2020-01-07 294 瀏覽
大角咀出名多嘢食,第一次book 呢間餐廳,經OpenRice 有9折,即免加一,即管一試。先來個墨西哥脆片伴肉醬。牛油果或莎莎醬食得多,伴肉醬真是非常驚喜,香濃惹味。唯美中不足是脆片有點油膩,如果保持乾身更好。香草芝士焗蒜茸包好香口西班牙伊比利黑豚鞍,絕對值得推介。肉軟汁多,香氣四溢。伴碟的甘筍和薯蓉也絕不馬虎,油香滿滿。巴拿馬雞胸火腿意大利飯則稍遜。雞胸太嚡了。我反而欣賞意大利飯中加入蘆筍,令忌廉汁的飯很清爽,抵讚!Americano 很有水準,雖然我唔落糖,但 test tube盛糖也很特別3人埋單,豐盛滿足的一餐整體而言,環境舒適,服務有禮貼心,值得推薦

唯美中不足是脆片有點油膩,如果保持乾身更好。
墨西哥脆片伴肉醬

香草芝士焗蒜茸包好香口
香草芝士焗蒜茸包

西班牙伊比利黑豚鞍配燒汁(跟餐)

巴拿馬雞胸火腿意大利飯則稍遜。雞胸太嚡了。
我反而欣賞意大利飯中加入蘆筍,令忌廉汁的飯很清爽,抵讚!
巴拿馬雞胸火腿意大利飯

Americano

3人埋單,豐盛滿足的一餐

整體而言,環境舒適,服務有禮貼心,值得推薦
2020-01-04
墨西哥脆片伴肉醬
香草芝士焗蒜茸包
西班牙伊比利黑豚鞍配燒汁(跟餐)
Americano
2019-12-11 207 瀏覽
放假休息,一個人過來大角咀試試新店。總體感覺還不錯,店主很nice,默默地認真地安靜地整理餐具的擺放。因為一個人吃下午茶,點了一份tea set,芝士焗肉醬意麵及熱檸茶。整體還算對得起價格。意麵十分爽滑Q彈,火候剛剛好,多一分太硬,少一分太軟。芝士和肉醬可能是這道菜的不足之處了,芝士味道不太濃郁,所以無法與番茄的酸甜搭配出精妙的配合。而肉餡的選取有些過分追求瘦柴,咬起來不能有汁水甚至爆漿的感覺。總體還是不錯啦,對得起價格,會下次再來~

總體還是不錯啦,對得起價格,會下次再來~
2019-11-06 186 瀏覽
牛油果蕃茄沙律伴胡麻汁$53沙律菜新鮮,牛油果份量都多,係一個好開胃既沙律自家製蟹肉肉醬意粉$98肉醬配蟹肉依個組合比較少見,食落又唔差。肉醬同蟹肉份量都幾多,但始終肉醬味較濃,只食到些少蟹肉味,但加入左蟹肉個口感多左絲絲肉感,都幾特別唐楊雞翼 $40雞翼炸得啱啱好,皮脆肉嫩!熱辣辣無得輸安格斯肉眼扒 $198揀左五成熟,出到黎熟度都岩岩好,無過老/難咬問題。而且表面煎得香口,內裡仍然juicy,好食😋跟餐既薯蓉都好香牛油味,極邪惡~
牛油果蕃茄沙律伴胡麻汁$53
沙律菜新鮮,牛油果份量都多,係一個好開胃既沙律

自家製蟹肉肉醬意粉$98
唐楊雞翼 $40
雞翼炸得啱啱好,皮脆肉嫩!熱辣辣無得輸

安格斯肉眼扒 $198
2019-10-16 163 瀏覽
之前食過哩間cafe, 今次落堂又再去食多次今次就叫咗個Lunch set食先介紹個餐湯(紫椰菜薯蓉湯)同餐包(蒜蓉包).餐湯:整體質感軟綿,入口就感受到薯蓉嘅質感,非常滿足。本人平常沙律少食紫椰菜,但做成湯嘅製法很適合我.餐包:平常食嘅蒜蓉包經常覺得蒜味唔夠香,但哩間嘅蒜蓉包絕對冇哩個問題。蒜香突出但又唔會太激烈,配上柔和綿感嘅餐湯簡直一流。圖片都可以見到蒜嘅顆粒,真材實料.主食方面(五成熟肉眼扒配意粉;汁為黑椒汁)肉眼肉質夠嫩,容易咀嚼,煎得非常香。Size也非常大,即使沒有意粉,本人相信也能達致7成飽不得不提係個意粉,比想像中彈牙,不會煮得過熟,而且看圖就知份量也不差。.主食中的薯仔拼菜更是有驚喜,它竟然非常甜美,但又不是蕃薯。用來清清口中餘味再感受牛扒的牛香味更佳。.整體食物質素很高,然而價錢卻十分親民便宜。推介大家前往附近時,一定要試!
之前食過哩間cafe, 今次落堂又再去食多次

今次就叫咗個Lunch set食

先介紹個餐湯(紫椰菜薯蓉湯)同餐包(蒜蓉包)
餐湯:

餐包:

主食方面(五成熟肉眼扒配意粉;汁為黑椒汁)

餐包蒜蓉包
餐湯:紫椰菜薯蓉湯
2019-10-16
餐包蒜蓉包
餐湯:紫椰菜薯蓉湯
  • 肉眼扒
2019-09-28 152 瀏覽
今日為咗要遷就兩位住係太子的朋友,又聽聞近年大角咀開咗好多平靚平的餐廳,所以係OpenRice 搵下搵下,就搵到呢間餐廳。環境清潔及舒服,睇咗餐牌後,都覺得dinner set 最抵。最後朋友一行三人,分別叫咗三個不同的set. 有寬條麵併羊扒,三文魚鮮菌意大利飯,及猪肋骨薯菜。首先沙律的賣相不錯,有生果及沙律菜,味道不錯亦新鮮。今天是南瓜甘荀湯,南瓜蓉很足料。朋友食的羊扒有點羶,但可接受,及幾厚肉。另一位朋友則形容他的三文魚意大利飯夠creamy, 雖然三文魚係切粒上,但粒粒都有擦字膠咁厚,很足料,份量好夠。而我食的猪肋骨,一上碟就嚇親,大大件有兩件,心想邊食得完。朋友話,通常都係骨多不擔心。但我想話我呢碟係骨同肉都各佔一半,夠淋,容易切,BBQ 汁很野味。因為太好味,所以最後真係食曬。但就好飽囉。最後仲有5款自家制跟餐甜品,有誠意!其中朋友食的紫薯撻雖然細件,但是即做的。因為撻底係熱,內𥚃紫薯蓉係凍的,加上紫薯蓉及撻不是黏到死實實,似係即時唧上去的。真夠用心!好彩今晚人不算多,我哋坐到收工,都不比人話。舒服悠閒,好耐無咁舒服不用趕住90分鐘交枱咁食晚飯啦!呢D 食品水準,份量及服務

首先沙律的賣相不錯,有生果及沙律菜,味道不錯亦新鮮。

今天是南瓜甘荀湯,南瓜蓉很足料。

好彩今晚人不算多,我哋坐到收工,都不比人話。舒服悠閒,好耐無咁舒服不用趕住90分鐘交枱咁食晚飯啦!呢D 食品水準,份量及服務態度,咁先至係西餐。一定要支持!

沙律

BBQ  猪肋骨

2019-09-28
沙律
BBQ  猪肋骨
2019-09-11 132 瀏覽
預祝中秋節同生日晚餐,好彩有訂位同預訂斧頭扒!訂位時因天氣發生了小插曲,👍🏻👍🏻老板即時想出方法真的太好人啦!當晚全店滿座非常熱鬧,😖有點吵鬧這是意料之外的,因局勢問題市面變得冷清。上次來的時間感覺食物味道很好環境很清靜所以再一次訂座,今次預定了斧頭扒給家人嘗試,肉味濃郁但稍熟一點,但各人都評價不錯,有反應意見!其他各樣食品都各有特色,看相片內詳列,整體直得一試再試,一讚再讚,但其待甜品款式同數量有增設,每次介紹甜蜜點選後總是有些未能品嚐因爲冇晒啦,多數只有牛奶布丁!期待下次有完美的結局!💪🏻💪🏻😘😘😋😋
,多數只有牛奶布丁!期待下次有完美的結局!💪🏻💪🏻😘😘😋😋
美國安格斯斧頭扒
拿破崙寬條麵伴燒孜然羊扒
加拿大龍蝦尾意大利飯
牛奶布丁
預訂的芒果芝士蛋糕
  • 斧頭扒(預訂)
2019-09-11 110 瀏覽
今天晚上和家人一起到這裡吃晚飯慶祝生日,叫了一份70安士 的戰斧扒,戰斧扒肉質鮮嫩,非常好味,又要了一碟海鮮拼盤,有帶子、蝦、生蠔、蜆等等,海鮮很新鮮,龍蝦尾意大利飯,龍蝦尾很鮮味,意大利飯有龍蝦的味道,也叫了其他小食,如唐陽雞翼、芝士焗西蘭花、白酒煮蜆。我們還預訂了一個芒果芝士蛋糕,蛋糕裏面有新鮮的芒果粒,整個蛋糕入口即溶,很有芒果味。吃飯完了,我們每人都很滿足地離開。
斧頭扒
白酒煮蜆
芝士焗西蘭花
手工啤酒
2019-08-29 109 瀏覽
和朋友路過大角咀,發現一間新開西式餐廳 ,環境優美,食物質素好,賣相一流。我們叫了黑椒雞扒意粉,雞扒肉汁鮮嫩, 意粉爽口彈牙,黑椒汁可令另上,配上即磨黑椒粒份外香濃。白汁蒜蓉蜆肉意粉有白酒香味 ,另一冷盤菜式煙三文魚天使麵沙律伴香醋蕃茄汁 , 有創意,味道新鮮。

2019-08-19 100 瀏覽
朋友邀請到大角咀此餐廳吃飯,第一次到來,感覺氣氛不錯。一行六人點了:美國Prime西冷牛扒,牛扒牛肉味濃,又唔韌,勁正!香烤BBQ豬肋骨,估唔到禁大份,簡直大件夾抵食,我哋五個人分每人都有兩條骨,非常美味!龍蝦尾燴意大利飯,龍蝦啖啖肉,好味!西班牙黑豚鞍扒,豬扒好juice又滑,配上蘋果蓉燒汁,簡直係我全場至愛。另外要了幾款小食:西班牙黑豚火腿片伴哈密瓜,哈密瓜又甜又新鮮,和火腿片好夾:還有焗生蠔,生蠔有蒜蓉、香草和芝士三種味道,不過要預訂;另有溫泉蛋炸雞沙律伴他他汁,飲手工啤酒一流。由於朋友生日,我們叫了餐廳自家製的鹹蛋黃雪糕,雪糕很滑,又有鹹蛋黃的香味,又不會過甜,並特別要求寫上名字和生日快樂字句,給好友一個意外的驚喜。預訂仲有九折優惠!下次一定要再來!
龍蝦尾燴意大利飯,龍蝦啖啖肉,好味!
預訂仲有九折優惠!下次一定要再來!
2019-08-11
慶祝紀念
生日
  • 西班牙黑豚鞍扒
2019-08-15 94 瀏覽
同朋友去大角嘴食飯,大角咀食車仔麵日本野打邊爐就多,第一次去食西餐。原本真係無乜期待,畢竟呢邊既西餐開頭係預左茶餐廳level。但食完不得了,用料新鮮,食物好高質,連擺碟都好靚。牛油果番茄沙律啲菜好新鮮,汁左啲芝麻醬係面,個比例好好,所以食落好fresh同開胃。自家制肉醬蟹肉意粉個意粉醬既蟹肉味真係好出,口感豐富濃郁但唔會漏,因為我好鍾意食辣,所以加左Tabasco,酸酸辣辣仲正,個醬好多,所以唔會乾,食極都好多蟹肉味包住啲意粉。唐揚雞翼個雞翼個皮好脆,啲內好juicy, 好好味😍香煎美國安格斯肉眼扒我地叫既係五成熟,煎得岩岩好。個肉好嫩好滑,牛扒好多汁。本身食扒係唔點汁既,但佢個汁調得好高級,唔識形容,就係個味唔係茶餐廳既紅酒汁,而係高級餐廳個種味。所以忍唔住係咁點。希望餐廳可以一直保持質素,我地會再黎。

牛油果番茄沙律

自家制肉醬蟹肉意粉
,個醬好多,所以唔會乾,食極都好多蟹肉味包住啲意粉。

唐揚雞翼
個雞翼個皮好脆,啲內好juicy, 好好味😍

香煎美國安格斯肉眼扒

希望餐廳可以一直保持質素,我地會再黎。
2019-08-14 93 瀏覽
昨天晚餐,朋友提議來 La Vigne 慶祝生日,第一次跟朋友這間很有特色的餐廳,出乎意料的驚喜:法式香草酥羊扒⋯⋯有羊味但是唔蘇,調味料極度適中,好味。美國牛柳扒⋯⋯牛枊叫了七成熟,牛柳很淋,又很有牛味。海鮮拼盤⋯⋯有三文魚、海膽、刺身帶子等等。香煎脆皮鱸魚柳⋯⋯皮脆肉嫩,攞上枱時香味十足。加$32 便可以包餐湯、蒜蓉飽、沙律、飲品和自家制甜品,真是很底食。我們還叫了幾支手工啤酒🍻呢!下次一定會再來! Cindy Tang: 唔該放在OpenRice

法式香草酥羊扒⋯⋯有羊味但是唔蘇,調味料極度適中,好味。
美國牛柳扒⋯⋯牛枊叫了七成熟,牛柳很淋,又很有牛味。
海鮮拼盤⋯⋯有三文魚、海膽、刺身帶子等等。
香煎脆皮鱸魚柳⋯⋯皮脆肉嫩,攞上枱時香味十足。

下次一定會再來!
[18:30, 2019年8月9日] Cindy Tang: 唔該放在OpenRice
沙律及甘筍忌廉湯
法式香草酥羊扒
香煎脆皮鱸魚柳
2019-08-13
沙律及甘筍忌廉湯
2019-08-10 59 瀏覽
快睇 menu 都似係d普通嘢,留心一下嗰雞焗飯用蜜桃,少少甜味道有驚喜喎! 仲有eggplant 响入面。Decor 舒服,服務 warm。有放心機入去嘅餐廳,唔係行貨,食得開心。
2019-08-10
午餐
2019-08-10 51 瀏覽
今晚同接姐去食飯,係大角咀一頭搵食,睇下有咩好食既餐廳。呢間西餐廳閒日已經坐滿日,我地就揀咗呢間。所有set dinner 都配上蒜蓉包、餐湯、沙律、甜品,呢個價錢性價比好高。先黎係南瓜忌廉濃湯,賣相好有心思,食欲大增。一入口已經有濃濃的南瓜味,忌廉的滑溜加埋甜甜的南瓜湯,香甜可口。沙律有火箭菜之餘,仲有鮮果、藜麥;健康豐富,份量剛好。紅酒燴牛尾飯一大碟牛尾,另上一碟飯;兩個人都好夠食。牛尾有成7-8舊,加埋紅蘿蔔,份量好夠。紅酒燴出黎既牛尾酸酸甜甜,好惹味,牛肉不韌,有咬口,火喉控制不錯。香烤虎蝦伴櫻花蝦意粉一上枱已經聞到好香蝦味,虎蝦煎得好入味,落咗好多櫻花蝦、配上蒜同牛油炒香的意粉,香味四溢,意粉軟硬適中,炒得相當有水準。最後的甜品係奶凍作結,食得出係3.6牛乳而製,高質奶凍一定要食晒去。
今晚同接姐去食飯,係大角咀一頭搵食,睇下有咩好食既餐廳。
呢間西餐廳閒日已經坐滿日,我地就揀咗呢間。

沙律有火箭菜之餘,仲有鮮果、藜麥;健康豐富,份量剛好。

紅酒燴牛尾飯

香烤虎蝦伴櫻花蝦意粉

2019-08-09 52 瀏覽
蘋果金寶焦糖雪糕 8⃣️分 今晚既主角肯定就係佢!蘋果金香外有小脆,食落去甜蜜蜜的感覺就如乾柴碰上烈火,係你口中不斷滲透。焦糖雪糕都一樣出色,味道竟然唔會太甜,但又有濃濃焦糖既味道。雪糕同蘋果一齊食既時候,好似所有煩惱都被拋下,怪唔之得人地話甜品可以令人放鬆心情啦!/唐揚雞翼 7⃣️點5⃣️分唐揚雞翼色澤同香味都非常吸引人,而食落去果陣都係抱持酥脆,聲音十分悅耳。雞皮內的肉同雞皮外層有鮮明對比,柔軟多汁,表裏不一。美中不足就係稍微對小編而言有點鹹,所以扣了小許分數。/挪威三文魚鮮菌義大利飯 💰28 7⃣️分三文魚份量尚算足夠,質感方面都叫「後生」,食落去唔會好嚡。整體味道亦有濃濃飯香同鮮菌既味道。而且飯入面既蘑菇味道同樣出色,配合飯食更滋味。/是日餐湯沙律及麵包 7⃣️分餐湯份量很足夠,而且賣相都好吸引,確實為你帶來一個好意慾去進食。但麵包沒有特別的驚喜,有點小失望。至於沙律方面,食材新鮮,有幾舊西瓜塊,可以係炎炎夏日食一兩口都好滿足,不錯的小心機。/是日甜品 - 芒果布丁 7⃣️分自家製黎講,芒果味唔會話超級突出,因為蘋果金寶太犀利,小編同友人差點淡忘左佢既存在。但布丁食落去冇膠味,而且算係入口好快溶既質
蘋果金寶焦糖雪糕 8⃣️分

唐揚雞翼 7⃣️點5⃣️分
挪威三文魚鮮菌義大利飯 💰28 7⃣️分

是日餐湯沙律及麵包 7⃣️分

是日甜品 - 芒果布丁 7⃣️分
自家製黎講,芒果味唔會話超級突出,因為蘋果金寶太犀利,小編同友人差點淡忘左佢既存在。但布丁食落去冇膠味,而且算係入口好快溶既質感,所以對於送既甜品黎講,我覺得都尚算過關,同埋有心機。
2019-08-05 50 瀏覽
大角咀呢條街好多間嘅西餐,今晚試咗呢間,感覺都唔錯,性價比都幾高。餐廳唔係好多位,環境幾靜。我哋要咗set dinner 加一個小食。價錢都幾經濟實惠。先有沙律同餐湯。沙律有蔬菜同水果,非常新鮮,好refreshing !仲有埋蒜蓉包!小食係要左白酒煮蜆,一點都有好多隻,味道幾好!蜆肉飽滿無沙Set dinner的西冷牛扒賣相好好!生熟程度野控制得唔錯,旁邊啲配菜都好有誠意,幾重唔同蔬菜撈埋煙肉都炒得好好食。餐飲冇乜特別,最特別係佢樽糖Overall幾好!遲下轉左set dinner menu再去試吓

餐廳唔係好多位,環境幾靜。

我哋要咗set dinner 加一個小食。

價錢都幾經濟實惠。

先有沙律同餐湯。

沙律有蔬菜同水果,非常新鮮,好refreshing !

仲有埋蒜蓉包!

小食係要左白酒煮蜆,一點都有好多隻,味道幾好!蜆肉飽滿無沙

Set dinner的西冷牛扒賣相好好!

生熟程度野控制得唔錯,

旁邊啲配菜都好有誠意,幾重唔同蔬菜撈埋煙肉都炒得好好食。

餐飲冇乜特別,最特別係佢樽糖

2019-08-03