2016-05-04 956 瀏覽
每每思考食咩好既時候,多數都會上openrice搵食。今次搵到Gochiso(日文的招待ごちそう)餐廳介紹係日本式地中海菜,由於去過希臘,加上網站的食品相片吸引,一於專程去食!放工時間七點入坐都唔使等位,落單食物好快到,座位都算舒適。左邊:蒜蓉包,好味夠香!個人覺得好食過大品牌pizza店的蒜蓉包。右邊:四式拼盤。三條肉腸切半夠方便逐小咁食,開邊雞奕有微咖哩味最驚喜!連炸魚都少有地冇乜雪味,正!和風照燒雞pizza,一咬就知批底係手搓的,一個好食既pizza重點先要有手工又好食的批底!!批面有牛油同蒜味,加埋照燒雞,男友話好好好食!甜品叫左cheese tart同焦糖燉蛋,未想過有時令生果伴碟,好感度大大提升!!期待有奇異果同火龍果等清新水果伴碟,更有助增加甜品美味。蛋香有奶滑,蛋與奶的比例剛剛好,而且個燉蛋係意料之外的大,如果單點佢都唔太貴,非常抵食!!兩個人,食左一個頭盤兩份主菜兩份甜品,連計加一,四百之內的晚餐,好合理~今次真係ごちそうさまでした!
放工時間七點入坐都唔使等位,落單食物好快到,座位都算舒適。
左邊:蒜蓉包,好味夠香!
個人覺得好食過大品牌pizza店的蒜蓉包。
如果單點佢都唔太貴,非常抵食!!
今次真係ごちそうさまでした!
2016-05-04
  • 蒜蓉包
2016-05-04 4287 瀏覽
因為其他餐廳訂唔枱,我地一行4人周圍搵食行去k11,見呢間餐廳唔洗等就即管一試,結果食物真係好普通無乜驚喜,但星期五晚可以由7點坐到10點都無勁收野要趕我地走,咁呢度的確係一個好坐又方便的餐廳。 沙律上d蟹肉都幾多,菜好新鮮夠爽脆,最鐘意佢隻糖心蛋,不過沙律醬唔係好夠,味道一般,但朋友當減肥沙律就大讚正合佢口味。 前菜呢個Pama ham但可以塊ham唔夠咸香而舊蜜瓜亦唔夠甜 帶子一上碟已經出水,賣相完全唔合格,食落味道帶點蒜味,口感咬落去都有咬口,鮮味補救反佢個賣相,都尚可接受啦 鮮蝦蝴蝶粉,乾爭爭,個粉完全唔夠汁,無乜味,好淡,部分蝦仲未清理乾淨,成條黑邊出曬黎好彩Pizza都唔差,新鮮焗超熱,外邊脆夠亦都夠多芝士,菠蘿配埋蕃茄味好野味牛油果三文魚pizza都不錯,好多牛油果同埋好多芝士,好香好脆,咬落pizza底脆牛油果就淋,好味,只可惜三文魚一片得一塊,小得可憐 甜品都係個塊pizza底,出面熱但香蕉配埋雪糕上面又凍,雙重口感,冰火感覺好正,好味推介。

2016-04-29
2016-04-13 3798 瀏覽
我地一行5人,有朋友提議試下,可惜前一天訂座已經full哂,只好7PM walk-in等位。可憐最早到嘅朋友結果等左50分鐘先入到去...所以奉勸大家都係預早訂座啦!我地本來得5個人,為左快啲入座所以坐左4人檯。後來2位朋友黎到,餐廳開始少人(已經過9:30PM),侍應都好好人咁問我地駛唔駛轉檯,好貼心  入正題,我地比較多女仔,所以叫左唔係好多嘢~尼斯風松葉蟹沙律: 幾新鮮,蟹肉冇雪味,幾個女仔食得好開心,可以平均一下之後嘅比較濃味嘅美食 德國腸拼盤(全份): 有3種腸(各2條)同2種醬。味道幾好,唔太油膩,而且用鐵盤上可以保持溫度。香腸都係要熱先好食!白酒蒸蜆肉青口: 都幾鮮甜,份量都算多,而且蜆都唔會只有殼冇肉。三文魚牛油果Pizza: 因為多人所以叫左11''。餅底薄而煙韌,大塊三文魚加牛油果好有口感。西班牙海鮮飯(全份): 金黃色炒飯配以多種海鮮(青口、蝦、魷魚、蜆)!都係用鐵盤上保持溫度。加埋檸檬汁更帶出鮮味!明太子白汁鮮魷雜菌意粉: 份量好少,好似每人幾條都食完...而且唔知係因為明太子定太多調味品,味道好鹹。 日式抺茶雪糕班戟: 班戟皮夠薄,抺茶雪糕有香濃抺茶味,

入正題,我地比較多女仔,所以叫左唔係好多嘢~
尼斯風松葉蟹沙律
德國腸拼盤 (全份)
白酒蒸蜆肉青口
三文魚牛油果Pizza (11'')
西班牙海鮮飯(全份)
日式抺茶雪糕班戟
日式抺茶雪糕班戟: 班戟皮夠薄,抺茶雪糕有香濃抺茶味,唔係得顏色。

其實份量都唔算大,女仔都夠飽,但男仔就差少少啦。不過環境唔錯,有情調,用酒杯/酒樽做燈飾有新意,亦都配合到餐廳裝潢。下次可以再黎過!

2016-03-12
50 分鐘 (堂食)
尼斯風松葉蟹沙律
德國腸拼盤 (全份)
白酒蒸蜆肉青口
三文魚牛油果Pizza (11'')
西班牙海鮮飯(全份)
  • 德國腸拼盤
  • 西班牙海鮮飯
  • 三文魚牛油果Pizza
2016-04-04 2783 瀏覽
Gochiso 是一間日式西餐廳,我已經是第二次來這家餐廳了~經過上一次愉快的經驗,知道這裡的環境很好,食物賣相與味道也不錯,於是帶來港旅行的朋友們來這家餐廳歇腳吃晚飯聊聊天。我們四人先點了一份二人餐,當中已包括:沙律、小食拼盤、Pizza或意粉、西班牙海鮮飯、湯或飲品,以及甜品,十分豐富!而且選擇亦不少。1. 湯:特濃和風粟米忌廉湯南瓜粟米味道很分明,味道濃郁!鮮豆蔬菜濃湯真的有很多豆和菜,而且種類很多,如紅腰豆鷹嘴豆青豆蕃茄...口感十足,但味道卻很鹹,有待改進。2.沙律:自家製醃鮭魚沙律賣相相當吸引!顏色豐富,蔬菜類別頗多,除了一般沙律有的生菜及小蕃茄外,還有紅燈籠椒、黃燈籠椒、西蘭花,還有新鮮刁草(dill),加上三文魚,整道菜紅橙黃綠青紫色都有,已先令人感到很快樂!味道方面,三文魚是醃製過,味道帶點鹹;蔬菜新鮮爽脆,刁草香味特別;配上柚子沙律汁,感覺非常清新!讚!3.西班牙小食拼盤半熟牛肉片:肉質還好,味道也不錯醃三文魚:與沙律上的相同帕爾馬火腿配蜜瓜:火退與蜜瓜味道不太夾...是蜜瓜不夠甜?還是火腿不夠香?也許是我要求太高吧...另外兩款是Salmon dip & vege
Gochiso 是一間日式西餐廳,
我已經是第二次來這家餐廳了~
經過上一次愉快的經驗,
知道這裡的環境很好,
食物賣相與味道也不錯,
於是帶來港旅行的朋友們來這家餐廳歇腳吃晚飯聊聊天。

我們四人先點了一份二人餐,
當中已包括:

1. 湯:特濃和風粟米忌廉湯
南瓜粟米味道很分明,味道濃郁!
特濃南瓜粟米忌廉湯
鮮豆蔬菜濃湯
鮮豆蔬菜濃湯
2.沙律:自家製醃鮭魚沙律

自家製醃鮭魚沙律
3.西班牙小食拼盤
半熟牛肉片:肉質還好,味道也不錯
醃三文魚:與沙律上的相同
另外兩款是Salmon dip & vegetable stew, 不過不失,吃完沒有深刻印象...
西班牙小食拼盤
4.Pizza:羅勒醬鮭魚牛油果(8寸,原來又是三文魚...但我不是三文魚粉絲...)
Pizza是薄批,粉糰合格,沒有特別鬆軟或過硬,也沒有特別香的味道,吃完一片沒有飽滯的感覺。配料配搭特別,三文魚的味道加上牛油果綿滑口感以及羅勒的香,比起一般Pizza來說味道不會太鹹太濃烈,感覺很健康!
侍應把Pizza預先切開四份,吃起來雖然比較論盡,但拿取Pizza時配料可以完整保留在Pizza上不會sir部分出來,設計用心!有需要可用配備的Pizza轆在自己的碟子上切小件。
羅勒醬鮭魚牛油果Pizza
5.西班牙風海鮮飯(半份)
海鮮有蝦、蜆、青口、魷魚,沒有驚喜;飯煮得乾身,雖然香口卻未帶有海鮮味。
西班牙風海鮮飯
6.甜品:法式燉蛋
蛋味夠香然而口感不夠滑溜。
法式燉蛋
芝士慕斯批
芝士味道不重,個人認為點少許碟上的士多啤梨醬更好吃。
芝士慕斯批
由於二人餐每碟分量不多,我們另外加點一客意粉:
和風蒜香白酒汁蜆肉意粉
賣相也是很可愛~白蜆圍著碟邊,紅白相間的顏色很好看;中間盤了黃色的意粉並用綠色的火箭菜作點綴,又是一件藝術品!可見設計菜式者的心思。
味道方面,蜆肉新鮮無沙,意粉入口已有濃濃的酒香,蒜香則後來散發。意粉麵質好,烹煮時間又適中,十分彈牙。唯一不足是油份太多,吃完後碟上仍很多油。
和風蒜香白酒汁蜆肉意粉
餐飲:Sangria (Decanter)
紅酒加入蘋果、士多啤梨、奇異果、橙及檸檬,對朋友來說非常易入口。但由於個人比較喜歡紅酒味多於果味,因此一開始時覺得有點像飲藥水...飲多幾口其實都欣賞其新鮮水果香。
Sangria
飯後欣賞餐廳內的佈置,我最喜歡是店內的燈~都是用酒瓶或酒杯作裝飾,很有美感,大家有機會也去欣賞設計師的心思吧!
2016-04-02
特濃南瓜粟米忌廉湯
自家製醃鮭魚沙律
  • salmon salad
尖沙咀[K11]★GOCHISO(日本/地中海菜)fb: followfooddiarybook左8點不過諗住早d黎拎枱睇定食嘜,點知原來太天真勁旺場已經full晒 ,要等到8點round I完左先有得入場(so sad,姐係如果食早d就有時限 )。企係到時先欣賞到個門面原來又幾靚喎,深藍門框x灰色外牆加落地玻璃,接待處附近仲有個酒桶,唔睇個名真係以為係西餐廳,不過都o岩一半既日式x地中海菜 內外都一樣咁有design有情調,相同色系配搭,牆身有d裝飾掛畫。最搶眼都莫過於果一盞盞各有特色既天花吊燈。有d用幾隻玻璃杯砌成,係昏暗既環境之中閃閃發光 ;有d好特別用綠色燈罩放綠光,但出奇地零恐怖感,反而同個氣氛好協調 但最最最耀目都一定係正中央由幾十個玻璃酒樽砌成既巨型裝置吊燈,開係K11係唔同d,設計都artistic過人 上面張相係好難得襯d客人走晒先影到,吊燈下面既雙人高枱位好正,半圓型既設計令枱面位置大增,2個人黎嗌多幾碟野食都唔怕無位放 搵食時間 嘩!值得一讚係上菜速度驚人,轉個頭就可以いただきます - Parma ham w/ melon($48):唔難之得叫t
尖沙咀[K11]★GOCHISO(日本/地中海菜)
fb: followfooddiary

搵食時間
嘩!值得一讚係上菜速度驚人,轉個頭就可以いただきます

Parma ham w/ melon($48):
Parma ham w/ melon
唔難之得叫tapas,原來份量真係好少
只係得2小件。不過(唯有)少食多滋味,咸香既超薄切parma ham同清甜既哈密瓜真係perfect match

三色豬肉香腸拼盤(半份$68):
三色豬肉香腸拼盤(半份)
見到個tapas份量咁少之後即時追加既小食~熱pan上面放左3種豬肉腸,其中幼果條係日本常見既普通種類,另外粗d果兩條比較味道濃郁多汁,只係唔太鐘意淺色果條既香草味...

白酒蒸蜆肉青口($98):
嘩~d蜆肉同青口都好鮮甜
!!!細細粒得黎有肉食,好感動一粒沙都無
雖然d白酒應該已經蒸發晒唔太飲得出酒味,但加左洋蔥同海鮮去熬既湯底都好香濃~
見menu寫住$18可以追加個意大利燴飯就加黎試下。點知等極都未黎?一問一下先知原來係等我地食晒d蜆肉青口先拎個湯底去加工。
新鮮滾熱辣,上枱果時個燴飯仲好滾!不過橫睇掂睇都唔似risotto
味道方面,話說頭先個湯底本來已經好香濃,拎黎燴飯後再concentrated d令到個飯勁咸
成為成餐飯唯一食剩既野...
追加意大利燴飯
明太子白汁鮮魷雜菌意粉($98):
挑戰好難整得好食既明太子pasta大成功
首先望住舊邪惡的牛油慢慢被溶化,撈勻即刻食番啖,絕對係喜出望外
明太子味勁突出而又一d都唔腥,意粉creamy條條掛晒汁但又唔會好滯真係!仲有足料魷魚&菇片做餸唔怕寡

羅勒醬三文魚牛油果Pizza (11'' $138):
Salmon & Avocado w/ pesto sauce pizza (11'')
係menu見到張相已經一見鍾情諗都唔洗諗就嗌左
口感滑溜味道勁rich又健康既牛油果配上美味三文魚再加埋同樣青bb帶淡淡香草&橄欖&蒜香味既羅勒醬真係感動之作
羅勒醬鮭魚牛油果Pizza (11'')
真。超級好味
另外pizza既餅底都不得不讚,餅底薄而餅邊厚,烘到微燶,香酥得黎有煙韌口感
成枱人完完全全被俘虜!哈哈~話時話,平時食幾啖牛油果就開始滯,今次位位食2件pizza都食得津津有味停唔到手
My favourite pizza so far!

香蕉朱古力Pizza($73):
香蕉朱古力Pizza
哈哈,係咪以為我地都鐘意食pizza既餅底鐘意到要追加?其實係揀甜品時無睇清楚,見到d朱古力&香蕉好吸引就點左,上枱先知原來係pizza唔係waffle
總係覺得依種口感既pizza同甜品唔係太夾,尤其係當我地飽既時候見到更加覺得佢唔太吸引
好彩d餡都係大路受歡迎,雪糕朱古力味濃可惜溶解速度勁快,想慢慢品嚐都唔得;香蕉同朱古醬依個組合唔洗講都知夾啦~嗚。。。點解唔係配鬆軟既waffle呢

埋單$595/4ppl。
其實淨係為左個牛油果三文魚PIZZA已經可以令我一去再去

不過就算唔計最愛,依度整體環境都好舒適有格調,只係遺憾地食6點幾7點果轉有時限無得慢活人生;服務態度良好,上菜速度快食物款式多又有特色,味道頂瓜瓜飲品選擇都幾多,下次腸胃好要黎試下佢d酒精飲品先得

2016-03-19
20 分鐘 (堂食)
Parma ham w/ melon
三色豬肉香腸拼盤(半份)
明太子白汁鮮魷雜菌意粉
羅勒醬鮭魚牛油果Pizza (11'')
  • 羅勒醬三文魚牛油果Pizza
2016-02-28 2021 瀏覽
原本和幾個老友去食K11的美式漢堡, 但等了30分鐘也沒有位子, 只有轉陣到了這間餐廳吃飯~其實這間註明東京風格的西餐廳, 本身我來之前都沒有看過食評, 只是下午經過時看到餐廳風格不錯就晚上走進去了~餐廳以杯和餐酒在加上燈光點綴, 是這兒特色之一我們叫了2個SET, 因為不太懂怎麼叫, 先看看餐廳推介的吧頭盤是2個沙律, 雪場蟹肉蔬菜沙律十分有水準, 蔬菜十分新鮮, 蟹肉沒有雪味反而有少少鮮味~蛋做了半流心的效果, 入口不會太實~至於下面是燒牛肉雜豆沙律, 燒牛肉不韌有少少牛味~但個人不太喜歡豆~相比上面的沙律, 下次可以不叫這個~Parma ham with mozzarella cheese - parma ham不是太咸不太油, 可以接受~但mozzarella沒什麼CHEESE味~主菜有4款, 包括是2款STEAK (西冷牛扒+牛柳) 再加2款PIZZA (千島海鮮+雙色芝士配蜜糖)牛扒只可以說質素和價錢成正比, 沒有太大驚喜, 醬汁方面可以加分~唯獨一提!!! 就是這個雙色芝士PIZZA, 芝士味超重!! 批底好有口感, 跟平時PE及其他美式餐廳不同, 批底做法應該是用了日式

餐廳以杯和餐酒在加上燈光點綴, 是這兒特色之一

相比上面的沙律, 下次可以不叫這個~
唯獨一提!!! 就是這個雙色芝士PIZZA, 芝士味超重!! 批底好有口感, 跟平時PE及其他美式餐廳不同, 批底做法應該是用了日式處理, 和某日式麵包店糧X是同一款來的~ 加了蜜糖後, 芝士的咸味被沖走了一半, 3種口感同時享受, 所以十分推介這個菜式~
飲品方面就點了蘋果酒~沒什麼驚喜, 和超市的一樣~
最後甜品是抹茶雪糕+PANCAKE~這個甜品屬於中等水平~個人是抹茶控~所以覺得沒什麼味~但PANCAKE倒是不錯~
2016-02-27
5 分鐘 (堂食)
  • 雙層芝士PIZZA
2016-01-06 3395 瀏覽
一直很想試這家餐廳,今次終於如願以償!是日七點或之前可訂枱,所以訂了晚上七點正的枱和朋友一同享用日式地中海菜。很喜歡這些用不同酒瓶製成的燈罩,令餐廳格調顯得與別不同。頭盤-尼斯風松葉蟹沙律蟹肉尚算鮮甜,醬汁酸酸的夠醒胃,但個人不太喜歡當中冰冷的薯仔粒。頭盤-自家製意大利風薄切鮭魚牛油果肥美的鮭魚和香滑的牛油果,和橙味醬汁及生洋蔥合起來吃,味道剛好,不會太膩,是我這餐晚飯的最愛,不過我的朋友就不太欣賞。主菜-白酒蒸蜆肉青口酒味不太濃,蜆肉和青口肉都夠新鮮,但少不免有點沙混了進去。主菜-追家意大利飯是用白酒蒸蜆肉青口的湯水燴的意大利飯。看似平平無奇,但當中拌入了芝士一起煮,啖啖都是濃郁芝士香,好味道!不過吃的時候要小心,隨時會咬到殼或沙。飲品-白酒Sangria白酒易入口,可惜當中的水果種類比Drink List所描述的少,有點失望。總括來說這是美味的一頓飯,希望下次能再來試試這餐廳的Pizza。Gochiso sama desuda!
很喜歡這些用不同酒瓶製成的燈罩,令餐廳格調顯得與別不同。
頭盤-尼斯風松葉蟹沙律
自家製意大利風薄切鮭魚牛油果
頭盤-自家製意大利風薄切鮭魚牛油果
主菜-白酒蒸蜆肉青口
酒味不太濃,蜆肉和青口肉都夠新鮮,但少不免有點沙混了進去。
追加意大利飯
主菜-追家意大利飯
白酒Sangria
飲品-白酒Sangria

2016-01-05
自家製意大利風薄切鮭魚牛油果
追加意大利飯
2016-01-02 2683 瀏覽
今天假期,沒正事辦,就和老婆到尖沙咀逛逛,順道過九龍公園走走,享受一下鬧市中的大自然。黃昏時,走累了,就到附近晚飯。走到K11,2樓有間叫GOCHISO的日式餐廳,裝飾和環境不錯,於是進去試試。餐廳佈置優雅,樓底夠高,座位寬敞舒適。餐廳內燈飾都是由不同顏色酒樽和酒杯作燈罩,數量不少,除了光線充足外,也頗有特色。兩口子叫了和風照燒雞薄餅及香烤安格斯T骨牛扒配薯條,由於是散叫,不是套餐,沒有餐湯和飲品。和風照燒雞薄餅配以雞肉香菇,烤得脆熱。雞肉香菇份量足,薄餅烤得香脆、薄餅面燒汁混上雞肉香菇,十分好味。香烤安格斯T骨牛扒配薯條,五成熟的肉眼扒,略嫌鮮味不足,肉有點煙靭。薯條則炸得不夠香口,口感一般。整體而言,此店食品水準一般,但勝在環境舒適。
整體而言,此店食品水準一般,但勝在環境舒適。
2015-11-09 338 瀏覽
My first time having lunch in Gochiso,the Med dining Tokyo style.The waiter came over to lead me to a table of two, dark green comfortable armchair. I ordered a set lunch $78, Italian -style Vegetable & Mushroom spaghetti with Chili, salad and drinks are included.However,I wondered why the restaurant severd the drink right after the salad.The hot drink went cold when I have finished the main dish.I was a bit surprised to find the whole garlic served in spaghetti. Anyway, the garlics go well with the vegetables.I just love the final touch of black pepper that bring out the spicy side.There were a good variety of vegetables like broccoli, bell peppers, whole garlics and onions ,but too soft to serve. Also the amount of mushrooms was not in proportion with the vegetables as I love mushrooms.The overall quality is good, not too spicy.The hot lemon water is good as I didn't put any sugar.The waiter was caring too.He put the handle of the tea cup on my right side .I love the lighting decorations of hanging wine bottles and glasses .Wow, I smelled the white wine from next table. I definitely come back again to try.
HItalian -style vegetable and mushroom spaghetti with chilli
2015-11-09
用餐優惠
試食活動
  • Genovese Spaghetti
2015-11-02 4512 瀏覽
忙得忘了吃午餐,忙得腦在都運作不到了,就逃離公司找些吃的。想不到接近下午5時,還能找到午市套餐。蘋果汁餐飲,很甜。餐前沙律沙律菜算新鮮,配上鷹咀豆,有點嚼勁。個dressing是honey mustard,未必個個鐘意那味道,建議配黑醋會大眾化一點,適合不同人的口味。鮮魷蜆肉墨汁意大利燴飯整體來說不俗,燴飯尚算恰到好處,軟硬適中,只是真沒想會蜆肉是連殼上,餐牌圖片並非如此。配上少量三色椒絲,視覺上顏色豐富,讓人開胃。餐廳的裝飾其實都幾有趣,用玻璃杯或破開了瓶底的酒餅做燈罩,很有特色。或許還沒到晚餐的繁忙時間,侍應們比較悠閒,圍在一起傾偈,沒太留意仍在用餐的顧客的需要,等得我有點不耐煩。

蘋果汁
鮮魷蜆肉墨汁意大利燴飯
鮮魷蜆肉墨汁意大利燴飯
2015-10-14
2015-10-26 4290 瀏覽
週日去了K11 行街 , 2 個女生想講 gossip 但樓下的Agnes b 沒什麼好位, 於是走多一層來到這裡他們週日沒有 Tea Set, 唯有叫小食吹吹水 這裡的環境不錯, 有 sofa 位, 而且室內的燈飾都經過一番心意, 用玻璃樽做吊燈而且餐桌有足夠距離, 可以傾計不覺得沒私癮我們倆先來了 Sangria, 日間就飲到 tipsy...haha他們的紅酒份量挺多的, 而且幾好飲, 每人可以飲到2 小杯 , 一點都不貴! 再叫了小食蒜香橄欖油煮全蝦 Whole Shrimp Ajillo  及 四式拚盤 Assorted Hot Platter 蒜香橄欖油煮全蝦 Whole Shrimp Ajillo: 雞翼上有herbs, 而且一點也不油!! 炸得剛好! 煮法似日式, 好奇再望多次 menu , 原來是The Med Dinning Tokyo style....haha!! 而這個雞翼用芥辣食, 真的很夾, 很惹味! 炸魚柳, 炸得挺脆又不會太多粉, 剛剛好! 而且魚身很滑呢炸薯角, 脆而不油 四式拚盤 Assorted Hot Platter:這個$68 真的驚喜, 有
他們週日沒有 Tea Set, 唯有叫小食吹吹水

而且餐桌有足夠距離, 可以傾計不覺得沒私癮

蒜香橄欖油煮全蝦 Whole Shrimp Ajillo

炸魚柳, 炸得挺脆又不會太多粉, 剛剛好! 而且魚身很滑呢

炸薯角, 脆而不油
Assorted Hot Platter
四式拚盤 Assorted Hot Platter:
這個$68 真的驚喜, 有三隻大蝦及蜆肉, 旁是一個蒜香脆包, 用來沾上有海鮮味的橄欖油, 一流!
Whole Shrimp Ajillo
下次可以試下晚餐!

2015-10-26
Assorted Hot Platter
Whole Shrimp Ajillo
2015-10-15 3900 瀏覽
呢間餐廳食過兩次,唔係因為特別好食(也不差啦),而係貪佢人流少d易有位,同埋坐得舒服,又冇時限,最啱同friend食飯慢慢傾。由於有朋友遲到,所以叫住d小食先。 地中海風白酒蒸蠔($88)係用左廣島蠔,隻隻都好肥美,入口好creamy好香冇腥味,冇熟左的蠔有點韌的感覺,good。 白酒蒸蜆肉青口($98)分量都幾多,蜆同青口都好好肉同鮮甜,不過都唔及個湯好飲,有白酒同牛油香。叫呢道菜可以加$18點 risotto,係用剩下的湯煮飯,精華走晒去d飯度,雖然冇其他材料,但都夠晒味道。Pizza分為8"或11",我地點左 Margherita大批($108),最鍾意pizza只配簡單食材,單單只有茄醬、水牛芝士、蘿勒、車厘茄,鹹鹹酸酸已夠醒胃,只係餅底濕左唔夠脆扣左d分。 和風蒜風白酒汁蜆肉意粉($88)其實又feel唔到和風在哪兒,反正又係簡單白酒+蜆+意粉,都唔會點差。 明太子白汁鮮魷雜菌意粉($88)其貌不揚,但反而有點驚喜。每條意粉都沾滿明太子,充滿鹹香,加埋溶左的牛油更加不得了,魷魚肉質亦唔韌,比頭先的意粉更好食。值得去指數:
由於有朋友遲到,所以叫住d小食先。
Pizza分為8"或11",我地點左
值得去指數:
2015-09-23 3915 瀏覽
一直想試呢間餐廳, 所以生日選了, 以呢個價錢食物都唔錯, 但服務真係麻麻,我要明太子pizza,  落錯單,但待應同我講我點的,朋友間有人唔識得蝦,所以我冇理由叫蝦pizza, 都算,照要(好彩都幾好味),之後碟意粉仲有少少,我同朋友仲食緊,就有人收碟,講咗3聲話未食完先有反應放返底😕😕😕。之後買咗生日蛋糕,嚟到好似上菜咁放底,望下有啲唔對路,啲爉燭插到好似拜神咁,插三支爉燭係中間,正常都唔會咁放爉燭。間餐廳食物都唔錯啲服務真係有待改善。
2015-09-20
慶祝紀念
生日
  • 明太子年糕薄餅
2015-09-16 3633 瀏覽
好友生日,想找一間在尖沙咀的食店坐下,在舒服的環境談近況和慶生。一坐下便不得不留意它的環境,很舒服,很寧靜,很有地中海feel,其喜歡它的燈飾和牆上的字牌。環境非常適合兩/四個人來坐數小時傾計!侍應會說中文,親切和藹,在我們旁邊的食客漏了東西,立即跑出去,走一圈找不到他們才折返,讚!我們吃了兩個maincourse,一個appetizer,一個甜品,兩杯mocktails,每人180hkd,這個價錢在K11算不貴了。如果Pizza以外的食物做得更好,一定可以吸引更多人來

好好味有口感的蜜糖芝士pizza! (8.5/10)
焦糖蘋果批(5.5/10)
西班牙海鮮飯 (6/10) 88hkd
5 分鐘 (堂食)
好好味有口感的蜜糖芝士pizza! (8.5/10)
  • 蜜糖芝士pizza
2015-08-31 3580 瀏覽
原本諗住去k11既elephant grounds pop-up store食ice cream sandwich點知賣曬,無聊上去k11行下就醒起呢間餐廳成日都好多人等位, 今日星期日6點竟然唔洗等, 見到餐牌上既價錢好經濟實惠, 決定試試餐廳環境舒服, 沒有時間限制, 所以能夠輕鬆愉快地享受晚餐!明太子年糕Pizza 這是朋友推薦的必點菜式❤️薄餅有8吋/11吋選擇,兩個人的話8吋已經足夠!薄薄的pizza配上焗到酥脆的餅邊,吃了兩件都沒有飽滯的感覺,加上帶有咸香的明太子和'煙軔'的年糕,又香又有口感西班牙海鮮飯色彩繽紛,但味道一般,飯上面的海鮮較乾身。香蕉朱古力Pizza期待已久的甜品終於上場, 因為是我最喜歡的香蕉和朱古力組合! 與明太子年糕Pizza一樣的餅底,上面整齊放上香蕉片, 再加上適量的朱古力醬, 吃起來的時候不會令人覺得太甜,而且價錢非常實惠。所以如果下次在尖沙咀想不到去哪裡吃甜品, 這裡會是一個很好的選擇! 值得一提的是服務很好, 侍應經常主動加水和收拾餐具, 值得一讚!

西班牙海鮮飯
西班牙海鮮飯
色彩繽紛,但味道一般,飯上面的海鮮較乾身。
Banana Chocolate Pizza
香蕉朱古力Pizza