2018-03-25 1479 瀏覽
朋友W剛轉工不久,現在在太古坊那邊上班,突然有一天跟我說要帶我去吃比利時菜,說有一家比利時菜的餐廳好好吃。到底什麼是比利時菜呀?*Friars Sweethearts $55/Mango Margarita HH$45朋友W說比利時菜就是: 青口.薯條.啤酒!我說,你不喝酒的呀明明!她就說喝沒酒精的也一樣呀,就是討個意境而已 -__- 左上是她點的Friars Sweethearts(mocktails),  就是很很新鮮的莓味,但完全不會「藥水」的感覺。我點的右下是Mango Margarita(cocktails),這好好喝呀,芒果的味道很新鮮,就是沒有「芒果糖水」的感覺,而且Happy Hour時段酒精飲品還有半價優惠,所以一坐下的時間店員都會建議我們先點飲品。*招牌忌廉青口(半公斤)配薯條 $245主角上桌了!本以為半公斤的份量應該不會很多,畢竟青口的殼還是有點小重量的,殊不知原來是蠻多的,我覺得兩個人點半公斤就差不多了,除非你是青口熱愛者哈哈。*這裡的青口是走一個「精緻、肥美、飽滿」的路線,而且非常非常的鮮甜。我邊吃邊說有罪惡感,朋友W 有備而來,說青口在眾多貝殼類海鮮中,是
Friars Sweethearts Mango Margarita

招牌忌廉青口(半公斤)配薯條 $245
招牌忌廉青口(半公斤)配薯條
這裡的青口是走一個「精緻、肥美、飽滿」的路線,而且非常非常的鮮甜。我邊吃邊說有罪惡感,朋友W 有備而來,說青口在眾多貝殼類海鮮中,是低膽固醇及卡路里的,所以叫我放心吃(笑)。
招牌忌廉青口(半公斤)配薯條

真的不能錯過它的忌廉汁,忌廉汁以蕃茄,蒜蓉,洋蔥,忌廉及小蔥製成,把忌廉汁放配上伴碟的麵包一齊吃,真的會上癮的!我們吃完都真的好不捨得那個汁(哭)
招牌忌廉青口(半公斤)配薯條

不能不提的是它的薯條!一上桌就覺得很香,表面炸得黃金黃金的,咬下去是外脆內軟,就算是放涼了口感也不變,真是很驚人,聽說比利時的人也很喜歡吃薯條。
凍蟹肉千層 $135
凍蟹肉千層
我們點了一個沙律類的菜,打算減低一下罪惡感,想不到是那麼的豐盛。
凍蟹肉千層
裡面都是滿滿的料,有毛豆、西芹頭、牛油果、蕃茄和荳芽苗,當然還有一層厚厚的蟹肉!配上檸檬油醋汁,愈吃愈開胃。
香煎挪威三文魚 $235
香煎挪威三文魚
本身主食想點一份牛,但覺得太HEAVY 所以還是點一個比較健康的三文魚,擺盤很簡單。
香煎挪威三文魚
三文魚肉裡面還是滑嫩的,這點讓我很感動。
香煎挪威三文魚
伴碟的橙和薯仔都好好吃,特別是薯仔,薯香真的是很令人上癮,明明已經很飽,還是忍不住一直吃。
Hot Chocolate Fondant $90
Hot Chocolate Fondant
每次看到旁邊桌點好吃的東西都忍不住要跟,明明都已經飽到撐破肚皮,還是點了一份Hot Chocolate Fondant。看悹的單價是$90,本來覺得是有點貴,但其實它的份量很大,不像平常點的心太軟小小一顆,所以還是很值得的。
Hot Chocolate Fondant
這裡的Hot Chocolate Fondant 朱古力味道不會太甜,是大人的口味。如果覺得不夠甜的就配雪糕一起吃吧。一口裡面有暖暖的朱古力蛋糕、甜而不膩的朱古力漿和永凍的雪糕,這個幸福的程度真的是令人印象深刻。
這是菜單:

2018-02-26
2018-03-20 1427 瀏覽
心情大好 , 一於去 FRITES Belgium on Tap 大吃大喝一番 ~Menu ~Mussel Pots (Mediterranean) 1 KG : 青口肥美及厚肉 , 青口吸收了甜美湯汁精華 , 肉質嫩滑 , 湯汁的味道滿有 Chorizo 腸的鹹鮮也有少許辛辣 , 而且味帶清甜的海鮮味 ~ 脆薯條及麵包是伴菜 , 脆薯條可以蘸蛋黃醬 , 麵包的面層烘得香脆 , 用它來蘸湯汁來吃更感美味 ~Prawn and Crab Balls : 外層香脆 , 內餡是一梳梳的蟹肉及蝦肉 , 味道鮮而甜美 ~750 Gram Roasted Pork Knuckle : 大份又夠睇頭 , 皮層香脆惹味 , 咬下的一刻 , 聲音清脆俐落 , 肉質不乾身不嚡口也不韌 , 配以入味的薯菜 , 吃多多也不會覺膩 ~  本篇完 ~
Menu ~

本篇完 ~
2018-03-20 252 瀏覽
這晚突然想吃fish and chips , 住的附近只有這家比較有質素,我和家中老闆便walk in ,是晚星期日,吉抬頗多,可能因為沒有了上班一族的關係,太部份是family 及情侶飯局,我們選擇了圓型吧抬,聊天喝酒比較有氣氛,食物和環境亦算高質素,特別是fish and chips 和招牌青口👍🏻👍🏻餐單如下🤓⭐️法式洋蔥湯 ⭐️Fish and Chips ⭐️Mini Burger 🍔 ⭐️印度香料雞亦⭐️白洒 x 2
餐單如下🤓

Mini  🍔
印度香料雞亦
  • Frites House Mussels
2018-03-11 1083 瀏覽
話說邦女郎新年之後跳槽,人工高左返工地點又高級左,壓力相對應到接近爆煲咁我又點可以唔做返啲嘢呢!搵日收早出去接佢放工,啤一啤佢估唔到公司樓下就有間比利時啤酒屋 FRITES ,咁正嘅比利時菜,尤其是咁多老外飲啤酒氣氛特別輕鬆,舒適自在的氛圍。唔使諗即坐低等邦女郎放工。墊枱紙就係 menu, MUSSEL POTS 係必食推介話都冇咁快邦女郎就返工啦!見佢氣沖沖,即刻叫兩杯 Hoegaarden rose 俾佢順番條氣。平日下午 3 時至 8 時 Happy hour 時段,半價 $35 杯真係抵到笑我肚餓得滯自己食咗個 Wing pops $70。之後乜都唔諗,先 order 了最人氣品嚐青口方法的 FRITES HOUSE MUSSELS,熱氣直冒的青口鍋 1/2 kg $245 。已經足夠我地兩人食雖然唔係好肥大,只不過都仍然係好鮮甜美味,取勝在於好 creamy 又特別嘅醬汁。旁邊仲有正宗的比利時薯條,香脆可口。跟住我見到店裏面好多人都點左肉汁豐富的豬手750 GRAM ROASTED PORK KNUCKLE $245,皮脆肉嫩勁好食。邦女郎今日果然化悲憤為食量,佢話好想食RI
咁我又點可以唔做返啲嘢呢!搵日收早出去接佢放工,啤一啤佢

墊枱紙就係 menu, MUSSEL POTS 係必食推介

已經足夠我地兩人食

旁邊仲有正宗的比利時薯條,香脆可口。

跟住我見到店裏面好多人都點左肉汁豐富的豬手

邦女郎今日果然化悲憤為食量,佢話好想食
RICH MAN'S BURGER $175,果然係唔錯嘅介紹,肉汁多到滿瀉,有煙肉、蛋汁同埋手打牛肉,滋味無窮

以為冇甜品食啦!點知最後侍應好醒目咁遞上 dessert menu,咁我就一於試吓特別嘅比利時甜品

DAME DAME BLANCHE $70,香滑濃郁的雲呢拿雪糕,serve 嘅時候係有兩小樽朱古力,一黑一白,一冷一熱,口感十分過癮。
  • Frites House Mussels
  • ROASTED PORK KNUCKLE
  • RICH MAN'S BURGER
  • DAME DAME BLANCHE
2018-02-24 1889 瀏覽
年頭出左Bonus,自然棍食餐好嘅慰勞自己。呢間餐廳都係草根上網時search到,見到餐廳最近裝修完,都幾多人讚好食,特別係青口好出名。見地點近近地,特登搵埋好愛吃青口嘅妹妹一齊去食。呢間 "FRITES" 其實係比利時餐廳🇧🇪草根都係第一次食比利時菜。上網睇過資料同相,餐廳係參考1920🕐傳統比利時啤酒屋🍺去設計,真係裝修得好靚。草根一入去都覺得好有feel😍特別係木製餐桌同彩繪玻璃窗,令人感覺好似飛咗去外國咁🤫睇得出餐廳係設計方面落咗唔少心思👍🏻木製餐桌加上裝飾真係好有氣派餐廳有好大個bar corner,當晚都唔少上班族放左工嚟happy hour。不過草根唔飲酒嘅,所以都係睇睇餐牌叫野食好了。餐牌其實就印左係餐紙上。一早諗好要叫青口,但正當諗緊叫咩好個時,餐廳經理就行過嚟同我地介紹有咩推介。值得讚下無論係經理定服務員態度都好nice 呢用餐期間唔單只主動問我地食物好唔好呼,仲成日保持住笑容,好多時一餐飯食得開唔開心,呢d細節位好重要Friars Sweetheart ($55)(Cranberry, Apple, Honey)8點前有happy hour,酒精類飲品半價,抵好多
木製餐桌加上裝飾真係好有氣派
Friars Sweetheart ($55)
(Cranberry, Apple, Honey)

8點前有happy hour,酒精類飲品半價,抵好多!!草根唔飲酒,所以叫左杯juice,味道....好似利賓立
Friars Sweetheart
Frites House Mussels ($245/0.5KG)

(Diced Tomato, Garlic, Onion, Light Cream and Fresh Chives)

草根誠心✨推薦佢地個青口俾大家,有得揀0.5kg或者1kg,仲有幾款味道可以揀。今次草根2個人就叫左0.5KG,份量都唔野少嫁🤤足足有一大鍋🥘而且仲配有麵包🍞同薯條🍟。講番青口食落口感超。級。超。級嫩🤩真心係草根咁大個女食過最嫩肉嘅青口!青口煮得一D都唔老,烹調時間掌握得非常好👍🏻仲可以保留青囗嘅鮮甜💦同平日食開嘅「橡筋青口」真係一個天一個地👅
Frites House Mussels
青口嘅size比較細,不過好食才是重點吧~另外餐廳特製嘅House Sauce味道超好😋配埋塊牛油麵包好好食,薯條炸得好香勁飽滿🍟超有水準!加埋個酸忌廉醬更好食。其實呢個鍋份量大到係一個Main,建議大家多人先好叫1KG啦🤘🏻草根妺妹品嚐過呢個青口鍋後俾A plus🥇🙌🏻抵食!真心食得過🍻下次要試埋其他味❤️🤟🏻

Steak And Frites ($395)
14OZ Grilled Usda 1855 Black Angus Ribeye, Lettuce Leaf Salad, Frites and Truffle Butter

上網見好多人叫呢間嘅牛扒🥩,期望真係幾大。呢塊安格斯Ribeye🐮草根點咗5成熟,嚟到睇落都合格👀草根先將黑松露牛油塗抹上牛肉,再大啖大啖食🐮🐮,食得出帶有淡淡嘅黑松露香🧚🏻‍♀️但老實講,牛肉偏厚實,唔夠多肉汁,我地預期會嫰d,未如想像般好食👉🏻👈🏻不過牛味都算濃郁💁🏻‍♀️旁邊配上一包熱辣辣嘅炸薯條🍟不得不讚呢到嘅薯條真係好正,又大塊肉又一勁多澱粉,食完超飽肚😂
Steak And Frites
Steak And Frites
Seafood Linguine ($245)
Tiger Prawn, Shrimps, Mussels Chill Lemon Zest, Diced Tomato, White Wine Vream and Fresh Herbs

海鮮扁意粉🍝海鮮方面有2大隻虎蝦🦐、蝦仔🦐同9隻青口。虎蝦蝦肉彈牙,食得出好有鮮味,係真材實料嘅真係食得出🤫蝦仔就彈牙但冇味嘅,應該係雪藏貨。食過青口鍋已經知一定有保證,果然口感幼滑,冇左青口鍋個sauce,令青口鮮味更突出👍🏻意粉個汁好好味,濃味得嚟好香檸檬味🍋加上每條麵條都沾滿醬汁,好滋味!不過扁意粉煮硬d會更好,不過整體上草根姐姐勁中意啊❤️😍
Seafood Linguine
叫左3樣野,除左牛扒有少失望,其他都好好食😋不過要係今餐揀個最中意食嘅NO.1💯非青口莫屬!呢一餐食得開心又好飽,因為幾本上我地叫左3個main,下次應該叫左青口後叫多一個main再加小食就足夠了
Frites House Mussels
Seafood Linguine
特地去到鰂魚涌濠豐中心,等另一半下班,因為他OT得太晚了,食晚餐也沒主意往哪兒,見地鋪這家FRITES,門面裝修似乎頗高檔次,怕貴,但又夜又肚餓,不想四處找餐廳了,就這裡吧!一進門,聽到top gun 主題曲take my breath away ,很啱feel! 立刻陶醉在餐廳的柔和慢活氣氛。原來這裡剛剛裝修完新開張,裝修是歐陸風格的木製枱櫈和裝飾,除了這家鰂魚涌分店,在銅鑼灣、 中環、灣仔都有分店,職員跟我們介紹這裡的招牌菜是青口,而且二月份有新張優惠,只要提供優惠碼FRITESisback, 符合人均消費最少$150,即可每人減$50,不錯啊!立刻放下心頭大石,不想另一半破費嘛。見飲品餐牌寫住Beer Bible,原來這裡提供各款比利時啤酒,如果happy hour 來就更加開心!餐牌有小食、酒精、和非酒精飲品, happy hour 是平日下午3-8時,酒精飲品有半價!可惜我們來到已差不多九點,不能享受半價飲品,但也點了兩杯沒酒精的mocktail 試試,下班太黑,當happy hour 先飲一轉, relax下!橙色的 Frites Sunrise $55, 以蕃石榴和西柚汁

橙色的 Frites Sunrise $55, 以蕃石榴和西柚汁調配, 味道酸酸的,好開胃。西柚汁味道很清新,很醒神!石榴汁又香又甜,混合起來,完全適合女士口味,又健康。我們點了小食,怕油膩的話,這杯sunrise消脂最啱。

白色的Coco Colada $55,聞到好香椰子味,而菠蘿汁少少酸酸甜甜,飲多了也不會覺得飽, 椰奶味道相對淡一點,如果想喝多一點椰奶的話,這個就不是心目中的椰奶了,是杯醒胃的椰香的菠蘿汁呢。

下酒小食wing pops $70,排成五角星形,賣相精緻。雖然不飲酒,但飲野總要有些小食才配。

烤得比較乾身,味道方面,下了孜然粉,很喜歡香草味呢!醬汁也是濃濃的bbq 味,是偏向濃味的助酒小吃。
吃著雞鎚,飲啖mocktail, 聽著餐廳播放的經典英文金曲,這刻,我們是完全放鬆了心情, 抛開了工作壓力,盡情感受這裏happy hour時段的氣氛,我沒喝醉,但陶醉地隨著音樂搖擺起來。太享受這裡放鬆的氣氛了!如果可以準時下班來happy hour的話,一定要早點到呢!

Hoegaarden Mussel Pot 1/2 kg, $245, 主角終於出場!半kg已經是滿滿一鍋,有24隻左右。伴有粗身薯條一大包,和一大片牛油多士,附上沙律醬。

牛油多士十分香脆,有酥皮的口感,好好味!這個分量,如果當主菜,相信很多人也吃不完呢!薯條分量也不少,炸得香脆,吃完這一碟可能已經飽了,不過我們是食肉獸!今次可以大快朵頤!

啤酒Hoegaarden煮成的青口湯,味道非常鮮甜,不用擔心吃到啤酒味,因為酒精是用來幫助揮發青口的鮮味,煮完後完全不會覺得有啤酒味,但啤酒的麥香,已滲透了青口湯和青口肉了,所以吃青口別忘了飲湯!
而青口肉也非常新鮮,肉質軟滑,味道鮮甜,是餐廳每天從澳洲空運到港的,控制品質做得非常好,怪不得能成為這裡的招牌菜。我也學著比利時人,用他們的方式吃他們的國菜,放下刀叉,用手!以青口殼來舀湯飲呢!

Schinitzel and Frites 香煎豬扒薯條$195, 豬扒像臉蛋般大,見到都覺得驚訝!因為點了兩個main course, 怕吃不完,如果細食的話,絕對可以一個main, 兩份share! 而且還有一大包薯條,和有一個碗份量的蘋果沙律,很符合均衡飲食,這個價錢這個份量,性價比極高!

香煎巴馬臣芝士奥地利豬肉眼扒,是薄身的,肉質偏瘦而軟滑,不肥膩,怕肥的話這個豬扒啱晒!外層炸漿混了芝士、香草一起煎,除了香脆,還多了幾分濃郁芝士口感,香草又可以中和一下芝士的濃味,不怕油膩。

750 gram roasted pork knuckle 燒鹹豬手$245, 見到這麼大的碟上, 豬手一座山般高!好誇張的分量!下面鋪滿了蜜汁煮的薯菜,也是為求達到均衡飲食,很喜歡這裡的菜式配搭有心思!

豬手皮炸得很脆,豬手肉顏色鮮紅,仍然保留肉汁,口感嫩滑,肉質有韌性,很新鮮,咸咸地,越食越香!豬手本來就有咸味,但配蜜汁煮的薯菜一起吃,很能中和咸豬手的味道!

薯菜包括有薯仔粒、翠玉瓜、紅蘿蔔和洋葱,都香煎過,外面有微微焦香,甜甜的,整道菜也不覺得膩呢!本來擔心太大份吃不完,結果是好味到停不到口,吃剩一條骨,哈哈!

總結這次晚餐,是吃得太飽太豐富啦!估不到每道菜式份量都很大,因為前段當happy hour飲野和食小食,令我胃口大開,點多了主菜,如果大家來食的話,真心推薦試試這裡的青口,加一個大大份主菜,兩人分享已經很夠飽!食肉獸今次投降了,真的甜品都吃不下!
2018-02-12
  • Mussels
2018-02-08 387 瀏覽
是次晚餐,飯腳當中會有一個兩歲小朋友,search 餐廳嘅時候,都有考慮到這一點,不單只有冇bb 櫈,定還是有冇兒童menu ,我們決定去「FRITES Belgium on Tap」好大原因係因為佢有一個小朋友玩樂嘅corner ,真真正正嘅老少咸宜嘅餐廳!😅餐廳環境氣氛都好好,係反而地點不太就腳。食物方面,比利時菜當然要試下”淡菜” - mussels 啦 - 這個有點失望,雖然佢有一如傳統用個熱鍋上菜,但味道有點咸,不夠鮮味!而其他大部分嘅食物,感覺有如一間”O”字頭食澳洲菜嘅連鎖餐廳,有點欠了個人特色。

餐廳環境氣氛都好好,係反而地點不太就腳。

食物方面,比利時菜當然要試下”淡菜” - mussels

12月31號我哋book咗呢間餐廳嘅鰂魚涌分店去食任食青口,去到個經理居然同我講話唔夠貨供應青口,要我地點其他食物,仲怪我地book嘅時候冇講明要任食青口,但係其實佢成個廣告都係講緊個主題就係任食青口呀嘛,冇可能要講明先至有得食,雖然個經理表面上嘅態度係好禮貌,但其實根本係推卸責任。好憤怒😡😡非常失望,第一次遇到咁嘅餐廳。所以大家唔好咁老定以為book咗枱又confirm左就有得食,可能book完都係冇得食。
2017-12-31
慶祝紀念
生日
2017-12-08 302 瀏覽
雖然炸魚薯條俾唔到我英式感覺,但今日個聖誕午餐都可有點點兒聖誕味道。沙律上一粒粒脆脆的,原來係焗capers(驢蒂草),焗左冇了平時的重咸味主菜火雞,其實冇什麼特別,個人喜愛紅莓醬同椰菜仔的苦澀味(好多寄宿回憶)🤔🤔🤔扮同原相唔差,當然火鷄卷就必定“鞋“同乾。此終唔可以跟原隻焗相比,重要新鮮切咁好味(大多數人都話火雞鞋,但如果時間焗啱的話,一樣多汁,皮脆。)好一個Early 聖誕午餐。

好一個Early 聖誕午餐。
2017-11-28 751 瀏覽
現在想不起這些燈是甚麽?猶如面具人的眼罩位、也像Orbital的唱片卦套戴的發光罩、定還是純粹是啤酒斟酒位?友人提及,這店的Mussel Pot非常美味,這個那個,但是,首先我不太喜歡吃青口,所以興趣欠奉。麵包Crab Tian,成分好像寫有Celeriac Remoulade,其實應是類似蛋黃醬。內裏好像蟹肉不算太多,但是也算挺香味濃郁,麵包上面放少許。之後用麵包拿去吃Mussle Pot青口砵那些汁,更形美味蝦意大利飯Tiger Prawn and Smoked Salmon Risotto,味道還可,汁醬也不算太過肥膩,不算太多芝士、白汁等等,虎蝦爽彈,香氣濃郁。三文魚Norwegian Salmon Fillet ,質素平平,沒有比目魚那麼具油香,三文魚,煮熟的,好像還是比較乾,一絲絲的撕下,味道普通,汁醬比較油膩。計劃不喝,結果甫坐下便說喝;算吧,其實也是預料之中。不能打敗他們?加入他們。

友人提及,這店的

香氣濃郁。

,三文魚,煮熟的,好像還是比較乾
,一絲絲的撕下,味道普通,汁醬比較油膩。

2017-10-30 285 瀏覽
Had such a great time at Frites Halloween lunch. The food was excellent as always, but what made this memorable was the special attention to fit my large group of 28 in all together - not easy as we they were nearly full when we booked. Love the friendly and easy attitude of all the staff. Here's a restaurant that knows what service really is. My kids loved the Halloween arrangements - but parents too, as the magician and play area kept the kids busy while parents could have their lunch. Special thanks to Ludovic for making sure we're looked after from the first moment of our booking!
2017-10-29
2017-10-17 415 瀏覽
一班同事食飯,例牌去飲茶,但原來無人預先訂枱,幾個同事企曬係路邊苦惱緊時,發現呢間餐廳,雖然成日路經此處,但食飯時總會把它徹底遺忘抱住是但食餐飯嘅心態,感覺會好一點。叫左幾個set lunch share. 前菜的湯同沙律都試左,是日餐湯係蕃茄湯,味道清甜,稠身,幾好。沙律菜新鮮,但少得可憐呢個牛扒好味,燒得剛好,牛味濃,重質感!燒雞乾曾曾,唔滑,中伏白酒藍青口,份量大,可惜味道一般,未達水平芝士意粉,芝士味香濃,意粉有口感,好味!最後跟餐甜點係檸檬蛋糕,唧少少檸檬汁落蛋糕到食,呢個都清新好味!埋單人均約$180。呢個價錢,一試難忘,再試投降

沙律菜新鮮,但少得可憐

呢個牛扒好味,燒得剛好,牛味濃,重質感!

燒雞乾曾曾,唔滑,中伏

白酒藍青口,份量大,可惜味道一般,未達水平

芝士意粉,芝士味香濃,意粉有口感,好味!

埋單人均約$180。呢個價錢,一試難忘,再試投降
2017-10-17 388 瀏覽
上星期五跟朋友共進午餐, 由於想選一個舒適寧靜的地方, 所以我們選了FRITES, 試一試她的菜式。我們點了一客沙律, 一客Frites House Mussels, 以及一客Almighty Chicken。沙律正常, 沒有特別驚喜。Frites House Mussels很好, 通常餐廳會把青口煮得太熟, 令肉質變老, 但這客青口十分嫩滑!Almighty Chicken上滿佈芝士, 經過烤焗後芝士味更香濃, 令雞扒的鮮味更特出!

沙律正常, 沒有特別驚喜。

• Mussels
2017-10-12 1717 瀏覽
為了慶祝老公的生日,想精心選一些未嚐過的菜式在妹妹推介下決定光顧此店!這裡的環境都寬敞,氣氛relaxStarter選了Salmon Tartare三文魚他他混入紅椒碎粒等蔬菜食材,增添咬口三文魚他他夠鮮味,配搭青瓜,感覺清新而不膩醬汁調得恰到好處,擠點檸檬汁,放在蝦餅上吃,口感豐富淡淡鹹香的蝦餅上帶點鮮味非常開胃的一道前菜!!Frites House Mussels,兩個人吃,點了最少份量的1/2kgMussel Pots其實也有很多款,但既然是首次光顧,就先試試House Mussels啊!青口的size算大隻,帶點鹹鮮的味道Mussel Pot的醬汁,是用蕃茄﹑蒜蓉和洋蔥煮成的忌廉汁雖有蒜蓉和洋蔥這類濃味配料,但不會蓋過忌廉的淡香青口盡吸了忌廉汁,吃得多也不覺膩,反覺得令青口更提味另外配上香脆的多士和軟熟的薯條~尤以薯條沾忌廉汁,同樣美味!!Main 是Seafood Linguine海鮮配料有虎蝦﹑蝦仁&青口醬汁與House Mussels的不同,這款扁意粉用的是白酒忌廉汁此醬汁比較香,青口吸了這醬汁,顯出的不是鹹鮮味,而是淡淡的鮮甜扁意粉的質感爽滑而不會糊糊的,掛汁效果挺好!
為了慶祝老公的生日,想精心選一些未嚐過的菜式
在妹妹推介下決定光顧此店!
這裡的環境都寬敞,氣氛relax

Salmon Tartare
Starter選了Salmon Tartare
三文魚他他混入紅椒碎粒等蔬菜食材,增添咬口
三文魚他他夠鮮味,配搭青瓜,感覺清新而不膩
醬汁調得恰到好處,擠點檸檬汁,放在蝦餅上吃,口感豐富
淡淡鹹香的蝦餅上帶點鮮味
非常開胃的一道前菜!!
Frites House Mussels 1/2kg
青口的size算大隻,帶點鹹鮮的味道
雖有蒜蓉和洋蔥這類濃味配料,但不會蓋過忌廉的淡香
青口盡吸了忌廉汁,吃得多也不覺膩,反覺得令青口更提味

Main 是Seafood Linguine
海鮮配料有虎蝦﹑蝦仁&青口
扁意粉的質感爽滑而不會糊糊的,掛汁效果挺好!
750g Roasted Pork Kunckle
最後一道菜是750g  Roasted Pork Kunckle
豬手的份量十足!而且都分切好了,方便食用!
豬手的外皮烤得很脆,肉質卻嫩滑多汁,不粗糙
薯仔和翠玉瓜拌醬汁一併吃也很滋味!
Tropical Mojito
配一杯Tropical  Mojito
菠蘿和熱情果的蜜甜,混入青檸和薄荷的清新
中和這頓飯的膩感
Hoegaarden Draught
老公也點了杯Hoegaarden Draught用來配青口和豬手呢!

每一道菜都各有其特色
即使兩道菜都有青口,但醬汁的不同配搭,令味道也有所不同
值得再光顧啊!!
2017-08-26
Salmon Tartare
Frites House Mussels 1/2kg
750g Roasted Pork Kunckle
2017-10-10 301 瀏覽
常常經過呢度,但多數都係上2樓飲茶. 次次都係過門而不入. 但聽朋友講 Frites 食物大件夾抵食,特別係 set lunch. 咁我地就決定要試下. 今次3個女仔去. 見 set lunch 有 4 款:牛、雞、青口&芝士意粉. 另可揀湯/沙拉. 因為我地唔係 share, 就各自都揀左湯 & 意粉. 湯:蕃茄薯仔忌廉湯個湯好好味,夠曬濃. 蕃茄味夠但又唔太酸. 不過....好大碗呀! 我地3個飲完個湯已經飽左8成. 飲完湯就到芝士意粉. 嘩真係好足料既全芝士意粉. 我本人好愛芝士,而呢個係煮得好味既,夠曬香濃而意粉軟硬又剛剛好,但飲完咁濃既薯仔湯,真係頂唔順呢個超濃芝士囉. 而份量又好多....最後只食左3成就要放棄. 好浪費!最後就係甜品:Lemon cheese cake又係芝士. 雖然有檸檬酸味平衡返少少,但之前2度菜已經漏爆左我. 對住呢個 lemon cheese cake 都仲係覺得好漏. 但都迫自己食左一半. 埋單時,waiter 有問我地食物是否有問題?因見我地食得太少. 因食物唔差,我地只答份量太多就算. 整體來講食物係有水準的,但 match 得唔好,攪到漏爆

湯:蕃茄薯仔忌廉湯

最後就係甜品:Lemon cheese cake

整體來講食物係有水準的,但 match 得唔好,攪到漏爆左,唔多想食. 下次揀返肉類/海鮮應該會好好多.