2023-10-14 1379 瀏覽
諗唔到食乜,又係試下新野既時候菠菜皮蝦餃,菠菜味唔會重,唔講既話可能根本食唔出,不過包比普通蝦餃厚,除此之外同平時食開既蝦餃差唔多吉列蠔滑蛋飯,蠔算大,炸皮唔算厚,蠔食落都唔算腥,算係炸得唔錯,滑蛋飯就正常發揮仲有杯豆漿,豆漿既質感係比較黏,同埋有一陣豆味,幾香,比杯豆漿吸引左竹炭雪山叉燒包,包皮都有少少脆,亦都有流心既效果蒸雞risotto,完全係一道fusion菜,不過效果唔理想,雞同飯完全分開,雞肉煮得太腍,完全唔洗咬,飯都太濕
諗唔到食乜,又係試下新野既時候

竹炭雪山叉燒包,包皮都有少少脆,亦都有流心既效果

2023-09-09 1044 瀏覽
試咗二人前套餐,仲加點咗素鵝、甜點。清酒雞,就是醉雞既做法,加入清酒。酒香味濃,雞肉吸滿清酒菠菜皮蝦餃,蝦很結實,比較清新乾鍋花菜,冇平日川式濃嗆既辣味,炒得很香,保留花菜既清甜西班牙極黑豚肉叉燒,外皮焦香,醬汁濃甜,肥瘦適中,好味擔擔麵點咗走辣款,麵條似日式拉麵既彈牙,湯底有花生醬、麻醬的香,比較清淡素鵝外皮腐皮酥脆,有木耳絲、蘿蔔絲、椰菜,口感爽脆豐富甜點係花生黑芝麻驢打滾,口感軟糯,滿滿的花生芝麻香,拌椰絲、白糖,甜度適中,係幾特別同好味
試咗二人前套餐,仲加點咗素鵝、甜點。

清酒雞,就是醉雞既做法,加入清酒。酒香味濃,雞肉吸滿清酒

菠菜皮蝦餃,蝦很結實,比較清新

乾鍋花菜,冇平日川式濃嗆既辣味,炒得很香,保留花菜既清甜

西班牙極黑豚肉叉燒,外皮焦香,醬汁濃甜,肥瘦適中,好味

素鵝外皮腐皮酥脆,有木耳絲、蘿蔔絲、椰菜,口感爽脆豐富

2023-07-30 904 瀏覽
晚飯食叫左豬排滑蛋飯回鍋肉配夾包苦瓜炒豬肉豬排係幾脆口 除此之外 就係一般既炒蛋 下面配白飯 以88蚊 加一呢個價錢黎講 唔大驚喜意外發現距個苦瓜炒豬肉係有雞蛋 有豆腐 配搭少少似咩都一齊炒 可能咁樣可以省d 豬肉片 減低成本以呢個價錢 加一 開係商場 有d似平時既餐廳唔大驚喜
晚飯食

叫左豬排滑蛋飯
回鍋肉配夾包
苦瓜炒豬肉

以呢個價錢 加一 開係商場 有d似平時既餐廳
唔大驚喜
苦瓜炒豬肉片
2023-07-22 736 瀏覽
今晚叫左:酸菜魚,唔酸又唔辣,唔知食左乜擔擔麵,份量少得可憐,一個人唔會夠 食,同翡X相差太遠小籠包,唔好食煎餃同素鵝,勉強合格鰻魚,牛脷串燒,可以結論:唔掂,傻仔只做一次
今晚叫左:
酸菜魚,唔酸又唔辣,唔知食左乜
擔擔麵,份量少得可憐,一個人唔會夠 食,同翡X相差太遠
小籠包,唔好食
煎餃同素鵝,勉強合格
鰻魚,牛脷串燒,可以

結論:唔掂,傻仔只做一次
Kikusan是一間很有趣的餐廳,可能是我的錯覺,總是覺得他們的店,每隔一段時間就會關門大吉(離場),但當我最掛住他們的comfort food時(是的,他們屬於我心目中的comfort food類別),他就會突然之間在我的周邊出現!比如我近年不時都有去他們的希慎店,怎地又結業了。昨天我去了屯門工作,在屯門市廣場搵嘢食並出現選擇困難症的時候,Kikusan又出現了!當然九秒九撲上三樓幫襯!無論他們開在哪裡,Kikusan的那種輕鬆氛圍點都不會變,行到門口已經有減壓作用。今次是我第一次下午茶時段光顧,出品加環境,我真是覺得超值。三個人點了三個下午茶餐,醉雞+擔擔麵兩份,千層豬扒三文治一份,套餐外加紅油抄手和炸鍋貼,埋單300蚊,非常滿足!特別要提千層豬扒三文治,雖則餐廳標明是上海菜(滬),但那份三文治帶點和風,開心仔!另外他們的熱齋啡(應該是Americano)非常強勁好飲。一次再一次,Kikusan從未令我失望!
醉雞+擔擔麵
擔擔麵
紅油抄手
2023-07-02
醉雞+擔擔麵
擔擔麵
紅油抄手
千層豬扒三文治
I ordered by scanning the QR with my mobile phone.The electronic menu displayed a price of $28 for shrimp roll at the time. The shrimp roll was charged $38 when settling the bill. $10 more than indicated on the electronic menu. The staff explained that the correct price was indeed $38 the electronic menu was not updated. The staff only agreed to fund the difference $10 and not the 10% service charge($1) that came with it after arguing. I believed that the restaurant was involved in unscrupulous
The electronic menu displayed a price of $28 for shrimp roll at the time. The shrimp roll was charged $38 when settling the bill. $10 more than indicated on the electronic menu. The staff explained that the correct price was indeed $38 the electronic menu was not updated. The staff only agreed to fund the difference $10 and not the 10% service charge($1) that came with it after arguing. I believed that the restaurant was involved in unscrupulous sales practices.
2023-07-01
$210.1
2023-06-15 525 瀏覽
三個人食叫左個二人餐$368再加個雞飯同甜品,食完係超飽💡 黑松露野菌蒸雞飯 $108黑松露味好夠,唔係得個樣冇味果d,夾埋個雞飯食好好味!分量都恰到好處,唔會餸少多飯。💡 牛油果冷豆腐呢個係套餐入邊嘅小肴,應該係我地既小食意思,鐘意食牛油果既話你實好鐘意食呢味,豆腐又滑。💡西班牙極黑豚咕嚕肉 呢個名好特別嘅咕嚕肉,其實同普通嘅菠蘿咕嚕肉冇乜分別,不過都係好新鮮,熱辣辣拎出黎,一d 都唔hea,都係好食既。💡蒜蓉炒西蘭花見個名咁普通,但識落一啲都唔普通,首先個樣一啲都唔似乾爭爭嗰啲菜,食完一舊西蘭花又會夾第二舊食,食唔停,好香蒜味。💡豚肉小籠包(4件)小籠包最怕個皮好厚,呢籠小籠包皮唔厚,肉汁豐富,好掂👍🏻💡擔擔拉麵軟硬適中👌🏻💡綠茶紅豆驢打滾 $65聽聞食甜品有第二個胃食,食到最後好飽,都仲要食埋呢碟甜品,果然冇浪費到呢個quota😂個名咁特別,名不虛傳。最怕綠茶配紅豆係好甜,呢款甜品,唔會好甜。
三個人食叫左個二人餐$368再加個雞飯同
甜品,食完係超飽

💡 黑松露野菌蒸雞飯 $108

💡 牛油果冷豆腐

💡西班牙極黑豚咕嚕肉

💡蒜蓉炒西蘭花

💡豚肉小籠包(4件)
小籠包最怕個皮好厚,呢籠小籠包皮唔厚,肉汁豐富,好掂👍🏻

💡擔擔拉麵
軟硬適中👌🏻

💡綠茶紅豆驢打滾 $65
2023-06-06 414 瀏覽
午餐時段點了二人套餐,除了千層豬扒比較有特色外,食物質素算是中規中矩。比較可惜是豬扒沒有另上,部分本來酥脆的外皮沾到熱湯變軟。擔擔麵雖然有大量花生碎,但湯底不太濃郁,如果喜歡濃厚麻醬底的可能會感到失望。另外一道菜的咖哩不錯,很好送飯,但蔬菜比較硬,不是那種提升口感的爽口,而是單純煮得不夠腍,吃的時候感覺有點違和。不過整體而言是可以一試,環境舒適,性價比中上。❍ 千層豬扒擔擔拉麵❍ 海老野菜湯咖哩配飯❍ 小籠包&菠菜皮蝦餃❍ 冷豆腐
午餐時段點了二人套餐,
除了千層豬扒比較有特色外,
食物質素算是中規中矩。

比較可惜是豬扒沒有另上,
部分本來酥脆的外皮沾到熱湯變軟。
擔擔麵雖然有大量花生碎,
但湯底不太濃郁,
如果喜歡濃厚麻醬底的可能會感到失望。

不過整體而言是可以一試,環境舒適,性價比中上。

❍ 千層豬扒擔擔拉麵
千層豬扒擔擔拉麵

❍ 海老野菜湯咖哩配飯
野菜湯咖哩配飯

❍ 小籠包&菠菜皮蝦餃
❍ 冷豆腐
冷豆腐
細佬女朋友要飛外國2個月,所以一行6人黎到Kikusan同佢送行,其實都留意左呢間好耐,由佢開既時候就一直都好想試。今次終於有機會可以試下。餐廳格局寬敞,坐得舒服,食物款式都幾多,主打上海同日本既菜式。前菜:口水雞 ($38)每塊雞肉都好嫩滑,夠入味,配埋青瓜🥒咸度剛剛好。最特別係加左流心皮蛋,正👍🏻舔脷指數:👅👅👅主菜:酸菜魚($218)另外可以再加$28加鴨血/粉絲/萵筍小編特本身好鍾諗食酸菜魚,但就唔係每間都整得咁好食。呢間酸菜魚有驚喜,初初以為2人份量會唔夠食,再加配鴨魚&粉絲,點知黎到其實都幾大份。雖然我就唔係好食得辣,但完全係越食越上癮,辣得來又夠麻,配埋白飯一流♥️舐脷指數:👅👅👅👅炸雞冷烏冬($98)烏冬好彈牙,炸雞唔會太厚粉,份量都多,夏天既不二之選舔脷指數:👅👅👅豚肉生薑燒拉面($88)豚肉份量都多,而且湯好濃,完全唔會覺得鹹舐脷指數:👅👅👅松子魚($148)呢間既松子魚同我認知既有d差距,本身以為係成條魚上,份量大概食到2-3人,出面裹既粉漿有d多,而且唔係好食得出魚既味道,有d失望😞舐脷指數:👅👅麻醬抄手($58)麻醬抄手係額外點,個餡好足料,好鍾意佢配埋麻醬一齊

前菜:口水雞 ($38)
舔脷指數:👅👅👅

舐脷指數:👅👅👅👅

炸雞冷烏冬($98)
烏冬好彈牙,炸雞唔會太厚粉,份量都多,夏天既不二之選
舔脷指數:👅👅👅

豚肉生薑燒拉面($88)
豚肉份量都多,而且湯好濃,完全唔會覺得鹹
舐脷指數:👅👅👅

松子魚($148)
舐脷指數:👅👅

麻醬抄手($58)
麻醬抄手係額外點,個餡好足料,好鍾意佢配埋麻醬一齊食,好香。但價錢就有d貴,可吃可不吃
舐脷指數:👅👅

菠菜蝦餃
全場焦點竟然係呢一道菠菜蝦餃,每一啖都可以食到滿滿既蝦肉,個皮又夠彈牙,全晚既最愛♥️
舐脷指數:👅👅👅👅

整體黎講,呢間既食物質素係幾唔錯,混合左中日菜式,如果大家想同時食到上海加日本菜,呢間都係幾唔錯既選擇,但要留意唔係每樣都好食,所以要根據自己既口味去揀🙂

整體舐脷指數:👅👅👅
2023-05-19
2023-05-25 234 瀏覽
❥黑松露野菌蒸雞飯($118) 粒粒飽滿香米都被黑鑽松露包裹住,香氣四溢之餘,口感仲非常油潤👍🏻有種食緊義大利飯嘅錯覺🇮🇹另外菌菇同蒸雞都好好食,尤其雞肉好嫩滑,Sir一聲就落左肚🤣❥ 豚肉生薑燒拉麵($88) 生薑肉汁同濃白豬骨湯融為一體,麵條同湯底一同吸入~好正,加埋靈魂蔥~好L正🥹另外豚肉亦醃得非常入味同鮮嫩🐽更加用左瘦肉代替常見嘅腩肉,好加分!❥點心小籠由於我係午市黎食,所以每份套餐會包一份前菜 yeah yeah😎我揀嘅點心小籠就會有菠菜皮蝦餃同豚肉小籠包各一粒嘅。蝦餃皮厚薄適中夠煙韌,入面粒蝦幾大粒幾爽彈下🦐小籠包都不俗,外皮吹彈可破,要用匙羹小心翼翼咁樣送入口🤣嗯嗯爆汁嘅 鮮肉正嘅👍🏻

❥黑松露野菌蒸雞飯($118)

❥ 豚肉生薑燒拉麵($88)

❥點心小籠

2023-05-25 250 瀏覽
唔知係日本菜定係中菜,見到新開就試下,見到有午市套餐,可以揀一個主食,跟一碟小食及一杯飲品。小食有2款,1款係涼菜,因為唔知係乜嘢,所以冇叫到,我2人都同時揀咗另一味係一粒星小籠包同埋一粒蒸蝦餃,用個細細的蒸籠裝住好精緻。熱辣辣好好味,皮薄餡靚。主菜方面我就揀咗薑炒豚肉擔擔麵,同埋蔥爆牛肉配白飯,本來想揀回鍋肉,但係發現售罄有啲失落。薑炒豚肉本來都驚太過薑味,食落我發現冇乜薑味,好似日式醬油炒豚肉咁樣,味道唔錯。蔥爆牛肉就葱多肉少,明白牛肉比較貴,大葱都炒得好好味,整體食物好有鑊氣,調未好好。飲品揀咗熱柚子蜜,同埋熱豆漿。柚子蜜用料好足,甜度適中,啱啱好。總結全個午餐都好抵食,又好好食。勝價比高。

Weekend 間間食市都排隊,這間只有8成客,不用排隊,裝修ok, 決定一試。週末都有午餐,選擇都多。最開心是 這中菜餐廳,有奶茶咖啡。我叫了奶茶,非常普通,完全冇茶味。炸豬扒擔擔麵。味道普通,濃味但唔夠辣,唔夠香。豬扒正常,但如果可以分開上,效果會更好。午餐包了一個小食,可另加$再叫。這個是包的蒸餃,賣相比味道好,但即叫即蒸,夠熱。另外如$叫了蝦春卷,這個最好味,但沒有拍照。服務普通,但裝修幾好,空間感足。如果有其他餐廳選擇,這間可以不食。

週末都有午餐,選擇都多。
最開心是 這中菜餐廳,有奶茶咖啡。
我叫了奶茶,非常普通,完全冇茶味。

午餐包了一個小食,可另加$再叫。
這個是包的蒸餃,賣相比味道好,但即叫即蒸,夠熱。

另外如$叫了蝦春卷,這個最好味,但沒有拍照。

服務普通,但裝修幾好,空間感足。

如果有其他餐廳選擇,這間可以不食。
2023-05-18 186 瀏覽
一間店內, 可以同時食日本菜, 也可以食上海菜, 真特別!! 而且店舖坐位寛闊, 環境舒服。今日先試食日本野, 吉谷舍丼, 聽個名完全唔知係咩來, 好彩本Menu 圖文並列, 原來係有蟹子、三文魚子、鰻魚、蛋絲、牛油果的丼飯, 好足料, 每一口飯都滿有材料伴著入口, 口感好豐富。仲叫左碗吉列千層豬扒滑蛋飯, 真係同名一樣, 塊豬扒好厚, 炸到岩岩好, 肉質仲嫩。仲有碟胡椒豚肉餃子(三隻) , Size 好大隻, 似上海鋪的煎鍋貼, 究竟呢個係日式的豚肉餃子, 定上海的煎鍋貼, 傻傻分不清.........唔緊要, 這就是呢間Fusion 菜的特色之處, 下次可以試埋上海野。
2023-05-13 245 瀏覽
我哋揀左呢間餐廳提早慶祝母親節上個個post介紹左小食今次到介紹主食啦🥰-吉谷舍丼吉谷舍丼有啲似之前食過嘅塔果飯 唔錯 都幾開胃水煮牛拉麵水煮牛拉麵同水煮牛有少少唔同,配料冇咁多用咗拉麵底但係都唔錯薄燒豚肉飯本身係諗住叫俾小朋友食 但係啲豚肉真係有少少咸燒鰻魚飯燒鰻魚飯同鰻魚串差別不大不過份量都好多!千層豬扒擔擔拉麵 豬扒好大件 擔擔面味道都幾濃好高質🤤🤤🤤錦繡天婦羅飯天婦羅炸得幾好 偏乾身飯量適中 有啲脆脆增加左口咸水煮牛份量好多,而且牛肉質地唔差仲有好多萵筍、粉絲等嘅配料••••••••••••••••••••••••••••••主食同小食都幾好食物質素都比想像中好食得好飽~!!!下次要試下佢嘅綠茶缸豆驢打滾同焙茶豆腐😗••••••••••••••••••••••••••••••
我哋揀左呢間餐廳提早慶祝母親節
上個個post介紹左小食
今次到介紹主食啦🥰

吉谷舍丼
吉谷舍丼有啲似之前食過嘅塔果飯
唔錯 都幾開胃

水煮牛拉麵
水煮牛拉麵同水煮牛有少少唔同,配料冇咁多
用咗拉麵底但係都唔錯

薄燒豚肉飯
本身係諗住叫俾小朋友食
但係啲豚肉真係有少少咸

燒鰻魚飯
燒鰻魚飯同鰻魚串差別不大
不過份量都好多!

千層豬扒擔擔拉麵
豬扒好大件 擔擔面味道都幾濃
好高質🤤🤤🤤

錦繡天婦羅飯
天婦羅炸得幾好 偏乾身
飯量適中 有啲脆脆增加左口咸

水煮牛份量好多,而且牛肉質地唔差
仲有好多萵筍、粉絲等嘅配料
主食同小食都幾好
食物質素都比想像中好
食得好飽~!!!
下次要試下佢嘅綠茶缸豆驢打滾同焙茶豆腐😗
2023-05-13 152 瀏覽
經過屯門市廣場發現呢間餐廳星期日晚上都唔使排隊好適合家庭聚餐所以就入咗去因為我哋人數都多,所以就叫咗好多嘢食今次介紹咗啲小食先••••••••••••••••••••••••••••••煙肉露筍串燒(左)、豚腩串燒(右)豚腩肥厚適中,都可以一試蘆筍好硬,煙肉有啲咸燒鰻魚串鰻魚燒香味好出,可以試試水煮魚春卷(3件)可以一試 入邊真係有水煮魚豚肉小籠包(4件)小籠包爆曬汁,一定要趁熱食!豚肉分量都OK素鵝素鵝比較油膩 可以點醬汁一齊食椒鹽廣島蠔廣島蠔好大隻 要趁熱食薯絲椰菜絲沙律沙律要落多少少汁先夠味椒鹽金磚豆腐金磚豆腐炸得好好 外脆內軟••••••••••••••••••••••••••••••整體唔錯,不過價錢有少少貴坐得舒服,我哋一行八個人都OK夜晚唔使排隊就有位食物質素都比想像中好••••••••••••••••••••••••••••••下個post會係主食😋
經過屯門市廣場發現呢間餐廳星期日晚上都唔使排隊
好適合家庭聚餐所以就入咗去
因為我哋人數都多,所以就叫咗好多嘢食
今次介紹咗啲小食先
煙肉露筍串燒(左)、豚腩串燒(右)

煙肉露筍串燒(左)、豚腩串燒(右)
豚腩肥厚適中,都可以一試
蘆筍好硬,煙肉有啲咸

燒鰻魚串
鰻魚燒香味好出,可以試試
水煮魚春卷(3件)

水煮魚春卷(3件)
可以一試 入邊真係有水煮魚

豚肉小籠包(4件)
小籠包爆曬汁,一定要趁熱食!
豚肉分量都OK
素鵝

素鵝
素鵝比較油膩 可以點醬汁一齊食

廣島蠔好大隻 要趁熱食

沙律要落多少少汁先夠味

金磚豆腐炸得好好 外脆內軟
整體唔錯,不過價錢有少少貴
坐得舒服,我哋一行八個人都OK
夜晚唔使排隊就有位
食物質素都比想像中好