2021-03-24 132 瀏覽
今日天氣好好,好想食老婆餅,就到元朗走走,一邊行一邊食逛至黃昏,見到有間餐廳門口裝修幾特別,便選擇了吃晚飯。餐牌有5個courses,餐廳老闆說每隔幾月會轉餐牌。36月西班牙火腿水牛芝士沙律西班牙火腿鹹香,肉質唔會太硬,芝士淡淡的味道跟火腿很配,醬汁像厚身版的西班牙凍湯,酸甜得來帶點辣味。日本松葉蟹肉柚子蛋黃醬沙律蟹肉一絲絲,藜麥帶煙韌口感,柚子酸酸的使人很開胃,另外少許的紫蘇油味道若隱若現,甚神秘。燒北海道帶子芒果甜椒凍汁半生熟的帶子個邊微微煎香過,肉質仍然保留着帶子的鮮甜味,白色的泡沫嗅到薑的味道,但入口並無薑的辣味,只是食泡沫覺得個菜式好怪,但撈埋芒果汁一齊食就有驚喜了!酸酸甜甜很開胃。素類洋蔥湯飲落有啲似泰式湯,有點像香茅、冬陰功味的湯,但原來是一些蔬菜如西芹、洋蔥、腰果等製成的湯。龍蝦卡布奇諾龍蝦肉很嫩,鮮甜,杯中還有濃郁的龍蝦湯,面層有泡沫,猶如喝泡沫龍蝦。西班牙紅蝦燉飯紅蝦口感軟嫩,味道鮮甜,紅蝦流出的汁浸在燉飯中,飯粒軟硬適中,沒有粘在一起。再食件蛋糕和喝幾杯洋甘菊花茶。對於我來說,這間算是隱世食店,菜式有驚喜和變化,值得一試。
見到有間餐廳門口裝修幾特別,便選擇了吃晚飯。
餐牌有5個courses,餐廳老闆說每隔幾月會轉餐牌。

36月西班牙火腿水牛芝士沙律

日本松葉蟹肉柚子蛋黃醬沙律

燒北海道帶子芒果甜椒凍汁

素類洋蔥湯

龍蝦卡布奇諾

西班牙紅蝦燉飯

再食件蛋糕和喝幾杯洋甘菊花茶。

對於我來說,這間算是隱世食店,菜式有驚喜和變化,值得一試。
2021-03-24 906 瀏覽
平時真係好少會去元朗區,不過今日有朋友揸車帶我去食好野,當然正喇門口好有歐陸風情呢間餐廳唔算好大,擺放幾張檯,好有私房菜既感覺個menu好吸引有日本食材,又有西班牙食材36月西班牙火腿火腿好好食有油香但一啲都唔肥膩,質感好滑連埋水牛芝士一齊食最perfect日本松葉蟹肉呢個前菜好開胃用左柚子蛋黃醬整個汁,食落有微微既酸甜味,感覺好fresh燒北海道帶子用左刺身級別既帶子食落肉質好軟滑,用左芒果甜椒整個汁,味道出奇地夾喎而一粒粒橙色既並唔係蟹子,而係用左分子料理,用手指芒果製成,味道好香甜素菜洋蔥湯呢個湯好特別,飲落有啲泰式青咖喱既味道,但原來只係用左洋蔥、芹菜頭,飲落味覺好豐富塊多士都好好味呀熱辣辣的龍蝦cappuccino龍蝦煮得岩岩好,完全唔鞋鮮甜味十足用左龍蝦汁打成泡沫,味道香濃,飲埋都不為過日本鯛魚鯛魚上面果層係魚鱗,經過輕炸後,特別香&脆口魚質好細滑岩哂鍾意食魚既我!燒西班牙伊比利豬鞍架塊豬鞍好厚肉呀,唔會有overcooked,所以肉質好軟腍外層燒到微微香口個人覺得唔駛沾汁已經好好味燒安格斯頂級肉眼朋友食第一啖已經雙眼發光話超級好食!牛味香濃之餘,肉質仲好軟滑不過由於我唔食

門口好有歐陸風情

呢間餐廳唔算好大,擺放幾張檯,
好有私房菜既感覺

個menu好吸引
有日本食材,又有西班牙食材

36月西班牙火腿
火腿好好食
有油香但一啲都唔肥膩,
質感好滑

連埋水牛芝士一齊食最perfect

日本松葉蟹肉
呢個前菜好開胃

用左柚子蛋黃醬整個汁,
食落有微微既酸甜味,感覺好fresh

燒北海道帶子
用左刺身級別既帶子

食落肉質好軟滑,
用左芒果甜椒整個汁,味道出奇地夾喎

而一粒粒橙色既並唔係蟹子,而係用左分子料理,
用手指芒果製成,味道好香甜

素菜洋蔥湯
呢個湯好特別,飲落有啲泰式青咖喱既味道,
但原來只係用左洋蔥、芹菜頭,
飲落味覺好豐富

塊多士都好好味呀
熱辣辣的

龍蝦cappuccino
龍蝦煮得岩岩好,完全唔鞋

鮮甜味十足

用左龍蝦汁打成泡沫,味道香濃,
飲埋都不為過

日本鯛魚
鯛魚上面果層係魚鱗,經過輕炸後,
特別香&脆口

魚質好細滑
岩哂鍾意食魚既我!

塊豬鞍好厚肉呀,
唔會有overcooked,所以肉質好軟腍

外層燒到微微香口

個人覺得唔駛沾汁已經好好味

燒安格斯頂級肉眼
朋友食第一啖已經雙眼發光

話超級好食!牛味香濃之餘,肉質仲好軟滑

不過由於我唔食牛,所以感受唔到

雲呢拿杏仁榛子蛋糕
味道有啲似金莎,
不過我覺得有啲甜!

2021-03-23
2021-03-21 107 瀏覽
已經無法外遊好一陣子,看來這個情況也會持續,那麼只好換個方式吧!熱情不會熄滅的西班牙,美食不會少。風乾火腿的鹹香與油脂,配上淡淡奶香的水牛芝士和酸甜的小蕃茄,把食慾打開。略烤的北海道帶子,鮮甜可口。這樣的前菜令人對湯有期待,而這碗素湯絕對令人驚喜。一般素湯給人的感覺都是會很清淡或比較稀,可是這碗卻是那麼的濃厚,原來magic是在腰果,很豐富的蔬菜甜,很想多來一碗。不行!龍蝦cappuccino is waiting for me!! 厚實爽口的龍蝦,加上濃鮮的湯汁,叫人齒頰留香。西班牙紅蝦和時令的螢光魷魚出奇地夾,每口都是滿足。心遠地自偏,又拾到努力的勇氣。

熱情不會熄滅的西班牙,美食不會少。

略烤的北海道帶子,鮮甜可口。

西班牙紅蝦和時令的螢光魷魚出奇地夾,每口都是滿足。

心遠地自偏,又拾到努力的勇氣。
2021-03-19 84 瀏覽
休息是為了走更遠的路。紛擾之中需要釋放,美食當前,讓我們暫時放下,全身投入吧!雪白的松葉蟹配上一點點紫蘇葉油,那種鮮甜呼之欲出,在口腔迴盪着日本的海。北海道帶子延續海洋的味道,芒果和黃椒的酸甜與微燻剛好。柔滑濃郁的湯身,腰果與洋蔥的甜不期而遇。龍蝦肉的爽甜又是另一種層次,呷一口帶泡沫的湯汁,每口都充滿幸福。烤法國白鱈魚伴羊肚菌醬汁,嫩滑的魚肉,那種油滋滋的美味,配搭上白露筍的清,撞擊下的幸福,你不可錯過。Lets take a break!

北海道帶子延續海洋的味道,芒果和黃椒的酸甜與微燻剛好。

柔滑濃郁的湯身,腰果與洋蔥的甜不期而遇。

Lets take a break!

2020-09-06 1192 瀏覽
每次去食都有驚喜, 由頭盤,餐湯, 主菜到甜品都充滿心思。 就連配菜嘅用料都非常特別, 一啲都唔hea... 價錢 雖然喺同區算係唔平, 但絕對係值回票價, 市區同樣價錢食唔到呢個質數…頭盤嘅白鹵水汁帶子 真係一啲都唔會同你慳食材, 大大粒嘅帶子你可以大啖大啖咁食, 再加埋食物上面都會有唔同嘅裝飾, 有時係食用花,有時係原片松露, 一開波已經好醒神鱗燒甘鯛真係一次難忘, 冇諗過魚鱗原來咁好味, 非常之脆口, 好似食緊薯片咁。 我阿媽就最鍾意佢個黑松露 醬汁 黑毛豬鞍扒, 肉質非常之嫰口juicy... 配埋非常之香嘅松露醬, 真係冇得輸…

2020-08-08
  • 燒西班牙伊比利豬鞍架
2020-05-16 1044 瀏覽
Granada by JW真係一間好用心既私房西餐好啱人少少既聚會餐廳環境安靜得黎又有氣氛最仲要係用呢個價錢食到既西餐質素絕對物有所值四個course加埋服務費五百幾一位雖然比境普通西餐廳貴但Granada by JW唔會令人失望d食材好新鮮 蟹肉湯超甜佢既豬鞍食落去係彈牙既牛扒既熟度把握得啱啱好又會定期轉餐牌增添新意再加上服務好貼心 適當時候就會上下一道菜生日蛋糕都無收切餅費係元朗國數一數二出色既西餐食之前記得卜枱 揀定menu先
Granada by JW真係一間好用心既私房西餐
生日蛋糕都無收切餅費
係元朗國數一數二出色既西餐
食之前記得卜枱 揀定menu先
2020-01-16 1325 瀏覽
之前經過呢一間小店, 望入去環境都算不錯, 最後決定我的生日就俾次機會試一試~訂位用whatsapp 跟chef jw 溝通過後, 最後先試4道菜小試牛刀~一去到, 得我同老公一枱客人, 變相包場; 而且由於”小店”的關係, 我地就可以自備紅酒!!頭盤:-1.a熟熏三文魚•海萄葡.芝士 (slow cook 過既salmon 好滑) 2. 北海道帶子•芒果醋汁 (帶子略煎為半熟, 口感好好) 3.玉米•火腿.洋蔥湯 (絕對唔係金寶湯) 主菜 香煎黑鳕魚.西班牙風味 (呢個係老公點的, 我自己就不太啱吃) 燒風乾熟成頂級牛扒+$100 (肉質非常好, 係可以溶化喺口入面)

頭盤:-

2. 北海道帶子•芒果醋汁 (帶子略煎為半熟, 口感好好)

3.玉米•火腿.洋蔥湯 (絕對唔係金寶湯)

主菜

2019-07-07 1866 瀏覽
甚少在元朗找吃的,但在友人的慫恿之下,便到元朗一趟,品嚐一頓美味的私房菜。首先有帶子配魚子醬作為前菜。帶子冰凍,鮮味可口,配以爽口魚子,令其更有層次感。另一道前菜是熟燻三文魚魚子。熟燻三文魚的魚肉,雖然已經是全熟,但其質地仍然保持嫩滑,亦流出不少肉汁。而放置在三文魚之上的顆顆橙色魚子,以及絲絲蟹肉,頓時增添海鮮味道。這件類似鵝肝的東西,名叫我不是鵝肝。明明它的顏色和質感和鵝肝十分相似,究竟是什麼呢?吃著吃著,方吃出它是菇蓉和腰果蓉的混合物,軟綿順滑,更不乏黑松露的味道哩。這塊魚肝,是安康魚的魚肝。還以為會有腥味,但實情是,它不單止沒有任何腥味,更是異常肥美彈牙,油份豐富。主菜有慢燉頂級牛小排。牛小排經過長時間慢煮,已經十分軟腍。縱使牛肉已經全熟,但它的肉質並不鞋口,牛味濃郁,更滲透出絲絲肉汁,我們十分滿意。另一款主菜為燒西班牙伊比利豬鞍架。這個豬鞍燒到剛剛熟,還保持粉紅色,質地並不會過老,相當軟滑,友人十分喜歡。

唔使出蘇豪區先食到新派歐陸私房菜,元朗都有水準之作,係市區食到依個水準埋單都要$1000up人頭計,今餐千幾蚊已經夠2個人食同另一半想靜靜地食西餐享受下二人世界,行經元朗見到有Course食(有4/6道course揀)望下裝潢都好簡約舒服就入去試下,餐牌由主廚主理每幾個月會轉一轉,想試多2個course就揀咗4道同6道course試一試第一道菜係帶子,有海苔同分子檸檬做調味,鮮美十足,加上微酸口感好特別,即刻好開胃36個月西班牙Ham入口嫩滑,醋漬蒜頭個味都好出,Venus覺得一齊食有種中菜味感覺(哈哈)藍鰭吞拿魚面層輕微火燙咗,一咬落好香魚脂口味,仲有香濃魚子醬加持,滿口魚鮮味,一定唔可以錯過白蘆筍洋蔥湯,洋蔥味剛好,清清地好配合之前幾道菜味道龍蝦汁加龍蝦成件事咪就係好龍蝦,食第一啖有驚艷感覺,真係好濃好香龍蝦味,淨係d龍蝦汁撈飯已經食幾碗,加上龍蝦肉熟度剛好,唔會太老,彈牙又爽口,唯一缺點係我銀包太少錢,真係想order 10碟食鮮味十足的是日前菜第一次食智利白雪魚,原來好彈牙,深海魚運動量大,入口啖啖肉得嚟食得出多大量游水運動果種結實口感,巴斯克風味醬汁加配菜都好出色另一main

白蘆筍洋蔥湯,洋蔥味剛好,清清地好配合之前幾道菜味道

鮮味十足的是日前菜

另一main course 係燒西班牙伊比利豬鞍架,入口好香濃燒燻肉味,加上黑松露醬更加有風味,肉質比想像中嫩滑,無overcook

食埋個自家制甜品朱古力慕絲蛋糕就食完咁多道菜la,老實講食物味道同質素用依個價錢係市區真係食唔到,加上私房菜果種用心,非集團式經營做到

2019-05-26
3 分鐘 (堂食)
  • 西班牙伊比利豬鞍架
  • 白蘆筍洋蔥湯
2019-06-06 687 瀏覽
居北區的好朋友的生日,同儕邀請我一起慶祝,一個星期六的下午,來到元朗公共圖書館前的餐廳,其實早五個月前也來過吃晚餐,質素之高,令人印象難忘,惟晚市套餐價目於我來說,偶爾一次,也無不可,現加開週末午市,價目較貼地,令人期待。好友特意相約來這間餐廳,主要是大家都很喜歡吃,喜歡美食,不想隨便找一間慶祝,星期六的下午,一般餐廳較寧靜,寫意空間極適合我們高談闊論,還要早於兩星期前已來電訂座,因餐廳不接受 walk-in,細閱餐牌,四道菜價目由$198起,最貴是$268,有四款主菜可供選擇,我們三人正好選了三款都是$198的。先送來的是廚師開胃沙律,材料是以嫩綠的澳洲菠菜伴橙色,紅色的車厘茄,李,微酸的油醋汁非常醒胃,蔬菜的嫩葉與水果的甜,合奏出動人的開場樂章,今回舌頭有褔了!第二道菜是二選一,36個月西班牙火腿白多士或火熨日本酢鯖魚。我們選了兩份西班牙火腿白多士,一份日本酢鯖魚,賣相方面,顏色配搭,各擅勝場,個人較喜歡橙色的橙和橘子醬的鮮豔,在日本酢鯖魚外圍翩翩起舞,味道亦非同凡響,刺身級的鯖魚,用醋醃過後火炙,魚油香味從細嫩魚肉中透出,輕抹一道橙和橘子醬,味道層次起了十級變化,是衝擊,也是融和

第二道菜是二選一,36個月西班牙火腿白多士或火熨日本酢鯖魚。我們選了兩份西班牙火腿白多士,一份日本酢鯖魚,賣相方面,顏色配搭,各擅勝場,個人較喜歡橙色的橙和橘子醬的鮮豔,在日本酢鯖魚外圍翩翩起舞,味道亦非同凡響,刺身級的鯖魚,用醋醃過後火炙,魚油香味從細嫩魚肉中透出,輕抹一道橙和橘子醬,味道層次起了十級變化,是衝擊,也是融和,教人夢縈。

36個月西班牙火腿顏色本是白和暗紅、平實無華,廚師巧妙地用了番茄沙沙,顏色鮮豔,華麗轉了身,味道微酸,與帶油脂的西班牙火腿鹹香,色授魂與,豬八戒遇上法明哥舞女郎,來了一場精采的探戈!

粟米洋蔥湯,湯中竟然不發現一粒粟米或一塊洋蔥,但每口都有濃濃的粟米和洋蔥味,入口綿滑,熱度十足,湯面的松露油是額外的獎賞而已!
經過一輪熱身,令人期待的主菜終於來臨,我們為了想多嚐不同味道,決定開心分享,每人有三款主菜品嚐,豈不快哉!
生日小姐的燒時令鯛魚青醬,甘橘味,看賣相非常吸引,金金黃黃,魚是連鱗煎的,幼小的鱗片竟然是如此香脆和好吃,魚的肉質鮮嫩可口,潔白甘甜,配以一圈的青醬,中間的甘橘醬泡沫,味道分了身,兩種口味,雙重讚賞!
我點的燉牛面肉榛子蓉,顏色深沉,皆因長時間的慢燉令牛面脥吸索了醬汁,變成黝黑,帶軟筋的肉質變得有彈性,味道濃郁,配榛子蓉是錦上添花,令肉味多了層次和變化,相當精采。
另一好友的鴨胸片,大貝殼粉,松露味,以巨大的貝殼粉作底,拌以幽香的松露醬,香氣在餐桌間瀰漫,大貝殼粉處理得軟硬適中,誠是經驗之作,鴨胸片烤得奇香無比,肉汁香甜,無羶味,肉質細嫩,肉色嫣紅,驚歎廚師處理各種食材樣樣皆精。

甜品是紅莓夾心奶凍,紅莓夾心的酸令奶凍奶脂的膩減褪了,味道亦見提升,絕非路人甲的角色!
感謝好友的邀請,參加了一頓如此高質素的慶生午餐,知道你工作上有很多計劃,祝你心想事成!有空再約。
午餐
慶祝紀念
生日
  • 每一道菜
2019-06-03 812 瀏覽
最近忙開始搞結婚嘅事,非常忙碌又大壓力,好需要見見朋友兼食餐好!去咗呢間元朗人推薦嘅私房菜~ Granada by JW。記得以前食過屋企附近嘅西班牙餐廳Granada,印象深刻,後來餐廳無再做仲覺得好可惜!最近先知原來老闆大廚有新定位,開咗間Granada by JW,私房菜形式,可以更加專心一致招呼客人。6-course 每位$658,雖然價錢喺元朗區算係幾進取,但食材上乘,環境亦偏向溫馨格調,無九龍區嘅餐廳咁焗束,我哋都覺得收費合理。1st course :帶子‧海苔‧檸檬味帶子刺身用料新鮮,柔軟嘅帶子同爽脆嘅海葡萄形成口感上嘅對比,清新嘅檸檬汁珠珠亦增添帶子鮮味,係好聰明嘅配搭。海苔大廚特登整到淋身,但我就諗,如果紫菜做成脆口嘅口感,應該會更有層次呢。2nd course:火燙藍鰭吞拿‧魚子醬‧蘆筍藍鰭吞拿魚魚味極濃,入口軟滑無渣,加上魚子醬點綴,鮮味更加突出。36個月西班牙火腿‧車厘茄‧醋漬蒜頭‧橄欖Parma Ham份量不少,而且不愧係36個月,入口油香滿溢,鹹香十足,質感亦柔軟硬,鍾意食Parma ham嘅一定唔可以錯過!3rd course:周打魚蠔湯比想象中稀身,不過
去咗呢間元朗人推薦嘅私房菜~ Granada by JW。

1st course :帶子‧海苔‧檸檬味

2nd course:火燙藍鰭吞拿‧魚子醬‧蘆筍

36個月西班牙火腿‧車厘茄‧醋漬蒜頭‧橄欖

3rd course:周打魚蠔湯
比想象中稀身,不過超鮮甜,開頭以為係用咗某D魚先會咁鮮,後來先知原來係加咗蠔!

4th course:龍蝦‧龍蝦汁
龍蝦爽口彈牙,非常新鮮,加上鮮甜度爆燈嘅龍蝦汁,每啖都迸發鮮味!推薦!

松葉蟹肉‧三文魚子‧海膽汁
呢三樣食材配搭起來其實本身就已經贏在起跑線,鮮甜嘅松葉蟹肉混合鮮味嘅海膽汁,面頭再擺上鹹鮮嘅三文魚子,正!

5th course:Daily Starter
今晚好正呀,有新鮮蟶子!蟶子巧妙地加入茴香,味道更有層次,面頭嘅黑魚子亦增添鮮味。蟶子鬆脆鮮甜,完全無沙!

6th course:招牌燒西班牙伊比利豬鞍架肉味濃郁,肉質細膩油潤,完全唔會嚡!雖然松露薯蓉都好食,但係我覺得唔駛蘸更加食到肉味!

另一道主菜我哋就揀咗烤日本海鯛魚(+$30),海鯛魚表面烤得微微焦脆而內部柔軟,可惜嘅係魚味唔算好突出。

加$38點了一件朱古力慕絲蛋糕,不過就比較失望。朱古力用料未夠優質,甜度略高,大廚處理主菜方面明顯好好多呢!
每次在元朗遊走覓食, 不論在雞地, 水邊圍邨附近, 教育路一帶...., 總會發現一些小店, 沒有華麗裝潢, 坐位不是很多, 平時行過, 只會窺探一下, 然後轉身便走, 但....細心留意的話, 一到晚上, 它們的坐位總是滿滿的因下雨天的關係, 我們三人的聚會, 便走進了一間小店Granada by JW, 對於此店, 其實一點也不陌生, 皆因....它就在圖書館的對面, 皆因....平時行過, 只會窺探一下, 然後轉身便走它沒有甚麼華麗的裝潢, 且帶點簡約, 光線較氛暗我們三人在4 course, 6 course.....6 course, 4 course...要唔要龍蝦之間盤旋而煩惱起來, 最後我們選擇了2 X4 course, 1 X 6 course 大家share ....帶子,海苔,檸檬味: 印象中, 綠色的海苔應該係沖繩的海葡萄, 現在帶子配上它及黃色的檸檬珠珠, 口感清新軟熟, 很健康的感覺西班牙火腿,車厘茄,醋漬蒜頭,橄欖: 雖然不太懂得甚麼西班牙火腿, 但味覺舌頭讓我知道, 鹹度剛好, 配車厘茄,蒜頭,橄欖也不遜色於密瓜 , 而三者中, 個人認為西班牙火腿配醋漬

它沒有甚麼華麗的裝潢, 且帶點簡約, 光線較氛暗

西班牙火腿,車厘茄,醋漬蒜頭,橄欖: 雖然不太懂得甚麼西班牙火腿, 但味覺舌頭讓我知道, 鹹度剛好, 配車厘茄,蒜頭,橄欖也不遜色於密瓜 , 而三者中, 個人認為西班牙火腿配醋漬蒜頭是最美味的

火燙藍鰭吞拿,魚子醬,白露荀: 很精緻的一道菜, 吞拿魚肉跟配菜及醬汁的顏色, 真是配搭得好靚, 猶如一件藝術品般

廚師給漏了我們一條白露荀, 他急忙地後補返, 細心擺放在他的藝術品上, 看得出他對食物的外觀要求

曾經在自助餐裡, 食過魚子醬, 感覺味道偏鹹且帶點魚腥味, 其實不太喜歡, 但在這裡又找不到這些問題, 且鹹度剛好, 此外吞拿下的黃色醬汁, 雖然是不起眼的東西, 但三者搭配之下, 更能提升藍鰭吞拿的味道

白露荀,洋蔥湯: 很特別的一個湯, 亦是第一次飲, 啖湯好甜, 跟平時飲的西蘭花, 南瓜蓉湯完全兩回事

不用咬, 不用牙齒咀嚼, 每啖湯飲下去, 都在咀嚼白露荀似的, 甘甜清香, 質感幼嫩略帶點纖維

龍蝦,龍蝦汁: 唯一$658的6 COURSE 才有的龍蝦, 廚師已剝殼, 經煎香, 再上枱,,賣相吸引

急不及待放進口中, 第一感覺就是.....為甚麼龍蝦肉咁爽!! 是否新鮮才會這樣嗎?  以前那些, 口感並非這樣, 此外龍蝦汁更能帶出龍蝦的味道, 增加食慾

烏貝: 我沒有考究這是甚麼東西, 只知它的樣子有點似北寄貝, 應該是同科

它相比北寄貝較軟身, 但不知本身是這樣, 還是影相吹水擔誤了時間的原故, 溫室的烏貝.....就不太喜歡了

燒安格斯頂級肉眼扒(19-20安士): 一塊大型木圓型砧板襯托一塊(19-20安士)肉眼扒, 上枱那刻, 真有點震撼

一吋厚7成熟的肉眼扒, 油脂豐富, 瘦肉和肥肉兼有, 煎烤就最適合不過, 散發出陣陣烤肉香氣

肉質柔軟且多汁, 令油脂分佈於口唇邊, 牛脂味持久不散

智利白雪魚,巴斯克風味 : 不太食魚的我, 沒有甚麼評論, 但身邊的兩位朋友, 好快就K.O.左碟魚(我只可望住佢地食.....

飯後甜品就是這個桑子流心慕斯, 廚師說CAKE也是自家製作, 用叉子削一下,果醬慢慢流出, 慕斯軟滑且甜度適中, 這份甜點, 猶像洗涮咀巴的油膩, 實在太滿足了

今餐猶如一度私房菜, 看得出小店的廚師用心執著, 對每道菜的要求, 這些.....這些.....並非高級餐廳才會遇見, 小店有時也能帶給驚喜, 只是你遇不遇到, 這個下雨天的晚上, 我們三人遇到了!!!
2019-05-08
  • 白露荀
  • 洋蔥湯
  • 龍蝦
2019-05-06 147 瀏覽
一向喜歡去小店因為喜歡那暖暖的人情味呢間餐廳沒有堂皇的門面但一進入就被統一的木色裝潢所包圍就如被自然保護著一樣~ 🥰🥰一開始就先喝一碗白露荀洋蔥湯,本來不太喜歡洋蔥的我,還是被露荀的甜味引導我乖乖把整碗都喝光了 🤪🤩🤩然後就來這些一口帶子們帶子們當然是又爽又鮮 在上面綠色一串串的是帶海水味的海葡萄配海苔,更有以檸檬汁製成的黄色珠珠整個頭盤都開胃非常 🤤🤤另一盤前菜則是這日本烏貝,另外面是黑色的,鮮甜美味而海膽味蛋黄醬汁是這碟畫龍點睛之處 🤤🤩🤩接下來是這嫩嫩的龍蝦肉調味得宜時更配搭著那茄色的濃濃的龍!蝦!汁!最後以藍鰭吞拿作結好的食材不需太多調味已經能讓人一再回味但這盤中柑橘汁味的醬汁卻是把這美味更上一層樓🤤🤤
一向喜歡去小店因為喜歡那暖暖的人情味
呢間餐廳沒有堂皇的門面
但一進入就被統一的木色裝潢所包圍
就如被自然保護著一樣~ 🥰🥰

然後就來這些一口帶子們
整個頭盤都開胃非常 🤤🤤

另一盤前菜則是這日本烏貝,另外面是黑色的,鮮甜美味
而海膽味蛋黄醬汁是這碟畫龍點睛之處 🤤🤩🤩

接下來是這嫩嫩的龍蝦肉
調味得宜時更配搭著那茄色的濃濃的龍!蝦!汁!

最後以藍鰭吞拿作結
好的食材不需太多調味已經能讓人一再回味
但這盤中柑橘汁味的醬汁卻是把這美味更上一層樓🤤🤤
2019-04-21 1083 瀏覽
母親大人生日食飯, 係元朗搜尋到Granada by JW, 一間較新既西班牙私房菜🇪🇦 事先已經BOOK 好咗, 係安興街足球場同泰菜MINT旁邊搵到Granada by JW 低調既門口: 只有一個簡潔發光招牌同門口洞咗個餐牌 拉開躺門, 小店有4組枱, 20個位以內; 室內裝修平凡樸素, 牆上掛左少許木枝裝飾, 枱櫈都係簡單款式; 成件事同佢MENU既價錢係唔成正比😬 私房菜既MENU兩款選擇; 分別係488同658; 分別係差咗個自選海鮮前菜同埋廚師揀既前菜 第一份係帶子、海苔、檸檬味; 三塊半煎熟既帶子係檸檬汁造成既粒粒下坐左係一堆海帶上面, 帶子入口底韌面鮮, 送入口咬破檸檬汁粒粒混埋海帶小許既海水味; 打開咗今晚美麗樂章序篇🤫 第二道分別有藍鰭吞拿魚🐟同西班牙火腿🐖 吞拿魚係魚子醬同醬汁混和下將本身優質魚肉味道發揮得更鮮, 旁邊既白露荀除咗伴碟亦平衡番魚子醬重味; 西班牙火腿既沙律, 有少少驚喜係加咗蒜頭, 令火腿無平時咁咸, 應該係廚師細心既處理🧐 另外, 由於有要求唔要蝦蟹, 廚師快速應變咁比咗個鴨肉Tiramisu🦆比我哋, 全晚既BEST PICK, 好似hidd

帶子,海苔,檸檬味

火盪藍鰭吞拿魚,魚子醬,白露荀

36個月西班牙火腿,車厘茄,醋漬蒜頭,橄欖

另外, 由於有要求唔要蝦蟹, 廚師快速應變咁比咗個鴨肉Tiramisu🦆比我哋, 全晚既BEST PICK, 好似hidden sound track 咁; 上枱以為真係甜品芝士蛋糕🥧 連聞落去都係甜味, 但一破開表面, 鴨香伴隨白煙升起, 入口不是甜, 而係無羶既鴨肉鮮味 (有機會要求廚師整)😲🤩

鴨肉tiramisu

白露荀, 洋葱湯係平凡既黑碗盛載上黎🥣味道溫馴, 前面兩道序章後黎個小停頓

入主章用龍蝦汁黎煮既龍蝦同埋松葉蟹肉鹹雪魚慕絲, 絕對係必試: 龍蝦肉🦞小小一排好似微笑咁係灰色碟上枱, 熟度透心唔老既龍蝦肉點埋龍蝦汁, 將成餐既味道水平推高一格; 另外既鹹雪魚慕絲黎到我以為係魚子醬水蛋🍳 面上有兩種魚子醬梅花間竹出現, 下面原來係魚汁Mousse, 松葉蟹肉🦀沉澱係入面, 每一啖筆出黎既蟹肉都由mousse 包住, 混和埋頂上既魚子醬, 係帶你入深海潛水既天籟🎶

龍蝦龍蝦醬

鹹雪魚慕絲,松葉蟹肉,魚子醬,三文魚子

廚師前菜係黑貝🐚有少少失望, imperfect係因為個非常鮮味既貝類, 稍稍OVERCOOK, 令佢咬口過韌🤨

黑貝

主菜反而係今晚精彩樂章既配角, 大概係樂團入面既大堤琴🎻小號🎺 不可或缺, 但又未是主角🙄

安格斯肉眼, 落單時店員已表示廚師對掌握火喉極有信心; 兩人份量, 用咗木頭塾底上枱; ORDER咗既七成, 以完美粉紅表現係肉心🐂最欣賞係廚師連配菜既蘿蔔同薯仔都調好味, 一個人去煮成個大餐, 竟然可以細緻如此😮

燒安格斯頂級肉眼扒

豬鞍架🐷亦都係煮出白裏透紅既透肌色, 加埋佢既松露醬, 配合天衣無縫👏👏

燒西班牙伊比利豬鞍架

最後係要加錢既智利白雪魚🐟食得出佢既用料靚, 醬汁同中間既配菜亦都係細選過😍

智利白雪魚 巴斯克風味

作為謝幕, 兩度甜品百里香布丁🍮同朱古力慕士🍫貫轍咗廚師既心機: 百里香布爽朗既清草味同埋輕淡既朱古力慕士同成餐飯基調一致: 濯清漣而不妖✨

朱古力慕絲

百里香布丁

Granada by JW, 廚師想比到既係你要細味去發掘深意既交響樂, 可以保持細水長流既精彩, 歷久常新👴而唔係其他fine dining既重金屬式單次震撼👨‍🎤

廚師閒談間, 原來有客間唔時都會黎叫外賣, 係講緊成SET咁叫, 一個500-700既外賣😎; 另外一個重點係廚師純粹係ONE MAN BAND👨‍🍳 只有一個樓面幫手, 成餐飯, 菜同菜中間等候時間無超過15分鐘, 而當晚亦有三枱人, 10個客; 一個人都可以譜出如斯精彩既私房菜局, 真心盛讚; 下次會再黎食佢LUNCH, 不過大家記得記得一定要預訂☎️
2019-04-19
朱古力慕絲
百里香布丁
  • 龍蝦龍蝦汁
2019-03-27 631 瀏覽
想吃好西,元朗是一個好地方。是日由朋友介紹來到這間西餐廳。以西班牙地方名命名,相信有信心才敢如此命名吧!以私房菜經營型式,廚師是一位年輕有為的後生仔,相當有創意,每逢兩個月就會換一次菜式,保證有新鮮感。白色窗紗既可以引入外面風景又保持私隱,襯上酒紅色梳化,顯得特別有情調。餐廳播住音樂令人感到自在而放鬆。帶子鮮嫩味美,廚師巧妙地用香醋提香,伴佴鹽角草增加色彩和口感。再加上魚子醬,身價頓時提升,細心的廚師把帶子薄切,剛好一啖一口,每一啖都帶來驚喜。沙律菜提供健康元素,加入番茄仔增加顏色之餘亦口感豐富。在沙律菜上是來自36個月的西班牙伊比利火腿,帶來細膩的甘香。與沙律菜是完美的配搭。蟹肉己拆出,當然經過廚師精心設計後,蟹肉帶來清新的口感,又帶點魚子醬的甘香,味道相當豐盈可口。此時呈上一碗熱湯,充滿松露和黑菌的香味四溢,撲鼻而來。讓人垂涎欲滴。喝完熱湯之後,作為一個過渡,暖一暖胃為主菜作好準備。香煎慢煮的豬鞍架,鎖住肉汁豐富,肉質鮮嫩,配上精美的配菜作飾,做到色香味俱全,完全吃到停不下來。每一啖都仔細地咀嚼欣賞,讓口腔受益無比。我個人建議不用沾汁吃,更能吃到豬肉的原汁原味,品嚐到肉質獨有的甘香

帶子.香醋

36個月西班牙伊比利火腿沙律

雪蟹肉沙律

松露黑菌清湯

燒西班牙伊比利豬胺架

香煎慢煮的豬鞍架,鎖住肉汁豐富,肉質鮮嫩,配上精美的配菜作飾,做到色香味俱全,完全吃到停不下來。每一啖都仔細地咀嚼欣賞,讓口腔受益無比。我個人建議不用沾汁吃,更能吃到豬肉的原汁原味,品嚐到肉質獨有的甘香。
智利白雪魚

第一次吃到這麼好吃好白雪魚,雖然老生常談,但是非常適合的八個字「肉質鮮嫩,肉汁豐富」肉味香濃,完全沒有腥味,非常美味,真的讓人吃出幸福的感覺來。

最後按照個人喜好,朋友喜凍飲,我便來一壺花茶,一邊飲一邊回味著剛才的美食,人生一樂事也。
檸檬撻/百里香布丁🍮

最後以甜品作為完美句點。檸檬撻酸酸甜甜,百里香布丁帶有淡淡清香,各自享受完甜點之後,大家懷著幸福和滿足的笑容,心里想著下次一定會再來。
帶子.香醋
36個月西班牙伊比利火腿沙律