2019-02-01 590 瀏覽
一入去已經覺得環境好靚,感覺有d古典英式風格坐低後,睇左一陣餐牌,好多嘢都想試,結果唔知點揀好,就叫左二人set dinner香芒蟹肉田園沙律:黑醋汁,蟹肉,芒果,沙律菜份量比例䀫到好處,有蟹香得黎又有清新嘅感覺嚟度嘅黑松露野菌忌廉湯都幾出名,菇味勁濃勁香呀,非常足料,仲咬到一粒粒嘅磨菇茸我仲特登將送嘅餐前小食-香草多士留來伴湯食,更添味道烤特級新西蘭肉眼配紅酒燒汁,我哋揀左五成熟,肉質鮮嫩,再配合個紅酒燒汁,更美味,個汁既紅酒酒精好似未完全蒸發,所以酒香更強香草大蝦忌廉汁意大利粉,彈牙甜品係 Marble cheese cake,而且故名思義佢外表有點似雲石花紋,此cake texture 有點似NewYork Cheese cake,,又係硬硬地,這質感證明非常足料,有大量芝士,所以芝士味勁濃不過好似無得散叫,只跟餐最後由一杯香濃即磨咖啡結束這完美嘅一餐餐牌寫用100%非洲咖啡豆
一入去已經覺得環境好靚,感覺有d古典英式風格

香芒蟹肉田園沙律

我仲特登將送嘅餐前小食-香草多士留來伴湯食,更添味道

烤特級新西蘭肉眼配紅酒燒汁

香草大蝦忌廉汁意大利粉,彈牙
香草大蝦忌廉汁意大利粉

不過好似無得散叫,只跟餐

Marble  cheese  cake

最後由一杯香濃即磨咖啡結束這完美嘅一餐
餐牌寫用100%非洲咖啡豆

香草大蝦忌廉汁意大利粉
Marble  cheese  cake
2019-01-30 164 瀏覽
🥩有情調嘅西餐廳🥂~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🥣黑松露野菌忌廉湯($68)稀度適中,都幾creamy, 黑松露味算重,野菌粒唔算多。🦞龍蝦湯($68)龍蝦數量都有幾多,比較稀身。🦞🍝紫蘇茄蓉天使麵配龍蝦($208)蕃茄汁酸得好開胃,天使麵多到幾乎食唔哂,粗幼適中,龍蝦唔算好有肉,勝在新鮮。🥩烤西班牙特級黑豬扒($238)豬扒好重炭味,份量剛好。~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🥩有情調嘅西餐廳🥂
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🥣黑松露野菌忌廉湯($68)
稀度適中,都幾creamy, 黑松露味算重,野菌粒唔算多。
🦞龍蝦湯($68)
龍蝦數量都有幾多,比較稀身。
🦞🍝紫蘇茄蓉天使麵配龍蝦($208)
🥩烤西班牙特級黑豬扒($238)
豬扒好重炭味,份量剛好。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
2019-01-22 248 瀏覽
話咁快又到blue Monday, 友人帶我去食好西!係佢公司附近有間幾好食既餐廳,一入到去餐廳裝修好時尚既感覺,有閃耀既燈飾佈置!真係食fine dinner既好地方!店員安排左卡位比我地坐,好窩心咁倒左杯暖水比我地!我地睇完menu就決定叫左個2人dinner set! 等左一陣店員就送上蒜香麵包配牛油🥯同黑松露野菌忌廉湯,個蒜香麵包🥯好香口,點埋個湯更加滋味,黑松露配野菌香味濃郁,奶味唔太重但仍然很香滑!😋😋 之後到香芒蟹肉田園沙律🥗,很清新既感覺,沙律菜新鮮爽脆,加上香甜既芒果🥭肉同蟹肉更加鮮味!主菜有Grilled New Zealand rib eye medium, 烤既肉質比較唸,5成熟度剛剛好,不太生又不太熟!點埋芥辣,ketchup 同紅酒燒汁更match! 而個香草大蝦🍤忌廉汁扁意粉擺盤好靚!大蝦好實肉,蝦🦐味鮮甜!可惜大蝦不是太大隻,如果有2隻更好,忌廉汁扁意粉香味道岩岩好!最後上埋個甜品:chocolate brownie;好醇厚既朱古力味,很鬆軟!叫埋2杯餐茶:熱檸水/茶幫助消化一下!👍😋
黑松露野菌忌廉湯
Grilled  new  zealand  rib  eye
Chocolate  brownie
2019-01-21
Chocolate  brownie
2019-01-21 168 瀏覽
今晚有人帶我黎呢度食西餐。位於尖咀內街嘅一樓。餐廳主打英式西餐,當然唔少得有酒類飲品供應。未點餐已經送上兩件香草多士,脆卜卜。干邑龍蝦湯 龍蝦湯底超濃郁,龍蝦殻同龍蝦膏嘅精華都係晒入面,龍蝦肉有兩粒。Bloody MaryPepper調味比較重手,vodka味飲落酒味都夠濃。扇貝紅花扁意粉 扇貝有兩大粒!扁意粉偏幼身,火喉剛好,口感非常煙韌。忌廉調味幾creamy!羊鞍扒 (7成熟)配菜有瓜同薯蓉,仲食到粒粒薯仔口感。淋上紅酒汁嘅一刻。切開羊肉超粉嫩,食落軟稔。肉味重,羊羶味唔會太勁。法式焦糖燉蛋 連餐廳店名嘅擺盤幾精緻。薄薄一層脆焦糖,蛋都幾順滑,不錯。
今晚有人帶我黎呢度食西餐。

位於尖咀內街嘅一樓。

餐廳主打英式西餐,當然唔少得有酒類飲品供應。

未點餐已經送上兩件香草多士,脆卜卜。

干邑龍蝦湯

Bloody Mary
Pepper調味比較重手,vodka味飲落酒味都夠濃。

扇貝紅花扁意粉
扇貝有兩大粒!

扁意粉偏幼身,火喉剛好,口感非常煙韌。
忌廉調味幾creamy!

羊鞍扒 (7成熟)
配菜有瓜同薯蓉,仲食到粒粒薯仔口感。

淋上紅酒汁嘅一刻。

切開羊肉超粉嫩,食落軟稔。肉味重,羊羶味唔會太勁。

法式焦糖燉蛋
連餐廳店名嘅擺盤幾精緻。

薄薄一層脆焦糖,蛋都幾順滑,不錯。
2019-01-16
  • 干邑龍蝦湯
2019-01-17 157 瀏覽
鍾意發掘新餐廳ge我又出動啦呢間係尖沙咀樓上 都好近地鐵站我好鍾意早d過黎攞位 因為可以俾我坐窗邊 望住出面個景食飯好chill樓底好高 裝修好grand 好靚野食選擇都幾多 有setdin 有散叫 我地就叫左個炸魚加個西冷牛扒野飲方面有唔少英式手工啤 一眾酒佬可以試下我地唔飲酒就冇試下 反而朋友叫左杯菠蘿汁餐包都幾好食 熱辣辣脆卜卜炸魚伴碟有薯條同沙律份量好多 魚肉好新鮮好juicy 炸粉好薄 薯條唔油 我忍唔住食左一大半西冷牛扒叫左5成熟 好好食 唔um 又juicy 好高質飯後忍唔住叫左個心太軟另一高質之選 即叫即整 一切開流晒出黎 加上雪糕 一凍一熱 perfect菠蘿汁新鮮好味道
鍾意發掘新餐廳ge我又出動啦

飯後忍唔住叫左個心太軟

菠蘿汁
新鮮好味道
2019-01-15 148 瀏覽
成日都會去尖沙咀食飯不過好少去去金馬倫道嗰邊今日經過見到有西餐食所以上去試吓個裝修都幾靚同幾高尚同埋餐廳都幾安靜幾適合情侶嚟食叫咗個二人餐嚟試吓先來麵包熱辣辣香噴噴個麵包幾軟熟之後就上沙律個沙律都幾大份再嚟就係黑松露蘑菇湯超香同埋勁多黑松露同埋個蘑菇湯密度好高主菜嚟啦西冷牛扒五成熟牛扒好香再嚟大蝦菠菜意粉大蝦新鮮爽脆意粉多汁香濃份量十分充足再嚟就係甜品係cheese cake賣相好精緻呢度個地方幾適合情侶嚟食慶祝飯夠靜又有氣氛
成日都會去尖沙咀食飯

呢度個地方幾適合情侶嚟食慶祝飯
夠靜又有氣氛
2019-01-10
2019-01-10 232 瀏覽
今日來到尖沙咀晚飯,網上見到呢間都幾多人推薦,所以特意來吃的~門口已見到佢地有set menu,$688 (2位)2人套餐包括有沙律,湯,肉眼,意粉,甜品同咖啡茶~也有散點的menu,但本人覺得set menu較為化算而且也不用用腦去想,就乾脆來個2人餐吧餐廳不算很大,內裏的報置帶點古典又帶點時尚,有數條魚在牆上飄浮,時尚又特別,餐廳的吊燈是水晶燈,燈光暗暗地,帶點浪漫神秘的感覺~ 一坐低就2話不說,來過2人餐吧落完order後,就上了一份餐包餐包非常軟身,平時不怎麼吃包的我都忍唔住食左一塊,e...又幾好味wor吃完餐包後,就到香芒蟹肉田園沙律Mango & Crab Meat Garden Salad色彩繽紛,賣相都唔錯芒果好甜,蟹肉都好鮮甜,加埋d沙律醋食非常開胃黑松露野菌忌廉湯Black Truffle Wild Mushroom Cream Soup這個好香松露味呀,啖啖野菌蓉,好飲烤特級新西蘭肉眼配紅酒燒汁Grilled New Zealand Rib Eye這個order了6成熟肉眼非常滑,肉質好juice,一d都唔乾,又不會有血水煎得恰到好處香草大蝦忌廉汁扁意粉Pan

門口已見到佢地有set menu,$688 (2位)
2人套餐包括有沙律,湯,肉眼,意粉,甜品同咖啡茶~

餐廳不算很大,
內裏的報置帶點古典又帶點時尚,
有數條魚在牆上飄浮,時尚又特別,
餐廳的吊燈是水晶燈,燈光暗暗地,
帶點浪漫神秘的感覺~

一坐低就2話不說,來過2人餐吧

落完order後,就上了一份餐包

吃完餐包後,就到香芒蟹肉田園沙律
色彩繽紛,賣相都唔錯
芒果好甜,蟹肉都好鮮甜,加埋d沙律醋食
非常開胃

黑松露野菌忌廉湯
這個好香松露味呀,啖啖野菌蓉,好飲

Grilled New Zealand Rib Eye

這個order了6成熟

肉眼非常滑,肉質好juice,
一d都唔乾,又不會有血水
煎得恰到好處

香草大蝦忌廉汁扁意粉
Pan Fried King Prawn w/Lingine
呢個食到好香菜汁味,
好似波菜汁既味道,帶點cream味
又不會太漏,意粉柔韌到都不錯,非常有口感

大蝦也很彈牙
可惜只得一隻,
如2人餐可以有2隻大蝦就perfect嗱

開心既時間過得特別快,又到甜品時間了
是日甜品係雲石蛋糕
Marble Cheese cake

這個不太甜又不會太大件,
也不會太硬身
食到香濃芝士味

餐茶叫左甘菊茶
Chamomile Tea

員工態度有善,食物有質素
冇令我失望,性價比高
愉快的晚餐~

2019-01-08 174 瀏覽
男友幫我慶祝搵到份新工所以約左呢間西餐廳😀 兩個人畀咗張二人枱卡位,有一張櫈係坐到兩個人既梳化位,好闊落😁我哋叫咗12安士特級安格斯西冷, 紫蘇茄蓉天使麵配龍蝦, 香草焗薯仔, 心太軟蛋糕配雪糕😋叫完嘢店員就上咗個香草包, 暖暖地脆脆地,搽埋牛油仲香😆西冷叫咗七成熟,覺得真係煮到啱啱七成唔會過熟,裡面紅紅地,好juicy,唔駛點汁都夠味😁薯蓉有少少奶味幾creamy,幾滑口😍配菜既瓜煮得幾淋,車厘茄幾甜唔會太生太硬 (因為本身唔中意食生蕃茄🙈) 不錯不錯😋天使麵既份量以西餐嚟講算好多,平時嗰啲每人食兩啖就冇🙈 今次每人可以“不”到兩轉😂味道適中,麵質唔會過硬過淋,龍蝦多肉,幾鮮味😀心太軟蛋糕配雪糕嘅雪糕無得揀味道,今晚係規定咗朱古力味, 個雪糕都幾香濃嘅朱古力味👍 個蛋糕係一開始叫定,店員見我地食得7788就預時間上甜品😁😁 蛋糕暖暖地,裡面好流心, 食埋甜品成件事好圓滿😚店員服務好好,環境浪漫舒適,推薦!😃
男友幫我慶祝搵到份新工所以約左呢間西餐廳😀
香草麵包

叫完嘢店員就上咗個香草包, 暖暖地脆脆地,搽埋牛油仲香😆

西冷牛扒

薯蓉有少少奶味幾creamy,幾滑口😍

味道適中,麵質唔會過硬過淋,龍蝦多肉,幾鮮味😀
心太軟蛋糕配雪糕

店員服務好好,環境浪漫舒適,推薦!😃
2019-01-08
香草麵包
心太軟蛋糕配雪糕
  • 特級安格斯西冷牛扒
  • 波士頓龍蝦紫蘇茄蓉意大利粉
2019-01-07 2811 瀏覽
間唔中都會經過金馬倫道,見到這間店名大大的掛在這個大厦上,覺得很有氣派,一直想去,没想到朋友剛好也預約了這家吃晚餐,真巧!高級餐廳格局很cozy,喜歡它多鏡的設計,樓底非常高,空間感十足,燈光柔和,音樂都好relax,很適合情侶約會或進行任何慶祝活動。Main course 加$100有亞拉斯加蟹腳 or $80 半隻lobster。Main course/ seafood platter + $68可以 top up 有湯、沙律和咖啡/茶。香草麵包牛油英式蘋果酒炸蝦($88),炸蝦有4隻,炸衣皮很酥,蝦子蠻大隻的,肉質爽口又彈牙,配沙律和薯條,非常唔錯的bar food。法國春雞配蜜糖芥末籽醬($208)served with roasted vegetables,要等25mins,可以先order。小小的春雞肉也有不少,烤得很香,連雞胸肉都很滑嫩。Gravy 係另一highlight,加了酒,少少甜味,味道好特別,very nice。烤特級安格斯肉眼牛扒12oz ($318),超大塊ribeye,烤到5成熟,肉味香濃,肉質鮮嫩,好juicy,有quality的扒加少少黑胡椒和鹽調味

香草麵包牛油

烤特級安格斯肉眼牛扒12oz ($318),超大塊ribeye,烤到5成熟,肉味香濃,肉質鮮嫩,好juicy,有quality的扒加少少黑胡椒和鹽調味已經好夠,不用加gravy食,稍為薄了點,prefer 厚切。

烤蔬菜色彩豐富,有車厘茄、zucchini 、蒜頭、mash potato,好吃!
  • 法國春雞
  • 烤特級安格斯肉眼牛扒
  • 英式蘋果酒炸蝦
2019-01-03 1812 瀏覽
聖誕節臨近, 周圍都已經充滿住聖誕氣氛, 係時間要同朋友聚聚, 一齊迎接佳節今日揀左間位處尖沙咀鬧市既優雅英式餐廳......未上餐廳已經見到大大既餐廳名喇, 非常易搵!!餐廳環境感覺特別, 而且舒服優雅設計以英式為主, 不論餐桌椅子, 或是四周裝飾都是行英倫風!店員有禮, 熱情招待~~餐牌既選擇比較集中, 有選擇困難症既唔洗擔心丫!唔想諗既話仲有套餐選擇呢~散叫就有soup, appetizer, seafood, main course, pasta, side dish and dessert....坐低冇耐店員就充遞上餐包喇...脆脆的加埋牛油食好香喔~英式蘋果酒炸蝦 $88賣相金黃色好吸引!!炸蝦大大隻爽口彈牙, 炸粉適中, 唔會好厚...薯條粗得黎短短的, 口感豐富!烤特級安格斯西冷牛排 10安士 $280牛排比想像中大塊喔~叫左5成熟, 生熟度岩岩好!好Juicy喔, 而且肉質幼嫩, 巧正丫!!金黃色既外表, 非常吸引~香煎珍寶虎蝦配黑松露意大利飯 $188珍寶虎蝦, 好珍貴喔, 得一隻咋, 要好好享受呢虎蝦好好味喎, 煎得夠香夠入味!黑松露意大利飯軟硬度適中, 份量亦好

今日揀左間位處尖沙咀鬧市既優雅英式餐廳......
未上餐廳已經見到大大既餐廳名喇, 非常易搵!!
餐廳環境感覺特別, 而且舒服優雅

店員有禮, 熱情招待~~

餐牌既選擇比較集中, 有選擇困難症既唔洗擔心丫!
唔想諗既話仲有套餐選擇呢~

坐低冇耐店員就充遞上餐包喇...
脆脆的加埋牛油食好香喔~
英式蘋果酒炸蝦 $88
賣相金黃色好吸引!!

炸蝦大大隻爽口彈牙, 炸粉適中, 唔會好厚...
薯條粗得黎短短的, 口感豐富!
烤特級安格斯西冷牛排 10安士 $280
牛排比想像中大塊喔~
叫左5成熟, 生熟度岩岩好!
好Juicy喔, 而且肉質幼嫩, 巧正丫!!

金黃色既外表, 非常吸引~
香煎珍寶虎蝦配黑松露意大利飯 $188
珍寶虎蝦, 好珍貴喔, 得一隻咋, 要好好享受呢
虎蝦好好味喎, 煎得夠香夠入味!

黑松露意大利飯軟硬度適中, 份量亦好足夠!
朱古力心太軟蛋糕伴雪糕

來個飯後甜品先.....
賣相+伴碟都巧靚丫!
流心朱古力, 味道唔會太甜
朱古力蛋糕軟綿綿呢...

係間環境舒適, 設計特別既餐廳享受左餐豐富既晚餐, 不亦樂乎!!
  • 烤特級安格斯西冷牛排
2018-12-27 194 瀏覽
平時和女友吃茶餐廳多,這晚決定跟她一齊食好啲😋尖沙咀的Gastrobox the Cameron裝修很高雅,座位不算太多,感覺寧靜舒適,撐臺腳一流!餐廳供應的免費餐牛油麵包份量不會太多,由於上菜速度較慢,所以適合先用來填填肚。英式蘋果酒炸蝦的配菜—薯條十分香脆,炸蝦亦很大隻,配合茄汁和白色的酸忌廉醬好好味。番茄水牛芝士煙三文魚蟹肉沙律用上新鮮蔬菜,配合清新而帶點鮮甜味的蟹肉味道,再加上水牛芝士的香味,不錯不錯。白菌焗田螺。大大隻螺肉配合白蘑菇和薯蓉,淡香的白蘑菇和薯蓉的味道恰好襯托著螺肉嘅味道,非常好味。千島龍蝦湯的龍蝦味道非常濃郁美味,感覺像是全隻龍蝦磨成粉融化到湯中一樣,哈哈。烤特級安格斯西冷牛扒 (十安士),兩面均燒得很焦香,肉質非常濃郁。唯一美中不足就是我們點了七成熟,上到來差不多九成熟,下次都是點五成熟好了,肉質應該更鮮嫩美味。香煎鵝肝意大利飯中加入了菌類,味道調得很香,再加上入口即溶的鵝肝,兩者的香味會在口中停留,齒頰留香,簡直一絕!大黃蘋果金寶稍微略甜,但焗得很酥脆,裡面真的有一粒粒的蘋果肉。而一向喜歡吃朱古力心太軟的我,也覺得這家的心太軟味道一流!不太甜的朱古力,配上薄
平時和女友吃茶餐廳多,這晚決定跟她一齊食好啲😋

白菌焗田螺。

而一向喜歡吃朱古力心太軟的我,也覺得這家的心太軟味道一流!不太甜的朱古力,配上薄荷朱古力雪糕,真的很搭配!😋😋成為了整餐的完美句號!
位於尖沙咀的Gastrobox the Cameron非常有格調,感覺很適合情侶來用餐。裡面的裝潢也很高級,本來還害怕在這裡用餐一定很貴,殊不知性價比還不錯的說!先來一客餐包!餐包有濃郁的香草味,而且等到我拍完照後還是暖暖的,塗上牛油後非常香!登登登凳!這是英式蘋果酒炸蝦,蘋果味不算太濃,炸蝦表皮很酥脆,裡面的蝦肉很大隻很軟嫩,反差的口感真的不錯吃~這是干邑龍蝦湯,龍蝦味很濃郁,而且湯裡真的有小龍蝦啊!白菌焗田螺超大隻!連平常不太好田螺的男友都大讚好味道。蕃茄水牛芝士煙三文魚蟹肉沙律一定要點!水牛芝士超大顆,三文魚很新鮮,重點是蟹肉的肉味真的很濃郁,超好味!這碟香煎鵝肝意大利飯一上桌大家都嘩然,很難相信會有這麼一大片鵝肝,而且在意大飯裡面也有些切碎了的鵝肝粒,讓每一口飯都保留著鵝肝的香氣。因為已經點了很多餐點,所以在選烤特級安格斯西冷牛扒時,我們只挑了10安士的份量。還好只點了10安士,因為其他菜式的份量實在太多了,所以我說性價比高啊(笑)甜品的部份,我們選了大黃蘋果金寶,甜度稍甜,但配合雪糕吃就剛剛好,而酸酸甜甜的味道也正好用來中和一下剛才吃到飽的感覺。男友看到心太軟超高興,還大讚流

先來一客餐包!

這是干邑龍蝦湯,龍蝦味很濃郁,而且湯裡真的有小龍蝦啊!

白菌焗田螺超大隻!連平常不太好田螺的男友都大讚好味道。

男友看到心太軟超高興,還大讚流心的部份(心太軟正常就應該要流心好不好?)不過值得一讚的是心太軟不會太膩,朱古力不會太甜,順帶一提,兩個甜品的雪糕都是薄荷朱古力雪糕,而且裡面還有朱古力粒!超好吃的!

雖然吃了千多元,但人均消費也不過$400,能夠吃到這種級數的美食,我們也覺得很值得呢~
2018-12-15 1980 瀏覽
突然,得知他將辭去安穩的生活,上深圳,闖一番事業。年近五十,重新出發,不易也。 這夜,去了金馬倫道高貴華麗的英式酒館Gastrobox,為他餞別。餐廳裝潢以墨綠色為主調,樓底甚高,配上華麗的吊燈,以及牆壁上掛滿了鏡子,大大增加了內在的空間感。但願,他的前程,如餐廳樓梯般高聳,如鏡子般深不見底,如魚般一跳而起身價百倍。 晚市,除了散點外,還有二人晚餐 $688可供選擇。我們不用多想,要了後者,包沙律、湯、主菜、甜品及茶/咖啡。 透明水杯,刻有精緻的圖案,教人愛不釋手﹗當坊間不少中高檔次的餐廳,不再向客人提供免費水時,這杯水,顯得更美了﹗😙 適時,侍應送上一籃子香噴噴的麵包籃。 自家製的香草包呈微熱,入口鬆軟,帶香草的芳香。喜歡的話,可塗些牛油伴吃,或放入野菌湯中同吃。 打頭陣的,是集鮮爽甜於一口的香芒蟹肉田園沙律。 沙律內,除了沙律菜、青瓜和車厘茄外,當然少不了蟹肉和芒果,用料足又新鮮,混入適量酸香開胃的黑醋汁,教人食慾大振﹗ 黑松露野菌忌廉湯 也是水準之作,香滑的忌廉湯,拌入數款打碎而成的野菌粒,面層再加上才許忌廉和香草等,吃起來富黑松露獨有香氣外,也帶著濃濃的野菌幽香,每口

適時,侍應送上一籃子香噴噴的麵包籃。

黑松露野菌忌廉湯 也是水準之作,香滑的忌廉湯,拌入數款打碎而成的野菌粒,面層再加上才許忌廉和香草等,吃起來富黑松露獨有香氣外,也帶著濃濃的野菌幽香,每口都能吃到粒粒野菌碎,甚是滿足。
香草大蝦忌廉汁扁意粉 ,扁意粉煮得十分入味,除了忌廉汁,還有菌片,入口爽彈香滑富菌香,配以濃稠的奶油香,整個十分creamy。扁意粉面層,放有一隻煎得外層焦香,內裏鮮爽彈牙的大蝦。
無肉不歡的他,要了七成熟的烤特級新西蘭肉眼配紅酒燒汁 。這份牛扒配上露筍和小椰菜等,還有香滑薯蓉,賣相竹分討好。
是日甜品,是玉桂甘筍核桃提子蛋糕 。素來,不喜歡玉桂那股濃烈霸道的味兒。幸而,在甘筍、核桃和提子的襯托下,蛋糕味道豐富多變,且富咬口與嚼勁。
最後,來一杯凍檸茶,為飲局劃下一個完美的句號。
2018-12-08
2018-12-15 187 瀏覽
星期五晚要食好d,專門book左枱同男朋友撐枱腳。餐廳裝修不錯的,樓底仲相當高,坐得舒服,心情都好d。加68蚊可以有set,配有田園沙律,是日餐湯,同埋餐茶,真系好抵。寫左野之後,侍應就端左面包籃,脆脆的餐包味道不錯。黑醋沙律汁酸酸地十分開胃,沙律菜好新鮮。是日餐湯系我最鐘意的黑松露野菌湯,黑松露味道濃郁,仲有野菌碎,好好味。香煎珍寶虎蝦配黑松露意大利飯,虎蝦肉質鮮甜,肉好厚實,而黑松露飯都好吸引。英式萍果酒炸魚,炸魚好juice,配有薯條,香脆好邪惡!紫蘇蒜蓉天使麵配龍蝦,龍蝦肉系切成細粒,與蒜蓉爆香左之後,配上天使麵,再將龍蝦頭做裝飾,賣相不錯,味道也很好。

星期五晚要食好d,專門book左枱同男朋友撐枱腳。

餐廳裝修不錯的,樓底仲相當高,坐得舒服,心情都好d。

寫左野之後,侍應就端左面包籃,脆脆的餐包味道不錯。

黑醋沙律汁酸酸地十分開胃,沙律菜好新鮮。

英式萍果酒炸魚,炸魚好juice,配有薯條,香脆好邪惡!

2018-12-14
  • 黑松露野菌忌廉湯
  • 波士頓龍蝦紫蘇茄蓉意大利粉
  • 英式萍果酒炸魚
2018-12-14 1381 瀏覽
金馬倫道The Cameron上面有間西餐廳,Gastrobox the Cameron,樓底高,位置方便,最重要係食物質素高。華麗吊燈酒吧一角menu 上有幾多選擇,亦有2人餐,不過我地想自己話事,所以散叫。先來一個salad - Caesar salad ($78/ small)加煙三文魚(+$35)感覺好新鮮好足料,沙律菜好fresh。煙三文魚都有好幾片。Lobster bisque ($68)味道好濃厚,好有龍蝦味,又唔會太creamy!贈送嘅麵包籃好香脆,伴龍蝦湯食更滋味。Spaghetti bolognese ($135)越基本嘅食材越能食得出廚師嘅真功夫,呢味肉醬意粉夠彈牙,肉醬汁好香,調味剛剛好。Grilled Spain Kurobuta Pork ($238)值得一提係呢度上菜次序好好,會事先同你講好,然後由沙律、餐湯到主菜,亦唔會一次過上太多,安排非常好。西班牙豬扒,餐廳建議9成熟,我絕對接受到,肉味濃,伴碟薯蓉都好滑。加多一個side: roasted baby potatoes with herbs ($46)Baby potatoes 好嫩,外皮烤得脆,連皮

華麗吊燈

酒吧一角

加煙三文魚(+$35)

感覺好新鮮好足料,沙律菜好fresh。煙三文魚都有好幾片。

Lobster bisque ($68)

味道好濃厚,好有龍蝦味,又唔會太creamy!

贈送嘅麵包籃好香脆,伴龍蝦湯食更滋味。

Spaghetti bolognese ($135)

Baby potatoes 好嫩,外皮烤得脆,連皮食都好味。

甜品係Creme Burlee ($52)

果然夠creamy,面頭再燒脆d更好。

• 煙三文魚凱撒沙律
  • 法式焦糖燉蛋