2023-05-23 53 瀏覽
話說睇完Soko和泉素行介紹,知道呢間Gin Katsu食吉列和牛,見佢食得咁滋味,於是等到今日去試下,鋪在中環,我上環站A2行過去,都好快去到。12點幾去到,九記未開門出面都排晒長龍,再行前少少,Gin Katsu係冇人等位,好似得一枱客,咁正常嘅,打工仔放飯冇理由去食三百幾蚊吉列牛定食我入去坐低,店員問我要熱茶定凍茶,我話要凍,出面好熱。睇睇menu我好快叫左吉列A5和牛定食$380。要5成熟。見住師傅切牛肉,係咁拮啲牛令佢鬆化,到上枱其實都好快,10分鐘左右。我食啖飯先嘅,應該日本米,我唔知咩米,幾好,煮得幾好,吉列牛,食得出係靚牛,油香好重,牛味好濃。個汁冇咩特別,醃蘿蔔都正常。個湯有好多牛肉,幾好飲。食完俾錢,連加一,$418,唔係好驚喜,正常吉列定食,呢個我諗都招牌菜了,暫時唔會再去住

2023-05-23
5 分鐘 (堂食)
2023-05-20 61 瀏覽
中環有間專食日式吉列和牛,餐廳裝修簡潔感覺都幾舒服,有梳化位/bar枱位,我地安排坐bar枱,可以睇住師父將啲新鮮材料即場整,有種食廚師發辦嘅感覺🥳雜錦吉列定食 $368炸A4和牛, 外表金黃香脆可口, 內裡仍然保留和牛質感同和牛味生菜絲爽口新鮮, 蘿蔔配菜有小啲柚子味, 甜甜哋幾開胃仲有牛尾湯, 清清甜甜幾ok的😊吉列日本和牛三文治 $180師傅等我地影咗相,再將三文治切細細件😆鬆軟麵包一口咬落有啲肉汁流出,和牛油脂好香,牛味濃郁。黑豚漢堡吉列 $68我覺得這個漢堡扒肉味最香, 有肉汁!脆醬唔會好厚,細細啖慢慢食夠滋味😋海白虎蝦吉列 $68見到師傅整嗰時候已經流晒口水,夠大大隻厚肉🤤帆立貝吉列 $68帆立貝鮮味彈牙,同埋size都幾大粒

雜錦吉列定食 $368
生菜絲爽口新鮮, 蘿蔔配菜有小啲柚子味, 甜甜哋幾開胃
仲有牛尾湯, 清清甜甜幾ok的😊

吉列日本和牛三文治 $180

黑豚漢堡吉列 $68

海白虎蝦吉列 $68
見到師傅整嗰時候已經流晒口水,夠大大隻厚肉🤤

帆立貝吉列 $68
帆立貝鮮味彈牙,同埋size都幾大粒

今日下午嚟到位於中上環嘅日本餐廳,餐廳專食吉列炸物。環境唔錯~我就坐咗係吧枱,可以睇住師傅烹調。睇住師傅拎咁大條牛肉岀嚟都覺得好震撼😍Menu有多款定食供應,仲有單點炸物、甜品及飲品。上菜時店員會細心講解唔同嘅醬汁,有牛扒汁、沙律醬、芝麻同七味粉。吉列日本A4和牛定食($380)- 日本A4和牛係一定要嗌,一嗌落去非常鬆脆,牛肉嫩滑多汁,一啲韌感都無,仲有啲入口即溶感。個牛仲要炸得一啲都唔過火,更加唔會覺得油膩。真係非常高質!漬物係醃蘿蔔,仲加咗啲柚子,味道酸酸甜甜的,格外清香。沙律同白飯係任添的,不過食一round都覺得飽了。餐湯竟然不是味噌湯,而係牛尾湯!仲要係好真材實料,食到煮到軟腍嘅牛物同埋入味嘅蘿蔔。另外單點了個吉列海白虎蝦($68)- 有我手掌咁大條~點上他他醬味道好爽。海白虎蝦肉質鮮甜,口感彈牙。

睇住師傅拎咁大條牛肉岀嚟都覺得好震撼😍

Menu有多款定食供應,仲有單點炸物、甜品及飲品。

漬物係醃蘿蔔,仲加咗啲柚子,味道酸酸甜甜的,格外清香。

沙律同白飯係任添的,不過食一round都覺得飽了。

其實本人平時不喜歡食吉列,但朋友話有fd位於中環歌賦街呢間食過好味,所以決定一試!吉列雜錦定食$368 (包漬物、特製牛尾湯、飯)柚子羅白幾fresh,牛尾湯一打開蓋香氣已非常濃郁~海白虎蝦1件/帆立貝1件/ 日本A4 和牛4塊日本獅子唐2件 像小米椒果種酥脆薄薄炸衣、席前即場炸起,點會唔好食特別a4和牛juicy又香牛味另加點了一份吉列海白虎蝦及吉列帆立貝 各$68 吉列日本黑豚漢堡 $68彈牙juicy,洋蔥香氣都好足吉列日本和牛三文治坐係吧台睇師傅即席料理,係正嘅吉列和牛配芥末牛肉醬汁 $180 店員更主動幫忙切半方便拎住食!麵包口感好鬆軟,吉列和牛生熟度恰到好處軟稔有牛味亦唔太肥三多利啤酒 $68美中不足是支裝,如有生啤就100分

吉列雜錦定食
(包漬物、特製牛尾湯、飯)
柚子羅白幾fresh,牛尾湯一打開蓋香氣
已非常濃郁~

海白虎蝦1件/帆立貝1件/ 日本A4 和牛4塊
日本獅子唐2件 像小米椒果種
酥脆薄薄炸衣、席前即場炸起,點會唔好食
特別a4和牛juicy又香牛味

另加點了一份吉列海白虎蝦
及吉列帆立貝 各$68

吉列日本黑豚漢堡 $68
彈牙juicy,洋蔥香氣都好足

吉列日本和牛三文治
坐係吧台睇師傅即席料理,係正嘅

吉列和牛配芥末牛肉醬汁

店員更主動幫忙切半方便拎住食!

麵包口感好鬆軟,吉列和牛生熟度恰到好處
軟稔有牛味亦唔太肥

三多利啤酒 $68
美中不足是支裝,如有生啤就100分

2023-05-16
  • 吉列日本和牛三文治
  • 吉列帆立貝
年頭才開業的新店門面頗為簡約美觀,特別是招牌仿似一個繩結引人入勝,進去後就見約十個吧檯位置和數個卡位,黑色雲石桌加上和風木系裝修,帶有神秘感,猶如炸衣下包裹著什麼內容物一樣令人好奇打開餐牌就看到琳琅滿目的吉列炸物,定食類有和牛、黑豚、海鮮和滑蛋當飯等,另外可以單點,在定食之上變得更豐富,酒品類除了常見的三得利還有來自大阪箕面的數款手工啤酒,箕面以瀑布著名,山水自然培育出好酒吉列日本黑豚肉眼定食 | $228 | 7.5/10埋位時咁啱見到師傅切緊,即刻入坑叫咗,因為麵衣幾酥脆,入面仲有小小粉嫩,值得一讚呢度服務貼心,會問客人想食肥d定瘦d,我地叫咗偏瘦既黑豚肉,食落都唔會柴,肉質鬆軟帶住淡淡肉香幾鍾意定食既配菜,椰菜絲係最佳拍檔,因為可以有爽脆清新口感,解膩一流,旁邊漬物係大根柚子漬,聞落幾香,口感清爽,湯品唔係普通味噌湯,而係牛尾湯係熬足6個鐘,飲落唔多油幾順喉,米就用咗絹光米,米粒晶瑩唔會過黏吉列日本和牛三文治 | $180 | 8/10食得吉列和牛當然唔可以錯過招牌菜和牛三文治啦,幾鍾意呢間用鬆軟麵包加上小小特製牛排汁,可以提升鮮味同解膩,入口脆香既和牛同方包相得益彰

吉列日本黑豚肉眼定食 | $228 | 7.5/10

吉列日本和牛三文治 | $180 | 8/10
2023-05-13
5 分鐘 (堂食)
2023-05-15 32 瀏覽
在微風細雨下走在中環歌賦街上,各式外語此起彼落,證明遊客終於都回來了,除了兩家遊客名店九記和勝香園,其他餐廳都有不少客人,今天過來就是要吃座銀的姐妹店GIN KATSU,主打吉列和牛在席前位置可以看著師傅由切肉、錘鬆、調味、上炸漿、油炸、切件到擺盤都盡收眼底,kitchen to table不需10秒,對油炸類食物至為重要,保留最新鮮口感和味道吉列雜錦定食 | $368 雜錦定食最抵食,有A4和牛、刺身級帆立貝、海白虎蝦同獅子唐小青椒,當中最靚既當然係和牛,主要選用牛肩胛同牛柳肉,外面金黃酥脆包實入面5成熟鮮嫩和牛,口感柔軟肉帶甜味有油脂感海白虎蝦肉質彈牙,帆立貝幾濕潤,欣賞呢間和風他他醬係同坊間唔同,唔會過酸變膩,反而真係帶出海鮮味吉列日本和牛漢堡 | $108 大食既朋友忍唔住想試埋佢既漢堡排,即叫即製,見到師傅用咗和牛肉碎,加入洋蔥即時人手搓製,食落口感鬆軟,肉汁爆棚,不過就少d油香

吉列雜錦定食 | $368

吉列日本和牛漢堡 | $108
2023-05-12
位於中上環交界,新紀元廣場上一條街口,呢邊係中上環食肆的一個心臟位置❣️日本A4和牛定食 🇯🇵 店員見我第一次嚟,好熱情介紹,店家採用的A4和牛是日本🗾直送的,不同部位的脂肪分布有所不同,配合客人不同口味取向。牛肉汁,自家和風沙律醬 🥗(出邊買唔到的),芝麻,七味粉,最欣賞佢牙籤係獨立包裝的,還有很可愛的濕紙巾給你餐前餐後用。 牛尾湯🥣 非常濃郁的香氣飯和沙律菜無限添加 🥗🍚🥗🍚🥗🍚事實上,三個A4和牛🐮的部位都給你試了,三大件再切件,共120g 如圖,由下至上,肉質結實,紋理分明,牛肉味濃;中間有脂肪比例較多的,口感滑溜而豐富;但我最喜歡最上的一款 💕 肉質鮮嫩,微微的脂肪中和口感,送飯一流!😍 對了,飯很香甜,一起吃到啖啖滿足感😇 食咁咁上下,飲啖熱茶/牛尾湯,或者吃粒自家醃製的蘿蔔,非常清新! 原來加入了柚子💛 真係連配菜都這麼用心 👍🏻 加分😽 一間好的餐廳,食飯質量固然很重要,但環境、音樂🎵、配套準備、服務等等缺一不可。

日本A4和牛定食 🇯🇵

牛尾湯🥣 非常濃郁的香氣
飯和沙律菜無限添加 🥗🍚🥗🍚🥗🍚

日本A4和牛定食

如圖,由下至上,肉質結實,紋理分明,牛肉味濃;
日本A4和牛

中間有脂肪比例較多的,口感滑溜而豐富;

日本A4和牛

對了,飯很香甜,一起吃到啖啖滿足感😇

柚子醃蘿蔔

燒帆立貝
柚子醃蘿蔔
燒帆立貝
日本A4和牛定食
中環其實好多美食,隱藏喺橫街窄巷之中,今日揀咗食呢間日本和牛吉列專門店,食材大部份來自日本,坐吧枱更可以欣賞師傅即埸製作食物~🔘吉列日本和牛三文治 $180睇住師傅拎件和牛出嚟調味、上粉拎去炸,然後將個三文治飛邊,跟住即刻拎俾我,和牛色澤好粉嫩,炸粉唔厚食落好軟熟有牛味,芥末醬汁同和牛好夾,風味獨特,同喺日本食到嘅一樣咁好味,非常推介~🔘吉列日本黑豚肉眼滑蛋丼 $238店員會先詢問你想要瘦啲定肥啲嘅豚肉,我揀咗半肥瘦,價錢已經包咗漬物、牛尾湯同埋椰菜絲,黑豚肉真係做到半肥瘦,而且好大塊肉,肉質幾juicy鬆軟味濃,滑蛋幾嫩,而且係日本米飯,會大啖大啖咁扒飯,另外牛尾湯都比較特別,幾鮮甜有牛味~自己覺得黑豚肉眼係正常好味,日本和牛三文治係非常好味,大家知點揀啦~

🔘吉列日本和牛三文治 $180

🔘吉列日本黑豚肉眼滑蛋丼 $238

2023-05-08 59 瀏覽
今日來到了Gin Katsu,這裡以吉列日本黑豚和和牛為主打,讓人垂涎欲滴。Gin Katsu有Bar 枱和卡座,裝潢簡約時尚,讓人感受到一種優雅的氛圍。吉列日本A4和牛定食 $380 炸至金黃,外層好香脆。A4和牛肉肉質鬆化,口感柔軟,搭配吉列牛醬汁,讓人感到味道更加豐富,每一口肉都讓人回味無窮。吉列雜錦定食 $368有爽口海白虎蝦、軟嫩鮮味帆立貝、軟腍日本A4和牛,日本獅子唐,滿足了我的不同口感。每一種食材都經過了精心的烹調,味道非常鮮美。吉列日本黑豚漢堡 $68黑豚肉的香味和濃郁的肉汁在口中爆發開來,肉質柔軟,入口即化,令人忍不住再咬一口。吉列日本和牛漢堡 $108 漢堡餅看起來非常豐盈,讓人感到食欲大增。牛肉的豐富油脂和肉質的柔軟,讓我完全沉浸在這種美味中。個湯唔係一般嘅味噌湯,而係係特製牛尾湯,真材實料,湯頭清甜。漬蘿蔔都好好食,唔係普通嘅醋味,而係柚子漬蘿蔔,味道清新,讓人感到非常的滿足。

吉列日本A4和牛定食 $380

吉列雜錦定食 $368

吉列日本黑豚漢堡 $68

吉列日本和牛漢堡 $108

2023-04-29 60 瀏覽
Gin Katsu係一間日本和牛吉列專門店,有舒適的Bar 枱和卡座,我地被安排坐於Bar枱,可以睇住師傅準備我哋嘅吉列定食🤟🏻🔸吉列日本A4和牛定食 $380用A4嘅牛比用A5牛更適合做吉列,食落唔會成口油咁滯,而A4和牛肉肉質鬆化得如同融化在嘴裡,每一口都充滿了肉汁和香氣,令人一直想吃下去。牛肉醬汁更是提升了口感,讓我們越吃越上癮。🔸吉列雜錦定食 $368有海白虎蝦、帆立貝、日本A4和牛和日本獅子唐,每一種食材都有著獨特的味道和口感,可以體驗到了不同的美味。每份定食均配白飯,特製牛尾湯及柚子漬蘿蔔。真係要讚下佢嘅白飯‼️好好食,好有飯味,每粒都脹卜卜,口感好軟糯,真係忍唔住要食多碗,由師傳對話得知原來啲米係用日本米自家 mix㗎,所以想買都冇得買🥹佢嘅白飯同椰菜絲食完係可以添加㗎,一定唔怕食唔飽喇❗️🔸個牛尾湯好清甜,好足料,好有誠意。🔸個漬蘿蔔都唔係普通醋漬,而係柚子漬蘿蔔,開胃得嚟仲好清新添🥰有啲唔夠喉,仲加多兩款漢堡試試。🔸吉列日本黑豚漢堡 $68當它被放在我們的桌子上時,我們都被佢嘅味道所吸引。這個漢堡有著濃郁的黑豚肉味道,多汁而不膩。🔸吉列日本和牛漢堡 $108這個漢堡比黑豚
🔸吉列日本A4和牛定食 $380

🔸吉列雜錦定食 $368

每份定食均配白飯,特製牛尾湯及柚子漬蘿蔔。

🔸個牛尾湯好清甜,好足料,好有誠意。

有啲唔夠喉,仲加多兩款漢堡試試。

🔸吉列日本黑豚漢堡 $68

🔸吉列日本和牛漢堡 $108
這個漢堡比黑豚漢堡更加香濃,口感更加豐富。和牛嘅油脂讓肉質更加柔軟,每一口都充滿了油香和肉香,令人食指大動😆

Gin Katsu用嘅係高級食材,食物質素高亦見誠意,價錢略高,不過可以一試!
2023-04-24 62 瀏覽
呢條街有座銀周月九記但最後嗰晚我揀咗呢間食吉列和牛嘅餐廳店入面好似位置唔多但廁所特別乾淨大格闊落每位侍應嘅服務都零舍醒目地方夠光猛同乾淨舒服以上一切都感覺唔錯加唔少分第一次食吉列牛有驚喜炸皮唔會太厚而且唔會好大陣麵粉味和牛嘅油份同香氣依然保留到肉質偏淋唔韌唔會有筋咬唔爛另外嗌嘅炸蝦同炸帆立貝冇咁出色但依家係炸得出色唔會有多餘水份食落都係新鮮嘅食材😎👌🏻每份定食有配碗日本珍珠米飯一碗用牛骨熬嘅湯同普通麵豉湯冇得比漬物係柚子皮醃白蘿蔔個人超鍾意呢個非常開胃另外椰菜絲可以免費追加沙律醋味道都唔錯不過我會希望可以上咗沙律先再上牛一齊上嘅話就唯有食咗和牛先但整體嚟講都唔錯😆👅
呢條街有座銀周月九記

沙律醋味道都唔錯
不過我會希望可以上咗沙律先再上牛
一齊上嘅話就唯有食咗和牛先
但整體嚟講都唔錯😆👅
在上環當不想用腦時我在覓食貼士是往gough st那邊走就可以了遊蕩在前後的橫街小巷有海量選擇如果是日本菜迷,這邊更不容錯過GIN KATSU算是集團旗下「年資尚淺」的一間年初開業主打日式吉列和牛招牌最高性價比兩大塊吉列A4和牛柳定食除飯白飯與漬物一讚牛尾湯清晰簡單但牛肉相當足料主角吉列和牛看照片就知道是外脆內鬆軟坐bar枱可以欣賞到整個製作過程看著原塊牛扒切開兩塊鬆針、調味上炸粉技巧地炸至金黃回到工作枱切塊上碟整個過程都好治癒當天食客不多店員貼心地安排我從吧枱回到卡座無疑本人又是一輪與時間競賽的打卡(沒辦法食品太美,拍攝癮很大🙈)另外也點了店員推介的吉列海白虎蝦及吉列和牛漢堡肉質爽彈,A4牛扒太高質了顯得這兩款都沒有很驚艷,就正常發揮· ‑ ‒ – — ‒ – · 吉列日本A4和牛定食吉列海白虎蝦吉列日本和牛漢堡· ‑ ‒ – — ‒ – · .
在上環當不想用腦時
我在覓食貼士是往gough st那邊走就可以了
遊蕩在前後的橫街小巷有海量選擇
如果是日本菜迷,這邊更不容錯過

GIN KATSU算是集團旗下「年資尚淺」的一間

整個過程都好治癒
當天食客不多
店員貼心地安排我從吧枱回到卡座
無疑本人又是一輪與時間競賽的打卡
(沒辦法食品太美,拍攝癮很大🙈)

另外也點了店員推介的吉列海白虎蝦及吉列和牛漢堡
肉質爽彈,A4牛扒太高質了
顯得這兩款都沒有很驚艷,就正常發揮

· ‑ ‒ – — ‒ – ·

吉列日本A4和牛定食
吉列海白虎蝦
吉列日本和牛漢堡

· ‑ ‒ – — ‒ – ·
2023-04-17 44 瀏覽
今日係中上環區收工, 黎到早前發現好多新餐廳既歌賦街揾食, 見到呢間專食吉列食品既餐廳😍外內裝修簡潔舒適, 好有日系小清新感覺我就叫左佢地熱門項目:1/ 吉列日本和牛定食(5成熟) $380厚薄度岩岩好既吉列和牛外脆內嫩冇得彈, 食落牛味好出, 而5成熟既狀態的確做得岩岩好!定食所配埋既沙律菜都唔可以忽視, 加左甜酸醬入口好開胃! 另外佢亦有個豬骨湯飲落鮮味十足😋2/ 吉列帆立貝 $68鮮炸既帆立貝外皮脆薄, 咬落一絲絲細肉令人好回味!😋最後同店員傾開計先知原來佢地老闆係呢頭開左7間餐廳, 主打日式食品😲有間係做生蠔既超想去食, 要揾次去埋先

我就叫左佢地熱門項目:
1/ 吉列日本和牛定食(5成熟) $380

2/ 吉列帆立貝 $68
鮮炸既帆立貝外皮脆薄, 咬落一絲絲細肉令人好回味!😋

2023-04-17 47 瀏覽
呢間出名係食吉列日本和牛,所以我一坐低,就叫咗吉列日本A4牛柳定食。定食會包括漬物(酸蘿蔔)、白飯&椰菜絲(可以任添)、特製牛尾湯,相當豐富。坐係bar枱,就可以即時望住師傅即時製作,工序都頗多,要用鬆肉器按幾下、挑筋、上粉、上麵包糠。炸的時間都係岩岩好,令和牛內裏juicy,粉嫩色,外層蘇脆。咬下去係有濃濃的牛味滲出。醬汁可以點牛肉汁,加芝麻,幾好味。我再加多一隻海白虎蝦,大大隻,肉質鮮甜,彈牙。價錢中上,但會比番高質的食材,所以未去日本的朋友,可以係到食都一樣🤭

我再加多一隻海白虎蝦,大大隻,肉質鮮甜,彈牙。

2023-04-13 55 瀏覽
這次鼠妹🐿在中環半山覓食,發現一家吃日式吉列定食店。店舖是木系裝修配黑色桌子,坐吧枱可欣賞到師傅製作食物。食物以套餐為主,有和牛、豚肉和雜錦定食🙈。定食套餐有前菜、椰菜和麵豉湯附送。-▪︎吉列日本黑豚肉滑蛋 HKD$238金黃色的賣相很吸引,豚肉可選擇肥或瘦,看著師傅製作感覺特別☺️。豚肉肉質腍身,選擇了肥一點,所以帶點油脂挺香口的。滑蛋蛋味濃郁質感水潤,拌洋蔥一起拌飯吃口感豐富😚。-▪︎吉列帆立貝 HKD$68帆立貝也是金黃色的賣相,而且挺大隻的😚。這個有外脆內軟的口感,肉質鮮甜爽口。拌沙律醬吃較鮮味,又可中和油膩感☺️。-▪︎三得利威士忌梳打 HKD$80吃日料來一口酒,感覺輕鬆寫意☺️。飲品可選擇冰量,想濃郁一點就選擇微冰吧。酒味不會太強烈,女生也飲到的口味😎。-

這次鼠妹🐿在中環半山覓食,發現一家吃日式吉列定食店。

店舖是木系裝修配黑色桌子,坐吧枱可欣賞到師傅製作食物。

▪︎吉列日本黑豚肉滑蛋 HKD$238

▪︎吉列帆立貝 HKD$68
帆立貝也是金黃色的賣相,而且挺大隻的😚。

▪︎三得利威士忌梳打 HKD$80

酒味不會太強烈,女生也飲到的口味😎。

2023-04-11
15 分鐘 (堂食)
午餐