2024-04-02 26 瀏覽
📍土瓜灣 Gyutan Toku今日朋友喺土瓜灣附近放工,見到呢間牛舌專門店有人喺度排緊隊,又見到佢有好多唔同套餐可以選擇,好吸引下。入到去嘅裝修好精緻,好似日本嘅居酒屋咁樣,店員都非常之有禮貌,一嚟已經攞咗一杯熱辣辣嘅茶俾我哋。😼٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و極上牛舌定食 $178牛舌有五塊,而且因為係極上,所以超厚切,食落好爽口,而且肉質好嫩滑。定食除咗牛舌白飯之外,仲配有茶碗蒸、麵豉湯、同泡菜,非常之豐富。紅酒汁煮牛舌定食 $118紅酒汁煮得超香濃,而且非常濃稠,配上牛舌嘅嫩滑,每一啖感覺都好幸福。燒鱈魚干 $38佢嘅鱈魚乾配有蛋黃醬,而且啱啱烤好,熱辣辣之餘仲好脆口,作為小食非常之適合。雞肉棒軟骨串(加生雞蛋) $38+10佢呢一個軟骨串唔係周圍都有,每一啖有軟骨嘅口感,但係又有雞肉嘅鮮嫩感。加$10可以配埋生雞蛋落去醬油度,點一下嘅時候口感感覺更加豐富。High Hall $68日本綠茶 $18٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
📍土瓜灣 Gyutan Toku

High Hall $68
日本綠茶 $18

٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
2024-04-01 39 瀏覽
朋友喺土瓜灣放工 就帶咗我去食呢間飯堂 間餐廳非常多人 ☺️好彩咁啱有兩個位🤪侍應都非常有禮貌🙏🤭環境乾淨企理😗~紅酒汁燴牛舌定食非常高質素 牛舌口感極為嫩滑 鮮紅既紅酒汁 為牛舌增加層次感 呢道菜我會比90分~燒極上牛舌定食應該係餐廳招牌菜嚟🤪燒得啱啱好 又香又脆 仲要入面係medium☺️牛舌入口即溶😘唔知係咪用和牛嚟整嘅呢?😁~炸雞軟骨 雞軟骨嚟講算係上乘水平 香脆可口😙拎嚟配酒好正~燒鱈魚干難以置信居然保持到魚肉嘅鮮味🤭食落去卜卜聲好有口感😋~啲飯,沙律,湯 都係中上水平 下次有機會一定再黎食👍😚

~紅酒汁燴牛舌定食

~燒極上牛舌定食

炸雞軟骨

雞軟骨嚟講算係上乘水平 香脆可口😙拎嚟配酒好正

~燒鱈魚干

難以置信居然保持到魚肉嘅鮮味🤭食落去卜卜聲好有口感😋

~啲飯,沙律,湯 都係中上水平 下次有機會一定再黎食👍😚
2024-04-01 20 瀏覽
收到朋友極度推薦 如果經過土瓜灣嘅話一定要食呢間牛舌專門店 決定就睇吓會唔會喺伏我🌟極上牛舌定食 依個牛舌定食要成$178 諗緊係要幾好食先值呢個價錢不過一食落口就真係值回票價 定食入邊有日本蒸蛋 麵豉湯 野菜 紫菜飯 同埋主角牛舌 重點嚟啦 個牛舌係超級嫩滑 一咬落去啲油爆曬出嚟 就咁食係會覺得好油膩 所以好貼心有檸檬 Wasabi 加埋食嘅話就會fresh啲 🌟日式鰻魚定食其實我覺得鰻魚都可以做招牌 好少食到啲鰻魚一少少骨每次食鰻魚都驚咬到啲碎骨 唔知係好彩定點今次真係得好少 鰻魚夠晒肥嘟嘟 加埋嗰醬真係冇得輸 建議大家都係兩個都叫share食 因為都有啲油膩 係咁食同一個味會好飽🌟泡菜芝士玉子燒本身冇睇清楚 以為定食入邊冇蒸蛋 就嗌咗個泡菜芝士玉子燒 佢個芝士真係好多 加埋泡菜鹹鹹地 冇可能難食~🌟生啤識得牛舌同鰻食 冇可能唔啤啤佢 $48飲日本生啤要有啦

🌟極上牛舌定食
依個牛舌定食要成$178 諗緊係要幾好食先值呢個價錢

🌟日式鰻魚定食
其實我覺得鰻魚都可以做招牌 好少食到啲鰻魚一少少骨

🌟泡菜芝士玉子燒

🌟生啤
識得牛舌同鰻食 冇可能唔啤啤佢 $48飲日本生啤要有啦
2024-03-29 24 瀏覽
第一次嚟呢間位於土瓜灣嘅Gyutan Toku牛舌專門店。餐廳裝修好有日本居酒屋風格。好似置身於日本嘅居酒屋一樣。平時好少去土瓜灣食飯,今次有朋友介紹話呢間嘅牛舌好好味,所以跟佢去試吓,果然真係有驚喜!牛舌真係超好味😋👍⭐️ 極上牛舌定食 (5切) $178餐廳選用最靚的牛舌芯。厚切嘅牛舌芯外脆內爽囗嫩滑。有非常濃厚的牛味,超好食!😋每款定食都配上茶碗蒸、小鉢、漬物、面豉湯⭐️ 日式鰻魚定食 $138鰻魚大件肉質嫩滑,啖啖肉。表皮香脆,鰻魚面頭鋪滿醬汁,配上日本米飯。好味!⭐️和風蕃茄沙律 $48原隻蕃茄切片,好fresh好爽口清新。⭐️ 土佐豆腐$68豆腐炸至外皮脆內幼滑。浸入醬汁入面,豆腐索咗D汁,超入味。餐廳員工好友善,有禮貌。服務態度好好!👍下次都會再同朋友嚟呢度食飯。值得推介👍
第一次嚟呢間位於土瓜灣嘅Gyutan Toku牛舌專門店。
餐廳裝修好有日本居酒屋風格。好似置身於日本嘅居酒屋一樣。
⭐️ 極上牛舌定食 (5切) $178
每款定食都配上茶碗蒸、小鉢、漬物、面豉湯
⭐️ 日式鰻魚定食 $138
⭐️和風蕃茄沙律 $48
原隻蕃茄切片,好fresh好爽口清新。
⭐️ 土佐豆腐$68
豆腐炸至外皮脆內幼滑。浸入醬汁入面,豆腐索咗D汁,超入味。
餐廳員工好友善,有禮貌。服務態度好好!👍

下次都會再同朋友嚟呢度食飯。值得推介👍
2024-03-21
  • 日式鰻魚定食
2024-03-28 17 瀏覽
和喜愛吃牛舌的朋友專程到此餐廳吃晚餐,餐廳約6:30已滿座,我們要等了一會兒才能入座,看來這餐廳真的是一間很受歡迎的熱店。極上牛舌定食一倍五切極上牛舌定食套餐包括沙律、茶碗蒸、漬物和麵豉湯。牛舌切得非常厚實,肉質鮮嫩。牛舌是烤煎的方式,所以外層微焦,一啖咬下去時,肉汁在口中爆出來,十分美味。加上芥末,令牛舌爽口鮮美,香味口感立即提升。紅酒汁煮牛舌定食紅酒很香,汁黏稠濃郁,色澤誘人,而牛舌則口感嫩滑,肉質鮮美。牛舌燜煮得入味。搭配着醬汁,味道更加突出。和風番茄沙律番茄切成片狀,上面點綴著一些漬物,入口清新冰凍,清甜的番茄配上微酸的汁醬,非常開胃。土佐豆腐豆腐外皮焦脆鮮香,內部軟嫩入味,非常多汁。木魚鰹魚湯甜甜的,上面有京葱,好吃!

紅酒汁煮牛舌定食

和風番茄沙律

土佐豆腐
  • 茶碗蒸
  • 和風蕃茄沙律
  • 紅酒汁煮牛舌定食
2024-03-26 30 瀏覽
᪥如果來到這店必試這個極尚牛舌定食,牛舌選擇數量可以不同,不同價錢分量不同,這次我選擇了五片的極尚牛舌,每塊的牛舌帶有嫩紅色,牛舌很有厚度,而且煙靭嫩滑充滿Juicy,可以加上柚子醬汁,定食中也包有前菜泡菜蒸蛋,飯和面豉湯,蒸蛋是熱騰騰的。᪥吉列豬扒定食同樣配有前菜,面豉湯和茶碗蒸,豬扒外層香脆,豬扒有口感。᪥土佐豆腐,我很喜歡吃豆腐,特別是土佐豆腐,在豆腐上沾上麵粉經過油炸,豆腐外層松脆內里嫩滑,加上一層木魚,是一道好吃前菜。᪥雞肉棒軟骨串,一份兩支雞肉棒軟骨串,挺厚身,雞肉和軟骨分布平均,雞肉棒很飽肚,再沾上新鮮蛋漿,但漿的味道正好提升了雞肉的味道。᪥如果喜歡飲酒的朋友,這裡還有不同酒精飲品供應,我嘗試了這裡的生啤,容易入口。

2024-03-20
👧🏻Wodafoodie in To Kwa Wan唔好再站話土瓜灣無野食啦~呢間專食牛舌既小店勁高質!😍平日夜晚黎都要排隊😳鍾意食牛舌既你唔好錯過啦!😉✨ 🐮極上牛舌定食(1倍) $178每個定食都包沙律、茶碗蒸、漬物、面豉湯👍🏻必食推介呢個極上牛舌定食👍🏻有1倍、1.5倍同2倍揀,揀左5切牛舌既1倍試下,牛舌係我見過最厚切既!😳每件都𠝹開左好多又好爽口,牛舌控一定鍾意☺️✨ 👅牛舌京蔥燒定食 $158私心鍾意呢個京蔥燒定食🤭牛舌無切得咁厚,但一樣咁爽口彈牙,份量仲要好多🤩每粒牛舌都裹滿醬汁,超惹味🥰食下牛舌又可以食下京蔥中和一下,呢個配搭一流🫶🏻✨ 清酒煮蜆 $78蜆肉大大粒好清甜😋✨ 胡麻豆腐 $48開胃前菜,豆腐配麻醬無得輸😚✨ Coke Zero $18/each📍 Gyutan Toku牛舌專門店 (土瓜灣)土瓜灣天光道44號天光大樓地舖
👧🏻Wodafoodie in To Kwa Wan

✨ 🐮極上牛舌定食(1倍) $178

✨ 👅牛舌京蔥燒定食 $158

✨ 清酒煮蜆 $78
蜆肉大大粒好清甜😋

✨ 胡麻豆腐 $48
開胃前菜,豆腐配麻醬無得輸😚

✨ Coke Zero $18/each

📍 Gyutan Toku牛舌專門店 (土瓜灣)
土瓜灣天光道44號天光大樓地舖
依家有屯馬線,多咗機會經過土瓜灣果頭覓食,見到呢間食牛舌好出門嘅---🌟Gyutan Toku🌟好耐無食牛舌,見佢除咗牛舌仲有唔少居酒屋料理,點咗啲黎試下🤩成個定食套餐有埋茶碗蒸、沙律、冷盤同面豉湯,好豐富✨️._.🐂| 極上牛舌定食 |🐂牛舌厚身,有成五舊,咬落口好腍身,啖啖肉,配上檸檬汁同Wasabi,點上豉油好適合送飯,飯亦係珍珠米,好日式口感.🐟| 日式鰻魚定食 |🐟鰻魚肉好肥厚,軟骨啖啖肉,鰻魚醬汁充足濃厚,配飯又係好滋味!茶碗蒸料多而且大杯,蛋香滑,而沙律菜大碗新鮮。.🤍| 胡麻豆腐 |🤍豆腐軟硬適中,用筷子夾得起,好滑身,冷盤,胡麻醬唔會過酸,好夾👍🏻作為香胃前菜一流.🐚| 清酒煮蜆 |🐚蜆肉大大隻,數量多,味道鮮甜又無咩沙,送酒都好啱。.🍻| 生啤 |🍻大大杯好清爽🤩居酒屋必飲._.
成個定食套餐有埋茶碗蒸、沙律、冷盤同面豉湯,好豐富✨️
._.
🐂| 極上牛舌定食 |🐂
🐟| 日式鰻魚定食 |🐟
🤍| 胡麻豆腐 |🤍
🐚| 清酒煮蜆 |🐚
蜆肉大大隻,數量多,味道鮮甜又無咩沙,送酒都好啱。
🍻| 生啤 |🍻
大大杯好清爽🤩居酒屋必飲
._.
🐮😋叫得牛舌專門店果然冇令我失望,牛舌超厚切,而且熟度岩岩好,一啲都唔韌,而且牛味好重,少食牛既都忍唔住食左兩件。🐟 蒲燒鰻鱼定食😋首先又厚又大件嘅鰻魚,第一眼望落已經好有睇頭,燒汁味道上唔算特別,但係佢勝在鰻魚夠肥,油香滿滿。而且定食嚟講都算豐富,除咗有沙律之外,仲有茶碗蒸。🦑唐揚墨魚😋不得不讚外皮超脆,而且佢既脆係凍左之後都可以保持得住,調味唔多,主打係魷魚既鮮甜,就算空口唔點沙律醬都好好食。🧈豆腐水準都正常發揮,夠滑👍🏻👍🏻

🐮

🐟 蒲燒鰻鱼定食

🦑唐揚墨魚

🧈

豆腐水準都正常發揮,夠滑👍🏻👍🏻

❗️❗️快收藏起來❗️❗️專門來吃也絕不會讓你失望的一家餐廳!餐廳:Gyutan Toku📍 土瓜灣天光道44號天光大樓地舖這區卧虎藏龍,今次是慕名而來,完全沒有令我們失望😍😍😍此店晚上準時六點開閘門,當時剛到,便有兩組食客隨即走進去了。時間再晚點,完全滿座,幸好我們早到呢🤭!此店日式裝潢,但是不失獨有風格。店內是暗黑氛圍,牆身都是漆黑色的,天花板掛了一個很大的月球🌝,再集中在每台食客桌子的位置打燈,很有氛圍感。🍱餐點:極上牛舌定食(1倍) $178紅酒汁煮牛舌定食 $118清酒煮蜆 $78炸雞軟骨 $58生啤 $48(定食:茶碗蒸、小鉢、漬物、面豉湯)餐牌上有多種烹煮牛舌的選擇,而且價錢合理,只要你來吃過,就知道物超所值🤭✨推薦✨極尚牛舌是日本直送的牛舌芯,一倍份量已經有五大塊厚切牛舌,表面焦香微脆,裏面剛熟,呈嫩紅色,火喉恰到好處。吃進去是牛味香濃,極之多汁,且爽嫩可口🤤🤤🤤(不但這樣,定食中的每一道都做得有水準:茶碗蒸的蒸蛋蛋香醉人,口感極之順滑綿密,熱辣辣吃進去好滿足;沙律菜新鮮,簡單配柚子醋,清新開胃;漬物是海蜇青瓜,新鮮爽口,太好吃了,我吃得一口也不剩!味噌湯很有鮮味,口味適合大眾

餐廳:Gyutan Toku
📍 土瓜灣天光道44號天光大樓地舖

🍱餐點:
極上牛舌定食(1倍) $178
清酒煮蜆 $78
炸雞軟骨 $58
生啤 $48
(定食:茶碗蒸、小鉢、漬物、面豉湯)

(不但這樣,定食中的每一道都做得有水準:茶碗蒸的蒸蛋蛋香醉人,口感極之順滑綿密,熱辣辣吃進去好滿足;沙律菜新鮮,簡單配柚子醋,清新開胃;漬物是海蜇青瓜,新鮮爽口,太好吃了,我吃得一口也不剩!味噌湯很有鮮味,口味適合大眾,不會過鹹,湯裏的食材也新鮮好吃)

~以紅酒汁煮的牛舌非常圓軟嫩,汁味濃郁,滿滿牛舌的精華😋

✨推薦✨炸雞軟骨炸得金黃、外脆內嫩,每一口都吃到雞軟骨!是我吃過最好吃的炸雞軟骨,不騙你,真的爽口有層次!🤤🤤🤤

~每一顆蜆都很大很飽滿,清酒味不會太濃。

這家店所端出的每一道菜,感覺都是給食客最好的,真的能感受到店家的專業、一絲不苟和用心🫶🏻當天,我們也能感受到旁邊用餐客人吃得很滿足,離開時都會發自內心的跟店家說謝謝🥰我們也是!
  • 炸雞軟骨
2024-03-17 70 瀏覽
🍽️胡麻豆腐($48)豆腐好滑,配上又香又濃的日式胡麻醬,一流😋🦑唐揚墨魚($78)墨魚係即叫即炸,外脆,炸完之後仍然保留彈牙口感,炸粉夠薄,配上檸檬汁同沙律醬,正👍🏻🐮薄燒牛舌定食($178)入面除左有主角牛舌,仲有味噌湯、海蜇、胡麻醬沙律,白飯同茶碗蒸;牛舌入口juicy,有嚼勁而不靭,店員建議我地可以配上醬油加芥末,不過我覺得咁樣齋食已經好夠味🍱日式鰻魚定食($138)入面除左有鰻魚,仲有味噌湯、海蜇、胡麻醬沙律,白飯同茶碗蒸;鰻魚厚肉肥美,魚油味突出;茶碗蒸有冬菇,蟹柳,足料之餘仲要入口好嫩滑
🍽️胡麻豆腐($48)
豆腐好滑,配上又香又濃的日式胡麻醬,一流😋

🦑唐揚墨魚($78)

🐮薄燒牛舌定食($178)

🍱日式鰻魚定食($138)
胡麻豆腐
薄燒牛舌定食
日式鰻魚定食
  • 茶碗蒸
  • 極上牛舌定食
今星期來到土瓜灣逛街,探店牛舌專門店Gyutan Toku。極上牛舌定食這款牛舌是烤煎方式,外邊略微烤焦,食法比較爽口,配檸檬汁、海鹽一絕。煎得很香,充滿脂香,口感彈牙,口頰間留有肉汁的香味。紅酒汁煮牛舌定食紅酒汁黏稠濃郁,色澤誘人,牛舌口感嫩滑,肉質鮮美,兩者搭配口感更加豐富,結合紅酒的香氣,整道菜口感層次分明,營養均衡,吃起來更是味覺盛宴。Toku 沙律🥗沙律🥗有很多蟹柳、蟹籽和牛舌粒,清新爽口。清酒煮硯和炸雞份量比想像中多,作為前菜一流,適合🈴邊吃硯邊聊天等上菜。

紅酒汁煮牛舌定食

Toku 沙律🥗
沙律🥗有很多蟹柳、蟹籽和牛舌粒,清新爽口。

清酒煮硯和炸雞
份量比想像中多,作為前菜一流,適合🈴邊吃硯邊聊天等上菜。
極上牛舌定食
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • 紅酒汁煮牛舌定食
2024-03-14 17 瀏覽
✨極上牛舌定食牛舌切得薄薄哋,外邊略為烤焦,入口即溶,滑嫩嘅口感同淡淡嘅炭香,令人一試難忘。配上海鹽、檸檬汁或者wasabi同豉油,真係相得益彰,食到停唔到口。✨紅酒汁煮牛舌定食呢個同極上牛舌又感覺唔一樣,牛舌配上濃郁嘅紅酒汁,酒香撲鼻而來,每一啖咀嚼都係幸福。紅酒嘅微酸帶出牛舌嘅層次,令人回味無窮,味蕾都為之一亮。✨土佐豆腐豆腐嘅外皮經過蛋漿精心地裹上一層,然後下油鍋炸,配上特製嘅豆腐汁,運用新鮮嘅大蔥,切成絲狀然後加入汁中,調出一種既清新又帶有層次感嘅風味。外層嘅脆與內裏嘅嫩形成對比,令人欲罷不能。✨日式鰻魚小食呢個就真係日式風情滿分嘅代表。鰻魚烤得外皮微焦而肉質卻極為鬆軟,醬汁香甜地包裹住每一塊鰻肉,令人食完一塊仲想一塊。總結,呢間餐廳嘅野食,不僅量足,而且質素上乘。每款食物嘅味道同口感都經過細心嘅打磨,絕對值得一試。

✨極上牛舌定食

✨紅酒汁煮牛舌定食

✨土佐豆腐

✨日式鰻魚小食

• 生啤
2024-03-12 22 瀏覽
極上牛舌定食 $178  呢個定食絕對係必叫嘅!店家選用咗牛舌中最軟腍、最有口感嘅舌芯部位,烤制過程中達到外層焦香而內裡仍然保持粉嫩嘅絕妙口感。肉質之軟腍、口感之爽彈,真係令人一試難忘。餐廳仲提供多種配料,包括鹽、檸檬、豉油同Wasabi,可以根據自己嘅喜好來調整味道,每一種都能夠帶出牛舌不同嘅風味。紅酒汁煮牛舌定食 $118  呢款定食用紅酒汁來烹調牛舌,紅酒嘅香甜與牛舌嘅鮮美完美結合,整體味道香濃而不膩。牛舌經過慢炆,變得非常軟腍同入味,每一啖都是滿滿嘅幸福感,絕對係配飯嘅極品選擇。燒鱈魚干 $38  作為小吃或者下酒菜,燒鱈魚干絕對係個好選擇。每條鱈魚干都烤得脆卜卜、香口無比,配上一杯冰涼嘅啤酒,簡直係享受。總結來講,Gyutan Toku 牛舌專門店嘅食物質素真係好高,每一款菜式都令人印象深刻。無論係想嚐嚐正宗嘅牛舌定食,定係想搵啲新鮮口味,呢度都能夠滿足到你。加上環境舒適,服務態度好,真係一個適合朋友聚會或者家庭用餐嘅好地方。📍 地址:土瓜灣天光道44號天光大樓
極上牛舌定食 $178

燒鱈魚干 $38

📍 地址:土瓜灣天光道44號天光大樓
2024-03-11 35 瀏覽
{牛舌鰻魚盛宴 - $590}牛舌專門店真係一定要定期嚟朝聖一下,因為呢度可能係全香港最好味嘅牛舌,我真心暫時未食到另一間可以挑戰到!♦️極上牛舌定食呢度牛舌是必必點的,師傅用心將每一條牛舌的根都切斷同挑起,令每一口牛舌都係有咬口而且唔會韌!調味火路都做到好出色,真係令人定期回味用心之作!♦️日式鰻魚定食呢度鰻魚都一樣出色,厚切熱辣辣!醬汁唔會太多,用嚟送飯唔會覺得膩!亦都係非常好味!♦️雞肉棒軟骨串(日本生蛋)呢個係今期店長推介的,雞肉加埋軟骨棒棒,燒得外皮脆脆,內在軟骨加雞肉亦帶來不同層腐的口感,加上蛋漿的香,實在令人動心!♦️土佐豆腐又係一個驚喜,用木魚絲、蛋漿將滑豆腐炸到外皮又脆又香,再用特製豆腐湯汁煮一煮,好味到不得了!♦️生啤食啲咁好味嘅嘢,麻甩生啤真係少不了😏美味程度:😋😋😋😋😋環境指數:🎇🎇🎇🎇番食機會:🦍🦍🦍🦍🦍🦍📍 #GyutanToku牛舌專門店 (土瓜灣)土瓜灣天光道44號天光大樓地舖
{牛舌鰻魚盛宴 - $590}

♦️極上牛舌定食

♦️日式鰻魚定食

♦️雞肉棒軟骨串(日本生蛋)

♦️土佐豆腐

♦️生啤
食啲咁好味嘅嘢,麻甩生啤真係少不了😏

美味程度:😋😋😋😋😋
環境指數:🎇🎇🎇🎇
番食機會:🦍🦍🦍🦍🦍🦍

📍 #GyutanToku牛舌專門店 (土瓜灣)
土瓜灣天光道44號天光大樓地舖