2011-04-26 23 瀏覽
跟上一次嚟也有一段日子...今回想試佢嘅 Flat white,用上skim milk也不感覺稀,讚!入口咖啡香味很濃,熱度亦剛好,真係一個一坐再坐的好地方,$38.冇加一,有咁嘅環境,實為抵坐!
2011-04-26
5 分鐘 (堂食)
$38.
唔錯...Flat white~`
2011-04-25 25 瀏覽
有幾日來到尖沙咀工作,但整個人實在沒精神到不得了,腦袋接近停止運作!! 所以就趁著午飯時間來這裡找杯咖啡喝喝叉一叉電才行。平日大概一時來到,店內只有三四個客人,不算太多,所以環境也算非常寧靜。這裡環境比中環更相對光猛很多,店內的位置好像也比較少,不過在陽光璀璨的日子,坐在窗邊的位置給陽光照射一下感覺也相當不錯的。一心只想喝杯咖啡,但又覺得非吃點東西不行,所以就叫了相對簡單的tuna toast,再加一杯caffe latte,找個位置坐下店員就會送來啦。holly brown一向咖啡的出品都不錯,雖然價錢相對也不便宜,但是日在這裡喝的一杯caffe latte依舊好喝! 奶泡夠細緻綿密,有奶香,加上咖啡味很香濃很突出,帶點點甘苦,對我這個腦袋停止運作的人實在非常有效。=DTuna toast算是簡單的食物,其實不會太難吃。多士熱辣辣,表面烘至香脆可口,內裡麵包卻很軟熟。吞拿魚表面加上芝士,芝士也給焗至融化了,混在一起味道不錯,不會感覺很膩,作為我簡單的午餐適合不過。我想我幾喜歡這個地方的,因為短短兩星期我已來過三次。另外吃過這裡的Muffin都覺得味道不錯,有個舒適的地方有杯好的咖啡當
caffe latte
tuna toast

我想我幾喜歡這個地方的,因為短短兩星期我已來過三次。另外吃過這裡的Muffin都覺得味道不錯,有個舒適的地方有杯好的咖啡當然願意繼續光顧啦。=)))
caffe latte
tuna toast
(非會員)
2011-04-25 6 瀏覽
Really love to go this resturant in Central. Glad to know it was opened in TST too.I went lunch last Friday.Food & Coffee is good. Disppointed there was no noodle or Rice set.
I went lunch last Friday.

2011-04-22
  • coffee
  • ice cream
2011-04-24 3 瀏覽
很喜歡吃這店的gelato, 之前在中環店吃過兩次, 是晚在這商場晚餐, 吃完就來這裡, 看看此店的水準又有無不同. 未開始食, 先被近門口的貴賓位吸引, 真想知道有幾多人會惠顧呢? 店子比中環店較細, 但環境也是舒適的.意式情迷 Mochalicious $52: 7分, 要了個中的, 兩個人分吃, 這份量其實也合適. 用上咖啡雪糕, 另外還有朱古力醬, 朱古力碎同埋oreo. 感覺上這邊炒得沒有中環店出色, 雪糕是好快就開始溶, 而配料也嫌不夠, 不過個配搭還是不俗, 喜歡濃烈一點的朋友, 這個意式情迷會是合你心意的選擇.或者要下次再試才能確認這邊的水準是否真的不同.
或者要下次再試才能確認這邊的水準是否真的不同.
$26 (宵夜)
2011-04-17 21 瀏覽
聽聞Holly Brown係k11左新鋪, 所以星期六同朋友去開尖沙咀shopping後, 便去左k11間新店到幫親下, 順道睇下呢間店同中環的旗艦店有咩唔同. 首先講下裝修先, 呢度的感覺同中環好唔同, 一來店內擺設多左好多關於咖啡的用具, 很獨特. 二來今次的裝修感覺讓人更覺高雅, 很舒服. 三來原來k11 店增設左vip corner, 主角係貓屎咖啡呀, 真係估唔到呀, 所以下次一定會試下的 好, 講番食物先, 夏日炎炎, 就梗係叫雪糕食啦, 果日叫左個Honey Toast Gelato. 其實一共有4款, 而我地就叫左個Romantic Chocolate, 佢係朱古力+薄荷雪糕再混合orea, brownie, cream 同埋朱古力汁, 然後再放係個toast上面. 單看外觀都好吸引, 原來咁樣的配搭, 出黎係會咁好味道的, 真係值得一試. 雖然有d 似poke cafe 果d咁,但我覺得就無得比較. 因呢度的gelato 出名係優質同埋主要係入口自意大利, 同一般的雪糕真係有很大分別.另外, 我們發現honey toast 除左單買外, 原來仲有二人餐推出的, 1

另外, 我們發現honey toast 除左單買外, 原來仲有二人餐推出的, 128元連埋兩杯咖啡. 不失為二人拍拖之選. 哈哈
2011-04-09
2011-04-14 51 瀏覽
當日係同男友ge2週年紀念日,男友知道我超級鍾意食甜品,於是就o係openrice搵到HOLLY BROWN呢間鋪頭...一入到去見到有好多種唔同ge甜品同咖啡供選擇,例如:waffle、吐司、蛋糕...但最吸引我地GE就係比我地見番O係台灣一試難忘GE炒雪糕 !!!!勁開心~~~~即刻拿拿聲叫左兩個黎食...當中一個係chocolate browie,另一個唔記得叫咩名...係有d花生醬呀、杏人o係入面,兩個都係較細ge size已經令到我好滿足,好好味~~~~由於見到炒雪糕ge關係,開心到冇叫其他產品黎試下...豬左下次經過尖咀一定要試埋其他!
當日係同男友ge2週年紀念日,男友知道我超級鍾意食甜品
但最吸引我地GE就係比我地見番O係台灣一試難忘GE炒雪糕
!!!!
勁開心~~~~
兩個都係較細ge size已經令到我好滿足,好好味~~~~

由於見到炒雪糕ge關係,開心到冇叫其他產品黎試下...豬左
下次經過尖咀一定要試埋其他!
炒雪糕
鋪面環境
2011-04-10
慶祝紀念
紀念日
炒雪糕
鋪面環境
2011-04-06 10 瀏覽
三月上旬‧陰天又要開始我的流動辦公室生涯。是日要找個地方工作,也要找個地方好好傾談未來大計。來了這裡,因為地方好坐之外,還有wi-fi,方便得很。要了杯flat white,泡沫滑溜又有奶香,咖啡本身香濃,很不錯。大杯裝的37元,工作了三個小時,什麼也抵番了。
三月上旬‧陰天

又要開始我的流動辦公室生涯。

大杯裝的37元,工作了三個小時,什麼也抵番了。
令人喝得舒服的flat white
令人喝得舒服的flat white
  • flat white
2011-03-31 19 瀏覽
太被佢環境'吸'咗入去...中午入座,場內只有三、兩位女士高樓底,室外光源源不絕,好舒服..order咗一杯大嘅Cappuccino,感覺好好,好Creamy,咖啡豆炒剛好,有咖啡味得來唔太苦,讃!!至於個$32.Almond coffee cake... 就比較失色,論軟熟度佢真係好新鮮,但...由食至食完我真係感受唔到coffee嘅香味希望佢咃會注意,我一定會回頭,但就現在睇是為了一杯靓Cappuccino,同優美環境!【註:全程不收加一】Cappuccino大$38.
Almond coffee cake...
太被佢環境'吸'咗入去...
中午入座,場內只有三、兩位女士
高樓底,室外光源源不絕,好舒服..
咖啡豆炒剛好,有咖啡味得來唔太苦,讃!!

希望佢咃會注意,
【註:全程不收加一】
Cappuccino大$38.
So... good!!
2011-03-31
5 分鐘 (堂食)
$70.
So... good!!
從飲食雜誌上得知,Holly Brown 剛在尖沙咀 K11 商場開設分店,這裡除了口碑不俗的咖啡外,也推出了四款 Honey Toast,分別是 Coffee on the Rock、Strawberry Sweetheart、Topical Delight 及 Romanic Chocolate,各配上指定口味的 Gelato。Honey Toast 單售 $88,套餐跟兩杯不限價錢的咖啡或茶只需 $128,試想想單單一杯 Mocha 也要 $38,套餐明顯抵吃得多!我們點了 Coffee on the Rock,面頭加了 cream,再搭上咖啡及香草口味的 Gelato,厚厚的, 看起來相當吸引。先將 Gelato 放在一旁,發覺多士的中心位置原來已預先掏空,店方將麵包切條,並塗滿牛油及灑上砂糖,從造法相當細緻,味道也跟泰國吃到的 Honey Toast 差不多,比 Pokka Cafe 的好吃十倍。從內吃至外,卻出現一個反高潮,本以為會很香脆的外層,竟要稍用點力才能將其切開,而放入口後也需咀嚼一段時間,「脆皮」慘變「韌皮」,完全是另一個極端,在此希望店方能好好改善這個缺點吧!來
Coffee on the Rock
Caffe Mocha
來 Holly Brown 不能不說說咖啡,我們分別要了 Marrochino ($28) 及 Caffe Mocha ($38),前者是灑上可可粉的 espresso,厚厚的奶泡呷落對辦;Mocha 則略嫌甜了一點,咖啡味不太突出,我心裡面還是喜歡中環總店的那杯 Flat White...
Marrochino
這篇是我在 OpenRice 發表的第 888 篇食評,算是我一個小里程,先在此多謝曾看過我食評的朋友!老實說,早前發生的一件事,差點令 「888」這數字胎死腹中,曾想過離開,現在回來了,會留多久呢?這的確很難說,反正我不是跟這網站談戀愛,但肯定的是,搵食之路,絕不會因此事而終結!
2011-03-25
Coffee on the Rock
  • Honey Toast & Coffee
2011-03-25 15 瀏覽
精品咖啡廳生仔開分店...先是IFC 的 fuel 開了在不遠的置地. 再來是Xen虹吸管 由鰂魚涌開入豆潤的黃埔店.今次輪到羅致年輕星級Barista 的Holly Brown . 新店一如其他囝囝店是變細了但位罝很好...正在k11 hyatt 傍沒有了那恐龍大的炒豆機也少了麻包袋,換來了victoriaarduino的古式Espresso 機..Due Gruppi Volumetrica斷估都係做下裝飾. 新店光猛咗好多...帶有年輕的氣魄. 註場咖師今天見到的是king 和一位十分漂亮的女孩...我要了一杯Macchiato,House Blend 中間一點奶泡很不漂亮平時少下糖的我今天加了一包下去...感覺到好幾個觸覺...咖啡的香,奶泡啡脂的綿滑膩,咖啡的苦甘甜最後加上啡糖的''卡拉卡啦''沙般口感. 整體十分圓潤. 當然,這裡還有炒雪糕,糕點三明治....但這不是我的領域,還是人家寫好了.

斷估都係做下裝飾.
整體十分圓潤.
plus 4 you
Macchiato
$24 (其他)
plus 4 you
Macchiato