餐廳: Fleur (南豐紗廠)
資訊:

2022-08-17 576 瀏覽
近期最愛💕 今日慶祝狗狗生日 再次幫襯😂食物質素好穩定 試足咁多個set 都好好食 環境舒服好座 性價比好高👍🏻今日食 seafood lover 八爪魚slow cook texture 淋身好食 一D都唔靭🫶🏻平時去超級市場買八爪魚都要$160左右 呢度性價比超高 酸種麵包配返個八爪魚汁好食同埋腳好夾✨Poultry lover 鴨髀每次老公都叫 佢話呢隻Spanish duck leg 出邊比較少見到 證明廚師好有心機🧡另外要讚靚女waitress同餐廳 知道狗狗生日 主動幫手影相 同送狗狗蛋糕俾我哋 好窩心💕靚女waitress 每次見到佢都笑面迎人同超nice👍🏻👍🏻用心經營而且有質素嘅餐廳 買少見少 一定要支持🫶🏻

靚女waitress 每次見到佢都笑面迎人同超nice
👍🏻👍🏻

用心經營而且有質素嘅餐廳 買少見少 一定要支持🫶🏻
ℍ𝕒𝕡𝕡𝕪 𝕊𝕦𝕟𝕕𝕒𝕪☀︎︎ℍ𝕒𝕡𝕡𝕪 𝕨𝕒𝕝𝕜𝕚𝕟𝕘 𝕥𝕙𝕖 𝕕𝕠𝕘 𝕕𝕒𝕪𓃗來到了養狗人士不可不知的地方、狗狗最愛(應該係)———南豐紗廠。這間Fleur的其中一間分店就是在這裡。食物質素一直都很高、而且是寵物友善餐廳🐶,不知不覺已經來了3次了。有下下下次!📌𝕊𝕖𝕒𝕗𝕠𝕠𝕕 𝕃𝕠𝕧𝕖𝕣 :南澳八爪魚 這是我第一次這樣吃八爪魚,一上菜、外觀就已經令人好驚艷。咬下去有點彈牙卻一點也不韌、調味也很清新。這份量看照片就知道很飽足了。📌ℙ𝕠𝕦𝕝𝕥𝕣𝕪 𝕃𝕠𝕧𝕖𝕣 :8小時慢煮西班牙鴨髀鴨髀是第二次點的菜式。因為上一次覺得超好吃,推薦朋友一起再吃一次。可惜、這次煮得有點老了、乾乾的。📌𝔽𝕝𝕖𝕦𝕣 𝕃𝕠𝕧𝕖𝕣 : 各式新鮮雜莓生果鬆餅不多說,這是男生也會喜歡吃、女生會喜歡拍的甜點!如果每次來都試不一樣的餐點,應該很快可以把所有菜式都吃一遍。環境很舒服igable,食物大致上都色香味俱全。推薦😋
ℍ𝕒𝕡𝕡𝕪 𝕊𝕦𝕟𝕕𝕒𝕪☀︎︎
ℍ𝕒𝕡𝕡𝕪 𝕨𝕒𝕝𝕜𝕚𝕟𝕘 𝕥𝕙𝕖 𝕕𝕠𝕘 𝕕𝕒𝕪𓃗

📌𝕊𝕖𝕒𝕗𝕠𝕠𝕕 𝕃𝕠𝕧𝕖𝕣 :南澳八爪魚
南澳八爪魚

📌ℙ𝕠𝕦𝕝𝕥𝕣𝕪 𝕃𝕠𝕧𝕖𝕣 :8小時慢煮西班牙鴨髀

📌𝔽𝕝𝕖𝕦𝕣 𝕃𝕠𝕧𝕖𝕣 : 各式新鮮雜莓生果鬆餅
不多說,這是男生也會喜歡吃、女生會喜歡拍的甜點!
Fleur  Lover

南澳八爪魚
2022-08-04 765 瀏覽
22/7/2022 happy Friday ,嚟食過開心午餐😊南豐紗廠食店,要坐得舒服,裝飾有特色,充滿花嘅優雅感覺,就要嚟呢間餐廳喇。我哋四人,order 咗四款主菜,大家分享一齊食,可以款款都試吓。午餐有:Meat Lover,厚厚的鹿兒島豬扒配以竹炭麵包,夠特色,好食,份量確是好大。Seafood Lover, 大大條八爪魚(未食過咁大size),西班牙辣肉腸,咬落口,好有滿足感。Shashuka Lover,微辣,水波蛋撈勻,配以酸種麵包,引發食慾😋Spanish Duck Leg,慢煮西班牙鴨髀,一上枱,香噴噴,真係好想一口咬落去😂Soup 是:椰菜花湯,creamy,好飲!仲有 side dish : 炒羽衣甘藍,難得有炒羽衣甘藍的,有營養嘅side dish。飲品: Peach SodaMango Clitoria Soda冰凍解渴,而且好colourful ,打卡必選😊店員好友善,服務態度良好,比個讚😊

午餐有:

Soup 是:椰菜花湯,creamy,好飲!

飲品:
Peach Soda
Mango Clitoria Soda
冰凍解渴,而且好colourful ,打卡必選😊

店員好友善,服務態度良好,比個讚😊
Meat  Lover
炒羽衣甘藍
Peach  Soda
Mango  Clitoria  Soda
2022-08-02 518 瀏覽
一向相機食先既我,一睇到menu就決定試呢間南豐紗廠既cafe~一睇相就會知點解🙈🔸Yogurt Lover🔸二話不說必點呢個目標😍將成個海灘放係你面前~擺盤勁有心思✨海水部分係乳酪黎,健康得黎又酸酸地好開胃,唔好怕左佢藍色,其實係香蕉味既乳酪黎,估佢唔到🙈沙灘部分似木糠布甸咁,上面仲有唔少水果同蜜糖星星,混起黎食增加口感👍🔸AVO Lover🔸雖然只係簡簡單單既幾款牛油果野食,但見佢擺得咁靚都忍唔住影左幾張相😆其中最鍾意牛油果煙三文魚他他,兩者味道perfect match😋🔸Vege Lover🔸素食人士都會岩食既炸大啡菇,上面仲有隻糖心蛋,蛋汁流落去連啡菇食😳美中不足既係大啡菇炸完硬左少少,雖然內面都仲keep到啡菇既汁,但外層炸皮就比較乾硬。滿足到相機打卡一族,亦滿足到對味道有要求既吃貨🤤望住個「海灘」成餐飯都變得好chill好似渡假咁開心😚

🔸Yogurt Lover🔸

🔸AVO Lover🔸

🔸Vege Lover🔸

同朋友去南豐紗廠行下,隨手揀左呢間Fleur試下佢嘅brunch👍🏼餐廳環境都好企理,白灰主調,感覺乾淨明亮,配上雲石枱同每枱嘅插花,令人感覺舒暢連水都加上檸檬同薄荷,so fresh👍🏼睇完餐牌後,我地就揀左Seafood Lover同Fish LoverSeafood Lover最搶眼嘅係佢大大條嘅南澳八爪魚,有部分容易入口,但都有部分係難以咀嚼,都係預料之內。整體味道不錯,亦有菜作為配搭,不過酸種麵包就會比其他水份浸冧左,呢點就有啲失色。Fish Lover嘅黑銀鱈魚外脆內軟,魚皮煎香,最後一啖仍然香口脆身,搭上纖維豐富但已煮熟嘅羽衣甘藍,調味上較為清雅,整體十分完美,令人感覺意猶未盡,推介比喜歡食魚嘅大家👍🏼朋友試埋杯咖啡,都算唔錯。至於我杯Earl Grey就出事啦😵我直頭飲到懷疑人生,香味茶味都唔突出,朋友試完都一頭問號,可能同我飲嘅其他品牌差別太大。建議揀咖啡,唔好揀Earl Grey🙈

連水都加上檸檬同薄荷,so fresh👍🏼

Fish  Lover

朋友試埋杯咖啡,都算唔錯。
Latte

Earl  Grey

Earl  Grey
2022-04-20
午餐
Fish  Lover
Latte
南豐紗廠係其中一個文藝地帶裡面最多嘅就係cafe有一間以花卉做主題嘅餐廳除左環境靚 食物質素驚喜地不錯如果黎到不妨一試🍴Egg Benedict Lover👉🏻牛角包+慢煮牛面頰肉+水波蛋 係超級正嘅weekend breakfast👉🏻牛角包口感超酥脆和充滿牛油香 切開水波蛋流出嘅蛋汁配牛角包點住黎食一流👉🏻慢煮牛面頰肉 口感軟淋得黎但唔會太濕 食落唔乾又唔會預先整淋左牛角包👉🏻拌碟蘋果沙津菜新鮮 無苦澀味🍴Meat Lover👉🏻身為肉嘅敵人(=所以要食哂佢地)必點Meat Lover👉🏻外層竹炭麵包 烘到好脆 而且食到陣陣竹炭香👉🏻中層鹿兒島豬扒外面炸得香脆 肉質岩岩好唔過韌 油脂肉汁包圍住豬扒👉🏻中間夾住紅菜頭沙律平衡番油膩感🍴Espresso Tonic👉🏻夏天需要清爽的espresso tonic👉🏻espresso偏fruity 同tonic water比例相差不遠 係我喜歡嘅味道
南豐紗廠係其中一個文藝地帶

👉🏻中間夾住紅菜頭沙律平衡番油膩感

🍴Espresso Tonic
👉🏻夏天需要清爽的espresso tonic
2022-07-24 257 瀏覽
𝐅𝐥𝐞𝐮𝐫。Avo Lover $128。Vege Lover $138。Lychee & Rose Cold Chill Tea $46南豐紗廠其中一間寵物友善餐廳假日非常多人,但無寵物可以好快入座以食用花做主打,每道菜式都好啱打卡因為唔係好肚餓,所以只揀咗2款輕量少少Avo Lovet有3款牛油果睇落正常,可惜溏心蛋蛋黃熟哂🥹旁邊配紅菜頭沙律醬,都好夾其中一樣係牛油果他他大阪燒呢個配搭無見過,估唔到幾好食喎😂Vege Lover即係炸大啡菇上面有水波蛋,下面有紅椒汁大啡菇炸得超香脆,加啲辣辣哋嘅汁好開胃茘枝玫瑰冰茶勁鮮艷以為會好甜點知飲落竟然係酸酸哋本身有跟一粒大玫瑰冰慢慢飲等佢溶咗就有啲玫瑰花浮出嚟好靚🌹
𝐅𝐥𝐞𝐮𝐫

。Avo Lover $128
。Vege Lover $138

南豐紗廠其中一間寵物友善餐廳
假日非常多人,但無寵物可以好快入座
以食用花做主打,每道菜式都好啱打卡
因為唔係好肚餓,所以只揀咗2款輕量少少

Avo Lovet有3款牛油果
睇落正常,可惜溏心蛋蛋黃熟哂🥹
旁邊配紅菜頭沙律醬,都好夾
其中一樣係牛油果他他大阪燒
呢個配搭無見過,估唔到幾好食喎😂

Vege Lover即係炸大啡菇
上面有水波蛋,下面有紅椒汁
大啡菇炸得超香脆,加啲辣辣哋嘅汁好開胃

茘枝玫瑰冰茶勁鮮艷以為會好甜
點知飲落竟然係酸酸哋
本身有跟一粒大玫瑰冰
慢慢飲等佢溶咗就有啲玫瑰花浮出嚟
好靚🌹
Avo  Lover
Vege  Lover
2022-07-22 196 瀏覽
每樣都好食嘅但份量真係少左啲🙈piggy就梗係大食啦🤣🤣🤣 但擺盤同環境都係好靚嘅😍🅑🅔🅔🅕 🅛🅞🅥🅔🅡 腹心牛柳,牛骨髓 HK$228piggy好鍾意食牛骨髓但唔係度度有得食😋重牛味而且好淋🅟🅞🅤🅛🅣🅡🅨 🅛🅞🅥🅔🅡 8小時慢煮西班牙鴨脾 HK$188嗯,其實佢都好味嘅,但piggy心水係觀塘Le記🤪🅐🅥🅞 🅛🅞🅥🅔🅡 🅣🅔🅐 🅢🅔🅣 牛油果他他大阪燒下午茶 HK$128 🅔🅢🅟🅡🅔🅢🅢🅞 🅣🅞🅝🅘🅒 濃縮咖啡湯力 HK$40🅢🅤🅟🅔🅡🅕🅡🅤🅘🅣 花果茶 HK$44
🅑🅔🅔🅕 🅛🅞🅥🅔🅡 腹心牛柳,牛骨髓 HK$228
piggy好鍾意食牛骨髓但唔係度度有得食😋重牛味而且好淋
嗯,其實佢都好味嘅,但piggy心水係觀塘Le記🤪
🅔🅢🅟🅡🅔🅢🅢🅞 🅣🅞🅝🅘🅒 濃縮咖啡湯力 HK$40
🅢🅤🅟🅔🅡🅕🅡🅤🅘🅣 花果茶 HK$44
2022-07-16 315 瀏覽
今日成家人同狗狗一齊去行南豐紗廠,一入到去就係遠處見到呢間餐廳,有好多狗狗都係入面同主人一齊用膳🤩😍於是我地都去排隊,排左三個字左右就入得喇。呢間餐廳裝修都好靚,好現代化,有少少輕奢風,加埋d花花同附近d狗狗令人心情好好,心花怒放😆 呢間餐廳非常pet friendly ..狗狗有專用椅同餐,可以同主人一齊enjoy🤩我地叫左crab lover, croissant lover, fleur lover同狗狗餐。食物除左賣相一流,味道都好好!炸軟殼蟹炸得好香脆同juicy,非常滿足,有養狗狗既絕對要黎試下😋🤩👍🏻

2022-07-15 302 瀏覽
以靚、味道、份量、環境同價錢黎講,Fleur算係較為出色的打卡cafe每道菜都很有心思,用了大量顏色的食材去配搭,出黎效果很美、很精緻另外,這是Pat friendly餐廳侍應會問你有冇寵物,有嘅就坐出面。Fleur lover (甜品)最值得order,因為影相超美!Meat lover (三文治)分量驚人,包你飽!Shakashuka lover (蕃茄)非我杯茶飲品較為普通~ 我們叫了dirty咖啡抹茶這些。

另外,這是Pat friendly餐廳
侍應會問你有冇寵物,有嘅就坐出面。

Meat lover (三文治)分量驚人,包你飽!

Shakashuka lover (蕃茄)非我杯茶

飲品較為普通~ 我們叫了dirty咖啡抹茶這些。

• Meat  Lover
2022-07-03 399 瀏覽
好美好甜又好食嘅Fleur Lover, 蛋糕底層,糕面舖上水果、食用花、cream、擺放得尤如藝術品一樣,味道也很有層次,有水果嘅甜、食用花和草嘅花香,還有蛋糕中的藍莓的味道,配搭得宜!
2022-06-30 339 瀏覽
Fleur - 法文係花🌹嘅意思Fleur Lover 🌷🌼這個是最受歡迎的餐點,是即叫即焗的鬆餅,所以大概要等20分鐘,熱辣辣鬆餅上面鋪滿食用鮮花🌸、堅果及雜莓,配合忌廉及楓樹糖漿,蛋糕底還混了藍苺醬,好看亦好味,味道亦不會太甜。Meet Lover🐷厚切鹿兒島豬扒配竹炭麵包,分量大得驚人一個人吃不完,豬扒肉口嫩多汁配上紅蔥頭,感覺不油膩,不過豬扒外層炸得比較硬。這裏是一間可以帶狗狗內進的餐廳🐶🐶
Fleur - 法文係花🌹嘅意思

Fleur Lover 🌷🌼

Meet Lover🐷

這裏是一間可以帶狗狗內進的餐廳🐶🐶

15 分鐘 (堂食)
  • Meat  Lover
2022-06-23 370 瀏覽
今日千里迢迢帶住主子由柴灣去到荃灣影樓影靚相,佢就一路影一路食到飽飽,可憐奴才3點先有得去揾lunch食😅影樓就係隔離工廠大廈,行兩步就到紗廠,方便帶埋主子揾食。重點係可以同主子一齊涼住冷氣食嘢。第二次食呢間Fleur, 今日食tea set, 肚餓到食得落一隻牛決定叫個meat lover加杯iced mocha填飽啲個肚。Meat lover 係勁厚既炸豬扒三文治。唔止塊豬扒厚,連三文治既兩片麵包都好厚。呢度既食物賣相梗係靚,麵包係竹炭黑,入面除左塊又大又厚又juicy既豬扒,重有紫椰菜同好似紅菜頭絲咁既酸菜。豬扒唔肥又唔會醃到好咸,肉汁鮮嫩,配上啲酸菜,中和番肉既油腻感👍🏻唯一問題係厚到一口咬唔哂咁多層🤣🤣Mocha 甜度適中,濃濃朱古力味,唔會有大量冰粒愈飲愈淡,呢個糖份剛剛好補充失去既體力💪🏻今次主子食得太多零食,所以無叫到寵物餐。之前試過,其實佢個寵物餐都幾抵食,主子又開心。下次再黎食過🥳

Meat  lover
Meat    Lover

Iced  mocha

Meat  lover
Meat    Lover
Iced  mocha
2022-06-21 309 瀏覽
Burger Lover $128炸乳酪雞扒,羽衣甘藍,自家製酸蘿蔔,韓式辣椒醬,食用花好惹味還有少許辣,包嘅皮好軟熟,包中有一大塊軟嫩雞扒入口即化,沒人能抵抗超級美味,羽衣甘藍又健康,酸蘿蔔食落有口感帶有少酸味開胃又醒神套餐連飲品一杯朱古力愛好者,朱古力上有花形嘅拉花朱古力香濃,而且有泡沫嘅奶香Meat Lover $138鹿兒島豬扒,竹炭麵包,自家製醃紅椰菜,青蘋果椰菜沙律,是拉差沙律醬,食用花令人垂涎🤤既賣相,簡直係一幅藝術品,又有食用花襯托,鬆脆的竹炭麵包,內層夾著多汁而香脆既豬扒,紅椰菜加上沙律醬帶甜味餐飲抹茶latte有心形拉花,濃濃嘅抹茶味配合返花嘅主題
Burger Lover $128
炸乳酪雞扒,羽衣甘藍,自家製酸蘿蔔,韓式辣椒醬,食用花

套餐連飲品一杯
朱古力愛好者,朱古力上有花形嘅拉花
朱古力香濃,而且有泡沫嘅奶香

Meat Lover $138

餐飲抹茶latte
有心形拉花,濃濃嘅抹茶味
配合返花嘅主題

2022-06-17
慶祝紀念
紀念日
2022-06-20 301 瀏覽
因為疫情關係,朋友太耐冇見了。 多謝朋友為我慶祝生日,特意選了這間餐廳,坐得舒服,食物賣相一流,豐富美味!還見到其他客人帶著寵物到來共進晚餐,夠特别!牠們好可愛!