『遠道而來都值得,CP value夠高,好欣賞老闆不斷創新同潛心鑽研新菜式』⁡其實都幾年冇入過元朗,之前見好多post都大推呢間餐廳,忍唔住要入嚟試下🙈店舖細細只能容納12個人,當晚full booking顯得尤其熱鬧🥂老闆好親切會出嚟傾下計,先知呢度餐牌一兩個月就會轉一次,嚟緊仲會有最名貴部位嘅夏多布里昂牛扒做主菜添🤩每道菜式都食得出老闆嘅用心同細緻,食材配搭新奇又意外的相襯,確實驚喜連連,恨不得將餐廳搬去市區可以經常造訪。————————————————————■ 6 Course Tasting Menu (HKD 958)◎ 燒北海道帶子.昆布汁.手指檸檬半生熟外焦裡嫩,昆布汁有刁草同parsley,非常清新⁡◎ 帝皇蟹.日本墨魚.佛手柑整體口感好彈牙,佛手柑帶入柑橘的甘香⁡◎ 酸種麵包.焦化洋蔥牛油好鬆軟熱辣辣嘅麵包,牛油帶有超濃焦糖洋蔥味⁡◎ 雅枝竹.蟹膏.烏魚子.蠔汁雅枝竹獨有的清甜襯托蟹膏的香濃蠔汁加左芹菜頭同番紅花,吊出更多鮮味⁡◎ 龍蝦.煙燻薯蓉.龍蝦汁 ◎ 燒煙燻藍吞拿魚腩.紫菜米餅.白子慕絲 (+HKD180) 西班牙吞拿魚腩熟成12-13日,將魚味發揮極致紫

————————————————————
◎ 燒北海道帶子.昆布汁.手指檸檬
半生熟外焦裡嫩,昆布汁有刁草同parsley,非常清新

◎ 帝皇蟹.日本墨魚.佛手柑
整體口感好彈牙,佛手柑帶入柑橘的甘香

◎ 酸種麵包.焦化洋蔥牛油
好鬆軟熱辣辣嘅麵包,牛油帶有超濃焦糖洋蔥味

◎ 雅枝竹.蟹膏.烏魚子.蠔汁
雅枝竹獨有的清甜襯托蟹膏的香濃
蠔汁加左芹菜頭同番紅花,吊出更多鮮味

◎ 龍蝦.煙燻薯蓉.龍蝦汁
西班牙吞拿魚腩熟成12-13日,將魚味發揮極致
紫菜米餅混入芫荽,脆口而不油膩
鱈魚白子慕斯係好大膽嘅嘗試,似豆腐一般增添口感,但冇白子的腥

◎ 鱗燒日本甘鯛.烤菜烏魚子醬 (+HKD200)
鱗片薄脆,魚肉嫩滑,烏魚子醬幾解膩

◎ 伊比利豬
◎ 澳洲M4和牛牛肩肉
兩道主菜都分量十足,伊比利豬肉質紥實多汁,如果醬汁再多d就更好啦(*´I`*)牛肉我地揀左Medium,肉味頗足

◎ 草莓. 提拉米蘇慕斯蛋糕 (+HKD68)
中間有滿滿的士多啤梨流心,質地幾軟滑呢
————————————————————
♣️ Granada by JW
☌ 元朗安駿里2號怡康大厦地下14號舖
◔12nm-10pm

回頭率:🌕🌕🌕🌕🌑
環境:🌕🌕🌕🌑🌑
份量: 🌕🌕🌕🌕🌑
味道:🌕🌕🌕🌕🌑
價錢:HKD1337.6p.p(incl. 10% service charge)
2023-02-19 321 瀏覽
*💭𝑮𝒓𝒂𝒏𝒂𝒅𝒂 𝒃𝒚 𝑱𝑾早前在網上看到影片介紹,覺得餐廳的菜式性價比高,用上了極多歐洲或貴格食材,但價錢相比市區卻平宜一大截😍餐廳由兩人打理,師傅主理廚房,另一位助手主要負責樓面運作,十分佩服師傅的烹調方法和對料理的熱愛🥰餐廳是位於朗屏區的歐式小餐館,位置不算多,大概可容納𝟏𝟐人左右,由於是主廚一個人主理所有菜式,所以需要耐心等候☺️菜式設計極盡心思,除了食材高質,每種菜式都會有獨特的醬汁調味,極巨心思。雖不是位於市區,但食物絕對非一般地美味。主廚亦表示餐單會每三個月更換一次,所以絕對會長期為食客提供驚喜😍✏︎燒北海道帶子餐廳有數道前菜,先來個燒帶子😋底下的醬汁是昆布汁和刁草,帶有少少鹹味,配上刺身級的帶子和一點手指檸檬肉,更顯帶子的鮮味,帶子很大粒,煮得剛熟,入口鮮甜🤤✏︎燒煙燻藍吞拿魚腩配紫菜米餅類似吞拿魚他他,但煙燻過後油脂感少了,但魚味卻更濃🥰紫菜米餅相當脆,再加上白子慕絲,口感極好。✏︎帝皇蟹配日本墨魚、佛手橘皇帝蟹肉質厚實,日本刺身級墨魚經過火槍燒灸過,佛手橘清新,類似柚子味道,蟹肉下有打成泡沬的蟹汁,每一啖既有蟹味又有清新的果香😍✏︎是日廚師前菜是雅枝竹,第一次聽聞這種菜,細
💭𝑮𝒓𝒂𝒏𝒂𝒅𝒂 𝒃𝒚 𝑱𝑾

✏︎燒北海道帶子

✏︎燒煙燻藍吞拿魚腩配紫菜米餅

✏︎帝皇蟹配日本墨魚、佛手橘

✏︎是日廚師前菜
是雅枝竹,第一次聽聞這種菜,細聽師傅解釋是項菜乃地中海的護肝寶,食落似炸牛蒡,加上了烏魚子粉末,帶有鹹香,底下又有打成泡沫的醬汁,擺盤精緻🥰

✏︎龍蝦
鮮美彈牙,切成四小塊,蝦肉加上鮮甜龍蝦湯汁,欲罷不能🤤另外還配有軟綿煙燻薯蓉😋

✏︎酸種麵包配洋蔥牛油
麵包熱辣辣極鬆軟,焦糖化洋蔥牛油,配上麵包更好食☺️

✏︎鱗燒日本甘鯛
日式的煮法,要不停來回用油倒在魚鱗上才能做到魚鱗挺身,這種方式既似煎、又似炸,吃的是魚鱗的酥香脆跟甘鯛魚肉的軟嫩形成強烈對比🤤

✏︎烤法國珍珠雞
雞味濃郁,咬下去結實彈牙😋平時食西餐多數食烤春雞,但肉質大多都鞋口,但珍珠雞卻是另一個層次☺️

✏︎焗法國鮟鱇魚
鮟鱇魚肝就吃得多,類似魚扒的鮟鱇魚卻是第一次品嘗,雖然本身不太重味,但魚肉白滑肉質結實,好像食緊烤帶子般。

✏︎芒果熱情果白朱古力蛋糕
熱情果帶些許酸,但酸性卻可以中和蛋糕的膩,蛋糕軟滑,欽佩師傅既主理熟食又可以把甜點整得如此好吃👍🏻

師傅非常好客熱情,周不時從廚房走出來和食客小喝兩杯,又和食客分享煮食心得和經驗。細聽原來師傅非常熱愛鑽研菜式,有很多煮食技巧都是從網上和烹飪書中自學,實在難得🥹
不久前到訪了一家友人大力推薦的ꜰɪɴᴇ ᴅɪɴɪɴɢ 歐式私房小餐館 - ɢʀᴀɴᴀᴅᴀ ʙʏ ᴊᴡ。店開於元朗不太繁忙區域的一條小街上,既沒有搶眼的門面、也沒有奢華的裝潢,一不小心就可能被錯過。走的是地區小店路線,由滿健談的主廚ᴊᴏ跟助手主理。小餐館方式經營,全預約制只接受訂座,確保能為食客帶來最優質的用餐體驗和最頂級的食材。平實的經營風格,菜式設計極盡心思的,所有食材和醬汁也是自家調配、處理或發酵,有自己一套的風格。賣的是餐廳對出品的那份堅持和執著的獨特性。.餐館只提供一款ᴛᴀꜱᴛɪɴɢ ᴍᴇɴᴜ,由六道菜起,每位💲958。另可依客人的意願額外增添菜式。主廚表示餐單會依食材定期更換,菜式還在不斷摸索和成長中。.➿ ᴀᴘᴘᴇᴛɪᴢᴇʀ✿ 燒北海道帶子.昆布汁.手指檸檬日本北海道刺身級帶子,大約半熟已經完美,底的醬汁以海藻、昆布加瑤柱熬製,加上刁草、蕃茜油及手指檸檬碎調味。另有經泡過的白菜,有點像韓式泡菜,是嶄新的味道。.✿ 燒煙燻藍吞拿魚腩.紫菜米餅.白子慕絲 +💲180經熟成十二天的燒煙燻西班牙藍吞拿魚腩,油份高但比日本品種的根少。配搭紫菜米餅,加上日本白子及芝士做成的慕絲,再撒上
➿ ᴀᴘᴘᴇᴛɪᴢᴇʀ
✿ 燒北海道帶子.昆布汁.手指檸檬
✿ 燒煙燻藍吞拿魚腩.紫菜米餅.白子慕絲 +💲180
經熟成十二天的燒煙燻西班牙藍吞拿魚腩,油份高但比日本品種的根少。配搭紫菜米餅,加上日本白子及芝士做成的慕絲,再撒上一點炸昆布,相當精緻。
✿ 立鱗燒甘鯛.烤椰菜烏魚子醬 +💲200
甘鯛魚以立鱗燒的做法處理,滾油泡後的鱗變得香脆可口。茨汁也相當特別,是以發酵過的日本椰菜和烏魚子做醬,帶微酸和烏魚子獨特的味道。主廚表示很喜歡以這種北歐菜常用的發酵手法處理食材調配成醬汁,絕對值得一試。
立鱗燒甘鯛.烤椰菜烏魚子醬
✿ 帝皇蟹.日本墨魚.佛手橘
皇帝蟹加上佛手橘,帶點柚子、檸檬的味道,加上蟹汁泡沫以及輕炙過的日本墨魚柳。食材皆為高質刺身級別,嫩滑的半熟狀態。
✿ 是日廚師前菜(海產)及蔬菜
沒有在餐單內明確寫上菜名,主廚依時令的食材經常變更。今天晚上我們吃到的是雅枝竹、亦即是洋薊,一種非常健康護肝養生的食材,炸過後再焗一下。加上歐洲啡蟹的蟹膏做羨,蠔海鮮汁底鹹香十足,加上打碎了的意大利的烏魚子粉末和茴香打成的泡沫,菜式精緻度高,很考功夫和心機。
雅枝竹
✿ 龍蝦.煙燻薯蓉.龍蝦汁
非常吸引的一客龍蝦尾,煙燻薯蓉底再加上鮮甜龍蝦湯,絕對是經典的美味。
龍蝦.煙燻薯蓉.龍蝦汁
✿ 酸種麵包.焦化洋蔥牛油
主廚把麵包項目放在頭盤後,以妨大家一開始吃得過飽。暖洋洋的麵包配合自家製、經過發酵的焦糖化洋蔥牛油,帶點鹹鹹的味道,很不錯。
酸種麵包.焦化洋蔥牛油
酸種麵包.焦化洋蔥牛油
➿ᴍᴀɪɴ
✿ 烤法國珍珠雞.焦糖洋蔥汁
主菜有不同選擇,今天挑選了來自法國的珍珠雞。主廚表示,法國珍珠雞的雞味非常濃郁,是他吃過首一、兩名靚雞的品種。加上來自法國的新鮮藍腳菇,很惹味。
烤法國珍珠雞.焦糖洋蔥汁
✿ 燒澳洲ᴍ5肉眼(乾式熟成) +💲220
乾式熟成後澳洲ᴍ5肉眼扒,半熟的狀態肉質粉嫩紅潤,肉質嫩滑一切即開不帶根。油脂感重,肉味香濃平衡,是直接的美味。
➿ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ
❀ 草莓.提拉米蘇慕絲蛋糕 +💲78
草莓提拉米蘇蛋糕,以提拉米蘇的芝士,加上手指餅的成份,口感介乎於提拉米蘇及蛋糕之間的軟熟。蛋糕中間有香濃的草莓醬,軟滑而不膩。
草莓.提拉米蘇慕絲蛋糕
❀ 美酒配佳餚是恆久不變的定律,有ᴡɪɴᴇ ᴘᴀɪʀɪɴɢ 3 ɢʟᴀꜱꜱᴇꜱ 💲398之選擇。不好杯中物的朋友,套餐也有包括餐飲。
‼️要注意一下餐廳只接受預約及ᴄᴀꜱʜ/ᴘᴀʏᴍᴇ/ꜰᴘꜱ。
不專業食評 IG nei.foodie
立鱗燒甘鯛.烤椰菜烏魚子醬
雅枝竹
龍蝦.煙燻薯蓉.龍蝦汁
烤法國珍珠雞.焦糖洋蔥汁
2023-01-14 82 瀏覽
高質素的廚師,完全感受到每一道菜的細心及用心!每樣菜式都好特別,用不同的特別醬汁配合每一道菜,而選料食材一啲都唔吝嗇!麵包是酸種,連搽的都不是普通牛油是(焦化洋蔥牛油)真是非常特別,這樣的價錢,可以食到甘既質素 , 真係難得,真心多謝廚師🧑‍🍳. 其他菜式不用多講,睇相就會明我講咩
2023-01-14
2022-12-08 107 瀏覽
✧元朗✧ 隱世西餐廳·每一道菜都是驚喜😍🤤回味無窮·極度推薦‼️早前到訪了位於元朗國一家很有heart的私房菜,好久沒有吃到每一道菜都有驚喜的餐廳🥲🤍 完全感受到主廚的心思和對食材的考究和認識。以這個quality來說,可以說是性價比高!如果你只是想吃一頓好吃的,而不追求很fancy的環境/浪漫的氣氛,這裡絕對不會令你失望😎 主廚還會每道菜都仔細地介紹,真的長知識🤣這裡的menu每幾個月會轉換一次,聽chef說還有Christmas Menu🎄~非常推薦大家試試😍‼️🔸Tasting Menu▫️6 course $958pp▫️7 course $958pp+ $220/$200很推薦加到7 course🤭🤍一定要預先訂位呀❤️🍷Wine Pairing$398pp 3 glasses $498pp 4 glasses我們不太喝酒所以沒有點wine pairing,➺燒北海道帶子.甘橘汁.手指檸檬很fresh的開胃菜,刺身帶子煎到半熟,檸檬汁酸酸的很搭,好吃🥰 但對比其他菜色相對沒有驚喜🤣➺酸種麵包 焦化洋蔥牛油雖然不太像sourdough,但熱辣辣還冒煙,很有誠意。caramelized o

🔸Tasting Menu
▫️6 course $958pp
▫️7 course $958pp+ $220/$200
很推薦加到7 course🤭
🤍一定要預先訂位呀❤️

🍷Wine Pairing
$398pp 3 glasses
$498pp 4 glasses
我們不太喝酒所以沒有點wine pairing,

➺燒北海道帶子.甘橘汁.手指檸檬

➺酸種麵包 焦化洋蔥牛油
雖然不太像sourdough,但熱辣辣還冒煙,很有誠意。caramelized onion butter很特別,不錯~

➺煙燻愛爾蘭三文魚紫菜米餅.魚子慕絲
超級特別的紫菜米餅,如果有一包這樣的零食我可以吃一整包😂

Or
➺日本海膽南瓜慕絲.魚子醬+$60
建議兩個人的話可以其中一個加錢點海膽南瓜慕斯🥹🤍 濃郁的海膽和香甜的南瓜很搭,加上魚子醬的鹹鮮味,愛了愛了❤️

-是日廚師前菜(貝類海產)-
➺法國諾曼第青口 珍珠洋蔥 青口洋蔥醬汁
如果你喜歡青口的話一定要試!青口雖然個頭不太,但很鮮嫩!青口洋蔥汁非常濃郁,加上清甜的珍珠洋蔥,很滿意🥹

➺龍蝦煙燻薯蓉龍蝦汁
大概是我最喜歡的一道菜吧😍 龍蝦肉爽口彈牙好鮮甜,加上天然又濃郁的龍蝦汁真係超正!薯蓉帶有淡淡煙燻味,質地又好細滑。兩者真的Perfect Match🤤

以下兩款是7 course加錢點的,尤其推薦花咲蟹湯🥹🤤一定要試!

➺燉南非大鮑魚·鮑肝芝士汁+$200
鮑魚經過慢煮非常軟稔,加上肝醬perfect match~但由於之前吃omakasd經常吃到類似配搭,所以沒有很驚喜

➺日本花咲蟹.玉米.紫蘇蟹湯+$220
相反這個真的超級驚喜🥺🤤 已拆的蟹肉大大塊,非常新鮮,好感動🥹 紫蘇蟹湯非常非常鮮甜,紫蘇喝白玉米的香味增加了層次感,整體超級match,好好飲❤️

-Mains-
➺烤法國珍珠雞.焦糖洋蔥汁
珍珠雞肉質偏紮實,沒有平時經常吃到的三黃雞油香重,不過雞的鮮味就很突出👍🏻還有第一次食藍腳菇,菇味蠻濃郁的🤍伴碟得風乾火腿都好好食🤣

➺燒美國頂頁級肉眼(風乾熟成)+$180
牛扒剛好medium rare👍🏻 肉味濃郁,肉質紮實不油膩,搭配的red wine sauce都不錯。下次有機會試試羊架~

-Dessert-
➺紅莓.慕絲蛋糕+$68
慕斯蛋糕不會膩,蠻fresh的,中規中矩,是不錯的結尾。

……………………………………………….
✧ ᴛʏᴘᴇ ᴏғ ғᴏᴏᴅ #168hk_western
✧ Lᴏᴄᴀᴛion #168hk_yuenlong
✧ Rᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅᴀᴛɪᴏn
ALL 😍😍😍
………………………………………………….
📍 Granada by JW (元朗)
元朗安駿里2號怡康大厦地下14號舖

2022-12-01 446 瀏覽
不知不覺間世界盃賽事進入第二週,相信不少熬夜看球賽的球迷,除了帶着無限的睡意回公司,更懷着複雜的情緒,皆因分組賽已陸續出現眾多意想不到的賽果,歐洲傳統勁旅的表現更叫人又愛又恨!位於元朗的「Granada by JW」是一間主打現代歐陸私房菜的小餐館,由主廚Chef Jo及助手主理,但千萬別小看這「小小的團隊」, 他們每天費心嚴選不同產地的高級時令食材,融合過往經驗與生活思維,精彩詮釋雋永回味、 可媲美米芝蓮餐廳的味蕾體驗。他們的表現絕對是近來最叫筆者驚艷的隱藏瑰寶,非常建議大家添加收藏!環境:✨位於靜謐的小街巷弄裏,門面也是低調不造作,室內裝潢以紅、白及木色為主調,配搭乾花、酒樽等擺設,簡約雅緻,氣氛溫馨舒適。服務:✨只有主廚及助手二人負責廚房及樓面,態度友善親切,上菜時間令人滿意,體驗非常良好。筆者是日晚上享用了「7 Course Menu」$958起/ 位,包跟餐飲品。食物:🍾 Wine Pairing ✨(以每位計) 3 glasses $398,4 glasses $498。✨來自南法的「2018 Château Maris Brama」,顏色透亮,酒體中等,比較dry,帶蜜

環境:

服務:

食物:
🍾 Wine Pairing
✨來自南法的「2018 Château Maris Brama」,顏色透亮,酒體中等,比較dry,帶蜜糖、杏桃香氣,不會太黏喉。

🐚 燒北海道帶子.甘橘汁.手指檸檬

✨採用北海道的刺身級帶子,味道純淨鮮甜,能吃出一絲絲的口感,拌上柑橘青檸汁、薑泡沫及手指檸檬的清新平衡氣息,瞬間刺激味蕾,讓人胃口打開。

🍞 酸種麵包.焦化洋蔥牛油

✨溫熱的酸種麵包在下雨天 (當天下大雨) 能溫暖人的身心,感受到微酸、麥香的自然風味,口感煙韌,塗上Chef Jo自製的焦化洋蔥牛油,散發甜香,吃下去卻是鹹香與果仁的味道,兩者一拍即合!

🐟 煙燻愛爾蘭三文魚.紫菜米餅.魚子慕絲

✨男神是三文魚愛好者,肥美的三文魚配上五角草、魚子慕士及香脆的紫菜米餅,魚滋味倍增,整體口感豐富。

🎃 日本海膽南瓜慕絲.魚子醬 (+$60)

✨秋天必吃南瓜,這一道菜富法日菜的色彩,日本海膽的濃甜與南瓜的清甜產生了神奇的化學作用,口感順滑細緻,再以昂貴的魚子醬點綴賣相,更顯奢華精緻。

🐚 是日廚師前菜(貝類海產)及其蔬菜菌類等

✨採用日本珍珠洋蔥煮汁,特別清甜,當日以新鮮蟶子入饌,質感爽彈,沒有沙,好吃!

🦞 龍蝦․煙燻薯蓉.龍蝦汁

✨簡稱泡沫龍蝦,鮮甜爽彈的龍蝦肉浸淫在濃郁的龍蝦汁中,加以助手一早從元朗大街採購的紫蘇葉提香,為這份海洋滋味增添清爽感。

🐚 燉南非大鮑魚.鮑肝芝士汁 (+$200)

✨採用南非鮑魚入饌,厚肉而爽身,鮑魚味濃,鮮甜味明顯,配上有趣的鮑肝芝士醬,微微奶香更能襯托出鮑魚的緻滑質感,有點意想不到!

🦀 日本花咲蟹.玉米.紫蘇蟹湯 (+$220)

✨湯底是加入玉米及紫蘇葉的蟹湯,聞起來有一份回歸大自然的草本清甜感,配搭味道濃郁、肉質纖維強的螃蟹,有種一柔一剛感覺,也很出色!

主菜

🐥 烤法國珍珠雞.焦糖洋蔥汁

✨筆者較少吃雞,經烤煮後的法國珍珠雞呈黃金色,外脆內嫩,質感有走地雞的影子,散發油香鮮美,再一次配搭Chef Jo的自家製焦糖洋蔥汁,效果相對穩健。

🐮 燒澳洲M4和牛臀肉蓋

✨色澤紅潤有光澤,滿載濃郁的牛肉風味,入口柔潤而彈滑,帶少許嚼勁及脂肪,味道愈嚼愈香醇。

🍮 熱情果.蜜桃.伯爵茶.蛋糕

✨蜜桃伯爵茶慕絲上頂着酸甜並列的熱情果啫喱,不會顯得太甜膩,此安排很妥當細心👍🏻。

👉🏻恕不接受Walk-in,敬請先致電預6693 8698預約。

👉🏻目前只接受以現金、PayMe或FPS結帳。

總結(5分滿分)
餐廳環境🖼🖼🖼🖼
餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻
食物賣相🌸🌸🌸🌸🌸
味道質素👅👅👅👅👅
整體價錢💸💸
性價比值⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️
3年多前曾經來過Granada by JW食過午餐,印象非常唔錯!最近再訪,更加覺得食物質素大大提升咗去next level,有好多道菜式都有wow factors,好有驚喜!無論服務定食物質素都媲美城中好多星星餐廳,性價比超高!晚上有5道菜嘅Tasting menu :水牛芝士•蕃茄沙律水牛芝士蕃茄沙律好有誠意!用上幾款新鮮番茄,番茄酸甜有致,香甜多汁,奶香清爽嘅水牛芝士化身可愛嘅小圓球,配搭青瓜、西芹、柚子製成嘅油醋汁,味道及風味都好有層次!食過酸種麵包後,就輪到第二道菜啦!燒北海道帶子•白露筍•古魚汁北海道帶子燒至半生熟,肉質柔軟,重點係獨家秘製嘅古魚醬汁。大廚介紹呢種北歐醬汁以穀物及咖啡發酵後再加入海鮮高湯,好似魚露咁帶有鹹香但又唔會濃烈到搶走海鮮鮮味!配菜嘅白蘆筍亦花過心思,發酵過嘅白蘆筍似唔辣嘅韓式泡菜,口感特別!燒雅枝竹•火腿•黄油菌醬燒雅枝竹本身味道較淡,配上鹹香嘅24個月風乾火腿,creamy惹味嘅黄油菌醬,立即令整個菜式昇華!煎日曬宮城牡蠣•芹根•魚子醬煎日曬宮城牡蠣•芹根•魚子醬同額外加點嘅燉南非大鮑魚係成晚嘅MVP,完全係驚艷!宮城牡蠣經過一日日曬,味道好似金蠔

晚上有5道菜嘅Tasting menu
水牛芝士•蕃茄沙律

食過酸種麵包後,就輪到第二道菜啦!

燒北海道帶子•白露筍•古魚汁

煎日曬宮城牡蠣•芹根•魚子醬
煎日曬宮城牡蠣•芹根•魚子醬同額外加點嘅燉南非大鮑魚係成晚嘅MVP,完全係驚艷!宮城牡蠣經過一日日曬,味道好似金蠔咁濃縮,但肉質又唔會話好似蠔豉咁乾身,食落依然濕潤軟熟。醬汁用上魚乾、乾瑤柱、海鮮、芹菜根部及日本長芋打成醬汁,再同矜貴嘅魚子醬一齊食,鮮味在口腔內迸發!

燉南非大鮑魚•鮑肝芝士汁
燉南非大鮑魚採用中式炆燉方法,用瑤柱雞湯熬煮至軟腍入味,本身已經鮮味突出,沾上甘香幼滑嘅鮑魚肝醬,鮮味加倍!我特別欣賞大廚加咗少許wasabi同芝士喺醬汁之中,中西日食材及煮法嘅碰撞,為燉鮑魚帶來全新嘅味覺體驗!

燉日本八爪魚•酱油煙肉汁
燉日本八爪魚都係額外加點。八爪魚口感軟腍,鹹鹹地嘅煙肉汁味道新鮮!

主菜(5選1):
焗智利白鳕魚•香檳汁
主菜繼續精彩!焗智利白鳕魚肉質結實,嫩滑細膩,油份適中。面頭鋪上薯仔薄片,賣相精緻,香檳汁嘅酒香令魚味更為突出!配菜嘅粟米仔用上藍莓汁醃過,真係佩服大廚嘅心思!

燒澳洲M4和牛臀肉蓋
燒澳洲M4和牛臀肉蓋生熟度控制得恰到好處,外面焦脆,內裡粉紅色嘅肉質超吸引!Picanha肉質幼嫩,肉味越嚼越濃郁,好濃牛味,牛魔王必試!

甜品
肉桂蘋果乳酪蛋糕(+$68)
甜品有肉桂蘋果乳酪蛋糕,蛋糕口感軟滑,帶有蘋果清甜及淡淡肉桂香,配杯高質嘅hand drip,圓滿嘅一餐!

雖然小店係一人廚房,但每道菜都食得出大廚Joe嘅心思,完全感受到對煮食滿滿嘅熱誠!小店嘅人情味服務都大大加分,每上一道菜Joe都會同我哋分享製作及準備過程,又會互相交流唔同嘅飲食甚至飲咖啡嘅心得,呢晚我都穫益良多!希望小店繼續努力,我哋已經期待緊換新menu後再嚟試新菜式呢!

PS. 有興趣記得提前訂座!

星期日去到元朗劇院附近一間西餐廳食fine dining,餐廳較有隱世小店嘅感覺,門面同內裏冇好豪華嘅裝潢,取而代之嘅係較低調木系裝修 🪵 配上暖系燈光,幾有情調♥︎不過,餐廳唔接受walk in,想黎食嘅一定要提早訂位~今次我哋叫咗個6 course menu,另外亦有加錢叫多少少野食(ˊo̶̶̷ᴗo̶̶̷`).✦𝑩𝒓𝒆𝒂𝒅✦上餐前店員會提供酸種餐包配牛油,麵包外脆內軟味道香濃,配上少少牛油,作為麵包控嘅我邊食邊讚,難得地餐包可以咁好味🥰.✦𝑺𝒕𝒂𝒓𝒕𝒆𝒓✦▫️鵝肝凍•蜜梨檸檬啫喱豐美多汁,入口即溶嘅鵝肝配上餐廳特製經發烤過嘅蜜梨醬汁,減輕咗鵝肝嘅肥膩感,同時食出一種清新味.▫️水牛芝士•蕃茄沙律屬於較軟身嘅水牛芝士,味道帶少咸,配上由西芹、青瓜等而製成嘅醬汁,味道同樣fresh🥒再配上來自意大利嘅白酒,白酒帶點花香加fruity嘅味道.◽️燒北海道帶子•白露筍古魚汁餐廳用上咗北海道帶子,燒到半熟,再配上特別嘅古魚汁😋主廚係介紹呢個醬汁提及到佢係用咗一個偏北歐式嘅發烤方法去做呢個醬汁,味道複雜得黎較濃味,較適合配搭海鮮⁽ ´꒳`⁾.◽️燒雅枝竹•火腿•黄油菌醬餐廳用上咗較少見嘅食材——雅枝竹,即係植物嘅芯
✦𝑩𝒓𝒆𝒂𝒅✦

◽️燒北海道帶子•白露筍古魚汁
燒北海道帶子•白露筍古魚汁

◽️燒雅枝竹•火腿•黄油菌醬
燒雅枝竹•火腿•黄油菌醬

餐廳用上咗較少見嘅食材——雅枝竹,即係植物嘅芯部,經過炸同燒,令到味道較為甘甜🥰配上風乾咗嘅西班牙火腿同creamy嘅黃油菌汁,男友大讚好食!
◽️煎日曬宮城牡蠣•芹根•魚子醬
煎日曬宮城牡蠣•芹根•魚子醬

牡蠣為日本宮城生蠔,有別於一般做法,以較中式嘅日曬方式曬做金蠔,令蠔味更突出香濃,肉質就較軟綿,食落真係好蠔味🦪醬汁方面就以魚湯打成泡沫,加上少少魚子醬作點綴,真心非常出色!我勁鍾意呢個,係連麻麻地鍾意蠔嘅男友都覺得好好食🤤
◽️燉南非大鮑魚•鮑肝芝士汁 +$200
燉南非大鮑魚•鮑肝芝士汁

餐廳用咗南非大鮑魚,用上咗雞湯、火腿、瑤柱,再加清酒慢慢燉,令到鮑魚肉質淋得黎又夠入味,配上埋由鮑肝加些少wasabi而成嘅醬汁,creamy得黎帶微辣(∩´∀`∩)
◽️燉日本八爪魚•醬油煙肉汁 +$180
燉日本八爪魚•醬油煙肉汁

醬汁混合左日式同西式做法,只用煙肉加上日式醬油味醂等熬成,味道較濃;主角八爪魚以慢燉方式烹調,肉質較淋但不失鮮味🐙
✦𝑴𝒂𝒊𝒏✦
▫️焗智利白鱈魚•香檳汁 +$40
焗智利白鱈魚•香檳汁

用上咗智利鱈魚,肉身潔白,肉質嫩滑細膩🐟再配搭上香檳醬汁,帶點微微嘅檸檬香味
▫️燒澳M4和牛臀肉蓋(風乾熟成) +$150
燒澳M4和牛臀肉蓋(風乾熟成)

和牛屬於澳洲m4和牛牛臀連接住大腿嘅位置——Rump Cap,我哋叫咗5成熟,肉色呈粉紅食,肉質較嫩,食落好香牛味;醬汁就係主廚自家調配,味道帶微酸,呢碟牛真係好好食🤤同男友一致認同出色過中環5星酒店嘅同價位牛扒 🥩
✦𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕✦
◽️肉桂蘋果乳酪蛋糕 +$68
肉桂蘋果乳酪蛋糕

最後以呢款肉桂蘋果乳酪蛋糕作整餐嘅句號💕肉桂味香濃,乳酪雪糕入面係滿滿嘅肉桂蘋果蓉,本身唔鍾意肉桂嘅我都覺得好好食♡
雖然並非位於繁華市區,定價唔平亦冇好華麗嘅裝修,但食過呢餐後,覺得價錢可以話去晒食物到,整體食物都好好食而且質素高,成個用餐體驗都好好🥰
主廚每上一道菜都會詳細介紹食材同做法,非常之好客!佢仲提及到menu會不定期咁轉,務求俾更多新鮮感大家,下次有機會一定會再回訪❤️
✦𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔✦
▫️白酒
一杯係黎自意大利,味道較fruity,飲落仲帶點花香味,可以用黎襯托頭盤;另外一杯係黎自法國,同第一款味道唔同, 味道會帶少少咸度,可以襯托到味道較濃嘅菜式
𝟔 𝐜𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫
$898/Person
*另收加一服務費
如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我@fibee3b
燒北海道帶子•白露筍古魚汁
燉日本八爪魚•醬油煙肉汁
燒澳M4和牛臀肉蓋(風乾熟成)
肉桂蘋果乳酪蛋糕
  • 餐前包
  • 燒澳M4和牛臀肉蓋
2022-06-03 293 瀏覽
相約了朋友元朗食飯,想找比較靜同私隱度高餐廳,於是兩星期前訂了這間 Granada by JW,餐廳裝修簡約舒適,以木乾花佈置,充滿藝術的氣氛!💐店員提供了香脆麵包加軟身牛油🧈,麵包香氣十足。頭盤法國芝士.西班牙火腿顏色鮮豔可口,小番茄加芝士與帶油脂的西班牙火腿味道十分搭配,配合帶微酸的油醋汁非常醒胃,層次豐富!😉燒北海道帶子檸檬及梨醋汁加上鮮甜半生熟帶子,輕輕烤至外脆內嫩,鮮甜味十足。🤗燒.粉紅蝦.芒果汁.蕃茄啫喱鮮甜粉紅蝦口感彈牙,芒果汁蕃茄啫喱十分開胃,特色菜式之選。😚煙燻法國鰻魚.杏仁泡沫法國鰻魚會較日本鰻魚瘦,杏仁泡沫加豌豆泥做成的醬汁,帶有輕輕的豆味,十分清新,平衡了整道菜的口感!👍🏻立鱗燒日本金鯛魚.酸菜魚汁中日Fusion菜,魚皮用上了立鱗燒煮法,魚肉嫩滑鮮甜,賣相精緻!燒鷹鯧魚.黃椒海鮮醬魚香味撲鼻,煎至外脆內嫩,配搭特色黃椒醬,酸甜味適中帶清新感覺。😋燒美國安格斯頂級牛腰肉五成熟烤得外脆內裡肉色鮮明,牛腰肉肉質更細嫩多汁,一般餐廳少見的高級食材,配菜調味惹味,不會搶過主角風味。🥰🥰紅莓乳酪蛋糕擺盤吸睛,紅莓汁酸甜解膩,乳酪蛋糕棉滑細膩,配甜餐酒更絕配,完美了整餐fi

店員提供了香脆麵包加軟身牛油🧈,麵包香氣十足。
頭盤法國芝士.西班牙火腿

燒北海道帶子

燒.粉紅蝦.芒果汁.蕃茄啫喱

煙燻法國鰻魚.杏仁泡沫

立鱗燒日本金鯛魚.酸菜魚汁

燒鷹鯧魚.黃椒海鮮醬

燒美國安格斯頂級牛腰肉

紅莓乳酪蛋糕
擺盤吸睛,紅莓汁酸甜解膩,乳酪蛋糕棉滑細膩,配甜餐酒更絕配,完美了整餐fine dining🥰

菜式會定期更新為客人帶來新鮮感,今晚吃了不同地方的海鮮,質素高,廚師製作認真、很水準的私房菜西餐!😍
2022-06-01 733 瀏覽
相約了友人到元朗吃私房菜西餐,早於兩星期前已訂了這間 Granada by JW,門面很有隱世小店的感覺,餐廳內座位不多但適式,但修飾散發著藝術的氣氛,環境安靜有情調!我們點了兩人份量的五道菜晚餐,店員馬上提供了香脆麵包,頭盤首先是法國芝士.西班牙火腿,白與暗紅的顏色賣相吸引,芝士跟帶油脂的西班牙火腿味道十分匹配,鹹香加上小番茄,顏色鮮豔,配合帶微酸的油醋汁非常醒胃,層次豐富!前菜是燒.粉紅蝦.芒果汁.蕃茄啫喱,粉紅蝦燒得微微焦香,半生熟狀態的鮮甜粉紅蝦加上芒果汁蕃茄啫喱,酸酸甜甜十分開胃,特色菜式之一!燒北海道帶子.手指檸檬.梨醋汁,帶子燒至半生熟,厚度適中,口感爽滑,配上清新開胃的檸檬及梨醋汁,微酸味道加上鮮甜帶子,十分滿足,燒過後更有香味!煙燻法國鰻魚.杏仁泡沫,鰻魚口感很爽脆綿滑,跟日式鰻魚屬不同類別,上層是軟綿綿的杏仁泡沫,下層是以豌豆泥做成的醬汁,帶有輕輕的豆味,十分清新,平衡了整道菜的口感!立鱗燒日本金鯛魚.酸菜魚汁,賣相精緻,十分Fusion的一道菜式,魚身煎至兩邊金黃,皮香肉嫩,酸菜魚汁加入微微的花椒八角白味,配上燒過後日本金雕的魚油脂味,魚肉不會覺得乾身,鮮味十足,

立鱗燒日本金鯛魚.酸菜魚汁,賣相精緻,十分Fusion的一道菜式,魚身煎至兩邊金黃,皮香肉嫩,酸菜魚汁加入微微的花椒八角白味,配上燒過後日本金雕的魚油脂味,魚肉不會覺得乾身,鮮味十足,很有心思!
燒鷹鯧魚.黃椒海鮮醬,鷹鯧魚份量十足,燒得夠火候,魚油香味四溢,魚肉細嫩,黃椒海鮮醬汁更能提鮮,十分喜愛!
燒美國安格斯頂級牛腰肉,份量大件又厚身,點了五成熟度,牛肉味很香濃,顏色帶粉紅,肉質口感有咬口,脂肪比例平均,醬汁夠特色,廚師自家調配,加入了黑蒜和意大利黑醋汁,加上各式配菜伴吃,帶有微酸更提鮮!
豐富的 Fine Dining 當然要有餐酒,這杯甜餐酒十帶蜜糖甜香、花影及少許汽泡,和甜品十分匹配!紅莓乳酪蛋糕是今晚的甜品, 材料十足,紅莓汁酸酸甜甜,十分清新,為晚餐寫下完美句號!
整體來說,食物質素很好,海鮮選材質素高,擺盆精緻,菜單由主廚親自設計,定期更新,吃得出製作認真與心思、每款食材也經細心處理,侍應服務貼心,適時上下一道菜,是一間很有誠意及水準的元朗私房菜西餐,讓人留下深刻印象,值得推介品嚐!

2022-05-27
  • 煙燻法國鰻魚
  • 立鱗燒日本金鯛魚
  • 燒鷹鯧魚
  • 燒美國安格斯頂級牛腰肉
2022-05-20 232 瀏覽
慶祝拍拖紀念日 搵到間近近地嘅fine dining食4 course lunch要先預約冇得walk in~ 我地預早就book好位餐廳好休閒寧靜坐得好舒服4 course lunch $598一位 跟餐飲三款頭盤日本松葉蟹肉.瓜菜汁沙律瓜菜汁微酸 蟹肉鮮甜 好開胃 上面更加上魚子更顯高級 燒北海道帶子.手指檸檬.梨醋汁帶子燒至半生熟 厚度適中 鮮甜滑嫩 配上梨醋汁好清新開胃 身為帶子迷嘅我十分滿足😆燒日本墨魚.豌豆泥.煙肉汁墨魚同樣唔係燒至全熟 口感軟彈有嚼勁 將豌豆壓成泥再加鹹香嘅煙肉汁 配搭好特別Main course煎熟成馬友魚 雅枝竹醬馬友魚煎至兩邊金黃 皮香肉嫩 肉味鮮美 薯菜都好有心思 荀以藍莓汁調味 果香香甜燒澳洲M5和牛西冷 +$150和牛燒至5-7成熟 澳洲和牛感覺較自然 肉味超香濃 脂肪比例平均 肉質有彈性 飲品除咗果汁仲有手滴咖啡我地就嗌咗熱情果汁同菠蘿汁~

要先預約冇得walk in~ 我地預早就book好位

Main course
煎熟成馬友魚 雅枝竹醬

燒澳洲M5和牛西冷 +$150

飲品除咗果汁仲有手滴咖啡
我地就嗌咗熱情果汁同菠蘿汁~
2022-05-19 446 瀏覽
呢日plan了去南生圍,所以就搵下元朗有咩好食,朋友話佢識人食過呢間餐廳好高質,就一早預約來吃,Lunch吃Fine Dining,我都真係冇試過。店舖位置好易找,就在圖書館對面,舖頭面積唔大,不過感覺好舒服。午飯是4 course ($598 per person):法國康堤芝士配西班牙火腿:芝士同西班牙火腿向來都是絕配,而且做前菜好適合,芝士同火腿鹹鹹香香好好味。燒北海道帶子 手指檸檬 梨醋汁:廚師介紹手指檸檬係一款細小嘅檸檬,而且佢冇一般檸檬咁酸,但有檸檬嘅香味。另外梨醋汁係經發烤嘅梨汁 ,都幾特別,醬汁帶有微酸,好開胃,燒北海道帶子好鮮甜,經過燒後帶有香味。燒日本墨魚 豌豆泥 煙肉汁:呢款菜式好特別,都係第一次試,日本墨魚爽口彈牙,而且燒得好香,切到一條條入口啱啱好,而且面頭加了花瓣,唔止係裝飾,仲食到淡淡的花香味。另外豌豆泥真係好特別,豌豆味道好清新,而唔會有豆嘅青味,同墨魚亦都好配襯,呢個醬汁令人回味無窮。煎熟成馬友魚 雅枝竹醬:熟成牛就有試過,魚都係第一次試,熟成魚提升了魚香同魚油味,比平時吃的魚更鮮味,雖然經熟成烹調會少了水份,但魚肉並不會覺得乾身,熟成亦有另一種風味。

法國康堤芝士配西班牙火腿:

燒北海道帶子 手指檸檬 梨醋汁:

燒日本墨魚 豌豆泥 煙肉汁:

煎熟成馬友魚 雅枝竹醬:

燒美國安格斯頂級牛腰肉:

我們點了七成熟,牛肉肉味濃郁,而且份量都多,牛肉亦好厚身。
呢碟菜式最特別係個醬汁,廚師自家調配,比一般配牛的醬汁多了黑蒜和意大利黑醋汁,帶有微酸,想不到與牛肉會咁夾,廚師說這個醬汁煮了三天,不過值得的,因為真的很美味。

拉丁南山咖啡:

呢款咖啡有回甘感覺,亦有咖啡香,我地雖然不是常飲咖啡,但亦唔會覺得苦。

紅莓花茶:

呢款花茶帶有紅莓酸味,好開胃,亦好清新。

呢間餐廳真係好高質,如果節日來慶祝相信更有氣氛,而且廚師不時會與客人交流,感受到廚師的用心,令人感覺渡過了愉快的一天。
2022-05-15
2022-05-15 138 瀏覽
同老公一齊放大假 決定要享受下生活是一啲特別嘅菜式慰勞下 🥳🥳平時工作嘅辛勞 , 見到這家 私房fine dining 就一於book定位 冇walk in㗎 電話booking老闆好細心介紹菜單,最尾我哋揀咗六個course $1098 per head法國芝士西班牙火腿 ~~ 芝士咸甘有 口感加上西班牙火腿 層次更加提升值得出係高質貨或者配上提子一齊食 ,係另一種感覺非常fresh🥰🥰燒粉紅蝦 芒果汁蕃茄啫喱~~ 非常特別嘅組合 ,粉紅蝦 燒得焦香 煮半生熟嘅狀態加上芒果汁蕃茄啫喱, 非常有夏天嘅氣息 而且非常精緻呢🤩🤩北海道帶子 手指檸檬 梨醋汁~~ 另外一道屬於夏天嘅菜式 北海道帶子鮮甜 外表朝香 配上檸檬你醋汁 真係回味無窮😬😬煙燻法國鰻魚 杏仁泡沫~~ 鰻魚口感綿滑 加上杏仁泡沫 綿軟清新 而且裝飾仲好靚添😌😌立鱗燒日本金鯛魚 酸菜魚汁~~ 算是一個fusion菜見到酸菜魚汁 咁中式 大原來配番日本金雕 係咁match㗎🤭🤭日本海膽南瓜櫻花蝦茴香泡沫 ~~ 呢款真係一定要試 日本海膽和南瓜混合埋一齊,真係分辨唔到,口感,非常之甘甜好似食緊一碗海膽🤣🤣挪威海傲羊肚菌白露筍焦

挪威海傲羊肚菌白露筍焦糖洋蔥汁~~ 非常之清新,足允廚師嘅心思, 羊肚菌特別突出 菇菌味香濃👍👍

燒英倉魚 魚黃椒海鮮醬~~ 非常喜愛嘅菜式呀 英倉魚一梳梳 非常大條 而且火候剛剛好 😬😬

燒美國安格斯頂級牛腰肉~~ 口味特別濃郁 五成熟剛剛好,粉紅粉紅的 連埋配菜醬汁一齊食 有點解膩、提鮮嘅效果😌😌

紅莓乳酪蛋糕 ~ 68蚊要埋呢個 甜品, 其實已經好飽但係見到咁靚又忍唔住口非常材料十足🤭🤭

真係一個很不錯嘅體驗 環境舒服有情調服務周到 每道菜都非常 有驚喜睇得出 廚師嘅心思 雖然價錢不平,但絕對絕對值得嚟一次 感受一下 記得要book枱呀😜
2022-05-15 79 瀏覽
十分幸運 晚市堂食恢復返 可以好好慶祝元朗有很多隱世美食 朋友介紹這間 說主廚廚藝超卓 每道菜都是獨一無二這裏環境十分有情調 非常適合節日慶祝法國芝士 西班牙火腿這是一個層次豐富的菜式西班牙火腿與精心挑選的芝士 味道十分匹配 水果清清味蕾 感覺清新燒 意大利粉紅蝦 芒果汁 蕃茄啫喱芒果汁調教得啱啱好酸酸甜甜十分開胃 紅蝦十分鮮甜 蕃茄啫喱質感特別好食菜單都是這裏的主廚親自設計配合時令食物 每過一段時間就會轉換 下次嚟又可試新產品燒北海道帶子手指檸檬梨醋汁燒帶子好考廚師功夫 這個燒得啱啱好 這個醬汁都是清新開胃味道一流煙燻法國鰻魚 杏仁泡沫這個鰻魚口感並不是平時一般的 這個做法我覺得很創新和出色立鱗燒日本金鯛魚酸菜魚汁這個才是我最喜歡 魚鱗脆得像薯片 加上魚油嘅香味 💯日本海膽 南瓜 櫻花蝦 茴香泡沫第一啖食落去已經被海膽和南瓜的香甜吸引著 櫻花蝦作一點點綴 食材的確上乘挪威海傲羊肚菌白蘆筍焦糖洋蔥汁可以一次過品嚐多款刁鑽嘅菜式 由一位有熱誠的廚師精心烹調 的確是幸福到主菜我們選了燒鷹鯧魚黃椒海鮮醬和燒美國安格斯頂級牛腰肉這個魚肉熟度剛剛好 魚嘅香味畀廚師完全發揮出來 我平時少食魚 不過
十分幸運 晚市堂食恢復返 可以好好慶祝

這個才是我最喜歡 魚鱗脆得像薯片 加上魚油嘅香味 💯

日本海膽 南瓜 櫻花蝦 茴香泡沫

挪威海傲羊肚菌白蘆筍焦糖洋蔥汁

到主菜我們選了燒鷹鯧魚黃椒海鮮醬和燒美國安格斯頂級牛腰肉

這個魚肉熟度剛剛好 魚嘅香味畀廚師完全發揮出來 我平時少食魚 不過今次就例外啦😆好好食

至於重點當然係燒美國安格斯頂級牛腰肉 外香內軟牛味濃郁
食材的確係經過精心挑選

最後,甜品也是講究

慶祝紀念
紀念日
2022-02-09 122 瀏覽
元朗一間fine dining 餐廳前菜選擇了鵝肝慕絲賣相好靚慕絲有淡淡的鵝肝味配有一些泡沫整體口感非常特別松葉蟹肉濃湯用料十足主菜係龍蝦配海膽汁龍蝦好新鮮非常爽甜但我個人認為龍蝦過分生龍蝦溫度唔夠熱燒澳洲熟成牛腰肉牛肉味偏濃肉質較有咬口而且牛肉表面微焦但並唔係入口即溶嗰款甜品我仲叫咗個檸檬撻但就唔推薦了撻皮太淋有點失望整餐飯菜式處理比較特別每樣都好精緻但略嫌每道菜都用咗好多泡沫配搭而且口味並非完全啱我
元朗一間fine dining 餐廳
前菜選擇了鵝肝慕絲