2020-03-21 883 瀏覽
今日出到嚟中環行完 順便就揾啲嘢食下 咁啱行過蘭桂芳附近見到有間食蠔嘅餐廳 加上屋企人又中意食 咁就嚟咗一試 一坐低個侍應就話俾我哋知 生蠔 頭盤同埋啤酒都有7折優惠,呢個真係啱曬一大班朋友嚟食嘢飲嘢同傾計 加上餐廳嘅氣氛環境都唔錯我個人對於生蠔都無咩興趣 但屋企人又中意食 同埋又有4款唔同嘅口味有推介 咁就叫咗4款每款2隻 生蠔都好大隻好肥美 侍應仲會同我哋講可以由淡味食到去濃味 可以試到個分別 跟住頭盤叫咗個grilled ox tongue 好香牛味 咬落去好軟熟又唔太韌 仲有deep-fried spicy wings 炸得好脆配埋佢啲醬一齊食更加好食主菜方面叫咗個pasta w/ porcini mushroom 個意粉食落去有好香好濃郁嘅蘑菇味 仲叫咗 angus rib eye’s 叫咗5成熟 口感都唔錯 佢又有薯仔沙律同埋蕃茄仔 份量都好夠另外仲叫咗個assorted seafood 個什錦海鮮都好多款海鮮係入面 有蝦 蜆 青口同埋魚 份量都好多叫咗杯Tropical Passion 有熱情果同酸橙整嘅cocktail 味道都唔錯 飲落去有好香嘅熱情果味
2020-03-18 258 瀏覽
在家呆久了,是時候找個好地方,嘆返餐美食。在中環的《Glow Oyster Bar & Grill》正合心意 💖💖,晚飯小聚,合適不過。這裏環境寬敞舒適,燈光柔和氣氛 relax,不論晚飯或嘆兩杯,都非常適合。還有專門處理生蠔的櫃枱,今晚有四款生蠔供應,在7拆優惠號召下,四款點齊,yummy yummy 😋😋😋 American Pearl $55,味道屬淡口,肉質清甜爽口 。致於 Shimonseki $65,質感爽脆有蠔味,是夜最愛💖💖Ancelin $65,質感較 creamy,海水味重。Grillardeau $75,四款中最濃味的,帶有點點的礦物味。這客Foie Gras on toast 鵝肝多士 $128,也甚為吸引!鵝肝外脆內軟,多士配鵝肝,的油份變得潤香,另外有些肝醬,麵包頓時高檔起來,驟眼還以為是魚子醬,原來是酸汁啫喱,有心思!👍👍烤物也是這裡的賣點,這客 Grilled King Crab Leg $168,合乎期望。蟹腳熟透不焦有香味,加上精緻的擺盤,色香味俱全。主菜點了 French Seabass Filet $198,魚柳烤得也不錯,熟透夠香,同時不致於太

Ancelin $65,質感較 creamy,海水味重。

主菜點了 French Seabass Filet $198,魚柳烤得也不錯,熟透夠香,同時不致於太乾身,魚肉保持一定的嫩滑,好味道。

沙律菜新鮮,烤過蕃茄也好好味,感覺清新。

另一份主食是 Linguine with Porcini Mushroom - 牛肝菌燴扁意粉 $168,牛肝菌味道很香,扁意粉軟硬適中,有咬口之餘也不會太韌。

縱沒有豪情暢飲,也算是個輕鬆愉快的晚上!
happy hour所有Tapas、蠔、手工啤一律七折中環區黎講算好抵食🥳 難怪疫症期間 都有8成滿.黎得蠔吧 當然唔會放過生蠔🦪侍應好有心機介紹品種同味道結果如我所願 好creamy d大推《American Pearl》.《Signature Seafood Soup🦀🦞》碟入面有齊大大隻蟹鉗、青口、蜆上到台 店員先幫你將熱湯注入碟內原來係南瓜湯🎃 同海鮮的鮮味相輔相成絕對唔係拎地捫罐出黎hea你 好香香草味.《Nachos》有驚喜喔 通常坊間都係一碟粟米片上面淋啲熱溶芝士就上碟 另上salsa但呢度就用鐵鍋上 每片都有芝士拉絲個底竟然有「飯焦」 其實係芝士同粟米片煎到變脆脆鍋入面更加落埋蕃茄🍅同粟米🌽 一齊grill 好食呀.《French seabass fillet 🐟》賣相精美 鱸魚grill到一格格魚質ok集overcooked 配菜亦都唔錯

happy hour所有Tapas、蠔、手工啤一律七折
中環區黎講算好抵食🥳 難怪疫症期間 都有8成滿
黎得蠔吧 當然唔會放過生蠔🦪
侍應好有心機介紹品種同味道
結果如我所願 好creamy d
大推《American Pearl》

《Signature Seafood Soup🦀🦞》
碟入面有齊大大隻蟹鉗、青口、蜆
上到台 店員先幫你將熱湯注入碟內

《French seabass fillet 🐟》
賣相精美 鱸魚grill到一格格
魚質ok集overcooked 配菜亦都唔錯
2020-03-11 97 瀏覽
今日同老公去食因為有折同近老公放工叫左好多野,好飽叫左2隻gillardeau,因為我唔食蠔,英俊的男伴就話幾爽,有濃郁蠔味。佢幾滿意seafood soupok la...好多料,有蝦蝦蝦,有肥美的蜆,有青口,係足料,不過我覺得d味唔夠濃d料都幾新鮮,蝦好彈牙,好似大隻佬d肌肉咁彈唔係好似我依個中年婦人咁。。duck leg confit依個幾好味,個汁可以濃d,啲肉一啲都唔靭唔知點解,我覺得佢嗰啲鹽都好好食linguine 呢個真係性價比最高, 啲汁有油香,又有檸檬味,仲有少少酒味。呢碟嘢份量好大碟, 淨係啲蜆殼都可以堆滿成個碗。啲意粉如果可以帶牙少少就仲好。cod fillet 依嚿魚真係有啲失望, 佢真係好大塊嘅 ,大到好似一塊牛扒咁。不過唔知點解覺得好似冇乜魚油香味魚下面係豆蓉加藜麥,ok la總括而言今餐都叫ok不過因為佢有折,所以我覺得更加ok
今日同老公去食
因為有折同近老公放工

叫左好多野,好飽

叫左2隻gillardeau,

因為我唔食蠔,英俊的男伴就話幾爽,有濃郁蠔味。佢幾滿意

seafood soup

d料都幾新鮮,蝦好彈牙,好似大隻佬d肌肉咁彈
唔係好似我依個中年婦人咁。。

duck leg confit

依個幾好味,個汁可以濃d,啲肉一啲都唔靭
唔知點解,我覺得佢嗰啲鹽都好好食

linguine

cod fillet

不過唔知點解覺得好似冇乜魚油香味
魚下面係豆蓉加藜麥,ok la

總括而言今餐都叫ok
不過因為佢有折,所以我覺得更加ok
2020-03-11 99 瀏覽
生蠔🦪 不是人人都愛吃但愛上了 總會繼續為那獨有的海水味而着迷要找間同樣以蠔為目標的店才會奉上 即叫即開 種類繁多 鮮租肥美的生蠔還提供少有的生磨芥末粉做調味 是誠意 是創意眼見食店專誠設立一個oyster corner 打著燈 很想吃掉全部呢店員還一一為我們介紹今天的供應今天我認為最好吃的 是american pearl了吧 要encore再encore#oysters #oysterbar #hkfoodielife #centralhk #foodelight
生蠔🦪 不是人人都愛吃

#hkfoodielife
#centralhk
#foodelight
2020-03-11 23 瀏覽
Haven’t been doing family gatherings for some time due to the coronavirus. While for some sort of little celebration, we decide to come around LKF area to search for food.Mum likes seafood a lot, especially oysters, so trying some fresh oysters would be a goal for her.It seems to be quite a relaxing place with fresh seafood and oysters. We were given quite a number of choices for the oysters. The drinks are nicely prepared too!Oh by the way the steak is quite nice too! Medium cooked - juicy
Oh by the way the steak is quite nice too! Medium cooked - juicy meat and accompanied with a light sauce.
2020-03-06
2020-03-10 37 瀏覽
蘭桂坊附近想chill下又唔想咁多人,行到條街盡頭既小店搵食,見隔離鋪企係度飲酒既老外都有幫襯呢度生蠔,就試一試。驚喜地發現除左禮拜四之外,平日6pm-9pm 無論生蠔、tapas定生啤都有7折。 咁岩係Happy Friday,梗係趁機叫到盡。由濃至淡試左三款生蠔:American Pearl ($55 -> $38.5)、Krystale ($65 -> $45.5)同Gillardeau No.1 ($75 -> $52.5),首先要讚生蠔全部新鮮乾淨,即使較淡口平價既American Pearl都好肥美嫩滑。同朋友一致認同Krystale最好味,爽滑鮮甜,雖然未算好有肉感,個股鮮甜味既餘韻好令人難忘,有衝動encore。Smoked Salmon & Asparagus ($78 -> $54.6)煙三文魚同露筍新鮮到極點就唔洗講,開胃既醬汁更加畫龍點睛,所有食材味道都好夾。Deep-Fried Chicken Wings ($88 -> $61.6)雞翼用芝士粉醃左,點埋blue cheese醬好香口。Grilled Angus Rib
雞翼用芝士粉醃左,點埋blue cheese醬好香口。
Grilled Angus Ribeye ($328)
牛扒燒得岩岩好,五成熟得黎完全冇血水,牛味好濃。
Roasted Yamato Pork Chop ($298)
全晚最滿意就係呢道豬扒,厚切嫩滑多汁有豬味,作為牛魔王難得覺得豬好食過牛,溫度亦控制得好好,食到尾依然微暖。
2020-03-04 24 瀏覽
中環放工要chill下 就去咗蘭桂芳附近幾條街搵嘢食下先咁過見到呢間Glow做緊生蠔7折就入去試下-Oyster Pacific gem & American pearl我地揀咗兩款生蠔過下口癮呢兩款都入口感覺好Creamy有淡淡海水味 唔錯-Braised U.S. Beef Short Ribs w/ marsala sauce (boneless)無骨的燉牛肋骨 肉質好滑腍 上面的燒蒜蓉醬汁 好香-Crab cake好厚實的蟹餅 外面煎到金黃香口 食到一絲絲蟹肉 足料-Avocado & shrimp tartar w/ pine nuts因為我好鍾情牛油果 所以叫咗呢個外表好吸引 係由牛油果、蝦肉、塔塔醬混合成的小食 上面擺咗一塊脆片用脆片盛載嚟食 別有風味值得一試!-French Fries w/ white Truffle Mayo熱烘烘的粗薯條點上白松露醬好香-Berry crasher由新鮮雜莓攪拌成的mocktail 可以嘗到粒粒水果籽

中環放工要chill下 就去咗蘭桂芳附近幾條街搵嘢食下先

Berry crasher
由新鮮雜莓攪拌成的mocktail
可以嘗到粒粒水果籽
2020-03-03 45 瀏覽
今日同朋友慶祝加人工, 當然要食餐勁, 由於大家都係識食之人, 又想補補身, 所以揀咗間食蠔嘅店舖。呢度位於中環LKF嘅中心, 港鐵站大約5分鐘路程。睇返menu生蠔種類非常多, 經店員介紹, 我點了兩款生蠔, 特別欣賞American Pearl, 這隻品種比較creamy, 甜度和喊度有比較適中, 還有一陣陣鮮甜味 ,比較適合我這種喜好正常口味的人。 當然其他重礦物質未還是重鐵銹味的生蠔也別具特色, 例如gillardeau,也有不少 捧場客。點了款卡tapas, 牛油果和蝦做出來的他他, 配合nachos非常開胃。海鮮湯造型十足, 不過味道就普普通通。另外也點了主食, 特別欣賞烤安格斯牛扒。 作為 食肉獸的我, 選擇了五成熟。 這個推介的熟成度, 令肉味和口感也達到了極致。
呢度位於中環LKF嘅中心, 港鐵站大約5分鐘路程。

American pearl

Tartar

Signature seafood soup

海鮮湯造型十足, 不過味道就普普通通。

2020-03-02
American pearl
Tartar
Signature seafood soup
  • Oysters
  • Avocado & Shrimp Tartar
黎到蘭桂芳,除左飲酒溝女外,原來隔離遠少少都有唔少清幽既西餐,等大家可以係鬧市裏安靜一下,黎到呢間叫Glow既西餐,咁就出名食蠔既,食完覺得都唔錯。位於蘭桂芳斜路旁邊,話近唔近話遠唔遠,都要行一段時間先到,店舖就一貫西式既裝修喇,偏紫色既燈光下,環境都算浪漫有格調,岩岩飲完少少酒,下場再過黎靜靜地傾下計就岩岩好喇。餐廳提供既生蠔種類都唔少,有creamy d既type,有淡身但海水礦物味多d既type,本人就試下佢兩款,食落幾新鮮下,生蠔睇落都好飽滿水潤,代表佢保存得都唔差,咁大唔大隻就睇種類喇,細隻都唔代表唔好食,鐘意食生蠔既朋友可以黎試下。其他菜式方面,都係以美式菜為主,fish and chips呀,Grilled Chicken呀之類,都不過不失。仲可以叫杯beer去wash down。唔錯!!!

2020-03-01 19 瀏覽
值得encore的蠔bar~~~餐廳名稱:Glow - Oyster Bar & Grill (中環)餐廳地址:中環和安里9號地下B號舖~~~蠔 係我同大舊嘅第二生命😌我諗 如果呢個地球冇咗蠔 我地可能不能繼續好好生存 愛蠔如命嘅我地成日都周圍搵邊度有食蠔嘅好餐廳 而中環嘅呢間蠔bar 上次我同家姐食完之後覺得好好食 一直都未帶大舊黎食 而咁啱上星期大舊因為工作嘅事情唔開心 所以我就帶左佢黎食蠔 等佢開心一下😊~~~話明黎食蠔 坐低之後第一件事梗係要叫蠔啦 佢哋一共有五種生蠔 比起上次我同家姐嚟食嘅時候嘅三種生蠔 多左兩種 5種生蠔包括有 American pearl ,Pacific gem,shimonoseki krystale 同magnifica 呢5種生蠔嘅味道按順序由淡到濃 越後金屬味就越重 中意重金屬味嘅我 最愛就係magnifica 個種吞落去之後嘅重金屬後勁非常強勁鍾意食濃味同埋金屬味重嘅朋友一定會鍾意 而大舊就鍾意比較輕微金屬味但係蠔味又重少少嘅日本蠔 - shimonoseki 由於食蠔呢啲嘢 真係個個口味唔同 所以建議第一次食嘅時候 每一款都叫一隻試下 第灣r
值得encore的蠔bar
餐廳地址:中環和安里9號地下B號舖
~~~
話明黎食蠔 坐低之後第一件事梗係要叫蠔啦 佢哋一共有五種生蠔 比起上次我同家姐嚟食嘅時候嘅三種生蠔 多左兩種 5種生蠔包括有 American pearl ,Pacific gem,shimonoseki krystale 同magnifica 呢5種生蠔嘅味道按順序由淡到濃 越後金屬味就越重 中意重金屬味嘅我 最愛就係magnifica 個種吞落去之後嘅重金屬後勁非常強勁鍾意食濃味同埋金屬味重嘅朋友一定會鍾意 而大舊就鍾意比較輕微金屬味但係蠔味又重少少嘅日本蠔 - shimonoseki 由於食蠔呢啲嘢 真係個個口味唔同 所以建議第一次食嘅時候 每一款都叫一隻試下 第灣round先叫你自己鍾意嘅蠔 😆
~~~
食蠔嘅同時 我地仲叫左kirin ichiban 甘甜嘅啤酒🍺雖然無紅白酒配蠔咁夾 但係我地就係中意個種大大杯嘅豪氣感 飲得非常爽快😆
~~~
食完蠔之後 我哋就叫咗一些前菜和主食 分別有avocado shrimp tartar, grilled seabass fillet 同pappardelle with scallop~😜
~~~
avocado shrimp tartar :好適合配酒 係傾計飲酒談心嘅好選擇 avocado中有少許洋蔥粒 頗具口感😋
~~~
grilled seabass fillet :魚柳煎炸得夠香 只用少少鹽巴調味 鮮味挺出 cherry tomato 非常香甜多汁 Roasted potato份量亦給得頗多 整體不錯
~~~
pappardelle with scallop:調味非常出色 剛剛好的醬汁份量 剛剛好的醬汁味道 剛剛好硬度的意粉 和剛剛好軟腍度的帶子 所有野都剛剛好 所以非常美味😊
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
(10🔥為最高)
2020-02-29 25 瀏覽
Happy hour 想飲杯野,當然要去蘭桂芳。今日就約左個friend 去呢間Glow, 有酒飲之餘又有生蠔食,6pm-9pm 仲有七折!勁抵!我地點左Shimonoseki,Krystale同埋Magnifica各兩隻。Shimonoseki作為第一隻蠔非常唔錯,清甜爽口,淡淡既海水味夠清新。Krystale 係我地比較喜歡既蠔,口感爽脆,而且蠔肉既鮮甜味突出,海水味亦都啱啱好!所以我地都encore 左多兩隻。Magnifica既海水味最濃, 加上蠔肉算飽滿, 而且口感幼滑,其實都幾唔錯,鍾意食海水味重既就一定唔可以錯過。另外我地都點左啲Tapas, 一樣有七折!下次happy hour 都會再黎食生蠔飲酒

另外我地都點左啲Tapas, 一樣有七折!
下次happy hour 都會再黎食生蠔飲酒

2020-02-27 28 瀏覽
最近有fd話試左間好正既餐廳頌話d蠔 好棒!🥰當然要黎試試佢啦🤪🤪餐廳環境好舒服 而且坐位都幾闊落嫁😻好鐘意佢個月球燈🌕🥰可以變色😽💰生蠔 tapas & beer係21:00前落單 頌有7折優惠嫁!🤪 (星期一至五 星期四除外)以下既價錢都係原價😗🐽 生蠔 ($55-$65)每個品種既蠔口感都唔同 要跟淡至濃味咁去食🤤下面就係由淡至濃既排序🦪✨🦪American Pearl ($55) 🦪Pacific Gem ($55)🦪Shimonoseki ($65)🦪Krystale ($65)🦪Magnifica ($65)每隻都想試下 所以各叫左一隻🤪 d蠔係即叫即開! 超新鮮啊🥳個人覺得紅酒醋汁會遮左d蠔味加少少檸檬汁 就夠了😗我就鐘意重味多d 所以最尾果兩隻最岩我心水😽🐽 Pappardelle with Scallop🍝 ($188)依個寬條意粉係用tomato cream sauce煮🍅唔係好重蕃茄味 但真係好creamy!😼而且帶子大大粒又鮮味!份量頌好多tim 啊🤣🐽 Braised U.S. Beef short-ribs🐮 ($268)with mar
最近有fd話試左間好正既餐廳
頌話d蠔 好棒!🥰
當然要黎試試佢啦🤪🤪

餐廳環境好舒服 而且坐位都幾闊落嫁😻
好鐘意佢個月球燈🌕🥰可以變色😽

以下既價錢都係原價😗

🐽 生蠔 ($55-$65)
每個品種既蠔口感都唔同 要跟淡至濃味咁去食🤤
下面就係由淡至濃既排序🦪✨
🦪American Pearl ($55)
🦪Pacific Gem ($55)
🦪Shimonoseki ($65)
🦪Krystale ($65)
🦪Magnifica ($65)
每隻都想試下 所以各叫左一隻🤪
d蠔係即叫即開! 超新鮮啊🥳
個人覺得紅酒醋汁會遮左d蠔味
加少少檸檬汁 就夠了😗
我就鐘意重味多d 所以最尾果兩隻最岩我心水😽

依個寬條意粉係用tomato cream sauce煮🍅
唔係好重蕃茄味 但真係好creamy!😼
而且帶子大大粒又鮮味!
份量頌好多tim 啊🤣

with marsala sauce🤤
牛肉超腍😼超入味🤪
配埋底既薯蓉 真係好好味🥰
而且其他伴菜都很棒!
沙律菜用車厘茄都好食😼

🐽 Grilled King Crab Leg🦀 ($168)
太好吃的蟹腳!!
d肉好肥美😻
唔洗點任何野!超鮮味🤩
蟹膏都好新鮮🤟🏻

🐽 Tropical Passion🍹& Orion Beer🍺 ($88 & $78)
Passion 入面有gin passion fruit & lime juice
飲落唔會好重酒味 岩岩好
而且水果味好清新🥰
食住野嘆番杯就最棒了🥳✨
📍中環和安里9號地下B號舖
2020-02-25 38 瀏覽
中環越夜越精彩,今日朋友帶我來到Glow - Oyster Bar & Grill食番餐。地方環境闊絡,放置了一個又一個的燈球,令人有種放鬆、舒適的感覺。蠔吧就在眼前了,一隻又一隻既蠔正等緊我。雖然好想食,但都要睇睇價錢,價錢介乎$55 - $75 不等,而且當中更有7折的優惠,非常抵食。我當然都唔可以執輸,先來半打蠔啦。Pacific Gem - 口感Creamy,肉質脆口。Lambert - 蠔身飽滿,礦物味豐富,味道爽甜。Magnifica - 礦物味濃郁,味道突出,爽口鮮甜。Grilled Ox Tongue牛舌香烤後,肉質仍然能保持軟腍彈牙,口感煙韌,加點鹽粒,更添咸香。Roasted Yamato Pork Chop黑毛豬扒相當厚身,肉汁豐厚,口感嫩滑。

蠔吧就在眼前了,一隻又一隻既蠔正等緊我。

我當然都唔可以執輸,先來半打蠔啦。
Pacific Gem - 口感Creamy,肉質脆口。
Lambert - 蠔身飽滿,礦物味豐富,味道爽甜。
Magnifica - 礦物味濃郁,味道突出,爽口鮮甜。

Grilled Ox Tongue

Roasted Yamato Pork Chop

黑毛豬扒相當厚身,肉汁豐厚,口感嫩滑。
2020-02-21 49 瀏覽
我從來都唔寫食評,但呢間餐廳真係要推薦吓。由佢開張開始,我一直都係呢到嘅午飯常客,每次都係食佢個Steak。個Steak分兩級,本人認為Sirloin都已經夠好食。牛肉質量比起新開張的時候是Downgrade左少少,但已經贏盡蘭桂坊。Glow嘅牛扒真係攞去同五星級酒店比都唔會輸。個Steak嘅煮功絕對一流,medium rare火候次次都剛剛好,外面用網爐燒到少少燒焦味勁香口,但裡面仲係好多汁,唔會Dry。最值得讚係啲配菜同調味,蒜蓉包,車厘茄加薯蓉(有時係焗新薯),全部大師級水準。燒汁加海鹽一試就知唔係比啲cheap野你。絕對係fine dine水準,講緊係蘭桂坊酒吧lunch set價錢。絕對係用心黎經營嘅餐廳!

絕對係用心黎經營嘅餐廳!
Sirloin Steak
2020-02-21