最近Encore左西營盤站的La Paloma食西班牙菜🇪🇸佢哋有set menu,由 大廚Chef Alex Fargas主理,唔想諗食咩叫呢個就可以食到5款Tapas、西班牙炒飯、甜品🍧首先食5道賣相都好精緻的Tapas即係西班牙小食,我本身係勁鍾意食呢啲Tapas,款式又多,大部分都啱口味。當中有伊比利亞橡木果餵飼黑毛豬火腿配蕃茄包🍅塊Ham好甘香!牛肉他他配上好多脆脆,口感好正,好似食零食咁😛八爪魚配薯仔🥔都唔錯,八爪魚彈牙又唔會好韌,加左啲紅椒粉好惹味!西班牙風味烤三文治都有驚喜,三文治面頭烘得香脆有牛油香🥪中間有少少軟心芝士的感覺,食落仲有黑松露味。最後亦都係最鍾意牛頰肉🐮唔洗用力咬,好較淋,加埋幼滑嘅薯蓉一齊食,真係要加分💯到左最期待既西班牙海鮮飯🥘Size都幾大,二人份好夠食!熱辣辣出晒煙😙飯的質感軟硬適中,味道有少少薑黃味,好似同我上次黑單點揀個個有少少唔同🤔海鮮有魷魚,蜆肉,青口,蝦,都好新鮮😋最後甜品有傳統西班牙炸脆條Churros,炸得香脆,包滿肉桂糖粉,點巧克力醬、雲呢拿雪糕,甜而不膩,一齊食好滿足🥰🔸SEXY CHEF MENU $458/pp📍#LaPal

牛肉他他配上好多脆脆,口感好正,好似食零食咁😛

🔸SEXY CHEF MENU $458/pp

📍#LaPaloma (#西環美食)
#西環 西營盤皇后大道西189號西浦1樓
下班後乘搭電車🚃悠悠來到西環為的就是來La Paloma品嘗西班牙大餐🤤餐廳環境情調一流 氣氛浪漫🌹之餘 食物有打卡效果又味美😋難怪光顧當晚有不少客人前來慶祝🎂🥩和牛及鵝肝配長法包($40)想不到這道小小的前菜也充滿驚喜待應即場以噴槍之火炙燒和牛🔥和牛牛味濃郁鵝肝質感較為流質 加上最底鬆脆法包形似壽司🍣 味道多變🔥火焰燒帶子配伊比利亞火腿、小椰菜及龍蝦汁($198)又是要「開火」的一道菜💥放在熱石上的帶子被大火一燒瞬間變得令人垂涎三尺🤤再加上伊比利亞火腿碎粒及龍蝦汁味道豐富 口感特別🐽慢煮烤乳豬配椰菜仔及蘑菇($298)乳豬皮非常香脆 肉質嫩滑 肥膏較多 入口即融 🥘西班牙海鮮飯 - 傳統華倫西亞雞肉、迷迭香配青豆及雅枝竹燴飯($398)海鮮飯超級大碗就連匙羹也格外大隻🥄飯粒呈誘人的金黃色 質感濕潤卻不黏口加上檸檬汁更易入口而不覺飽膩🍋最後以鍋底微脆的飯焦收尾💯🍨自製心太軟配花生醬雪糕($68)心太軟似是以黑朱古力製成🍫 味道不甜有回甘初嘗花生醬雪糕🍨味道濃郁但不膩令人一試難忘🤤
下班後乘搭電車🚃悠悠來到西環
為的就是來La Paloma品嘗西班牙大餐🤤
餐廳環境情調一流 氣氛浪漫🌹之餘
食物有打卡效果又味美😋
難怪光顧當晚有不少客人前來慶祝🎂

🥩和牛及鵝肝配長法包($40)

想不到這道小小的前菜也充滿驚喜
待應即場以噴槍之火炙燒和牛🔥
和牛牛味濃郁
鵝肝質感較為流質
加上最底鬆脆法包
形似壽司🍣 味道多變

🔥火焰燒帶子配伊比利亞火腿、小椰菜及龍蝦汁($198)

又是要「開火」的一道菜💥
放在熱石上的帶子被大火一燒
瞬間變得令人垂涎三尺🤤
再加上伊比利亞火腿碎粒及龍蝦汁
味道豐富 口感特別

🐽慢煮烤乳豬配椰菜仔及蘑菇($298)
乳豬皮非常香脆
肉質嫩滑
肥膏較多 入口即融

海鮮飯超級大碗
就連匙羹也格外大隻🥄
飯粒呈誘人的金黃色 質感濕潤卻不黏口

加上檸檬汁更易入口而不覺飽膩🍋
最後以鍋底微脆的飯焦收尾💯

🍨自製心太軟配花生醬雪糕($68)

心太軟似是以黑朱古力製成🍫 味道不甜有回甘
初嘗花生醬雪糕🍨
味道濃郁但不膩
令人一試難忘🤤

2024-09-09
  • 西班牙海鮮飯
  • 慢煮烤乳豬配椰菜仔及蘑菇
  • Scallop on Fire
去開西營盤,晚餐就揀來一間食物行精緻路線的西班牙餐廳,價錢定價唔算平,但環境相當有情調,食物質素和滿足感都算幾高的餐廳。👫🍴🇪🇸✨ Salmon Tnt ($35),精緻的單件前菜,法式多士放上煙燻三文魚配上墨西哥酸忌廉,一口放入咀裡,三文魚的咸香和酸甜的忌廉,非常開胃。🐟🥖✨ Ternera Y Foie Gras($35),法包塗上了一層鵝肝醬,再蓋上一層生和牛,廚師送上枱時,再用火槍輕輕一燒,將和牛的油分迫晒出來,食前再用海鹽點一下調味,細細件的前菜做出多種層次,相當出色。🥩🥖🧂✨ Scallop Ceviche ($178),是一份以酸汁和牛油果醬伴帶子刺身的涼拌,味道甜滑、清新鮮味醒神。🥑😚✨ Lamp Chop With Romesco($288),羊架煮得很腍,邊邊的脂肪位置令整片羊架油香味重,羊肉的肉質嫩滑,多汁豐富,伴上西班牙的傳統紅椒堅果醬,帶有香烤嘅甜味。🐏🥩✨ Ham As Al Ajillo ($188),每一隻蝦都大隻又彈牙,蝦身粗大,釀滿了滿滿的蒜泥和少少的辣椒調味,蝦頭的位置還有一些蝦膏,旁邊還有幾件法包可以伴蒜泥食,好回味。🦐🧄🥖✨ Churros (

Scallop Ceviche

Lamp Chop With Romesco(

Ham As Al Ajillo

Churros

✨ Churros ($88),最有特色傳統西班牙炸脆條,每條都炸得好乾身,放上滿滿的砂糖,點上熱辣辣的朱古力醬,脆口又滋味。旁邊的雲呢拿雪糕是新鮮製作,好重的雲呢拿籽味道,呢份真係食西班牙菜不可或缺的甜品。🥨🍫🍨
Scallop Ceviche
Lamp Chop With Romesco(
Ham As Al Ajillo
Churros
2024-07-17 6100 瀏覽
這間位於西營盤嘅西班牙料理「La Paloma」是我數一數二喜歡的餐廳,已經是再次回訪,喜歡這裏的菜式非常正宗,而且氣氛好好,不時會有即切西班牙火腿表演,適逢有位朋友好想試吓,我當然非常樂意奉陪🫶兩個人最好點佢哋嘅套餐,一次過可以嘗盡這裏的招牌菜式,而且價錢相當抵食👍🌟Sexy Chef Menu $ 458 PP▪️Iberico Ham 伊比利亞黑毛豬火腿非常優質,入口鹹香柔潤油份滿滿,口感煙韌又軟熟,配上蕃茄蓉西班牙脆多士,非常之美味▪️Smoked Salmon "INT" 煙燻三文魚空氣脆包,這個小小的Tapa好得意,空氣包裏面放滿忌廉芝士,配上厚厚的煙燻三文魚,三文魚籽和蛋黃醬,口感香脆當中帶Creamy,非常鮮美▪️Beef Tartar牛肉他他味道非常香濃,牛肉配上西班牙香料、特調的蛋黃醬和香蔥,令牛肉好入味,口感好有咬口,配上香脆的炸薯絲,口感豐富▪️Octopus 鮮嫩八爪魚,八爪魚大大粒煙韌有咬口,配上煙燻紅椒粉、橄欖油和秘製蛋黃醬,夠惹味,底部放上焗得軟腍既薯粒,吸收咗八爪魚嘅醬汁味道,非常唔錯▪️Spanish Beef Mini Burger 西班牙牛肉迷你漢堡,小

🌟Sexy Chef Menu $ 458 PP

▪️Iberico Ham

▪️Smoked Salmon "INT"

▪️Beef Tartar

▪️Octopus

▪️Spanish Beef Mini Burger
西班牙牛肉迷你漢堡,小小漢堡做型好可愛,牛肉漢堡配上蕃茄、生菜及辣椒蛋黃醬,麵包用牛油煎香,香脆鬆軟,漢堡扒肉質Juicy充滿牛香

▪️Seafood paella
西班牙海鮮飯,是這裏的必食招牌菜,飯粒充份吸收了龍蝦湯的味道,粒粒分明軟硬適中,邊位更帶有鍋巴的香脆感,味道香濃,鮮味十足,海鮮的配料包括了大蝦、青口、大蜆和魷魚非常豊富

▪️Churros
傳統西班牙炸脆條,Churros即叫即炸,熱辣辣炸得香脆,沾滿砂糖再配上濃調嘅朱古力醬,已經超級美味,再配上雲呢拿雪糕,好幸福既一個甜品

• Iberico Ham
  • Seafood paella
  • Churros
2024-07-15 5031 瀏覽
西營盤地鐵站一分鐘內就到,餐廳閒日夜晚都好有人氣,氣氛不錯。和牛及鵝肝配長法包和牛上枱一刻仲係全生,侍應會過來以火槍即席燒熟,和牛呈半熟狀態。和牛下面是鵝肝及吸了鵝肝油的法包,全部都好邪惡😈。鮮嫰八爪魚配薯仔及煙熏紅椒粉橄欖油八爪魚唔韌,薯仔設成正方形放在八爪魚下面,加上沙律醬及紅椒粉調味,薯仔有橄欖油香。吞拿魚他他配墨汁海鮮飯脆脆中間放咗吞拿魚他他,旁邊黑色一塊塊係墨汁脆脆,實在太脆要好輕力拎,放上吞拿魚之後會有機會過重而碎,我想而支有幾脆。味道帶少少酸,好清新。西班牙風味烤三文治配芝士、伊比利亞火腿及黑松露三文治扁扁的,中間有好多芝士及火腿, 十分惹味。一客四件食完即刻覺得好飽。慢煮烤乳豬配椰菜仔及蘑菇喺香港未食過咁好食的西班牙乳豬,外皮超薄脆,乳豬肉嫩滑有汁,完全不會覺得乾。加泰隆尼亞脆香焦糖布丁布丁做得好滑溜亦都好有蛋香味,面頭一層薄薄的焦糖脆脆,食埋個甜品真係好滿足。

和牛及鵝肝配長法包

鮮嫰八爪魚配薯仔及煙熏紅椒粉橄欖油

吞拿魚他他配墨汁海鮮飯脆脆

西班牙風味烤三文治配芝士、伊比利亞火腿及黑松露

慢煮烤乳豬配椰菜仔及蘑菇

加泰隆尼亞脆香焦糖布丁
  • 慢煮烤乳豬配椰菜仔及蘑菇
  • 八爪魚
3天前 0 瀏覽
這間位於西營盤的西班牙菜餐廳,主打正宗西班牙料理,而且餐廳環境寬敞舒適,氣氛不錯,好適合家庭、朋友聚會、約會等,更不定時有即切西班牙火腿表演。.🔸CROQUETAS酥炸忌廉球伊比利亞火腿 / 蘑菇 $28/pc忌廉球炸得外脆內軟,更有兩款口味選擇,是不錯的小吃。.🔹VIEIRA AL FUEGO 火焰燒帶子配伊比利亞火腿,小椰菜及龍蝦汁 $198熊熊烈火十分搶眼,帶子口感鮮嫩,配上伊比利亞火腿碎粒和龍蝦汁更美味,味道和口感更富層次。.🔸TORTILLA傳統西班牙奄列- 辣肉腸 $88傳統西班牙蛋餅蛋香十足,外層微脆,內層軟嫩,更充滿辣肉腸的香氣。.🔸TERNERA Y FOIE GRAS 和牛及鵝肝配長法包 $40/pc店員即場以火槍炙燒和牛,令到牛味更濃郁,配上鵝肝、鬆脆法包,充滿驚喜。.🔹BIKINI 西班牙風味烤三文治配芝士、伊比利亞火腿及黑松露 $98每次吃西班牙菜必點,三文治夾著芝士、火腿、黑松露,十分惹味。.🔸COCHINILLO 慢煮烤乳豬配椰菜仔及蘑菇 $298乳豬份量不少,而且烤得剛好,外皮香脆,肉質嫩滑又充滿肉汁,有入口即化的軟嫩口感。.🔹COULANT DE CH

🔸CROQUETAS酥炸忌廉球
伊比利亞火腿 / 蘑菇 $28/pc
忌廉球炸得外脆內軟,更有兩款口味選擇,是不錯的小吃。

🔸TORTILLA傳統西班牙奄列- 辣肉腸 $88

🔸COCHINILLO 慢煮烤乳豬配椰菜仔及蘑菇 $298

🔹COULANT DE CHOCOLATE 自製心太軟配花生醬雪糕 $68
心太軟一切開,入邊的朱古力醬緩緩流出,味道甜而不膩,配上坊間少有的花生醬雪糕,令人一試難忘。
3天前 0 瀏覽
精緻高質西班牙菜🤫 餐廳主打西班牙菜及Tapas 配合各地高級食材 餐廳環境雅致 都好適合慶祝~ 除咗A la carte menu仲有daily special同埋dinner set====᪥ PAELLA VALENCIANA $398餐廳最出名嘅西班牙海鮮飯🥘 好巨型!因為我地唔食海鮮就嗌咗呢個傳統華倫西亞雞肉、迷迭香配青豆嘅雅枝竹燴飯᪥ Broken Eggs with foie gras and black truffle $225西班牙嘅經典Tapas炸蛋🤤 以流心蛋伴脆薯仔絲 仲好邪惡地加埋鵝肝同黑松露~ ᪥ BIKINI $98Sándwich mixto係西班牙經典嘅早餐~ 就係經典又好正嘅味道!芝士、比利亞火腿同黑松露嘅烤三文治🤫🥰 好食! ᪥ Churros傳統西班牙油炸鬼~炸到外脆內軟而面頭仲有肉桂糖粉~ 香甜可口 再點埋朱古力醬同雲呢嗱雪糕 正😛
====

᪥ PAELLA VALENCIANA $398

᪥ BIKINI $98

᪥ Churros
依間位於西營盤既餐廳主打西班牙菜,裝修充滿異國情調,仲有聖誕裝飾,好有節日氣氛慢煮烤乳豬配椰菜仔及蘑菇($298)乳豬皮金黃酥脆,肉質鮮嫩啖啖肉,肥瘦適中,配菜仲有椰菜仔同蘑菇,口感清爽可以平衡乳豬嘅油膩感🥰傳統西班牙奄列($78)可以揀辣肉腸或者薯仔同洋蔥,咬落去餡料豐富,奄列好滑溜,充滿蛋香同鹹香西班牙風味烤三文治配芝士,伊比利亞火腿及黑松露($98)新鮮烤起既三文治熱烘烘超酥脆,夾左濃厚既芝士,鹹香既伊比利亞火腿,再加黑松露層,層次豐富,睇落去好似好普通但絕對唔簡單!西班牙海鮮飯($498)海鮮飯勁大個!海鮮有蝦,青口,魷魚同蜆肉,海鮮飯吸收哂海鮮既鮮甜,粒粒分明,軟硬適中,仲有正宗西班牙海鮮飯必備既飯焦,仲可以自己再擠d檸檬,更加帶出海鮮既鮮香

慢煮烤乳豬配椰菜仔及蘑菇($298)

傳統西班牙奄列($78)

西班牙風味烤三文治配芝士,伊比利亞火腿及黑松露($98)

西班牙海鮮飯($498)
2024-12-06
6天前 0 瀏覽
呢排唔知點解成日都好想食西班牙菜,可能係之前食嗰幾間餐廳都好正樓下味好嘅印象,今日就去西環試吓呢間西班牙餐廳😋Piña Colada🍹味道濃郁,椰子味同菠蘿味十分平衡,飲落去好似夏天海灘嘅感覺,令人心情愉悅☺️White Sangria🍸果味清新,酸酸哋唔會太甜,好適合配搭西班牙燴飯🤗伊比利亞火腿酥炸忌廉球🐖外脆內軟,火腿咸咸香香味道濃郁,配合奶香嘅忌廉,食完一舊想再食多舊🤭和牛及鵝肝配長法包🐃🪿🥖和牛嚟到嘅時候仲係生嘅,店員即場用火槍燒到7成熟,將過多油脂迫晒出嚟,和牛肉質滑嫩,仲帶有一點油香🤤而鵝肝收埋喺特製嘅「長法包」入面,一咬落去鵝肝醬湧出🤩呢個小食味道真係一試難忘,和牛同鵝肝嘅味道互不相讓,兩種味道停留係口腔入邊歷久不散🤤🤤🤤堅大推🙌🏻🙌🏻🙌🏻伊比利亞豬肉及野生蘑菇西班牙燴飯🐖🥘佢哋嘅西班牙燴飯得一個size,兩至三個人都夠晒食🤭伊比利亞豬肉煮得非常入味,肉質軟嫩而且有種香氣,野生蘑菇則帶有一種自然嘅香氣,成鍋飯嘅味道層次分明,食落去唔會覺得膩,而且吸收晒啲醬汁,想食正正嘅西班牙燴飯嘅朋友仔唔可以錯過🤤巴斯克焦香芝士蛋糕配雜莓雪葩🍰芝士蛋糕表面烤得金黃,咬落去滑溜又有濃郁嘅芝士

Piña Colada🍹

White Sangria🍸
果味清新,酸酸哋唔會太甜,好適合配搭西班牙燴飯🤗

伊比利亞火腿酥炸忌廉球🐖

和牛及鵝肝配長法包🐃🪿🥖

伊比利亞豬肉及野生蘑菇西班牙燴飯🐖🥘

巴斯克焦香芝士蛋糕配雜莓雪葩🍰
芝士蛋糕表面烤得金黃,咬落去滑溜又有濃郁嘅芝士味,配上清新的雜莓雪葩,味道上形成一個完美嘅對比,令成個蛋糕甜而不膩,絕對係完美嘅結尾😋🤩

🤑 人均消費:~$400
🤩 推薦指數:7.5 / 10
📍 餐廳資料:La Paloma (西環)
西環西營盤皇后大道西189號西浦1樓

喜歡我的食評請Like & Follow🫶🏻 @umi.bengal.lifestyle

#foodie #foodies #foodiegram #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食 #香港好去處 #香港打卡 #香港探店 #香港必吃 #香港美食攻略 #西環美食 #西班牙菜 #西班牙海鮮飯 #sangria #LaPaloma
2024-12-11 0 瀏覽
來到這家西班牙餐廳進門就感受很chill的氣氛,有著高樓底的氣勢,佈置漂亮,光彩奪目,充滿活力。坐下先喝杯Soda,再選了:蕃茄沙律~西班牙蕃茄、醃製洋蔥、菠菜及香醃吞拿魚:秘製醬汁令這道菜增添鮮嫩柔滑。香烤長柄西蘭花配烤紅椒堅果醬~新鮮清甜又軟滑,有咬感。烤麵包配香蒜蕃茄~侍應提議將暖暖的烤麵包先擦上生香蒜再擦在蕃茄後加適量橄欖油,嘩,脆卜卜令有滋味。慢煮烤乳豬配椰菜仔及蘑菇~外皮酥脆,肉質油潤豐膄,椰菜仔及蘑菇吸收了乳豬的精華,增添了鮮香的層次。西班牙鱸魚配薯仔、椰菜和火腿蛋糕、伴西班牙風xo醬~西班牙鱸魚:煎得香脆鲜嫩;薯仔的綿密;椰菜的爽嫩;火腿蛋糕,外邊焦脆,有嚼感;點些西班牙風XO醬:鹹香微辣,令這道地中海風味倍鮮甜,味道出色。在這環境下晚膳,有著意國風情的氛圍,令人多陶醉!

坐下先喝杯Soda,再選了:

香烤長柄西蘭花配烤紅椒堅果醬~新鮮清甜又軟滑,有咬感。

西班牙鱸魚配薯仔、椰菜和火腿蛋糕、伴西班牙風xo醬~

在這環境下晚膳,有著意國風情的氛圍,令人多陶醉!

呢日去開西營盤,夜晚就搵到一間好有情調嘅西班牙餐廳,呢度晚餐亦有Set Menu提供👍🏻我地叫左Sexy Chef Menu☺️伊比利亞橡木果餵飼黑毛豬火腿配蕃茄包,黑毛豬火腿鹹香味十足,再配上酸甜嘅蕃茄包,味道融合一齊好開胃😋牛肉他他配脆多士,牛肉他他新鮮嫩滑,配上脆脆,更加增添口感😝鮮嫩八爪魚配薯仔及煙燻紅椒粉橄欖油,八爪魚彈牙,配上軟滑嘅薯仔,而紅椒粉帶上微辣嘅風味,好惹味🥰西班牙風味烤三文治配芝士、伊比利亞火腿及黑松露,厚身嘅多士,入邊佈滿芝士同火腿,咬一啖即刻湧晒出來,而且充滿黑松露嘅香味,非常高質😍牛頰肉配薯蓉佐長柄西蘭花及蘑菇,牛頰肉勁腍滑,輕輕力一切已經感受到有幾軟嫩😝仲有醬汁同薯蓉一齊食,簡直食到停唔到😝西班牙海鮮飯,一上枱見到份量好驚人,非常足料,有齊魷魚、蜆肉、青口、蝦,飯粒軟硬適中🤩甜品就係西班牙炸脆條配巧克力醬及雲呢拿雪糕,傳統嘅西班牙脆條,炸得酥脆香口,點點朱古力醬,再加雲呢拿雪糕一齊食,完美嘅甜品作結非常合適😎
2024-11-20
今天來到了西環的𝓛𝓪 𝓟𝓪𝓵𝓸𝓶𝓪食地道西班牙菜超期待他們特色的西班牙燴飯和多樣的𝐓𝐚𝐩𝐚𝐬!!𝓛𝓪 𝓟𝓪𝓵𝓸𝓶𝓪牆上掛著色彩繽紛的西班牙裝飾🌈搭配輕快的西班牙音樂 讓人感到放鬆又愉悅 ♬這裡非常適合和朋友聚會 或與摯愛慶祝生日♥ᴘᴀᴇʟʟᴀ ᴅᴇ ᴅᴏs sᴀʙᴏʀᴇs❀ 龍蝦西班牙燴飯拼自選囗味燴飯 ($𝟓𝟗𝟖)來到必吃的西班牙燴飯!我們選擇了半邊是龍蝦 🦞另半邊則是經典的西班牙海鮮飯~龍蝦的鮮甜與米飯的香氣相得益彰🧡每粒米飯都充分吸滿濃郁的海鮮湯汁味道香鹹 重口味人士一定會喜歡(´ε` )♡ᴘᴀᴇʟʟᴀ ᴅᴇ ᴍᴀʀɪsᴄᴏs❀ 西班牙海鮮飯|魷魚 · 蜆肉 · 青口 · 蝦 另半邊則包含魷魚、蜆肉、青口和蝦ჱ̒ ー̀֊ー́ )每一口都是鮮美的海鮮 米飯中帶有一絲甜味整體飯上的海鮮都很鮮嫩 口感彈牙 完全不會乾身 ( •ૢ⚈͒⌄⚈͒ •ૢ)而且米粒煮得恰到好處充分吸收了海鮮的精華 味道濃郁卻不油膩鍋底的那層香脆飯焦——𝐒𝐨𝐜𝐚𝐫𝐫𝐚𝐭 ◡̈ ༘ *更是讓整道菜的風味升華 令人倍感滿足!!/𝐓𝐀𝐏𝐒/sᴀʟᴍᴏɴ ᴛɴᴛ❀ 煙燻三文魚配墨西哥酸忌廉及三文魚籽 ($𝟑𝟓)鮮嫩的煙燻三文魚搭配上微辣的墨

今天來到了西環的𝓛𝓪 𝓟𝓪𝓵𝓸𝓶𝓪食地道西班牙菜
超期待他們特色的西班牙燴飯和多樣的𝐓𝐚𝐩𝐚𝐬!!

𝓛𝓪 𝓟𝓪𝓵𝓸𝓶𝓪牆上掛著色彩繽紛的西班牙裝飾🌈
搭配輕快的西班牙音樂 讓人感到放鬆又愉悅 ♬
這裡非常適合和朋友聚會 或與摯愛慶祝生日♥

ᴘᴀᴇʟʟᴀ ᴅᴇ ᴅᴏs sᴀʙᴏʀᴇs
❀ 龍蝦西班牙燴飯拼自選囗味燴飯 ($𝟓𝟗𝟖)

來到必吃的西班牙燴飯!
我們選擇了半邊是龍蝦 🦞
另半邊則是經典的西班牙海鮮飯~

龍蝦的鮮甜與米飯的香氣相得益彰🧡
每粒米飯都充分吸滿濃郁的海鮮湯汁
味道香鹹 重口味人士一定會喜歡(´ε` )♡

ᴘᴀᴇʟʟᴀ ᴅᴇ ᴍᴀʀɪsᴄᴏs
❀ 西班牙海鮮飯|魷魚 · 蜆肉 · 青口 · 蝦

另半邊則包含魷魚、蜆肉、青口和蝦ჱ̒ ー̀֊ー́ )
每一口都是鮮美的海鮮 米飯中帶有一絲甜味

整體飯上的海鮮都很鮮嫩
口感彈牙 完全不會乾身 ( •ૢ⚈͒⌄⚈͒ •ૢ)
而且米粒煮得恰到好處
充分吸收了海鮮的精華 味道濃郁卻不油膩
鍋底的那層香脆飯焦——𝐒𝐨𝐜𝐚𝐫𝐫𝐚𝐭 ◡̈ ༘ *
更是讓整道菜的風味升華 令人倍感滿足!!

/𝐓𝐀𝐏𝐒/
sᴀʟᴍᴏɴ ᴛɴᴛ
❀ 煙燻三文魚配墨西哥酸忌廉及三文魚籽 ($𝟑𝟓)

鮮嫩的煙燻三文魚搭配上微辣的墨西哥酸忌廉
加上三文魚籽的鹹香 整體味道層次分明
口感清新又不失濃郁 非常開胃╰(*´︶  `*)╯♡

ᴛᴇʀɴᴇʀᴀ ʏ ғᴏɪᴇ ɢʀᴀs
❀ 和牛及鵝肝配長法包 ($𝟒𝟎)

和牛的肉質鮮嫩多汁 輕輕火炙至半成熟
鵝肝的香滑則讓整道菜更加奢華(˃̶᷄‧̫ ˂̶᷅๑ )
加上法包完美地包裹住了這兩種美味 好正

ᴄᴏᴄʜɪɴɪʟʟᴏ
❀ 慢煮烤乳豬配椰菜仔及蘑菇($𝟐𝟗𝟖)

🐖慢煮烤乳豬的外皮烤得金黃酥脆
內部肉質鮮嫩多汁 令人驚艷 (⁎⁍̴̀﹃ ⁍̴́⁎)♡
每啖都食到乳豬鮮美細嫩口感 肉汁滿滿
搭配上清爽的椰菜仔與香菇平衡油膩感 (值得𝐨𝐫𝐝𝐞𝐫!

/𝐃𝐄𝐒𝐒𝐄𝐑𝐓/
ᴄʜᴜʀʀᴏs ᴡɪᴛʜ ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ sᴀᴜᴄᴇ
❀ 傳統西班牙炸脆條($𝟖𝟖)

傳統西班牙𝐂𝐡𝐮𝐫𝐫𝐨𝐬沾上濃郁的巧克力醬
搭配一球香滑的雲呢拿雪糕 (〃´𓎟`〃)
簡直甜度爆燈 完美的結尾!

📍 𝐋𝐚 𝐏𝐚𝐥𝐨𝐦𝐚 (西環)
🐰: 𝟒.𝟔/𝟓

#eatwithkeikei #LaPaloma
#sweetiedaily_westerndistrict

2024-12-02
5 分鐘 (堂食)
2024-12-07 0 瀏覽
📍西環西營盤皇后大道西189號西浦1樓好耐無食到禁好食嘅西班牙菜有氣氛,又好好食當日禁岩遇到special menu 有GIANT PAELLA SHOW👌TOMATO BREAD WITH MAD HONEY & OLIVES👍”AJOBLANGO“., ROASTED GARROTS, PICKLE ONION & SPARK CARAMELIZED SPRING ONION👍BEETROOT & SPARK CRISPY CHILI OIL WITH MANCHEGO CHEESE👍GAMBAS-NO GAMBAS ”AL AJILLO“ WITH GARLIC SAUGE EGGPLANT, FETA AND MAD HONEY👍EGG, GREEN PEAS, HOLLANDAISE & SPARK TRUFFLE CHILI CRISP👍GIANT PAELLA SHOWFRIED RICE PAELLA WITH EDAMAME, TOFU AND SPARK CRACK SAUGEDESSERT👌MOLTEN SPARK BARK SICHUAN CHOCOLATE C
📍西環西營盤皇后大道西189號西浦1樓
好耐無食到禁好食嘅西班牙菜
有氣氛,又好好食
當日禁岩遇到special menu
有GIANT PAELLA SHOW

👍GIANT PAELLA SHOW
DESSERT
👌MOLTEN SPARK BARK SICHUAN CHOCOLATE CAKE WITH PEANUT BUTTER ICE-GREAM

#lapolomahk#西班牙菜#上環美食
2024-12-06 0 瀏覽
西班牙出名Tapas, 美食從不令人失望, La Paloma屬正宗西班牙菜, 而且好多外籍人士前來, 環境夠大,而且有室外區當日兩個人叫咗Premium Menu $588/位先點一杯西班牙啤酒首先上幾款Tapes, 餐廳會按照速度而上下一道菜伊比利亞橡木果餵飼黑毛豬火腿配蕃茄包入口甘香的黑毛豬火腿,油脂潤滑,天然甘香,屬世界頂級火腿,一塊塊放入口慢慢回味蕃茄包夠薄夠脆,加上橄欖油及新鮮蕃茄蓉,令人食不停口新鮮生蠔配血瑪利雞尾酒,每人一隻生蠔都幾大隻,而且夠鮮易入口,其後配上一杯血瑪利雞尾酒酥炸伊比利亞火腿忌廉球,即炸的Ham Croquettes是西班牙傳統小食,入面以薯蓉加火腿為基礎,皮薄酥脆火焰帶子配椰菜仔、伊比利亞火腿與龍蝦汁,店員會去鹽上灑上酒,熱列的火焰慢慢烘熱帶子,加上龍蝦汁,鮮上加鮮西斑牙蒜蓉風格紅蝦,紅蝦是蝦品種中為頂級,外層鮮紅,蝦味濃郁至極,而且多蝦膏,配上蒜蓉加多士,真人難以抗拒慢煮脆皮乳豬配椰菜仔及蘑菇,set入面既乳豬有4件,但絕對值得再encore, 脆皮之餘, 乳豬肉質非常嫩滑, 而家淡淡油香但不油膩, 就算配菜都好好食西班牙墨魚汁,青口配大蝦燴飯,

當日兩個人叫咗Premium Menu $588/位

先點一杯西班牙啤酒

首先上幾款Tapes, 餐廳會按照速度而上下一道菜

伊比利亞橡木果餵飼黑毛豬火腿配蕃茄包

蕃茄包夠薄夠脆,加上橄欖油及新鮮蕃茄蓉,令人食不停口

西班牙墨魚汁,青口配大蝦燴飯, 普遍出面都是西班牙海鮮飯,但是墨魚汁海鮮飯,會多一份鮮味,更會吃到全口黑色

海鮮飯平底鑊很大,薄薄的墨魚汁飯,帶點濕潤,雖然份量看下去不是太大,但是會越吃越溜,因為完全是用上海鮮湯去製成,所以淡淡鮮味

巴斯克焦香芝士蛋糕配雜莓雪芭,以雜苺雪芭配搭,中和了斯克蛋糕的甜,份量剛剛好

傅統西班牙炸脆條配巧克力醬及雲呢拿雪糕,炸脆條加上砂糖,口感會較甜

當晚好多人慶祝生日,當然我倆也在慶祝

未出發去西班牙旅行,在香港預先體驗左西班牙的菜式

慶祝紀念
生日
同朋友一齊嚟咗呢間西班牙🇪🇸餐廳因為佢覺得我對西班牙菜🇪🇸有認識,我雖然去過西班牙🇪🇸又去過好多西班牙語系嘅國家,但係我對西班牙菜🇪🇸只係認識少少🤣呢間餐廳提供嘅係新派西班牙料理同小食 Cocina española moderna y tapas 🤩$98「「小寶石」萵苣沙律配雪莉醬汁 醃製紅椒 ENSALADA DE COGOLLOS」:Baby gem salad with sherry dressing piquillo peppers 🤩;萵苣細細棵切開咗非常新鮮爽脆,雪莉醬汁都好酸吓食得好開胃🤣$298「慢煮烤乳豬配椰菜仔及蘑菇 COCHINILLO」:Crispy slow-roasted suckling pig with Brussels sprouts and mushrooms 🤩;乳豬皮脆卜卜,乳豬肉超級軟熟 🤩;配菜有好新鮮嘅 椰菜仔 Brussels sprouts 同蘑菇,成個組合好美味🤩$258「西班牙鱸魚配薯仔椰菜火腿蛋糕伴西班牙風 XO 醬 LUBINA CON PATATAS」:Spanish seabass with potato, cabbag
$258「西班牙鱸魚配薯仔椰菜火腿蛋糕伴西班牙風 XO 醬 LUBINA CON PATATAS」:Spanish seabass with potato, cabbage & ham cake with Spanish style XO sauce 🤩;鱸魚新鮮魚肉鮮甜魚皮仲煎到脆脆哋,加埋啲西班牙🇪🇸風格嘅 XO醬,同本地 XO醬有啲相似不過完全唔辣,咁樣食增添味道層次感🤩
$108「白鳳尾魚 脆薯片 香辣檸檬配紅甜椒油 BOQUERONES」:White anchovies, potato chips, spicy lemon & paprika oil 🤩;白鳳尾魚 細細條肉質軟熟😋,加咗檸檬汁夠晒酸食得超級開胃🤩,放喺脆卜卜嘅薯片上邊一齊食亦都幾特別😋
$28「酥炸忌廉球 CROQUETAS」:Croquette 據說其實係起源於法國🇫🇷,咁響西班牙🇪🇸亦都好流行要嚟做Tapas,日本🇯🇵版本我亦都好鍾意食(當然要做得好食先鍾意食🤣)日本叫 クロケット🤩;呢間餐廳有2種口味,蘑菇 Mushroom 同埋 伊比利亞火腿 Ibérico Jamón,各叫咗一個,細細粒,2個都幾香口好食🤣
$98「香烤長柄西蘭花配烤紅椒堅果醬 BROCCOLINI CON ROMESCO」:Broccolini 爽脆又新鮮,Broccolini 係 broccoli 同埋 芥蘭菜 嘅 hybrid 混種,依家嘅西餐越來越多用🤩,咁又真係幾好食嘅🤣;餐廳仲配埋烤紅椒堅果醬,令味道更豐富啲啲😋