2013-12-15
約左朋友係旺角食飯. 周邊乜都食過哂, 就諗住試下呢間升級左既 Pokka. 見佢裝修左都一段時間, 其實都想試好耐.點完餸無耐就上左呢碟女生們堅持要點既前菜. 骨膠原啫喱本身無乜味道, 不過西柚汁加埋無花果清清甜甜既味道, 配返啫喱食落口既感覺其實都唔錯. 出面比較少見既一道菜, 所以我都唔堅持食我叫開既凱撒沙律.賣相幾靚, 但係份量就唔係好夠 6 個人分... 三種火腿之中淨係認得出最右面個隻係黑毛豬. 味道都唔錯, 其中黑毛豬鹹香味濃, 配埋鮮甜既蜜瓜, 正!! (佢地好鍾意用無花果做配菜?) 味道本身其實幾清甜, 唯獨係果渣比較多. 開頭我仲以為食到仙人掌針, 淆左一淆, 小心咁咬多兩啖先confirm 個 d 係果渣... 勇於嘗試既朋友可以 try 下.賣相吸引, 份量較小. 飯上面淋左層好香既洋蔥泡沫, 好惹味! 飯粒既軟硬度適中, 黑松露既味道亦唔會話太濃. 正! 好耐無食過咁足料既海鮮燴飯! 好大碗! 份量唔止兩個人食都得! 海鮮好新鮮, 食落好滿足! 飯底味道一般. (至於個幾片檸檬個人覺得有 d 多餘)今日既重頭戲! 雖然餐牌上面已經寫左要等45分鐘,但係等既時候
味道本身其實幾清甜, 唯獨係果渣比較多. 開頭我仲以為食到仙人掌針, 淆左一淆, 小心咁咬多兩啖先confirm 個 d 係果渣... 勇於嘗試既朋友可以 try 下. 賣相吸引, 份量較小. 飯上面淋左層好香既洋蔥泡沫, 好惹味! 飯粒既軟硬度適中, 黑松露既味道亦唔會話太濃. 正! 好耐無食過咁足料既海鮮燴飯! 好大碗! 份量唔止兩個人食都得! 海鮮好新鮮, 食落好滿足! 飯底味道一般. (至於個幾片檸檬個人覺得有 d 多餘) 今日既重頭戲! 雖然餐牌上面已經寫左要等45分鐘,但係等既時候其實時間真係過得幾慢 ... 塊排上枱個陣大家即刻歡呼! 話雖如此, 眼見面前咁大既一塊肉, 大家一時三刻都唔知點分好... 就係呢個時候, 侍應竟然主動問我地洗唔洗幫我地分埋! 聽到就緊係話好啦! 可惜無睇到個侍應叫咩名, 如果唔係我一定會係度公開讚揚佢一番! 講返塊排個味道. 五成熟, 肉味比想像中豐富, 咬感唔錯, 食落又唔會話好似食香口膠咁嚼極都嚼唔爛. (就係價錢有 d 貴... 一定要同一大班人 share) 本身自己唔係太鍾意食飯後 甜品, 但係呢個格格脆堅係好食! 佢其實應該係一舊面包, 但係咬落去個下又好 crispy; 外脆內軟, 連埋雪糕同 d Tiramisu醬一啖咬落去個下真係無得頂!
題外話/補充資料:
整體黎講價格徧中上, 但係食物既份量亦都唔細. 侍應態度維持 Pokka 一貫作風, 可以返兜.