我朋友係牛舌迷,佢話土瓜灣呢間❣︎Gyutan Toku❣︎成日都好多人排隊食,原來呢到嘅師傅做左十幾年日本🇯🇵菜,幾年前曾於有日籍大廚主理嘅牛舌專門店做過,所以對整牛舌好有心得。今晚我就同佢來試下,唔夠半個鐘成間舖頭滿座😲期間我重聽到不停有人客打來訂位👍🏻真係好堅。我都覺得啲野堅好食👍🏻超推薦大家來試吓👍🏻❣︎紅酒汁煮牛舌定食❣︎$118牛舌煮得超軟腍😋牛舌味濃郁,真係第一次食到噤好味嘅牛舌(無誇張)用紅酒汁煮有啲鮮甜味道,定食重有埋茶碗蒸,漬物,麵豉湯,沙律菜,超豐富飽肚🤤❣︎日式鰻魚定食❣︎$138鰻魚燒得好香口🤤厚肉肥美,我同朋友兩個定食share食,超滿足🈵❣︎胡麻豆腐❣︎$48豆腐超軟嫩,配埋香醇嘅芝麻醬來食,餐前食好開胃。❣︎炸雞軟骨❣︎$58份量超多👍🏻有成十幾粒,食落好脆身,每一粒都有香酥嘅口感😋

❣︎紅酒汁煮牛舌定食❣︎$118

❣︎日式鰻魚定食❣︎$138

❣︎胡麻豆腐❣︎$48
豆腐超軟嫩,配埋香醇嘅芝麻醬來食,餐前食好開胃。

❣︎炸雞軟骨❣︎$58
份量超多👍🏻有成十幾粒,食落好脆身,每一粒都有香酥嘅口感😋
2024-02-05
  • 紅酒汁煮牛舌定食
2024-02-05 20 瀏覽
✨紅酒汁煮牛舌定食Red Wine Braised Beef Tongue Set Meal厚切的牛舌炆至軟熟有咬口,肉質鮮嫩。紅酒醬汁帶微甜,香濃而不會過膩,質地偏濃稠,剛好可包裹著每塊牛舌。 定食包括漬物、沙律、烏冬/白飯、茶碗蒸及麵豉湯。 ✨日式鰻魚定食Japanese Grilled Eel Set Meal鰻魚外層燒至微微焦燶,肉質厚實嫩滑,入口充滿鰻魚的焦香和燒汁的香甜。 ✨土佐豆腐Deep Fried Tosa Tofu裹上蛋漿的絹豆腐炸至外脆內軟,口感滑溜,豆香濃郁,伴上醬油、蔥絲和柴魚片,風味十足。 ✨和風番茄沙律Tomato salad番茄拌以酸甜的醋醬汁,食落味道清甜,十分開胃。 📍Gyutan Toku (To Kwa Wan)G/F, Tin Kwong Building, 44 Tin Kwong Road, To Kwa Wan

✨土佐豆腐Deep Fried Tosa Tofu

✨和風番茄沙律Tomato salad
番茄拌以酸甜的醋醬汁,食落味道清甜,十分開胃。

📍Gyutan Toku (To Kwa Wan)
牛舌專門店🥩剛開張時來過🍱2度回訪👣有多款牛舌口味,上次鹽燒,今次京蔥燒、紅酒汁煮,非常入味,依然厚身有口感,入口即化。定食🍱很豐盛😋 有前菜、茶碗蒸、麵豉湯、珍珠米飯,全部都精緻又美味前菜有海蜇😍😍另外加了清酒煮蜆、Toku沙律這裡有酒喝的🍺🥩牛舌京蔥燒定食 HK$158🥩紅酒汁煮牛舌定食HK$118🍶清酒煮蜆 HK$78🥗Toku沙律 HK$88🍺生啤 HK$48🥤汽水 HK$18
牛舌專門店🥩剛開張時來過🍱2度回訪👣

有多款牛舌口味,上次鹽燒,
今次京蔥燒、紅酒汁煮,非常入味,依然厚身有口感,入口即化。

定食🍱很豐盛😋
有前菜、茶碗蒸、麵豉湯、珍珠米飯,
全部都精緻又美味

前菜有海蜇😍😍

另外加了清酒煮蜆、Toku沙律

這裡有酒喝的🍺

🥩牛舌京蔥燒定食 HK$158

🥩紅酒汁煮牛舌定食HK$118

🍶清酒煮蜆 HK$78

🥗Toku沙律 HK$88

🍺生啤 HK$48
🥤汽水 HK$18
2024-01-31
身為牛舌關注組成員既我今晚終於有機會黎到呢間主打牛舌定食位於土瓜灣天光道的「Gyutan Toku牛舌專門店」土瓜灣係我細個長大既地方自從開左地鐵線之後黎呢區就方便左好多餐廳距離土瓜灣地鐵站約5分鐘路程餐廳行日式小店風無論燈光以至裝修都好日式居酒屋feel好岩同一班朋友聚會由於小店經營 平日夜晚接近八點都要排一陣隊 //汁燒牛舌定食 $148//呢個汁燒係鰻魚習常用的那種入口甜甜地幾開胃牛舌熟度適中牛舌味濃食落彈牙配上醬汁令牛味更加突出//日式鰻魚定食 $138//鰻魚既份量好大鰻魚肉質肥美燒得好香再塗上蒲燒汁好入味醬汁淋上的量又唔會太多完全食到鰻魚新鮮的風味又唔會過鹹配埋珍珠米一起食我幾鍾意個飯粒粒分明幾有咬口令整個鰻魚飯口感完全唔膩//土佐豆腐 $68//日式豆腐料理豆腐外層炸得香脆而裡面保持住豆腐既滑溜感覺配上醬油同柴鱼片同蔥絲豆腐吸收了醬汁味道係食落口感好清爽的開胃小吃 //生啤 $48x2//生啤係日本SAPPORO啤酒,味道香醇順口
身為牛舌關注組成員既我
今晚終於有機會黎到呢間
主打牛舌定食位於土瓜灣天光道的
「Gyutan Toku牛舌專門店」

土瓜灣係我細個長大既地方

配上醬油同柴鱼片同蔥絲
豆腐吸收了醬汁味道
係食落口感好清爽的開胃小吃

//生啤 $48x2//
生啤係日本SAPPORO啤酒,味道香醇順口
2024-02-02 13 瀏覽
今天晚餐去咗土瓜灣一間牛舌專門店,真係食得好滿足!極上牛舌定食:牛舌本身嘅質感都好好,肉質鮮嫩多汁,每一口都彷彿在口腔中融化。定食配埋新鮮蔬菜沙律、麵豉湯、茶碗蒸,令整個餐點更加豐富多樣。日式鰻魚定食:鰻魚肉質鮮嫩多汁,口感滑嫩。蒲燒醬的甜味與烤香相互融合,給予飯菜豐富的風味。清酒煮硯:清酒嘅香氣同蜆嘅鮮甜口感完美結合,每隻蜆都大大隻又夠哂爽口清甜!燒鱈魚干:口感就像吃脆薯片一樣!和風番茄沙律:賣相一流👍🏻個蕃茄沙律好鮮甜,真真好味😋餐廳裝修甚有格調,職員態度友善,回頭率高!
今天晚餐去咗土瓜灣一間牛舌專門店,真係食得好滿足!

燒鱈魚干:口感就像吃脆薯片一樣!

和風番茄沙律:賣相一流👍🏻個蕃茄沙律好鮮甜,真真好味😋

餐廳裝修甚有格調,職員態度友善,回頭率高!
  • 極上牛舌定食
2024-01-31 41 瀏覽
📍Gyutan Toku牛舌專門店 (土瓜灣)凍冰冰好想食啲油脂滿滿又暖笠笠嘅野就入左呢間牛舌專門店🥰呢度定食勁抵 包茶碗蒸 沙律 涼菜 麵豉湯大力推薦‼️💛極上牛舌定食 $178燒牛舌絕對係考火候時間 過左又會硬 太生又有血水大讚呢款牛舌燒得岩岩好!咬落滿滿油香😍口感軟熟而且每一塊牛舌都厚身 上面鎅左一條條坑紋令受熱更平均💛牛舌京葱燒定食 $158京葱炒牛舌嘅牛舌質感就偏爽口京葱爆過成件事好香口而且好足料咪睇細細碗咁8成都係牛舌😆食極都仲有咁😂鐘意爽口嘅朋友建議揀呢款😉💛土佐豆腐 $68大力推薦‼️豆腐真係勁有驚喜念念不忘🥹土佐豆腐唔係炸豆腐咁簡單而係用鏗魚碎包住細滑豆腐再炸外款勁酥脆🙌🏻內裏係超級滑同柔軟浸住醬油都仲食到香脆口感🥹🦑唐揚墨魚 $78食落香口酥脆鮮有嘅炸物仲食到墨魚質地爽口!證明墨魚好新鮮!🤩小食之選💯🥃High Ball $68 (酒精飲品)口感厚醇最岩凍嘅天氣飲,成個人即刻暖曬 配牛舌一流!💯地址:土瓜灣天光道44號天光大樓地舖
📍Gyutan Toku牛舌專門店 (土瓜灣)
凍冰冰好想食啲油脂滿滿又暖笠笠嘅野
就入左呢間牛舌專門店🥰
呢度定食勁抵 包茶碗蒸 沙律 涼菜 麵豉湯
大力推薦‼️

💛極上牛舌定食 $178
燒牛舌絕對係考火候時間
過左又會硬 太生又有血水
大讚呢款牛舌燒得岩岩好!
咬落滿滿油香😍口感軟熟

外款勁酥脆🙌🏻內裏係超級滑同柔軟
浸住醬油都仲食到香脆口感🥹

🦑唐揚墨魚 $78
食落香口酥脆
鮮有嘅炸物仲食到墨魚質地爽口!
證明墨魚好新鮮!🤩
小食之選💯

🥃High Ball $68 (酒精飲品)
口感厚醇
最岩凍嘅天氣飲,成個人即刻暖曬
配牛舌一流!💯

地址:土瓜灣天光道44號天光大樓地舖
~ 🐮👅牛舌專門店 • Gyutan Toku~超級推介💖💖👅極上牛舌定食肉質爽口彈牙, 而且燒得好香😍😍唔會好油膩,一定必食‼️另外可揀份量,5切/ 7-8 切/10切所有定食set包茶碗蒸、沙律、漬物、面豉湯,茶碗蒸好滑好好食😍😍🍷 紅酒汁煮牛舌定食另一款都好特別 ,哩款牛舌唔係燒既, 係汁煮, 肉質會較淋身, 而紅酒汁甜甜地, 同牛舌好夾👍🏻👍🏻🍶 東洋美人地帆紅哩款sake入口好甜, 而且有豐富果味 $198 有350 ml 💸CP 值好高其他小食同串燒都好正,推介 🥢雞肉棒軟骨串🥢日式鰻魚定食🥢汁燒雞肝🥢唐揚炸雞✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ 5個為大🈵️分好味指數:🤤🤤🤤🤤🤤靚環境:😍😍😍😍Chill 指數:🌿🌿🌿🌿推介指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🔖 Gyutan Toku牛舌專門店 (土瓜灣)土瓜灣天光道44號天光大樓地舖#lifeistooshortforbadfood#hkfood#香港好去處#食好西#foodiehk#吃貨#打卡#hkfoodblog#hongkongfood#hkfoodieblogger#hkfoodie#hkfoodshare#土瓜灣
~ 🐮👅牛舌專門店 • Gyutan Toku~

超級推介💖💖

👅極上牛舌定食

🍷 紅酒汁煮牛舌定食

🍶 東洋美人地帆紅

其他小食同串燒都好正,推介
🥢雞肉棒軟骨串

好味指數:🤤🤤🤤🤤🤤
靚環境:😍😍😍😍
Chill 指數:🌿🌿🌿🌿
推介指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

🔖 Gyutan Toku牛舌專門店 (土瓜灣)
土瓜灣天光道44號天光大樓地舖

#GyutanToku#燒牛舌#牛舌#牛舌專門店
#日本菜
  • 極上牛舌定食
2024-01-28 14 瀏覽
今日食日式菜!我地去左位於土瓜灣一間日式餐廳,點左下面幾個菜:紅酒汁煮牛舌定食 $118大大舊牛舌,炆得非常之林,同紅酒同夾!依個餐跟海蜇,沙律菜,茶碗蒸,麵豉湯日式鰻魚定食 $138鰻魚好入味,同埋唔油膩!依個定食都係跟海蜇,沙律菜,茶碗蒸,麵豉湯土佐豆腐 $68依個豆腐好好食!值得推介!豆腐好滑,配上鰹魚湯,好清香!Toku沙律 $88有唔少既沙律菜,配搭芝士,而且仲有牛舌粒!飲品方面叫左無糖可樂 $18同埋生啤 $48收加一服務費Gyutan Toku地址:九龍土瓜灣天光道44號

紅酒汁煮牛舌定食 $118

日式鰻魚定食 $138

土佐豆腐 $68
依個豆腐好好食!值得推介!豆腐好滑,配上鰹魚湯,好清香!

Toku沙律 $88
有唔少既沙律菜,配搭芝士,而且仲有牛舌粒!

飲品方面叫左無糖可樂 $18同埋生啤 $48

收加一服務費

Gyutan Toku
地址:九龍土瓜灣天光道44號
今日係土瓜灣食「Gyutan Toku」,依間日式餐廳位於馬路旁,門面日系風格,主打食牛舌定食。[定食]定食非常豐富,除了主食,還包括:味噌湯、日式蒸蛋、胡麻沙律🥗及前菜,大滿足!薄切牛舌定食—賣相精緻,多塊牛舌平鋪於盤上,表面加了醬汁,香甜。薄切會比厚切的更易燒,肉質不會鞋口, 很嫩滑。京蔥燒牛舌定食用京蔥爆香過的醬汁香味撲鼻,較為濃味。燒牛舌粒肉質也是很嫩滑,沾上汁及配京蔥一齊食好正😊![小食]送梅酒一流蒲燒鰻魚串-經燒過後甜香肉滑。土佐豆腐—外皮香脆口感煙靭,內裹豆腐超級滑,配醬油食佐酒一流!梅酒果香味十足,而且飲落有果汁味道,這款酒相對女士來說是較易入口👅。

京蔥燒牛舌定食

[小食]送梅酒一流
蒲燒鰻魚串-經燒過後甜香肉滑。

• 茶碗蒸
  • 土佐豆腐
2024-01-24 19 瀏覽
Gyutan Toku牛舌專門店 🐮👅呢間牛舌質素媲美日本餐廳嘅舖頭,喺附近已經做到街知巷聞,我食完一次之後keep住都會介紹唔同嘅朋友去試呢間餐廳!全部都一面倒讚好,唔試真心走寶💯💯👍🏻👍🏻極上牛舌定食🐮👅 $178第一次嚟嘅話一定係首先試咗極上牛舌定食先!佢係最Classic既牛舌定食,真心分分鐘高質過日本勁出名排成粒鐘都食唔到嗰啲牛舌餐廳!👅👅百零蚊就有一個餐認真良心價!牛舌京蔥燒定食$158之後encore嘅朋友,就可以試吓牛舌京蔥燒,一樣整得好好味,牛舌好有口感爽彈,富有牛味,加埋京蔥,更加有日本菜嘅感覺啊!😋😋土佐豆腐 🥣$68想叫小食嘅話,土佐豆腐係一個唔錯嘅選擇,送酒送飯都好適合!✅炸雞軟骨🐔$58另外一個送酒小食,就當然唔少得係雞軟骨啦!呢度嘅炸雞軟骨比起出面坊間嘅更加大粒有咬口,蘇蘇脆脆緊送酒一流!☺️生啤 $48可樂$18
Gyutan Toku牛舌專門店 🐮👅

極上牛舌定食🐮👅 $178

牛舌京蔥燒定食$158

土佐豆腐 🥣$68

炸雞軟骨🐔$58

生啤 $48

可樂$18
2024-01-23 18 瀏覽
朋友話土瓜灣天光道有一間牛舌專門 Gyutan Toku ,今次一於來試下先!💃😎🐃一入到嚟感覺好似去咗日本d居酒屋!🇯🇵餐廳無論設計同裝修都係走日系風格、好有特色!😍😄😃除左牛舌定食係主打外,呢度仲有串燒、小食、炸物、沙律等等!而所有定食set 都包茶碗蒸、小鉢、漬物、面豉湯,非常豐富呀!😋😍😃1. 日式鰻魚定食$138,鰻魚好厚身同肥美😍😍😍,而且又好嫩滑,表面鋪上白芝麻,好惹味!再配上日本珍珠米飯,簡直係一流呀!👍😎2. 牛舌京蔥燒定食$158,牛舌味非常濃郁,好juicy,鮮嫩又有咬口!😬😋茶碗蒸的雞蛋非常滑溜,內有冬菇和蟹柳!😬😃沙律菜亦好新鮮!加上柚子沙律醬汁,味道清新!🥗3. 燒鱈魚干$38,咬落好脆,亦好重燒鱈魚味,食到停唔到手!🙈🤣🤤4. 雞肉棒軟骨串$38一串,日本生雞蛋$10,粒粒嘅軟骨好有口感,配埋生雞蛋一齊食,好正!👍🙌5. High ball$68,由威士忌加蘇打水混合而成,好清爽 Gyutan Toku 牛舌專門店:土瓜灣天光道44號天光大樓地舖

• 茶碗蒸
  • 燒鱈魚干
  • High Ball
2024-01-20 31 瀏覽
上次食過呢間牛舌專門店之後念念不忘,隔了一段時間就約埋朋友再訪~ 繼續定食套餐,包括茶碗蒸、小鉢、漬物、面豉湯☺️✨極上牛舌定食 $178呢個必叫~ 選用牛舌最軟腍的舌芯位置,烤至外層焦香,入面帶粉嫩,肉質軟腍,口感爽彈,餐廳提供可以以鹽/檸檬/豉油/Wasabi🤤✨紅酒汁煮牛舌定食 $118紅酒汁好香甜,用來送飯一流,牛舌炆至軟腍入味,令到牛舌更加香口😝✨土佐豆腐 $68表面鋪上京蔥,即叫即炸,口感外香脆內嫩滑,再加上木魚碎😍✨燒鱈魚干 $38燒鱈魚干每條食落都脆卜卜,好香口,配啤酒一流😋

✨極上牛舌定食 $178

✨紅酒汁煮牛舌定食 $118

✨土佐豆腐 $68
表面鋪上京蔥,即叫即炸,口感外香脆內嫩滑,再加上木魚碎😍

✨燒鱈魚干 $38
燒鱈魚干每條食落都脆卜卜,好香口,配啤酒一流😋
今次同朋友嚟咗間日式牛舌專門店 Gyutan Toku,試吓佢哋嘅定食係咪 #牛舌關注組 嘅 member 講到咁驚艷!佢哋個招牌極上牛舌定食 ($178),師傅會揀最中間最鮮嫩嘅牛脷,就係每條牛脷最中心嗰兩成肉,用同日本一樣嘅煮法,先加鹽同黑椒調味,再燒到表面帶有微焦脆香,加埋獨家嘅 72 小時低溫熟成嘅煮法,一口咬落牛脷內嫩又爽口,完全冇內臟嘅臊味,值得一試 👍🏻 除咗招牌極上牛舌,呢次特別推介仲有龍蝦沙律 ($78) 同鹽燒鯖魚定食 ($98)!龍蝦鮮甜,再配新鮮沙律同日本生蛋,清新開胃,而鹽燒鯖魚就燒得皮脆肉嫩!另外我哋仲嗌咗雞肉棒軟骨串配日本雞蛋黃 ($38+$10),雞肉肉質嫩滑,雞軟骨有咬口,配埋 High Ball ($68),柚子味梅酒 ($58) 或者生啤 ($48),味道一流 🍻 每份定食都有跟茶碗蒸、小鉢、漬物同麵豉湯,唔想食飯嘅朋友可以免費換沙律或者加 $10 轉烏冬!如果你鍾意食日式燒牛脷,呢間 #GyutanToku 係值得試吓,味道唔錯、環境舒適、食得開心 😊
龍蝦沙律
雞肉棒軟骨串跟日本雞蛋黃
生啤、High Ball
茶碗蒸
2024-01-17 23 瀏覽
極上牛舌定食牛舌切片厚度、燒烤火侯、調味都很恰到好處。牛舌呈焦糖色澤、口感軟嫩有嚼勁,帶有些許油脂同芥末好夾,加埋白飯就剛剛好。定食附上嘅茶碗蒸好大碗,口感較札實。麵豉湯較濃味,仲有大量海苔同嫩豆腐,不錯👍🏻小菜海蜇都好開胃~日式鰻魚定食鰻魚較厚,肉質嫩滑冇咩骨,醬汁濃稠,好適合配飯食雞肉棒軟骨串(配日本生雞蛋)金黃色外皮加上雞軟骨的香氣和咬口,沾埋生雞蛋,冇得輸吉列蠔(4件)外層香脆簿身,內裡嘅蠔鮮嫩多汁, 味道鮮甜,口感豐富

日式鰻魚定食
鰻魚較厚,肉質嫩滑冇咩骨,醬汁濃稠,好適合配飯食

雞肉棒軟骨串(配日本生雞蛋)
金黃色外皮加上雞軟骨的香氣和咬口,沾埋生雞蛋,冇得輸

吉列蠔(4件)
外層香脆簿身,內裡嘅蠔鮮嫩多汁, 味道鮮甜,口感豐富
2024-01-17 16 瀏覽
-Gyutan Toku牛舌專門店🍽️-土佐豆腐 $68豆腐本身炸到脆卜卜再放係鰹魚汁度浸住加埋木魚絲好味道😋-燒鱈魚干 $38魚干本身再烤過所以會熱辣辣沾沙律醬最夾食唔停口配啤酒一流🤣-極上牛舌定食 $178呢間標明牛舌專門店就梗係要試牛舌啦👅牛舌勁厚又爽燒得岩岩好肉質仲勁粉嫩😌本身定食包左麵豉湯/沙律/蒸蛋/前菜小食勁豐盛😍-日式鰻魚定食 $138唔食牛舌都唔驚佢仲有其他款式既定食😉鰻魚唔錯勁大份又夠厚肉😋重點個鰻魚汁撈飯食勁好味🤣-生啤 $48/梅酒 $58食日本居酒屋咁飲酒🍻真係唔少得😂-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 土瓜灣天光道44號天光大樓地舖-#foodieluveat#foodisluveat_hk#foodieluveat_旺角#foodieluveat_台灣茶#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #土瓜灣 #牛舌 #居酒屋 #日本菜 #
Gyutan Toku牛舌專門店🍽️

#foodieluveat
#foodisluveat_hk
#foodieluveat_旺角
#foodieluveat_台灣茶
#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #土瓜灣 #牛舌 #居酒屋 #日本菜 #串燒 #牛舌專門店