2022-01-21 245 瀏覽
鮮茄大蝦意粉 ($104)賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧包裝方面,餐廳使用透明外賣膠盒盛放,並會用保鮮紙包好整個餐盒,確保不會漏瀉。大蝦五大隻整齊排列在意粉上,尺寸形狀大小劃一美觀,色澤新鮮吸引。意粉量頗多,蕃茄醬料跟意粉比例適合,兩者攪拌均勻。味道方面,大蝦爽口彈牙,配以黑椒令大蝦更惹味香口。意粉軟硬度適中,跟內裡伴菜粟米一同食用,令口感更豐富。蕃茄醬料味道濃郁特出,調味適度不會過鹹過油。和風照燒雞扒飯套餐 ($154)賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧雞扒已事先切好碎上,雞扒尺寸中等,照燒汁量適中,能涵蓋整塊雞扒。雞扒醬汁跟珍珠米分隔盛放,避免了米飯過淋。有新鮮蔬菜紅蘿蔔作伴菜,色澤新鮮奮目,為飯盒增添色彩。味道方面,雞扒不過不失,不會過老,搭配照燒汁食用,調味濃淡適中,不會過鹹。珍珠米口感粘軟而不爛,伴菜清爽甘甜。忌廉蘑菇湯(跟餐)賣相:🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧忌廉湯量一般,質感偏「杰」,忌廉奶油味濃郁。蘑菇碎粒平均融入忌廉湯中,蘑菇味道頗突出。朱古力慕絲(跟餐)賣相:🐧🐧味道:🐧🐧🐧朱古力慕絲杯尺吋迷你,約兩、三口就吃完。朱古力味偏淡,慕絲尚算軟滑。炸薯條黑松露醬 ($66)賣相:🐧🐧🐧🐧

鮮茄大蝦意粉 ($104)

味道:🐧🐧🐧🐧

意粉量頗多,蕃茄醬料跟意粉比例適合,兩者攪拌均勻。

味道方面,大蝦爽口彈牙,配以黑椒令大蝦更惹味香口。

意粉軟硬度適中,跟內裡伴菜粟米一同食用,令口感更豐富。

蕃茄醬料味道濃郁特出,調味適度不會過鹹過油。

和風照燒雞扒飯套餐 ($154)

味道:🐧🐧🐧🐧

雞扒醬汁跟珍珠米分隔盛放,避免了米飯過淋。

有新鮮蔬菜紅蘿蔔作伴菜,色澤新鮮奮目,為飯盒增添色彩。

珍珠米口感粘軟而不爛,伴菜清爽甘甜。

忌廉蘑菇湯(跟餐)

賣相:🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧

忌廉湯量一般,質感偏「杰」,忌廉奶油味濃郁。

蘑菇碎粒平均融入忌廉湯中,蘑菇味道頗突出。

朱古力慕絲(跟餐)

賣相:🐧🐧
味道:🐧🐧🐧

朱古力慕絲杯尺吋迷你,約兩、三口就吃完。

朱古力味偏淡,慕絲尚算軟滑。

炸薯條黑松露醬 ($66)

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

炸薯條跟黑松露醬分別包裝。

炸薯條表面用錫紙蓋好,被有通風口防止薯條變淋,底部有索油紙吸取多餘油份。

炸薯條滿滿一大盒,金黃香口,入口不會太油,口感外脆內軟,鹹度適中,讓人吃不停口。

黑松露醬量多足料,質感「杰」身,黑松露味道濃郁,絕對值得一試。

外賣等候時間:🐧🐧🐧

在平日下午6點幾下單,約需時30分鐘,跟外賣apps 預計時間相約。

🐧❤️結語:價錢略貴,但物有所值。
2022-01-14
30 分鐘 (外賣送餐)
  • 茄汁大蝦意粉
  • 黑松露醬炸薯條
  • 忌廉蘑菇湯
  • 和風照燒雞扒飯
  • 炸薯條黑松露醬
2021-09-19 424 瀏覽
唔好以為淨係海南雞好食😍😍😍😍原來連到會都好正,好大份,又抵又好味,甜品係不得之了!😃😃😃😃Classic Caesar Salad 香芋地瓜丸北海道芝士年糕越式炸春卷BBQ汁焗雞中亦香草牛油燒春雞迷你蟹蓋芝士煙三文魚意粉芝士焗西蘭花1盆甜品🥰🥰🥰🥰
唔好以為淨係海南雞好食😍😍😍😍
芝士煙三文魚意粉
芝士焗西蘭花1盆
甜品🥰🥰🥰🥰
2021-08-17 280 瀏覽
同事好熱情! 有禮見好人叫海南雞飯。可擦餐湯。蟲草花雞湯。稀身。一般。海南雞。我就轉laksa米粉跟幾粒丸。垃圾。各咬咗一啖就放棄湯底好味。好味過隔籬熟食街市“拿叔” 果間有雞味。底有條菜心。食食下先記得影。冇骨。加分薑蓉夠幼細。辣醬大路。甜soy sauce同事的溫泉蛋烏冬。照燒汁雞排。厚肉。冇雪味。底係好有誠意的沙律菜。分量好足烏冬唔夠in un。但絕不會cheap。真係交足功課湯底好味。不會太濃。朋友清哂
同事好熱情! 有禮
見好人叫海南雞飯。可擦餐湯。蟲草花雞湯。稀身。一般。

海南雞。我就轉laksa米粉
跟幾粒丸。垃圾。各咬咗一啖就放棄
湯底好味。好味過隔籬熟食街市“拿叔” 果間

有雞味。底有條菜心。食食下先記得影。冇骨。加分

薑蓉夠幼細。辣醬大路。甜soy sauce

湯底好味。不會太濃。朋友清哂

喺觀塘番工既關係,成日都會去Hopa食飯,每個星期都會轉換下Lunch Set,但最大人氣既餐一定係海南雞飯,試過一次一定會回頭再試。喇沙米線係我既最愛❤️今日既主菜係蝦,成碗米線都有5.6隻蝦,蛋同豆卜,好豐富又夠味道朋友食豬手飯,豬手入口即溶,唔痴牙,真係又入味又軟林林Hopa既咖啡,小食都係好正呀。餐廳所有店員都好有人情味❤️

喇沙米線係我既最愛❤️

朋友食豬手飯,豬手入口即溶,唔痴牙,真係又入味又軟林林

2020-08-06 1572 瀏覽
呢間野開咗一年左右,平時堂食有好多人,而家疫情關係叫乜外賣嘅人都唔少,啲人都係叫海南雞飯。今次叫咗海南雞喇沙同埋海南雞飯,有時呢間餐廳個喇沙會換下個餸,今次咁啱係海南雞。佢個飯唔係一般嘅黃姜飯或油飯,首先佢係用咗珍珠米,佢係有加啲香料落去,可能有加埋啲雞入去煮個飯,總之同出面嘅好唔同,又唔會太膩,嚟到一定要試。另外要講下佢個海南雞,雞好滑,加埋佢有三款醬,薑油,豉油,辣醬,我自己比較鍾意點豉油同辣醬同時食,大家可以試吓。喇沙凍咗冇咁好食,大家都係堂食好啲。

喇沙凍咗冇咁好食,大家都係堂食好啲。
  • 海南雞飯
2020-06-05 908 瀏覽
好食,外賣又抵,絕對會再幫襯!買左魚蛋雞絲米粉,醬爆豬頸肉配油飯。魚蛋彈,雞絲滑,湯底仲有豆腐,正!豬頸肉用XO醬爆過,香口又爽,配油飯又有另一番風味。下次黎先再影食物相🤣
好食,外賣又抵,絕對會再幫襯!
買左魚蛋雞絲米粉,醬爆豬頸肉配油飯。

魚蛋彈,雞絲滑,湯底仲有豆腐,正!
豬頸肉用XO醬爆過,香口又爽,配油飯又有另一番風味。

下次黎先再影食物相🤣
2020-01-08 1035 瀏覽
海南雞就算我轉左雞胸都好淋林好好味!個餐湯仲要係杞子蟲草花雞湯勁有雞味超好飲!!高油分每一啖都有蒜味超香!!!仲要有埋牙線提供!!!!真係唔出post讚都唔得👍🏻👍🏻👍🏻雖然係離地鐵站有啲遠但係絕對值得!!!!!
海南雞就算我轉左雞胸都好淋林好好味!
個餐湯仲要係杞子蟲草花雞湯勁有雞味超好飲!!
高油分每一啖都有蒜味超香!!!
仲要有埋牙線提供!!!!
真係唔出post讚都唔得👍🏻👍🏻👍🏻
雖然係離地鐵站有啲遠但係絕對值得!!!!!
2019-09-14 1399 瀏覽
滿足的一餐。點了海南雞飯套餐加大樹菠蘿雞球飯只是$98。海南雞飯是這里的招牌飯,雞肉嫩滑出色,3款醬汁:黑醬汁,辣汁,蒜蓉,各有特色;三色椒汁甜甜酸酸好開胃,送飯一流,加上大樹菠蘿片提高甜味,雞球鮮炸脆口剛剛好。另加南瓜湯 和cappuccino $25, 南瓜湯好甜(堅係南瓜的甜味,不加任何味精)。cappuccino 咖啡豆好有誠意,好飲呀!性價比高的一餐喺呢度揾到,滿足肚皮同味蕾,又慳了荷包,值得幫襯再幫襯!
2019-09-14
  • 海南雞飯
  • 大樹菠蘿三色椒雞球飯
  • 大蝦意粉
2019-07-15 1013 瀏覽
觀塘碼頭附近真係揾食艱難,對於番e頭工嘅我,每次食lunch都幾頭痛,不過,我最緊發現咗e間專食海南雞飯嘅餐廳,決定要介紹比大家!e間店有午餐set,有餐湯同野飲,而最出名嘅,就係佢地嘅海南雞飯,大食嘅朋友唔洗驚,因為飯係仼添,食到你飽為止。試完e個海南雞飯,終於明點解係招牌,事關佢真係好出色。先講下個飯,唔同普通油飯,佢帶有香料嘅味道,相信落咗泰國果d調味嘅香葉去煮,淨係食飯都可以食幾碗。然後係隻雞,好靚,唔會好肥好厚皮,一半雞比一半雞胸,唔洗靠彩數,滿足曬唔同人需要!另外再叫咗個豬軟骨烏冬,豬軟骨夠稔,湯底清。老闆娘服務態度一流,所以好滿意!

另外再叫咗個豬軟骨烏冬,豬軟骨夠稔,湯底清。

老闆娘服務態度一流,所以好滿意!
2019-05-21 773 瀏覽
這店的海南雞飯,色香味俱全,絕不欺場。雞肉嫩滑,飯香撲鼻,回味無窮。飯後甜品,朱古力布甸,上層有朱古力漿,布甸味道濃郁,不會淡淡的,足見用料足夠,即使小一杯甜品,也不馬虎。店主用心經營,侍應態度親切,物有所值。

店主用心經營,侍應態度親切,物有所值。
2019-01-29 982 瀏覽
臨近新年,呢間嘢除咗有糕點、果仁禮盒應節,仲有新春午餐餐牌今日就食佢個新春撈起烏冬,夠味同口感唔錯。 另外呢間嘢嘅咖哩都好濃味,個人覺得西湯比中湯好飲,值得一試👍🏻
臨近新年,呢間嘢除咗有糕點、果仁禮盒應節,仲有新春午餐餐牌
今日就食佢個新春撈起烏冬,夠味同口感唔錯。
2019-01-18 778 瀏覽
嘗過午飯,覺得滿意,「HOPA House」出埋賀年糕點,我打電話問價。請問馬蹄蔗汁糕幾多$一底?店員回答:「$168」我回應:「點解咁貴嘅?!」,店員禮貌地回覆:「我們的馬蹄蔗汁糕沒有用糖,全用蔗汁製造,純天然甜味,所以成本比只用糖高。」我又問:「竽頭糕幾多$一底?」店員回答:「$188」我回應:「點解又咁貴嘅?!」,店員耐心地回覆:「因為竽頭需要走油,而炸過竽頭的油只能炸兩次,為求保証竽頭糕質素,就不能再用了!」我買了馬蹄蔗汁糕和竽頭糕各一底,回家後,我已急不及待吃馬蹄蔗汁糕,還暖暖的,爽爽的馬蹄、軟靱的蔗汁糕不覺多甜,第二天從雪櫃取出,凍吃清甜可口。我煎香竽頭糕吃,吃到冬菇粒、蝦米粒、臘肉粒......竽頭糕質感綿香,十分美味,果然真材實料。
馬蹄蔗汁糕和竽頭糕

馬蹄蔗汁糕

2019-01-15
馬蹄蔗汁糕和竽頭糕
馬蹄蔗汁糕
2018-12-20 463 瀏覽
「HOPA House」是靠近觀塘碼頭的一間多國菜餐廳,今天下午我就來到吃馳名海南雞。下午茶時間2:30後就開始給客人玩耍的飛鏢。展現眼前的海南雞,皮薄、沒有看見就却步的油脂肥膏,胸肉和雞脾肉各半,食落有鮮雞肉香,用上有機穀飼雞,味道果然零舍不同,沒有使用雞油的熱騰騰有味飯,透出幽幽的香矛、香葉清香香氣,令人特別增加食欲。餐湯我楝蟲草花杞子雞湯,湯質綿滑、湯味濃郁不鹹。薏米的腍度剛好,微甜的熱薏米水,帶來舒適口感。

下午茶時間2:30後就開始給客人玩耍的飛鏢。

馳名海南雞

餐湯我楝蟲草花杞子雞湯,湯質綿滑、湯味濃郁不鹹。
蟲草花杞子雞湯

薏米的腍度剛好,微甜的熱薏米水,帶來舒適口感。
熱薏米水
2018-12-20
蟲草花杞子雞湯
熱薏米水
2018-12-19 335 瀏覽
係工廠區想搵餐似樣嘅午餐,基本上都要上樓同訂檯。呢間嘢近碼頭又近我公司,所以都間唔時去幫襯。入面嘅侍應都好好招呼,尤其是女侍應,坐低斟埋水,介紹有咩好嘢食。呢度嘢午餐無揸流,首先個湯,西湯基本上係濃湯,仲話有機湯,每次飲個湯係堅料、濃,唔係溝豆粉個隻。中湯就足料、夠味,仲成日唔同款添。今日食咗個鮮濃蝦湯飯,係濃蝦唔係龍蝦,個湯底係堅濃,濃到有D鹹,但唔會扯到你口喝,不過幾隻蝦就唔夠彈牙嘞。另外叫咗和牛,雖然午餐價錢$138係唔太化算,但牛肉入口鬆軟、香味唔錯,都抵食嘅。最後嘢飲可以飲佢哋嘅薏米水,唔太甜又可以去水,唔錯唔錯
最後嘢飲可以飲佢哋嘅薏米水,唔太甜又可以去水,唔錯唔錯
2018-12-11 577 瀏覽
民以食為天,本人每天總會為午餐吃什麼而煩惱。同事介紹了位於觀塘碼頭附近的HOPA House。食物的味道和質素為我帶來很大的驚喜🥰!•1️⃣ 炸魚喇沙 $88😍 湯底絕對是亮點,很濃香,帶點辣!-✔️ 豆卜緊緊鎖住了湯汁,盡吸湯底的精華,令人回味無窮😋。廚師👨‍🍳選用了米粉,但本人偏好其他麵條🤪。•2️⃣ 瑞士雞翼意粉/飯 $88原本沒打算點這道菜,但看到隔離枱點了,賣相很吸引,便點來試試😄。-👍 雞翼肉質嫩滑,瑞士汁🇨🇭完美地滲透在雞翼中,正!-意粉撈了瑞士汁,還加了蒜蓉碎,令意粉更香。意粉的粗幼度是介乎意粉與天使麵之間。-午餐送餐湯,可選中湯(蟲草雞湯)和西湯(南瓜湯🎃),南瓜湯很綿滑,很美味😋。飲品可選薏米水,凍飲要加$3。🤑 唯一的缺點是價錢偏貴,一個餐最少要$88。雖然價錢較昂貴,但仍客似雲來,可見它的食物質素很高,才有那麼多捧場客!😋•回頭指數:8/10(食物質素高,但價錢較昂貴)

1️⃣ 炸魚喇沙 $88

😍 湯底絕對是亮點,很濃香,帶點辣!
✔️ 豆卜緊緊鎖住了湯汁,盡吸湯底的精華,令人回味無窮😋。

廚師👨‍🍳選用了米粉,但本人偏好其他麵條🤪。

2️⃣ 瑞士雞翼意粉/飯 $88

👍 雞翼肉質嫩滑,瑞士汁🇨🇭完美地滲透在雞翼中,正!
意粉撈了瑞士汁,還加了蒜蓉碎,令意粉更香。
意粉的粗幼度是介乎意粉與天使麵之間。

飲品可選薏米水,凍飲要加$3。

回頭指數:8/10(食物質素高,但價錢較昂貴)