍾意蝴蝶粉,因為比意粉厚實,有時煮得唔透又會好硬,而且有啲餐廳個汁做得唔勻,會令到個蝴蝶粉冇汁嘅味道,但呢個蝴蝶粉每一粒都做到比個汁包住,做得軟身,但又唔會腍到一嚿粉咁,肉丸就唔係瑞典肉丸重味,比較淡啲,但係肉味都出,個口感幾特別,有咬口得嚟唔會硬亦唔會散,而且份量滿足,食肉獸都唔怕健康餐廳無野揀,兩個pasta都係有質素,至於兩杯嘢飲,又係出乎意料嘅,第一杯係啱女仔打卡嘅仙氣朱古力,送上嚟係一個壺裝住朱古力,另外一個杯裝住一啲棉花糖,到啲朱古力後去嘅時候就會溶咗啲棉花糖,店員就話視乎你個人喜好,棉花糖會令到個朱古力嘅甜味增加,但我就覺得加咗之後係直頭令到個朱古力升華咗,係個朱古力飲落去會飲到棉花糖嘅味道,兩者融合得來各自都好突出,棉花糖唔係淨係要嚟打卡,而另一杯原個椰青咖啡,又係可以做到椰青同咖啡融合得嚟各自特色都存在,估唔到椰青水同咖啡都幾夾,佢嘅咖啡本身味濃,椰青水嘅鮮甜就除咗做到加甜嘅功用,而且佢仲有普通糖水冇嘅鮮甜味,本身椰青味都突出,所以效果好好,小食嘅雞翼就係畫龍點睛啦,冇pasta咁出色,鹹蛋黃味幾重,蓋過咗本身嘅香草味,如果香草味濃啲就比較好,環境就坐得好舒服,如果天氣好其實真係想坐戶外多過坐室內,因為有啲陽光又有涼風,真係好似chill啲。另外特別想提嘅係,每個意粉價錢大概係$70-$80,喺中環嚟講,呢個價錢真係好良心。最後服務就唔使講,放喺一開頭講就係因為成日都講小店嘅服務係比較有人情味,所以最鍾意呢一種小店。
2024-04-28 162 瀏覽
比目魚煎得好香,個皮好脆上面個汁係牛油配檸檬酸酸哋好清新但條魚好多碎骨意粉屬於偏硬,個汁有少少檸檬酸味唔會食完好滯呢個蝴蝶粉嘅汁好濃我哋食咗先知佢係喇沙汁因為中文冇寫但英文先有寫spicy但喇沙味係好香,個醬亦好creamy但真係幾辣下,我就食唔到要同男朋友交換蝴蝶粉軟硬度適中咖啡味濃,冇乜椰子味要自己批椰子肉出嚟食連埋肉食,咖啡同椰子味就平衡啲因為餐廳主打健康,所以份量偏少我哋兩個食完就唔太夠飽
香煎比目魚配檸檬牛油拌意粉

比目魚煎得好香,個皮好脆
上面個汁係牛油配檸檬
酸酸哋好清新
但條魚好多碎骨
意粉屬於偏硬,個汁有少少檸檬酸味
唔會食完好滯
芫荽奶油蝦伴蝴蝶粉

呢個蝴蝶粉嘅汁好濃
我哋食咗先知佢係喇沙汁
因為中文冇寫但英文先有寫spicy
但喇沙味係好香,個醬亦好creamy
但真係幾辣下,我就食唔到
要同男朋友交換
蝴蝶粉軟硬度適中

Coconut  coffee

咖啡味濃,冇乜椰子味
要自己批椰子肉出嚟食
連埋肉食,咖啡同椰子味就平衡啲

因為餐廳主打健康,所以份量偏少
我哋兩個食完就唔太夠飽

2024-04-20
芫荽奶油蝦伴蝴蝶粉
2024-04-26 147 瀏覽
小店位於卑利街,主打健康飲食,乳酪碗系列特別受歡迎。一進門便見到很多花藝裝飾,室外位置有如後花園一樣。在室外環境坐下不久,天空似乎有點微雨,我們又轉回室內吧台位置。此時才發現,牆上有很多餐廳的報章訪問,原來還有很多菜式相當吸引,看來要再食了🤪煙三文魚牛油果野菜沙律- $84煙三文魚調味適中,顏色嘅配搭亦都有用心,沙律用料仲要非常新鮮。薑黃芒果乳酪碗- $86口感非常幼滑,加上鬆脆果乾片令到乳酪碗更有層次。普羅旺斯燉菜蕃茄伴雲吞- $78內餡軟滑,蕃茄忌廉醬汁香濃,不會太酸。椰青咖啡- $68期間限定餐牌,原個椰青裝着黑咖啡,可以自行再刮啲椰肉增加口感,椰青水減低了黑咖啡的苦澀,提神又清爽。藍天白雲- $60由海鹽、焦糖、香蕉和藍色螺旋藻粉去做,上網看看才知藍藻含高蛋白質、維生素和礦物質,對皮膚和腸胃都很健康。感覺店家非常努力做好出品,當日去到,見到他們在飲用水中加了碎花,隨口問多兩句,原來是茉莉花水。店主表示會隨季節時令準備不同風味,例如夏天加入薄荷、秋天配搭菊花等,這點非常有心思。總結:成餐嘅味道好好食,餐牌設計以健康為主,又標示好營養成份,欣賞店主嘅用心 👍👍👍#A家食評 #中環美

煙三文魚牛油果野菜沙律

煙三文魚牛油果野菜沙律- $84

薑黃芒果乳酪碗- $86
口感非常幼滑,加上鬆脆果乾片令到乳酪碗更有層次。

普羅旺斯燉菜蕃茄拌雲吞

普羅旺斯燉菜蕃茄伴雲吞- $78
內餡軟滑,蕃茄忌廉醬汁香濃,不會太酸。

椰青咖啡

椰青咖啡- $68

藍天白雲- $60

#A家食評 #中環美食 #街坊帶路 #健康飲食 #港島美食 #零負擔飲食
2024-04-20
煙三文魚牛油果野菜沙律