2023-12-15 36 瀏覽
黎到西貢就比呢間咁靚裝修既西餐廳吸引左,店家用左意大利藝術漆油左牆身,入到去簡直係好似去左外國咁充滿歐陸風情而且佢嘅裝修非常之靚,再加上佢異國風情嘅歌,非常寫意啊。11" smoked salmon pizza 薄餅的餅皮完全手工製非常之香脆好味,而且我想講佢嘅醬同煙三文魚嘅配合都係天衣無馮。炸魚薯條炸魚薯條依然係非常之香脆好味,去蝦佢特製加沙律醬真係非常之享受。特制cocktail最底層係cranberry juice,對女性好。中層用上咖啡同咖啡酒,亦都係非常之好飲。最頂用左奶打成泡。

11" smoked salmon pizza

炸魚薯條

特制cocktail
最底層係cranberry juice,對女性好。
中層用上咖啡同咖啡酒,亦都係非常之好飲。
最頂用左奶打成泡。
2023-12-14 36 瀏覽
Lobster Une,位於西貢灣景街16號地舖。 店內樓底高, 環境舒適。 餐廳以西餐為主🍽️,晚餐 ~ 慢煮美國牛柳$388、 海蝦多士$198, Blueberry Cheese $108, Cinderella $88。 📌慢煮美國牛柳 ~ 五成熟的牛柳做得剛剛好, 肉汁粉嫩而軟腍,配上意大利芥辣和岩鹽, 味道更豐富,還有香脆的薯角作伴菜。 📌海蝦多士 ~ 賣相精緻的海蝦多士, 有金箔作點綴,打卡不錯。 📌Cinderella ~ 味道清爽, 酸酸甜甜的。 📌Blueberry Cheese ~ 味道獨特, 顏色出眾。 餐廳環境舒適, 入到西貢不妨一試😊。🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。

海蝦多士

📌Cinderella ~ 味道清爽, 酸酸甜甜的。
Cinderella

Blueberry Cheese

餐廳環境舒適, 入到西貢不妨一試😊。

2023-12-13
海蝦多士
Cinderella
Blueberry Cheese
  • BlueberryCheese
呢日去咗西貢郊遊 去完玩真係好肚餓呀🫢 出返西貢市喺食晚餐前都想食返個tea 嚟咗呢間西餐廳嘆茶🍴仲有樓上位置 裝修用上咗歐洲宮廷風⚜️龍蝦春卷呢個前菜絕對唔會太熱氣呀🤪 香脆嘅春卷入面用上龍蝦肉同龍蝦膏 咬落口真係啖啖龍蝦肉㗎🦞 配上每日新鮮製造嘅芒果莎莎 酸酸甜甜零舍開胃🤤蒜香軟殼蟹意粉有原隻酥脆嘅軟殼蟹🦀 底下嘅意粉係扁意粉 簡單用上蒜粒同埋黑椒調味已經幾惹味🍝 份量都好足夠Cocktail 呢杯特製嘅cocktail 底層用上薰衣草糖漿🪻 花香十足 中間用上咗Rum同埋sake 飲落口都幾有層次 面頭裝飾就用上泡沫蛋白🍳 啱晒打卡淨係兩份食物已經食得出廚師嘅心思☺️ 氣氛環境都好chill 外面仲有户外座位 啱晒帶埋毛孩過嚟✌🏻

午餐
2023-12-12 56 瀏覽
藍青口完全無沙,好欣賞,但其實唔係老闆娘形容得咁大隻。油封鴨就普通,乾左dd. 豬手勝在夠大隻,肉質都非常ok. 每碟個配菜都唔錯,不過就少咗啲。兩個人一心諗住食夠$800 送個甜品(佢聲稱價值$188, 到場時仲好似聽到係甜品拼盤?無得寫字到算,book 嘅時候唔記得講) , 勁期待,點知出到黎只係一個似蛋糕嘅donut, 而餐牌上面都係寫donut $88. 果碟野無字無蠟燭,就算圖片只供參考都唔係差咁遠啫🤦🏻‍♀️🤷🏻‍♀️ 總體嚟講唔係貴,只係唔值呢個價錢。留返電話下次會有九折,不過唔知仲有冇下次😅😂 佢哋唔係主打甜品,整得唔好食係其次,但係如果用呢個優惠作招徠,實在有啲過分。如果普通食餐晚飯還好,但對於慶祝特別日子嚟講,更是十分失望🤦🏻‍♀️ 如果一早知道個甜品係咁嘅話,我都唔介意自己帶個蛋糕去慶祝,直程唔使食夠$800等佢送啦😑 事後我有禮貌地問係咪比錯左餐牌上面嗰個冬甩甜品俾我,奈何無論社交媒體網站定WhatsApp都冇人回覆,實在係揀錯餐廳,奉勸大家一心諗住慶祝嘅話千祈唔好去。
榛子冬甩
慶祝紀念
生日
用餐優惠
優惠券
2023-12-12 18 瀏覽
Lobster Une西貢灣景街16號地舖今次入到西貢市中心,多咗好多西餐廳,老友推介食龍蝦包,果然冇介紹錯!😽凱撒沙律🥗配料有新鮮蘋果、三色椒、牛油果、青瓜、羅馬生菜、紫椰菜,芝士粉香氣提升層次,食完好開胃,推薦!😻龍蝦包🦐🥖麵包夠軟熟,外層佈滿了黑白芝麻、瓜子和穀物,口感香脆煙韌。面層有好多龍蝦肉,鮮味十足,龍蝦肉加了爽脆麵包糠、焦香味的香料和花瓣,爆炸性的味道一試難忘。內層有生菜和沙律醬汁,好fresh。大廚好堅,一個包可以比到咁多層次,必食!🤤薯格即叫即炸,又香又脆,加醬汁食好正。甜品焦糖冬甩🍩侍應妹妹即叫即製,原味冬甩加了提子乾和瓜子,中層有炙燒棉花糖,上層有果乾,再加花瓣、朱古力醬和焦糖醬,喜歡甜品的朋友一定要試。😋深度烘焙即沖咖啡☕😂 識得我耐的朋友都知我淨係飲齋啡,咁先可以試到原味,飲完醒腦提神好舒暢。Lobster Une 食材新鮮,環境舒適,侍應服務態度好,還會再來。😎🤘🏻

西貢灣景街16號地舖

凱撒沙律🥗

龍蝦包🦐🥖

薯格即叫即炸,又香又脆,加醬汁食好正。

甜品焦糖冬甩🍩

深度烘焙即沖咖啡☕

2023-12-08
1K
👧🏻😋👅🍽✨超靚打卡西餐廳 特色cocktail & 五榖包😍-Lobster Une🇭🇰 西貢灣景街16號地舖 🇭🇰-🦞 西貢好多餐廳都有露天雅座, 但我地見入面勁靚好似歐洲咁就揀左入面, 樓底超高仲有樓上座位好有家的感覺🦞 坐入面就有機會同老闆娘傾下計, 原來舊鋪做左兩年半, 新鋪搬左呢個位幾個月, 人流多D地方又大D, 係裝修得幾靚🥰-🍞 牛骨髓五榖包 💯牛骨髓熱左但依然凝固, spread開係麵包上充滿油香💯五榖包有芝麻, 麥片, poppy seed等等, 係餐廳特登搵廠做, 同時供應俾佢地招牌龍蝦包-🍕 11” 煙三文魚薄餅 ✨Pizza底係home made好脆! 煙三文魚塊厚身, 咬落較juicy, 除左基本番茄醬底同芝士仲加左少少三色椒甜甜地又可突出煙三文魚鹹鮮味-🍰卷蛋💯擺盤好靚有士多啤梨同果醬, 卷蛋雪凍左所以質地較結實, 但咬落都係soft同有蛋香味, 個cream唔會太多太膩, 好滑-🍸☕️Cocktail / Cappuccino ✨除左menu上十幾款cocktail, 仲可以special request, 臨近聖誕, 老闆娘介紹左佢最近入手既薑餅syru
👧🏻😋👅🍽✨
超靚打卡西餐廳 特色cocktail & 五榖包😍
🇭🇰 西貢灣景街16號地舖 🇭🇰

🍞
牛骨髓五榖包
💯牛骨髓熱左但依然凝固, spread開係麵包上充滿油香

🍕
11” 煙三文魚薄餅

🍰
卷蛋

🍸☕️
Cocktail / Cappuccino
✨除左menu上十幾款cocktail, 仲可以special request, 臨近聖誕, 老闆娘介紹左佢最近入手既薑餅syrup; Gin底加菠蘿汁同薑餅syrup, 上面再一層milk foam, 甜甜地after taste有薑餅味幾得意! 值得推介!
✨咖啡比常見cafe大杯所以都幾抵飲🤣 奶同泡都好滑, 咖啡豆都正常發揮, 唔錯

2023-12-10 16 瀏覽
遺憾的是,我在這家海鮮餐廳的體驗非常令人失望。所有的海鮮都缺乏新鮮感,包括沒有任何龍蝦肉、味道淡薄且毫無層次感的龍蝦湯。牛排非常難吃,口感過於粗糙,像是微波加熱過的食物。整體品質令人失望,如果您期待一次令人滿意的海鮮或牛排體驗,我強烈建議不要在此用餐。
2023-12-10
2023-12-05 45 瀏覽
🌟難得有一個補假,獨個兒想遠離繁囂入西貢放空一下,經過「Lobster Une」門口bar位吸引到我嘅注意;餐廳有兩層,格局歐陸式感覺好舒服,樓上2樓有火爐設計,盡顯溫馨。***** ***** ***** ***** ***** 🦞特色龍蝦意粉🍝賣相好靚,將龍蝦汁同龍蝦碎撈勻全碟意粉,每條意粉都佈滿龍蝦嘅味道👍🏻☕️榛子🌰咖啡荳咖啡榛子🌰醬掛在咖啡杯上,感覺有驚喜,每一啖咖啡都有榛子🌰醬混和一起。

***** ***** ***** ***** *****

🦞特色龍蝦意粉🍝

☕️榛子🌰咖啡荳咖啡

2023-12-02 12 瀏覽
閒日入西貢逛逛,便到這廣場地區找餐廳食飯,見這餐廳佈置得幾靚幾吸引甘,已很有聖誕氣氛,便入內試試。食物方面,因我們不太肚餓,點了龍蝦沙律(lobster salad)及厚切鵝肝配鴨油煙肉西班牙炒飯(duck liver w/beacon duck oil bomba rice)。份量及食物也正常。另還有happy hour 的飲品選擇。侍應招呼熱情,向我們推介不同的食物。另告訴我們上面還有一層,上去睇睇果然佈置舒適,若和一班朋友聚會談天應不錯。

2023-11-30 12 瀏覽
星期六放假,約咗朋友一齊入西貢relax吓,吹吓海風,食返個下午茶,hea住過一日,超爽~。下午時間黎到Lobster Une,位於西貢灣景街,主打英美主題,樓上仲有包廂,提供英式精緻餐飲,樓下就以美式休閒餐飲為主,有齊多款西餐、特色咖啡、酒品等供應,都幾多選擇!!。店員推介招牌龍蝦包,一於試試先~龍蝦肉爽彈多汁,肉味鮮甜,好高質!包就揀咗芝麻燕麥軟包,充滿麥香,食落好軟熟,配埋自家製醬汁,仲有粒粒洋葱,香氣撲鼻而來,好出色呢~。伴碟有即叫即炸既洋蔥圈,新鮮熱辣夠哂鬆脆,好滋味~炸軟殼蟹,蟹身飽滿、蟹腳又夠酥脆,食落卜卜脆,夠哂惹味!THE L同朋友叫咗杯cocktail share,用上白酒、伏特加等調製,酒味剛好唔會太濃,好易入口~

伴碟有即叫即炸既洋蔥圈,新鮮熱辣夠哂鬆脆,好滋味~

炸軟殼蟹,蟹身飽滿、蟹腳又夠酥脆,食落卜卜脆,夠哂惹味!

THE L
今日入開西貢玩,經過見到一間喺西貢灣景街嘅英美風味既西餐 - Lobster Une。佢樓上係有啲高級英式餐飲,樓下嘅就係美式休閒食肆。餐廳亦有好多款西餐、特色咖啡同酒品提供~我同朋友就叫左以下三款食飯: 🦞 西式香草蒜蝦龍蝦 🌿呢度最出名嘅就係佢哋嘅招牌菜——西式香草蒜蝦龍蝦。個龍蝦新鮮又多汁,同香草同蒜嘅味道搭配得好完美。佢嘅肉質鮮嫩,夾埋蒜香同香草嘅調味,味道層次豐富。🐖 西班牙豬鞍 🇪🇸西班牙豬鞍鮮嫩多汁,再加埋香料同調味料一齊炮製。每一口都飄出濃郁嘅肉香同調味嘅味道,食落好滋味,讓人回味無窮。🍲 龍蝦湯 🦞龍蝦湯用新鮮嘅龍蝦熬製,湯底濃郁,盡現龍蝦嘅鮮甜味道。每一口都食到龍蝦嘅鮮味同湯汁嘅豐富。如果經過西貢,想試下其他種類食物,推介可以黎食下Lobster Une!

🦞 西式香草蒜蝦龍蝦 🌿

🐖 西班牙豬鞍 🇪🇸

🍲 龍蝦湯 🦞

2023-11-30 12 瀏覽
Lobster Une 真係想試好耐啦,西頁真係一個穩世美食,而且放假就真係想鬆一鬆既,果然不負我所望~酥皮焗田螺好小見到用酥皮焗田螺肉質彈牙多汁,配搭埋焗得非常酥脆嘅酥皮真係perfect match,值得一試海鮮拼盤(冷盤)依個海鮮併盤好新鮮、好好食,而且份量十足呀, 包括龍蝦、生蠔和青口。而且用黎配飲品真係一流既THE L飲番杯野先至正,RELAX~依一餐完全滿足左我地願望~配合埋個環境,真係超級舒服同 CHILL~,一定係同蜜友同埋拍拖既好地方,食完仲可以行下海邊,依家既天氣就一定最舒服既~

酥皮焗田螺

海鮮拼盤(冷盤)

THE L
飲番杯野先至正,RELAX~依一餐完全滿足左我地願望~

題外話/補充資料: Lobster Une ,西頁穩世美食
2023-11-29
慶祝紀念
生日
  • 海鮮拼盤(冷盤)
  • THE L
  • 酥皮焗田螺
難得今日放假,梗係入西貢行下喺市中心云云食肆之中,我俾Lobster Une既裝潢深深吸引離遠就望到店內既大吊燈同埋大型壁畫 🏛令人好似置身宮殿宴會廳既感覺二話不說就入去試下老闆娘對客人非常熱情 主動介紹菜式仲邀請我地上二樓參觀 呢度裝潢真係非常靚 灰白大理石既design、白色大sofa、仿真煤暖爐成個環境都令人好舒服只要你細心睇 其實每個位都發現當中有好多唔同既心思French Fries with Cheese $78 🧀嗌個餐前小食開下胃我地揀左French Fries with Cheese芝士可以揀Parmesan或者Mozzarella揀Parmesan既話就會將芝士同薯條撈埋產生豐富口感而我地今次就揀左on top既Mozzarella半溶既芝士配合薯條簡直係冇得輸Soft Shell Carb Spaghetti $168 🦀軟殼蟹同意粉配合得岩岩好份量亦都夠我同朋友一人一半即炸軟殼蟹炸得金黃酥脆 冇乾身同柴口既感覺意粉用蒜油同黑胡椒一齊炒 香而不膩German Pork Knuckle $268 🇩🇪一個完美既西餐用豬手黎做main course 係不可或缺平時食德

難得今日放假,梗係入西貢行下

離遠就望到店內既大吊燈同埋大型壁畫 🏛
令人好似置身宮殿宴會廳既感覺
二話不說就入去試下

老闆娘對客人非常熱情 主動介紹菜式
仲邀請我地上二樓參觀
呢度裝潢真係非常靚
灰白大理石既design、白色大sofa、仿真煤暖爐
成個環境都令人好舒服

服務: 5/5
抵食: 4/5

📍地址:西貢灣景街16號地舖
2023-11-16 42 瀏覽
黎到西貢每一間餐廳都好吸引,揀咗呢間龍蝦🦞主題西餐廳,Lunch set 平均$1xx,如果食龍蠍餐就$2xx,入到去雖然唔大間,但白色裝修,樓底好高,所以感覺都好舒服😌Beef Fillet Macaroni W/ Bolete Sauce牛肝菌汁燴牛仔柳長通粉 $148牛肝菌汁超惹味😍長通粉都啱啱好掛到汁,但保留煙煙韌韌嘅感覺,又唔會煮到冧曬,好想再食🤤至於牛仔柳有啲似用氣炸鍋炸成咁,外面有少少脆內軟,幾特別☺Spaghetti Aglio E Oilo W/ Soft Shell Carb蒜香軟殼蟹意粉 $168意粉用咗扁意粉,口感煙靭d,蒜香🧄味幾出,軟殼蟹🦀炸得啱啱好,入面keep住juicy,勁正🥰

牛肝菌汁燴牛仔柳長通粉 $148

蒜香軟殼蟹意粉 $168
2023-11-07
2023-11-15 32 瀏覽
今日黎到西貢,同朋友搵好西經過見到呢間有格調既餐廳就決定入去試下龍蝦包這道龍蝦包完美地融合了鮮嫩的龍蝦肉和香氣四溢的麵包,令人垂涎欲滴。龍蝦肉質鮮甜,每一口都充滿了海鮮的鮮美。麵包則經過精心製作,外酥內軟,帶有微微的黃油香氣。這道菜絕對是一個奢華的享受,讓人愛不釋口經典法式油封鴨髀這道經典法式菜式展現了精湛廚藝。油封鴨髀的外皮烤至金黃酥脆,內部則保持著嫩滑多汁。每一口咬下去,都能感受到鴨肉的柔軟口感和豐富的肉汁。這道菜以其獨特的風味和精緻的呈現方式,帶給食客一種獨特的法國美食體驗西班牙豬鞍豬鞍肉質鮮嫩,帶有細膩的油花,每一口都散發出濃郁的豬肉風味。這道菜以西班牙烹飪的獨特技巧烹製而成,讓豬肉保持了其原汁原味,並同時帶來了豐富的口感和風味。與配菜搭配時,豬鞍的美味更加突出,讓人回味無窮
今日黎到西貢,同朋友搵好西
經過見到呢間有格調既餐廳
就決定入去試下