2015-08-22 3225 瀏覽
尋晚Happy Friday 約左朋友去尖沙咀食飯本來諗住去H8等位食某韓國餐廳,不過尖東落車經過K11個時又見到D餐廳冇乜人 (個時6點左右)於是就改變主意,同朋友去食想試好耐既GOCHISO!其實K11既餐廳絕對唔稱得上平,不過勝在就腳,而且唔限時(H8既大部分就算book左檯都係得個幾兩個鐘),GOCHISO都係其中一間中高價位既餐廳到去門口,係真係冇咩人既,不過D侍應都唔多理我...可能我著得太casual覺得我只係睇下唔會黎食掛有個好有笑容既waitress帶位,好想坐梳化但係話full哂喎....(明明冇人,可能係Book位啦)雖然係有少少嘈但係都OK既,幾闊幾舒服餐廳最近做緊promo,有三隻扒可以order會送白/紅酒一杯或者50蚊coupon不過朋友話叫個set都差唔多價錢仲多D野食所以就放棄左結果我地叫左個$488既set, 有前菜、沙律、pasta/pizza/risotto、paella、湯/飲品同埋甜品(三揀二)我地落左Order之後先上既係野飲,朋友既係iced matcha latte,而我就揀左湯開頭以為特濃南瓜粟米忌廉湯除左粟米就冇其他野,原來入別仲有
尋晚Happy Friday 約左朋友去尖沙咀食飯
於是就改變主意,同朋友去食想試好耐既GOCHISO!

雖然係有少少嘈但係都OK既,幾闊幾舒服
不過朋友話叫個set都差唔多價錢仲多D野食所以就放棄左

粟米忌廉湯
開頭以為特濃南瓜粟米忌廉湯除左粟米就冇其他野,原來入別仲有蠶豆、鷹嘴豆同紅腰豆,南瓜味其實我都唔係好食到,可能比D豆搶哂味...我覺得佢地同個湯就真係唔係幾夾,你當佢係一碗新口味既湯係可以接受既。

之後就到三文魚沙律
三文魚沙律
我本身係唔係好鍾意食用沙律醬整既沙律,呢個就岩哂我口味啦~
三文魚本身話佢餐廳自家醃製既,唔太鹹,單食都冇問題,唔錯
除左平時見到既沙律菜之外仲有D黃紅椒同西蘭花,岩哂我呢D平時唔係好鐘意食生既菜既人

冇耐就先上appetizer 就咁睇落擺盤都幾靚,亦都唔係虛有其表,好食!
Appetizer
左下角係鹹三文魚,好嫩滑;左上角既牛食落好牛味,一D都唔韌,好有驚喜!
右上既巴拿馬火腿+蜜瓜,蜜瓜超甜,一齊食落口中和左鹹味,岩岩好
加邊既面包擺耐左外皮都仲好脆,上面既三文魚同麵包一齊食簡直絕配,正!

之後就上墨魚汁魷魚意粉
墨魚汁魷魚圈意粉
最中間係蕃茄醬、芝士碎同埋火箭菜,撈埋一齊最好食
我都係第一次食墨汁意粉,一開始未撈勻就覺得麻麻地,撈埋左就冇左個陣腥味
而魷魚圈都唔唔韌,同意粉一齊食有時都唔覺,哈哈
但係記得問侍應拎杯水,唔係你食完成棚牙就黑哂架啦

之後到主菜 西班牙海鮮飯(半份)
海鮮飯
首先擺盤係靚既,兩個人食半份其實係岩岩好,加埋檸檬汁,其實味道係OK既,但未到話超好食囉,不過不失

最後就到我最期待既甜品啦!我地冇揀到Tiramisu,揀左剩低既cheese tart同埋creme brulee
焦糖燉蛋
先講個焦糖燉蛋
其實佢上碟既時候都估唔到佢咁大杯
本身佢燉蛋base係凍既,而上面個層焦糖就係岩岩整好
燉蛋好creamy,好香雲呢拿味,食得出唔係用香精既味道
上面既焦糖脆脆都好厚,但係mix埋一齊食就岩岩好,唔會太甜,好食~
芝士撻
呢個Cheese tart配牛奶雪糕絕對係今餐既亮點
個cheese tart同一般cheese cake唔同,食落口好滑,好香芝士味,又唔算太膩,有時沾下旁邊既士多啤梨醬都有解膩既作用
旁邊既牛奶雪糕簡直一絕,好濃牛奶同雲尼拿味,襯我朋友去toilet個時食哂,哈哈

如果要我比較邊個最好食既話,我會揀 Cheese tart, Milk ice cream>Creme brulee>appetizer>salad=spaghetti>paella>soup,配菜overall黎講係好過主菜既

總括黎講,雖然星期五夜晚好多人黎食,但係都keep到上菜時間同埋菜色既水準,係值得一讚既;但係如果整體服務態度再做好D既話就更加好啦
2015-08-21
焦糖燉蛋
芝士撻
  • Cheese tart
2015-08-17 2512 瀏覽
早幾日經過見到有新餐廳開, 食 fusion 菜, 終於趁得閒走左去試, 環境好靚, 野食都唔錯~特色玻璃樽吊燈, 好靚, 心郁郁想自己整返盞,Earth tone 加上青綠為主調,給人感覺很舒服。最愛飲 sangria ~照燒雞 pizza , 日本口味 pizza (你明既...)牛油果意粉, 幼身意粉又唔似天使麵, 口感幾得意
最愛飲 sangria ~
牛油果意粉, 幼身意粉又唔似天使麵, 口感幾得意
2015-08-14 2145 瀏覽
白酒蜆肉意粉是來自尖沙咀K11的Gochiso,一走進來就看得出是日本西餐的路線。餐前的沙律除了沙律生菜之外,還有幾款不同的豆類,是充滿營養的前菜。意粉是一半蒜香一半白酒,卻沒有搶走蜆肉鮮味,也沒有多餘的油份和配料,碟上還有一團很Fresh的沙律菜,和整齊排列的蕃茄。能夠悠閒地在寬敞的店內享用午膳,這一天很幸運!
白酒蜆肉意粉
2015-08-14 2180 瀏覽
Went there on a Friday for lunch. Most of the food on menu looks tempting. We ended up getting the Basil Avocado Shrimp Spaghetti in Pesto Sauce, the Risotto in Tomato Sause with Chicken and Squid Ink Risotta with Squid and Clams.Both Risotto (around $90, can't remember):The texture is too soft, looks like it was boiled with a rice cooker and then mix with the sauce to serve. Portion is quite small too, not full after the whole dish.Basil Avocado Shrimp Spaghetti in Pesto Sauce ($108):The spaghe

The spaghetti was not cooked properly. Some of them is like being deep fried to very dry, so the texture is really weird (like crunchy in a stale way if you know what i mean). The shrimp was cut into half and there are only 3 pieces. So basically there was only 1.5 shrimp.

The only thing taste good was the Matcha Latte that come with the lunch set. The food didn't come at the same time. The pasta came almost 10 minutes later than the risotto.

The wait staff was nice but the way they serve food is not very professional, so most likely we won't go back again.
2015-08-14
2015-07-31 1782 瀏覽
叫左個4 cheese嘅pizza,無諗過係出奇地好食! 佢個批底係稔嘅,好有咬口,而且芝士味超級濃,好正Hahahahha 另外叫左杯綠茶latte,係奶多過茶嗰種,不過都唔係話唔好飲嘅,係我偏好綠茶味濃多啲jeh!*評分*味道:4/5環境:5/5服務:3.5/5性價比:4/5

叫左個4 cheese嘅pizza,無諗過係出奇地好食!

*評分*
味道:4/5
環境:5/5
服務:3.5/5
性價比:4/5
2015-07-29 1829 瀏覽
同食伴行街行到又累又餓本來想食大都烤鴨, 但超多人在等位看到這間沒有見過的日式西餐, 說自己賣地中海菜望落去都幾靚, 我一直都鍾意日式西餐,所以就決定食~外面都有幾張3~4人枱等緊, 但我們2個人很快就有位了入到去一坐底, 食件就鄒眉頭說:好似裝修咁-_-原來是有個酒吧位, 攪拌機很吵耳, 讓食伴都沒有心情點菜了我點完菜之後, 看它有酒吧, 餐牌又有很多飲品選擇,好像很重視飲品,就點了個SANGRIA (可以選有/沒有酒精), 食伴飲啤酒~Sangria :非常麻麻地首先, 為什麼把teaspoon插在這?另外我也從沒看過Sangria有那麼大的檸檬在浮teaspoon真的讓人感覺很不舒服喝下去, 不好喝, 放了一個長時間之後有變得好喝點, 所以說是紅酒新開的原因嗎?但總括還是不好喝明明頭盤還沒到就先上了主食: 西班牙海鮮飯賣相極不吸引, 除了海鮮有點隨便亂放的FEEL飯!那個飯!不是一粒粒的, 是一PAT PAT的吃下去味道還可以, 但米飯質感太差了唯一是一人半隻的開邊蝦還算不錯白酒煮青口+蜆?我點的時候印象中只有白酒煮青口, 但很多蜆亂入,所以這大概是白酒煮青口+蜆我試過白酒汁的味
同食伴行街行到又累又餓
本來想食大都烤鴨, 但超多人在等位
看到這間沒有見過的日式西餐, 說自己賣地中海菜
望落去都幾靚, 我一直都鍾意日式西餐,
所以就決定食~
外面都有幾張3~4人枱等緊, 但我們2個人很快就有位了

入到去一坐底, 食件就鄒眉頭說:好似裝修咁-_-
原來是有個酒吧位, 攪拌機很吵耳, 讓食伴都沒有心情點菜了

Sangria :非常麻麻地
Sangria
首先, 為什麼把teaspoon插在這?
另外我也從沒看過Sangria有那麼大的檸檬在浮
teaspoon真的讓人感覺很不舒服
但總括還是不好喝

明明頭盤還沒到就先上了主食: 西班牙海鮮飯
西班牙海鮮飯
賣相極不吸引, 除了海鮮有點隨便亂放的FEEL
飯!那個飯!不是一粒粒的, 是一PAT PAT的
吃下去味道還可以, 但米飯質感太差了
唯一是一人半隻的開邊蝦還算不錯

白酒煮青口+蜆?
白酒煮青口+蜆?
我點的時候印象中只有白酒煮青口, 但很多蜆亂入,
所以這大概是白酒煮青口+蜆
我試過白酒汁的味道其實是很不錯的, 但青口/蜆都是frozen貨
而且煮老了, 又是不好吃

最後來了pizza :明太子日式年糕pizza
明太子日式年糕pizza
正當我們在考慮食宵夜時, 來了這個有驚喜的pizza
好吃耶, 救了這餐飯
pizza皮是我喜歡的那種軟軟的皮, 配料分量也剛剛好, 而且有一點香味
明太子很好吃, 年糕可以再做小一點, pizza醬料是重點, 很好吃

總結, 如果餓了想食飯可以考慮
但我下次會只叫pizza

2015-07-25
5 分鐘 (堂食)
明太子日式年糕pizza
  • Pizza
2015-07-18 1832 瀏覽
早幾日經過見到有新餐廳開, 食 fusion 菜, 終於趁得閒走左去試, 環境好靚, 野食都唔錯~特色玻璃樽吊燈, 好靚, 心郁郁想自己整返盞牛油果意粉, 幼身意粉又唔似天使麵, 口感幾得意最愛飲 sangria照燒雞 pizza , 日本口味 pizza
特色玻璃樽吊燈, 好靚, 心郁郁想自己整返盞
牛油果意粉
牛油果意粉, 幼身意粉又唔似天使麵, 口感幾得意
sangria
最愛飲 sangria
照燒雞 pizza
照燒雞 pizza , 日本口味 pizza

2015-07-02
牛油果意粉
sangria
2015-07-17 2319 瀏覽
由於爸爸開始半放假,小兄妹特別是囝囝出外用餐的頻度是前所未有的高。今週三,趁著一家人到尖東歷史博物館 + 科學館遊玩,又在外邊午餐了~起初一家人來到 K11,是打算去重溫 Pizza Express 美味薄餅及甜品的,不過途中見到這間 Gochiso 裝修挺美又不貴,馬上轉 plan 又來一試吧。由店名得知,這是一間西日Cafe,不過要到埋單才知原來這是 AEON 旗下的餐廳呢。超喜歡它的玻璃樽燈,超入型入格的,趁早到人不多怒拍!而除了玻璃樽燈,整家店都以 Earth tone 加上青綠為主調,給人感覺很舒服。  小兄妹出門前已吃午餐(對,他們很早吃午飯),妹妹在車程中睡了(搞笑是妹妹在車上扭眼瞓,竟然有自由行走來教訓甜魔媽媽小孩要抱!當然沒理她),這頓又是與餅印父子吃。三個人先來三杯水,三隻玻璃杯都是不同的顏色,放在一起很美很美! 點了兩份午餐分享,餐飲可免費選點:橙汁、蘋果汁、抹茶梳打、百事可樂;冷熱奶茶、咖啡、檸檬茶/水,亦可加$12轉飲冷熱鮮奶咖啡/咖啡朱古力/鮮奶抹茶,選擇挺多樣化。有囝囝在,我們先點了 橙汁,甜度不高酸味較重,我反而幾喜歡;另一杯是 抹茶梳打,老公有點不慣綠

點了兩份午餐分享,餐飲可免費選點:橙汁、蘋果汁、抹茶梳打、百事可樂;冷熱奶茶、咖啡、檸檬茶/水,亦可加$12轉飲冷熱鮮奶咖啡/咖啡朱古力/鮮奶抹茶,選擇挺多樣化。有囝囝在,我們先點了 橙汁,甜度不高酸味較重,我反而幾喜歡;另一杯是 抹茶梳打,老公有點不慣綠茶與梳打的組合,我就覺得幾清爽怡人,唯一要嫌是糖漿下得兇了些。
惠顧意粉/飯類/薄餅午餐,除飲品還包一份沙律(如是$138起的肉類套餐還會加上法包/白飯/餐湯選擇),沙律除了雜菜,還有紅腰豆、雞心豆等,十分健康,幾合心的。

本身就想吃薄餅,這天點了 黃金四色芝士 (配蜜糖) Quattro Formggi with Honey ($68) 薄餅,成品有8'大,是原個未切的上檯,之後有侍者代為分切。
這裡的薄餅較為薄身,焗得鬆化之餘邊位帶酥脆,薄餅的芝士味也夠濃郁,挺好吃;而最吸引之處,是加上蜜糖來吃,口味鹹中帶甜,豐富美妙~ 會推介給大家吃!

黃金四色芝士 (配蜜糖)
另一午餐點了老公愛吃的 和風蒜香白酒汁蜆肉意粉 Vongole Bianco ($88),意粉味道及質感都不差,不過相比四色芝士蜜糖薄餅,就顯得平平無奇了。

午餐加$38可選購甜品,沒選 Tiramisu 或 Creme Brulee,改點較少見的 芝士慕絲批 Mousse Cheese Pie,成品份量不小,味道正常,還連同雪糕及水果上檯,以此陣客收貨有餘了。

加一後埋單 $214,以 AEON 信用卡簽賬還有95折,不過我們忘了帶... 算啦,都很抵食了。有說晚餐會貴很多,不抵食云云,但我們沒比較晚市餐牌,大家想吃可先留意看看~
2015-07-15
黃金四色芝士 (配蜜糖)
2015-06-26 2133 瀏覽
各自擁有家庭及兒女後, 跟好友見面的次數越來越少。難得今晚跟幾位認識多年的好友暫時放下子女一起聚會, 揀了這家在K11環境氣氛都不錯的Gochiso。Gochiso 是日本連鎖餐廳Gohan 的姊妹店在香港首家分店。主打日式地中海料理。7点前入座方可接受訂枱, 當晚準時到達。餐廳裝潢摩登, 用上不同顏色的酒瓶酒杯作為燈飾, 充滿創意。食物選擇頗多, 令人眼花撩亂。最後選了2兩份套餐, 包括前菜、主菜、餐飲及甜品。當中有我們想食的菜式, 省去選擇的時間。西班牙套餐$488地中海套餐$588小食西班牙小食併盤: 有5款(牛小排、三文魚、parma ham 配蜜瓜、沙律蟹肉麵包及炒雜菜), 味道不過不失。要選最好味應該是沙律蟹肉包Caeser salad: 菜夠新鮮翠綠, 咸香味的煙肉, 芝士粒, 加上開胃的沙律汁, 味道不錯。牛小排鮮豆沙律: 這個沙律汁頗為惹味, 牛小排肉質嫩滑, 整體味道不錯。Parma ham配蜜瓜: parma ham 的咸香味不錯, 可惜蜜瓜不夠甜及多汁。主菜西冷牛扒配法包燒烤後的坑紋十分明顯及公整, 面上再放了一個正在溶化的蒜頭牛油波, 看似日式餐廳門口的樣辨。

西班牙套餐$488
地中海套餐$588
小食
主菜
西冷牛扒配法包
燒烤後的坑紋十分明顯及公整, 面上再放了一個正在溶化的蒜頭牛油波, 看似日式餐廳門口的樣辨。牛扒肉質一般, 不太嫩滑。反而伴菜比較可口, 伴菜有焗薯及炒雜菜。
把炒雜菜放在法包上, 令平凡的法包變成惹味非常的小食。朋友用法包沾上蜜糖, 甜甜的法包, 另有一番風味。
黃金四色芝士薄餅8"
送上來的pizza 表面什麼都沒有, 賣相似印度薄餅, 一點都不吸引。pizza 熱辣辣, 店員親自把pizza 切開。表面烤得香脆, 芝士味香濃, 最特別是送上蜜糖讓客人按自己口味加上。估唔到蜜糖的甜和芝士味是如此的匹配。賣相最不吸引, 但味道是最有驚喜的Pizza。
西班牙風海鮮飯 (半份)
表面雖然放滿名式各樣的海鮮, 明顯地是最後才加進去, 不是跟飯一起煮的。海鮮没有味道, 飯煮到似糊仔而且沒有海鮮的香甜味道。這個西班牙海鮮飯是全晚最差的菜式。
羅勒醬海老牛油果意粉
初初以為綠色的意粉是由牛油果做成, 原來這是Pesto sauce的顏色, 而且味道比較淡。牛油果切粒混入意粉内, 味道比較淡, 嚐不到牛油果獨特的香味。食落意粉油淋淋, 十分一般的意粉。
白酒蒸蜆肉青口 $98(散叫)
朋友被餐牌內照片吸引, 散叫了這道菜。坊間大多是單一青口或青口, 但這裡竟然一鍋內有齊青口及蜆肉, 實在太好。兩者加起來異常地合襯, 沒有搶去對方的味道。
甜品每個套餐可選兩款, 實在吸引!
和風班㦸: 朋友激讚的甜品。薄薄的班戟內有軟滑香口的忌廉,味道不錯。班戟旁放了些小丸子、紅豆及綠茶&vanilla雪糕。小丸子亦煙韌, 紅豆的甜, 綠茶粉及雪糕的苦澀味, 形成複雜的味道及口感。意外地好吃!
香蕉草莓班㦸: 換上了香蕉的班㦸, 味道不錯。但是沒有和式班㦸那麼突出。
法式燉蛋:表面焦糖香脆又甜,裏面的燉蛋口感細緻幼滑,對辨的法式燉蛋。
Tiramisu: cream 的比例比較多, 味道偏甜, 少了份咖啡酒香的苦澀味。
套餐甜品是正常份量, 整體味道不錯, 比前菜/主菜出色。
客人可選擇餐湯或餐飲
朋友揀了餐湯, 服務生竟然倒了在她的身上, 然後細細聲說一聲對不起便離開及清理現場, 服務是這麼幼嫩。人誰無過, 但正統的道歉不是很高要求嗎?
餐飲選擇多, 朋友選了沒有酒精的Fresh mango mojito & strawberry mojito
用上高身杯, 顔色鮮艷, 有新鮮果肉, 味道不錯。
2015-06-13
2015-05-14 2618 瀏覽
三個同事聚會,見呢間餐廳環境幾好,於是決定一試。鱈魚排同帶子starter幾好味,香味濃郁。蟹比較老,蛋嘅分量好少。最唔開心係飲品嘅圖係錯嘅,貨不對板,好在waiter幫我換翻~
2015-04-22 3050 瀏覽
飯後甜食時間,在尖沙咀一帶吃過韓燒之前就是一番走走逛逛。來到了K11附近,不想單吃冰品及雪糕什麼的。突然想起早自裝修我已有留意的一家日式地中海菜餐館。最近幾次路過看到一大批等位的人客,就打消念頭了。只是這次我們來得晚,非正餐時段,已經沒有人等位。  餐牌就不多拍了,云云甜品之中就獨見右下角的甜品薄餅。在香港不常見有甜薄餅,或許是定型說薄餅必是鹹點。開放的程度還是切合大眾口味為先,幸好這裏又有我喜歡的用料配搭。  環境舒適別緻,主要用上木傢俱,叫人放鬆進餐。最吸引目光的不得不說數排的啤酒燈,遠看已覺做工用心,更有點高貴的玩味,毫不單調。Banana Chocolate Pizza 香蕉朱古力比薩 $68+10%  這個就是一揭開餐牌甜品一頁,最先攝入眼簾的一款。就是因為用上了我愛的香蕉,以及跟其配襯的朱古力。友人看到甜味的薄餅不禁面有難色,也是的,香港不流行吃甜版的。不過經我說服之下,還是照樣點了這款。  薄餅上桌時是完整未切分的,也許是為了看起來整齊美觀。批下放了一把輪切刀,讓客人可以自由分切薄餅。只是中間放著的一球雪糕蓋住了中心點,切扇形就比較困難。  薄餅餅皮是薄身的一款,批邊烤得
香蕉朱古力比薩

薄餅餅皮是薄身的一款,批邊烤得金黃帶焦,卻不是太燶。邊位是乾身脆感,批身稔韌不爛,咀嚼下有點麵香。可惜是表面的配料太過重水份,導致塌皮不就手。香蕉片綿滑無酸味,面焦香口,份量也不算少。配上濃香微稠的朱古力漿就更是香甜,因為是最佳拍檔嘛。朱古力雪糕的朱古力香氣厚郁,不是太甜膩,微微苦香跟甜蜜的薄餅很配。
香蕉乳酪沙冰
Banana Yogurt Smoothie 香蕉乳酪沙冰 $43+10%

只點個甜品好像太低消費,即管是店員指沒有必點份數或是最低消費。既然選了個香蕉甜品,那麼就統一地點一杯香蕉飲品吧。香蕉味其實很易中伏,在外面經常吃到是香精滿瀉的人工怪味。就算是多年前喝的韓國香蕉牛奶,味道也是不天然的。
  端上桌時色水先是自然的淡黃色,就是香蕉蕉肉的色澤。表面看到的是我最棹忌的薄荷葉,其次就是忌廉。快手拿走前者,忌廉部分輕輕一嚐。細滑綿密,沒有多餘膩感,倒是奶香帶甜,不會是人工香精怪味。
  呷一口最底部最濃味沉澱的,就像在吃香蕉的感覺。厚密稔綿,滑身的沙冰當中夾著微微香蕉果肉。一口先是有香蕉的香甜,然後就散出淡淡的酸香,即是乳酪的奶感酸味。兩者配合自然香濃,甜得清新重果香,沒有膩感。
  水都要影?話說發現不少食肆的飲用水都要收費的,不是指樽裝水。開水也要收費,要不就完全不供應。加上這次是職員自動波斟水,事前沒有要求過。下單的時候我們只想嚐甜,點的很少不像別的顧客。但其服務還是親切細心,面帶笑容不會過份嚴肅,叫人倒放下心來。
香蕉朱古力比薩
香蕉乳酪沙冰
2015-04-10 2641 瀏覽
一直都好想試GOCHISO, 但我每次都見到很多人在排隊,怕排隊的我當然沒有試到。今次終於決定早兩天前訂位,已免受排隊之苦。未入餐廳前,早已看到這有趣而漂亮的燈飾。這燈飾是用上酒瓶來製作的,有特色之餘又環保。尼斯風松葉蟹肉沙律 $88看過了美麗的燈飾,當然是用餐的時間。先點了個蟹肉沙律作頭盤。這沙律有車里茄、雜菜、橄欖、蟹肉和雞蛋。每樣材料都很新鮮,蟹肉又鮮甜,雞蛋又不會煮得過熟。但沙律醬汁未見出色,只是一些沙律醋言而,所以整體上這個沙律只是一般。8吋Margherita Pizza $63之後上的是朋友點的Pizza。老實說我一般都喜歡點有些肉的Pizza, 但既然朋友點這個沒有肉的Pizza,那就試試也無防。Pizza底過軟,一點也不脆。雖然Pizza底做得不好,但這Pizza出奇地非常美味。芝味十分香濃,但毫無油膩感。明太子白汁魷魚雜菌意粉 $88吃過了Pizza後,就到意粉。意粉過淋,完全沒有意粉應有彈牙的口感。雖然口感不好,但味道十分討我喜歡。Creamy得來一點也不膩,還帶點微辣,加上魷魚鮮甜,非常滋味。和風班戟 $58最後以班戟作我們的甜品。班戟內有一些軟滑的忌廉,而班戟
尼斯風松葉蟹肉沙律 $88
尼斯風松葉蟹肉沙律 $88

8吋Margherita Pizza
8吋Margherita Pizza $63

明太子白汁魷魚雜菌意粉
明太子白汁魷魚雜菌意粉 $88

和風班戟
和風班戟 $58

最後以班戟作我們的甜品。班戟內有一些軟滑的忌廉,而班戟旁的是小丸子、紅豆和綠茶雪糕。整體上這甜品不會過甜,雪糕也軟滑,小丸子亦煙韌。但味道上不是十分出色,只屬一般。

整體上GOCHISO的食物是不俗,當然也有進步的空間。如能再有所進步,定必更好。

2015-04-09
8吋Margherita Pizza
明太子白汁魷魚雜菌意粉
2015-03-31 2690 瀏覽
呢間日本・地中海fusion餐廳係我揀嘅,記得上年10月中經過K11見到呢間啱啱開業,眼見環境幾靚,又有Menu放置大門口供參閱,那時我便想一試喇,適逢生日要諗食乜,我便諗到呢到《GOCHISO》,一於試試吧!!因為一早問過呢到要有某張信用卡先可以Book位,其餘一律要Walk In,好吧,那唯有早點去食,避免等位之苦,呢晚我地7點去到,好彩都有位即入坐。我們各自睇過Menu,有多款二人套餐,由$412-起,但另收10% Service Charge,好似貴了點,又覺得Set左的菜式唔係我地心水選擇,還是單點好了。最後我地商量過就揀了以下菜式:﹣① 西班牙風蔬菜雜燴 Spanish Vegetable Stew ($33)② 尼斯風松葉蟹肉沙律 Nive-Style Snow Crab Salad ($83)③ 白酒蒸蜆肉青口 Steamed Clam & Mussel with White Wine Sauce ($88)追加西式燴飯 Additional Risotto ($18)④ 和風蒜香白酒汁蜆肉意粉 Vongole Bianco ($78)⑤ 西班牙雞尾酒 Sangria

最後我地商量過就揀了以下菜式:﹣
⑤ 西班牙雞尾酒 Sangria (瓶 Decanter) ($58)
Total = $358
10% Service Charge Total = $394
① 西班牙風蔬菜雜燴:呢個一上到枱我地有O嘴嘅,因為真係估唔到份量咁的骰,每樣材料都切到同一Size,有茄子、意大利瓜、青椒、黑橄欖、洋蔥等等,以橄欖油、鹽同胡椒粉調味, 碟邊有番茄汁,普普通通喇。
② 尼斯風松葉蟹肉沙律:頂層佈滿新鮮松葉蟹肉,好鮮甜;其他材料薯仔、番茄、青瓜、洋葱、黑橄欖、熟雞蛋及沙律菜,份量多又新鮮,配點酸的沙律醬好開胃,都唔錯。
③ 白酒蒸蜆肉青口:
份量好大喔~!我地都未試過一鍋食均蜆肉同青口,2者都好肥美肉質又鮮甜,個白酒海鮮湯汁好好味,一邊食蜆肉青口一邊渴下湯汁都唔會過咸,如果有埋法包同食就更正咯!!
好喇,食哂海鮮後,就可以同店員講加得<西式燴飯>喇,佢會將成個鍋拎返入廚房,好快就會拎返出來熱辣辣的上枱,不過我地見到燴飯後都同心目中的唔同,呢個似日式泡飯多D吧!?可能大量湯計同飯一齊食,感覺反而咸多D,算OK啦。
白酒蒸蜆肉青口 追加西式燴飯 Additional Risotto
④ 和風蒜香白酒汁蜆肉意粉:
粗略數過都有11隻蜆,唔大隻但鮮甜;車厘茄正常;蒜香白酒汁味道唔錯,都幾香,意粉質感啱啱好夠彈牙,我鍾意呢個口感。
④ 和風蒜香白酒汁蜆肉意粉 Vongole Bianco
⑤ 西班牙雞尾酒:
睇報紙雜誌介紹就睇得多,終於都試到Sangria喇!見到一杯都要三四十蚊,但一瓶份量達4杯喎,呢瓶實係好抵飲,知道傳統以紅酒、白蘭地、梳打、糖漿混合,加入水果和冰塊均成的,我都飲到紅酒味,糖漿味冇乜(仲好啦),冰凍梳打透心涼,裡面大量蘋果好爽,好飲呀!!
⑤ 西班牙雞尾酒 Sangria (瓶 Decanter)

題外話/補充資料: 說真的,我地慢慢食慢慢坐都冇比人吹迫埋單,更不斷Refill水比我地,到埋單果刻都繼續Refill,我地叫住唔需要先肯停,店員上菜收碟都好有禮貌,我心信係日本餐廳有預先教導過的,做顧客的真係感覺好好。 食物質素都唔錯,份量都比外間同類型的都偏多,各樣味道都穩定,唔會突然有款係好差,我地都將滿意,食過飽飽埋單都唔使四舊水就更得抵食添,呢間的確可以繼續品嚐吖!
2015-03-15
慶祝紀念
生日
④ 和風蒜香白酒汁蜆肉意粉 Vongole Bianco
⑤ 西班牙雞尾酒 Sangria (瓶 Decanter)
2015-02-21 2674 瀏覽
1. garlic bread: 又淋,又韌,又凍,我同waitress 講話凍,佢地都好有禮貌幫我整熱,可惜,再黎都係唔熱,同埋超韌.2. 年糕明太子pizza: 又係唔熱,好似放左好耐咁,明太子超少,係酥餅唔係pizza, 夾年糕怪怪地3. 油浸蝦(唔記得個名): 哩個ok, 味度唔錯,唔貴4. suntory beer: 冇乜氣! 我個日本朋友飲到好嬲,話好少啤酒唔夠氣好難飲!

3. 油浸蝦(唔記得個名): 哩個ok, 味度唔錯,唔貴

30 分鐘 (堂食)
2015-02-18 2331 瀏覽
一到已經看到外面圍著十多人,心感不妙。幸好還是夠早,等了約三張枱便可入座。西班牙炒飯 (小) - 我完全不能感受到這個飯有何西班牙的感覺...反之有點像日式咖喱炒飯...芝士薄餅 加 蜜糖 - 意想不到的好吃,蜜糖跟芝士的味道很搭,完全驚喜之作!明太子意粉 - 全晚高潮!味道讓你一口接一口不想停下來!(忘了名字的)沙律 - 不過不失小食拼盤 - 就....拼盤巧克力香蕉薄餅 - 結論是到這邊無論鹹的還甜的薄餅也可以吃一下,都很好吃!
西班牙炒飯(小)
芝士薄餅
明太子意粉
明太子意粉 - 全晚高潮!味道讓你一口接一口不想停下來!
沙律
(忘了名字的)沙律 - 不過不失
拼盤
小食拼盤 - 就....拼盤
香蕉巧克力薄餅

2015-01-30
30 分鐘 (堂食)