2019-03-06 2488 瀏覽
放工就係想輕鬆咁樣chill 下,澳洲友嘅我,知道哩度有 serve 喺澳洲大賣嘅 watermelon cake, 所以決定黎到一試!哩度嘅格局好 cozy,小店一家,不過夠晒warm 哩度啲飲品都幾多,嗌左 Matcha Latte,茶味濃,唔會太甜,不過就重綠茶味哩度嘅主食主要都係pasta,種類多。嗌左個炸蠔做前菜,炸得好香,蠔又夠晒鮮味,非常之咁正嗌左嘅雞肉蛋黃醬 pasta, 啲洋蔥炒得好香,pasta 嘅較硬度適中,好煙韌,配埋啲雞肉,好有口感得黎蛋黃味又夠哂濃哩度哩度梗係要嗌哩度出名嘅打咭蛋糕Watermelon cake 嘅中層係夾住啲 rose 嘅香味,中間紅色嗰層就係西瓜,配埋蛋糕,個 texture 好特別,真係記住要試!朱古力香蕉蛋糕夠晒濃嘅香蕉味,配埋朱古力 mousse ,好香好軟熟

哩度嘅格局好 cozy,小店一家,不過夠晒warm

宇治抹菜鮮奶

哩度嘅主食主要都係pasta,種類多。
黃金炸蠔

嗌左個炸蠔做前菜,炸得好香,蠔又夠晒鮮味,非常之咁正

咸蛋黃雞肉意大利麵

哩度哩度梗係要嗌哩度出名嘅打咭蛋糕

香蕉朱古力蛋糕
25 分鐘 (堂食)
黃金炸蠔
咸蛋黃雞肉意大利麵
香蕉朱古力蛋糕
🇭🇰 西 環 ....ヾ(๑╹◡╹)ノ”整體分數:◆◆◆◆◆⋯泰式冬陰功蝦意大利麵 $128推薦分數:◆◆◆◇◇微酸微辣 帶少許creamy的冬陰功醬汁 意外地融合了泰澳文化!的確是比想像中的融合得好 不過總有種怪怪的感覺~(°_°).溫泉蛋煙肉帕瑪森手捲粉 $118推薦分數:◆◆◆◆◇有趣的長長手捲粉 (⊙v⊙) 很多醬汁都鑽進裏面了yeah!這個比意大利麵更硬身點~ 同樣也是creamy 但整體感都比較淡味 連煙肉通常很濃味的東西都毫不遺和!.明太子蟹肉三文魚籽意大利麵 $128推薦分數:◆◆◆◆◆明太子味十分出眾!蟹肉大概是混在醬汁裏吧找不到屍體( ・᷄ὢ・᷅ ) 但是在很creamy的醬汁裏是吃到淡淡的蟹肉味~ 齒頰留香(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 是有點飽濟有點膩~ 意粉有點硬身 不過本來就不太喜歡軟軟的所以很合意呢(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵).千島醬海鮮手工烤餅 $88推薦分數:◆◆◆◆◇超多千島醬在內!感覺是跑十公里都還不完的債(;´༎ຶД༎ຶ`) 餡料大概是紅洋蔥、大蝦、雜菌和蟹柳吧~ 烤餅是圍邊脆 內邊軟綿薄身 不重粉感 整體很好但肚子沒太大胃口的話可以放棄這個!.草莓西瓜蛋糕 $65推薦分數:
🇭🇰 西 環 ....ヾ(๑╹◡╹)ノ”
整體分數:◆◆◆◆◆

推薦分數:◆◆◆◆◆

千島醬海鮮手工烤餅 $88

草莓西瓜蛋糕 $65
推薦分數:◆◆◆◆◇
西瓜跟蛋糕的配搭 想了很久才決心點個試試 卻意外地夾!!(;´༎ຶД༎ຶ`) 老實說是沒有蛋糕感覺的 沒有海綿般的蛋糕感~ 是以奶油和杏仁壓餅做成吧?很重奶油但西瓜都給他們好好清理過膩感~ 滿滿新鮮感的蛋糕 值得一嘗(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

抹茶鮮奶配特濃咖啡 $58
推薦分數:◆◆◆◆◆
喜歡抹茶和咖啡的我當然點了這個(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 果然不失所望!攪拌均勻之後 明顯入口是香醇的咖啡香(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 像是經烘焙過的咖啡豆味道 但是毫不苦澀!!喝多一口慢慢細味 就嘗到茶甘味 兩者各不相讓 但又相得益彰!整體都不會很甜!是很不錯的混合!٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

泰式冬陰功意大利麵
抹茶鮮奶配特濃咖啡
千島醬海鮮手工烤餅
  • 明太子蟹肉意粉
  • Watermelon Strawberry cake
✴️Lifetastic |#西環 .西環隱蔽咖啡店 鎮店草莓西瓜蛋糕🍉近期在銅鑼灣和尖沙咀開分店 大賣人氣草莓西瓜蛋糕🍓 西環為主店 亦係唯一有賣埋熱食 🙌🏻 一場黎到緊係要試下啦🍴.意粉種類繁多 超過八款以上 前菜小食有雞翼Pizza 沙律 🍟 三文魚三文魚子蘆筍意粉 有留意到餐牌上話意粉會加入芝士 🧀 見隔離枱意粉超濃芝士味 特意叫店員少芝士 ✨ 意粉做到al dente 加入雜菌增加口感🍝蘆筍爽嫩 三文魚子為成碟粉點精 加點咸香🐟.*小有的甜品店做熱食同樣出色👍🏻 好快會返黎encore☺️🔶三文魚三文魚子蘆筍意粉 $138🍉草莓西瓜蛋糕鎮店之寶 係澳洲食過之後覺得很特別 知道香港都有得食 即刻收工黎試下 🍓 賣相99%相似 上層的開心果碎 玫瑰花瓣和草莓係到輕輕叫喚我 餐廳係不同季節用上不同產地的士多啤梨 冬天用上時令的韓國草莓 每一粒都好飽滿呀 先試一口草莓 清甜淡淡玫瑰花香 絕對無浸過糖水 👍🏻再試一啖有哂全部食材 玫瑰忌廉清淡 口感輕盈 西瓜爽甜 中和了忌廉的膩☺️底層的杏仁鬆松增加咬口 🍋芒果熱情果蛋糕黃色一樣好吸引的賣相 影相打卡一流 見到都覺得fresh ! 雖然材料無
✴️Lifetastic |#西環 .
西環隱蔽咖啡店 鎮店草莓西瓜蛋糕🍉

🔶三文魚三文魚子蘆筍意粉 $138

🍉草莓西瓜蛋糕

🍋芒果熱情果蛋糕
黃色一樣好吸引的賣相 影相打卡一流 見到都覺得fresh ! 雖然材料無草莓西瓜咁豐富 熱情果酸甜 加埋芒果肉好開胃 食多件都唔怕膩✨

🌹荔枝玫瑰蛋糕
女人對甜品總係三心兩意 所以一口氣叫三件 反正主菜叫左一份 就係為左食更多cake😂 荔枝賣相很少女又優雅 大大粒荔枝撘配紅桑子 玫瑰忌廉清香 中間咬到粒粒椰果 有層次 荔枝清甜 無浸糖水 紅桑子酸酸解膩 可以加多點紅桑子就好了☺️
2019-03-03
5 分鐘 (堂食)
  • 草莓西瓜蛋糕
草莓西瓜玫瑰這三個看似格格不入的材料,放在一起會有發生什麼化學作用?這其實是曾獲選CNN排名前十名的悉尼甜點店-Black Star Pastry 西瓜蛋糕之主要材料!沒機會去澳洲的話,可以去西營盤的Lifetastic一試試這個人氣甜品。當晚是星期五黃昏時間到店,已經是最後一件蛋糕,想吃的話盡早不然大有撲空的機會。 草莓西瓜蛋糕 $65單看定價的話會覺得進取,大小如西餅店雜餅。不過蛋糕是gluten-free (無麩質),用打碎的杏仁代替麵粉,適合對蛋白質敏感的朋友,亦比較少罪惡感。食落除了有西瓜草莓清甜外,亦有淡淡杏仁香。玫瑰味未算好人工,同西瓜配搭亦未顯突兀。水果方面會按季節調整貨源確保水果全年鮮甜,特別是來自馬來西亞的片原西瓜,香甜多汁。蛋糕層次雖多,但組合起嚟清新不膩。Cream Burlee Cappuccino 奶泡打得企身幼滑,上面灑上砂糖,再用火槍輕燒出脆脆焦糖面,幾特別。砂糖輕輕一燒,咖啡多了一份焦糖香,好似食緊焦糖燉蛋一樣。西環鄰近地鐵出口,裝修比較簡約,大大塊落地玻璃可以看到窗外景色。

草莓西瓜蛋糕 $65

Cream Burlee Cappuccino
砂糖輕輕一燒,咖啡多了一份焦糖香,好似食緊焦糖燉蛋一樣。

2019-03-01
Cream Burlee Cappuccino
之前經過尖沙咀分店的lifetastic,已經被餅櫃的蛋糕迷住了,心裡一直記掛著😆,所以今晚約左好朋友一齊try try😍餐廳非常近地鐵站,B2出口一出,抬頭已經見到。好彩我們book左位,餐廳好細間,但給人感覺寫意舒服~🔸炸芝士薯條🍟 $65薯條新鮮炸起,食既時候係熱辣辣同好香脆。餐廳用粗薯,係薯條上撒左Parmesan cheese,而薯條本身已調味,加左鹽,所以味道剛好✨🔸咸蛋黃幼油鮮蝦意大利麵 $118咸蛋黃味非常香同濃郁,無諗過咸蛋黃同意粉都咁match😍 意粉掛汁能力好強,每條麵條都吸收曬咸蛋黃汁💕🔸酥炸軟殻蟹蟹肉明太子意大利麵 $168意粉好重忌廉味,質感幼滑creamy,反而明太子味唔出。主角軟殻蟹唔算好酥脆,淋左少少😔🔸草莓西瓜蛋糕🍰 $65餐廳有提供幾款不同口味的蛋糕,例如芒果熱情果、荔枝玫瑰、香蕉朱古力,栗子等,都是較特別的款式。有選擇困難症的我們猶豫了好久,後來店員推介我們試試他們的皇牌蛋糕—草莓西瓜。店員說他們的蛋糕採用打碎的杏仁代替麵粉,所以無麩質,較健康,而且他們全年採用馬來西亞西瓜,冬天時採用來自韓國的草莓,會更一般的更鮮甜。蛋糕賣相好精緻,每層

🔸炸芝士薯條🍟 $65

🔸咸蛋黃幼油鮮蝦意大利麵 $118

🔸酥炸軟殻蟹蟹肉明太子意大利麵 $168

🔸草莓西瓜蛋糕🍰 $65

蛋糕賣相好精緻,每層都有不同的材料,共有五層,最頂層有開心果碎、玫瑰花乾同草莓,第二層有杏仁蛋糕,第三層係忌廉,第四層係西瓜,最後一層都係杏仁蛋糕。
水果用料新鮮,令蛋糕非常清新,鮮甜,而且口感層次豐富,令人覺得驚喜的是原本士多啤梨同西瓜好夾🥰🥰
2019-02-28 1128 瀏覽
香港大學站一轉出嚟就會見到嘅一間落地大玻璃咖啡室朋友喺香香港大學上夜間課程之前我哋就搵咗個地方坐下傾吓計食件蛋糕佢先返學成日上網見到人點呢一款西瓜蛋糕嚟打卡我又點會執輸 就梗係叫埋一份啦🎈兩件草莓西瓜蛋糕🍰($65)源自於澳洲嘅草莓西瓜蛋糕🧁士多啤梨嘅清甜配埋西瓜嘅清新原來成件事係可以咁㗎☺️✅店員話係用馬來西亞西瓜保證新鮮好食🍉 🍓士多啤梨就系因唔同嘅季節係唔同地方入貨!所以唔使擔心士多啤梨🍓會太酸呢個問題🥰(店員都好耐心咁解釋每一件蛋糕好尊重每一件蛋糕😉)🎈芒果熱情果蛋糕🍰($58)芒果嘅清甜配埋熱情果少少酸嘅口感兩者渾然天成☺️同樣地蛋糕中層非常鬆軟細睇佢哋嘅食物Menu原來佢哋嘅蛋糕大有來頭🤔打碎左手d杏仁做唔用麵粉(gluten-free 無麩質系列)所以連對gluten敏感嘅人都可以食㗎bro🤔🎈自家製酥皮窩夫配鮮果及mövenpick雪糕🍦($118)係士多啤梨味嘅雪糕🍦配埋外脆內軟嘅窩夫🤤😋嗰種煙韌嘅程度😍令人停唔到口😋😋是日生果係藍莓同士多啤梨🎈伯爵茶($58/pot)食咁多件蛋糕當然要飲番一杯茶🥰好重佛手柑既味道😋解一解釋左咁多甜野之後個胃😳🥳消費滿$180仲可以玩幸運
香港大學站一轉出嚟就會見到嘅一間落地大玻璃咖啡室

成日上網見到人點呢一款西瓜蛋糕嚟打卡我又點會執輸

就梗係叫埋一份啦

🎈兩件草莓西瓜蛋糕🍰($65)
源自於澳洲嘅草莓西瓜蛋糕🧁

(店員都好耐心咁解釋每一件蛋糕好尊重每一件蛋糕😉)

🎈芒果熱情果蛋糕🍰($58)
芒果嘅清甜配埋熱情果少少酸嘅口感
兩者渾然天成☺️同樣地蛋糕中層非常鬆軟

細睇佢哋嘅食物Menu原來佢哋嘅蛋糕大有來頭🤔
所以連對gluten敏感嘅人都可以食㗎bro🤔

🎈伯爵茶($58/pot)

食咁多件蛋糕當然要飲番一杯茶🥰
好重佛手柑既味道😋解一解釋左咁多甜野之後個胃😳🥳

消費滿$180仲可以玩幸運大抽獎有機會有免費一件蛋糕或者一個主食🤤,下次你要帶我幸運之手抽獎運100分朋友過嚟先得
2019-02-28 545 瀏覽
牆上色彩繽紛,全落地玻璃望向街,是間氣氛開心的cafe。帕瑪臣芝士炸薯條熱辣辣,剛炸起。不算脆,走薯香路線。薯仔夠厚,少少散,偏乾影響了味覺的享受,不是我喜歡的薯條味。上面的不少芝士碎,傳來起香的芝士味,但味道不重。酥炸吉列生蠔配明太子醬少得香脆,但就不求蠔的鮮。明太子醬比賣相好,雖然偏白不夠橙,但都有明太子味。蕃茄醬牛油果雞肉扁意粉酸酸地,幾開胃。蕃茄醬煮得可以,洋蔥煮得夠腍,少少甜,也混了菇。牛油果的熟度剛好,夠硬可以切成粒,同時香又軟滑。扁意粉有驚喜,夠煙韌,頗喜歡它的硬度。雞肉不嚡不韌,沒有調味,只以蕃茄醬調味。黑松露蔬菜雜燴手扭粉手扭粉幾特別,是意大利標準的al dente,在香港不容易找到,尤其是cafe。醬汁的份量還好,不會太過份,最怕吃完意粉碟上還有大量醬汁。白汁不算太膩,聞到黑松露的香。蔬菜是指磨菇和蘆荀,濕疹來襲的我,只好把它們全部拿走。伯爵茶朱古力鮮奶上面有茶葉碎。朱古力夠濃,跟奶味很夾,仔細品嚐會飲到輕輕的伯爵茶味。喜歡它偏低的甜度。牛油果奶昔第一啖,蜜糖味。奶味不濃不香,總覺得冷飲奶都差一點。牛油果比預期輕,蜜糖實在太重,把其他都蓋過。對蜜糖的興趣不大,喝一半
牆上色彩繽紛,全落地玻璃望向街,是間氣氛開心的cafe。
帕瑪臣芝士炸薯條
酥炸吉列生蠔配明太子醬

蕃茄醬牛油果雞肉扁意粉

黑松露蔬菜雜燴手扭粉

伯爵茶朱古力鮮奶

牛油果奶昔
第一啖,蜜糖味。奶味不濃不香,總覺得冷飲奶都差一點。牛油果比預期輕,蜜糖實在太重,把其他都蓋過。對蜜糖的興趣不大,喝一半便放棄了。

草莓西瓜蛋糕
雪得超凍,西瓜看上去像結了冰,紅中帶冰花的白,很硬的樣子。先吃士多啤梨。來過一次的友人介紹,士多啤梨的來貨會按季節選材,那麼在這個不冷的冬天/早來的春天,最好的士多啤梨是哪裡來的呢?沒有深究,只知道這些大大粒的士多啤梨的確不酸又多汁。放了一會,西瓜解凍,更多汁,更濕潤。清新,都幾特別。很少用西瓜做蛋糕,除了有新鮮感,色彩繽紛的蛋糕單看已叫人心情好。

栗子蛋糕
不用等。中間有原粒栗子。栗子蓉真有栗子味,而且不甜,比起法國甜品的mont blanc合口味得多。中間的蛋糕偏乾,夾雜著堅果碎,增強口感。慕絲的栗子味不夠,比栗子蓉甜。
有個客人一次過買了八件蛋糕外賣。看著雪櫃裡的蛋糕越來越少,問店員還有沒有新的會推出,他說可以替我們先留起。是日的斑蘭蛋糕已被預留了,於是才改為栗子蛋糕。整體都可以,上菜有點慢,不過來得cafe都是hea下,不是追求速度。
2019-02-27
初四請左假陪阿女同姨甥女,阿女話好想食西瓜蛋糕,想去香港大學站呢間食埋意粉,由屋企去香港大學要一個半鐘先去到。點了兩款午餐:博多明太子忌廉蟹肉扁意大利麵配三文魚籽~~好多配料(蟹肉、蘑菇、三文魚籽又大粒);意大利麵煮得剛剛好,唔會太淋;忌廉汁調味得好好,唔會太膩。沙律份量唔算多,蔬菜好新鮮,但沙律汁偏酸。加$28 叫左杯香蕉朱古力奶昔,朱古力味偏濃,但有淡淡既香蕉味,都幾好飲!最後,草莓西瓜蛋糕真係要必食,我唔係好鍾意食蛋糕嘅人,推介左比好多朋友,全部都好鍾意食。整個蛋糕嘅配合,草莓配西瓜味道非常好,個cream好好味唔會膩,蛋糕帶有燕麥,食落好清新,另外仲有花香味!溫泉蛋卡邦尼意大利麵~~蘑菇好多肉比較少,而個汁加埋溫泉蛋配合得十分好,感覺唔會太膩。小朋友好鍾意食!餐湯都一般,無乜特別。另外,叫左杯雜莓三重奏,呢杯飲品就麻麻哋,莓味唔夠,亦偏淡。呢間餐廳對我來講雖然好遠,但每次同亞女黎食,佢都食得好開心,今次帶埋姨生女嚟,佢都食得津津有味。另外,我係會員,今餐仲有8折!
點了兩款午餐:
博多明太子忌廉蟹肉扁意大利麵配三文魚籽~~

沙律份量唔算多,蔬菜好新鮮,但沙律汁偏酸。

溫泉蛋卡邦尼意大利麵~~

餐湯都一般,無乜特別。

2019-02-08
  • 明太子蟹肉意粉
2019-02-27 61 瀏覽
一直係網上都見到呢間餐廳啲cake好靚,睇落好好食咁,之後前幾日同朋友又經過,所以就有機會試下啦🙈🙈抹茶鮮奶配特濃咖啡$58呢杯飲品我就叫左凍,唔知係咪因爲凍飲落左冰既原因,綠茶同咖啡既味道就淡左啲啲,但飲落去就覺得清清地,唔會過甜,所以飲落都幾舒服溫泉蛋煙肉帕馬森手捲粉$118呢個粉既口感超好食,食落口感好豐富,係好難係出面普通餐廳食到,而且味道都好夠,芝士味都好足,所以食落都好creamy🤤🤤酥炸軟殼蟹蟹肉明太子意大利麵$158呢一碟意粉食落都好creamy,而且軟殻蟹炸得都好香,而且撈埋明太子落意粉到,令到意粉口感都變到好豐富,而且味道都變到好鮮🙈🙈荔枝玫瑰蛋糕🍰$58呢一件cake,一見到已經覺得好靚,岩曬港女打卡,而cake既都有好多層次,令到口感都好豐富,cake既荔枝同玫瑰味都好香,食到仲有一粒粒既荔枝肉🤤🤤

抹茶鮮奶配特濃咖啡$58

溫泉蛋煙肉帕馬森手捲粉$118

酥炸軟殼蟹蟹肉明太子意大利麵$158

荔枝玫瑰蛋糕🍰$58

2019-02-27 52 瀏覽
朋友是一名充滿少女心的中年男,他是cafe殺手,很喜歡獨個兒在cafe品嚐甜品與咖啡,他認為一半的胃是拿來享受細嚐甜品厨師的心思,也要令舌尖遇上甜這獨特味道……今次約他到西環Lifetastic,以草莓西瓜蛋糕見稱,看能否俘虜這位中年男的少女心先。一坐下,已被餐廳環境的有趣圖案吸引,一切煩惱已拋進黑洞了,我朋友巳澄出Bing Bing 眼,再專心底頭看下餐牌,餐牌的圖很別緻,也很吸引,我朋友的口水已流著,嚷著要叫東西了:1. 咸蛋黃奶油鮮蝦意大利麵: 咸蛋黃與意大利麵出奇地夾,最怕過咸,但這兒的厨師明顯很懂調較味道,咸味不過份也可以令蝦的鮮味引出,更令我朋友吃了半份,更想搶下餘下的部份2.酥炸咸蛋黃軟殼蟹: 又來咸蛋黃,兩件大大的軟殼蟹真的口感十足,炸粉不厚,配上咸蛋黃,一咬傾情,二咬迷上,三咬癲倒。3.酥炸吉列生蠔配明太子醬:" woowajerjer" 是我朋友咬下一口所發出的聲音,他表示很內心的蠔很熱,很有味,同樣炸粉不厚,雖然做不到太子,但配上明太子醬也很惹味,心很窩的!4.草莓西瓜蛋糕: 她的賣相,又紅又白又紫,聞一下,已散發出清新的草莓味,朋友看了又聞,手也拿著叉子,叉進

4.草莓西瓜蛋糕: 她的賣相,又紅又白又紫,聞一下,已散發出清新的草莓味,朋友看了又聞,手也拿著叉子,叉進去,少少的放入口中,他的半白眼睛已告訴我,他被融化了,的確上面的忌廉很很很幼滑,西瓜跟草莓夾在其中,口感層次升華到不同層次,這層次就是要進擊我們的不同味蕾區,要蓋過其他味蕾區,要那份清甜清新獨佔第一名!
朋友吃下整份蛋糕,很感恩,更表示下次一定一定會再來!
2019-02-26 160 瀏覽
一周容易又周五 當然要搵下朋友食個飯傾下計輕鬆下啦LIFETASTIC係我家附近 咁啱朋友又係呢頭番工 夠哂就腳!cafe話大唔大 話細唔細 由於當日都幾多人 難免要share table不過開放式廚房 加上樓底極高 完全無壓迫感門口仲有一大幅壁畫 色彩繽紛睇見都開心話說大家都唔係話太肚餓 所以樣樣野都share就算朋友話一直都想試牛油果奶昔($58) 就give it a try啦~有別於我係峇里飲嘅牛油果奶昔 呢度嘅係比較watery但依然好香牛油果味 不過一啲都唔「漏」唔錯~再黎就係salad 柚子醋牛油果蟹肉三文魚籽沙律($98)微酸嘅醋味完全勾起我嘅食慾 沙律菜亦非常新鮮即使大量牛油果醬同樣都完全唔「漏」 食完仲有種更加開胃感!然後就係main dish嘅明太子嫩煎帶子意大利麵($138)明太子意粉一向係小編最愛 仲要加上帶子 真係睇見都流口水最重要係 明太子醬一啲都唔吝嗇 濕意粉小編最愛~最尾最尾 當然唔少得呢度嘅招牌西瓜蛋糕啦($65)!老早就聽過呢款蛋糕係係由Sydney引入同行朋友都話WH係Sydney食過 味道真係差唔多~蛋糕餅底用打碎左嘅杏仁代替麵粉 健康又新穎夾
一周容易又周五 當然要搵下朋友食個飯傾下計輕鬆下啦

不過開放式廚房 加上樓底極高 完全無壓迫感

門口仲有一大幅壁畫 色彩繽紛睇見都開心

話說大家都唔係話太肚餓 所以樣樣野都share就算

有別於我係峇里飲嘅牛油果奶昔 呢度嘅係比較watery
但依然好香牛油果味 不過一啲都唔「漏」唔錯~

再黎就係salad 柚子醋牛油果蟹肉三文魚籽沙律($98)
Crabmeat Avocado Cod Roe Salad in Yuzu Dressing
微酸嘅醋味完全勾起我嘅食慾 沙律菜亦非常新鮮

即使大量牛油果醬同樣都完全唔「漏」 食完仲有種更加開胃感!

明太子意粉一向係小編最愛 仲要加上帶子 真係睇見都流口水
最重要係 明太子醬一啲都唔吝嗇 濕意粉小編最愛~

Pan Seared Scallop Mentaiko Spaghetti

最尾最尾 當然唔少得呢度嘅招牌西瓜蛋糕啦($65)!
Watermelon Strawberry cake
老早就聽過呢款蛋糕係係由Sydney引入
同行朋友都話WH係Sydney食過 味道真係差唔多~
蛋糕餅底用打碎左嘅杏仁代替麵粉 健康又新穎
夾住一層層嘅cream同埋西瓜&草莓 完全係今餐一個完美嘅ending呀~~~

雖然老實講呢度嘅價錢唔低 不過真係幾好食~

臨尾仲有得抽獎 隨時可以下次free一件cake架!

2019-02-22
Watermelon Strawberry cake
  • 西瓜蛋糕
2019-02-26 85 瀏覽
今次係我第5次嚟到Lifetastic ! 好少有間餐廳我會重覆去咁多次,因為總係會貪新鮮,試下唔同嘅餐廳。不過我鐘情呢間cafe,除咗係因為食物水準一流,亦因為佢嘅環境!西環店位置極近地鐵站,落地大玻璃前有一排high chair,望住街外人來人往,嘆住杯咖啡,不知幾寫意。今次係去食晚餐,dinner menu 其實選擇好多,大大話話有成十幾款意粉選擇,仲有d前菜小食咁,飲品除咗咖啡、仲有花茶,果汁,要揀定食d咩都需要一d時間!我order 咗個三文魚三文魚籽蘆筍意粉,朋友叫咗個冬蔭公大蝦意粉,當然唔少得招牌士多啤梨西瓜蛋糕啦!三文魚意粉係忌廉白汁底,三文魚切粒,配上紫洋蔥、什菌、蘆筍,醬汁濃稠度適中,忌廉味濃郁。蘆筍同什菌亦都非常多,我差每一啖都總會食一d蔬菜,感覺健康d,可以平衡翻忌廉嘅heavy 感覺。朋友個冬蔭公大蝦意粉我都試咗幾啖,味道都幾特別。雖然係冬蔭公,但一d都唔辣,反而好香椰奶味,大蝦身型唔算大,但肉質都彈牙!最後,唔少得係我嘅至愛,士多啤梨西瓜蛋糕!無得輸,無論食幾多次都一樣咁鐘意食!西瓜係唔知點解一年四季都咁甜咁多汁,好奇一問之下,原來係用馬來西亞嘅品種。挑選優

最後,唔少得係我嘅至愛,士多啤梨西瓜蛋糕!無得輸,無論食幾多次都一樣咁鐘意食!西瓜係唔知點解一年四季都咁甜咁多汁,好奇一問之下,原來係用馬來西亞嘅品種。挑選優質食材果然好重要,起碼保持咗產品嘅質量,真係每次去食都覺得好好食!正!每次去都會試不同嘅意粉,唯一不變嘅係,甜品一定會係叫呢款西瓜蛋糕!
2019-02-25
2019-02-23 65 瀏覽
離開了香港大學後,Hku附近就愈開愈多好吃的餐廳🥺每次反去都覺得有滿滿的大學生活回憶,好青春😭😭😭-草莓西瓜蛋糕 ($65)小編絕對是為著依個蛋糕而來,已經聽過好多人話好好食🥳一層西瓜一層蛋糕一層草莓 西瓜係採用馬來西亞西瓜🍉鮮甜多汁 估吾到放落蛋糕係咁fresh🥰蛋糕採用杏仁粉代替麵粉,好有咬口,而且比較健康👍🏻😆-軟殼蟹蟹肉明太子意大利麵 ($158)成大隻酥炸軟殼蟹🦀配上明太子忌廉意大利麵🍝明太子忌廉醬味道剛剛好 吾會太creamy太漏 意大利麵口感彈牙 但軟殼蟹略嫌無乜肉🙈小編最喜歡入面有好多白菇配襯🥰-柚子醋牛油果蟹肉三文魚籽沙律 ($98)每次小編都要叫一個沙律🥗感覺輕盈啲瘦啲🙈依個沙律採用柚子醋 比起一般沙律醬大大減低卡路里的吸收😆牛油果蓉🥑配上新鮮沙律菜好好味❤️-焦糖燉蛋泡沫咖啡 ($46)香蕉朱古力奶昔 ($58)焦糖脆面令cappuccino增添了不少新色🥳脆糖片加埋少甜既泡沫咖啡 嗜甜者表示好喜歡😭 而奶昔好滑 完全無冰粒碎 有oreo碎作點綴 好肥好好飲❤️
草莓西瓜蛋糕 ($65)

軟殼蟹蟹肉明太子意大利麵 ($158)

柚子醋牛油果蟹肉三文魚籽沙律 ($98)

焦糖燉蛋泡沫咖啡 ($46)
香蕉朱古力奶昔 ($58)

2019-02-23 54 瀏覽
約咗港島區嘅朋友仔Happy Hour 佢竟然提議食蛋糕而唔係飲野 真心好奇有咩吸引到佢可以放棄酒精 跟住佢去到香港大學站上地面行三十秒就到達 眼見凍櫃擺滿一件又一件嘅草莓西瓜蛋糕 連我都即時著魔 但考慮西瓜唔係當造水果 一直七上八落 內心極度掙扎店員就介紹餐廳原來全年採用馬來西亞西瓜所以唔會受季節影響 確保全年都鮮甜 於是我同朋友仔就叫咗蛋糕套餐 總共四件 以及任選兩杯飲品最多可選擇兩件皇牌草莓西瓜蛋糕 啱啱好我地可以一人一件 另外兩件分別揀咗荔枝玫瑰蛋糕同埋香蕉朱古力先試皇牌蛋糕 草莓西瓜蛋糕面層係密麻麻嘅草莓 開心果 片片玫瑰花瓣 草莓入口自韓國 所以鮮甜而且呈鮮紅色 到夏天時就會轉用美國士多啤梨 按季印調整貨源 維持蛋糕嘅水準 西瓜果然出色 多汁又爽甜 全部都無核配合杏仁碎層及玫瑰忌廉層 一軟一爽 口感好有層次 蛋糕除咗果香更帶有杏仁獨有嘅香氣最特別係以打碎嘅杏仁代替麵粉 所以蛋糕係gluten free 咁就連敏感人士都有機會食到 我覺得成個概念都好貼心 香蕉朱古力蛋糕 表面同一般黑森林無異 頭段都係濃厚朱古力味帶淡淡香蕉味 一層蛋糕重叠一層可可慕絲 當下的確有失望 不過發現
約咗港島區嘅朋友仔Happy Hour
朋友仔果然無介紹錯
2019-02-21
下午茶
2019-02-21 168 瀏覽
做完野想去Tea,諗唔到食乜好嘅時候,一出地鐵站就見到呢間鋪,跟住上OpenRice睇吓啲人話佢哋嘅西瓜蛋糕好食就膽粗粗去試啦!我哋叫咗個蛋糕set, 一set有四款蛋糕可選擇,仲有兩杯嘢飲個價錢都係$248!真係好抵食㗎!初初感覺一件蛋糕$65有啲貴但當蛋糕上到枱時,個賣相已經相當討好,食一啖嘅時候就更加之覺得物超所值真係好好好好味! 我哋叫咗三款蛋糕第一款係草莓西瓜味,第二款係玫瑰荔枝味,第三款係香蕉朱古力。先講講第一款草莓西瓜味真係不得了好清新嘅感覺又唔會太甜,有塊西瓜肉在蛋糕中間,配上士多啤梨慕絲非常好味,一定要試!第二款玫瑰荔枝味每一層都有荔枝果肉,仲有淡淡的玫瑰香味,唔太甜唔太淡,值得一試!第三款係香蕉朱古力味,佢夾雜左啲香蕉肉係入面,而我就覺得有少少甜但如果你喜愛朱古力嘅朋友就一定唔好放過啦!輪到兩杯嘢飲一杯係牛油果奶昔,另一杯叫咗一支紅桑莓汁,牛油果奶昔真係冇得輸非常香滑,紅桑莓汁酸酸甜甜好醒胃!值得一提嘅係我見到隔離枱啲意粉,色香味俱全,下次一定要試!最後就講講環境,呢度非常舒服,有一種好relax嘅感覺,侍應哥哥亦好有禮貌,真心覺得呢到正!

蛋糕套餐
玫瑰荔枝蛋糕