2023-04-02 89 瀏覽
今日試吓-家日式吉列店。店鋪位於人氣拉麵座銀旁邊,店面裝修以木系素色作主調,加上柔和燈光,感覺高雅舒適。全店menu 主打吉列,套餐有吉列主食、湯、無限日本椰菜和日本白飯。吉列雜錦定食$368這個雜錦有海白虎蝦,帆立貝,日本A4 和牛-件60g,日本辣椒兩件,沒有menu 上的唐揚。這白虎蝦大大隻,口感爽彈;帆立貝最好吃!又大粒又厚肉,炸得剛剛好,味道鮮甜;而那日本A4 和牛口感軟身,但沒有想像的入口即化的感覺,就是炸得唔乾身,沒太多脂香;再吃兩件辣椒,是清爽的唔辣的青椒風味,再吃-口清脆的柚子蘿蔔、爽口的生菜絲,再呷一口牛骨清湯 ,吃-口軟滑的白飯,不錯吧。

加上柔和燈光,感覺高雅舒適。

吉列雜錦定食$368

2023-04-01
午餐
2023-04-01 59 瀏覽
最近睇網上嘅推介,發現位於中環嘅一間日式吉列餐廳都幾吸引。咁鍾意食日本嘢嘅我,就梗係要試吓啦。喺環境方面,佢都坐得幾舒服啊,同埋日系嘅設計都比到我一種好寫意嘅感覺。講吓我嗰日食咗嘅嘢先,首先想講嘅係餐廳主食,吉列日本A4和牛定食。餐廳嘅吉列和牛係即叫即炸㗎,點埋餐廳嘅醬汁食,完全帶出到A4和牛嘅質素,外脆內嫩。絕對係誠意之作,另外我都叫咗一份吉列日本和牛漢堡。和牛漢堡嘅質素同樣係高,外層一樣係咁脆,和牛嘅肉汁一樣鎖喺入邊,真係超級好食。順帶一提,餐廳日白飯同埋沙律都可以refill 㗎,真係確保食到飽為止,超級滿足。另外店員嘅服務態度都相當好,又有善又有禮貌。如果大家都鍾意食日式吉列餐廳嘅話,一定要食呢間啦!

如果大家都鍾意食日式吉列餐廳嘅話,一定要食呢間啦!
2023-03-30 62 瀏覽
約咗朋友係中環食lunch,揀咗呢間新開幾個月嘅吉列A4和牛試吓🥩我貪心所以揀雜錦$368,見到佢哋係即叫即炸✨首先set跟嘅湯唔係普通麵豉湯係牛尾湯,清清地幾好飲,飲完亦無口渴👌🏻主菜吉列唔會好油、脆漿唔厚、炸得唔老,A4和牛有牛味口感都好🍤朋友話佢個吉列豬都好食🍖另外服務亦好好,不停加水亦都好細心🧡個日見lunch無乜人,可能未係太多人知,會再encore👍🏻靚景指數:💛💛💛💛好食指數:💛💛💛💛抵食指數:💛💛💛

靚景指數:💛💛💛💛
好食指數:💛💛💛💛
抵食指數:💛💛💛
吉列A4雜錦和牛
2023-02-28
吉列A4雜錦和牛
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🍱 高級なジレットレストランの体験 @ 🌟 GIN KATSU《👽食神大媽愛吉列》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:吉列雜錦定食HKD 368吉列海白虎蝦 HKD 68抹茶雪糕 HKD 48.👽 大媽今次黎到呢間位於中環嘅日式吉列天堂,提供超高質吉列美食嘅餐廳。識食嘅老饕都知歌賦街係傳統優質餐廳集中地,喺呢度立足,無返咁上下本錢同質素基本上都唔使諗。呢間開咗不足三個月嘅高質餐廳,真係非常之值得介紹俾大家 😌.🐂 平時一見到日式餐廳嘅牛牛,通常都會諗起燒牛肉或者牛丼之類,但今次係想同大家介紹呢度有吉列靚牛牛食啊!如果好似大媽一樣咁貪心嘅朋友仔,就可以試呢一款「雜錦」,一次過滿足晒又想食牛、又想食蝦、又想食帆立貝,嘅三個願望 🤩 性價比絕對高呢 ❤️.🍱 呢度不論你係選擇邊一款定食套餐,全部都配以湯、漬物、同日本靚飯,絕對豐富!😬.🍲 需要重點提一提呢個湯,唔係普通麵豉湯嚟㗎,而係牛肉熬製而成嘅「特製牛尾湯」。想散叫嘅話每一份 HKD 58,所以定食好抵㗎。.🥗 話明高質,就算漬物都唔會求其俾啲醃製嘅白蘿蔔就算。而係用新鮮柚子皮醃製嘅白蘿蔔,非常
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
吉列雜錦定食HKD 368
吉列海白虎蝦 HKD 68
抹茶雪糕 HKD 48

特製牛尾湯

🥗 話明高質,就算漬物都唔會求其俾啲醃製嘅白蘿蔔就算。而係用新鮮柚子皮醃製嘅白蘿蔔,非常之清香,開胃之餘清味蕾一流。

漬物

🥩 呢個定食包括超人氣嘅「吉列A4和牛」,D牛係厚切唔靠炸粉堆砌,用料優質,咬落絕對冇筋唔會韌,係超軟嫩呢!必食!🤤 點埋特質牛牛汁,餐後都無覺得口渴,絕對真材實料唔係靠味精 😋

吉列A4和牛

🦐 另外就當然包括係「吉列海白虎蝦蝦」同「吉列帆立貝」啦!坐吧枱嘅好處就係可以望住師傅成個處理食材嘅過程,賞心悅目,望住佢哋收到客人點菜後,即刻將食材切開,新鮮炸俾我哋食,好大隻、好厚身,真係新鮮熱辣特別好味!由於太好味,大媽仲ENCORE左多一隻蝦添 🤤

吉列帆立貝

🥬 一路食嘅時候可以一路食師傅新鮮切同庖嘅椰菜絲,配上特調醋汁,配埋D吉列美食一齊享用,超平衡呀!

吉列雜錦定食

大媽最後再點選左「抹茶雪糕」,為呢一餐畫上一個完美嘅句號 😌

抹茶雪糕

😃 格局坐得舒服,食品又優質,店員仲要好有禮貌,絕對要黎試下呀!❤️

📍 中環歌賦街9號地下
📲 +(852)9848-2348
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
吉列A4和牛
抹茶雪糕
2023-03-26 98 瀏覽
🌕Hello我係Moon🌕好耐都冇食過吉列乜乜,近排知道中環開昨間吉列專門店🫣,依間GIN KATSU用嘅食材多數都係來自日本傳統嘅烹飪手法,🤤入面有吉列牛、吉列豬等等!🥰我哋一早訂咗位,🤭訂位嘅時候可以選擇坐吧枱又或者卡位,想要私隱度高啲就可以揀坐卡位啦!😆餐廳嘅餐牌頁數唔多,不過呢啲高質素嘅嘢多數都係貴精不貴多,🤪而且有晒我想食嘅嘢,就算係選擇困難症嘅我都好容易揀得落手!😎我嗌咗一個吉列日本黑豚肉眼滑蛋丼,😏估唔到呢度嘅黑豚肉可以選擇肥瘦程度,🤩我就揀咗半肥瘦啦!😌咁就可以食到油脂嘅香味同埋肉嘅香味!😝呢個係一個定食,🥰所以除咗主角之外仲會有漬物、牛尾湯、椰菜,😛整體嘅感覺就唔會太單調!😋呢個丼飯用咗日本雞蛋,🤓所以佢嘅口感好嫩滑,蛋香十足!🤩我超級鍾意佢嘅日本黑豚肉眼,😌外層非常酥脆,😝內層鬆軟又夠肉香,配上滑蛋同埋米飯一齊食,🤪口感超級豐富!😚如果想清新啲,可以食返啖椰菜,😌瞬間清新晒!☺️呢度嘅椰菜真係好清甜,好新鮮,😆唔經唔覺就已經食完,🤣去到咁上下店員行過嚟問我哋使唔使refill,😎原來依度嘅椰菜同埋飯都係可以無限refill,🤩成個感覺真係好爽!🥰唔使驚食唔飽!服務態度
🌕Hello我係Moon🌕

吉列日本黑豚肉眼滑蛋丼

呢個丼飯用咗日本雞蛋,🤓所以佢嘅口感好嫩滑,蛋香十足!
吉列日本黑豚肉眼滑蛋丼
🤩我超級鍾意佢嘅日本黑豚肉眼,😌外層非常酥脆,
吉列日本黑豚肉眼滑蛋丼
😝內層鬆軟又夠肉香,
吉列日本黑豚肉眼滑蛋丼
配上滑蛋同埋米飯一齊食,🤪口感超級豐富!😚
吉列日本黑豚肉眼滑蛋丼

如果想清新啲,可以食返啖椰菜,😌瞬間清新晒!☺️呢度嘅椰菜真係好清甜,好新鮮,😆唔經唔覺就已經食完,🤣去到咁上下店員行過嚟問我哋使唔使refill,😎原來依度嘅椰菜同埋飯都係可以無限refill,🤩成個感覺真係好爽!🥰唔使驚食唔飽!服務態度亦都相當之好!😍
吉列日本黑豚肉眼滑蛋丼

另外我仲嗌咗依度嘅招牌,😋吉列日本和牛三文治,
吉列日本和牛三文治
🫣三文治入邊會有芥末牛肉醬汁,🤭所以佢嘅味道好特別,😏會有一啲酸酸甜甜嘅感覺,唔會太過膩同時可以帶岀牛肉香味!
吉列日本和牛三文治
🤤軟熟嘅麵包自身帶香甜味,😛加上和牛嘅肉香,😙肥而不膩,越食越滋味!🥳

🌕最後MoonMoon好滿意依間餐廳,無論係食物嘅質素定係服務態度都係做得非常之好,😚細節位做得好好,🤭店員嘅服務可以稱得上滿分,好細心,🫡亦都好有效率!雖然係新餐廳,但係每一樣嘢都做得好好!🤤下次一定會再嚟食!🌕
2023-03-21 60 瀏覽
又係時候試歌賦街另一間日本餐廳。餐廳12點一開門我就去到,所以係第一位客人。餐廳選用日式木系裝修,簡潔得黎好舒服。有卡位同bar枱,我揀左坐卡位。吉列日本和牛定食 $380配漬物、牛製牛尾湯、白飯5成熟係岩岩好架。粉紅色既和牛,外面係薄薄既吉列炸粉,但完全唔油。外脆內嫩既肉質,配埋自家製牛肉汁更可提升食物味道。另外將酸酸地既沙律汁淋落沙律菜到食落好開胃,每啖牛之間食仲可以減低油膩感。海白虎蝦吉列(一隻) $68大大隻虎蝦開埋邊,去殻去蝦腸,食落鮮甜彈牙。成餐飯既食物質素service環境都唔錯👍🏻但我最欣賞餐廳既細心💕個廁所乾凈得黎仲有提供牙刷同漱口水等口部清潔用品。我咁耐以黎係香港只係遇到過2間餐廳係細心到咁,係service上面比其他人行多一步,真心抵讚👍🏻
又係時候試歌賦街另一間日本餐廳。
餐廳12點一開門我就去到,所以係第一位客人。

餐廳選用日式木系裝修,簡潔得黎好舒服。
有卡位同bar枱,我揀左坐卡位。

吉列日本和牛定食 $380
配漬物、牛製牛尾湯、白飯

海白虎蝦吉列(一隻) $68
大大隻虎蝦開埋邊,去殻去蝦腸,食落鮮甜彈牙。

成餐飯既食物質素service環境都唔錯👍🏻
但我最欣賞餐廳既細心💕
今日午餐又黎到中環覓食☀️ 呢條街附近都有唔少高質既日本菜🇯🇵見到呢間Soft Opening既吉列專門店好想食返日本吉列料理既口味🍘 入到去光線裝修好柔和舒適🤍 有種日式既優雅感 食物方面吉列牛果然有亮點值回票價💕 但係每樣配菜既調味同樣細緻 滿滿日式既誠意🫶🏼⭐️ 吉列日本A4和牛定食 🥩和牛控制到完美既五成熟🔥 入口即溶好嫩滑🤤 薄薄既吉列皮酥脆但一D都唔油🥰配上牛肉汁同埋芝麻令肉味更濃郁🤩每樣配菜同樣有自己既亮點💫 生菜絲沙律夠清爽🥗 蘿蔔漬物配上柚子嘅調味清甜又開胃🍊 特製既牛尾湯🍲 用左足料既牛尾🐮 湯底好清甜⭐️ 吉列海白虎蝦 🦐店員推介另一主打🌊 虎蝦肉質彈牙充滿鮮味🤪 肉質帶淡淡既鮮甜⭐️ 雪糕 🍧士多啤梨牛奶味嘅雪糕食到啖啖果肉🍓 口感幼滑帶自然既甜味
牛尾湯

⭐️ 吉列日本A4和牛定食 🥩

⭐️ 吉列海白虎蝦 🦐

⭐️ 雪糕 🍧
士多啤梨牛奶味嘅雪糕食到啖啖果肉🍓 口感幼滑帶自然既甜味

牛尾湯
2023-03-18 68 瀏覽
今日午飯黎到中環經過見到呢間新開日式吉列料理店裝修有格調好有日式既感覺就決定入去試下餐牌好多選擇,主打吉列料理,有A4和牛,黑豚肉眼,海白虎蝦,帆立貝等吉列黑豚肉眼滑蛋丼黑豚既肉眼肉質嫩滑,食落好鬆軟做吉列非常適合,同炸粉融合得好好加上有一層肥膏食落十分香口,配上粒粒分明既珍珠白飯好惹味,會食到停唔到吉列A4和牛漢堡+吉列海白虎蝦和牛漢堡非常juicy,一咬肉汁就流出嚟充滿整個口腔,好滿足虎蝦好新鮮,爽口彈牙做到外脆內軟
今日午飯黎到中環
經過見到呢間新開日式吉列料理店裝修有格調
好有日式既感覺就決定入去試下

吉列黑豚肉眼滑蛋丼

黑豚既肉眼肉質嫩滑,食落好鬆軟
做吉列非常適合,同炸粉融合得好好
加上有一層肥膏
食落十分香口,配上粒粒分明既珍珠白飯
好惹味,會食到停唔到

吉列A4和牛漢堡+吉列海白虎蝦

和牛漢堡非常juicy,一咬肉汁就流出嚟
充滿整個口腔,好滿足
虎蝦好新鮮,爽口彈牙
做到外脆內軟
2023-03-13 752 瀏覽
日本菜總是吃不厭,這間位於中環的日式吉列料理餐廳,全部都即叫即整,而且充滿和風🎏我們選了坐吧枱位置,還能欣賞到師傅的手藝和整個烹調過程。師傅還奉上原件日本A4和牛🐮給我們看,見到油花真係好靚好吸引😍.🐮吉列日本A4和牛定食(120G) $380一場來到,當然要點我至愛的和牛。用上高質的🐂日本A4和牛,霜降油花真的很美,而且牛味好香濃,外層的吉列炸皮厚薄適中,口感香脆不油膩,有外脆內嫩的感覺。餐廳還奉上自家製醬汁,和好多新鮮椰菜絲,令到味道更提升,還減低油膩感。而這個定食入面還有🥕漬物柚子醃蘿蔔、🥣特製牛尾湯、🍚日本米飯,十分豐富。.🥪吉列日本和牛三文治 $180因為我和朋友都是牛魔王,所以再點了這個三六治,一客有三小件。鬆軟的麵包夾住肉嫩多汁的日本和牛,口感十足又惹味。.🐮吉列日本和牛漢堡(80G) $108漢堡扒好新鮮,係師傅即整,肉質特別鬆軟,而且牛味好濃,咬下去充滿肉汁。.🍤吉列海白虎蝦 $68海白虎蝦很大隻,口感彈牙,而且好鮮甜。.💕吉列帆立貝 $68餐廳選用高質帆立貝,肉厚彈牙之外,顏色雪白,非常鮮味。.🍦雪糕 $48/1球飯後當然少不了甜品,我和朋友點了抹茶紅豆雪

🐮吉列日本A4和牛定食(120G) $380

🥪吉列日本和牛三文治 $180

🐮吉列日本和牛漢堡(80G) $108

🍤吉列海白虎蝦 $68
海白虎蝦很大隻,口感彈牙,而且好鮮甜。

💕吉列帆立貝 $68
餐廳選用高質帆立貝,肉厚彈牙之外,顏色雪白,非常鮮味。

🍦雪糕 $48/1球
飯後當然少不了甜品,我和朋友點了抹茶紅豆雪糕和豆腐雪糕,兩款都各有特色,口感順滑。
2023-03-13 454 瀏覽
這間新開的日本餐廳位於中環的歌賦街,主打即叫即炸的正宗日式吉列料理,店內外裝修充滿和風,連店員也穿上和裝,廚師吧枱可欣賞到師傅席前料理的過程。店員先送上熱麥茶,或可選凍麥茶非常細心。師傅展示出原塊日本A4和牛,切出一塊塊用戳肉針斷去肉筋,變得更鬆軟,撒滿調味粉醃製,再蘸上炸粉下鍋油炸。吉列日本A4和牛定食(120G) - $380一塊塊粉嫩的日本A4和牛那豐溢的油花分佈如霜降般,吉列炸衣酥脆而不膩,入口外酥內嫩,牛味好濃郁,再蘸上自家製牛肉醬汁可解膩,加少少白芝麻風味更佳,清爽的日式椰菜絲沙律平衡膩感。定食配漬物、特製牛尾湯和白飯是日漬物為日式柚子醃蘿蔔酸甜開胃;特製牛尾湯經由六小時慢火熬製,底部有很多絲絲的牛尾肉碎,清晰湯色充滿清新的牛肉香。吉列日本和牛三文治 - $180一共三塊三文治,同樣夾著日本和牛,那鬆軟微甜的白麵包軟熟濕潤,塗滿芥末牛肉醬汁,微辛解膩又提鮮。吉列日本和牛漢堡(80G) - $108師傅即場手握的漢堡扒新鮮又鬆軟,自家調配的肉香特別濃厚,咬開流出那澎湃的肉汁湧出,滿嘴油香。吉列帆立貝 - $68特別用上刺身級的帆立貝,雪白豐厚的肉身極富彈性,入口鮮味甘甜。吉列
日本和牛

吉列日本A4和牛定食(120G)
吉列日本A4和牛定食(120G)

吉列日本A4和牛定食(120G) - $380
白飯
漬物

定食配漬物、特製牛尾湯和白飯

吉列日本和牛三文治 - $180
吉列日本和牛漢堡(80G)
吉列日本和牛漢堡(80G)

吉列日本和牛漢堡(80G) - $108

吉列帆立貝 - $68

吉列海白虎蝦 - $68
體型較大的海白虎蝦肉質厚實富有彈性,蝦味濃郁,鮮甜彈牙。

雪糕 - $48/1
多款口味的日本雪糕,其中一款抹茶紅豆雪糕,濃濃的抹茶香內有一粒粒香甜的紅豆;另一款則是豆腐雪糕,口感順滑綿密,入口有陣陣大豆清香。
2023-03-12
2022-12-26 760 瀏覽
未到中午 附近嘅雞白湯鯛魚湯拉麵門口都排晒隊 就試咗呢間 叫咗signature嘅吉列日本A4牛柳定食 因為坐bar枱 睇住佢準備件牛柳 點蛋漿炸粉去炸 冇幾耐就準備好 一嚟到就打開個牛尾湯嚟試 好香嘅牛味 牛尾好淋好好味 再試個吉列牛柳 我叫咗五成 再點埋佢自家制嘅gyukatsu sauce酸酸地好襯塊牛 另外仲有柚子醬配啲配菜 好快就餸晒啲飯 呢度啲飯同配菜係可以再添嘅 不過本身嘅份量都已經夠飽啦 整體值得推介 下次可以再試其他定食

吉列日本A4牛柳定食
2022-12-26