今日黎左荃灣廣場lunch, 知道最低個層嘅La Postre lunch做緊8折優惠, 加上用餐環境好大坐得又舒服, 一於黎食個豐富lunch先.🤱店家有BB highchair提供其實已經好好好好🙏估唔到佢地係highchair高度同餐枱完全配合到, 照顧起上黎真係超方便, 讚x100000呀!🦢香煎鵝肝牛肝菌意大利🇮🇹飯估唔到塊鵝肝咁大塊!!仲要係*兩塊*呀😲, 完全蓋住個意大利飯. 好creamy之餘重有多重口感, 因為加入左菇, 成件事勁heavy, 偶爾放縱一下, 一定係大大塊鵝肝慢慢嘆.🥑鮮三文魚牛油果焗飯大大粒牛油果🥑x拉絲芝士x焗得好香好嫩嘅三文魚… 成件事非常豐富, 加入菇菌多重口感, 每一口都creamy+芝士醎香無得輸👍🏻, 想講焗飯嘅portion好西班牙feel勁大份👍🏻. Lunch set餐湯+一件搽滿牛油嘅小法包都製作認真ga.🍳Tapas Set我地揀左: 西班牙🇪🇸多士, 炸魷魚配西班牙蒜蓉醬, 紅酒辣肉腸. 當中嘅紅酒辣肉腸好好味, 以幼滑薯蓉做底, 然後鋪上一粒粒腸+煮到焦糖化左嘅洋葱🧅, cook off哂紅酒嘅酒精剩低餘香就係甜甜嘅葡萄🍇味

🤱

Tapas
炸魷魚配西班牙蒜蓉醬
紅酒辣肉腸
西班牙🇪🇸多士

我地揀左: 西班牙🇪🇸多士, 炸魷魚配西班牙蒜蓉醬, 紅酒辣肉腸. 當中嘅紅酒辣肉腸好好味, 以幼滑薯蓉做底, 然後鋪上一粒粒腸+煮到焦糖化左嘅洋葱🧅, cook off哂紅酒嘅酒精剩低餘香就係甜甜嘅葡萄🍇味道😋, li d 真係…. 喺屋企邊整到呀! 炸魷魚圈都好正, 外皮脆脆d圈圈魷魚口感爽爽der, 必dip個西班牙蒜蓉醬lorrr勁有風味.
🍹
特飲只係加15蚊咋!!! 推介我地飲嘅Strawberry Mojito & La Postre Fresh Fruit Mojito, 啖啖水果soooo refreshing🤩.
Mojito
西班牙🇪🇸多士
Mojito
  • 仲夏水果茶
2021-10-29 908 瀏覽
自己都成日嚟荃灣去搵食,但平時都係去海壩街附近食泰國野,今日就專誠入黎食西班牙菜。食西班牙菜,其實香港有好多唔少出名嘅餐廳,之前嘅食評都寫過,今日就去呢間La Postre試一試。餐廳位於荃灣廣場地庫B1層,餐廳面積都算大,職員嘅服務態度亦都好好,會根據你當日想食嘅口味推薦相關菜式。餐具擺設亦都唔失禮,精緻。嚟到西班牙餐廳,我一定會試佢地嘅Tapas,因為我以前係西班牙住過,所以一試Tapas就是西班牙餐廳正宗唔正宗。佢呢到嘅Set係$138 for 3。我自己每次都一定會叫Iberico;青椒同埋清酒蜆,去睇一間餐廳嘅功架。呢一款西班牙多士拼盤:多士有齊三種口味,分別係沙甸魚、車厘茄、Parma Ham,車厘茄烤過再配埋香草,去除左陣酸味;沙甸魚略帶濃味但有魚香;Parma Ham鹹度適中,不過不失。之後呢款西班牙蒜香甜椒仔🫑,相信應該係好多西班牙餐廳嘅常見菜式,小青椒用油炸過,再配上蒜蓉,清新得黎唔寡。再之後係拎入嚟清酒煮蜆,凍食,蜆嘅沙圖得乾淨,醬味微甜,有少酒香,加埋檸檬汁,更提升蜆嘅清新,帶出鮮味。之後我叫咗個黑松露蘑菇湯,$88,濃香嘅牛油熱炒多款蘑菇,再配上黑松露,之後加

餐具擺設亦都唔失禮,精緻。

呢一款西班牙多士拼盤:

之後我叫咗個黑松露蘑菇湯,$88,濃香嘅牛油熱炒多款蘑菇,再配上黑松露,之後加上忌廉同水熱煮成呢碗濃湯。

份量不算多,但我覺得足夠,再多嘅話就會顯得肥膩。

呢一杯鬼異眼球係萬聖節特飲,主要係椰奶配上士多啤梨同埋藍莓糖漿,攪拌後就飲得,唔太甜,鍾意夜奶嘅朋友應該都覺得還好,但我就略嫌有啲寡。

之後叫左個香蒜啤酒煮蠔配蒜蓉包,$188,蠔🦪我覺得係整得OK嘅。一份有6-8粒,足夠兩個人食。

2021-10-26
2021-10-28 63 瀏覽
放假日 娘親大人話想出荃灣行下 婢女就要接旨跟從到左荃灣 又要苦惱食咩好....有時太多選擇都真係唔係一件好事.....肚餓之時咗岩係荃灣廣場入面 所以係係商場內搵野食無過黎一排 好似又新開左啲餐廳🤔不過經過一輪掙扎之後 最後都無試新餐廳😂揀左呢間西班牙餐廳因為比佢門口個menu吸引左😂我自己就點左🍝匈牙利燴鴨腿配香草天使麵鴨腿燴到超級淋 無牙都一定食到用刀叉了一了就可以輕易了到啲肉出黎配埋個濃番茄醬 可以蓋過鴨肉既「蘇」味媽媽就點左🍔美國牛肉芝士漢堡配黑松露薯條份量都幾大份 中間塊漢堡好厚身中間仲有大大塊番茄同酸青瓜食哂成個漢堡都唔會覺得濟等緊上菜既時候見到枱面個推介又被吸引左....見到「期間限定」呢4個字就忍唔住點多左份🥭海鮮芒果番茄沙沙多士多士夠脆 配埋個醬同隻蝦係幾fresh幾好食既但係加$48就好似有啲貴......同埋個set其實都已經食到好飽 下次可以慳返$48🙊
放假日 娘親大人話想出荃灣行下 婢女就要接旨跟從
到左荃灣 又要苦惱食咩好....
有時太多選擇都真係唔係一件好事.....
肚餓之時咗岩係荃灣廣場入面 所以係係商場內搵野食
中間仲有大大塊番茄同酸青瓜
食哂成個漢堡都唔會覺得濟
🥭海鮮芒果番茄沙沙多士
多士夠脆 配埋個醬同隻蝦係幾fresh幾好食既
但係加$48就好似有啲貴......
同埋個set其實都已經食到好飽 下次可以慳返$48🙊
2021-10-28 123 瀏覽
La Postre係一間連鎖西班牙餐廳,好耐之前食過其他分店覺得唔錯,今次去開荃灣行街又順便再黎食埋個晚飯先返屋企。La Postre嘅Menu最特別係除左Lunch/Dinner Set之外,佢另外仲有一個Tapas Menu,Tapas分左3個組別,最平$138可以食倒三款Tapas,如果夾齊三款Tapas,的確係抵過散叫。荔枝莫希托($68) - 好香甜嘅荔枝味,飲落清新得黎唔會太fresh好似牙膏味咁,入面仲有兩大粒荔枝肉。士多啤梨莫希托($68) - 同荔枝莫希托差唔多,酸酸甜甜唔會似藥水味。海鮮芒果番茄沙沙多士($48) - 多士上面有大蝦同番茄沙沙,食落好清爽。青檸香辣凍蜆($68) - 凍蜆入口青檸味好突出,酸酸辣辣咁好開胃。西班牙紅酒肉丸($68) - 紅酒肉丸用左好多新鮮番茄蓉同三色椒黎煮,食落以番茄酸味為主,唔會好滯。慢烤西班牙乳豬伴焦糖菠蘿($268) - 乳豬用慢煮方法烤左十二個鐘,肉質唔會太乾太鞋,乳豬皮仲有少少脆口,焦糖菠蘿甜得黎仲有啲脆口,整體唔錯。總結,Tapas精緻又好味,細細份兩個人都可以試多幾款,Tapas Menu最平$138就有三款Tapas

荔枝莫希托 & 士多啤梨莫希托

海鮮芒果番茄沙沙多士

西班牙紅酒肉丸

慢烤西班牙乳豬伴焦糖菠
總結,Tapas精緻又好味,細細份兩個人都可以試多幾款,Tapas Menu最平$138就有三款Tapas,相比起出面其他西班牙餐廳Tapas只可以散叫,La Postre哩度都算抵食。
荔枝莫希托 & 士多啤梨莫希托
海鮮芒果番茄沙沙多士
西班牙紅酒肉丸
2021-10-28 52 瀏覽
We were clearing our leave today and planned to go to La Postre for lunch. It was located at Tsuen Wan Plaza, few minutes walk from Tsuen Wan West MTR.Their menu was comprehensive, offering lunch set, tapas, waffle, starters, pasta or risotto, mains, drinks and desserts etc.  Fresh fruit mojito - It was presented nicely in a tall jar and was refreshing and sweet in taste, with strawberry, apples, blueberry, pineapple and orange bits in it. Fried squid with mayo cream - Calamari was huge in size

Fried squid with mayo cream - Calamari was huge in size and fried till crispy and chewy. Mayo cream was provided to dip onto it.

Spicy Spanish clams with tomatoes - Clams were juicy and fatty, flavourful and slightly spicy as well, as it absorbed the essence of the tomato and spicy sauce.

Garlic prawn - Prawn was chewy and flavourful, with the sliced garlic enhancing the taste. Olive oil was used to cook it, making it tasty and healthier.

Jamon ham spaghetti alio e olio - Pasta was cooked till chewy and smooth in texture, with the jamon ham making it flavourful in taste.

Matcha mochi waffle - This dessert was presented nicely, with matcha mochi and matcha ice cream placed on top of the waffle. Waffle was toasted till soft and crispy, with honey syrup provided to sweeten it. Red bean was sweet and chewy and matcha mochi was chewy as well. Matcha ice cream was smooth, with strong green tea taste.
💰西班牙海鮮飯$168松葉蟹奶油芝士意粉 $198無花果脆批 $78香煎三文魚、大蝦暖菜沙律Set Lunch $78+Strawberry Mojito $15 (😋!)🍽🦑🦐🐟🦀🥘La Postre 進駐了荃灣廣場,更新增了Lunch Menu,做緊推廣8折,性價比好高! 一定要去試下,Lunch, Menu 包沙律/湯/主菜,價錢$62-$138 不等(Weekday lunch 記得加$15點呢杯Strawberry Mojito,好抵好好味,有好多新鮮嘅士多啤梨🍓)西班牙海鮮飯已是La Postre Signature,食過幾次,不同分店亦保證一致水準,而且有一人份量,很貼心。今次特別推薦松葉蟹奶油芝士意粉🍝原個蟹蓋配上濃郁蟹膏,放在意粉旁邊,打卡一流。意粉香濃重蟹肉味,每一啖都仿如食緊🦀,加上奶油,口感creamy,在外面$200內很難遇上同樣質素的蟹肉意粉。必點!無花果脆批為午餐畫上完美句號。甜品都是採用新鮮的水果製成!鮮甜而不油膩,上面有一球雲呢拿雪糕,一定適合喜愛歐洲風情的你。

💰
西班牙海鮮飯$168
松葉蟹奶油芝士意粉 $198
無花果脆批 $78
香煎三文魚、大蝦暖菜沙律Set Lunch $78
+Strawberry Mojito $15 (😋!)

🍽🦑🦐🐟🦀🥘

• 松葉蟹奶油芝士意粉
2021-10-20 101 瀏覽
平時喺香港雖然話咩國家嘅食物都有得食不過我哋多數食開嘅咪又係日本 泰國 越南 韓國 中國 呢啲東南亞國家嘅嘢~不過都係嘅 始終呢啲會符合返作為亞洲人嘅我哋嘅口味 但係今次試過呢間西班牙餐廳-La Postre 就發現原來香港都有好多好食嘅特色菜餐廳㗎! 一入去就見到佢哋嘅乳豬仔做緊promote 我同朋友即刻就決定嗌一份試吓 個皮好脆少少鹹 另外伴碟嘅蜜糖燒菠蘿都好好食! 跟住主菜就嗌咗個蟹肉忌廉汁意粉 佢上菜嘅時候仲有埋個蟹殼甲羅燒 同埋兩隻蟹鉗仔好得意㗎 再加多咗個鵝肝忌廉意大利飯飲品方面就嗌咗水果茶同埋荔枝茶都唔錯清甜幾好飲 甜品就試咗有啲特色嘅無花果批 甜甜地都幾好食😋

2021-10-02
2021-10-17 126 瀏覽
今次係我人生中第一次食西班牙菜 黎到呢間裝修好靚嘅餐廳 坐落好舒服 waiter服務都好好本身以為西班牙菜會比較貴 但lunch時段每個lunch set平均都係大約70蚊 仲包埋沙律或餐湯 以及咖啡或茶 普普通通食個lunch都ok抵 但係我哋當然唔會普通通食啦 要食就搞大佢🤣🤣首先我哋叫咗兩個lunch set 西班牙辣肉腸特色餡餅 同埋三文魚牛油果焗飯 餡餅係用兩塊應該係taco嘅嘢包住啲餡 食落餡料好足 又唔會太鹹 但係唔食得辣嘅朋友仔要小心 因為呢個真係幾辣下 另外焗飯非常好食 佢成功焗到啲飯好彈口唔會濕但又冇飯焦 牛油果同三文魚加埋一齊嘅組合食得令人好滿足 但係又比較健康 整體唔錯另外當然要試下佢嘅tapas la 百幾蚊可以食到三款 啱曬我呢啲貪心嘅人🤣 當中黑松露薯條同埋紅酒肉丸好好食 薯條做到真係好似外國食到嘅 非常粗身脆口熱辣辣 紅酒肉丸嘅肉質都相對彈口 呢間可以encore🤪

2021-10-06
2021-10-11 132 瀏覽
今日下午茶食左抹茶麻糬窩夫,有紅豆、糖漿、雪糕伴碟。窩夫外層可以再脆啲,但好在有少少抹茶味搭夠。麻糬係食唔出既不過雪糕、紅豆都同窩夫好夾店員好好服務,主動比兩隻碟我地share食,值得讚賞。
不過雪糕、紅豆都同窩夫好夾
店員好好服務,主動比兩隻碟我地share食,值得讚賞。
2021-10-09 99 瀏覽
因為紅假冇住家菜吃😅,紅假又冇位,惟有找有訂枱又有位的餐廳。坐得比較舒服的,惟有再試這間西班牙餐廳😅。訂了6點,早到都入唔到,因為中途落埸,惟有周圍走走。menu巳經不同,不過喜歡細細碟的tapas for 3,一次過滿足三個願望。份量剛好薯條香脆可口,除了蕃茄汁外還有另一選擇。魷魚熟度剛剛好,外脆內軟,口感一流。青口不像平時的硬實,白汁配上洋蔥,好吃得停不口。豬手轉了份量少一點,不過都係好鹹😅。西班牙海鮮燴飯是質素的保證,一人份量夠多人吃。環境和坐位都係舒適,服務一般,不過不失。
因為紅假冇住家菜吃😅,
紅假又冇位,
惟有找有訂枱又有位的餐廳。
坐得比較舒服的,
惟有再試這間西班牙餐廳😅。
訂了6點,

fried  squid  with  alioli

魷魚熟度剛剛好

外脆內軟,
口感一流

mussle  in  creamy  wine  sauce

青口不像平時的硬實,
白汁配上洋蔥,
好吃得停不口

sucking  pig  belly

豬手轉了份量少一點,
不過都係好鹹😅。

paella  de  mariscos

西班牙海鮮燴飯是質素的保證,
一人份量夠多人吃。
環境和坐位都係舒適,
服務一般,
不過不失。
cold  lychee  mojito
carbonara
2021-10-09 1018 瀏覽
行過荃灣廣場,見到張poster,好吸引呢~決定要試一試😅 再看看門口餐牌,午餐有八折,好抵喎👍 order左澳洲肉眼牛扒$110 先來個蕃茄濃湯,還跟香脆的蒜蓉法包😋湯有好香濃嘅蕃茄味,飲得出不是用茄膏溝出來,是真材真料煲的,想不到餐湯都有如此水準呢👍 牛排熟度剛好,能看出肉嫩的色澤,有咬口,牛味濃😍 套餐加$15就能飲到Mojito👍 我點了自選的湯和主菜 蕃茄奶油蟹肉湯$68蟹肉湯香甜,蟹味濃,有點像龍蝦湯的味道,蟹肉也不少呢😅 牛油果蟹肉沙律$78牛油果口感滑膩,蟹肉清甜,味道超夾,醒胃👍 乳豬腩卷伴焦糖菠蘿$68燒腩皮肉嫩,醃得夠入味👍焦糖菠蘿超甜又juicy😍 主菜😍😍😍😍😍😍松葉蟹奶油芝士意粉$198賣相相當一流👍睇到已經口水流😅蟹肉夠鮮,蟹膏夠濃,用嚟混埋意粉一齊食,加上芝士,奶油簡直好味到呢。。。。一試難忘😋😋😋 飲返杯泡沫咖啡,又要返工搏殺呢😅💪💪💪

行過荃灣廣場,見到張poster,好吸引呢~決定要試一試😅

再看看門口餐牌,午餐有八折,好抵喎👍

order左澳洲肉眼牛扒$110

先來個蕃茄濃湯,還跟香脆的蒜蓉法包😋

牛排熟度剛好,能看出肉嫩的色澤,有咬口,牛味濃😍

套餐加$15就能飲到Mojito👍

我點了自選的湯和主菜

蕃茄奶油蟹肉湯$68
蟹肉湯香甜,蟹味濃,有點像龍蝦湯的味道,蟹肉也不少呢😅

牛油果蟹肉沙律$78
牛油果口感滑膩,蟹肉清甜,味道超夾,醒胃👍

乳豬腩卷伴焦糖菠蘿$68
燒腩皮肉嫩,醃得夠入味👍
焦糖菠蘿超甜又juicy😍

主菜😍😍😍😍😍😍
松葉蟹奶油芝士意粉$198
賣相相當一流👍睇到已經口水流😅

飲返杯泡沫咖啡,又要返工搏殺呢😅💪💪💪

2021-10-06
  • 乳豬腩卷伴焦糖菠蘿
  • 松葉蟹奶油芝士意粉
  • 鮮雜果莫希托
2021-10-09 71 瀏覽
今天和朋友到荃灣廣場逛街,到午餐時間,剛好經過La Postre餐廳,被門外的午市套餐宣傳吸引,由於午市套餐選擇很多,豐儉由人,就和朋友決定在此吃午餐。餐廳坐位寬敞,裝修亦都很有格調,感覺很舒服。餐廳主打西班牙菜,亦都有供應西班牙 嘅特色食物 ~ tapas。Tapas 一套$138,可選三款小食,亦可以加錢升级選擇更高質的小食。Tapas是冷食,我揀咗西班牙蛋餅、青檸香辣凍蜆和欖油蒜片蝦。西班牙蛋餅外型幾特別,充滿蛋香。青檸香辣凍蜆 酸酸辣辣,加上蜆肉新鮮,令人胃口大開。欖油蒜片蝦蝦肉彈牙,加上大量蒜片和橄欖油,陣陣蒜香,好好味。食完tapas之後,侍應送上午市套餐嘅沙律,沙律大大碗,顏色配搭得好靚,除咗蔬菜新鮮之外,仲配有藍莓和麵包粒,大大提升咗沙律嘅級數,配上意大利醋,好開胃。澳洲肉眼牛扒配燒汁雖然係套餐,上枱擺盤都好認真,配有薯餅、番茄及西蘭花,牛扒燒得恰到好處,好鮮嫩,有肉味 。西班牙海鮮炒飯雖然係一人份,但量都唔細,有蝦、青口、蜆……等,製作都好認真,炒飯居然還有我最愛嘅蕃茄乾㖭。凍水果茶~水果茶內有好多新鮮水果,加上甜甜嘅果汁,真係好解渴。雖然食到好飽,朋友又忍唔住ord

西班牙蛋餅
外型幾特別,充滿蛋香。
青檸香辣凍蜆
酸酸辣辣,加上蜆肉新鮮,令人胃口大開。
欖油蒜片蝦
蝦肉彈牙,加上大量蒜片和橄欖油,陣陣蒜香,好好味。

澳洲肉眼牛扒配燒汁

西班牙海鮮炒飯

雖然食到好飽,朋友又忍唔住order咗個甜品

無花果脆批
個樣唔止靚,仲有好多無花果,食落去批底香香脆脆,再加上香甜嘅無花果,同焗得香脆嘅合桃,呢一餐真係令我好滿足。
2021-10-07 64 瀏覽
之前係尖沙咀食過呢間餐廳嘅橄欖油意粉覺得唔錯,經過荃灣廣場先發現原來有分店,今日就試埋其他嘢食先😋松葉蟹奶油芝士意粉,賣相幾靚仔,蟹膏嘅份量慷慨,係足夠撈成個意粉咁食既。本來有啲擔心呢個組合食落去膩感會好重,好彩食落去香濃得黎又唔會覺得飽飽滯滯。烤香菇蠔肉,香菇咬多去好多汁,食落香口,蠔味幾重,推薦。香煎三文魚,大蝦暖菜沙律🥗份量都幾大碗,食落去幾清新,但就唔算好有驚喜。最後叫咗個西班牙凍湯,又係啖啖蟹肉,飲落去有少少似果汁,相當消暑。嘢飲相當消暑解渴🤤🤤好滿足!

烤香菇蠔肉,香菇咬多去好多汁,食落香口,蠔味幾重,推薦。

嘢飲相當消暑解渴🤤🤤好滿足!
2021-10-07 58 瀏覽
之前食過幾次,幾日前行過見佢做特價梗係再試下啦今次order咗個燒春雞半隻因為呢排都有食過一個燒春雞午市套餐啱啱好可以做下比較個煙肉湯算不過不失。蒜蓉麵包脆卜卜春雞好濃味對我來講太重味些少偏鹹奪咗雞啲味,皮唔夠脆。有菜跟好好俾多啲菜更健康更好伴碟個珍板應該係時候換啦因為已經舊舊地顏色太沉了用個白碟簡簡單單賣相應該比較好咖啡☕️ - 即磨咖啡唔加糖唔加奶都飲得落都算滿意啦總括嚟講餐廳環境幾好乾乾淨淨企企理理坐得舒服食物味道不過不失有待改善員工服務都算OK。
之前食過幾次,幾日前行過見佢做特價梗係再試下啦

個煙肉湯算不過不失。蒜蓉麵包脆卜卜

春雞好濃味對我來講太重味些少偏鹹奪咗雞啲味,皮唔夠脆
。有菜跟好好俾多啲菜更健康更好
伴碟個珍板應該係時候換啦因為已經舊舊地顏色太沉了
用個白碟簡簡單單賣相應該比較好

咖啡☕️ - 即磨咖啡唔加糖唔加奶都飲得落都算滿意啦

總括嚟講餐廳環境幾好乾乾淨淨企企理理坐得舒服
食物味道不過不失有待改善
員工服務都算OK。

2021-10-07
2021-10-01 112 瀏覽
📍 La Postre (荃灣廣場)地址: 荃灣大壩街4-30號荃灣廣場B1樓B109-B110號舖收到稅單之後 發現係時候慳下錢 所以都係食番啲抵啲嘅lunch算🥶 荃灣廣場呢間La Postre最近推出新嘅lunch menu, lunch sets價錢$63-$138不等 份量好大 所以CP值好高!今次試左個肉眼扒同意粉 再飲埋signature 嘅雜果mojito 發揮正常👌🏻 肉眼扒係削左啲 但呢個價錢有薯菜同咁嘅賣相都算超值! 起碼塊扒都有肉味 唔洗點醬都ok。但食完先聽到話pork ribs先係招牌菜 所以下次黎會試佢!意粉個份量大得驚人 味道ok 但唔知會有青豆 好似唔係好夾😹 但海鮮尚算新鮮 意粉質感唔錯 完全食唔哂 真係太多😂今次飽到不得了 所以下次先試佢地個waffles啦!
📍 La Postre (荃灣廣場)

今次飽到不得了 所以下次先試佢地個waffles啦!
2021-09-30