2021-01-09 35 瀏覽
今日去咗荔枝角 上網看見有一間關東煮專門店係日本人主理嘅~咁就一於上去睇吓啦!店舖細細主要係做關東煮外賣 見到有成20樣唔同選擇嘅關東煮 令人眼花撩亂 侍應介紹新開張嘅廚師發板優惠 $55有四個小食,15穀飯仲有炸雞條兩件 🥰一於就要兩個廚師發板返屋企食啦!炸雞柳炸粉好薄 就算拎到返屋企都仲係好脆⭐️呢度嘅關東煮湯底係俾我哋平時食開嘅深色好多 因為店主落多左醬油同埋大量嘅黑蒜頭熬製 湯頭會有好香嘅醬油香 ~比較有特色嘅關東煮係: 年糕福袋 外邊係腐皮 內裏就係好有口感嘅年糕 香軟好吃蘿蔔超大一件! 清甜冇喳 非常好食墨魚丸 非常彈牙亦有墨魚粒在內15穀飯~非常健康 顏色鮮艷 飯上仲有薯絲同魷魚絲 更加有層次以$55有咁多嘢食~真係食到超飽!!

店舖細細主要係做關東煮外賣

一於就要兩個廚師發板返屋企食啦!

炸雞柳炸粉好薄 就算拎到返屋企都仲係好脆⭐️

呢度嘅關東煮湯底係俾我哋平時食開嘅深色好多

比較有特色嘅關東煮係:
年糕福袋
外邊係腐皮 內裏就係好有口感嘅年糕 香軟好吃

蘿蔔超大一件! 清甜冇喳 非常好食

墨魚丸

非常彈牙亦有墨魚粒在內

以$55有咁多嘢食~真係食到超飽!!

2021-01-07 33 瀏覽
朋友於荔枝角附近的工業大廈看鋪午飯時間可探班一起食午餐,又不想到外堂食剛巧得知正好時豐大廈有間新關東煮外賣專門店,性價比非常高打開門已清楚看到廚房亦看到傳單上的日本廚師廚師百忙之中也向客人打招呼樓面的女士向客人推薦點法及介紹特色廚師發辦 - $55 (新張優惠原價$65)配4個小食加十五穀飯,附送炸雞柳兩件與平常清徹透明的湯底完全不同主廚用上祖傳獨門秘方,加上較黑的醬油和蝦頭熬製味道非常清鮮甜美,不會有假甜的味道外皮金黃芳香的雞軟骨丸,有爽彈的魚蛋口感,又有粒粒雞軟骨蝦餅鮮甜美味,口感香脆又紮實豆腐炸過的外皮鬆脆中帶煙韌八爪魚鲜嫩脆爽,口感煙韌蘿蔔透明鬆軟,口感細緻又可口,吸盡湯汁精華水煮蛋蛋黃口感依然綿密重口味一點關東煮可蘸點芥末醬十五穀飯營養價值高更全面,咀嚼口感更豐富,軟糯香甜上面還有蘿蔔絲及魷魚絲漬物,口感清脆又解膩
朋友於荔枝角附近的工業大廈看鋪
午飯時間可探班一起食午餐,又不想到外堂食
剛巧得知正好時豐大廈有間新關東煮外賣專門店,性價比非常高

打開門已清楚看到廚房
亦看到傳單上的日本廚師
廚師百忙之中也向客人打招呼
樓面的女士向客人推薦點法及介紹特色

廚師發辦 - $55 (新張優惠原價$65)
配4個小食加十五穀飯,附送炸雞柳兩件
與平常清徹透明的湯底完全不同
主廚用上祖傳獨門秘方,加上較黑的醬油和蝦頭熬製
味道非常清鮮甜美,不會有假甜的味道

外皮金黃芳香的雞軟骨丸,有爽彈的魚蛋口感,又有粒粒雞軟骨
蝦餅鮮甜美味,口感香脆又紮實
豆腐炸過的外皮鬆脆中帶煙韌
八爪魚鲜嫩脆爽,口感煙韌
蘿蔔透明鬆軟,口感細緻又可口,吸盡湯汁精華
水煮蛋蛋黃口感依然綿密
重口味一點關東煮可蘸點芥末醬
十五穀飯營養價值高更全面,咀嚼口感更豐富,軟糯香甜
上面還有蘿蔔絲及魷魚絲漬物,口感清脆又解膩
2021-01-05
外賣自取
聽朋友介紹荔枝角有間關東煮外賣專門店喺工廠大廈入面,叫「Kotori_lbird」,由日本人主理,同我地一般食開嘅關東煮唔同,叫我一定要試下。聽佢講到咁就一於試下啦!對關東煮嘅印象都係獅子狗、魚片頭果d。但幫襯完呢間食店之後,令我對關東煮完全改觀!原來關東煮有好多餸架!最特別係有牛腸同埋薯仔,重有八爪魚添呀!估唔到關東煮都有Omakase啊(i.e.廚師發辦)!好新奇!因為係廚師發辦,所以我都唔知會食咩,咁樣令我食嘅時候充滿驚喜🤩,幾好!😆廚師發辦有4個小食同埋1個飯,重送2件炸雞柳($20/2條)。咁多野食都係$55咋!好抵呀!呢個價錢係新開張優惠,想試就要快啦!呢度嘅關東煮同一般食開嘅唔同,湯底呈黑色,隻色有d似薑醋。咁深色係因為加左醬油。小食索晒d醬油,夠晒入味。同朋友各自嗌左一個廚師發辦關東煮。其中有幾種小食覺得幾好味,想分享下。水煮蛋蛋黃好香,而且口感綿密。外層蛋白唔會硬,重好軟腍。日本黑魔芋彈牙唔鯹白蘿蔔好大嚿,呈圓形,已預先平均切成4份,方便食客進食,讚!👍🏻 白蘿蔔夠腍鮮甜冇渣。雞軟骨丸丸包住d雞軟骨碎,軟嘅丸同脆嘅雞軟骨形成特別口感。最特別係「水煮山菜牛腸」。山菜(S

水煮蛋
蛋黃好香,而且口感綿密。外層蛋白唔會硬,重好軟腍。

日本黑魔芋
彈牙唔鯹

白蘿蔔

雞軟骨丸
丸包住d雞軟骨碎,軟嘅丸同脆嘅雞軟骨形成特別口感。

最特別係「水煮山菜牛腸」。
山菜(Sansai)係山上的野生蔬菜。其中一款山菜有蕨菜,蕨菜爽脆。牛腸唔會臭,有咬口。

十五穀飯
集齊穀物同豆嘅好處,係你嘅健康之選!飯因為有穀物,食落口感煙韌,加上蘿蔔絲、薯仔絲同魷魚絲,口感豐富。

另外送炸雞柳條兩件。
外層炸粉唔會太厚,食落唔油膩。雖然係外賣,冇即時食,但因為啱啱炸起,隔住個外賣袋都聞到好香!
1K
2021-01-05 189 瀏覽
去荔枝角工廈搵食,大胃只諗到程班長,但一定多人到嘔,原來喺另一棟工廈,都有好正嘅外賣專門店,仲要係關東煮版嘅廚師拍板,諗都唔使諗啦袋嘢咁重,未食都feel到今餐一定飽打開就好似拆禮物咁開心,好豐富呀,仲有兩袋炸雞黑鼆鼆嘅湯料睇落熬製需時同好足料,你見啲料舊舊都咁大咁黑就知佢入晒味勁大舊蘿蔔,好有味好腍呀咁黑嘅蛋,唔使大胃講都知勁入味啦一碗有4款小食,至於係咩,要問吓廚師喇芥末醬用嚟配關東煮,點少少已好攻鼻仲有黑魔芋,全部都係黑色香濃嘅關東煮配上口味樸實嘅十五穀飯,簡單嘅對比帶來生活嘅平淡美仲有炸雞柳送,好吸引好快就扒乾淨碗飯,湯一滴都唔剩,好味道疫市下新開張,多多支持先得

袋嘢咁重,未食都feel到今餐一定飽

廚師發辦

打開就好似拆禮物咁開心,好豐富呀,仲有兩袋炸雞

勁大舊蘿蔔,好有味好腍呀

咁黑嘅蛋,唔使大胃講都知勁入味啦

一碗有4款小食,至於係咩,要問吓廚師

芥末醬用嚟配關東煮,點少少已好攻鼻

仲有黑魔芋,全部都係黑色

仲有炸雞柳送,好吸引

好快就扒乾淨碗飯,湯一滴都唔剩,好味道

疫市下新開張,多多支持先得
2021-01-05
6 分鐘 (外賣自取)
廚師發辦
最近天氣逐漸轉涼,就開始想念日本美食,更懷念去日本玩的時候,每次都會去找能夠暖胃、暖心、食材豐富、美味可口,用高湯煮成的關東煮。 關東煮屬於日本的平民美食,所以食材不會太講究。所有食材浸泡在熱暖、深褐的湯汁裏,慢慢吸取湯汁的味道,非常美味。 「Kotori_Lbird」位於荔枝角長順街時豐中心12樓,店舖細細,廚房以開放式設計,環境乾淨企理,以外賣為主。由一位日本廚師主理,主打關東煮,亦有數款炸物。 店員好有禮貌及耐性去介紹餐廳食物,【廚師發辨】係店員推介的…………配有一碗15殼米+4款小食(小食由廚師選配)+炸雞柳兩件 炸雞柳(即點即炸)炸粉薄薄,香腍味美關東煮蘿蔔,係關東煮必有的,香濃的醬汁浸透入香甜的蘿蔔、豆腐、蝦餅,非常美味,日本黑魔芋,彈口軟香,牛腸,入口爽脆,雞軟骨丸,咬落軟腍,又有粒粒脆口的雞軟骨,非常可口蘸跟有一個的芥辣醬,令食物的味道更豐富 15殼米配上微辣的,送飯一流的蘿蔔絲、魷魚絲,健康又好味

炸雞柳(即點即炸)
炸粉薄薄,香腍味美

關東煮
蘸跟有一個的芥辣醬,令食物的味道更豐富

15殼米配上微辣的,送飯一流的蘿蔔絲、魷魚絲,健康又好味

2020-12-29 40 瀏覽
實在太耐無返家鄉,一到冬天想到的就非關東煮莫屬。右手邊綠色衫那位就是日本廚師,真正由佢發辦!L 選了兩份廚師發辦,每份各有四款小食,真的未打開碗蓋都不知道有什麼驚喜。十五穀米包含多種穀類及豆類,穀物含有膳食纖維、維他命、礦物質,搭配植物性蛋白質的豆類補充營養。增加飽腹感之餘亦適合正在減肥的安心吃。女友說才知道,關東煮的卡路里相當低,她說減肥時期吃都沒有問題。整份餐不只低卡路里而且營養均衡,一舉兩得!新張期間加送兩件炸雞柳,外層不會太油,內裡仍然保持肉質口感不乾身。而日本人吃關東煮的習慣是沾上附送的黃芥末一起吃。日本刺身級八爪魚,入口彈牙煙韌。水煮山菜牛腸很有特色,喜歡吃內臟的一定要吃。雞軟骨丸,粒粒口感肉丸又有彈性。白蘿蔔、黑魔芋、水煮蛋等豐富的食材。年糕福袋暖暖的年糕口感軟糯。
實在太耐無返家鄉,一到冬天想到的就非關東煮莫屬。

右手邊綠色衫那位就是日本廚師,真正由佢發辦!

整份餐不只低卡路里而且營養均衡,一舉兩得!

日本刺身級八爪魚,入口彈牙煙韌。

水煮山菜牛腸很有特色,喜歡吃內臟的一定要吃。

雞軟骨丸,粒粒口感肉丸又有彈性。

白蘿蔔、黑魔芋、水煮蛋等豐富的食材。

年糕福袋暖暖的年糕口感軟糯。

2020-12-21
3 分鐘 (堂食)
2020-12-26 488 瀏覽
要講係香港食到既關東煮已經唔算多,要食正宗既更加少之又少.今日係荔枝角office返工既時候見到呢間餐廳既宣傳,見到係專食關東煮之餘仲要係由日本人親自主理,就沖左去買.廚師發辦 (4款小食+十五穀飯) hkd$55(新開張優惠)關東煮湯底同平時我地食開既昆布鰹魚清湯有少少分別,湯底顏色呈濃郁黑醬油色.原因係店主揀用關東風做法,會加較多醬油令湯底變得深色.同時亦係湯底內加上大量蝦頭餚製,令湯頭除左帶香甜醬油香外亦帶陣陣鮮味.年糕福袋咬開既時間先有被油揚吸入既關東煮湯溢出,後有煙煙韌韌既年糕,綿糯香軟.日本黑魔芋結成麻辮狀,口感爽彈.作為小食低卡路理又健康.蘿蔔清甜無渣,入口清甜天然,唔係浸過糖水果種甜.北海道黃色薯仔原隻連皮既黃肉印加的覺醒薯仔🥔好有驚喜.皮簿易咬開,內裏薯仔幼滑.黃肉薯仔薯味濃而且香甜,甜味同栗子既感覺好似.野菜豆腐蝦餅將豆腐磨碎後加入各款野菜,帶蔬菜香甜味之餘亦帶豆腐綿密鬆軟既口感.墨魚丸入口彈牙帶有粒粒墨魚粒,十分鮮甜.日本水煮蛋日本蛋黃味道濃郁香醇,蛋黃口感綿密.炸雞柳除左關東煮外,餐廳亦提供炸雞柳做小食.咁啱撞正親開張優惠,仲送多2件炸雞柳,好抵食.炸雞柳肉質嫩

年糕福袋

日本黑魔芋
結成麻辮狀,口感爽彈.作為小食低卡路理又健康.

蘿蔔
清甜無渣,入口清甜天然,唔係浸過糖水果種甜.

北海道黃色薯仔

野菜豆腐蝦餅

墨魚丸
入口彈牙帶有粒粒墨魚粒,十分鮮甜.

日本水煮蛋
日本蛋黃味道濃郁香醇,蛋黃口感綿密.

炸雞
炸雞柳肉質嫩滑細緻,入口帶有肉汁唔會過乾.
外層炸粉漿唔會過厚,香口鬆脆.

2020-12-21 42 瀏覽
其實識搵好易搵!誠意推介思鄉之正宗關東煮🍢首先都幾驚訝關東煮都有廚師發辦!加上要整得咁正宗真係一解思鄉情懷😂🤣🥳🥰仲要我同老公一齊食真係好似帶佢去左日本走一轉咁......人生😂疫情下依然心太想去旅行🧳講番關東煮其實係香港都幾難搵到好食又正宗😌😌😌呢間湯汁睇落好濃,但其實唔會過咸,單食/送飯我都覺得好可以接受!我每進食一款都大叫好味道!連我老公都覺得我呢位誇張仔實在太浮誇⋯⋯🤪但係見一向冷靜嘅老公都默默不停口食,我就知真係好啱食😙$55有飯有廚師發辦,喜歡關東煮嘅朋友真係唔好錯過!性價比真係好高仲好有人情味!#一定會再幫襯🌟🌟
其實識搵好易搵!
誠意推介思鄉之正宗關東煮🍢

仲要我同老公一齊食真係好似帶佢去左日本走一轉咁......

人生😂疫情下依然心太想去旅行🧳

講番關東煮其實係香港都幾難搵到好食又正宗😌😌😌

我每進食一款都大叫好味道!
連我老公都覺得我呢位誇張仔實在太浮誇⋯⋯🤪
但係見一向冷靜嘅老公都默默不停口食,我就知真係好啱食😙

#一定會再幫襯🌟🌟
2020-12-17
2020-12-14 161 瀏覽
係疫情下,可以外賣關東煮返屋企/office食,真係一個午餐的好選擇😎不說不知,一直以為關東煮的分別,都只係加入不同配料罷了。但其實不同地區的湯底都不一樣,而Kotori_Lbird老闆來自關東地區。相對其他區分,湯底顏色會較深,因為會加入醬油和用蝦頭去熬湯底,所以做出如此獨特的味道😋跟住到十五穀米飯,健康米飯🍚由不同款米煮成熟飯,有大有小,有軟有硬,食落極有口感😚米飯上面舖了蘿蔔絲同伴菜,看得出老闆超有心機炮製😉文迪推介👧🏻🍢首選:蘿蔔,夠厚入味,完美吸收了湯汁,咬了一口,會看見蘿蔔裹面都是充滿著黑色醬汁😋🍢第二:日本黑魔芋,扭紋狀,滑溜溜,煙韌😆熱量極低,岩哂OL😚🍢第三:墨魚丸,超彈牙,原粒墨魚粒,有咬口,正🥰🌟如果大家有選擇困難症,可以點廚師發辦🥰套餐包括4款小食,十五穀飯和炸雞柳條。

文迪推介👧🏻

🍢第三:墨魚丸,超彈牙,原粒墨魚粒,有咬口,正🥰

2020-11-26
2020-12-05 41 瀏覽
日本街頭便利店美食關東煮, 係香港比較少吃到, 即使有都可能只是某些日本餐廳或日式超市才會有,專門做關東煮的更加少之又少。 最近我發現荔枝角有一間由日本人主理的關東煮專門店, 專做外賣, 在附近返工的人有食神啦~關東煮的特色是可以自選喜歡的菜式, 不過這麼多選擇,一時三刻揀唔到, 揀廚師發板($55)就唔使煩, 廚師發板有四款菜式,炸雞柳條和十五穀飯。這裏的關東煮顏色相比之前吃過的較深色, 應該是用了日本黑醬油作湯底,味道很鮮甜。在我的廚師發板裏有豆腐、年糕福袋、雞軟骨丸、水煮蛋、黑魔芋、蘿蔔和山菜牛腸, 足足有八款,看來廚師今天都很慷慨每一款都很好味, 因為材料都煑得久,很入味,有內涵,蘿蔔一件很大件,超級淋, 比較特別的是雞軟骨丸和牛腸, 雞軟骨丸有粒粒的軟骨,十分有口感, 不過最愛的當然還是年糕福袋, 大大嚿又煙韌。整個關東煮都很健康,配的米飯是十五穀飯, 米飯很香。 還有炸雞柳條作小吃。

2020-12-02 24 瀏覽
唔係朋友介紹真係好難知到呢間小店係荔枝角係商廈入面裝修得好整潔,好有日系感覺試左佢個廚師發辦,估唔到關東煮煮有omagase 🤣日本人主理,係香港真係好小機會接觸到關東煮呢日既組合係1.日本黑魔芋2.蘿蔔3.野菜豆腐4.炸雞柳條另外有個十五穀飯同配菜都算係濃味派但唔會覺得太咸食得出都係用心製作同埋食材都係精心挑選而炸物都係高水準,外脆內軟絕對係新鮮即叫即炸飯既份量都好多貪食既你就岩哂,一次過可以試幾款野食
唔係朋友介紹真係好難知到呢間小店
係荔枝角係商廈入面
裝修得好整潔,好有日系感覺

試左佢個廚師發辦,估唔到關東煮煮有omagase 🤣
日本人主理,係香港真係好小機會接觸到關東煮
呢日既組合係
1.日本黑魔芋
2.蘿蔔
3.野菜豆腐
4.炸雞柳條
另外有個十五穀飯同配菜

都算係濃味派但唔會覺得太咸
食得出都係用心製作同埋食材都係精心挑選
而炸物都係高水準,外脆內軟
絕對係新鮮即叫即炸
飯既份量都好多
貪食既你就岩哂,一次過可以試幾款野食
  • 廚師發辦
朝早收到張傳單📄,原來公司附近開咗間關東煮嘅舖頭,講起關東煮,真係好掛住日本呀🎏,好耐無飛啦😭,唯有先喺香港懷緬一下日本的味道啦,反正呢度都係日本人主理嘅🎎,應該唔會相差得太遠。 荔枝角呢頭好多餐廳都開喺工廈上面,呢間都唔例外,我事先已經喺whatsapp落定單,一上到去已經可以拎,仲包得好靚仔添,宜家憑單張上面嘅coupon仲可以減$5添。不過大家如果唔方便上去拎,都可以叫Uber Eat🚙,都有得送外賣㗎。 我揀咗個廚師發辦$55 有關東煮加一個十五穀飯,新張期間仲送炸雞柳2件添,平時要$20/2條㗎。 關東煮入面有黑魔芋、蘿蔔、北海道黃色薯仔、野菜豆腐、水煮蛋、蝦餅、墨魚丸。 黑魔芋:煙煙韌韌,食落幾有咬口蘿蔔:非常鮮甜,而且無渣北海道黃色薯仔:未試過呢種著仔,食落好似蕃薯咁,味道好粉好甜野菜豆腐:豆腐吸咗啲湯汁,更加入味水煮蛋:隻蛋係日本蛋,食落更有蛋香味蝦餅🦐:蝦餅爽口彈牙墨魚丸:好大粒,亦都好彈牙 店員仲比咗啲黃芥辣我哋話可以點嚟食,別有一番風味。 十五穀飯:平時食嘅多數只會係十穀飯,今次係十五穀仲健康,個飯仲有啲薯絲同魷魚絲。平凡得嚟又帶點不平凡。 😜炸雞炸柳啲炸粉唔會好

黑魔芋:煙煙韌韌,食落幾有咬口
蘿蔔:非常鮮甜,而且無渣
野菜豆腐:豆腐吸咗啲湯汁,更加入味

水煮蛋:隻蛋係日本蛋,食落更有蛋香味
蝦餅🦐:蝦餅爽口彈牙
墨魚丸:好大粒,亦都好彈牙

店員仲比咗啲黃芥辣我哋話可以點嚟食,別有一番風味。

炸雞炸柳啲炸粉唔會好厚,感覺唔會好油膩同熱氣。 🥵

成餐都感覺好健康呀💪,絕對可以一試!
2020-11-19
2020-11-30 42 瀏覽
某天下午有空同朋友去左荔枝角行街,佢話好耐無食關東煮,所以今次要帶我去一棟工廠大廈度拎外賣去佢度食,我地叫左兩個廚師主理既關東煮餐,仲加配左炸雞柳條,炸雞柳條皮炸得香脆唔會好油,關東煮既食物款式選擇都幾多嫁,餐廳仲會提供搓手液俾客人用,關東煮魔芋煙韌,爽口,味道唔算太濃,蘿蔔大大舊,好淋好入味,連雞蛋都好入味,浸晒湯底既味道,蕃薯好甜,十五穀飯用左魷魚絲同蘿蔔絲响飯面,口感吃落較健康,無甘油膩,份量岩岩好。
2020-11-28 38 瀏覽
放lunch食出面既野食到悶,就同同事搵下有d咩好食。見到依間日本店新開就試下上到去竟然係有位真日本人煮,好surprise !食完之後覺得同我地一般食開既有d唔同,颜色都係深d,材料都浸得好入味特別係蘿蔔。價錢而家平左$55份,得閒來食下都唔錯。
放lunch食出面既野食到悶,就同同事搵下有d咩好食。
見到依間日本店新開就試下
上到去竟然係有位真日本人煮,好surprise !

價錢而家平左$55份,得閒來食下都唔錯。
2020-11-27
2020-11-27 57 瀏覽
日日望手機,見到日本風境如畫,自己就只能留港...收到傳單有日本人主理嘅關東煮,即刻心郁郁。今晚早收即刻WhatsApp 訂餐,一去到就有得攞。唔知點揀就決定由廚師發板,攞時個細心員工仲講解關東煮分不同地區,而主廚由關東來港,把他自少吃到的日本味分享給港人。一打開發現黑黑的,主廚用廣東話「就係唔靚先好食呀」,員工說湯底用日式醬油加蝦頭熬製,仲加入了山野菜滑菇等,怪不得我聞到海鮮香。大大碗包括蘿蔔、雞蛋、黑魔芋、野菜豆腐、蝦餅、八瓜魚、北海道黃色薯仔(印加的覺醒)、牛腸,用個看似濃其係味道温和順口嘅湯撈飯,聽員工介紹還推出了新小吃水煮山菜牛腸,只係$25,立即加點。每份廚師發板都有一客十五穀飯及二件炸鷄柳送。佢仲可以用ubereat 送貨,下次一定會再食
日日望手機,見到日本風境如畫,自己就只能留港...
收到傳單有日本人主理嘅關東煮,即刻心郁郁。
今晚早收即刻WhatsApp 訂餐,一去到就有得攞。

每份廚師發板都有一客十五穀飯及二件炸鷄柳送。

佢仲可以用ubereat 送貨,下次一定會再食