2017-09-03
響尖沙咀食完飯睇完戲,意猶未盡,口痕痕想食甜品,本來貪就近打算去連鎖店雪糕,途中經過發現原來新開一間甜品店,以卡通片小甜甜的作者為主題,又見到甜品選擇好像不少,一於到店內來試一下。其實我出世後冇睇過小甜甜呢部卡通,不過知道小甜甜都曾經瘋魔一時,五十嵐優美子就係小甜甜嘅作者。呢間甜品店以西班牙churro為主,仲有少少鹹點小食選擇。餐牌都用上小甜甜為主題。仲有好多唔同嘅特色飲品。Churro就好似中國人嘅油炸鬼,將麵粉糰榨取之後加上糖粉,外層脆卜卜,甜甜地,好香口。旁邊嘅係香芋雪糕,十分驚喜!香芋味同埋奶味都好濃,雪糕夠滑,頗快溶掉。千萬不要只掛住拍照,要把握食用時間。另外呢一款用上雲呢拿軟雪糕配士多啤梨醬,雲呢拿雪糕奶味亦都好濃滑,但同樣很快溶掉。旁邊嘅churro上加上鮮忌廉及鮮果,識落冇咁dry ,又有另一番風味。巨峰提子梳打不太甜,有少少似威路士提子汁嘅味道,外型好特別,連杯邊都有少少棉花糖點綴。呢度甜品造型好夢幻,餐廳裝修亦都好有童話氣息,在此慢慢品嚐甜品都係一個唔錯嘅選擇。
仲有好多唔同嘅特色飲品。