2024-02-09 37 瀏覽
土瓜灣近年開咗好多新樓盤,附近多咗好多食肆,更加有一條食街而衍生,今次我哋就揀咗一間人多人嘅西餐廳去try吓!🍝松露油忌廉惹菌貓耳朵意粉$102(另加🐔香草牛油雞扒$50、 🐟煙三文魚$55)醬汁同埋菇嘅份量都算比較多,一啖菇一啖粉咁樣可以食到最尾,貓耳朵意粉喺出邊比較少見嘅粉都幾特別。而且呢間餐廳仲可以個別單選一啲item加落去意粉度,咁就可以按照自己嘅口味做配搭。🧇窩夫配曲奇忌廉及朱古力雪糕(半份)$74🍨焦糖香蕉法式千層酥配香草雪糕$72(另加雪糕$25份)兩份甜品嘅樣唔錯,調味都唔算太甜,配合得都幾好,口感都幾有層次,好特別!🍫70%比利時朱古力熱飲$46朱古力都幾濃厚,喜歡飲朱古力嘅朋友可以試下!🤗🍵抹茶鮮奶凍飲$46抺茶味濃,可見餐廳有落足料!🤭
焦糖香蕉法式千層酥配香草雪糕
窩夫配曲奇忌廉及朱古力雪糕
🧇窩夫配曲奇忌廉及朱古力雪糕(半份)$74
🍨焦糖香蕉法式千層酥配香草雪糕$72(另加雪糕$25份)
70%比利時朱古力熱飲
🍫70%比利時朱古力熱飲$46
朱古力都幾濃厚,喜歡飲朱古力嘅朋友可以試下!🤗
抹茶鮮奶凍飲
🍵抹茶鮮奶凍飲$46
抺茶味濃,可見餐廳有落足料!🤭
2024-02-02
朋友介紹呢間甜品好食,過嚟食個Lunch再加甜品,全部都好味! 文末附餐牌參考~白酒煮蜆($138)味道香濃,蜆肉飽滿鮮甜,蒜蓉多士俾得足夠浸湯食!香草醬烤焗羊膝配法式燉菜($328)平時自己一定煮唔到,呢個羊一上枱香氣撲鼻,一啲蘇媚都冇,處理得好好,醬汁嘅味道亦好加分!羊肉大概七成熟,所以非常嫩滑多汁!配菜亦煮得好入味,非常爽口!開心果疏乎厘班戟($104)口感鬆軟,入口即溶!食咗第一啖都讚不絕口🥰淡淡嘅開心果味唔算好甜,作為甜品係一個完美嘅ending!仲有好多食物都好吸引,有機會一定要試埋!餐牌參考:⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯味道: 8.5/10服務: 8/10環境: 8/10打卡: 6/10CP值: 6.5/10推介值:8.5/10⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⊃✎⁾⁾喜歡呢個Post可給予”心心”以作鼓勵( ´͈ ᗨ `͈ )◞‎♡⃛⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

仲有好多食物都好吸引,有機會一定要試埋!
餐牌參考:

味道: 8.5/10
服務: 8/10
環境: 8/10
打卡: 6/10
CP值: 6.5/10
推介值:8.5/10

2024-02-08 42 瀏覽
HeySoNuts |人氣cafe☕️ | 土瓜灣美食推薦指數:★★★個人喜好🙂:🍰 自家製提拉米蘇🥗 慢煮三文魚牛油果醬沙律不喜菜式🙃:🍛 黑啤自家製煙燻豬腩肉意大利飯人均消費💸:晚餐 250 HKD比較遲落單而錯過左出名的梳乎厘系列,不過 Tiramisu 都唔錯。總括而言,服務態度同甜品都唔錯,不過野食就還可以啦。笑爺仔就推薦大家食飽飯可以黎飲杯咖啡同食件甜品啦😉📍HeySoNuts (土瓜灣)土瓜灣北帝街147號地下3號舖#香港美食 #笑爺仔雜食記 #土瓜灣美食 #西餐 #甜品 #咖啡店 #晚餐 #人氣咖啡店 #food #dessert #cafe #hkfood
HeySoNuts |人氣cafe☕️ | 土瓜灣美食

推薦指數:★★★

個人喜好🙂:
🍰 自家製提拉米蘇
🥗 慢煮三文魚牛油果醬沙律

不喜菜式🙃:
🍛 黑啤自家製煙燻豬腩肉意大利飯

人均消費💸:晚餐 250 HKD

📍HeySoNuts (土瓜灣)

2024-01-29
  • 自家製提拉米蘇
聽聞Heysonuts 甜品位列全港塔頂,我一直都想過來打卡,奈何太多人等,今天終於找到機會!環境跟附近的cafe一樣,感覺悠閒舒適服務也相當不錯,桌子未有位時主動建議幫忙hold住一份甜品,夠細心出品🍔手撕豬肉漢堡132跟一般漢堡不同的是,他們的手撕豬很好分,甜中帶酸非常開胃,比牛肉易入口他們特別加入青瓜🥒番茄🍅生菜🥬芝士🧀️口味比較水潤不油膩🍝喇沙海鮮扁意粉138Creamy的喇沙汁把意大利麵提升許多,海鮮鮮度十足,海鮮意麵🍝竟不用無味的急凍貨?值得一讚!🥞提拉米蘇日式梳乎厘班戟104上桌前晃動的梳乎厘班戟🥞非常誘人😍,蛋香濃郁,令人意想不到,咖啡酒跟細手指餅的昇華令人陶醉這甜品,美得沒話說🧇薑味麻薯窩夫 黑芝麻醬 半份 72每個細節都做得完美窩夫爽脆 麻糬鬆軟彈牙 薑味突出 黑芝麻醬濃郁得很 吃得我緊皺眉頭,感覺自己好像上了甜品天堂一樣!光甜品,就值得我再三來訪HeySoNuts (土瓜灣)土瓜灣北帝街147號地下3號舖

環境跟附近的cafe一樣,感覺悠閒舒適

出品

🧇薑味麻薯窩夫 黑芝麻醬 半份 72
每個細節都做得完美
窩夫爽脆 麻糬鬆軟彈牙 薑味突出
黑芝麻醬濃郁得很

吃得我緊皺眉頭,感覺自己好像上了甜品天堂一樣!

甜品,就值得我再三來訪

HeySoNuts (土瓜灣)
  • 薑汁麻糬窩夫
  • 提拉米蘇日式梳乎厘鬆餅
2024-01-24 620 瀏覽
自家製提拉米蘇賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧提拉米蘇採用超級可愛的鴨仔容器盛載上枱,非常搶眼吸引,打卡必點👍提拉米蘇採用吉士忌廉製作,入口甜美中帶有淡淡的蛋香,口感順滑而細嫩。中間夾雜脆香鬆化的手指餅,令整體不會過份膩滯,十分不俗。窩夫配焦糖布丁及雪糕賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧窩夫即點即烘,食落溫熱香口,外脆內軟,雞蛋的香味與輕盈香滑的忌廉和蜜糖漿完美融合,滋味滿分。隨窩夫配上焦糖布丁和草莓雪糕球。焦糖布丁軟滑水嫩,焦香甘甜。草莓雪糕球冰涼順口,酸香又清新。提拉米蘇日式梳乎厘班戟賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧梳乎厘班戟質感極鬆軟,震動感十足,入口即化,食落軟熟又滑溜,蛋香滿滿。加上表面軟滑細膩的吉士忌廉、醇香的可可粉,甜中帶苦,甘香不膩。再淋上濃郁的expresso, 令整體香味更具層次。🐧❣️於星期一至星期五下午三點至六點,凡下單任何一款甜品,即附送咖啡、紅茶或果汁一杯🍹 自家製青醬帶子意大利飯賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧意大利飯煮得軟綿細緻,濃稠的青醬汁散發著獨有的羅勒香,入口清新宜人,少了分意大利飯常有的膩滯感。附上的帶子粒粒肥美厚肉,食落爽彈中帶點煙韌,嚼勁十足,鮮甜可

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧

附上的帶子粒粒肥美厚肉,食落爽彈中帶點煙韌,嚼勁十足,鮮甜可口,十分高質。

🐧❣️於星期一至星期五中午12點至下午3點,凡下單餐牌上任何一款熱食或沙律,加$20 可配餐湯或柚子汁雜菜沙律,以及任選飲品一杯❤️

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳走型格工業風,內裡分成幾個不同小區,風格主題各有不同,設計極為用心。

除了一般餐桌,餐廳亦設有面向街景的高桌座,以及清爽涼快的室外座,無論獨自前來,還是多人觀聚,都十分合適。

🐧❣️餐廳設有可外借獨立洗手間❣️

🐧❤️結語:窩夫set 能一次過品嘗三款美味甜品,大滿足推薦❣️
下午茶
自家製青醬帶子意大利飯
土瓜灣北帝街有好幾間出名嘅cafe,相隔兩年小編再訪小店heysonuts 🌰 原來餐廳已經係土瓜灣紮根十年,當日下午茶時份餐廳都幾乎坐滿,依然好有人氣。雖然只係小店,但係同時可以係主菜、pasta、甜品同飲品都做得好唔係咁容易,好欣賞餐廳嘅誠意 😆----------------------------烤生菜希臘芝士沙律 $118雖然呢個沙律價錢比主食高,但係好特別好值得試。小編好鍾意食feta cheese,同羅馬生菜簡直係絕配~ 沙律仲有炸蓮藕,賣相吸睛之外口感以更豐富。沙律仲有啲煙肉碎同埋麵包粒,令沙律嘅配搭更豐富。----------------------------松露油忌廉野菌汁貓耳朵意粉 $102松露味唔算突出但係可以帶出意粉嘅係香味。野菌醬濃稠、creamy得黎唔會太杰身。貓耳朵口感煙韌,非常掛汁。合桃碎夾埋野菌汁食都好夾~----------------------------70%比利時鮮奶朱古力 $46朱古力味道超濃郁,口感細滑,冬天飲一流🍫----------------------------Tiramisu 梳乎厘pancake $104甜品方面,呢度嘅

烤生菜希臘芝士沙律 $118

烤生菜希臘芝士沙律

松露油忌廉野菌汁貓耳朵意粉 $102

松露油忌廉野菌汁貓耳朵意粉

70%比利時鮮奶朱古力 $46

朱古力味道超濃郁,口感細滑,冬天飲一流🍫
70%比利時鮮奶朱古力
70%比利時鮮奶朱古力

Tiramisu 梳乎厘pancake $104

甜品方面,呢度嘅梳乎厘同窩夫最出名,一於就試下呢度嘅招牌梳乎厘pancake!味道亦符合預期。pancake非常輕盈,蛋香味幾突出,倒埋啲espresso係面頭嘅ladyfinger,好似真係食緊tiramisu咁😋
1K
2024-01-23 30 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨高質小店有驚喜☺️-HeySoNuts🇭🇰 土瓜灣北帝街147號地下3號舖 🇭🇰-☕️ 小店食物質素高, 夜晚爆晒場記得先訂座👍🏻 餐牌選擇唔算話超多, 但款款都各有特色☕️工業風裝修, 店外都有吧枱位但太凍了入返室內🥶安排左坐share大枱都幾舒適闊落, 店員後生又有禮-🐑 羊肉醬炒貓耳朵意粉 $148香草牛油雞扒一客 $50💯新item超出色! 羊肉醬係有超入味既羊肉碎, 番茄汁底加左芝士同香草勁濃郁微辣有肉味, al dente既貓耳朵粉兜住少少汁勁正💯香草牛油雞扒煎得乾身, 雞皮金黃色脆卜卜, 食完個意粉再蘸汁連埋雞扒既牛油香係痴線咁好食-🍔 手打雞肉蝦漢堡配薯條 $138✨好少見既款式! 雞肉撈埋蝦膠做漢堡, 質地結實同時juicy, 個包幾香白芝麻味; 薯條都好脆!-🦑 炸新鮮魷魚圈配自家製咖喱蛋黃醬 $118💯魷魚圈固然新鮮, 粗身彈牙, 但重點係homemade蛋黃醬, 食落甜甜辣辣好香咖喱味, 用埋黎點burger個薯條又一番風味😆
👧🏻😋👅🍽✨

炸新鮮魷魚圈配自家製咖喱蛋黃醬 $118
炸新鮮魷魚圈配自家製咖喱蛋黃醬

手打雞肉蝦漢堡配薯條
炸新鮮魷魚圈配自家製咖喱蛋黃醬
HeySoNuts 係一間位於土瓜灣北帝街的小店 佢地嘅甜品一向都幾出名嘅 大家去土瓜灣可以試下 小編成日都食呢間嘅~之前都介紹過比大家 最近Menu有update 所以小編又去左食啦 ~.🐷松露油忌廉野菌汁貓耳朵意粉😻超特別嘅貓耳朵意粉 彈牙嘅意粉 加埋松露油忌廉同野菌汁 味道超濃郁 啖啖都食得到新鮮嘅野菌味 太好味啦 🤪.🐷開心果茉莉花醬日式疏乎厘鬆餅睇落似日式厘鬆餅 但味道更加特別 鬆餅鬆軟香甜 動L動L咁樣好正 加埋開心果茉莉花醬 層次感好豐富 個醬係新出嘅 以前冇呢個款呢個味架 ~ 唔錯唔錯.🐷薑味麻糬窩夫配黑芝麻蓉同香草雪糕🫚呢間Cafe啲窩夫 我幾乎隻隻味都食過!!!!但麻糬窩夫第一次食~ 呢個薑味麻糬窩夫好特別~ 外面超脆 比普通窩夫再脆啲!中間夾住啲麻糬好鬼好食 外脆內煙韌!麻糬口感Q彈 夾埋面頭啲黑芝麻蓉 加埋香草雪糕 絕對係一個完美嘅組合 好好味啊! 朋友仲講笑 - 煙韌口感 + 芝麻 + 薑味🫚 =好似食緊芝麻湯圓(真心少似但又幾好食)小編仲加多左球朱古力雪糕🍦 味道都好濃~.🐷70%比利時鮮奶朱古力🍫呢杯熱朱古力真係好濃郁 用咗70%比利時鮮奶朱古力 濃郁嘅朱
🐷松露油忌廉野菌汁貓耳朵意粉

🐷開心果茉莉花醬日式疏乎厘鬆餅

🐷薑味麻糬窩夫配黑芝麻蓉同香草雪糕🫚
小編仲加多左球朱古力雪糕🍦 味道都好濃~

🐷70%比利時鮮奶朱古力🍫
呢杯熱朱古力真係好濃郁 用咗70%比利時鮮奶朱古力 濃郁嘅朱古力味好撞味
🐷綠茶鮮奶
呢杯綠茶鮮奶都幾香濃 雖然唔係熱飲但都幾出味🍵

📍土瓜灣北帝街147號地下3號舖
#吃貨日常#香港#茶餐廳#Cafe#麵包#西餐#中餐#日本菜#韓國菜#泰國菜#堂食#好西#食#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #九龍 #九龍好去處 #九龍美食 #開心果 #茉莉花醬 #疏乎厘鬆餅 #薑味麻糬窩夫 #黑芝麻蓉 #香草雪糕
2024-01-18 44 瀏覽
一直都好想試呢一間Cafe,今次終於嚟,超級多人,記得要book位,見到侍應好忙,但係都保持到好好禮貌❤️❤️❤️依度啲嘢食又抵又好食,性價比超強👍🏻松露油忌廉惹菌汁貓耳朵意粉🍄($102)超級香嘅松露油味🥰一上枱已經聞到,松露油同忌廉嘅味道完美配合,貓耳朵粉可以承載着醬汁嘅精華,每一啖粉都沾滿忌廉汁,仲有好多菇菇同埋合桃🍄好食🫰🏻煙三文魚🐟($52)加購價,切到成朵玫瑰花🌹見到都令人開心啲提拉米蘇疏乎厘班戟🥞($104)一心衝着呢度嘅疏乎厘pancake以嚟,結論係冇錯,超級無敵好食❤️❤️❤️疏乎厘pancake好有空氣感,做到輕盈嘅感覺,一郁會動L,有蛋香,有💨冧酒咖啡汁可以淋喺疏乎厘上,疏乎厘班戟免頭會有佈滿可可粉卡士邦芝士🧀香濃軟滑,同Tiramisu一模一樣味,少少微凍同下低嘅疏乎厘pancake有唔同嘅層次,側邊仲會有朱古力威化同藍莓,一定一定要試呢一度嘅pancakeFlat white ☕️($42)個flat white咖啡唔錯,帶有有微酸,橙同花香

松露油忌廉惹菌汁貓耳朵意粉🍄($102)

煙三文魚🐟($52)
加購價,切到成朵玫瑰花🌹見到都令人開心啲

提拉米蘇疏乎厘班戟🥞($104)

Flat white ☕️($42)
個flat white咖啡唔錯,帶有有微酸,橙同花香

其實聽過唔少朋友推薦HeySoNuts力讚佢地既甜品好食今次黎土瓜灣終於終於可以食到裝潢行工業風餐桌分隔開有不同部份、不同風格對著街景的位置適合一人行喝著咖啡、看著街外的光景甜品確實是沒有令人失望再點了個漢堡及沙律, 甚為滋味快樂的一晚~➽慢煮三文魚牛油果醬沙律 Guacamole Salad $124三文魚的量不少, 味道帶咸配合牛油果很夾尤其加了爽口的青蘋果, 整體清新、脆口!推薦!➽手打西冷牛肉原隻大蘑菇漢堡配薯條 Mac Nuts $156超厚身的burger而牛扒很厚, 但不會做到乾身估唔到加左大蘑菇係畫龍點睛它的汁豐富了整個口感而店家配塔的薯條超多夠新鮮熱辣最重要並且加了些碎芝士,基本就咁食味道都夠➽開心果茉莉花醬日式梳乎厘鬆餅 Souffle Pancake (Pistachio) $104睇menu 本想試店家的dirty cookies waffle可惜布甸賣晒轉陣試下Pancake, 味道揀左新出既開心果味Pancake入口微熱、口感好鬆化而且蛋香味幾濃豐富的開心果的醬蓋滿整個pancake 一定要沾些碟旁的茉莉花醬一起食因為它的甜味濃郁與前者的清甜品夾埋一齊食,
其實聽過唔少朋友推薦HeySoNuts
力讚佢地既甜品好食
今次黎土瓜灣終於終於可以食到

裝潢行工業風
餐桌分隔開有不同部份、不同風格
對著街景的位置適合一人行
喝著咖啡、看著街外的光景

甜品確實是沒有令人失望
再點了個漢堡及沙律, 甚為滋味
快樂的一晚~

三文魚的量不少, 味道帶咸
配合牛油果很夾
尤其加了爽口的青蘋果, 整體清新、脆口!
推薦!
超厚身的burger
而牛扒很厚, 但不會做到乾身
估唔到加左大蘑菇係畫龍點睛
它的汁豐富了整個口感

而店家配塔的薯條超多
夠新鮮熱辣最重要
並且加了些碎芝士,基本就咁食味道都夠

可惜布甸賣晒
轉陣試下Pancake, 味道揀左新出既開心果味

Pancake入口微熱、口感好鬆化
而且蛋香味幾濃
豐富的開心果的醬蓋滿整個pancake
一定要沾些碟旁的茉莉花醬一起食
因為它的甜味濃郁與前者的清甜品夾埋一齊食, 岩岩好!
2024-01-14
  • 開心果茉莉花醬日式梳乎厘鬆餅
  • 慢煮三文魚牛油果醬沙律
2024-01-16 33 瀏覽
以前我係住土瓜灣的,今日返來呢區回味吓,揀了裝修雅致的「HEYSONUTS」嘆美食,我們點了:~薯仔湯薯仔湯中融合了香草和蒜片,一上枱就能感受到薯仔、香草和蒜片的絕妙配合。簡單嚟講,即係真材實料,香氣四溢,熱辣辣的口感令人陶醉,這碗味道濃郁的湯好好味,下次來都一定要encore👍~黑蒜醬炸薯條份量超足夠,四個人食就啱啱好,所以我要打包一半🤣另外,唔好以為啲薯條炸燶咗,其實係黑蒜醬來的,非常惹味😋~自家製喇沙汁海鮮扁意粉喇沙汁一啲都唔辣,充满椰奶的香甜,配上扁意粉的煙韌口感,十分匹配。海鲜有鮮蝦、魷魚,還有最特別的秋葵片。因為所有海鮮配料都夠新鮮,肉質十分軟嫩,加上有媽媽至愛的秋葵片,這道菜她真是讚口不絕❤️~白酒煮活蜆配蒜蓉包蜆肉大隻兼鲜嫩,散發着蜆肉獨特的鮮味,而白酒的加入更增添了一份醇香。蒜蓉包則是一道完美的搭配,外脆内軟,蒜香四溢,好味😁~開心果茉莉花醬日式疏乎厘鬆餅餅皮鬆軟卻帶有微微的韌勁,入口即化。開心果碎粒能增添口感的層次感,而開心果茉莉花醬香氣瀰漫,散發出迷人的花香,令疏乎厘的味道獨特而富有創意,每一口都吃出開心的感覺,絕對是個不容錯過的美食!

~薯仔湯

~黑蒜醬炸薯條

~自家製喇沙汁海鮮扁意粉

~白酒煮活蜆配蒜蓉包

~開心果茉莉花醬日式疏乎厘鬆餅
2K
2024-01-11 35 瀏覽
🧇當麻糬遇上窩夫🧇-Cafe開到成行成市 而HeySoNuts長期喺我嘅repeat list 係因為甜品‼️ 今晚再去 自然要由咖啡到主食再直落甜品 先可以收口😉-☕️Piccolo latte $40一向飲flat white 喺呢度我會改飲piccolo 小小奶嘅柔順 咖啡芳醇更為明顯😌-🍹Guava iced tea $48-🍔MAC nuts $156薯條🍟外脆內軟 醬汁用生菜墊底 麵包唔會濕立立 大啡菇上面嘅shaved cheese 鹹香好味又邪惡😈 稍為將麵包烘暖會更好-🍝Sichuan garlic spaghetti $138蝦仁🍤厚身彈牙 自家調製川式醬汁少少辣 意粉al dente 沾滿微辣醬汁紫洋蔥絲白芝蔴 有口感 味道夠-🧇Ginger moffle with chestnut cream $72我唔係麻糬控 一樣好like呢度嘅moffle😚 麻糬餡Q彈黏糯再cross-over我大愛嘅栗子蓉🌰 口感細滑 白色嗰兩啦薑味jello配搭柚子汁🍊 亦係亮點 味道好清新🤩 其實薑味moffle喺其他cafe絕少見到 價錢合理味道正分量又足 推薦‼️-📍HeySoNut
🧇當麻糬遇上窩夫🧇
☕️Piccolo latte $40

🍹Guava iced tea $48

🍔MAC nuts $156

鹹香好味又邪惡😈 稍為將麵包烘暖會更好

沾滿微辣醬汁紫洋蔥絲白芝蔴 有口感 味道夠

📍HeySoNuts
土瓜灣北帝街147號地下3號舖
呢間Cafe 小店位於土瓜灣!兩隻字:好食!舖頭小文青風格,玩味Fusion西餐店員嘅服務好好,食物價錢都好貼地!🤭 𝐌𝐚𝐢𝐧 🍔手撕豬漢堡配薯條 $𝟏𝟑𝟐 推薦!首先好欣賞burger 係烤過嘅皮有別於出面豬肉牛肉,佢係真手撕嘅餡有中菜嘅錯覺🤣鹹點配芝士蕃茄食落好juicy但食嘅時候要拎得小心啲🤣小心餡料跌出黎🥘羊肉醬炒貓耳朵意粉 $𝟏𝟒𝟖羊肉醬係刻意調過味😙唔食羊嘅朋友都唔覺「蘇」💛上面加左少少芝士碎&薄荷葉羊肉醬同芝士係意外地夾🤩貓耳朵意粉口感煙韌掛汁!粒粒分明 軟硬適中!🥘黑啤自家製煙燻豬腩肉意大利飯$𝟏𝟑𝟖呢款Risotto 超特別‼️無諗過食落係中式蠟味味配西式risotto 豬腩肉有油香!飯面頭仲有瓜!🤣衝擊想像,但味道係出奇地夾!Risotto濃稠度岩岩好!------------------------------𝐍𝐮𝐭𝐬 𝐒𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥🐤脆炸雞軟骨配四川醬 $𝟗𝟖雞軟骨比想像中大粒好多!似係雞粒🤣外皮係KFC 有麵包糠嘅外皮!咬落香脆 四川醬係非常夾!怕熱氣可以夾住沙律菜食惹味又唔會太辣,岩曬送啤酒!🍻------------------------------𝐒𝐨𝐮
呢間Cafe 小店位於土瓜灣!
兩隻字:好食!
舖頭小文青風格,玩味Fusion西餐
店員嘅服務好好,食物價錢都好貼地!🤭

𝐌𝐚𝐢𝐧
🍔手撕豬漢堡配薯條 $𝟏𝟑𝟐
推薦!首先好欣賞burger 係烤過嘅皮
有別於出面豬肉牛肉,佢係真手撕嘅餡
有中菜嘅錯覺🤣鹹點配芝士蕃茄食落好juicy
但食嘅時候要拎得小心啲🤣
小心餡料跌出黎

🥘羊肉醬炒貓耳朵意粉 $𝟏𝟒𝟖
羊肉醬係刻意調過味😙
唔食羊嘅朋友都唔覺「蘇」💛
上面加左少少芝士碎&薄荷葉
羊肉醬同芝士係意外地夾🤩
貓耳朵意粉口感煙韌掛汁!
粒粒分明 軟硬適中!

🥘黑啤自家製煙燻豬腩肉意大利飯$𝟏𝟑𝟖
呢款Risotto 超特別‼️
無諗過食落係中式蠟味味配西式risotto
豬腩肉有油香!飯面頭仲有瓜!🤣
衝擊想像,但味道係出奇地夾!
Risotto濃稠度岩岩好!

𝐍𝐮𝐭𝐬 𝐒𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥
🐤脆炸雞軟骨配四川醬 $𝟗𝟖
雞軟骨比想像中大粒好多!似係雞粒🤣
外皮係KFC 有麵包糠嘅外皮!
咬落香脆 四川醬係非常夾!
怕熱氣可以夾住沙律菜食
惹味又唔會太辣,岩曬送啤酒!🍻

𝐒𝐨𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞𝐬 (𝟐𝐩𝐜𝐬)
呢度嘅Souffe 同窩夫最出名
飯後甜品係絕不可少‼️

🥞馬沙拿茶日式梳乎里班㦸 $𝟗𝟒
日式梳乎里做到空氣fluffy口感!
軟綿綿+重蛋香!🍳
馬沙拿茶味道唔會太甜!
無罪惡感☺️
𝐂𝐫𝐚𝐟𝐭 𝐁𝐞𝐞𝐫
試左兩款本地手工啤
🍻 𝐒𝐎𝐍 𝐎𝐅 𝐓𝐇𝐄 𝐁𝐄𝐀𝐂𝐇 - 𝐃𝐄𝐀𝐃𝐌𝐀𝐍 $𝟕𝟐
𝐀𝐁𝐕: 𝟔%

🍻 𝐊𝐔𝐒𝐇 𝐈𝐏𝐀 𝟐.𝟎 - 𝐎𝐇! $𝟕𝟐
𝐀𝐁𝐕:𝟔.𝟓%
味道好Fresh 有淡淡木味同草味
唔會係假花香酒精味
個人幾鐘意呢款IPA!

☕️𝐇𝐚𝐳𝐞𝐥𝐧𝐮𝐭 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $𝟒𝟒
濃厚Hazelnut 味道
Latte 奶打得岩岩好
飲落香醇順滑🩷

地址:土瓜灣北帝街147號地下3號舖
2024-01-09 35 瀏覽
HeySoNuts今次介紹土瓜灣一間高質Cafe,佢哋柔合精品咖啡、西餐餐飲及新派法式甜品於一身,以傳統烹調技巧注入創新元素,主菜同甜品都有驚喜,大家如果經開土瓜灣不妨入去試下啦!輪椅人士都方便入去呢間Cafe,呢間cafe整咗斜路,完全啱哂我哋入去食。Cafe裝修簡單舒服, 好鍾意佢哋吊燈附近用植物圍住,仲有牆上放咗少少小朋友嘅畫作,下午時間都幾多人嚟食,包括有返工人士同學生等!1.手打西冷牛肉原隻大磨菇漢堡配薯條$156(10/10)呢個漢堡非常大份,配菜又多,包括有手打西冷牛肉、原隻大蘑菇、芝士、生菜同千島醬,食起上嚟都要諗諗辦法,最後要分幾層食, 手打西冷牛肉 牛味好重,大蘑菇彈牙好有菇味,漢堡個包皮好脆,脆到好似食緊薯片咁,店員話個漢堡包係拎入去焗爐焗咗一陣先會咁脆,整體嚟講呢個漢堡包 超好食,再配埋粗長脆身薯條,簡直一流!2.自家製喇沙汁海鮮扁意粉 $138(8.5/10)呢碟扁意粉海鮮超足料,扁意粉彈牙,如果可以淋多少少就更好,佢哋加入自家製喇沙汁,喇沙汁如果濃味多少少會更好,其他仲有包括有4隻蝦仁、3隻蜆、秋葵、5舊墨魚同洋蔥等,份量超多,足夠兩個人食!3.開心果茉莉花
HeySoNuts

1.手打西冷牛肉原隻大磨菇漢堡配薯條$156(10/10)

2.自家製喇沙汁海鮮扁意粉 $138(8.5/10)

3.開心果茉莉花醬日式梳乎厘鬆餅$104(10/10)
最吸引我就係呢個梳乎厘鬆餅,呢個開心果茉莉花醬係新出,梳乎厘蛋味好出,開心果味好香濃,仲有好多一粒粒開心果咬下,食到底仲會見到茉莉花瓣,不過茉莉花味唔係好出,旁邊仲放咗八粒半個嘅士多啤梨,整體呢個梳乎厘我非常鍾意食,簡直係必食之選!

4.Cappuccino泡沫鮮奶咖啡$42(9/10)
呢杯Cappuccino咖啡好香濃,又滑,好飲!

5.Mocaccion朱古力鮮奶咖啡$22(下午茶叫甜品有半價優惠)(10/10)
呢杯Mocaccion朱古力同咖啡都好香濃,仲有淡淡奶味,埋單時先知有半價,勁抵飲!
**熱美式咖啡或熱伯爵紅茶或果汁(轉其他飲品一律半價,精品咖啡及特飲系列除外)**

2人總共價錢$508,有加一服務費!

個人口味總評分:9.5/10

@heysonuts

地址:土瓜灣北帝街147號地下3號舖

#HeySoNuts #土瓜灣 #土瓜灣好去處 #土瓜灣 美食 #cafe #宋皇臺站 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

• 開心果茉莉花醬日式梳乎厘鬆餅
  • 自家製喇沙汁海鮮扁意粉
  • 手打西冷牛肉原隻大蘑菇漢堡配薯條
2024-01-04 43 瀏覽
Heysonut價錢💲: $138/ $138/ $104/ $94好味程度😋: 4/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 4/5回頭率😚: 3.7/5-呢間人氣cafe位於土瓜灣好多年,一路以來都見到唔少人介紹,今次終於試到。比起主食前菜,個人覺得佢哋的甜品最吸引,好多選擇又多口味。窩夫仲可以選擇半份,人少來都可以試多幾樣👍🏻 -✅白酒煮活蜆配蒜蓉包。新鮮蜆算大隻,唔腥,用白酒煮過的汁好鮮甜,仲帶啲parsley味道,要來沾蒜蓉包真係最好不過。蒜蓉包非常香脆,偏硬,沾汁食就match晒🥳-✅自家製喇沙汁海鮮扁意粉。呢個意粉的喇沙味唔重,反而係偏creamy,重椰奶味加d香料的感覺🤔汁的份量好多,足夠掛曬落意粉到。鍾意佢的秋葵索晒汁同冇平時滑潺潺的感覺!海鮮都係用上蜆、蝦、魷魚🦑等。-✅開心果茉莉花醬日式梳乎厘鬆餅。呢個鬆餅🥞好動L,質地比較削,真係啱啱熟咁,入面仲係偏流心的,視付個人口味中唔中意呢隻咁軟的質地😳 有蛋香。開心果醬食到開心果味道,但未算好濃,同埋茉莉花味被開心果蓋過,叫開心果醬會適合d!但有開心果粒粒都加分geh!-✅窩夫配雜莓醬+士多啤梨雪糕。5大舊的
Heysonut
價錢💲: $138/ $138/ $104/ $94
好味程度😋: 4/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 4/5
回頭率😚: 3.7/5

✅窩夫配雜莓醬+士多啤梨雪糕。5大舊的窩夫因為質地比較薄,食落唔會好負擔。窩夫外層夠脆,入面軟熟,有微微蛋香,略嫌口感有啲單薄,唔夠厚實🫣雜莓醬真材實料好多莓酸酸的好開胃😬 士多啤梨吉士沾上窩夫就最好食😋 但球雪糕竟然好大奶騷味…

兩款甜品真係唔錯,睇得又食得。而主食都覺得ok,鍾意舒芙蕾/窩夫的朋友可以一試!甜品的價錢幾平,有d記憶點😜